Последен ден за избор на часово време в България

http://www.struma.com/lyubopitno/posleden-den-za-izbor-na-chasovo-vreme-v-bulgariya_140411/

Днес е последният ден, в който българските граждани могат да изразят мнението си кое часово време предпочитат - лятното или зимното. Допитването тече онлайн от края на септември на сайта на Министерския съвет.

До момента са гласували над 12 000 души, като участието изисква регистрация. Очаква се Министерството на енергетиката да изготви националната позиция за това лятно или зимно часово време да избере страната ни вбъдеще, като се съобрази с позициите на различни институции по този...

Продължава

“Поморие” играе контрола с “Несебър”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/GRctYRQ5Nt4/

futbol-2На 12.10.2018 г. /петък/, от 10:30 часа на стадион Каблешково отборите на Поморие и  Несебър  ще използват паузата в първенството на Втора Професионална Лига, като изиграят контролна среща помежду си .

Парламентът започна работа със закъснение заради проблем с кворума

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096224

Парламентът започна работа със закъснение заради проблем с кворумаПарламентът започна работа със закъснение, заради липса на кворум при първата регистрация. Тогава в зала се регистрираха 109 депутати от минимум необходимите 121. След почивката в залата бяха 124 народни представители, предаде БТА.  Депутатите обсъждат промени в Закона за вероизповеданията на първо четене.

Лошото идва отгоре надолу, доброто тръгва отдолу нагоре

https://offnews.bg//analizi-i-komentari/loshoto-idva-otgore-nadolu-dobroto-tragva-otdolu-nagore-689721.html

Внимание: Текстът е много дълъг и се опитва да обясни една от най-сериозните причини за несполуките на страната ни и нейното разнормализиране и деевропеизиране. Не е четиво за хора със слаби нерви и за такива, които имат по-важни задачи или - това е съвсем разбираемо - смятат, че са неясно с нещата и всичко според тях е далеч по-просто и много по-очевидно.

Странно е, но във времето на модерните управленски технологии, развиващи се в пряка симбиоза с науката, у нас и тези технологии, и науката са пренебрегвани или с високомерие, или с недоверие, или с лоша образованост, или от най-обикновен инат.

А днес времето е друго - рисково, мрежово - затова изисква качествено различен начин на управление.

Може би най-тежкият проблем на България, пряко следствие от който е влаченето ни на последно място по всички позитивни критерии в ЕС и далечното ни откъсване напред по всички негативни критерии в ЕС е следният:

България на всички нива и във всички сфери на дейност се управлява несъвременно, в разрез с модерните тенденции в мениджмънта, напълно скарано с науката и с изостанало в 20 век мислене!

Едва ли има по-архаично и демоде управление от това у нас.

Една от причините за подобно допотопно управление е разбираема - новият начин на управление изисква знание, четене, мислене, стратегиране, компетентност, далновидност. Той прави опасни калинките, той органически не понася неукостта, некадърността, нарцисизма, действането чрез груби и не подлежащи на дискусия заповеди.

Постепенно у нас вредният стил на управление на най-високите нива се просмука надолу.

Народът го е казал - рибата се вмирисва от главата и после развалеността се пренася надолу.

А светът го е доказал - лошото идва отгоре надолу, доброто тръгва отдолу нагоре.

Една от съвременните тенденции е заместването на йерархиите с мрежи. Мрежите са по-ефективни, по-адаптивни, по-добре самоорганизиращи се, по-лесно сплотяващи системите и организмите.

Ненапразно мрежите на тероризма, организираната престъпност, интернета, биосоциалните същества (мравки, пчели, термити), пожарите, войните, извънредните ситуации, модата, рака, шизофренията, паркинсона и др. имат преимущество, действат далеч по-успешно - това е така, защото те се сблъскват с йерархиите и ги надиграват, изпреварват, превземат и подчиняват. 

Мрежите сплескват нивата на вземане на решения и носене на отговорности, те по-бързо се развиват и разгръщат, много по-адаптивни са, много по-леко произвеждат единение и съгласие за общите цели.

Мрежите налагат различен модел на управление, свои закони и канони. Ако в йерархията подчиненият на моя подчинен е мой подчинен, при мрежите колегата на моя колега и мой колега.

Ето 10 характеристики на лошото (йерархично) управление, заседнало в 20 век – У-20 (управление 20 век) в сравнение с доброто (мрежово) управление, прекрачило в 21 век – У-21 (управление 21 век):

1. У-20 залага на централизацията,
докато У-21 залага на децентрализацията.

2. У-20 залага на командването (командоренето),
докато У-21 залага на координацията (сътрудничеството).

3. У-20 се поставя високо над подчинението и използва ексклузивното Аз-Аз-Аз-Аз,
докато У-21 изгражда силата „Ние“ и затова използва инклузивното Ние-Ние-Ние-Ние.

4. У-20 се отделя физически от останалите в организацията, включително чрез невъзможен достъп на „постосмъртните“ до него,
докато У-21 минимизира преградите на останалите до него, създава усещане за достъпност и контактност.

5. У-20 създава дисциплиниращи, репресиращи и ограничаващи условия за работа, той инвестира точно в такива мерки – санкциониращи, контролиращи, наблюдаващи, заграждащи, стресиращи, включително на входа на организацията,
докато У-21 дава максимална свобода на хората, изисква от тях не работно време (количествена величина), а съдържание на дейността им (качествена величина).

6. У-20 крие от хората намеренията си, решава еднолично, в условията на строга секретност, налага с административна безпрекословност решенията си, признава само потока информация отгоре надолу,
докато У-21 стимулира съвместното изработване на решенията, кооперирането на усилията, инициативата, творчеството, стимулира потока информация отдолу нагоре.

7. У-20 спуска ръководители на подчинените си в техните звена, без да се интересува от тяхното мнение и затова звената посрещат „парашутистите“ с недоверие, мълчаливо (или не) се съпротивляват на наложения им силово, работят с половин енергия и по принуда,
докато У-21 издига лидерите на звената за ръководители и затова звената се сплотяват около лидерите, чувстват се съпричастни към общия успех, работят с енергия и половина и мотивирано.

8. У-20 се обгражда с „везири“, „свита“, „лакеи“, „стражеви кучета“ (watch dogs), защото има нужда от това някой да го хвали и величае, да им казва само онова, което те искат да чуят и за да се осъществява НАДЗОР – еднопосочна функция – „като разговаряш с мене ще мълчиш“,
докато У-21 е част от мрежата, но с повече отговорности, затова няма нужда от „прекъсвачи“ на информацията от мрежата, а напротив – от „съединители“, които да ускоряват потока на информация от мрежата, за да им бъде казвано това, което трябва, за да работи двустранната, двупосочна връзка, която е истинският смисъл на осъществяването на КОНТРОЛ – аз ти възлагам задачата, целите, ресурсите, технологията, а от това как ти изпълняваш тази задача правя изводи за качеството на моето възлагане и оптимизирам действията си. Защото ако възложа на 5 човека да преместят един камък от 300 кг от единия край на двора до другия с голи ръце, те няма да се справят както и да се стараят, просто защото аз съм издал глупава и некадърна заповед.

9. У-20 противопоставя (дори неволно) отделните звена, поощрява раздорите и лошата, деструктивна конкуренция между тях, затова при него има анти-синергия – 1+1=1 (максимум 1),
докато У-21 стимулира кооперирането между отделните звена, поощрява съвместното решаване на проблемите и позитивната конкуренция (не да си пречат и саботират, а да се карат едно друго да правят нещата още по-добре, да се съревновават кой ще ги направи най-добре), затова при него има про-синергия – 1+1=3 (минимум 3).

10. У-20 се интересува не толкова от реалните, дългосрочни и стабилни резултати, развитието на организацията, съхраняването и оптимизирането на работещото, а от ПРЕДСТАВЯНЕТО НА РЕЗУЛТАТИТЕ (дори измислени, получени само в неговите глави) – показност и даже руската показуха, свирката в парата, думба-лумба, парадирането, церемониите, ритуалите, лошо разбрания пиар, шумотевицата, интервютата, удрянето в гърдите,
докато У-21 се интересува от САМИТЕ РЕЗУЛТАТИ, то се стреми те да бъдат реални, дългосрочни и стабилни, то търси и целИ развитие на организацията, съхраняване и оптимизиране на работещото, защото не е „над“ организацията, не „не съм оттук и съм за малко“, а самото то също Е организацията, и вероятно когато няма да е заето с нейното управление, то ще си остане част от нея.

Такива са в малко идеализиран, отчасти дестилиран вид разликите между У-20 и У-21.

Няма как България да успява и да върви напред в 21 век, ако се управлява чрез манталитет и методи, дълбоко загнездили се, останали непроменимо в 20 век.

Ето защо Времето върви все по-напред в 21 век, а България се връща все по-назад към 20 век.

Това не е универсалното обяснение за разнормализирането и дедемократизирането на страната ни, но за мен е несъмнено, че то е част от обяснението. При това много важна, изключително съществена част от него.

Б. ред. - Статията на проф. Николай Слатински е от фейсбук профила му.

AT&T влиза на пазара на стрийминга

https://www.investor.bg/medii/455/a/att-vliza-na-pazara-na-striiminga-269804/

Медийните компании се опитват да предлагат по-директни услуги в отговор на намаляването на абонаментите за кабелна услуга

На ръба на банкрута: Мастит бизнесмен губи топ имот за близо 70 000 лв. в Благоевград!

http://regiona.bg/%d0%bd%d0%b0-%d1%80%d1%8a%d0%b1%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d0%b0%d0%bd%d0%ba%d1%80%d1%83%d1%82%d0%b0-%d0%bc%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b8%d1%82-%d0%b1%d0%b8%d0%b7%d0%bd%d0%b5%d1%81%d0%bc%d0%b5%d0%bd-%d0%b3/

Собственикът на „Мебели АРОН“ Росен Карадашки губи апартамент в Благоевград. Частен съдебен изпълнител продава за втори път жилището му, намиращо се на улица на ул. „Братя Иванови” в Благоевград с площ 114 кв.м, наддаването за който ще започне от 66 729.00 лева.

Любопитното в случая е, че миналата година апартаментът е поставен на тезгяха за публична продан на цена от 62 850 лв. В момента отново се продава, но с 4хил. лева нагоре.
Апартаментът е на Евгения Иванова и фирма „Сан Фернандо” ЕООД, чийто собственик на капитала е Р. Карадашки.

Р Карадашки е син на Стоян Карадашки – съсобственик на мебелната търговска верига „Арон груп”, която продава полски мебели в България от 1999 г.
През 2016 година името на сина бе замесено в скандал, според който Росен обвиняваше органите на реда в побой грабеж. По-късно се доказа, че твърденията са му напълно неоснователни.

Освен с обвиненията за полицейски побой, които впоследствие се оказаха напълно неоснователни,
Баща и син Карадашки са съдружници и собственици на капитала в десетки фирми.

Наследникът Карадашки започва да развива бизнеса си преди 15 години, а бумът му настъпва по време на строителния разцвет.През 2009 г се образува и първото дело срещу Росен Карадашки и негов партньор във „Финанс холд“ ООД за лихварска дейност.
Миналата година бизнесменът и сестра му обявиха луксозните си къща и апартамент в престижния кв. „Изток“ за продажба, продава се и вилата им в с. Равда. По непотвърдена информация двамата вече са извън страната.

 

Материалът На ръба на банкрута: Мастит бизнесмен губи топ имот за близо 70 000 лв. в Благоевград! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Отбелязваме Световния ден на зрението с изложба в НДК

https://frognews.bg/kultura/art-jungla/otbeliazvame-svetovniia-den-zrenieto-izlojba-ndk.html

С благотворителната фотографска изложба ”Не залязвай, слънце!” в НДК днес ще бъде отбелязан Световният ден на зрението.

Кейт Мос и Деми Мур на шопинг заедно в Лондон!

http://www.struma.com/lyubopitno/keit-mos-i-demi-mur-na-shoping-zaedno-v-london_140410/

Те са две от най-популярните лица на световния шоубизнес, но това не им попречи да се излязат съвсем лежерни на шопинг в лондонския квартал Нотинг Хил.

Двете приятелки носеха якета в милитъри зелено по време на разходката си. 44-годишната Мос бе с черни дънки с тясна кройка и черни ботуши с дължина до коляното. Въпреки че изглеждаше абсолютно ежедневно, тя носеше чанта от крокодилска кожа Hermes за 80 000 паунда.

Деми вървеше ръка за ръка с Кейт, облечена в дълго яке,...

Продължава

"Volvo" и "Nvidia" ще разработва автономни коли заедно

https://www.avtora.com/volvo-i-nvidia-shte-razrabotva-avtonomni-koli-zaedno/

Volvo и Nvidia обявиха, че задълбочават партньорството си в разработката на автономни автомобили. Двете компании искат да използват съвместните си технологии за създаване на модели, които да имат Ниво 4 на автономния.Това означава, че автомобилите ще могат да се управляват автономно, но все още ще имат волан и педали, за да може шофьорът да поеме контрол, когато пожелае. Целта е тази функционалност да стане част от следващото поколение модели на Volvo.В момента компанията предлага Ниво 2, при което автомобилът може да поддържа скоростта, да сменя лентата на движение и да спира сам, но шофьорът трябва да държи ръцете си

Махнаха палатките на майките пред МС временно

http://www.cross.bg/yvrezhdaniya-horata-pravitelstvoto-1585983.html

/КРОСС/ Палатките на протестиращи майки на деца с увреждания пред Министерския съвет бяха вдигнати временно. Снощи те преместиха импровизирания си лагер в пространството между сградата на правителството и Президентството и блокираха движението по булевард "Княз Ал. Дондуков". Майките обявиха, че ще продължат с протестите до приемането на новите закони за хората с увреждания от Народното събрание. Протестиращите изразиха надежда, че ще има политическа воля, с която да бъдат решени проблемите им.  "Искахме да покажем, че, както системата може да ни блокира, така и ние можем да блокираме. Ще има последващи действия", каза една от протестиращите майки Боряна Драганова.  Очаква се Националният съвет за интеграция на хората с увреждания ще обсъди проектозакона за хората с увреждания. В нормативния акт се предвижда месечните интеграционни добавки да се заменят с месечно подпомагане, обвързано с линията на бедност. Сумите ще са в по-висок размер от сегашните и ще зависят от степента на увреждане. Квотите за наемане на хора с увреждания остават, но при определени условия няма да са задължителни за бизнеса. По план проектозаконът ще бъде приет от правителството на заседание идната седмица. 

От махалата на Северин излязоха с нова версия за убийството на Виктория! Замесено е мистериозно БМВ с помагачи на изрода

http://www.struma.com/sinya-lampa/ot-mahalata-na-severin-izlyazoha-s-nova-versiya-za-ubiistvoto_140409/

Ромската махала в Русе, където живее Северин Красимиров, е почти празна тази сутрин. Хората масово бягат от там, страхувайки се от саморазправа заради убийството на журналистката Виктория Маринова. Живеещите там са избягали през нощта, а на мястото има полицейска патрулка, съобщава bTV. Илиян - един от малкото останали в къщата си жители на махалата, обясни:

„Канят се да влизат в квартала ни и че ще пребият всички. Снощи телефоните бръмчаха, аз си махнах цялото...

Продължава

Македонският премиер призова опозицията да поеме отговорност

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096222

Македонският премиер призова опозицията
да поеме отговорностПодкрепа за придвижването на Македония към евроатлантическата интеграция дадоха депутатите и от мнозинството, и от опозицията, както и депутатите от албанския блок в следобедната част от работата на комисията по конституционни въпроси в парламента, съобщава вестник "Слободен печат". Мнозинството призова да се подкрепи процесът в парламента,

Мъж, планирал да се взриви със самоделна бомба, бе задържан в САЩ

https://www.mediapool.bg/mazh-planiral-da-se-vzrivi-sas-samodelna-bomba-be-zadarzhan-v-sasht-news284854.html

Мъж, който е искал да се взриви във Вашингтон, за да привлече общественото внимание към политическите си възгледи, бе арестуван и подведен под отговорност, съобщи Франс прес. 56-годишният Пол Розенфелд бе задържан във вторник край дома си в щата Ню Йорк, заяви в сряда прокурор Джефри Берман. При направен обиск в дома му е намерено близо 90-килограмово самоделно взривно устройство. Заподозреният признал, че е искал да се взриви на Националната алея – известната еспланада, свързваща мемориала на президента Ейбрахам Линкълн и Конгреса на Капитолийския хълм. Той е планирал да го направи на 6 ноември, денят на междинните избори. Розенфелд не е имал намерение да нарани друг човек, освен себе си. С планирания акт той е искал да привлече общественото внимание към подкрепяна от него политическа система, в която подборът на длъжностни лица се прави чрез хвърляне на жребий. Той е обвинен в изработване на незаконно взривно устройство и за пренасяне на експлозив между щати. Всяко от двете обвинения се наказва с по 10 години затвор.

Експерт: Има ръст на психичните заболявания при млади хора заради стрес

https://www.actualno.com/healthy/ekspert-ima-ryst-na-psihichnite-zaboljavanija-pri-mladi-hora-zaradi-stres-news_699178.html

Има ръст на психичните заболявания, които се дължат на стрес. Относителният дял на младите хора се увеличава – имам впечатления от Клиниката по психиатрия в Александровска болница. Между 25 и 30% от болните, които са настанени в клиниката, са под 40-годишна възраст. Това каза проф. Вихра Миланова, началник на Клиниката по психиатрия в Александровска болница по случай Световния ден на психичното здраве, който се отбелязва на 10 октомври. Тази година мотото е „Младите хора и

Европол засилва международното сътрудничество срещу тероризма

https://www.investor.bg/evropa/334/a/evropol-zasilva-mejdunarodnoto-sytrudnichestvo-sreshtu-terorizma-269802/

Предвижда се „АТЛАС Нетуърк“ да създаде в Хага постоянно бюро за подпомагане, което ще координира ученията и разработването на специални инструменти за частите

Розови бикини

http://www.eurochicago.com/2018/10/rozovi/

Два часа по-късно вече съм сама. Взимам търкалящата се на пода черна дантела и отивам в килера. Хвърлям смачканото бельо в малък плетен кош. Взирам се в него, осветен от бледото сияние на лампата. Пълен е с бикини, носени само по веднъж. Черни, бели, червени, бежови. Прекрасни материи и кройки. Скъпа, фина изработка. Но винаги, винаги с неподходящия цвят. Зная, че купя ли си цвета, който наистина искам, животът ми ще се нареди. Ей-така, изведнъж. Като по магия. Но вече ме е страх да нося розово.

Розови бикини

https://www.eurochicago.com/2018/10/rozovi/

Два часа по-късно вече съм сама. Взимам търкалящата се на пода черна дантела и отивам в килера. Хвърлям смачканото бельо в малък плетен кош. Взирам се в него, осветен от бледото сияние на лампата. Пълен е с бикини, носени само по веднъж. Черни, бели, червени, бежови. Прекрасни материи и кройки. Скъпа, фина изработка. Но винаги, винаги с неподходящия цвят. Зная, че купя ли си цвета, който наистина искам, животът ми ще се нареди. Ей-така, изведнъж. Като по магия. Но вече ме е страх да нося розово.

BMW влага близо €7 милиарда в китайските си фабрики

https://news.bg/investments/bmw-vlaga-blizo-eur7-miliarda-v-kitayskite-si-fabriki.html

Германският бранд ще изкупи още 25% от съвместното предприятие там и ще инвестира в нов производствен капацитет

Последни промоции в ЖК. БРИЗ ПАНОРАМА, броени дни преди акт 15

http://www.moreto.net/novini.php?n=383481

Инвестиционната компания на Интерком Груп, ЯВОР АД е един от най – големите инвеститори в строителството във Варна. В последните две години Явор АД изгради четири жилищни сгради с общо РЗП над 30000 кв. м. Сгради Опал и Ахат в ж.к.

Убиецът на Виктория! Северин Красимиров е обвинен в изнасилване и убийство, извършени с особена жестокост

http://www.struma.com/sinya-lampa/ubiecut-na-viktoriya-severin-krasimirov-e-obvinen-v-iznasilvane-i_140408/

Борисов: Българи си очерниха държавата по най-брутален начин

21-годишният Северин Красимиров е задържан в Германия за убийството в Русе на 30-годишната Виктория Маринова. Това съобщиха на брифинг в Министерския съвет министърът на вътрешните работи Младен Маринов, главният прокурор Сотир Цацаров и премиерът Бойко Борисов.

"Късно снощи беше задържано лице от немската полиция вследствие на наше искане – Северин Надеждов Красимиров, роден 1997 г. в Русе, живущ в града близо до местопрестъплението", обяви вътрешният министър Младен...

Продължава

Войната по пътищата: Товарен камион отне предимство и прати в болница 48-годишен…

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%be%d0%b9%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bf%d0%be-%d0%bf%d1%8a%d1%82%d0%b8%d1%89%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%82%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%b5%d0%bd-%d0%ba%d0%b0%d0%bc%d0%b8%d0%be%d0%bd-%d0%be%d1%82/

Вчера при ПТП е пострадал 48-годишен водач на л.а. „Ситроен“. Инцидентът е възникнал на Самоковско шосе между т.а. „Мерцедес“ и „Ситроена“, водачът на товарния автомобил е отнел предимство насрещно движещия се лек автомобил.

Товарният автомобил е управляван от 71-годишен мъж от Сапарева баня.

Пострадалият е настанен за лечение в столична болница, По случая е започнато досъдебно производство, уведомен е дежурен прокурор.

 

Материалът Войната по пътищата: Товарен камион отне предимство и прати в болница 48-годишен… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

18 са ранени при катастрофи през денонощието в страната

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7096218

18 са ранени при катастрофи през денонощието в странатаПрез изминалото денонощие на територията на страната са станали 16 тежки катастрофи. 18 човека са ранени, информира МВР. В София са станали 49 леки и две тежки катастрофи. Трима са

Тръмп обвини Федералния резерв за сериозния срив на борсите

http://econ.bg/Новини/Тръмп-обвини-Федералния-резерв-за-сериозния-срив-на-борсите_l.a_i.765743_at.1.html

Американският президент Доналд Тръмп обвини Федералния резерв за сериозният срив на фондовите борси в Съединените щати.  Вчера индексът "Дау...

Първи златен медал за България на младежките олимпийски игри

http://clubz.bg/74334-pyrvi_zlaten_medal_za_bylgariq_na_mladejkite_olimpijski_igri

България има първо отличие от младежките олимпийски игри в Буенос Айрес - акробатите Мариела Костадинова и Панайот Димитров взеха златни медали като част от интернационален отбор, спечелил първото място в интересно гимнастическо състезание на смесени отбори.

Българите бяха в отбора с име Симон Байлс - прочутата американска спортна гимнастичка, първата афроамериканка световна шампионка и първата жена с три поредни световни титли (2013 - 2015 г.). С десетте си златни медала Симон държи рекорда за най-много отличия, спечелени от жена в историята на световните гимнастически първенства. Останалите отбори бяха с имена на други легендарни спортисти от гимнастиката - Надя Команечи, Оксана Чусовитина и др.

Нашите представители бяха със значителен принос за титлата на своя мултинационален тим, тъй като още в първия ден на игрите се наредиха трети в квалификациите при смесените двойки в акробатиката и се класираха безпроблемно за финала. Тогава Костадинова и Димитров бяха четвърти на „баланс“ с 27,450 т., след това на „динамика“ останаха пети с 26,775 т., а на „комбинирано“ бяха безапелационни за първото място с 27,775.

Така в общото класиране българската двойка се нареди на трета позиция, с равен резултат от по 82,000 т. с украинската двойка, което ѝ осигури място на финала.

В състезанието се оформиха 12 отбора, като във всеки един от тях имаше по 12 представители на различни държави в следния състав: по три момчета и по три момичета от спортната гимнастика, по три момичета от художествената, по една смесена двойка от акробатиката, по едно момче и по едно момиче от батута. За класирането се взимаха предвид само местата (без точките) в квалификационните надпревари на всеки един представител в съответния му спорт. Общият брой най-предни класирания осигуряваше злато, следващият сребро, бронз и т.н.

Златните медали бяха връчени на българите от трима членове на МОК - великият украински спринтьор Валери Борзов, Сара Уолкър (Нова Зеландия) и Маринари Ватанабе (Япония), който като президент на Международната гимнастическа федерация (ФИГ) преди три дни бе приет за член на МОК.

Сред най-щастливите в залата бе и треньорката на златната ни двойка в акробатиката Гергана Денева.

След тестове в Украйна израелски пилоти обявиха: Ф-35 са неуловими за C-300

https://dnes.dir.bg/svyat/izraelski-piloti-f-35-sa-neulovimi-ot-s-300

Вашингтон се закани да не даде и един долар за възстановяването на Сирия, докато там са иранците

Община Благоевград разкрива три нови социални услуги

http://www.struma.com/obshtestvo/obshtina-blagoevgrad-razkriva-tri-novi-socialni-uslugi_140407/

Три нови социални услуги ще бъдат разкрити в Благоевград. Те ще са обособени в сградата на бившия Дом за деца лишени от родителски грижи.

Предстои да бъдат създадени Дневен център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства, Дневен център за подкрепа на деца с тежки множествени увреждания и техните семейства, както и Център за обществена подкрепа. В тях ще има зала за лечебна физкултура, психомоторика и психосензорна зала, помещения за индивидуална и семейна работа, за...

Продължава

Сирия издига мемориали в памет на загиналите воини от Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096192

Сирия издига мемориали в памет на загиналите воини от РусияСирия ще увековечи паметта на загиналите в страната герои от Русия, съобщава "Известия" за плановете на сирийския "благодарен народ", цитиран от БТА. В най-скоро време сирийският парламент ще разгледа законопроект, предвиждащ в цялата страна да бъдат издигнати "мемориали, увековечаващи душите на хората от Русия, загинали на сирийска територия",

Адвокат: Северин е извършил убийството сам, чакат го до 30 г. затвор

https://dnes.dir.bg/krimi/bivsh-sledovatel-severin-e-izvarshil-ubiystvoto-sam-chakat-go-do-30-g-zatvor

Действал е по животински инстинкт, за да удовлетвори в случая един свой нагон, твърди Людмил Рангелов

Силистренци: Нужна е спасителна Визия за Североизточния регион

http://www.cross.bg/bulgariya-bulgariya-kazaha-1585982.html

/КРОСС/ „Загрижени сме за регионалното ни развитие и жизнения стандарт. На най-ниското заплащане и пенсии сме ние, от Силистра“. Това казаха жителите на града пред народните представители от ПГ на „БСП за България“ по време на представянето на „Визия за България“. „Имахме летище, производство, транспорт. Нищо не е останало. Как да убедим хората да останат, като няма производство“, казаха те.  „Искаме мост над река Дунав. Той ще ни помогне да се сложи край на беднотията, защото ще задвижи бизнеса и производството“, коментираха силистренци. Според тях държавата напълно ги е забравила. По думите им има нужда от спасителна, отделна програма за развитие на Североизточния регион.  Те поискаха и повече пари да се отделят за култура. Силистренци казаха, че за прехода единственото нещо, което е било открито, са нови 4 гробищни парка, като за петия обещаха да поканят премиера Бойко Борисов да среже лентата. „Тук сме, за да има истински дебат по бъдещето на страната. Ние сме единствената партия, която има Визия за развитието на страната. В България трябва да има дебат, за да се намери истината“, каза пред силистренци зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев. „Ние винаги сме били загрижени за България

Общината в Пловдив иска още 16 дка земи от военните

https://pik.bg/общината-в-пловдив-иска-още-16-дка-земи-от-военните-news787615.html

Общината в Пловдив иска още 16 дка земи от военните

Нови 16 декара от военните имоти в квартал "Гладно поле" иска от държавата Община Пловдив. Мотивът е, че терените са необходими, за да се изгради продължението на улица "Богомил" към мол "Галерия" и съседните хипермаркети.

Дали ще ги получи, зависи от становището на две министерства, а окончателно решение ще вземе кабинетът, отбелязва "Марица".

Преди няколко години от Община Пловдив пак беше отправено искане до правителството за безвъзмездното прехвърляне на 86 дка от военните имоти на "Гладно поле" с цел да се изгради инфраструктура за тъй наречената зона за икономическо развитие.

Тя е заложена в проекта, който се финансира от ЕС по оперативна програма "Региони в растеж". Бившите казарми и празните парцели засега не са предоставени на общината.

Ремонтират тривековна джамия с кметски заплати

//dariknews.bg/regioni/shumen/remontirat-trivekovna-dzhamiia-s-kmetski-zaplati-2124939

Започнаха строителни дейности по възстановяването покрива на старата джамия във върбишкото село Станянци. 

За ремонта общинският кмет Мердин Байрям дарил пет свои заплати. 

Нека не чакаме особен ден или празник, за да бъдем добри. Светът вероятно ще е далеч по-поносим

Не трябва да се спекулира с междинния резултат на софийските ремонти, смята Елен Герджиков

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/10/11/3325487_elen_gerdjikov_prizova_da_ne_se_spekulira_s_mejdinniia/?ref=rss


Важен е крайният резултат от ремонтите в София и не трябва спекулира с междинния резултат. Не може да се знае предварително коя фирма как строи. Това коментира председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков в ефира на БНТ.<br /><br />"Трябва са се каже какви санкции залага Столичната община в договорите си през последните години и да се подчертае, че те са безпрецедентни за цялата история на България за последните десетилетия" каза той. Герджиков даде за пример...

Забравена в такси преди 30 г. цигулка се връща при собственика си

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096184

Забравена в такси преди 30 г. цигулка се връща при собственика си Загубена преди 30 г. в такси цигулка се връща при собственика си. През 1989 г. Димитър Георгиев, цигулар в "Софийски солисти", се връща от концерт в Кипър, но забравя една от трите си цигулки в такси. Тогава така и не успява да я открие наново. Преди няколко дни 83 г. цигулар поучава обаждане от майстор, който поправя инструменти, обаждане,

След 30 години цигулка бе върната на собственика й

https://www.actualno.com/music/sled-30-godini-cigulka-be-vyrnata-na-sobstvenika-j-news_699261.html

Изгубена преди 30 години цигулка се върна при своя притежател. Собственикът ѝ е известният цигулар Димитър Георгиев, свирил за камерния ансамбъл „Софийски солисти”. Преди десетилетия стените на залата, в която музикантите от „Софийски солисти” редовно репетират и изнасят концерти, са озвучавани и от цигулката на Димитър Георгиев. 30 години по-късно инструментът е намерен и отново ще се върне при притежателя си, пише bTV. Годината е 1989 г. На връщане от

Майки на деца с увреждания протестираха във Варна

http://www.varna24.bg/news/820689.html

Вчера  от 17,30 часа, на мястото на палатков лагер във Варна се проведе протест в подкрепа на ...

Така се прави! Таксиметров шофьор от Петрич спаси спестяванията на 78 г. жена, ето как

http://www.struma.com/krimi/taka-se-pravi-taksimetrov-shofior-ot-petrich-spasi-spestyavaniyata-na_140406/

Таксиметров шофьор от Петрич предотврати поредната телефонна измама. Любомир Кр. на 28 години, спаси спестяванията на възрастна жена, като сигнализира в полицията за мистериозно обаждане. Вчера на телефона му позвънил непознат мъж, които го помолил да отиде на адрес в Петрич, където ще му бъде предоставен плик. Шофьорът заподозрял измамата и предупредил в полицията.

Заедно се озовали на посоченото от мъжа място, където ги чакала с плика 78 -годишна жена. Подмамена от измамника, че...

Продължава

Памела Андерсън позира в клетка

http://www.cross.bg/zhivotnite-pamela-andersun-1585981.html

/КРОСС/ Актрисата Памела Андерсън се включи в благотворителна акция за защита на животните. Звездата от сериала „Спасители на плажа” се затвори в клетка на емблематичния Площад на Републиката в Париж, съобщава БГНЕС. В друга клетка стоеше момиче в костюм на розово зайче. Демонстрацията иска да насочи вниманието към безпомощните животни, които прекарват целият си живот в клетка. „Животните имат много проблеми, но те обикновено остават на последно място, защото нямат глас и ние сме тези, които трябва да говорят вместо тях. Не смятам, че животните трябва да стоят затворени в клетки за забавление, храна или за да има какво да облечем”,каза Памела Андерсън. Бившата звезда от "Спасители на плажа" подкрепи активисти, които се борят да съберат един милион подписа от 7 европейски страни. Подписката е част от Европейската гражданска инициатива, което значи, че ако се подписите бъдат събрани за година, Европейската комисия трябва да обсъди проблема. Организаторите казват, че са подкрепени от 140 организации, включително "PETA". "Защитата за животните измина дълъг път, но ни предстои да извървим още много", добави актрисата.

Мост се срути в Сардиния малко след като бе затворен

https://www.mediapool.bg/most-se-sruti-v-sardiniya-malko-sled-kato-be-zatvoren-news284853.html

Мост се срути на италианския остров Сардиния заради обилните дъждове, предаде БТА. Част от пътното съоръжение се срути само два часа, след като движението по него е било спряно заради лошите метеорологични условия и придошлите реки, съобщава Нова телевизия. Благодарение на кметското решение инцидентът се е разминал без жертви. Лошото време на остров Сардиния предизвика много проблеми, отнесени бяха автомобили, а много улици и пътища бяха наводнени. През август се срути магистралният мост "Moрaнди" в Генуа. При тежкия инцидент загинаха 43-има души.

Да се погрижим за очите си

https://offnews.bg//mama-nindzha/da-se-pogrizhim-za-ochite-si-689723.html

Какви грижи изисква детското зрение, кога е добре да се заведе детето на преглед, кои са съвременните методи за лечение на очите - на тези въпроса отговаря офталмологът д-р Райна Рангелова.  На каква възраст препоръчвате да се извърши първият очен преглед? След 6-месечна възраст до  три годинки е препоръчително да се извърши първия профилактичен преглед, дори родителите да не са забелязали проблеми или притеснителни реакции от страна на детето. Естествено, ако се появят някакви симптоми или родителите имат притеснения, не е необходимо да се изчаква определена възраст, а преглед може да бъде осъществен и по-рано. Как родителите на малкото бебе…

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Голяма мъка в парламента - депутатите събраха кворум от втория опит (НА ЖИВО)

https://pik.bg/извънредно-в-пик-tv-голяма-мъка-в-парламента---депутатите-събраха-кворум-от-втория-опит-на-news787620.html

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Голяма мъка в парламента - депутатите събраха кворум от втория опит (НА ЖИВО)

След като вчера пленарната зала на парламента се опразни още преди обед, а депутатите приключиха предсрочно заседанието си, днес отново изпитаха сериозни затруднения при събирането на кворум.

В началото на пленарното заседание се регистрираха 109 депутати при необходими 121. Така при първия опит парламентът не събра необходимия кворум.

При втория опит депутатите все пак събраха кворум и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева даде началото на пленарното заседание.

Гледайте на живо по ПИК TV!

 <--|piktvplayer|-->

Северин поискал опростена процедура за екстрадирането му

https://frognews.bg/novini/severin-poiskal-oprostena-protsedura-ekstradiraneto.html

Апелативният съд в германския град Целе ще заседава по мярката за неотклонение на задържания за убийството на журналистката Виктория Маринова.

Руско кино показват в РКИЦ

http://www.cross.bg/rysko-kino-pokazvat-v-rkitz-1585980.html

/КРОСС/ Комплимент към зрителите на "СинеЛибри 2018" е цикълът от руски кинокласики, които ще бъдат излъчени в Руския културно-информационен център с вход свободен, съобщиха организаторите на уникалния кино-литературен фестивал, който бе открит вчера и ще продължи с прожекции и съпътстващи събития до 24 октомври. Ценителите на руската култура ще могат да си припомнят филмовите шедьоври "Дворянско гнездо" на А. Кончаловски, "Жесток романс" на Е. Рязанов и "Таборът отива към небето" на Емил Лотяну.

Австрия може да последва Полша и Унгария и да отхвърли пакта на ООН за миграцията

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/10/11/3325485_avstriia_moje_da_posledva_polsha_i_ungariia_i_da/?ref=rss


Австрийското правителство изрази резерви за съдържанието на Пакта на ООН за миграцията, който се очаква да бъде утвърден официално през декември и вече беше подложен на критика от противници на миграцията като Унгария и Полша, предаде "Франс прес".<br /><br />В пакта "има точки, които са в противоречие с нашата управленска програма", заяви пред медиите вицеканцлерът Хайнц-Кристиан Щрахе от крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС). Той не уточни към кои...

Днес в „CHEERS ART CLASS“ ще се рисува „лодки в мрачното море“

http://budnavarna.bg/38894-dnes-v-cheers-art-class-shte-se-risuva-lodki-v-mrachnoto-more/

Отново е четвъртък и време за рисуване, „Cheers Art Class“  е вашето място за релакс с чаша приятно вино.  Днес в „Cheers Art Class“ ще се рисува „лодки в мрачното море“, отново в 18:30 часа на познатото място „Angel’s – Благословия за здраве“.

Cheers Art Class: 11.10.2018

 

Една своеобразна арт терапия за душата ни! Ще се откъснем от външният свят и ще се пренесем в магията на цветовете, на удоволствието от сътворяването на наша собствена картина, отпивайки от хубаво вино и наслаждавайки се на всеки миг, отделен за нас.

Искате ли да се почувствате, като професионален художник, да си починете от ежедневието, да разпуснете на чаша-две хубаво вино?
Елате при нас!

 

Начало: 18.30ч. (времетраене: около 2 часа и половина)
Място: Angel’s, гр. Варна
(Важно: Местата са ограничени! Потвърдете вашето място на тел.0889 63 55 94)
Рисуваме с маслени бои – най-висок клас в техниките на изобразителното изкуство. Маслената живопис е техника на най-известните художници в света. Сега достъпна за вас! Г-н Диян Димитров ще ви покаже тънкостите на маслото на платно и по лек и приятен начин вие ще сътворите вашата картина, докосвайки се до знанията на великите!

Материалът Днес в „CHEERS ART CLASS“ ще се рисува „лодки в мрачното море“ е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Черна вест: Почина детето, затиснато от футболна врата в Пазарджик!

https://petel.bg/CHerna-vest--Pochina-deteto--zatisnato-ot-futbolna-vrata-v-Pazardzhik--__286367

13-годишното момче, което бе затиснато от футболна врата в Пазарджик, е починало. Това съобщи директорът на Областната болница д-р Васил Въ...

Страшна лична драма за Божидар Искренов! Разкри за тежко заболяване и отказ на лекарство (видео)

https://petel.bg/Strashna-lichna-drama-za-Bozhidar-Iskrenov--Razkri-za-tezhko-zabolyavane-i-otkaz-na-lekarstvo--video-__286365

Футболната легенда Божидар Искренов разкри за страшна лична драма, свържана с тежко заболяване на съпругата му Кремена. Гибона се обърна ...

ЕНЕРГО-ПРО организира изнесени офиси в 10 населени места в област Варна

https://petel.bg/ENERGO-PRO-organizira-izneseni-ofisi-v-10-naseleni-mesta-v-oblast-Varna__286364

Екипи от специалисти Обслужване на клиенти в ЕНЕРГО-ПРО ще посетят този месец нови 10 населени места в Североизточна България по проект „...

Парламентът регламентира финансирането на вероизповеданията

https://petel.bg/Parlamentat-reglamentira-finansiraneto-na-veroizpovedaniyata__286363

Снимка Булфото Народното събрание прие и двата законопроекта за промени във финансирането на вероизповеданията на първо четене. Един...

Посочиха основен симптом за появата на рак на белите дробове

https://petel.bg/Posochiha-osnoven-simptom-za-poyavata-na-rak-na-belite-drobove__286362

Онколози от Обединеното кралство съобщиха, че са в състояние да идентифицират един от първите и основните симптоми, които могат да сигнал...

Албания затваря всички казина и пунктове за спортни залози в центровете на градовете

https://www.actualno.com/balkani/albanija-zatvarja-vsichki-kazina-i-punktove-za-sportni-zalozi-v-centrovete-na-gradovete-news_699260.html

Албанското правителство обяви, че от 1 януари в страната се затварят всички казина и пунктове за спортни залози в жилищните райони и предупреди срещу хитрувания и преместването им в електронна форма. Това съобщава електронното издание Tirana Times, цитирано от агенция "Фокус", като обяснява, че това е опит за изкореняване на феномена, който коства на албанците стотици милиони евро на година и има множество негативни икономически и социални ефекти в една от най-бедните европейски страни

Калин Георгиев: Жестокоста показва, че убийството в Русе не е поръчково

http://www.cross.bg/sekretar-georgiev-glaven-1585979.html

/КРОСС/ Примитивната жестокост и събраните доказателства говорят, че в случая с убийството на Виктория Маринова не става въпрос за поръчка. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев. „Тази примитивна, брутална жестокост и намерените към момента доказателства съвсем ясно говорят за това, че не става въпрос за подготовка, за поръчка. Просто е страшна, брутална и примитивна агресия”, каза Калин Георгиев.   „Убеден съм, че основната цел на моите колеги е да достигнат до извършителя на престъплението, независимо кой е пострадал”, допълни той. „Няма как да направиш превенция на убийство, защото то става инцидентно в повечето случаи, когато не е поръчково или планирано. За да докажеш, че едно убийство е поръчково, ти трябва да го разкриеш”, каза още Калин Георгиев. Не ми е предлагано да ставам министър на вътрешните работи, призна той в разговора с Антон Хекимян. На въпрос пък дали би се върнал  като главен секретар на МВР Калин Георгиев отговори, че вече е бил на този пост. През 2013 г. подадох оставка, защото усещах, че повече няма да мога да изпълнявам задълженията си на главен секретар и нямаше да мога да правя нищо повече,  посочи Калин Георгиев. „Знаех кой ще бъде министър. Прецених, че ще бъда принуден да правя неща, които не желая

Така се прави! Румъния удвоява пенсиите

http://www.varna24.bg/news/820674.html

Румънското правителство одобри план за постепенно удвояване на пенсиите до 2022 година, съобщава ...

Палатките на протестиращи майки на деца с увреждания пред МС бяха вдигнати временно

http://nakratko.bg/category/58/165327/


Палатките на протестиращи майки на деца с увреждания пред Министерския съвет бяха вдигнати временно.

България завърши по страхотен начин Световното първенство

http://www.varna24.bg/news/820678.html

Женският национален отбор на България завърши с победа участието си на световното първенство в ...

Две възрастни варненки пострадаха при пътни инциденти

http://budnavarna.bg/38892-dve-vazrastni-varnenki-postradaha-pri-patni-intsidenti/

снимка: Будна Варна

На бул. „Цар Освободител“ във Варна, до сградата на РЗИ, 44-годишен водач блъска 83-годишна пешеходка, пресичаща пътното платно, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР – Варна за Moreto.net.

Водачът е транспортирал пострадалата възрастна жена до болница, където е са установени фрактура на таз и контузия на глава. Настанена е в отделение „Ортопедия“, няма опасност за живота ѝ.

По случая е образувано досъдебно производство.

На бул. „Осми приморски полк“ във Варна, до спирка „Разклона“, в автобус, обслужващ линия от редовния градски транспорт, при потегляне на автобуса от спирката 85-годишна жена става, за да направи път на друг пътник, при което пада назад.

Пострадалата е откарана в болница, където е установено фрактура на шийката на дясна бедрена кост, няма опасност за живота й.

По бул. „В. Левски“ в посока п.в. „Почивка“, срещу бензиностанция, 55-годишен водач на мотоциклет губи контрол над мотоциклета , пада на пътното платно, след което се блъска в автомобил, който се е движел в съседна лява пътна лента.

Вследствие на ПТП-то водачът на мотоциклета е получил контузия на гръден кош и дясно коляно, оказана му е медицинска помощ, няма опасност за живота му.

Материалът Две възрастни варненки пострадаха при пътни инциденти е публикуван за пръв път на Будна Варна.

В ромската махала в Русе смятат, че Северин е имал съучастници

https://www.actualno.com/crime/v-romskata-mahala-v-ruse-smjatat-che-severin-e-imal-syuchastnici-news_699263.html

Жителите на ромската махала в Русе, не вярват, че Северин сам е извършил бруталното престъпление. От полицията също има информация, че се издирват още съучастници и помагачи на Северин. Хората са в напрежение, защото се страхуват, че ще влизат в квартала им. "Заканват се, че ще пребият всички. Снощи телефоните бръмчаха. Махнах си цялото семейство", каза Илиян пред bTV, който дори призна, че е въоръжен. "Заради един изрод не сме съгласни да пострадаме всички", каза още той.

Депутатите ще обсъдят възможните промени в Закона за вероизповеданията

http://econ.bg/Новини/Депутатите-ще-обсъдят-възможните-промени-в-Закона-за-вероизповеданията_l.a_i.765742_at.1.html

Три законопроекта за промени в закона за вероизповеданията ще обсъди на първо четене Народното събрание. Предложенията са от парламентарните групи на...

Кои са алтернативните дестинации на Европа и защо британците харесват България

https://www.dnevnik.bg/na_put/2018/10/11/3325164_koi_sa_alternativnite_destinacii_na_evropa_i_zashto/?ref=rss


Туристите не са това, които бяха, и почивката на плажа вече не им е достатъчна. С многото повече възможности за избор и гъвкавост пътуващите търсят нещо различно, встрани от познатите маршрути. И макар лятото да не бърза да си отиде, агенциите за пазарни проучвания вече събират данни какво се променя в нагласите на пътуващите, за да прогнозират по-добре следващия сезон. <br /><br />Последно британско изследване провери какво търсят местните туристи в интернет, как избират къде да...

В Аджибадем Сити Клиник Бургас беше спасен млад мъж с разкъсана аорта

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7095543

В Аджибадем Сити Клиник Бургас  беше спасен млад мъж с разкъсана аортаЕндоваскуларното лечение спасява живота на пациента с дисекация на аортата Лекарите от Аждибадем Сити Клиник Бургас, под ръководството на д-р Мариана Контева спасиха млад мъж с разкъсана аорта и го върнаха към нормалния му начин на живот. Фикрет е на 55 години мъж, който работи като контрольор на бензиностанция и живее в близост до Бургас. На 01.

Виктория, черният лебед Северин и “расистът Зюмбюлев”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7095843

Виктория, черният  лебед  Северин и  “расистът Зюмбюлев”Всеки, който не повтаряше рекламната теза на сайта “Биволъ”, че русенската журналистка е убита заради тяхното разследване за “Джи Пи Груп”, бе руган мощно. Кого обслужва това заслепяване, за да не вярват българите на очевидното. Стереотипното мислене е наистина опасно В понеделник публикувах една статия,

Мотористи от Варна излизат на протест пред Окръжния съд

http://www.varna24.bg/news/820684.html

Варненското мото общество организира протестен митинг днес. Ето какво зоват организаторите: Ние от ...

Земетресение от 6.4 по Рихтер разтърси индонезийските острови Ява и Бали

https://www.mediapool.bg/zemetresenie-ot-64-po-rihter-raztarsi-indoneziyskite-ostrovi-yava-i-bali-news284852.html

Земетресение с магнитуд 6.4 по скалата на Рихтер бе регистрирано в четвъртък на индонезийските острови Ява и Бали. По първоначални данни трусът е предизвикал смъртта на най-малко трима души. Още поне четирима са пострадали, съобщи Националната агенция за управление при бедствия, цитирана от ДПА. "Жертвите са били убити от падащи отломки", каза говорител на ведомството, уточнявайки, че няколко сгради са претърпели щети при труса. В същото време на на индонезийския курортен остров Бали се провежда годишна среща на Международния валутен фонд и Световната банка. Организаторите на срещата коментираха, че земетресението не е нарушило графика на заседанията.  Индонезия още се възстановява от земетресението с магнитуд 7.4 по Рихтер и последвалото цунами, отнели живота на над 2000 души на остров Сулавеси.

Следовател: Животински инстинкт е водел Северин, страхът от наказание идва по-късно

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096170

Следовател: Животински инстинкт е водел Северин, страхът от наказание идва по-късно21-годишният Северин Красимиров е убил Виктория Маринова сам. Това коментира пред Нова телевизия дългогодишният следовател и адвокат Людмил Рангелов за задържания за убийството и изнасилването на журналистката в Русе. „Примитивният човек не мисли така, както ние. Той действа по животински инстинкт, за да удовлетвори в случая един свой нагон.

Северин е дал информация за убийството пред съда в Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096176

Северин е дал информация за убийството пред съда в ГерманияЗадържаният по подозрение в убийството на журналистката Виктория Маринова Северин Красимиров е дал информация за случая пред съда в Германия. Той се е съгласил на опростена процедура, за да бъде върнат максимално бързо в България. Какво точно е казал и дали задържаният е признал или отрекъл престъплението председателят на окръжния съд в Щаде Вили

Конференция с Жан Виденов: Русофобите са истерични, глупави и мързеливи

http://clubz.bg/74332-konferenciq_s_jan_videnov_rusofobite_sa_isterichni_glupavi_i_myrzelivi

"Българските русофоби са едно изчезващо, малко, истерично малцинство."

Това бе един от първите изводи на Валентин Вацев (доц., д-р), един от панелистите на днешната национална научна конференция "Русофобството - причини, етапи, форми, институции", провела се в Руския културно-информационен център.

Мероприятието бе обявено по странен начин в публичното пространство. Първоначално новината се появи във фейсбук страницата на секция "Социални стратегии и прогнози" към Института за изследване на обществата и знанието при БАН.

Жан Виденов води един от панелите по време на конференцията

След реакция в социалната мрежа обаче от Института изтриха съобщението и обявиха, че нямат нищо общо с конференцията. Кой стои зад нея така и не стана ясно.

Форума откри проф. Ангел Димов, който обясни как финансираните от САЩ русофоби насъскват българския народ срещу братята руснаци.

Модератор на първия панел на конференцията бе бившият министър-председател Жан Виденов. Той веднага предупреди, че строго ще следи участниците да спазват 15-минутно ограничение в изказванията си, въпреки, че един от тях не дойде, а друг закъсня над час.

Преди доц. Вацев проф. Васил Проданов се опита като скоропоговорка да направи исторически преглед на русофобията. Обясни произхода на термина, дефиниран още в средата на 19-и век, а като корен на русофобията дефинира желанието на Запада да контролира Русия. Това описа със следното интересно изречение:

"Русия, не даваща възможност на държавите от капиталистическия център да я подчинят, независимо, че Наполеон, Хитлер и сега се опитват да правят това."

Проданов представи множество социологически данни за отношението на  народите към Русия и САЩ. Общото послание - американофобията всъщност е много по-силна от русофобията, особено в България.

"Гражданите на четири държави членки на НАТО биха избрали Русия да се грижи за тяхната сигурност в случай на война", обяви той, цитирайки изследване на "Галъп интернешънъл". "България, Турция, Гърция и Словения разчитат на Русия. 42 на сто от българите искат Русия, само 17 на сто - САЩ."

Проданов сподели и социологическо проучване, направено "пред очите ми", което обаче било потулено. Според него 85% от българите били русофили.

Другояче започна изказването на Вацев, чиято тема бе "Русофобството като антропологична катастрофа". 

"Русофобията не е отбелязване или посочване на отделни факти и тенденции в живота на руската държава и руската култура. Затова, когато аз отбелязвам абсолютно престъпния характер, който се закрепи от 90-те години в Русия - режима на Елцин, Горбачов, Черномирин и банда, аз не съм русофоб."

Лоша дума за режима на Путин обаче не бе изречена. Всъщност, според Вацев, сега руските олигарси вече не били замесени във властта, само били "близо до нея".

"Главният русофоб би бил 140-милионният руски народ", обяви той.

И изказа тезата, че голяма част от българските русофоби всъщност са прихванали омразата си към Русия именно от руснаците. 

"Помня времето, когато още нямаше "Америка за България", нямаше Сорос дори, но имаше български русофоби. Те тичаха до Москва за инструкции", разказа той.

Путин бе споменат, само за да се илюстрира колко глупави са русофобите:

"Абсолютното зло не се обосновава. Като питам защо му е на Путин да убива Скрипалите, русофобският отговор е - защото това е зло. Защото е лош."

Според него русофобите са и мързеливи, защото иначе биха открили и русофобството в Ленин. Този коментар предизвика възклиицание: "Ееее, сегааа", от публиката.

Като друга група русофоби Вацев идентифицира българските фашисти. Накрая даде кратко обобщение на образа на русофоба:

"Русофобът е конструктор на митологеми, който, след като ги е създал, остава да живее в тях."

Следващият панелист бе доц. Иван Ангелов, който се похвали с предишния си пост на помощник по икономическите въпроси на Виденов и още двама премиери. И заяви:

"По-истински лявомислещ човек от Жан аз не познавам. Жалко, че България не ползва такъв чист човек!"

Ангелов обяви "цивилизационния избор на България" - влизането в ЕС и НАТО - за недомислица, за която българският народ не е бил попитан. И заяви, че истинският "цивилизационен избор" е в отношенията с народи, към които изпитваме по-голяма близост, с които общуваме по-лесно. Първи такъв народ бил руският.

"Без активната роля на Русия през последните 150 години, ние нямаше да съществуваме", заяви той

Берлин: Въпросът за военните репарации към Гърция е уреден окончателно

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096169

Берлин: Въпросът за военните репарации към Гърция е уреден окончателноГерманското правителство смята въпроса за военните репарации към Гърция за "юридически и политически уреден окончателно". Това е заявил говорителят на германското правителство Щефан Зайберт в отговор на въпрос на полски журналист за новите претенции, формулирани от някои гръцки политици, предава агенция АНА-МПА, цитирана от БТА.

Половината българи искат зимното часово време

http://clubz.bg/74331-polovinata_bylgari_iskat_zimnoto_chasovo_vreme

Снимки 2 зимаcr

Близо половината от българите предпочитат зимното часово време да бъде прието като постоянно в България, показват данните от национално представително проучване на "Екзакта рисърч груп". То е проведено сред 1000 пълнолетни българи в 125 гнезда в 92 населени места в периода 28 септември - 5 октомври.

Около 48% от участвалите в изследването (47.7%) предпочитат в България да се приеме като постоянно зимното часово време. 32% от българите искат лятното часово време да се въведе за постоянно у нас.

Една пета от интервюираните нямат мнение по въпроса. Най-често без мнение са младите българи на възраст под 30 години.

Привържениците на позицията зимното часово време да бъде постоянно у нас са по-често жени, хора на възраст над 59 години и жители на провинцията.

В полза на избора на лятното часово време за постоянно се изказват по-често хора на възраст между 30 и 40 години, високообразовани респонденти и жители на столицата.

Според социолозите профилите на подкрепящите тези две позиции са показателни за това, че съществуват прагматични и рационални аргументи сред определени групи хора.

Това предполага да се проведе широка и открита дискусия по въпроса, за да се стигне до оптимален избор. Така ще се даде шанс и на хората без мнение по темата да направят своя избор, тъй като въпросът кой вариант ще бъде предпочетен за страната ни не е предрешен, казват от "Екзакта".

На 4 юли Европейската комисия започна социологическо допитване по въпроса, което приключи на 16 август. Над 4.6 млн. души взеха участие в него, като повече от 80 процента от европейците се обявиха за премахването на смяната на времето всяка пролет и есен. На 12 септември ЕК предложи прекратяване на сезонната промяна и остави решението за това на всяка от страните членки на ЕС.

Българите могат да гласуват на правителствения портал до полунощ днес, когато изтича срокът.

Отговорите от анкетата ще бъдат обобщени в национална позиция, която ще бъде представена на ЕС до края на март 2019 г. Ако Европейският парламент подкрепи предложението, последната задължителна сезонна промяна на часа в ЕС ще бъде на 31 март 2019 г.

Продължава дълбоката оран в област Варна

http://budnavarna.bg/38889-prodalzhava-dalbokata-oran-v-oblast-varna/

58 150 дка са засети с пшеница във Варненска област, есенната сеитба продължава.

Това съобщиха от Областна дирекция „Земеделие” във Варна. Според оперативните данни към 4 октомври засетите площи със зимна маслодайна рапица във Варненска област са 40 952 дка.

С ечемик са засети 22 900 дка в областта, допълниха то дирекцията. Предсеитбена подготовка е извършена върху 398 585 дка във Варненска област.

С фосфор са подхранени 217 100 дка, азотно торене е извършено върху 149 600 дка, калий е добавен върху 100 000 дка. Дълбока оран е извършена върху 259 950 дка.

Материалът Продължава дълбоката оран в област Варна е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Калин Георгиев: Примитивната жестокост показва, че убийството в Русе не е поръчково

http://nakratko.bg/category/58/165326/


Примитивната жестокост и събраните доказателства говорят, че в случая с убийството на Виктория Маринова не става въпрос за поръчка. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев.

Социалдемократите поставят под въпрос бъдещото си участие в коалицията на Меркел

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/10/11/3325483_socialdemokratite_postaviat_pod_vupros_budeshtoto_si/?ref=rss


Председателят на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Андреа Налес поставя под въпрос по-нататъшното участие на своята формация в правителствената коалиция, която през последната половин година на два пъти бе пред разпадане. Пред вестник "Цайт" Налес порицава раздорите между консервативните партньори в коалицията - Християндемократическия съюз (ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХСС), предаде "Ройтерс".<br /><br />"Ако вътрешните кавги сред...

Калин Георгиев: Тази примитивна жестокост не говори за подготовка и поръчка на убийството

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096161

Калин Георгиев: Тази примитивна жестокост не говори за подготовка и поръчка на убийствотоТази примитивна, брутална жестокост и намерените до тук доказателства, говорят, че не става въпрос за подготовка, за поръчка. Така коментира по бТВ  убийството на Виктория в Русе Калин Георгиев, бивш главен секретар на МВР от 2009 до 2013 г.  Той поясни, че полицията ще продължи да разследва и проверява всички версии.

Съсед на убиеца: Заради един изрод страдаме всички. Селяйдин е имал съучастници

https://offnews.bg//obshtestvo/sased-na-ubietca-zaradi-edin-izrod-stradame-vsichki-seliajdin-e-imal-689720.html

Ромската махала в Русе, където е живял до неделя задържания за убийството на Виктория Маринова – Северин Красимиров, осъмна в очакване на напрежение. Много от хората от къщите са избягали през нощта.

Жителите на квартала не вярват, че Северин сам е извършил бруталното престъпление. От полицията също има информация, че се издирват още съучастници и помагачи на Северин/Селяйдин.

Илиян, един от живеещите в махалата, заяви пред бТВ, че е скрил близките си, тъй като се страхуват, че ще влизат в квартала им.

„Заканват се, че ще пребият всички. Снощи телефоните бръмчаха. Махнах си цялото семейство”, каза Илиян, който дори призна, че е въоръжен.

„Заради един изрод не сме съгласни да пострадаме всички”, категоричен беше той.

Илиян твърди, че Северин не е бил сам и е имал съучастници. Той обаче не посочи кои са.

„Той не е единственият извършител, той е 20 кг с мокри дрехи. Това убийство не е станало оттук – оттам, това си е организирано. Тези, които са дошли да го вземат с колата, знаят за какво са го направили”, заяви Илиян.

„Не може това момиче да отиде там и по случайност да я хванат”, твърди той.

Руско-Монголските учения демонстрираха огневата мощ на ''Солнцепек''

http://www.cross.bg/rysiya-ycheniyata-provezhdaneto-1585978.html

/КРОСС/ Военнослужешите от Монголия и Русия в рамките на ученията ''Селенга-2018'' пристъпиха към провеждането на контратерористична операция на полигона Бурдуна в Бурятия. За това съобщава пресслужбата на Източен военен окръг на Русия, цитирани от ТАСС и Нюз Фронт. ''Съвместната групировка военнослужещи от Русия и Монголия пристъпи към провеждането на контратерористична операция'', заявиха от пресслужбата. Военните от двете страни проведоха първия етап от практическите действия с бойна стрелба, отработване на реда на огневото поразяване на условния противник и взаимодействието с авиацията. По време на ученията за първи път е била демонстрирана огневата мощ на тежките огнеметни системи ТОС-1А ''Солнцепек''. По-рано се съобщи, че руско-монголските учения ''Селенга-2018'' ще продължат до 12 октомври.

Поставят видеонаблюдение от Севастопол до входа на Морската градина

http://budnavarna.bg/38887-postavyat-videonablyudenie-ot-sevastopol-do-vhoda-na-morskata-gradina/

снимка: Будна Варна

Експертният съвет по устройство на територията е приел представения от Община Варна проект за поставяне на система за видеонаблюдение от Севастопол до входа на Морската градина. На заседание в началото на октомври специалистите са предложили да бъде издадено и нужното разрешение за строеж, научи BudnaVarna.bg.

Камерите ще бъдат разположени от кръстовището на бул. „Сливница“ с бул. „Княз Борис I“ до площад „Антон Новак“ и зад колонадата. Видеосигналът ще бъде изведен в командния център на Община Варна.

Още в началото на 2018-та стана ясно, че през годината се планира осигуряване на видеонаблюдение на няколко ключови места в града като за целта са предвидени около 400 хил. лева. За поставянето на камерите в конкретната отсечка между Севастопол до Морската градина са планирани почти 60 хил. лева.

Материалът Поставят видеонаблюдение от Севастопол до входа на Морската градина е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Някои ни предпочитат мъртви

https://zaistinata.com/%d0%bd%d1%8f%d0%ba%d0%be%d0%b8-%d0%bd%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%b8%d1%82%d0%b0%d1%82-%d0%bc%d1%8a%d1%80%d1%82%d0%b2%d0%b8/

„За истината“ публикува текста на Веселина Седларска от „Редута“ с разрешение на автора.   Няколко дни не бяхме журналя. Бяхме журналисти. Допусна се предположението, че журналистите могат (и са!) да бъдат на прицел. Могат да бъдат бити и дори убивани за работата си. Случаят не се оказа такъв, но осъзнаването си остава. На пресконференцията за […]

Нова забрана защитава магаретата в Санторини 

https://www.vesti.bg/sviat/balkani/nova-zabrana-zashtitava-magaretata-v-santorini-6087345

Гръцкото министерство на селското стопанство е издало забрана туристи с тегло над 100 килограма да яздят магаретата на острова

Николна Чакардъкова и Неврокопският танцов ансамбъл за празника на варненският район "Младост"

http://www.moreto.net/novini.php?n=383493

На 12 октомври район "Младост" ще отбележи своя празник, съобщиха от районната администрация за Moreto.net. Водосвет за здраве, благополучие и дълголетие ще бъде отслужен в Православен храм "Св. Пророк Илия" в петък, в 10 часа.

Бум на обирите! Крадците не подбират погнаха и общинските библиотеки…

http://regiona.bg/%d0%b1%d1%83%d0%bc-%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d0%b1%d0%b8%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d0%b4%d1%86%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b5-%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%b1%d0%b8%d1%80%d0%b0%d1%82-%d0%bf%d0%be/

Само за едно денонощие са извършени три обира на територията на ОД на МВР Благоевград.Магазин , библиотека и частен дом са обрани.
Полицейски служители на РУ-Гоце Делчев работят по получен сигнал за извършена, за времето от 02:00 часа до 08:10 часа на 10.10.2018г., кражба на около 20 стека цигари и сумата от около 150 лв. от магазин за хранителни стоки в с.Туховища, общ.Сатовча. По случая е образувано досъдебно производство.

В РУ-Банско е получен сигнал за това, че за времето от 23:00 часа на 09.10.2018г. до 07:20 часа на 10.10.2018г., неизвестен извършител е проникнал в частен дом в гр.Банско и е отнел сумите от около 1 050 лв. и 25 евро. За случая е уведомена РП-Разлог. Образувано е досъдебно производство.

На 10.10.2018г. в РУ-Сандански е получено съобщение за извършена, за времето от 17:00 часа на 05.10.2018г. до 13:00 часа на 10.10.2018г., кражба на сумата от около 287 лв. от общинска библиотека в с.Катунци, общ.Сандански. По случая е образувано досъдебно производство. сн.асоциативна

 

Материалът Бум на обирите! Крадците не подбират погнаха и общинските библиотеки… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Пеевски си отива. Пак

http://www.transmedia.bg/2018/10/11/%d0%bf%d0%b5%d0%b5%d0%b2%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d1%81%d0%b8-%d0%be%d1%82%d0%b8%d0%b2%d0%b0-%d0%bf%d0%b0%d0%ba/

„Пеевски си отива, напуска страната. Не знам какво ще говорят сега, той им беше най-добрата дъвка”.

Думите са на силно раздразнения премиер Бойко Борисов и са в отговор на обикновен журналистически въпрос от… 2016 г. От тогава ДПС депутатът не само не престана да бъде дъвка, но и се превърна във все по избождащ очите проблем с внезапното си забогатяване при трите мандата управление на Борисов и ГЕРБ.

Но ако има някакъв проблем, който истински да тревожи Борисов това не е необяснимото забогатяване на Пеевски. Проблемът, който тревожи Борисов е откритото говорено за ужасната медийна среда в България. За липсата на медийна свобода. За репресиите, а вече и убийствата на журналисти.

В така очерталата се обстановка Делян Пеевски внезапно обяви решението си за оттегляне от издателския си бизнес.

В писмо до контролирана група медии Пеевски обяви, че се отказва да продаде 50% от издателската си компания „Телеграф Медиа“ на „Ню Имидж Медиа“, както беше обявено, и се отказва от лично участие в този бизнес. „Студия Трансмедия“ не разполага с писмото.

В него Пеевски обвинява Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), че не се произнася по искането за одобрение на сделката близо половин година. Това според ДПС депутата е недопустимо и не кореспондира със сроковете, които комисията прилага при подобни процедури. Антимонополната комисия започна да проверява сделката в края на април, след като дружеството на депутата „Интертръст“ сключи предварителен договор за продажбата на 50% от „Телеграф медиа“ с „Ню имидж“. Версията, която развива Пеевски е, че причината КЗК да не се произнесе вече повече от пет месеца „не е в сложността на одобрението, а във факта, че касае за свързана с мен медия“.

„Не мога да толерирам подобен двоен стандарт от страна на държавния регулаторен орган, поради което днес оттеглих искането за одобрение като заявявам, че се отказвам и от сделката“, подчертава Пеевски.

От писмото му става ясно, че ДПС депутатът е учредил фондация „Телеграф“, чиято основна цел ще е „развитието на медийния пазар, повишаването на професионализма, морала и обективността в журналистическата професия, както и борбата срещу фалшивите новини във всичките им форми“.

Собствеността на медийната група ще бъде прехвърлена от Пеевски на фондацията, а той се ангажира „да помага материално“.

Пропадналата сделка

Сделката по продажба на половината от издателския бизнес на Пеевски беше обявена през април тази година. Новината за нея дойде буквално ден след като „Репортери без граници“ публикува последното си изследване за медийна свобода, което показа че България вече е последна не само в ЕС, но и на Балканите.

Сделката изглежда доста странна още от обявяването си. И купувачът, и продавачът по нея избягваха да я коментират.

А спекулации за реалните цели на сделката не липсваха. На първо място, че чрез нея Пеевски се опита да си купи имидж на приемлив издател. Анонсът за сделка се появи в разгара на кампанията по проверка на Пеевски във връзка със сигнала срещу него в САЩ по закона „Магнитски“.

В медийните среди сделката беше приемана като подготовка за придобиването на телевизията БиТиВи от „Ню Имидж Медиа“.

Не на последно място силно коментирано обяснение за странната сделка беше и желанието на американската компания „Ню Имидж“ да си потърси качествен лобист за търсените законово гарантирани данъчни облекчения. Основната дейност на „Ню Имидж“ е производство на филми. Компанията е собственик на филмовото студио „Ню Бояна Филм“ и е добре позната в България.

„Посредством сделката страните желаят да развият дейността на печатните медии, като ще работят съвместно за създаване на високи журналистически стандарти и утвърждаването на медийния плурализъм“, обявиха в съобщение до медиите при обявяването на сделката нереализираните купувач и продавач.

Втори опит

Това не е първи провален опит на медиите на Пеевски да се сдобият със западен купувач. През 2014 г. българската компания „Нова българска медийна група холдинг“, в която беше съсредоточена собствеността на медиите на Пеевски (по това време собственост на неговата майка Ирена Кръстева) обяви, че е подписала договор за продажба с ирландската компания Мedia Maker Limited  на Патрик Халпени. Халпени е бивш дългогодишен изпълнителен директор на медийната група „Communiсorp. Group“ и според официалното съобщение, разпространено от Ирена Кръстева, „има сериозен инвестиционен и управленски опит в различни медии (печатни, електронни, реклама и др.) в много европейски държави“.

През 2018 г. мрежата радиостанции от групата Communiсorp беше придобита от българските си мениджъри със заем от ПИБ.

Изтеглянето от медии идва в продължение на тенденцията на Пеевски да се отстрани, поне видимо, от бизнеса в България. Тенденция, която започна през 2016 г., когато Бойко Борисов изпадна в конфузна ситуация при среща с българската общност в посолството в Лондон. Тогава Борисов беше попитан дали не вижда Пеевски в огледалото, когато се погледне заради множеството данни, че разпределя обществени поръчки в полза на контролирани от Пеевски компании.

В последните две години ДПС депутатът се оказа крупен собственик на неизвестен бизнес в чужбина, основно в Дубай, който му помогна да декларира огромно за българските стандарти имущество. Имуществото на Пеевски се оказа напълно „чисто“ според проверка на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество.

Поне десетима загинаха при наводнения в Майорка

https://www.mediapool.bg/pone-desetima-zaginaha-pri-navodneniya-v-maiorka-news284851.html

Най-малко 10 души загинаха при наводнения на испанския остров Майорка тази нощ, предаде Франс прес, като се позова на спасителните служби. Едно дете остава в неизвестност. Вече няма други хора, които да са обявени за изчезнали. Сред загиналите са и двама британци. Поройни дъждове предизвикаха наводнения в източната част на Майорка, главния от Балеарските острови, изключително популярен сред туристите испански архипелаг в Средиземно море.

Колумбия не смята да затваря границата си с Венецуела

https://www.actualno.com/america/kolumbija-ne-smjata-da-zatvarja-granicata-si-s-venecuela-news_699259.html

Колумбийският президент Иван Дуке заяви в сряда, че страната му няма да затвори границата си с Венецуела заради миграционната криза, но призова други страни в региона да приемат и мигранти от Боливарска република, предаде БГНЕС. "В един свят, където има ксенофобия или изолационизъм, отношението на Колумбия към народа на Венецуела е и ще остане братско, така че няма да затворим границата", каза Дуке. Според ръководителя на Колумбия неговата държава е на преден план в справянето с криз

И Франс Тимерманс обяви кандидатурата си за председател на Еврокомисията

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/10/11/3325478_i_frans_timermans_obiavi_kandidaturata_si_za/?ref=rss


Първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс обяви кандидатурата си за кандидат на социалистите за председател на институцията след предстоящите догодина европейски избори, предаде ДПА, цитирана от БТА.<br /><br />Съгласно системата на водещите кандидати, въведена на последните европейски избори, всяка европейска партия посочва предпочитания от нея кандидат за председател на Еврокомисията, пост, който в момента се заема от Жан-Клод Юнкер. Номинираният от...

Проверяват защо не работи електронният регистър за опасните асансьори

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096124

Проверяват защо не работи електронният регистър за опасните асансьориДържавната агенция за технически надзор започва вътрешна проверка  за неработещия електронен регистър на асансьорите, съобщи бТВ. Преди три години aгенцията е платила близо 700 хиляди лева на изпълнителите на обществените поръчки за регистър и уеб приложение към него. Уеб приложението никога не било задействано, тъй като за да се ползва,

Димитър Димитров: Нещата в Лудогорец не са такива, каквито изглеждат

http://www.cross.bg/dimitrov-poslednite-taka-1585977.html

/КРОСС/ Бившият наставник на Лудогорец Димитър Димитров призна, че не е изненадан от случащото се при "орлите" в последните дни. В Разград се разделиха по взаимно съгласие с треньора Пауло Аутуори. С решение на Управителния съвет бе отстранен и спортният директор Методи Томанов.  "Аз съм последният човек, който може да бъде изненадан от това, което се случи в клуба през последните дни. Нещата не са такива, каквито изглеждат острани, но хората няма как да знаят.  Навсякъде, където съм бил на 95 процента съм работил с футболисти, които аз съм селектирал в течение на времето, защото заварените играчи е ясно, че си остават. Но в Разград не бе така, въпреки че уговорките в началото бяха различни. Не се оплаквам от това - така съм приел, така съм работил. Явно колегата след мен е имал непреодолими различия с хората в спортния отдел над него", заяви Херо пред "Тема спорт".  Според него Лудогорец си остава най-стойностният отбор в Първа лига. Димитров, който в момента води Иртиш, добави, че от последните трансфери по-малко от половината играчи са се наложили.   

Всяко четвърто дете в училищна възраст у нас е с наднормено тегло

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vsiako-chetvyrto-dete-v-uchilishtna-vyzrast-u-nas-e-s-nadnormeno-teglo-2124952

Всяко четвърто българско дете в училищна възраст е с наднормено тегло, страната ни е на последно място в Европа по консумация на прясно мляко от страна на подрастващите. Ако обаче сме сред първите по липса на физическа активност, то положителното е, че хранителните навици на учениците се подобряват

Бизнесът в Силистра към БСП: Ако се увеличат доходите на хората, ще се решат много проблеми

http://www.cross.bg/bulgariya-silistra-bulgariya-1585976.html

/КРОСС/ „В строителния бранш проблемите са от липсата на кадри- до корупционни практики. 90% от поръчките се печелят от пет фирми в България. Държавата пречи в момента с пълна сила, от НАП до инспекциите. Това, което БСП са направили с „Визия за България“ е добре, защото е нова стратегия за развитието на държавата. Има едно основно нещо, което може да даде решение на цялата Визия - трябва да се увеличат доходите на хората, за да не бягат от страната“. Това казаха представителите на бизнеса в Силистра на среща с депутати от ПГ наа „БСП за България“ по време на представянето на „Визия за България“. „Вдигането на заплатите ще повиши и стандарта на живота, а това ще върне много от заминалите в чужбина“, казаха още бизнесмените.   Те попитаха- защо една обществена поръчка, ако е спечелена в Силистра, трябва да я изпълнява фирма от Благоевград. Бизнесът обясни, че реалната средна заплата у нас е доста по-ниска, защото много голяма част от българите взимат много ниски заплати, но усреднено с тези в IT сектора, се вдига изкуствено границата. Работодателите в Силистра обясниха, че за производството на един продукт в България, ако се дава 1 лев, то в Германия същият продукт ще струва в пъти повече, което дава и висок жизнен стандарт, и възможности на хората

Делян Пеевски излиза от активната издателска дейност, създава фондация

http://www.varna24.bg/news/820639.html

Депутатът Делян Пеевски е оттеглил искането в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за ...

В ромската махала на Русе не вярват, че задържаният Северин е действал сам

http://nakratko.bg/category/58/165325/


Ромската махала в Русе, където е живял до неделя задържания за убийството на Виктория Маринова – Северин Красимиров, осъмна в очакване на напрежение. Много от хората от къщите са избягали през нощта.

Лелята на Северин: Чух как си призна! Жена му: Не е бил сам!

http://www.varna24.bg/news/820645.html

Жената и лелята на Северин, който изнасили и уби русенската журналистка Виктория Маринова, са го ...

Северин Красимиров е дал съгласие за опростена процедура по екстрадиция

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/10/11/3325476_sudut_v_germaniia_shte_zasedava_za_ekstradiciiata_na/?ref=rss


Северин Красимиров е дал съгласие за опростена процедура по екстрадиция, съобщава БНТ. Апелативният съд в германския град Хановер ще заседава по мярката за неотклонение на задържания за убийството на журналистката Виктория Маринова.<br /><br />Според председателя на Окръжния съд в град Щаде Вили Вирт, където Северин Красимиров е задържан, той е дал съгласие за опростена процедура по екстрадиция. Това означава, че формалностите по съдебния ред ще бъдат избегнати. Съдът ще реши дали...

Ердоган: Споразумението ни със САЩ за Манбидж не е отменено, а забавено

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096158

Ердоган: Споразумението ни със САЩ за Манбидж не е отменено, а забавеноПрилагането на споразумението между Турция и САЩ за сирийския град Манбидж е забавено, но не е напълно отменено, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от в. "Хюриет" и БТА. Ердоган говори късно снощи пред турски журналисти в самолета на връщане от Унгария, посочва Ройтерс. На въпрос във връзка с процеса срещу американския пастор

Цветанов: Добрата координация с германските власти е от години

http://www.cross.bg/tzvetanov-durzhavata-dymite-1585975.html

/КРОСС/ Не знам как днес тези, които изговориха толкова много лъжи, как гледат полицаите, следователите, прокурорите, които представляват държавата в борбата срещу престъпността. Това заяви в сутрешния блок на БНТ председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. По думите му около разследването на убийството на журналистката Виктория Маринова е имало очерняща кампания срещу държавата. Самият факт, че лицето е било задържано за няколко часа, показва, че подходът е бил правилен, каза Цветанов. Той коментира и координацията с германските власти, като каза, че тя не е в следствие от медиен натиск за бързото разкриване на случая, а е резултат от години добра съвместна работа. Цветан Цветанов: Това е добра координация, която е създавана с години. Мога да кажа, че много са съвместните операции, които се планират и реализират заедно с европейските ни партньори. Цветанов изрази убеденост, че българският съд ще даде максимално тежка присъда, за да има морално възмездие върху извършителя на това престъпление. По думите му е имало атака срещу страната ни, хибридно координирана. Той припомни думите на бившия съпруг на Виктория Маринова, който благодари за действията на държавата по разкриването на тежкото престъпление. Връщането на Светлозар Лазаров на поста главен секретар на МВР не е обсъждано, каза Цветанов и допълни, че това би било лош знак към системата, която е започнала своето силно устойчиво стабилизиране.  

Мира Добрева злепостави мъжа си като разказа за изневерите му в ефир

http://www.varna24.bg/news/820649.html

Телевизионната водеща Мира Добрева е усетила вкуса на предателството – при това неведнъж,сподели ...

Калин Георгиев: „Специалистите“ да кажат защо наговориха толкова глупости за убийството на Виктория

https://frognews.bg/novini/kalin-georgiev-spetsialistite-kajat-zashto-nagovoriha-tolkova-gluposti-ubiistvoto-viktoriia.html

Не бива да давам оценка на работата на министрите на МВР и на главните секретари. Напуснах системата, когато министър беше Петя Първанова. Знаех, че Цветлин Йовчев ще е следващият министър. Като цивилен човек бих казал, че МВР се справи много добре.

Почина личният стилист на принцеса Даяна

https://petel.bg/Pochina-lichniyat-stilist-na-printsesa-Dayana__286359

Фото: Pixabay/fxxu Анна Харви, бивш редактор на списание Vogue и личен стилист на принцеса Даяна, почина на 74-годишна възраст, съобщава британско...

Председателят на окръжния съд в Щаде с нови разкрития за Северин Красимиров

https://petel.bg/Predsedatelyat-na-okrazhniya-sad-v-SHHade-s-novi-razkritiya-za-Severin-Krasimirov__286360

Задържаният по подозрение в убийството на журналистката Виктория Маринова Северин Красимиров е дал информация за случая пред съда в Гер...

Екзакта: 48% от българите искат зимно часово време, 32% - лятно

https://petel.bg/Ekzakta--48--ot-balgarite-iskat-zimno-chasovo-vreme--32----lyatno__286358

Европейската комисия предложи от следващата година да отпадне сезонната смяна на часовото време и всяка от държавите-членки на ЕС да реш...

Четирима младежи отиват на съд, искали да изядат пет таралежа

https://petel.bg/CHetirima-mladezhi-otivat-na-sad--iskali-da-izyadat-pet-taralezha__286357

Четирима младежи ще се изправят днес пред Окръжния съд в Пазарджик по обвинение, че в гора край село Пищигово са хванали 5 таралежа, за да г...

Известен адвокат обясни защо Северин може да излезе от затвора само след 20 години

https://petel.bg/Izvesten-advokat-obyasni-zashho-Severin-mozhe-da-izleze-ot-zatvora-samo-sled-20-godini__286356

Моето мнение е, че Северин Красимиров е бил сам при извършване на престъплението. Това заяви в ефира на Нова тв Людмил Рангелов, адвокат и ...

Обявиха кога първи туристи ще посетят Космоса! Ето колко струва билетът

https://petel.bg/Obyaviha-koga-parvi-turisti-shhe-posetyat-Kosmosa--Eto-kolko-struva-biletat-__286355

Фото: Flickr/StickerGiant Custom Stick Британският предприемач и собственик на Virgin Galactic Ричард Брансън разкри, че неговата компания ще изпрати първи т...

Шофьор се нахвърли с юмруци върху мъж пред погледа на жена му и малкото им дете в София (видео)

https://petel.bg/SHofor-se-nahvarli-s-yumrutsi-varhu-mazh-pred-pogleda-na-zhena-mu-i-malkoto-im-dete-v-Sofiya--video-__286361

Кадър Нова тв Шофьор на бус се нахвърли с юмруци върху мъж, седящ зад волана на лека кола на улица в столичния квартал „Младост” 3. За екш...

ДАНС и КФН влизат в четири застрахователни дружества

http://www.varna24.bg/news/820659.html

ДАНС и Комисията за финансов надзор влизат в четири застрахователни дружества. Информацията е на ...

Един човек загина заради урагана "Майкъл"

https://www.actualno.com/america/edin-chovek-zagina-zaradi-uragana-majkyl-news_699258.html

Ураганът Майкъл взе първата си жертва във Флорида, съобщиха властите. Има "една свързана с урагана смърт" заяви Оливия Смит, говорител на окръжното управление в Гадстън Кънтри, като добави, че инцидентът е свързан с удар от "отломки и по-точно дърво", предаде БГНЕС. Тя не можа да каже времето на смъртта или детайли за жертвата. Смит само сподели, че ситуацията е била опасна дори за спасителните служби. "Предпазливи сме относно изпращане на наши екипи в момента",

Съдът гледа жалбите на обвиняемите по аферата с онколекарства

http://www.cross.bg/baldzhiiiska-bolnitza-obvinyaemite-1585974.html

/КРОСС/ Апелативният специализиран наказателен съд ще гледа жалбите на обвиняемите срещу мерките им за неотклонение по аферата с онколекарствата. Миналата седмица спец прокуратурата задържа седем души, сред които шефката на столичната частна хематологична болница "Йоан Павел" д-р Небесна Балджийска, дъщеря ѝ - лекар в същата болница д-р Зора Балджийска и фармацевтка от благоевградската онкоболница. Специализираният съд остави трите жени под "домашен арест" заради влошеното им здраве, а останалите четирима обвиняеми в ареста. Всички обжалват това решение, а защитата им твърди, че няма доказателства, че са извършвали отклоняване и продажба на черния пазар на онколекарства.

Парламентът ще разгледа на първо четене промени в Закона за вероизповеданията

http://www.cross.bg/parlamentut-shte-razgleda-na-purvo-chetene-promeni-v-zakona-za-veroizpovedaniyata-1585973.html

/КРОСС/ Предлага се държавна субсидия да получават вероизповедания, към които принадлежи не по-малко от 1% от населението на страната. Според официалното преброяване този праг прескачат само православието и ислямът. За всяко самоопределило се лице ще се получават по 10 лв. от държавата, но не повече от 15 млн. лв. за вероизповедание. Предлага се още заплатите на свещениците да бъдат приравнени с тези на учителите.

Сладкото прави децата агресивни, а тийнейджърите алкохолици

http://www.moreto.net/novini.php?n=383508

Прекомерната захар прави децата по-жестоки, а тийнейджърите тласка към тютюнопушене и алкохолизъм. Експерти достигнаха до това заключение вследствие на научно изследване, съобщава Медицик форум. Изследванията показват, че храни и напитки с високи нива на захар провокират юношите на възраст между 11 и 15 години към такива действия.

Светкавична реакция на германските спецполицаи за залавянето на Северин

http://www.varna24.bg/news/820667.html

Властите в Германия откриха и задържаха 21-годишния Северин Красимиров, обвинен за убийството на ...

Меркел се надява на скорошно споразумение за Брекзит

https://www.mediapool.bg/merkel-se-nadyava-na-skoroshno-sporazumenie-za-brekzit-news284850.html

Германският канцлер Ангела Меркел приветства постигнатия напредък в преговорите за споразумение за Брекзита и заяви, че иска запазването на близки отношения с Великобритания, особено по въпросите на сигурността, и след като тя напусне ЕС, предаде Ройтерс. "Надявам се, че има напредък, очевидно има напредък, но понякога проблемът е в подробностите – така че всичко ще бъде уредено, когато бъде уредено", заяви тя на пресконференция след срещата си с холандския премиер Марк Рюте. Меркел подчерта, че преговорите са в решаваща фаза и колкото по-скоро бъдат приключени, толкова по-добре. Холандският премиер Рюте заяви на съвместната пресконференция, че е от голямо значение Брекзитът да се състои възможно най-организирано. По-рано главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние коментира, че е възможно следващата седмица да бъде постигнато споразумение и подчерта, че Великобритания трябва да приеме евентуален контрол върху търговията между Северна Ирландия и останалата част от страната.

Днес е последният ден, в който гласуваме за лятно или зимно часово време

http://www.cross.bg/chasovo-vreme-zimno-1585972.html

/КРОСС/ Днес е последният ден, в който българските граждани могат да изразят мнението си кое часово време предпочитат - лятното или зимното. Допитването тече онлайн от края на септември на сайта на Министерския съвет. До момента са гласували над 12 000 души, като участието изисква регистрация. Очаква се Министерството на енергетиката да изготви националната позиция за това лятно или зимно часово време да избере страната ни вбъдеще, като се съобрази с позициите на различни институции по този въпрос. Както е известно, на европейско равнище се обсъжда промяна в регламента за определяне на лятно и зимно часово време. Всяка държава членка трябва сама да избере към кой от сегашните часови варианти ще се придържа в бъдеще.  

Депутатите обсъждат новите модели за финансиране на вероизповеданията

https://www.actualno.com/politics/deputatite-obsyjdat-novite-modeli-za-finansirane-na-veroizpovedanijata-news_699234.html

Депутатите започват пленарното заседание в четвъртък с работа по първото четене на предвидените промени в начина на финансиране на вероизповеданията. Предлаганите промени са в два законопроекта и предвиждат полагащата се държавна субсидия да се изразходва целево за покриване на разходите на вероизповеданието за възнаграждения на свещенослужители, както и за осъществяването на други дейности - образователни, социални, строеж и поддръжка на молитвени домове и др. Предвижда се заплатата на един с

Ураганът Майкъл достигна Флорида, има един загинал

http://nakratko.bg/category/25/165324/


Един човек стана жертва на силния ураган Майкъл в американския щат Флорида, съобщиха местните власти. Той е загинал, след като дърво е паднало върху него.

Елен Герджиков: Важен е крайният резултат от ремонтите в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096151

Елен Герджиков: Важен е крайният резултат от ремонтите в София
Всички проблеми в социалните мрежи са нагнетявани тогава, когато даден обект е бил в строителна фаза. Така беше и с ремонта на бул. "Дондуков" и с площад Руски паметник, с "Цариградско шосе" и с бул. "Витоша". Важен е крайният резултат от ремонтите и е важно да не се спекулира с междинният резултат.

Земетресение с магнитуд 6,2 удари Индонезия

http://www.cross.bg/tzentralniya-kilometra-ostrov-1585971.html

/КРОСС/ Земетресение с магнитуд 6,2 край Индонезия, предаде ТАСС, като се позова на Европейско-средиземноморския сеизмологичен център. Силният трус е бил регистриран на дълбочина от 10 километра, с епицентър на 186 километра източно от град Сурабая, на централния остров Ява. За момента няма данни за пострадали хора и нанесени материални щети. На 28 септември земетресение и предизвикани от него вълни цунами причиниха смъртта на над 2000 души на централния индонезийски остров Сулавеси.

Проливни дъждове отнесоха магистрален мост в Италия

http://nakratko.bg/category/25/165323/


Част от магистрален мост над река на италианския остров Сардиния е била отнесена в резултат на проливни дъждове, предаде Франс прес. Жертви няма, защото мостът е бил затворен за движение малко по-рано заради пропадане на част от настилката.

Екоминистърът Нено Димов: Не можем да забраним вноса на стари коли

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096150

Екоминистърът Нено Димов: Не можем да забраним вноса на стари коли„Не можем да забраним вноса на стари коли. Но настояваме да се направи така, че да не могат да бъдат изнасяни такива от Западна Европа към България”. Това коментира пред Нова телевизия министърът на околната среда и водите Нено Димов. Той подчерта, че настояването да не се превръщаме в автоморга на Стария континент е получило подкрепата и на други

Германия: Щяхме да страдаме без източноевропейците

https://www.investor.bg/analizi/91/a/germaniia-shtiahme-da-stradame-bez-iztochnoevropeicite--269801/

Официалната статистика показва, че тези от тях, които идват в Германия, обикновено успяват да си намерят работа, пише FAZ

Изправят пред съда в Хановер убиеца на Виктория

https://offnews.bg//obshtestvo/izpraviat-pred-sada-v-hanover-ubietca-na-viktoria-689719.html

Пред германски съд в Хановер ще бъде изправен Северин Красимиров, който беше задържан за убийството на журналистката Виктория Маринова в Русе.

Съдът ще реши дали Краисимиров да бъде екстрадиран в България, предаде БНР. Чрез ДНК анализ разследващите са установили, че 21-годишният Красимиров е изнасилил и убил Маринова.

Германските власти са задържали Красимиров във вторник вечерта - осем часа след постъпило искане от българските власти. Той се е намирал в дома на майка си в германския град.

Екоминистърът: Не можем да забраним вноса на стари коли

http://www.cross.bg/dimov-vnosa-dobavi-1585970.html

/КРОСС/ „Не можем да забраним вноса на стари коли. Но настояваме да се направи така, че да не могат да бъдат изнасяни такива от Западна Европа към България”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” министърът на околната среда и водите Нено Димов. Той подчерта, че настояването да не се превръщаме в автоморга на Стария континент е получило подкрепата и на други държави, сред които Полша, Словакия, Литва, Латвия, Румъния, Унгария. От Брюксел поели ангажимент, че ще работят по въпроса през следващата година, а решение вероятно има през 2020 г. Димов коментира и въвеждането на по-високи данъци за старите автомобили. Той бе категоричен, че това е „инвестиция в здраве”, защото въпросните превозни средства са вторият най-сериозен замърсител на въздуха у нас. По-съществен бил проблемът само с битовото отопление на твърдо гориво. Подмяната на остарелите и вече опасни печки с нови можело да бъде най-евтиното или най-скъпото решение. Ако дадено домакинство живее на място с изградена газопреносна мрежа, то най-изгодният вариант бил да се присъедини към нея. Ако обаче е наложи построяване на цялата инфраструктура за газификация и електрификация, то така смяната на отоплението излизала доста скъпо, обясни министърът. Той бе категоричен, че неотговарящите на екоизискванията електроуреди и горива изобщо не трябва да стигат до пазара

Адвокат Рангелов: Примитивният човек не мисли като нас, действа с животински инстинкт

https://frognews.bg/novini/advokat-rangelov-primitivniiat-chovek-misli-kato-nas-deistva-jivotinski-instinkt.html

Мисля, че убиецът е бил сам. Отрича се, този човек да е бил боксьор. Примитивният човек не мисли така, както ние мислим. Той действа по животински инстинкт, да удовлетвори нагон. Преди извършване на деянието мисълта за наказанието не го занимава. Това каза известният адвокат Людмил Рангелов по НТВ, по повод убийството на Виктория Маринова.

11 октомври – Световен ден за борба със затлъстяването

http://www.cross.bg/zatlustyavaneto-vuzrast-proychvane-1585969.html

/КРОСС/ В Световния ден за борба със затлъстяването Българското сдружение за проучване на затлъстяването представя данни за проблема сред децата в училищна възраст у нас. Според доклад България е една от страните с висока честота на наднормено тегло и затлъстяване в детска възраст заедно с Гърция, Чехия и Великобритания. Последното национално проучване показа, че средно около 30% от момичетата и момчетата в тази възраст са с наднормено тегло и около 13% със затлъстяване.

Американско-израелска делегация проучила зенитните комплекси С-300 в Украйна

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096138

Американско-израелска делегация тайно е посетила Украйна, за да проучи данните на зенитно-ракетните комплекси С-300, с каквито е въоръжена украинската армия. Това съобщи виетнамският новинарски сайт "Соха нюз", цитиран от руския електронен вестник "Газета", предаде БТА. Украинците са описали пред западните си партньори бойните възможности на С-300

Съдът решава за мерките за неотклонение на обвинените за търговия с онколекарства

http://nakratko.bg/category/60/165322/


Апелативният специализиран съд ще заседава по мерки за неотклонение на седемте обвиняеми за търговия с лекарства за онкоболни.

Търговията на ток временно спря заради високите цени

https://www.actualno.com/business/tyrgovijata-na-tok-vremenno-sprja-zaradi-visokite-ceni-news_699235.html

По-високите цени на тока на свободния пазар се дължат на липсата на достатъчно опит на част от търговците. Това парадоксално мнение изрази вчера пред БНР шефът на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) Константин Константинов. Няма манипулации, заяви той. Само няколко часа по-късно заради свръхвисоки цени в сегмента "ден напред" борсата временно прекрати търговията. Оттам обясниха, че става въпрос за "техническа грешка в оферта на борсов участник, довела до нереалистични р

Лекари не разрешиха на Болсонаро да участва в дебати преди изборите в Бразилия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096139

Лекари не разрешиха на Болсонаро да участва в дебати преди изборите в БразилияФаворитът за президентските избори в Бразилия Жаир Болсонаро няма да може да участва в предизборни прояви или дебати заради травмите, претърпени при нападението с нож преди месец, каза вчера неговият лекар, цитиран от ДПА и БТА. "Той загуби 15 кг мускулна маса и е още слаб. Нуждае се от специална диета за възстановяване", заяви лекарят,

Мост падна на остров Сардиния

http://www.cross.bg/ostrov-padna-vreme-1585968.html

/КРОСС/ Мост падна на италианския остров Сардиния заради лошото време. Част от пътното съоръжение се срути само два часа, след като кмет спрял движението по него заради лошите метеорологични условия и придошлите реки. Само благодарение на това решение инцидентът се разминал без жертви. Лошото време на остров Сардиния предизвика много проблеми, отнесени бяха автомобили коли, а много улици и пътища бяха наводнения. През август падна мостът "Moрaнди" в Генуа, като загинаха 43 души.

Поставят видеонаблюдение от Севастопол до входа на Морската градина във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=383498

Експертният съвет по устройство на територията е приел представения от Община Варна проект за поставяне на система за видеонаблюдение от Севастопол до входа на Морската градина. На заседание в началото на октомври специалистите са предложили да бъде издадено и нужното разрешение за строеж, научи Moreto.

Апелативният спецсъд гледа мерките на обвинените след акцията онкоболниците

https://www.actualno.com/society/apelativnijat-specsyd-gleda-merkite-na-obvinenite-sled-akcijata-onkobolnicite-news_699231.html

Апелативният специализиран наказателен съд ще гледа в четвъртък мерките за неотклонение на обвиняемите след акцията на Спецпрокуратурата и ГДБОП в двете онкоболници в София и в Благоевград. Преди дни стана ясно, че се правят проверки в две болници. Предмет на проверките са данни за извършвани злоупотреби с медикаменти за лечение на раково болни. Проверяваше се документация, доставки, наличности и приложения на скъпо струващи лекарства за терапия и профилактика. По-късно бе съобщено, че седем ду

Научните проекти с британско участие са гарантирани и при Брекзит без сделка

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/10/11/3325473_nauchnite_proekti_s_britansko_uchastie_sa_garantirani/?ref=rss


Научните проекти с британско участие ще бъдат гарантирани дори в случай на Брекзит без сделка – това обясниха представители на научната общност на Обединеното кралство на проведена в София кръгла маса за развитието на науката и двустранните сътрудничества след напускането на ЕС.<br /><br />Лондон и Брюксел все още нямат споразумение за условията на "развода", а Великобритания трябва да излезе от Европейския съюз на 29 март догодина. Ако двете страни не постигнат съгласие,...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване