Интерпол издирва организатор на фабрика за нелегални цигари у нас

//dariknews.bg/novini/bylgariia/interpol-izdirva-organizator-na-fabrika-za-nelegalni-cigari-u-nas-2124942

Интерпол издирва Антон Станоев по прякор Бирмата с червена бюлетина, показва справка на сайта на Интерпол.

5 храни, за които се е вярвало, че притежават магически сили (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/5-hrani-za-koito-se-e-viarvalo-che-pritezhavat-magicheski-sili-video-2124908

В миналото хората са вярвали, че има храни, които лекуват и гонят демоните и злите духове. Ето 5 от тези храни:

1. Маково семе

В Древна Гърция маковото семе се е считало за растението на бога на сънищата – Хипнос. Вярвало се е, че то л

Има ли злоупотреба с европари при доставките на мляко за училища и градини?

https://offnews.bg//razsledvane/ima-li-zloupotreba-s-evropari-pri-dostavkite-na-mliako-za-uchilishta-i-689706.html

Държавният фонд "Земеделие" реши кой да доставя млечни продукти на учебните заведения през следващата година. Начинът на избор на бенефициентите, регламентиран от закона, обаче не винаги е спазен. Това създава съмнения за корупция, която облагодетелства неколцина приближени до властта млекопроизводители.

Преди време Министерският съвет измени Наредбата за условията и реда за прилагане на схемите за предоставяне на плодове и млечни продукти в учебните заведения –  „Училищен плод“ и „Училищно мляко“. Те са съфинансирани от ЕС и са с общ бюджет от близо 20 млн. лв.

Въведе се задължението директорът на учебното заведение да избере за доставчик млекопроизводител, ако има такъв кандидатствал, а в случай, че са двама - този, който е снабдявал повече училища през изминалата учебна година.

OFFNews разкри в свое разследване, че промените не само ощетяват търговците, но и гарантират монопол в доставките на две фирми - "Млечни продукти Тракия" и ЕТ "Зоров 91". Двете дружества са собственост съответно на Владислав Михайлов и Димитър Зоров - и двамата са съветници на министъра на земеделието Румен Порожанов.

По-големият печели

След разразилото се недоволство МЗХГ пренаписа наредбата, като задължи доставките на мляко и плод за училища и градини да бъдат разделяни на 50% между търговец и производител. Когато кандидатствалите производители обаче са повече от един, доставките по съответната схема не се разделят.

Директорът на учебното заведение трябва да избере производителя, който е сертифициран да произвежда повече видове млечни продукти по Български държавен стандарт (БДС). Те могат да бъдат максимум три - кисело мляко, бяло саламурено сирене и кашкавал.

При равен брой сертифицирани БДС продукти се избира производителят, чиято продукция има повече сертификати за стандарт ISO и/или FSSC за качество.

На 27 септември ДФЗ публикува първите актове за одобрение на доставчици по схема "Училищно мляко".

Както OFFNews алармира, след промените в наредбата печалбата на най-големите млекопреработвателни предприятия нараства главоломно за сметка на дребните и средни търговци.

"Млечни продукти Тракия" увеличава доставките си в сравнение с предходната година с 378% - от 125 учебни заведения на 922. "Зоров 91" ще снабдява с мляко 385 обекта, което е с 494% повече. Първенец обаче е мандрата "ЧЕХ", която отбелязва 9660% ръст в броя на училищата и детските градини, които ще зарежда с млечни продукти - от 5 на 483 учебни заведения.

За кого важи законът?

Изборът на изпълнители по схема "Училищно мляко" поражда въпроса дали Държавен фонд "Земеделие" изобщо е спазил наредбата или победителите са били предизвестени.

Пример за това е решението "ЧЕХ - Йосиф Новосад" ООД да снабдява с млечни продукти СУ "Академик Емилиян Станев" в София, където са кандидатствали 5 производители и един търговец.

В своята документация "ЧЕХ" е посочил, че притежава сертификат за качество, който обаче не влиза в обхвата на наредбата.

Производителят "Полидей - 2" ООД е декларирал 4 сертификата, които му дават предимство, тъй като са критерий за избор на изпълнител. Въпреки това ДФЗ избира "ЧЕХ" да доставя мляко на училището.

Подобен е случаят и в други столични училища, където "Полидей" губи срещу фирмата на съветника на Порожанов Димитър Зоров.

ЕТ "Зоров 91" е представила 2 сертификата за качество ISO - половината от тези на конкурента. Те дори не са на регистрирани на дружеството, кандидатствало за доставката, а на консорциума, в който участва, въпреки че в наредбата изрично е посочено, че сертификатите трябва да са на основната производствена база. Противно на логиката ДФЗ избира фирмата на Зоров за изпълнител на доставките.

Интересен е казусът и с две учебни заведения, при които кандидатите са сходни - едното в Сливен, а другото в Карнобат. И в двете училища са кандидатствали "Полидей" и "Млечни продукти Тракия" и местни търговци. Според наредбата в такива случаи, когато производителите в конкурса са повече от един, доставките по схемата не се разделят.

Това условие е спазено в Сливен. Там "Млечни продукти Тракия" печели 100% от доставките за съответното учебно заведение. Не така стоят нещата обаче в Карнобат, където дружеството разделя на 50% доставките с търговеца - неясно по каква причина.

Има ли злоупотреба със стандарта БДС?

Според наребдата, за да се ползваш с предимството на производител, трябва да имаш поне един продукт, който да отговаря на Българския държавен стандарт.

За да станеш ползвател на БДС е необходимо удостоверение от министъра на земеделието и храните, че отговаряш на условията, след което заявката се подава в Патентното ведомство след такса. В края процедурата дружеството се вписва в регистъра на географските означения и едва тогава има право да започне производството на продукти по БДС.

Справка на OFFNews в регистъра показа обаче, че "Млечни продукти Тракия" нямат БДС патент на нито един продукт, включен в схемата "Училищно мляко" - кисело мляко, бяло саламурено сирене и кашкавал.

Фирмата "Зоров 91" също няма патент на всички необходими продукти. Според регистъра кашкавалът, който Димитър Зоров произвежда, не е Български държавен стандарт.

Тези обстоятелства изключват двете предприятия като вероятен победител при избора на кандидат по схема "Училищно мляко". Не само това, грубо е нарушена Наредбата за качеството на храните в детските градини и училищата, която задължава всички млечни продукти, които децата консумират, да отговарят на стандарт БДС.   

Сюрприз за победителите

Тази година Държавен фонд "Земеделие" повиши цената на млечните продукти, включени в схема "Училищно мляко".

ДФЗ ще плаща 18,46 лв. за килограм кашкавал или с 6 стотинки повече от предходната година. Сиренето поскъпва с 31 стотинки - от 13,26 на 13,57 лв. за килограм, а киселото мляко вдига цената си с 29 ст. и ще се плаща от Фонда на 2,80 лв. килограмът. Най-голям е скокът в цената на прясното мляко, което поскъпва с 36 ст. - от 1,76 лв. за литър на 2,12 лв.

Изкуственото повишаване на печалбата от схема "Училищно мляко", съфинансирана от ЕС, идва след като три мандри си разделиха 53% от учебните заведения в България. Нередностите при избора на бенефициентите и съмненията за злоупотреба с БДС повдигат въпроса има ли картел на млекопроизводителите с лоби в Министерството на земеделието.

Ураганът "Майкъл" взе първа жертва

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/10/11/3325472_uraganut_maikul_vze_purva_jertva/?ref=rss


Ураганът "Майкъл", взе най-малко една жертва и остави без електричество над 400 хил. домакинства във Флорида, Джорджия и Алабама, съобщава "Франс прес", цитирана от БТА. Загиналият човек е бил ударен от падащо дърво.<br /><br />"Майкъл" беше обявен за най-силната буря, преминавала през Флорида за последния четвърт век, отслабна до първа категория. Мощната буря предизвика тежки наводнения и нанесе щети на инфраструктурата, събаряйки дървета и стълбове,...

В ромската махала на Русе не вярват, че задържаният Северин е действал сам

http://www.cross.bg/severin-iliyan-suychastnitzi-1585964.html

/КРОСС/ Ромската махала в Русе, където е живял до неделя задържания за убийството на Виктория Маринова – Северин Красимиров, осъмна в очакване на напрежение. Много от хората от къщите са избягали през нощта. Жителите на квартала не вярват, че Северин сам е извършил бруталното престъпление. От полицията също има  информация, че се издирват още съучастници и помагачи на Северин.   Пред bTV Илиян, един от живеещите в махалата, заяви, че е скрил близките си, тъй като се страхуват, че ще влизат в квартала им. „Заканват се, че ще пребият всички. Снощи телефоните бръмчаха. Махнах си цялото семейство”, каза Илиян, който дори призна, че е въоръжен. „Заради един изрод не сме съгласни да пострадаме всички”, категоричен беше той. Илиян твърди, че Северин не е бил сам и е имал съучастници. Той обаче не посочи кои са. „Той не е единственият извършител, той е 20 кг с мокри дрехи. Това убийство не е станало оттук – оттам, това си е организирано. Тези, които са дошли да го вземат с колата, знаят за какво са го направили”, заяви Илиян.  „Не може това момиче да отиде там и по случайност да я хванат”, твърди той.

Експерти ще направят преглед на законодателството в културата и медиите

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/10/11/3324577_eksperti_shte_napraviat_pregled_na_zakonodatelstvoto_v/?ref=rss


Гражданското движение "Реформи в културата" за втори път организира конференция за преглед на културните политики в България. На първата, която беше през юни в Пловдив, беше отбелязано, че отсъства визия за развитие на българската култура.<br /><br />Предстоящата среща - Втори форум за критически мониторинг на културните политики в България - ще бъде на 16 октомври в Центъра за култура и дебат "Червената къща" в София. Темата е "Преглед на законодателството...

Българските акробати спечелиха злато на младежките олимпийски игри

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/10/11/3325470_bulgarskite_akrobati_specheliha_zlato_na_mladejkite/?ref=rss


Българската смесена двойка в акробатиката Мариела Костадинова и Панайот Димитров спечели златни медали на младежките олимпийски игри в Буенос Айрес. Отборът, в който бяха Костадинова и Димитров, завърши на първо място в мултинационалното гимнастическо състезание за смесени отбори.<br /><br />Надпреварата се проведе за пръв път между 12 отбора, представители на различни държави, в следния състав: по три момчета и по три момичета от спортната гимнастика, по три момичета от...

Цветанов: Убеден съм, че съдът ще даде максимално тежка присъда на Северин

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096127

Цветанов: Убеден съм, че съдът ще даде максимално тежка присъда на СеверинИмах призив - на втория ден след тази истерия и омаскаряването на българските институции. Не знам днес тези, които изговориха толкова лъжи, как гледат полицаите, прокурорите. Службите работят много професионално, за кратки срокове координираха действията си. За часове беше локализирано и задържано лицето.

ОА Conf 2018 — броени дни остават до конференцията за дигитален маркетинг

https://www.investor.bg/strategii/127/a/oa-conf-2018--broeni-dni-ostavat-do-konferenciiata-za-digitalen-marketing-269798/

Събитието ще включва 3 панела — Ecommerce, Реклама и SEO, 24 практически насочени презентации и 3 панелни дискусии

Българи със злато в акробатиката на младежката олимпиада в Буенос Айрес

https://www.24chasa.bg/sport/article/7096132

Българи със злато в акробатиката на младежката олимпиада в Буенос АйресЗлатни медали за двамата представители в акробатиката на младежката олимпийски игри в Буенос Айрес. Мариела Костадинова и Панайот Димитров получиха преди малко ценните си отличия като част от интернационалния отбор спечелил първото място в мултинационалното гимнастическо състезание на смесени отбори, съобщиха от Българския олимпийски комитет.

Оркестърът за народна музика на БНР представя нов диск за начало на сезона

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/10/11/3325321_orkesturut_za_narodna_muzika_na_bnr_predstavia_nov/?ref=rss


Оркестърът за народна музика на БНР открива новия си сезон с концерт днес, 11 октомври, който ще се състои в Първо студио на Националното радио от 19.30 ч.. По време на събитието диригентът на състава Димитър Христов ще представи новия им двоен диск, който съдържа 23 музикални пиеси, създадени специално за изданието.<br /><br />По традиция на първия концерт за сезона диригентът ще представи едни от най-големите имена в българската народна музика. Солисти тази вечер ще бъдат певиците...

Откъс от "Моят път към себе си", Ървин Ялом

https://www.actualno.com/literature/otkys-ot-mojat-pyt-kym-sebe-si-yrvin-jalom-news_698514.html

*** От време на време препрочитам Чарлз Дикенс, който винаги е заемал централно място в личния ми писателски пантеон. Неотдавна вниманието ми привлече един необикновен пасаж в романа му „Повест за два града“: „С наближаването на края всъщност затварям кръга, връщайки се все по-близо и по-близо до началото. Това са сякаш последни приготовления за отпътуването. Сърцето ми сега се трогва от спомени, които бяха отдавна заспали...“. Този откъс ме вълнува дълб

Палатковият лагер на майките остава на булевард „Дондуков” и днес

http://www.cross.bg/yvrezhdaniya-tazi-ostava-1585962.html

/КРОСС/ Палатковият лагер на затворения булевард „Дондуков” в столицата остава. Десетките палатки на протестиращите родители останаха на жълтите павета през цялата нощ. Целта е те да посрещнат премиера Бойко Борисов тази сутрин. По-късно те възнамеряват да преместят палатките пред вратите на Министерския съвет. След 22 ч. снощи полицията състави предупредителни актове за нарушаване на обществения ред на майките на деца с увреждания. Те настояват да бъдат чути. Исканията са дадените от властта обещания да станат факт.   Страните се договориха до края на годината да се приемат в пакет законите за хората с увреждания и за личната помощ.   За 2019 г. ще бъдат заделени 150 млн. лв. повече в тази сфера.

Япония ООД си връща ритъма - резултат от незабелязани данъчни реформи

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096128

Япония ООД си връща ритъма - резултат от незабелязани данъчни реформиЯпония ООД си връща ритъма. Причината може би е промяната в правителствената политика, която остана незабелязана. През последните месеци японските компании обявяват масово положителни резултати. Поръчките за машиностроенето, които са ключов показател за капиталовите разходи на компаниите в бъдеще, са нараснали с 12,

Палатковият лагер на майките остана на булевард „Дондуков”

http://www.cross.bg/tazi-suvet-yvrezhdaniya-1585962.html

/КРОСС/ Палатковият лагер на затворения булевард „Дондуков” в столицата остана, но по искане на полицията ще се премести пред входа на Министерски съвет.. Десетките палатки на протестиращите родители останаха на жълтите павета през цялата нощ. Целта е те да посрещнат премиера Бойко Борисов тази сутрин. По-късно те възнамеряват да преместят палатките пред вратите на Министерския съвет. След 22 ч. снощи полицията състави предупредителни актове за нарушаване на обществения ред на майките на деца с увреждания. Те настояват да бъдат чути. Исканията са дадените от властта обещания да станат факт.   Страните се договориха до края на годината да се приемат в пакет законите за хората с увреждания и за личната помощ.   За 2019 г. ще бъдат заделени 150 млн. лв. повече в тази сфера.

Веско Георгиев призова публиката да е по-мека към младите

https://petel.bg/Vesko-Georgiev-prizova-publikata-da-e-po-meka-kam-mladite__286354

Един от двамата най-опитни баскетболисти в Черно море Тича - Веселин Георгиев, призова варненската публика да бъде по-мека в отношението с...

Патрика: Академик е отбор, на който искаме да заприличаме. На много места по света хвърлят младите рано в боя

https://petel.bg/Patrika--Akademik-e-otbor--na-koyto-iskame-da-zaprilichame--Na-mnogo-mesta-po-sveta-hvarlyat-mladite-rano-v-boya__286353

Изключително труден мач очаква старши треньорът на Черно море Тича Галин Стоянов-Патрика срещу Академик (София) в събота от 18 ч. в зала "Хр...

Оценяват учителите през 4 години! Ето как и защо ще ги уволняват

https://petel.bg/Otsenyavat-uchitelite-prez-4-godini--Eto-kak-i-zashho-shhe-gi-uvolnyavat__286352

Снимка Булфото Учителите и директорите трябва непрекъснато да повишават квалификацията си, а на всеки 4 г. предстои да преминават атест...

Небето във Флорида смени цвета си след урагана Майкъл (видео)

https://petel.bg/Nebeto-vav-Florida-smeni-tsveta-si-sled-uragana-Maykal--video-__286351

Видеоклип от последствията от урагана Майкъл над Флорида се появи в интернет. На него се вижда как небето изведнъж става лилаво, пише Блиц...

Завръщането на Пламен Алексиев този уикенд се отлага

https://petel.bg/Zavrashhaneto-na-Plamen-Aleksiev-tozi-uikend-se-otlaga__286349

Най-опитният баскетболист на Черно море Тича Пламен Алексиев почти сигурно няма да се завърне на игрището и през този уикенд. Варненци пр...

Прочутият рибен пазар в Токио отвори врати на ново място

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096123

Прочутият рибен пазар в Токио отвори врати на ново място

Прочутият рибен пазар в японската столица отвори днес врати на ново място, но запази най-известната си традиция - търга за риба тон, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Традиционното биене на звънец отбеляза началото на търга за риба тон на пазара в района Тойосу. Последваха същите ритмични провиквания на търговците и специални знаци с ръце

Нинова свърза атаките срещу нея в БСП и 43-те милиона лева за Дупката на Гергов

https://offnews.bg//politika/ninova-svarza-atakite-sreshtu-neia-v-bsp-i-43-te-miliona-leva-za-dupka-689718.html

Лидерът на БСП Корнелия Нинова намекна, че премиерът Борисов и ГЕРБ финансират вътрешнопартийната опозиция срещу нея.

Във фейсбук публикация тя свърза подписката срещу назначаването на изпълняващия длъжността главен редактор на в. "Дума" Йордан Мичев, подписана от 50 депутати и партийни членове и 12 бивши и настоящи журналисти от вестника и отпуснатите на вчерашното заседание на правителството 43,2 милиона лева за т. нар. "Дупка" на Георги Гергов във Варна.

Именно червеният бизнесмен е един от основните тартори на анти-Нинова лобито в БСП. 

В публикацията си в социалната мрежа лидерът на Столетницата директно посочва, че кабинетът на Борисов е платил с парите на българските данъкоплатци над 4 пъти по-висока цена от реалната стойност на 3-те декара в центъра на морската столица.

Ето цялата публикация на Нинова във фейсбук:

Равносметката за днес: ГЕРБ отхвърлиха предложението ни да гласуваме закона за личната помощ. Внесохме го отдавна в Народното събрание. Майките на деца с увреждания го чакат в палатките повече от пет месеца. За тях няма пари. Но правителството на Борисов не изчака и пет дни от решението на ГЕРБ Варна и днес даде 43 млн. лева от парите на всички българи на един - Георги Гергов за "дупката" във Варна (казват, че оценката била 10 млн). И съвсем "случайно" се появи подписка, начело с Гергов, срещу Изпълнителното бюро на БСП заради смяната на изпълняващия длъжността главен редактор на в. "Дума". Интересна подписка от претендиращи да бъдат крайни левичари, кандидати за постове и тежки олигарси. Изводите са за вас. За нас остава волята да продължаваме напред.

Адриан Андреев ще играе полуфинал и на двойки в Буенос Айрес

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/10/11/3325448_adrian_andreev_shte_igrae_polufinal_i_na_dvoiki_v/?ref=rss


Адриан Андреев се класира на втори полуфинал в тенис турнира от младежките олимпийски игри в Буенос Айрес. След като стигна до четиримата най-добри на сингъл, българският тенисист го направи и в турнира на двойки.<br /><br />Андреев и партньорът му Ринки Хиджиката от Австралия отстраниха Николас Мехия (Колумбия) и Жилберт Соареш Жуниор (Бразилия) със 7:6 (6), 4:6, 10:7 за 96 минути. В спор за място на финала българинът и неговият австралийски партньор се изправят срещу французите...

Британската посланичка: Споделям разочарованието на Борисов от медиите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096168

Британската посланичка: Споделям разочарованието на Борисов от медиитеНа срещата, на която бяхме поканени посланиците, получихме интересна и актуална информация за убийството от премиера Бойко Борисов. Сподели, че е разочарован от начина на отразяане в международните медии и аз споделям това негово разочарование." Това коментира посланичката на Великобритания Ема Хопкинс пред Нова телевизия.

Москва отново размаха пръст на българите

http://www.moreto.net/novini.php?n=383511

Властите в България не предприемат ефективни мерки за недопускане на актове на вандализъм по отношение на паметници на съветски войници - освободители. Това заяви говорителят на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Семейна свада до кръв! Насилник набоде жена си с нож в бедрото

http://regiona.bg/%d1%81%d0%b5%d0%bc%d0%b5%d0%b9%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%b2%d0%b0%d0%b4%d0%b0-%d0%b4%d0%be-%d0%ba%d1%80%d1%8a%d0%b2-%d0%bd%d0%b0%d1%81%d0%b8%d0%bb%d0%bd%d0%b8%d0%ba-%d0%bd%d0%b0%d0%b1%d0%be%d0%b4%d0%b5/

Вчера кюстендилски полицаи са установили и задържали 41-годишен мъж за нанесена средна телесна повреда на жената, с която живее на семейни начала.

Пострадалата е подала сигнала в РУ Кюстендил, след като и е била нанесена порезна рана в областта на бедрото с нож. Конфликтът между двамата е възникнал в землището на с. Слокощица.

По случая е започнато бързо полицейско производство , уведомен е дежурен прокурор.

 

Материалът Семейна свада до кръв! Насилник набоде жена си с нож в бедрото е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Крушението на държавността настъпи скоро след самоубийството на журналистиката

https://terminal3.bg/krushenieto-na-drzhavnostta-nastpi-skoro-sled-samoubijstvoto-na-zhurnalistikata/

Събитията около зверското убийство на журналиста Виктория Маринова, реакцията на гражданското общество в България и по света, както и начина, по който властта размаха пръст на всички тях, бяха толкова фрапантни, че Терминал 3 събира фактите по случая в един текст. Както заявил римският император Тит (син на Веспасиан – онзи владетел с “парите не миришат”) пред Сената – “verba volant, scripta manent” (“думите отлитат, написаното остава”). 

Всъщност, фактологията потвърди прогнозите, които направихме в деня, в който МВР обяви на обществеността за извършеното убийство (от самото убийство бяха изминали почти 24 часа!):

За самоличността на извършителя може да съществуват различни версии

За това, кой всъщност е извършителят на престъплението може да има различни версии и професионалистите в областта следва да не изключват нито една от тях. Нито една от тях не следва да се отхвърля a priori. Точно, обратното напрчви новопроизведеният министър на вътрешните работи напълно преднамерено в първото си ТВ интервю по случая, изключванйки възможността убийството да е свързано по някакъв начин с работата на Маринова. Управляващите положиха видимо всички усилия да неглижират факта, че жертвата на престъплението е журналист. 

Според специалистите убийството на Виктория носи всички белези на убийство от страст

Още в първите часове Терминал 3 се допита до професионалисти и написа още на следващия ден след официалното съобщение за убийството от страна на нашата полиция, че: “…Виктория може да е била убита и не заради последната си работа. Според водещи криминолози … убийството носи всички белези на убийство от страст. Носи и всички белези на убийство от криминално проявен добър познайник на полицията.” Проблемът е другаде. Никой вече не вярва на правоохранителните органи в България. Не и след като за изгорелите тютюневи складове в Пловдив в затвора влезе психичноболен клошар, който незнайно как покри изискванията за вменяемост. Не и след като десетилетия наред не беше разкрит нито един от извършителите на знаковите поръчкови убийства у нас, да не говорим за действителните им поръчители. Не и след като в затвора лежи само един от убийците на сестрите Белнейски, а според криминалистите, работили по случая има поне още един замесен, който е на свобода, тъй като има “партиен гръб”. Не и след Костинброд – фарсът “фалшиви бюлетини” и участието на прокуратурата в него. Не и след като депутатът Делян Пеевски стана председател на ДАНС за един уикенд и получи за това необходимото парламентарно мнозинство. Не и след като същият този депутат бил според Комисията “Антикорупция” “един от най-големите данъкоплатци” и “най-проверяваният човек в държавата”.  Моралният фалит на правоохранителните органи в страната е пълен и закономерно общественото доверие към тях е сринато.

Световните медии, политици и международни организации настояха за бързо и обективно разследване

Световните медии гръмнаха с новината. България за първи път от много дълъг период от време се споменава с новината за убийството на Маринова от всички световни медийни първенци без почти никакво изключениеBBC, Associated Press, Reuters, Guardian, New York Times, Le Figaro, Politico, Al Jazeera, Fox News, Yahoo. Няма нужда да изброяваме всички. Множество световни журналисти, като например, Ан Апелбаум, водещ журналист и коментатор с фокус върху Източна Европа, носител на “Пулицър”, колумнист на в. Washington Post,, както и главния редактор на едно от най-авторитетните издания в света, Financial Times, имаха мигновена реакция в социалните мрежи. Политици от ранга на белгиеца Ги Верхофстад и германеца Манфред Вебер, съответно лидери на либералите и християндемократите (ЕНП) в Европейския парламент, холандеца Франс Тимерманс, първи заместник-председател на Европейската комисия, Генералния секретар на ООН Антонио Гутереш, на междуранародни организации като Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (OSCE – ОССЕ), създадена още през 1975 година, на която Източният блок дължи много за налагане на политиката на разведряване и респект към човешките, граждански и политически права, всички те се присъединиха към искания за бързо и безкомпромисно разследване и неизменно отбелязваха две неща:

    1. че Виктория Маринова е “журналист” и
    2. че Виктория Маринова се е занимавала с “разследване на корупцията в България”.

И двете обстоятелства отговарят на истината до последната буквичка. Но за това – четете по-долу.

На извънредната пресконференция, която премиерът Борисов, заедно с министъра на вътрешните работи и с главния поркурор, даде вчера сутринта (на 10 октомври 2018 г.), изглеждаше вбесен на всички онези “туитъри”, които писали в социалните мрежи: 

Те ни разсипаха от twitter-и. И аз тук много ще си променя и за шпиценкандидата [Вебер] мнението. Много внимателно съм ги чел всичките. Ще имаме сериозен разговор в Европейската народна партия като отида там. Но това е политика. Много неща бих казал още – но те ще минат добрия тон,” заплаши Борисов кандидата за следващ председател на Европейската комисия на ЕНП – Манфред Вебер.

Любопитно е да се прочете, какво Вебер написа преди няколко дни в twitter:

Шокиран съм от бруталното убийство на българския журналист Виктория Маринова. Мислите са ми със семейството ѝ. Тя е третият убит журналист в ЕС за последната година. Това е дълбоко притеснително. Цялостно разследване от българските власти е нужно незабавно.”

Има ли в този туит фалшиви новини или лъжи? Дори и най-преднамерените от прочелите текст ще признаят, че няма.

Независимо от това, “яростта” на Борисов се стовари върху главите на всички вчера (10.10.2018 г.). Тя беше издържана в най-добрите традиции на Живковата пропаганда – съдържаше негласен призив да бъдат заклеймени всички “недоброжелатели на (Народната) република” от  “средствата за масова информация” и “трудовите колективи”. И в българското медийно пространство моментално се посипаха ред сълзи, ред сополи, имаше късане на ризи и истерични постове в социалните мрежи, включително от един директор на “обществена” електронна медия, който публично обеща да пише на Франс Тимерманс и да го разкритикува за разпространяване на “лъжи” срещу “родината” (написано с малка буква “р”!). Всички вкупом се върнахме във времето на организираната от БКП и апарата на Държавна сигурност защита на Сергей Антонов пред световната общественост след атентата, извършен от Мехмед Али Агджа срещу негово светейшество, папа Йоан-Павел II. Тогава също имаше пресконференции с участие на журналисти и шефове на национални медии и заклеймяващи мантри, разкриващи “заговора срещу България”.

Българските медии си замълчаха за последните разследвания на журналистката Виктория Маринова 

В Терминал 3 не пропуснахме и “гледната точка” на големите български медии, например на трите ефирни телевизии с национален обхват – БНТ, Нова и бТВ – всяка от които премълча върху какви теми е било последното предаване на журналистката Виктория Маринова. Направиха го и повечето от печатните и онлайн медии в България. Още тогава поставихме линк към последното предаване на Виктория. Правим го и тук, за да го видят и тези, които са го пропуснали:

Детектор

За натискът и пречките пред разследващата журналистика…За корупционните практики на държавно ниво…За "изкуството" при усвояването на еврофондове…Говорят Димитър Стоянов от Биволъ и ръмънският му колега Атила Биро.

Публикувахте от Детектор в Понеделник, 1 октомври 2018 г.

 

Във века на комуникационните и информационни технологии, обаче, последните теми на предаването на жертвата не можаха да останат скрити за световните медии. Просто нашите си затвориха очите.

Основните проблеми на България, отразени в това убийство – корупцията, фалираща България и самоубийството на българските медии

Стигаме отново до основните проблеми, които това убийство разкрива. На първо място това е корупцията, която е основната причина за тоталния фалит на българската държава. Кристално ясна става тази корпуция, проследявайки скандалите през последните месеци, в които, не щеш ли, участва все фирмата “Джи Пи Груп”. Свързаната с шефа на “Лукойл” и основна пионка на Кремъл у нас, Валентин Златев, компания, беше замесена в изгарянето на чувствителни документи по късна доба в близост до радомирското село Егълница, когато бяха арестувани и двама журналисти – Димитър Стоянов от сайта “Биволъ” (сътрудничил и на Терминал 3) и руменецът Атила Биро, които са работили по проект, финансиран с европари за злоупотреба с европари, извършена от “Джи Пи Груп”. (Слава Богу, в случая не се спори, дали журналистите са били разследващи или не! Знае се, че са били такива). 

По този случай предстои българският съд да се произнесе, дали арестът е бил законен или не. Съмненията бяха налице, след като задържаните журналисти часове наред бяха лишени от комуникация с адвокат и бяха оковани насред полето. За втори път “Джи Пи Груп” се появи напоследък в информационния поток, след като основната фирма-изпълнител на ремонта на ул. “Граф Игнатиев” и площада пред църквата “Св. Седмочисленици” в София се оказа именно … “Джи Пи Груп”. 

Оказа се, че всички ние плащаме за скъп, но изключително некачествен ремонт на ключови за гражданите на София места. За кратко време беше ангажирана цялата тежка артилерия на управляващите в града и държавата, за да опровергава провала на ремонта, замислен, между другото така и в такова време, че да увеличи подкрепата за кандидата на ГЕРБ в столицата. Е, много вероятно е на същите тези управляващи, именно това може да им струва изборите. Третият обществен скандал, включващ “Джи Пи Груп”, е този с последното предаване на Виктория Маринова в регионалната русенска телевизия и с факта, че тя е планирала нови предавания с журналистически разкрития. Журналисти от сайта “Биволъ”, както твърдят самите те, е трябвало да помогнат за ново предване, посветено на твърдени злоупотреби на “Джи Пи Груп” в шуменското с. Хитрино. Там фирмата е изпълнител на проект, финансиран с публични средства, за изграждане на къщи за пострадалите по време на трагичната експлозия на товарния влак, отнела живота на седем души, ранила десетки други и довела до мащабни разрушения. Държавата явно добре се грижи за “Джи Пи Груп”, тъй като тя е изпълнител на строежа и на спортна зала в Шумен – т.нар. “Арена Шумен” – обществените поръчки на фирмата за на стойност стотици милиони на година. 

Вторият основен проблем, който трагедията, свързана с убийството на русенската журналистка, разкри е, че българските  медии отдавна са се самоубили от страх. Както вече споменахме, нито една от телевизиите с национален обхват не посмя дори да спомене, че последното предаване на Виктория Маринова в “Детектор”, е било свързано с фирмата “Джи Пи Груп” и ареста на журналистите Димитър Стоянов и Атила Биро. Напротив, медиите в България, (включително много от тези, които не са свързани с депутата от ДПС, Делян Пеевски), употребиха неимоверни усилия да ни убедят в това, че убитата е, едва ли не, случайно лице в русенската телевизия ТВН. Била бивша съпруга на собственика (и затова напълно откъсната от редакционната дейност?!), била член на управителния съвет, “административен директор”, доскоро водила “магазинно лайфстайл предаване”, дори била “бивша манекенка” и т.н. Нито един представител на официозните медии в България дори не спомена журналистическите материали, по които Виктория е работила точно в момента, когато е зверски убита. В други обстоятелства и в други ширини журналистите щяха да пуснат последното предаване на Маринова, щяха да продължат разследванията, щяха да повтарят изводите и заключенията й. Не и в България. 

Тук дори една малка, но много креслива група на сравнително млади хора в социалните медии, постави под съмнение методиката, по която България е класирана от международната неправителствена организация “Репортери без граници” на 111-то място, след Македония и Боливия и на последно място в Европа, по медийна свобода. Това е типично объркване на причината със следствието. 

България е медийно несвободна, не защото е на 111-то място в класацията на “Репортери без граници”, а понеже напълно обективни факти обуславят липсата на медийна свобода. Ще изборим само някои от тях. Собствеността на медиите в България е неясна – мислиш си, че една медия принадлежи на главния си редактор, защото Търговският регистър посочва това, а то всъщност медията е получила огромен и необоснован кредит от куха фирма, която на свой ред е получила същия този кредит от Корпоративна търговска банка, а след фалита на банката, със съдбата на медията се разпорежда онзи вездесъщ депутат от ДПС. #КОЙ, всъщност е действителният собственик (без въпросителен знак). В България няма свобода на словото, защото огромната част от печатните и онлайн изданията у нас принадлежат по един или друг начин на един-единствен “успял млад мъж”. Същият този притежава и почти 100% от разпространението на печатни издания, нищо че нито един регулатор в странато не го признава. Това са причините за липса на медийна свобода в България, а не някаква “субективна методика” на “Репортери без граници”.

“Журналист” ли е Виктория Маринова или не?

Темата е изключително пошла, но не можем да не занимаем нашите читателите си с нея, предвид големия интерес в медиите и социалните мрежи по въпроса. Една от първите опорни точки, които управляващите, правоохранителните органи, зависимите (а и не толкова зависимите!) медии, както и множество коментатори, колеги-журналисти, започнаха да повтарят за трагично загиналата Виктория Маринова от Русе:

  • не била “разследващ журналист” (каквото и да означава това определение);
  • въобще не била “журналист”, а “водещ” на “магазинно лайфстайл предаване” в регионална (демек – второстепенна!) русенска медия;
  • В предаването си Маринова просто “анонсирала” интервюто с журналиста от “Биволъ” Димитър Стоянов и румънския му колега Атила Биро, арестувани, докато работеха по разкриване на злоупотреби с евросредства и мащабна корупция, свързана с фирмата “Джи Пи Груп”;
  • Това интервю било взето от неин колега от телевизията и тя нямала общо с интервюто;
  • Дори и този неин колега не бил “разследващ журналист”, защото бил само “интервюиращ” в конкретното предаване.

Всички, които смятат, че Виктория Маринова не е била “журналист”, а “водещ”, просто не са разбрали, че професията “телевизионен говорител” умря със слизането от екрана на Никола (Чичко) Филипов, Анахид Цонева (Тачева), Любимка Няголова, Мария Тролева, Лили Ванкова и т.н. “ТВ Говорителките” бяха изобретени от онази власт през по-зрелия социализъм, за да компенсират липсата на истинска журналистика в режима. Всички ключови телевизионни и радио журналисти от Западна Европа и САЩ в близкото минало и до днес са и “водещи” на ТВ и радио предавания. Без изключение! 

Същото може да се каже за българската ТВ журналистика от по-ново време – поне след 1989 г. Отново, без изключение! Няма да ги изброяваме, защото най-вероятно ще пропуснем някого и ще я/го обидим. Не само това, но и всеки, който се е докоснал до гореизброените “говорители”, ще Ви каже, че всеки един от тях е бил изключителен професионалист, който знае доста повече по всяка от темите, разработвани от редакторите в Българската телевизия по онова време.

Виктория Маринова била “водеща” в “магазинно лайфстайл предаване” и това я различавало от “журналист”?! В тази връзка, отново да попитаме #КъдееАни? И какво става с нейното “лайфстайл предаване”? Тя също ли вече не е журналист?

Може би същото се отнася и за мегапопулярния телевизионен водещ и журналист във Великобритания – Джереми Кларксън (Jeremy Clarkson). През целия си професионален път, в продължение на почти 30 години (!), той е “водещ” на “магазинно лайфстайл предаване” – “Топ гиър” (Top Gear). Само, че британците, не само, че не смятаха, че той не е журналист, но и чакаха с трепет предаванията му и всеки нов автомобил, излязъл на пазара, зависеше за продажбите си именно от неговата тежка дума. 

Същото се отнася и до това, спортни “журналисти” ли са водещите на спортни предавания. Да, такива са! Някои много повече от други! Най-ярките примери в България са Камен Алипиев и Иво Иванов. Може ли някой да Ви накара да повярвате, че те не са “журналисти”?!

Като цяло, целта на пропагандата бе постигната. На извънредната пресконференция на премиера Борисов колегата Виктория Маринова не бе наречена нито веднъж “журналист”. 

Ето така се подменя реалността в България. Не само това, но премиерът Борисов “извика” (буквално, според една българска медия!) посланиците на страните, в които има реакции за убийството на Маринова и ги нахока, че трябвало да го питат него, ако имали въпроси за нещо в България, включително и за това, тя журналист ли е, или не.

Такава е клетата реалност в България.

А ние ще завършим този редакционен коментар с последните думи на журналистката Маринова от нейното последно предаване (и нека тежи на съвестта на всеки твърдението, че тя не е “разследващ журналист”): 

Екипът ни се ангажира и в бъдеще да дава трибуна на журналистически проучвания. Както и да извършва свои такива, касаещи в изключителна степен обществения интерес. Защото, това е “Детектор”. Предаването, което отчита лъжата. И дава предимство на истината.”

Отбележето си тези думи, уважаеми колеги “журналисти”!

Ураганът "Майкъл" отслабна, но взе първа жертва

https://www.mediapool.bg/uraganat-maikal-otslabna-no-vze-parva-zhertva-news284849.html

Ураганът "Майкъл", най-силната буря, преминавала през Флорида за последния четвърт век, отслабна до първа категория, съобщи Националният център за ураганите на САЩ, цитиран от Ройтерс. Той взе най-малко една жертва и остави без електричество 403 000 домакинства и бизнеси във Флорида, Джорджия и Алабама. По прогнози на центъра "Майкъл" ще отслабне тази сутрин до тропическа буря, докато преминава през югоизточните щати. Ураганът се намира на 30 км югозападно от град Олбани в щата Джорджия с максимални постоянни ветрове от 150 км/ч.

Ураганът "Майкъл" отслабна до буря, но взе първа жертва

https://www.mediapool.bg/uraganat-maikal-otslabna-do-burya-no-vze-parva-zhertva-news284849.html

Ураганът "Майкъл", най-силната буря, преминавала през Флорида за последния четвърт век, отслабна до първа категория, съобщи Националният център за ураганите на САЩ, цитиран от Ройтерс. Той взе най-малко една жертва и остави без електричество 403 000 домакинства и бизнеси във Флорида, Джорджия и Алабама. По прогнози на центъра "Майкъл" ще отслабне тази сутрин до тропическа буря, докато преминава през югоизточните щати. Ураганът се намира на 30 км югозападно от град Олбани в щата Джорджия с максимални постоянни ветрове от 150 км/ч.

E-Pace е грациозен като ягуар на лов (тест драйв)

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/e-pace-e-graciozen-kato-iaguar-na-lov-test-drajv-6087295

Не знам как успява, но Иън Калъм е създал най-красивото семейство „котки” сред големите хищници. Направих 500 км с Е-Pace, за да се уверя, че с напредването на годините кросоувърите започват да ми харесват все повече и повече.

Роми: Убиецът на Виктория е имал съучастници

https://frognews.bg/novini/romi-ubietsat-viktoriia-imal-sauchastnitsi.html

Убиецът на Виктория е имал съучастници. Това твърдят ромите от русенската махала, където е живял уличеният Северин Красимиров.

Арестуваха 56-годишен във Вашингтон, искал да се взриви в деня на изборите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096120

Арестуваха 56-годишен във Вашингтон, искал да се взриви в деня на изборитеМъж, който е искал да се взриви във Вашингтон, за да привлече общественото внимание към политическите си възгледи, бе арестуван и подведен под отговорност, съобщи Франс прес, цитирана от БТА. Петдесет и шест годишният Пол Розенфелд бе задържан във вторник край дома си в щата Ню Йорк, заяви вчера прокурор Джефри Берман.

Девня в готовност за зимния сезон

http://varnautre.bg/2018/10/11/92538/%d0%b4%d0%b5%d0%b2%d0%bd%d1%8f-%d0%b2-%d0%b3%d0%be%d1%82%d0%be%d0%b2%d0%bd%d0%be%d1%81%d1%82-%d0%b7%d0%b0-%d0%b7%d0%b8%d0%bc%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d1%81%d0%b5%d0%b7%d0%be%d0%bd

Община Девня е готова да посрещне предизвикателствата на зимния сезон. Това съобщи кметът Свилен Шитов след провелото се заседание на щаба за изпълнение на Плана за защита при бедствия и аварии, чийто председател е градоуправникът. “Нашата община има сравнително малко критични точки при зимни условия, като една от тях е участъкът от жп прелеза до […]

Палатковият лагер на „Дондуков” остава

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096118

Палатковият лагер на „Дондуков” оставаДесетките палатки на протестиращите родители останаха на жълтите павета през цялата нощ. Към 8 ч те бяха на бул. "Дондуков". Целта е те да посрещнат премиера Бойко Борисов тази сутрин, съобщава бТВ. По-късно те възнамеряват да преместят палатките пред вратите на Министерския съвет, ако не им позволят ще останат пред булеварда. След 22 ч.

Според руски медии Украйна готвела провокации в Азовско море

https://www.actualno.com/europe/spored-ruski-medii-ukrajna-gotvela-provokacii-v-azovsko-more-news_699257.html

Провокация за дискредитация на руските граничари готви украинската страна в Азовско море. Това пише „Российская газета“, цитирана от агенция "Фокус", като уточнява, че в мероприятието се планира да бъдат задействани представители на украинските медии. Според информация от неназован източник на ТАСС, на 11 октомври сътрудниците на Държавната гранична служба на Украйна ще изпратят в Азовско море стражеви катер с журналисти на борда. Сътрудниците на украинските медии

Родени на 11 октомври

http://www.cross.bg/rodeni-na-oktomvri-1585960.html

/КРОСС/Бориса Тютюнджиева, модел и актриса Красимир Богданов, депутат от „Обединени патриоти" в 44-ото НС Красимир Катев, изпълнителен директор на VTB Capital АД Лъчезар Костoв, председател на Агенцията по ядрено регулиране    

Москва реагира на поредните "подигравки с паметта на съветските воини"

https://www.mediapool.bg/moskva-reagira-na-porednite-podigravki-s-pametta-na-savetskite-voini-news284848.html

Руското външно министерство реагира гневно на поредната анонимна акция срещу Паметника на Съетската армия в София. Преди седмица монументът бе надраскан с червен спрей, като върху лицевата му страна бе изписан призив до общината за демонтажа му: "Махни този национален позор!" Освен това бе задраскано посвещението "На Съветската армия освободителка от признателния български народ". По този повод говорителят на руското външно министерство Мария Захарова не пропусна отново да изрази огорчението на Москва от факта, че София не взима мерки за недопускането на "подигравки с паметта на съветските воини, отдали живота си за спасението на човечеството от нацизма". "В нощта на 4-ти беше извършен поредният акт на оскверняване на паметника на Съветската армия в София. Ние настойчиво призоваваме българското правителство да пресече зачестяващите в последно време случаи на вандализъм на монумента и да гарантира съхраняването му в духа на руско-българските договорености", заяви Захарова. Монументът от години разделя обществото, като неведнъж е бил обект на вандалски и артистични акции. Руското външно министерство не пропуска повод да реагира с протестна нота, а Форум "България – Русия" обичайно организира почистването на паметника.

Две възрастни варненки пострадаха при пътни инциденти

http://www.moreto.net/novini.php?n=383468

На бул. „Цар Освободител“ във Варна, до сградата на РЗИ, 44-годишен водач блъска 83-годишна пешеходка, пресичаща пътното платно, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Варна за Moreto.net. Водачът е транспортирал пострадалата възрастна жена до болница, където е са установени фрактура на таз и контузия на глава.

Преглед на печата - 12 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=383513

Развитие. "Дума": Задържаха убиеца на Виктория в Германия 21-годишният ром от Русе Северин Надеждов Красимиров е задържан в Германия за жестокото убийство на журналистката Виктория Маринова. Новината бе разпространена късно във вторник, но официално бе обявена вчера сутринта на брифинг в Министерския съвет от премиера Бойко Борисов, вътрешния министър Младен Маринов и главния прокурор Сотир Цацаров.

Разкриха причината за смъртта на актьора Върн Тройър

//dariknews.bg/novini/sviat/razkriha-prichinata-za-smyrtta-na-aktiora-vyrn-trojyr-2124923

Причината за смъртта на актьора Върн Тройър, който почина през април на 49 години, е "алкохолна интоксикация", съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на съдебно-медицинската експертиза.
 
Смъртта му беше потвърдена като самоубийство.

Преглед на печата

http://www.cross.bg/komisiya-georgiev-samo-1585967.html

/КРОСС/ Делян Пеевски се оттегля от издателската дейност в. Сега Делян Пеевски се отказва от активна издателска дейност, става ясно от негово изявление. Причината, която изтъква е, че Комисията за защита на конкуренцията бави 5 месеца отговора си по искането за придобиването на  „Телеграф Медиа“ от страна на  „Ню Имидж Медиа“. "Вероятно причината не е в сложността на одобрението, а във факта, че касае свързана с мен медия. Не мога да толерирам подобен двоен стандарт от страна на държавния регулаторен орган, поради което днес оттеглих искането за одобрение, като заявявам, че се отказвам и от сделката. Също днес учредих фондация „Телеграф“, чиято основна цел ще е развитието на медийния пазар, повишаването на професионализма, морала и обективността в журналистическата професия, както и борбата срещу фалшивите новини във всичките им форми. С оглед на тази цел, в управителния съвет на фондацията ще участват само изявени български журналисти, които винаги открито са отстоявали истината и не се страхуват да изразят личната си позиция.  След регистрацията на фондацията, ще прехвърля изцяло в нейна полза собствеността на „Телеграф Медиа“, а с това и отговорността за издаваните от същото дружество печатни медии – „Телеграф“, „Монитор“, „Политика“ и „Меридиан мач“

Кой какво каза 24 часа преди ареста на Северин? (политически)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096044

Кой какво каза 24 часа преди ареста на Северин? (политически)Цветанов: Замълчете, моля - ще видите, че колегите ще разкрият убиеца “Питам се как тези хора, които изсипват тонове злъч срещу полицаи, следователи, прокурори и цялата правоохранителна система, ще погледнат моите бивши колеги в очите, когато те разкрият едно или друго престъпление. Независимо дали става дума за инцидент на пътя с близък на

Кико с имот и кола за над милион

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096104

Кико с имот и кола за над милионВ луксозен комплекс с баснословни цени живее автокрадецът Георги Воденичаров-Кико, а полицаи настояват имането му да бъде проверено. Той бе задържан преди 2 седмици в крадено беемве, след като блъсна 3 патрулки. Воденичаров и приятелката му Лора се ширят в столичния “Флора парк”, карат и последен модел беемве,

Около 90% от пациентите с фамилна хиперхолестеролемия не са диагностицирани

https://offnews.bg//zdrave/okolo-90-ot-patcientite-s-familna-hiperholesterolemia-ne-sa-diagnosti-689606.html

Около 90% от хората с фамилна хиперхолестеролемия (ФХ) в България не са диагностицирани. Повечето от засегнатите научават за заболяването едва след преживяването на инфаркт или инсулт.

ФХ е заболяване, при което в резултат на генетични мутации черният дроб е неспособен да обработи излишното количество LDL-холестерол. Високите нива на лошия холестерол могат да доведат до преждевременни сърдечносъдови заболявания и преживяването на сърдечносъдови инциденти. Вероятността болестта да се предаде по наследство е от 25% до 50%.

У нас регистрираните с тази болест са около 14 000 души, а в световен мащаб броят им достига до над 35 милиона души.

За повишаване на информираността по отношение на ФХ у нас стартира кампания под надслов „Какъв е твоят фамилен отпечатък?“. Целта е да се насочи общественото внимание към заболяването, неговите признаци, риска от появата на сърдечно-съдови инциденти и необходимостта от ранна диагностика, превенция и лечение.

Във Facebook страницата на кампанията „Какъв е твоят фамилен отпечатък?“ е създаден онлайн тест, с който за по-малко от минута всеки може да провери своя риск от ФХ и да направи крачка напред в превенцията от сърдечносъдови инциденти.

Данните сочат, че рискът от подобни инциденти преди 55-60-годишна възраст при хората, предразположени към унаследяване на ФХ, е 2 пъти по-висок. Със 100 пъти се повишава и рискът от сърдечносъдова смъртност. При мъжете с ФХ, които не се лекуват, има 50% по-голяма вероятност да преживеят сърдечносъдов инцидент, преди да достигнат 50-годишна възраст. При жените тази вероятност е с 30% по-висока преди навършването на 60 години.

Диагностицирането на болестта в начален етап позволява да се пристъпи към медикаментозно лечение за намаляване на нивата на LDL-холестерола, като по този начин се избягва рискът от усложнения и смъртност.

Кампанията „Какъв е твоят фамилен отпечатък?“ се провежда от биотехнологичната компания "Амджен България" в партньорство с Дружество на кардиолозите в България, федерация "Български пациентски форум" (ФБПФ) и сдружение „Кардиология и фамилна хиперхолестеролемия България“.

"Търговската марка" България струва 54 млрд. долара

https://www.actualno.com/society/tyrgovskata-marka-bylgarija-struva-54-mlrd-dolara-news_699237.html

Зaпитвaли ли cтe ce ĸoлĸo cтpyвa eднa дъpжaвa? Ha тoзи въпpoc oтгoвop дaвaт oт Вrаnd Fіnаnсе. Te зa пopeднa гoдинa пoдpeждaт в ĸлacaция дъpжaвитe ĸaтo тъpгoвcĸи мapĸи и пyблиĸyвaт cпиcъĸ нa тяxнaтa цeнa. Според данните им България струва точно 54 млрд. долара. Тя се нарежда на 70-та позиция в класацията за 2018 г. от 100 държави, като се изкачва с 15% спрямо 2017 г., когато е била на 74 място и е струвала 47 млрд. долара. Тя е непосредствено след Гватемала и Мароко. Според Brand Finance национ

"Първият човек" идва в кината този петък

https://www.avtora.com/parviiat-chovek-idva-v-kinata-ot-tozi-petak/

След отличения с шест награди на Американската киноакадемия хит La La Land награденият с Оскар режисьор Деймиън Шазел и звездата на филма Райън Гослинг си партнират отново в Първият човек – завладяващата история на мисията на НАСА да пратят човек на Луната. Във фокуса на лентата са Нийл Армстронг и десетилетието, довело до историческия полет на Аполо 11.Грабваща емоционална история от първо лице, базирана на романа на Джеймс Р. Хенсън, филмът ще изследва жертвите и цената, които плащат Армстронг, съпругата му, колегите и цялата нация за осъществяването на една от най-опасните мисии в историята. Написан от носителя на Оскар

"Гробище за домашни любимци" на Стивън Кинг оживява на голям екран

https://www.avtora.com/grobishte-za-domashni-liubimci-na-stivan-king-ojiviava-na-go/

На 5 април 2019 година един от най-добрите и смразяващи кръвта романи на Краля на ужаса Стивън Кинг Гробище за домашни любимци оживява на голям екран, за да разкаже трагичната история на семейство Крийд, което по ужасяващ начин научава, че понякога смъртта е за предпочитане.Сюжетът проследява д-р Луис Крийд Джейсън Кларк, който заедно със съпругата си Рейчъл Ейми Саймец и двете си малки деца се премества от Бостън в красива стара къща в провинциален Мейн. Там той открива мистериозно гробище, скрито дълбоко в гората до новия им дом. Когато в семейството се случва трагедия, Луис се обръща към необикновения

Руски сайт съобщи за трети агент, замесен в случая "Скрипал"

https://dnes.dir.bg/svyat/ruski-sayt-saobshti-za-treti-agent-zamesen-v-sluchaya-skripal

Сергей Федотов е посетил Великобритания и се е върнал, когато са си тръгнали и другите двама агенти

Още за убийството на В. Маринова: Заподозреният Северин Красимиров е дал информация на немския съд!

http://regiona.bg/%d0%be%d1%89%d0%b5-%d0%b7%d0%b0-%d1%83%d0%b1%d0%b8%d0%b9%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d0%b2-%d0%bc%d0%b0%d1%80%d0%b8%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%be/

Заподозреният за убийството на журналистката Виктория Маринова – Северин Красимиров е дал информация по случая пред германски съд, съобщи БНР, позовавайки се на председателя на окръжния съд в Щаде Вили Вирт.

Красимиров се е съгласил обвиненията срещу него да се гледат по съкратена процедура, за да бъде върнат максимално бързо в България. Какво точно е казал и дали е признал или отрекъл престъплението председателят на окръжния съд в Щаде Вили Вирт не уточни. „Той даде информация по този въпрос“, каза Вирт, без да дава подробности.

Издадената европейска заповед за арест (на брифинга в МС от 10 октомври бе казано, че е издадена незабавно, т.е. – на 7 октомври – б.р.) не е пристигнала още до германските власти.
Те я очакват, за да бъде даден ход на процедурата за екстрадиция. От съда уточняват, че тъй като става дума за съдебни решения и защита и на правата на обвинения, това ще отнеме известно време.

 

По-късно през деня съд в Целе, провинция Долна Саксония, ще гледа и мярката за неотклонение на заподозрения.

Припомняме, на извънреден брифинг в сряда, 10 октомври главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че на Красимиров са повдигнати задочно две обвинения.

 

Според вчерашната информация – Обвиненият Северин е напуснал България на 7 октомври 2018 г. в 14:00 ч., през ГКПП Дунав мост. От Окръжна прокуратура Русе са издали незабавна европейска заповед за арест, както и европейска заповед за разследване. В изпълнение на европейската заповед за задържане от Германия са задържали обвиняемия за привеждането му в България, където да бъде повдигнат и предявяване на обвинение, като междувременно се извършват всички необходими мерки по разследването.

Северин Красимиров е задържан от германските власти във вторник вечерта – осем часа след постъпило искане от българските власти. Той се е намирал в дома на майка си в германския град Щаде.

Припомняме, в неделя, 7 октомври, стана ясно, че административният директор и водещ на едно от предаванията на русенската телевизия TVN Виктория Маринова е убита по време на своя дневен крос край Дунава. Регионалната телевизи се излъчва от още няколко съседни региона.

На 9 октомври бе задържан заподозрян мъж, който води скитнически живот в Русе. Часове след като е разпитан той бе освободен.

 

 

 

 

Материалът Още за убийството на В. Маринова: Заподозреният Северин Красимиров е дал информация на немския съд! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Оркестърът за народна музика на БНР открива сезона

https://www.actualno.com/society/orkestyryt-za-narodna-muzika-na-bnr-otkriva-sezona-news_699219.html

Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов открива новия сезон на 11 октомври. Солисти в концерта са певиците Русанка Комитова, Христина Анастасова и Сорина Богомилова и гадуларят Борислав Гълъбов. На първия за сезона концерт маестро Димитър Христов ще представи и новия двоен диск на Оркестъра за народна музика с изключителни аранжименти и виртуозни изпълнения на 23 пиеси, специално записани за изданието. Оркестърът за народна музика на БНР спечели преди дни Наградата на Ст

Корнелия Нинова и представители на левицата ще се срещнат с представители на Националната пациентска организация

http://www.cross.bg/predstaviteli-patzientska-organizatziya-1585965.html

/КРОСС/ На 11.10.2018г. (четвъртък), в 12:00 часа, на ул. "Любен Каравелов" 3, ет 3, ап. 5 лидерът на БСП Корнелия Нинова и представители на левицата ще се срещнат с представители на Националната пациентска организация.   

Фалшиви онлайн промоции: За какво лъжат търговците? (видео)

https://petel.bg/Falshivi-onlayn-promotsii--Za-kakvo-lazhat-targovtsite---video-__286348

Кадър Нова тв Фалшиви промоции при пазаруване в интернет. Онлайн магазини привличат потребителите с обещания за ниски цени, а след това ...

Експерти обявиха кой е най-скъпият град за туристи в света

https://petel.bg/Eksperti-obyaviha-koy-e-nay-skapiyat-grad-za-turisti-v-sveta__286347

Фото: Flickr/Chris Hopkins Images Експерти съставиха списък на най-скъпите градове в света за туристи. Дубай заема първото място в класацията, където...

10 факта за костните тумори

https://petel.bg/10-fakta-za-kostnite-tumori__286346

Проф. Харзем Йозгер ще консултира безплатно пациенти в София С правилно назначено и подходящо лечение, шансът за излекуване дори при на...

Майка на четири деца стана най-търсения строител в България (видео)

https://petel.bg/Mayka-na-chetiri-detsa-stana-nay-tarseniya-stroitel-v-Balgariya--video-__286345

Кадър Нова тв Майка на 4 деца върти строителен бизнес в Благоевград. Тя управлява фирмата си сама и по цял ден шпаклова, боядисва и кърти, ...

Драма в небето! Самолет излетя от Флорида, но минути по-късно...

https://petel.bg/Drama-v-nebeto--Samolet-izletya-ot-Florida--no-minuti-po-kasno---__286344

Фото: Pixabay/Holgi Пасажерски самолет на авиокомпания United Airlines направи аварийно кацане във Флорида заради проблеми с двигателя. За това съоб...

Удвояват пенсиите до 2022 година в Румъния

https://frognews.bg/novini/udvoiavat-pensiite-2022-godina-rumaniia.html

Румънското правителство одобри план за постепенно удвояване на пенсиите до 2022 година, предаде Франс прес.

Може ли за убийство присъдата да е глоба

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7095869

Може ли  за убийство  присъдата да е глобаНещо явно трябва да се промени в Наказателния кодекс. Носи ли справедливост възможността за съкратено съдебно производство и намаляване на присъдата на човек, извършил умишлено убийство? И какво правосъдие е това, ако случай на убийството завършва с осъдителна присъда, но тя е... глоба. Когато се спазва тази процедура,

"Вашингтон пост": САЩ знаели за саудитски план за арест на журналиста Джамал Хашоги

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096115

"Вашингтон пост": САЩ знаели за саудитски план за арест на журналиста Джамал ХашогиАмериканските разузнавателни служби са знаели за саудитски план да бъде примамен журналистът Джамал Хашоги, за да бъде арестуван, пише в. "Вашингтон пост", цитиран от Франс прес и БТА. Според вестника тази в операция е бил замесен саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман. Хашоги, критичен към саудитските власти журналист,

Палатковият лагер е на булевард „Дондуков” и тази сутрин

http://nakratko.bg/category/58/165321/


Палатковият лагер на затворения булевард „Дондуков” в столицата остава. Десетките палатки на протестиращите родители останаха на жълтите павета през цялата нощ. Целта е те да посрещнат премиера Бойко Борисов тази сутрин.

Барние вижда сделката с Лондон на една ръка разстояние

http://clubz.bg/74330-barnie_vijda_sdelkata_s_london_na_edna_ryka_razstoqnie

Сделката за Брекзит е „на една ръка разстояние“, заяви главният преговарящ на ЕС Мишел Барние в реч пред бизнес лидери в Европарламента.

„Споразумението е на една ръка разстояние за срещата на 17 октомври, ако успеем да завършим сега преговорите“, каза той.

Той обаче бе категоричен, че Лондон трябва да приеме възможността за проверка на някои стоки, които ще се придвижват между Северна Ирландия и останалата част на Обединеното кралство.

На 17 октомври лидерите от ЕС ще имат вечеря в Брюксел и се надяват да се споразумеят за договор за излизането на Великобритания от ЕС. Според Барние той е готов на 80-85 на сто. Остават обаче някои пречки като въпросът как новата сухопътна граница със Северна Ирландия да не разпали нов конфликт.

Барние изтъкна, че ЕС прави всичко възможно да гарантира, че проверките на стоките, движещи се през границата със Северна Ирландия, ще бъдат направени по най-“ненатрапчив“ начин, например на фериботите, в пристанищата или на местата, където са произведени. Ветеринарните прегледи и контролът за сигурност обаче трябва да стават по границата.

Французинът каза още, че Брекзит ще доведе до необходимостта от проверки дали стандартите за митниците и ДДС са в съзвучие с тези на ЕС. Това ще стане в случай, че бъде задействан планът за backstop - договореност, според която, ако Великобритания и ЕС не успеят да се договорят, Северна Ирландия ще остане част от единния пазар и митническия съюз, като по този начин няма да се налага да има граница между тази част от Обединеното кралство и Република Ирландия.

За митниците и ДДС преговарящият заяви, че предложението на ЕС е да се използват съществуващите митнически процедури, за да се избегнат проверки на транзитните пунктове. Митническа декларация може да бъде предварително попълнена в интернет.

„Единствените видими систематични проверки между Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство ще включват сканирането на бар кодовете в камионите или контейнерите, което трябва да бъде направено на фериботите или транзитните пристанища“, изтъкна Барние.

Проверките на индустриалните стоки могат да бъдат извършени от органите за пазарен контрол на място, в самите компании. Но проверката на животните и животинските продукти трябва да останат по границите.

Обвиненият за убийството на Виктория Маринова се изправя пред съда в Хановер

https://www.mediapool.bg/obvineniyat-za-ubiystvoto-na-viktoriya-marinova-se-izpravya-pred-sada-v-hanover-news284847.html

Заподозреният за жестокото убийство на русенската телевизионна водеща Виктория Маринова 21-годишен Северин Красимиров ще бъде изправен в четвъртък пред съда в Хановер. Германските магистрати ще преценяват основанията за издадената в българия европейска заповед за арест на младия мъж и дали да го върнат у нас. Както е известно, той бе заловен в град Щаде през нощта срещу сряда, след като изследване на биологични следи от местопрестъплението и дома на Красимиров в Русе показа 100% съвпадение на ДНК – както от него, така и от жертвата. Прокуратурата вече обвини задочно заподозрения за изнасилване, представляващо особено тежък случай и умишлено убийство, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин. Максималното наказание, което Красимиров може да получи по тези обвинения е от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. Преди ден стана ясно, че срещу задържания има висящо дело за фалшифициране на документи в Германия, където работи майка му. Именно в жилището, където живеят тя и партньорът ѝ бе заловен Красимиров. Той не е осъждан в България, но по думите на вътрешния министър Младен Маринов имал криминална регистрация за кражба на цветни метали от 2007 г. Абсурдното е, че тогава Красимиров е бил едва на 10 години и по закон МВР не е имало право да го завежда в информационните си масиви.

Германия чака уверения за условията в българския арест по случая "Виктория Маринова"

https://www.mediapool.bg/germaniya-chaka-uvereniya-za-usloviyata-v-balgarskiya-arest-po-sluchaya-viktoriya-marinova-news284847.html

Германската прокуратура очаква българските власти да изпратят уверения, че условията в българския арест отговарят на минималните европейски стандарти, за да придвижи процедурата по екстрадиция на заподозрения за убийството на Виктория Маринова 21-годишен Северин Красимиров. Това съобщи в четвъртък говорител на местните разследващи, цитиран от БНР. "Има европейски стандарти като минимален размер на килията, условия в нея и така нататък, очакваме българските власти да ни пратят потвърждение, че затворите ги изпълняват и ще се произнесем", обясни представителят на германската прокуратура. Писмено потвърждение от българските власти обаче не е постъпило до 16.00 часа и затова началото на процедурата по екстрадицията на Красимиров се е забавило. Междувременно стана ясно, че заподозреният за жестокото убийство на русенската телевизионна водеща е дал съгласие за провеждането на съкратена процедура по разглеждането на издадената му в България европейска заповед за арест. Това означава, че ако всички основания за екстрадицията му са налице, той може да бъде върнат у нас до 10 дни, обясни председателят на Окръжния съд в град Щаде Вили Вирт. Той обаче отрече Красимиров да е коментирал пред германските власти повдигнатите му задочно обвинения в България за изнасилването и убийството на Виктория Маринова. Както е известно, той бе заловен в Щаде през нощта срещу сряда, след като изследване на биологични следи от местопрестъплението и дома на Красимиров в Русе показа 100% съвпадение на ДНК – както от него, така и от жертвата. Ако бъде върнат в България, той ще отговаря за изнасилване, представляващо особено тежък случай и умишлено убийство, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин. Максималното наказание, което Красимиров може да получи по тези обвинения е от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. Преди ден стана ясно, че срещу задържания има висящо дело за фалшифициране на документи в Германия, където работи майка му. Именно в жилището, където живеят тя и партньорът ѝ бе заловен Красимиров. Той не е осъждан в България, но по думите на вътрешния министър Младен Маринов имал криминална регистрация за кражба на цветни метали от 2007 г. Абсурдното е, че тогава Красимиров е бил едва на 10 години и по закон МВР не е имало право да го завежда в информационните си масиви. Междувременно в сряда вечерта лелята и приятелката на Красимиров пожелаха да говорят пред медиите, помолени за това от съседите им, които се страхуват от саморазправа с тях заради случая. Лелята разказа, че е чула племенника си да признава по телефона пред майка си, че е изнасилил жена и затова трябва да отиде при нея в Германия, съобщи "Дневник". Приятелката му пък видяла в деня на убийството, че той се прибира с изцапани с кръв дънки. Красимиров ѝ обяснил, че се е сбил с друго момче и тя не го разпитвала повече. През нощта преди убийството той ѝ казал, че отива на рожден ден с приятели, които тя не познавала. Младата жена отрече да е знаела, че той е извършил жестокото убийство, но предположи, че не е бил сам, а някои от тези, с които е бил преди това, са му помогнали. Двамата се чули по телефона за последно малко преди Красимиров да пристигне в Германия.

Топлото октомврийско време ще продължи

http://nakratko.bg/category/58/165320/


Днес в сутрешните часове на места в низините и около водните басейни ще има мъгла или ниска облачност. През деня облачността от изток ще се увеличава и след обяд ще е по-често значителна. На места в югоизточната половина от страната ще превали дъжд.

Тази година - чернокоп да искаш

https://www.dnevnik.bg/istorii_na_denia/2018/10/11/3324490_tazi_godina_-_chernokop_da_iskash/?ref=rss


"Година с годината не си приличат, казва Алекси. Ето на, миналата година - паламуд като за последно, тази - чернокоп да искаш. В тази работа ред няма – каквото даде морето".<br /><br />Рибарският пристан на Траката е след най-старите по Черноморие. Тих е защото е скрит е от вятъра в дъното на залива под нос Св. Георги, а само на метри от него започва плажът на двореца "Евксиноград". Легендата, която рибарите с охота разказват и до днес гласи, че кеят им е бил...

Рафаел Надал помага на пострадалите от наводнението в Майорка

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/10/11/3325446_rafael_nadal_pomaga_na_postradalite_ot_navodnenieto_v/?ref=rss


Световният №1 в тениса Рафаел Надал се включи в почистванията на остров Майорка след наводнението от изминалите дни. Тенисистът, който е родом от Балеарските острови, беше сниман от местните медии как се включва в дейностите по почистването на засегнатите домове.<br /><br />Градчето Сант Лоренс беше връхлетяно от наводнения във вторник вечер. До момента загиналите са десет, а според "Ел Паис" две от жертвите са британски граждани, които са пътували с такси в момента, в...

Севлиево става столица на тиквата

https://www.actualno.com/gabrovo/sevlievo-stava-stolica-na-tikvata-news_699180.html

Най-дългият тиквеник и най-големият казан с тиквена супа ще приготвят на XIV Празник на тиквата в Севлиево. Между 11 и 14 октомври в Севлиево ще се проведат празниците на града, съпътствани с XIV празник на тиквата и есенния панаир. По време на празненствата готвачът Ути Бъчваров ще забърка тиквена крем-супа за гости и граждани на града и ще помогне за приготвянето на най-дългия тиквеник. Свои шеф готвачи ще изпратят посолства и фирми, за да смаят Севлиево с тиквени специалитети от цял свят.

Гледат мерките за неотклонение на обвинените за търговия с онколекарства

https://frognews.bg/novini/reshavat-merkite-neotklonenie-obvinenite-targoviia-onkolekarstva.html

Апелативният специализиран съд ще заседава по мерки за неотклонение на седемте обвиняеми за търговия с лекарства за онкоболни. Миналата събота Специализираният наказателен съд остави за постоянно в ареста сочения за организатор на групата Мирослав Пейков, собственика на фирмата, чрез която лекарствата са били изнасяни в чужбина - Делян Денсузов, както и Калоян Молалийски и Борислав Сотиров.

Северин Красимиров се е съгласил на опростена процедура за екстрадирането му

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096113

Северин Красимиров се е съгласил на опростена процедура за екстрадирането му
Късно снощи по време на разпитите заподозряният за убийството в Русе Северин Красимиров е дал съгласие да се прескочат формалностите, съгласил се е да бъде екстрадиран от Германия според предявените в България обвинения, съобщава БНТ. Това значително може да съкрати времевата рамка, в която Северин Красимиров ще бъде екстрадиран.

САЩ: Няма да дадем и долар за възстановяване на Сирия, ако иранците не си тръгнат

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096111

САЩ: Няма да дадем и долар за възстановяване на Сирия, ако иранците не си тръгнат САЩ няма да финансират възстановяването на Сирия, докато иранските сили и частите, подкрепяни от Иран, не напуснат окончателно страната, предупреди държавният секретар Майк Помпейо, цитиран от Франс прес и БТА. Американският топдипломат заяви, че правителството на Тръмп иска политическо и мирно уреждане на конфликта в Сирия,

Без източноевропейците Германия щеше да е по-зле

http://www.klassa.bg/News/Read/article/287707_%D0%91%D0%B5%D0%B7+%D0%B8%D0%B7%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%BE%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D1%89%D0%B5%D1%88%D0%B5+%D0%B4%

 Всяко второ ново работно място в Германия напоследък се заема от чуждестранен работник. По данни на Германската агенция по труда от месец юли, броят на работещите в Германия е нараснал в сравнение със същия период на миналата година с близо 700.000 души. От тях 370.000 са били чужденци – и то предимно от източноевропейските държави на ЕС, информира "Франкфуртер Алгемайне Зонтагсцайтунг" (ФАЗЦ).

С други думи, в случая изобщо не става дума за бежанци, за които в Германия от години се води широк обществен дебат. От данните става ясно, че източноевропейците играят значително по-голяма роля на германския трудов пазар, отколкото например гражданите на онези южноевропейски държави, които бяха най-силно засегнати от кризата, като Италия, Испания, Португалия и Гърция.

Данните сочат, че най-бързо нараства делът на работниците от Румъния и Полша, а в по-малка степен от Хърватия, България и някои други източноевропейски страни-членки на ЕС. В Германия в момента работят 422.000 полски граждани – т.е. повече от всички бежанци с трудова заетост, взети заедно. Същото се отнася и до румънските граждани, които са 349.000 души, се казва в публикацията, озаглавена "Поляците и румънците идват". 

Изненадващо развитие

Истинските данни навярно са значително по-високи, тъй като Агенцията по труда отчита само онези източноевропейци, които имат социалноосигурена трудова заетост  и плащат отчисления и за пенсия. Извън статистиките остават например онези, които фиктивно се водят самонаети лица, а всъщност зависят от работодатели – подобни случаи масово се срещат из германските кланици например.Официалната статистика показва и още нещо: източноевропейците, които идват в Германия, обикновено успяват да си намерят работа. Делът на безработните сред тях е приблизително еднакъв с този сред германското население и значително по-нисък от този на всички останали чужденци в Германия, се казва още в статията.

Това развитие е още по-изненадващо, като се има предвид, че Германия още през 2004 въведе защитни клаузи за своя трудов пазар, за да се предпази от евентуален наплив на евтина работна ръка от Източна Европа. Поради икономическия бум от последните няколко години интеграцията на източноевропейците, и най-вече на поляците и румънците, протече значително по-безшумно и безпроблемно, отколкото се очакваше.

Във Великобритания обаче свободното придвижване на работна ръка в рамките на ЕС се натъкна на значително по-силен отпор - факт, който изигра решаваща роля в гласуването за Брекзит преди 2 години. Сега експертите прогнозират обаче, че броят на трудовите мигранти от Източна Европа постепенно ще спада – най-вече заради демографското развитие и икономическия възход в страните, откъдето пристигат. 

Почти всеки пети строителен работник в Германия е чужденец

Почти всеки пети строителен работник в Германия е чужденец

Източноевропейците запълват ниши от германския трудов пазар, в които има постоянен глад за работна ръка: например строителството, доставките на пощенски пратки, временната трудова заетост. Броят на тези отрасли постоянно нараства. Напоследък все повече чужденци получават работа в различни логистични компании и дори в отрасъл като металообработването.

Липсата им се усеща в родните страни

В същото време тези хора оставят празнина в собствените си страни. Вярно е, че тези държави извличат ползи от парите, които трудовите мигранти изпращат у дома. Но като цяло отливът на квалифицирани хора се отразява неблагоприятно на източноевропейските държави. От 2010 година насам населението на Румъния е спаднало с 1,7 милиона души. Подобно развитие има и в други страни, сред които и България. Същевременно Полша и Румъния в момента са сред най-бързо развиващите се икономики в Европа. А празнините, които трудовите мигранти оставят в родните си страни, се запълват от вносна работна ръка - основно от Украйна.

Но защо заплатите в Германия не нарастват по-бързо, след като има такъв глад за работна ръка? През миналата година възнагражденията в страната са се увеличили с 2,5 процента, но като приспаднем инфлацията, от това увеличение остават само някакви си 0,5 процента. Това изобщо не отговаря на представите за процъфтяващ трудов пазар. Дали това не се дължи на факта, че от Източна Европа пристига достатъчно нова работна ръка?На това възразява Енцо Вебер, икономист от нюрнбергския Институт за изследване на трудовия пазар и професиите. Той посочва, че когато румънци и поляци идват да работят в Германия, те на свой ред създават работа за местните хора, като наемат техните жилища, пазаруват в магазините и т.н. Рано или късно обаче потокът от трудови мигранти от Източна Европа към Германия навярно ще секне. Експертите посочват, че вече доста хора са пристигнали в страната, и че в Полша и Румъния броят на желаещите да работят в чужбина е ограничен. Засега обаче все повече хора от тези страни продължават да пристигат. През последните месеци – предимно от Румъния.

Северин Красимиров се изправя пред съда в Хановер

http://nakratko.bg/category/60/165319/


Задържаният за убийството на журналистката Виктория Маринова – Северин Красимиров, се изправя пред съда в германския град Хановер днес.  Съдът трябва да прецени дали са налице достатъчно основания мъжът да бъде екстрадиран обратно в България.

Франк Щир за убийството на Маринова: "Медиите трябваше да проявят повече сдържаност"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/287706_%D0%A4%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BA+%D0%A9%D0%B8%D1%80+%D0%B7%D0%B0+%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%3A+%22%D0%9C%D0%B5%D0%B

 Господин Щир, Вие следите информациите в българските и международните медии относно трагичната смърт на Виктория Маринова. Дали не се появи нещо като сапунен мехур" около тази новина? Каква е Вашата оценка?

Франк Щир: Трагичната смърт на журналистката Виктория Маринова би трябвало отново да ни обърне внимание върху това, че новините трябва да се проверяват задълбочено и спокойно, а не да се разпространяват без да са проверени. Защото на практика се понесе истинска медийна лавина, в нея се включиха всички медии и дори международни организации като ЕК  и ООН. По онова, което знаем сега, явно ще излезе, че прекалено прибързано е била направена връзка между убийството на г-жа Маринова и нейната професионална дейност. Мисля си, че медиите е трябвало да проявят по-голяма сдържаност. Апел в тази насока отправи и Асоциацията на европейските журналисти в София, която заяви, че безспорно трябва да се разследват всички версии за убийството, но докато няма налице конкретни и сигурни улики и доказателства, не бива да се правят спекулативни връзки с темата за медийната ситуация в България.

Как си обяснявате това, че в продължение на дниособено в германските, но и в останалите международни медии, бе поставян именно този акцент – за връзката между трагичното убийство на Виктория Маринова и нейната професионална дейност?  

Франк Щир: На всички е известно, че състоянието на медиите в България е критично. Страната се намира на 111-то място в класацията на „Репортери без граници" за медийна свобода – това е най-лошо класираната страна от ЕС, а и в целия Балкански регион. Поради това насилието над една журналистка първоначално винаги поражда съмнения, че има някаква връзка с професията ѝ. Към това се добавя и фактът, че в последното предаване на „Детектор", водено от г-жа Маринова, е бил обсъждан тъкмо въпросът за свободата на медиите в България и са били интервюирани двама разследващи журналисти. Тези неща също подклаждат впечатлението, че деянието може да е имало връзка с работата ѝ на журналистка.

Дано не прозвучи прекалено цинично, но не предизвика ли трагичното събитие известно раздвижване да се разследват някои сигнали за корупция в България? 

Франк Щир: Не бих искал да търся положителни аспекти в това брутално убийство. Но явно смъртта на г-жа Маринова действително доведе до това, че ЕК в Брюксел вече по-внимателно ще се вгледа в онова, което разкриха разследванията на „Биволъ", свързани с улики за корупция. След задържането на двамата журналисти преди няколко седмици все още се чуваха някои обвинения, че става дума за опит полицията да се покаже в лоша светлина.

***

В разговор с ДВ Даниел Кадик от софийското бюро на фондация "Фридрих Науман"заяви следното:

"В този случай медиите прегряха прекалено бързо. Но винаги, когато става дума за убийство на разследващ журналист, това моментално привлича вниманието им. Много западни медии бързо обявиха, че има връзка между убийството и професионалната дейност на Виктория Маринова. Това ми се струва опасно. И сега следва да се запитаме дали тази позиция на западните медии не е по-скоро контрапродуктивна в борбата за медийна свобода  и срещу корупцията.

Известният германски журналист Михаел Мартенс написа в своя туит по темата:

"Някои медии избързаха да свържат убийството на Виктория Маринова с нейни репортажи за корупцията. Макар това да е оправдано предположение, обективната журналистика изисква да се подчертае също и това, че убийството може да се окаже и сексуално престъпление."

 

The immediate spin some media gave to the murder of Victoria Marinova was that she was killed for reporting on corruption. While this was/is a justified assumption, highlighting that her murder could also have been a sexual crime is part of what unbiased journalism should be.

Германски съд решава за екстрадицията на уличения за убийството на Виктория

https://frognews.bg/novini/germanski-sad-reshava-ekstraditsiiata-zapodozreniia-ubiistvoto-viktoriia.html

Днес пред германски съд в Хановер ще бъде изправен Северин Красимиров, който беше задържан във вторник по подозрение в убийството на журналистката Виктория Маринова в Русе.

Трима загинаха, а четирима са ранени при земетресението в Индонезия (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096103

Трима загинаха, а четирима са ранени при земетресението в Индонезия (Снимки)Земетресението с магнитуд 6,4, което разтърси днес индонезийските острови Ява и Бали, отне живота на най-малко трима души. Още поне четирима души са пострадали, съобщи Националната агенция за управление при бедствия, предаде ДПА, цитирана от БТА. "Жертвите са били убити от падащи отломки", каза говорител на ведомството.

Цачева участва в заседанието на Съвета на ЕС "Правосъдие и вътрешни работи"

https://www.actualno.com/europe/cacheva-uchastva-v-zasedanieto-na-syveta-na-es-pravosydie-i-vytreshni-raboti-news_699218.html

Министърът на правосъдието Цецка Цачева ще вземе участие в заседанието на Съвета на Европейския съюз „Правосъдие и вътрешни работи” на 11 и 12 октомври 2018 г. в Люксембург. На форума министърът ще представи позициите на България по темите в област „Правосъдие“, включени в дневния ред. Важна част от дискусиите ще бъде посветена на предложението за Директива относно несъстоятелността, превантивното преструктуриране и предоставяне на втори шанс и мерки за п

Професорът, който иска да свали Меркел

http://www.klassa.bg/News/Read/article/287705_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%84%D0%B5%D1%81%D0%BE%D1%80%D1%8A%D1%82%2C+%D0%BA%D0%BE%D0%B9%D1%82%D0%BE+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B8+%D0%9C%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B5%D0%BB

 Той е решил да хвърли ръкавица на Ангела Меркел - бонският професор по право и християндемократ Матиас Хердеген ще се кандидатира за лидерското място в партията. Това се очаква да стане на предстоящия в началото на декември конгрес на ХДС в Хамбург. Пред ДВ юристът от университета "Фридрих Вилхелм" в Бон аргументира решението си с това, че "нужното идейно и програмно обновление на партията, което искат много от нейните членове и избиратели, е възможно, само ако бъде сменен и нейният лидер".

Хердеген е един от тримата опоненти на канцлерката, които оспорват лидерския ѝ пост, с което смятат да сложат край на ерата Меркел. Другите двама кандидати са 61-годишният предприемач Андреас Ритценхоф и 26-годишният студент по право от Берлин Ян-Филип Кнооп. И тримата определят политиката на Меркел като политика на застоя, която парализирала страната и карала хората да изпитват недоверие към работата на германското правителство. От тримата претенденти за шефския пост именно Хердеген има най-големи шансове да отнеме делегатски гласове от Меркел.

Вярно е, че реномираният професор-юрист не заема в момента никакъв партиен пост, но пък от дълги години участва в политическия живот на страната. Той е бил член на Парламентарна комисия за мисиите на Бундесвера зад граница, и е представлявал германското правителство пред Конституционния съд в Карлсруе във връзка с мисия на Бундесвера в Либия.

Битка за идейно обновление

Юристът от Бон смята, че е време партията да поеме по нов идеен път. "Искам да предложа услугите си, за да не допуснем впечатлението, че партията няма какво да каже в програмно отношение, или че ѝ липсва вътрешен компас за развитие", казва 61-годишният юрист. Той се надява на конгреса в Хамбург да се получи открита битка, макар че Меркел ще влезе в нея с огромното предимство, което ѝ дават заеманите от нея постове. Своята сила Хердеген вижда в слабостта на Меркел.Вече 18 години Ангела Меркел е начело на ХДС, но лидерството ѝ вече не е така безспорно. Рейтингът ѝ пострада силно заради бежанската ѝ политика, вътре в партията се надигат недоволни гласове. Традиционни избиратели на ХДС бяха прогонени, някои от които започнаха да гласуват за дяснопопулистката "Алтернатива за Германия". Все по-настойчиво се отправят призиви за промяна. А след като в края на септември дългогодишният ѝ довереник Фолкер Каудер изненадващо загуби поста си на шеф на фракцията на ХДС/ХСС в Бундестага, това беше изтълкувано като знак, че Меркел е загубила верния си политически усет да напипва важните въпроси, вълнуващи партията, и че вече изпитва умора от управлението.   

Но Меркел демонстрира оптимизъм - на среща с младежи-консерватори преди няколко дни тя обяви, че на конгреса в Хамбург смята още веднъж да се кандидатира за лидерския пост. Това пък даде повод за множество спекулации и накара критиците ѝ още по-силно да заговорят за нуждата от обновление на ХДС. 

За обтегнатото положение вътре в партията свидетелстват и думите на Норберт Рьотген, който дълго време беше сред най-приближените хора на Меркел. В интервю за списание "Шпигел" бившият министър на екологията и настоящ председател на Комисията по външните работи в Бундестага говори за "системна умора на демокрацията". Той казва още, че ясно се усеща нуждата от някаква политическа промяна, която обаче така и не настъпва.

Още по-тежка диагноза поставя Матиас Хердеген: той говори за "разделение в обществото", което спешно трябва да се преодолее. В тази връзка юристът остро критикува бежанската политика на отворените врати, която не правела разлика между кандидати за убежище и хора, които желаят да живеят в чужбина. Той предупреждава, че заради хаотичното пускане на много хора в Германия е достигнат пределът на възможностите ѝ. В тази връзка професорът вижда потенциал за по-разумна и добре претеглена миграционна политика и законодателство.

Какво може Хердеген?

Тезите и идеите на Хердеген вероятно са лъч на надежда за много от членовете на ХДС. Въпреки това е малко вероятно Меркел да загуби лидерския си пост в партията, независимо от сегашната си слабост. Повече яснота ще има след местните избори в Бавария на 14 октомври и след тези в Хесен две седмици по-късно. Последните социологически проучвания потвърждават, че консерваторите губят подкрепа.

Дори и да бъде преизбрана начело на партията, за Меркел ще настъпят трудни времена. Хердеген може би няма да успее да свали Меркел от трона ѝ, но със сигурност ще се опита да му подсече краката. 

Сблъсъкът на лобитата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/287704_%D0%A1%D0%B1%D0%BB%D1%8A%D1%81%D1%8A%D0%BA%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%BB%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0

 Министерският съвет одобри днес проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО), с което на практика се правят промени във всички данъчни закони, а също и в Закона за счетоводството, съобщиха от правителствената информационна служба.

С проекта се запазва действащото правило за регулиране признаването на разходите за лихви на данъчно задължените лица и се предлага да бъде въведено и ново правило за ограничаване на приспадането на лихви, което е в съответствие с чл. 4 на Директива 2016/1164. Въвежда се праг, при който новото правило не се прилага, когато превишението на разходите по заеми, определено за текущата година, не надвишава левовата равностойност на 3 млн. евро.

Наред с всички останали промени, за които многократно писахме, приемането на новите данъчни правила за догодина ще бъде съпътствано със сериозна битка между лобитата. И ако това е обичайно явление, що се отнася до отношенията на държавата с бизнеса и гражданите, то този път полето се измества в малко по-различен ъгъл.

Преди ден Министерство на финансите (МФ) публикува на интернет страницата си резултатите от общественото обсъждане на промените в данъчните закони. В документа са описани всички направени предложения по текстовете, както и дали са били приети.

От справката на МФ става ясно, че от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) отново настояват за повишаване на праговете за задължителен независим финансов одит и отпадането на алинеи 2 и 3 в чл. 37 от Закона за счетоводството, „с които са въведени необосновани изисквания за задължителен одит, базирани единствено на правната форма на юридическото лице, но не и на обективни критерии“. От АОБР призовават управляващите да инициират законодателни промени, с които да бъдат облекчени над 6 000 малки български предприятия от финансовата и административна тежест, която Законът за счетоводството им налага, задължавайки ги да одитират годишните си финансови отчети.

Според бизнеса вместо намаляване на административната тежест и усъвършенстване на регулаторната рамка законът поставя изисквания непропорционални на финансовите възможности на малките предприятия. „В почти 100% от малките предприятия, които се одитират съгласно действащото законодателство, едни и същи физически лица са както собственици на капитала, така и управители, и затова не се нуждаят особено от това трета страна одитор да гарантира достоверността на финансовите отчети на предприятията им“, твърдят от работодателската организация. Работодателите се опитаха да прокарат тези промени и преди месец, когато се обсъждаха промените в Закона за счетоводството. От МФ обаче отхвърлят предложението с мотива, че на 24 юли 2018 г. в сградата на ведомството е проведена среща на работната група, на която не е взето решение относно необходимостта от изменение на праговете за задължителен независим финансов одит.

„При определяне на критериите за задължителен независим финансов одит са взети предвид икономическата действителност в страната и факта, че 98% от действащите предприятия в България са малки съгласно критериите на Счетоводната директива“, обясняват още от финансовото ведомство. Те са категорични, че годишните финансови отчети трябва да представят вярно и честно информацията за имущественото и финансово състояние на предприятието, а финансовият одит има за цел да се извърши независима проверка доколко отчетът е изготвен във всички съществени аспекти в съответствие с приложимата счетоводна рамка.

Само преди 2 седмици председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велевобяви пред БНР, че ръководството на бюджетната комисия в парламента – т.е. депутати от ГЕРБ, защитават лобистки текстове за одиторите, които натоварват прекомерно малкиябизнес, на който се предлагат услуги, от които бизнесът няма нужда (по повод приетите от НС промени в Закона за счетоводството). „Паразитират! Като кърлежи са се впили в малкия бизнес и смучат от него. Това беше вкарано между две четения от лобито на одит и вече втора година не се поправя тази въпиюща несправедливост", изригна той срещу одиторите.

Малко по-късно пред „Хоризонт“ председателят на комисията Менда Стоянова обясни, че е "нормално всеки работодател и собственик на предприятие да не иска одит, а бюджетната комисия е единодушна по отношение на праговете.

От Института на дипломираните експерт-счетоводители (ИДЕС) също не са съгласни с искането на работодателите. „Мотивите, изразени от АОБР, са основани на неточни и неверни твърдения и са несъответни на изискванията на европейското законодателство в областта на финансовото отчитане и задължителния одит“, става ясно от резултатите от общественото обсъждане, публикувани от МФ.

Източници от ИДЕС казаха за Investor.bg, че е некоректно одитната дейност да се представя като допълнителна административна тежест. Одитът, одиторите и одиторските дружества са част от бизнеса и е добре това да се помни, когато се правят сметки за пестене на разходи. Припомняме, че според изчисления на АИКБ фирмите ще спестят общо 13 млн. лв. годишно, ако бъдат „облекчени“ от заверка на годишните финансови отчети. От ИДЕС определиха посочената от работодателите сума като „произволна“, защото за всяка фирма цената на одита е съвсем различна и се договоря свободно между страните. Тя може да варира в голям диапазон, в зависимост от предприятието и дейността му, потенциалните рискове и не на последно място от конкретния одитор.

Според одиторите задължението за извършване на независим финансов одит не само, че не е административна тежест, а е законова мярка за осигуряване правдивост на финансовата информация, която предприятията представят не само на собствениците, но и на широк кръг други заинтересовани лица - данъчни органи, банки, клиенти, доставчици, бизнес партньори, наети лица и т. н.

От ИДЕС изтъкват, че България е гласувала с „въздържал се“ при приемането на директива 2013/34/ ЕС от Съвета на Европа заради това, че не подкрепя праговете за малките предприятия с мотива, че са прекалено високи и нерелевантни за състоянието на икономиката в България. Сега установените прагове за одит са съответни на размерите и структурата на българската икономика и са напълно съпоставими като съотношение към БВП с други страни от Европейския съюз. Нещо повече, ако се направи съпоставка между критериите за одит в редица европейски страни (Германия, Франция и др.) и тези в България с БВП на всяка държава, лесно ще бъде установено, че в България праговете са по-високи като относителни стойности. От ИДЕС са категорични, че евентуалното им увеличаване ще доведе до предпоставки за масово изготвяне и представяне на ненадеждна финансова информация на потребителите на финансовите отчети с всички възможни неблагоприятни последици от това, включително и за бюджета.

Дипломираните експерт-счетоводители подчертават, че предприятията, чиито финансовите отчети не се одитират, на практика се присъединяват към т. н. „сив сектор“, който не се отчита пред трети заинтересовани страни, а единствено към собственика си.

Относно искането на АИКБ малките акционерни дружества да бъдат освободени от задължителен одит ИДЕС коментират, че акционерните дружества по правило подлежат на задължителен одит именно защото при тази форма на търговска дейност собствеността може да бъде прехвърляна във всеки един момент с всички възможни последствия от това за трети заинтересовани страни, а отпадането на това изискване би могло да доведе до манипулация и прикриване на капиталови потоци и финансови задължения. Дружествата подлежащи на консолидация подлежат на задължителен одит, защото това осигурява правдиво финансово отчитане на ниво група от предприятия, така че да не се укриват обороти чрез трансфери в рамките на групата с цел избягване на отчитането им, допълват от ИДЕС.

Целият този „задочен“ спор със сигурност ще се прехвърли и в пленарната зала по време на обсъждането и приемането на промените в данъчните закони. Много вероятно е някоя опозиционна партия да припознае исканията на работодателите и да ги внесе като предложения между двете четения. А с крехкия коалиционен мир е много трудно да се предвиди какво в крайна сметка ще решат депутатите. Можем само да се надяваме да бъдат разумни, да претеглят фактите и да не се водят само от корпоративни или лобистки интереси.

Шефът на ФБР: За САЩ Китай представлява по-голяма заплаха от Русия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/287703_%D0%A8%D0%B5%D1%84%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%A4%D0%91%D0%A0%3A+%D0%97%D0%B0+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D1%8F%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%

 Китай е разгърнал безпрецедентна кампания за въздействие върху общественото мнение в Съединените щати преди наближаващите частични избори за Конгрес и това е най голямата и дългосрочна заплаха за сигурността на САЩ, заявиха днес шефове от контраразузнаването, цитирани от Ройтерс и БТА.Членове на сенатската комисия по вътрешна сигурност отправяха въпроси към министъра за вътрешната сигурност Кирстен Нилсен и директора на ФБР Кристофър Рей по повод изявлението на президента Доналд Тръмп, че Китай се меси в американските избори. На въпрос дали Пекин е по-голяма заплаха от Москва Нилсен отговори, че пред изборите в САЩ стоят две заплахи от чужбина: хакерство или саботаж в изборнатаинфраструктура (избирателни списъци или машини за гласуване) и влияние върху кампаниите.

 

"Със сигурност Китай полага безпрецедентни усилия да влияе върху мнението на американците", каза тя. Нилсен допълни, че досега не е имало данни за китайски опити "да се компрометира изборната инфраструктура".

Рей отиде по-надалеч в отговор на въпрос дали Китай е по-голяма заплаха от Русия, чиято евентуална намеса в предизборната кампания в САЩ през 2016 г. е обект на внимателно разследване. "В много отношения Китай представлява най-голямата, най-сложната и най-дългосрочната контраразузнавателна заплаха, пред която сме се изправяли", каза той.

"В много отношения Русия се бори да остане значима след разпада на Съветския съюз. Тя води днешната битка. Китай води утрешната битка", заключи шефът на ФБР. 

По статията работи: Магдалена Иванова

Парламентът ще разгледа Закона за вероизповеданията

https://frognews.bg/novini/parlamentat-shte-razgleda-zakona-veroizpovedaniiata.html

Ще се обсъдят два законопроекта - един, внесен от ГЕРБ, БСП и ДПС, и друг от група депутати от ”Обединените патриоти”.

Най-важното от Варна във вчерашния 10 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=383506

Кабинетът отпусна 43 млн. лв. за "Дупката" в центъра на Варна Министерският съвет одобри допълнителни трансфери по бюджетите на община Варна за 2018 г. в размер на 43,2 млн. лв., научи Moreto.net. Над 15 чужди фирми търсят служители на трудова борса във Варна Над 15 чужди фирми от различни сфери търсят служители на Международната трудова борса „Европейски ден на труда” във Варна, която се провежда на днешния 10-ти октомври, предаде репортер на Moreto.

Европол засилва международните връзки в борбата срещу тероризма

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096100

Европол засилва международните връзки в борбата срещу тероризма
Европейската полицейска служба Европол подписа споразумение с европейската мрежа от полицейски специални части АТЛАС, за да осигури международно сътрудничество в случаи на вземане на заложници, отвличания или тероризъм в Европа, предаде Франс прес. АТЛАС Нетуърк, създадена непосредствено след атентатите в САЩ на 11 септември 2001 г.

Въпреки че музикалната индустрия е в растеж, пиратството остава сериозен проблем

http://www.klassa.bg/News/Read/article/287702_%D0%92%D1%8A%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%B8+%D1%87%D0%B5+%D0%BC%D1%83%D0%B7%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D1%83%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B5+%D0%B2+%D1%80%D0%B0%D1%8

 Въпреки че Spotify и Apple Music върнаха музикалния бизнес към растеж, като накараха феновете да плащат, нивото на пиратството остава доста високо, твърди Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI).

Начинът, по който хората пиратстват музика, се е развил, заедно с техните навици за слушане, а пиратството ограничава развитието на услугите чрез абонаменти, посочват още от организацията, цитирана от Wall Street Journal.

Въпреки че 86% от потребителите слушат музика през услуги по заявка, предлагани от Spotify Technology, Apple и други, около 38% от тях получават музика чрез методи, които нарушават авторските права - процент, който е останал постоянен през последните години, коментира говорител на IFPI.

Повечето от тези, които пиратстват музика (32% от общия брой потребители) използват технология, известна като “stream ripping”. Сайтовете, ползващи технологията, създават аудио файлове на компютъра на потребителя, от видео в YouTube или подобен източник. Такива сайтове обикновено привличат рекламни приходи без да компенсират изпълнителите или звукозаписните компании.YouTube не е отговорила веднага на запитването за коментар.

По думите на говорителя на IFPI въпросният метод пречи на платените услуги на стрийминг платформите, които предлагат на слушателите офлайн опции за потребление.

“Това задушава растежа на пазара на легална музика”, коментира още говорителката.

Звукозаписните компании са се обединили, за да вземат мерки срещу подобни сайтове за нарушения. През 2016 г. те постигнаха успех в рамките на съдебно дело срещу един от най-големите играчи YouTube-mp3.org.

Глобалните приходи от звукозаписи са нараснали с 8,1% през миналата година, достигайки 17,3 млрд. долара, сочи докладът на IFPI. Това е третата поредна година на растеж след 15 години на спад за индустрията на фона на насочването от физически носители към дигитална музика - период, който беше силно белязан от пиратството.

Този растеж е свързан предимно с 41-процентния скок на приходите от стрийминг, който сега носи по-голямата част от приходите на индустрията, благодарение на 176-те млн. потребители на платени услуги като Spotify.
 

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Магдалена Иванова

Обраха апартамента на говорителката на Софийския градски съд

https://petel.bg/Obraha-apartamenta-na-govoritelkata-na-Sofiyskiya-gradski-sad__286342

Снимка: Thinkstock Крадци нахлули в апартамента на говорителката на Софийския градски съд (СГС) Милена Орозова. Обирът станал във вторник по ...

Осъдиха двама младежи за държане на марихуана и шофиране след употреба на наркотик

https://petel.bg/Osadiha-dvama-mladezhi-za-darzhane-na-marihuana-i-shofirane-sled-upotreba-na-narkotik__286341

На 27-годишен постоянно пребиваващ у нас чужд гражданин, пушил цигара с марихуана на детска площадка във Варна, в бързо производство съдът ...

Гаврите на Северин с вече изнасилената и убита Виктория разбиват версията за спонтанен нагон

https://petel.bg/Gavrite-na-Severin-s-veche-iznasilenata-i-ubita-Viktoriya-razbivat-versiyata-za-spontanen-nagon-__286340

Убиецът на тв водещата Виктория Маринова е маниак, който обича да налита на жени и не търпи отказ. Това твърдят повечето от разпитаните св...

Зверство в центъра на Москва: Таксиметров шофьор тръгна да насилва французойка в колата си, но...

https://petel.bg/Zverstvo-v-tsentara-na-Moskva--Taksimetrov-shofor-tragna-da-nasilva-frantsuzoyka-v-kolata-si--no---__286338

Снимка: РИА Новости В центъра на Москва таксиметров шофьор опита да изнасили гражданка на Франция, но жената успя да му даде отпор и да и...

Интерпол издирва организатор на фабрика за нелегални цигари у нас

https://petel.bg/Interpol-izdirva-organizator-na-fabrika-za-nelegalni-tsigari-u-nas__286343

Интерпол издирва Антон Станоев, по прякор Бирмата, с червена бюлетина, показва справка на сайта на организацията, предаде Нова тв. 35-го...

Протестиращите майки изкараха нощта на палатки пред Министерски съвет

https://www.actualno.com/society/protestirashtite-majki-izkaraha-noshtta-na-palatki-pred-ministerski-syvet-news_699253.html

Палатките на протестиращите майки на деца с увреждания останаха цяла нощ под прозорците на властта. Те блокираха столичния булевард „Дондуков", а палатките са точно пред Министерския съвет. Полицията снощи написа предупредителни протоколи за нарушаване на обществения ред. Исканията на майките са дадените от властта обещания за реформи в социалната сфера да станат факт, предаде БНТ. Днес Националният съвет за интеграция на хората с увреждания ще разгледа Закона за хората с увреж

Ненчо Балабанов и Хилда Казасян пеят в памет на Тодор Колев

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7095640

Ненчо Балабанов и Хилда Казасян пеят в памет на Тодор Колев Концертът “Фалшив герой” е тази вечер в зала 1 на НДК Концерт спектакъл в памет на големия Тодор Колев ще събере почитателите му в зала 1 на НДК тази вечер. Ненчо Балабанов, Поли Генова и Димо от П.И.Ф. са само част от участниците, които ще се качат на сцената. Специално участие ще има и Хилда Казасян.

Предстоящи събития в страната за 11 октомври

http://www.cross.bg/chasa-provede-deloto-1585961.html

/КРОСС/ София.От 09.00 часа ще се проведе заседание на Народното събрание.***Пловдив.В 17.00 часа в Дома на културата министърът на образованието и науката Красимир Вълчев ще бъде гост на концерт по повод юбилея на Университета по хранителни технологии. ***Казанлък. Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова ще посети Казанлък. В 12.30 часа тя ще открие обновената детска градина „Слънце“ . От 14.00 часа в Конферентната зала на Културно-информационния център (ул. „Искра“ № 4), зам.-министър Деница Николова ще открие информационен ден за популяризиране на инвестициите в туризма и градската среда, предоставяни чрез финансови инструменти по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. ***Плевен.От 14.30 часа в Стрелковия комплекс към затвора в Плевен заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов ще награди победителите в 1-вия турнир по стрелба с пистолет между служителите от затворите в страната.***София.От 9.00 часа 9 състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Ради М., Павлин С. и И. П., обвинени в длъжностно присвояване, за улесняването на което е извършено и друго престъпление, не по- тежко наказуемо.***София. От 9.00 часа 3 състав на Софийския градски съд ще гледа делото срещу Константин С. обвинен за неправомерно присъединяване към електропреносна мрежа, чл. 234 НК.***София.От 09

Правителството отпусна 43 милиона на Варна да ги даде на Гергов

http://www.klassa.bg/News/Read/article/287701_%D0%9F%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BE%D1%82%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BD%D0%B0+43+%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%92%D0%B0%D1%80%D0%

 Червеният активист Георги Гергов ще получи 43.2 млн. лева за варненската "Дупка" - терен от близо 3 декара в центъра на крайморския град.

Правителството реши днес да отпусне въпросните 43.2 млн. лева на община Варна, с които тя да плати имота на Гергов, тъй като "Дупката" е в активите на герговия ЦУМ.

Отпускането на милионите е мотивирано като "разрешаване на инфраструктурен проблем в централната градска част на Варна". Става въпрос за т. нар. "дупка" в центъра на града, поясняват в прессъобщението от Министерски съвет.

Миналия петък Общинският съвет във Варна прие с мнозинство от 28 гласа предложение на комисията по собственост общината да придобие 100% имота, известен като дупката, който в момента е в активите на ЦУМ АД.

Откупването можеше да стане само ако държавата отпусне финансиране в размер на 43.2 млн. лева.

Така Георги Гергов получава по сметките си малко над 43 милиона лева за 2915 кв. м, използвани сега като платен паркинг. Не е ясно какви намерения има за мястото кметът на Варна Иван Портних, по чиято инициатива се реализира "откупката" за огромната сума.

Категорично се разграничаваме от сделката, сключена между ГЕРБ и Георги Гергов, заявиха в нарочна позиция и от ИБ на БСП, които се възмущават, че за сделката на съпартиеца им са гласували всички общински съветници от ГЕРБ и техните сателити. Тази сделка е поредната, която предизвиква съмнение за скритата обвързаност на политиката с бизнеса, съществувала в годините на прехода. Искаме да сложим край на този модел, се заканва соцръководството в официалната си позиция.

Слънцето трудно ще пробива през облаците

https://frognews.bg/novini/slantseto-trudno-shte-probiva-prez-oblatsite.html

Слънцето трудно ще пробива през облаците. Днес в сутрешните часове на места в низините и около водните басейни ще има мъгла и ниска облачност.

Румъния планира да удвои пенсиите в страната до 2022 г.

https://www.actualno.com/balkani/rumynija-planira-da-udvoi-pensiite-v-stranata-do-2022-g-news_699255.html

Румънското правителство планира да удвои пенсиите в страната до 2022 г. Одобрената схема предполага отпускането на 30 милиарда долара на година в пенсионно финансиране, което според икономистите може да се отрази тежко на публичните финанси, предаде AFP, цитирана от БГНЕС. Средната пенсия в страната е 240 евро на месец, а пенсионерите са около 5.2 милиона души. Следвайки обещанието от кампанията си, управляващата Социалдемократическа партия (PSD) ще трябва да посвети 11% от брутния вътрешен про

Защо лидери на франкофонските държави започват "безшумна война" в Ереван

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/10/11/3325079_zashto_lideri_na_frankofonskite_durjavi_se_gotviat_za/?ref=rss


Подкрепена от Африканския съюз и от френския президент Еманюел Макрон, руандийката Луиз Мушикивабо ще се изправи в четвъртък срещу канадката Микаел Жан в борба за висшия пост в Международната организация на франкофонията (МОФ).<br /><br />Помрачена от кончината на френско-арменския певец Шарл Азнавур, който се очакваше да пристигне в Ереван, двудневната Седемнайсета среща на върха има официална тема, определена с мотото "Да живеем заедно". При все това на 11-12 октомври ще...

Ураганът Майкъл взе първата си жертва, удари Флорида с 250 км/ч (Снимки, видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096086

Ураганът Майкъл взе първата си жертва, удари Флорида с 250 км/ч (Снимки, видео) Ураганът Майкъл, който премина вчера през северозападната част на Флорида, отне живота на един човек, съобщиха местните власти, цитирани от Франс прес и БТА. Властите в окръг Гадсдън съобщиха за един смъртен случай, свързан с урагана. Те уточниха, че човекът е бил ударен от падащо дърво. Ураганът отслабна до първа категория.

Теми и гости в ефира

http://www.cross.bg/tema-kolko-zhivo-1585966.html

/КРОСС/БНТ, „Сутрешен блок" Тема: Власт и доверие - гост Цветан Цветанов; Тема: За свободата и отговорността - каква е ролята на журналистите? Тема: Русе след убийството: русенци искат осветление и камери - как отговаря общината? Тема: Плочки, ремонти и още софийски въпроси- председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков; Тема: Интернет настройки - има ли опасност да останем офлайн заради корекции на сигурността в мрежата? БТВ, "Тази сутрин" Тема: Директно от Русе: Какъв е отзвукът след задържането на Северин в Германия? Тема: Ексклузивно: Бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев за неразкритите знакови убийства, реформата в МВР и разследването под обществен натиск Тема: Колко са опасните асансьори у нас и защо все още няма регистър? Тема: Колко струват на държавата обжалванията на екооценките? В студиото - икономистът Красен Станчев и природозащитникът Андрей Ковачев Тема: Защо вътрешната опозиция на БСП оспори визията на Корнелия Нинова? В студиото - Атанас Мерджанов Тема: На живо: Пернишки баби срещу глутница кучета Тема: Бардът на живота и любовта Михаил Белчев за своя голям концерт в НДК Нова телевизия, „Здравей България" Тема: след задържането на убиеца на Виктория Маринова репортерите на NOVA предават на живо от Германия и от мястото на жестокото престъпление. Очаквайте и коментар на бившия следовател Людмил Рангелов

Време е да пратим в историята "бившата югославска република", призова Заев

http://www.klassa.bg/News/Read/article/287700_%D0%92%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5+%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BC+%D0%B2+%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%22%D0%B1%D0%B8%D0%B2%D1%88%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%8E%D0%B3%

 Време е да пратим в историята "бившата югославска република" от името на страната ни. С този призив премиерът на Македония Зоран Заев се обърна днес към депутатите от комисията по конституционни въпроси в парламента в Скопие.

Заев се говори пред депутатите от комисията, обосновавайки позицията си, че е нужно да се промени конституцията на страната във връзка съсспоразумението с Гърция за новото име на страната - Северна Македония, пише БНР."Сега всички депутати, без разлика от партийната им принадлежност, имат исторически дълг и обвързаност пред гражданите да осигурят пътя на Македония към стабилност, сигурност, икономически просперитет. А това е пътят към НАТО и Европейския съюз, който минава през македонско-гръцкия договор. Минаха 25 години в сметки и празни приказки. Македония вече няма поколения за губене", мотивира Заев.

Македонската информационна агенция (МИА) съобщи, че депутатите от ВМРО-ДПМНЕ също са присъствали на изявлението на Заев.

Помпео: Сирия няма да получи и долар от нас, ако Иран остане там

http://www.klassa.bg/News/Read/article/287699_%D0%9F%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B5%D0%BE%3A+%D0%A1%D0%B8%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B8+%D0%B8+%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%80+%D0%BE%D1%82+%D0%BD%D0%B0

 Сирия няма да получи и долар от нас за възстановяване, ако Иран остане. Това заяви американският държавен секретар Майк Помпео. 

САЩ ще работят за това Техеран да не е в Сирия. 

Това заяви той във Вашингтон по време на среща с израелски групи.

Помпео защити израелските действия срещу Иран. Отношенията между САЩ и Иран се обтегнаха отново след идването на власт на президента Доналд Тръмп. 

Той изтегли страната от ядреното споразумение и наложи санкции на Техеран. 

С това подчерта партньорството на САЩ и Израел. 

Двете държави размениха остри репликия, а Иран бе обвинен като спосор на тероризма. 

Директорът на ФБР Кристофър Рей обвини хакери от Китай и Иран, че се опитват да крадат идеи и иновации на САЩ.

Майки за Борисов: „Да ни се махне този проблем от главите“

http://www.transmedia.bg/2018/10/11/%d0%bc%d0%b0%d0%b9%d0%ba%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%81%d0%be%d0%b2-%d0%b4%d0%b0-%d0%bd%d0%b8-%d1%81%d0%b5-%d0%bc%d0%b0%d1%85%d0%bd%d0%b5-%d1%82%d0%be%d0%b7%d0%b8-%d0%bf%d1%80/

Гневни родители на деца с увреждания нощуваха в палатки пред Министерския съвет. Протестът започна в сряда вечерта и премина без сблъсъци и инциденти. Среща с премиера обаче не се състоя.

Родителите разпънаха плакати и транспаранти, като на един с лика на Борисов пишеше: „Да ни се махне този проблем от главите“. Плакатът перифразира подобен израз на Борисов, насочен към родителите на деца с увреждания. Месеци наред те протестират под мотото „Системата ни убива“, но правителството не успява да предложи адекватни мерки за подобряване живота на семействата, отглеждащи деца с увреждания.

Десетките палатки на протестиращите родители бяха и сутринта в четвъртък на жълтите павета. Идеята е да посрещнат премиера сутринта, съобщи bTV.

Полицията вече е написала предупредителни актове за нарушаване на обществения ред, но протестът ще продължи до постигане на резултат.

Снимки: Сергей Антонов

 

 

Меркел: Очевидно има напредък по Брекзит, но въпросът е в детайлите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096084

Меркел: Очевидно има напредък по Брекзит, но въпросът е в детайлитеГерманската канцлерка Ангела Меркел приветства постигнатия напредък в преговорите за споразумение за Брекзита и заяви, че иска запазването на близки отношения с Великобритания, особено по въпросите на сигурността, и след като тя напусне ЕС, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. "Надявам се, че има напредък, очевидно има напредък,

Сгъваем или с четири камери - какъв смартфон ще покаже "Самсунг" днес

https://www.dnevnik.bg/tehnologii/2018/10/11/3325197_sguvaem_ili_s_chetiri_kameri_-_kakuv_smartfon_shte/?ref=rss


Корейският технологичен гигант "Самсунг" (Samsung) ще покаже днес ново устройство от портфолиото си. Предположенията какво ще е то са много, но от компанията така и не подсказаха дали това ще е нов смартфон или компютър. Единственото нещо, което "Самсунг" разпространи за събитието беше мотото, под което ще се проведе - "4 x fun".<br /><br />Именно заради този текст очакванията на феновете са компанията да направи премиера на смартфон с 4 камери върху...

Българските волейболистки записаха победа в последния си мач на световното

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/10/11/3325444_bulgarskite_voleibolistki_zapisaha_pobeda_v_posledniia/?ref=rss


Женският национален отбор по волейбол завърши участието си на световното първенство с победа над Азербайджан с 3:0 (25:19, 25:20, 25:20). Възпитаничките на Иван петков постигнаха втори пореден успех и активът им на световното е четири победи и пет загуби, което им отреди шесто място в крайното класиране.<br /><br />Двубоят в залата в Осака се разви по идентичен начин във всеки един от трите гейма. Резултатът беше с точка или две разлика при първите две прекъсвания, след което...

Eкстрадирането на предполагаемия убиец на Виктория може да отнеме седмици

http://www.klassa.bg/News/Read/article/287698_E%D0%BA%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%8F+%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%B5%D1%86+

 На Северин Красимиров задочно са му повдигнати две обвинения - за изнасилване и за умишлено убийство, извършено по особено жесток и мъчителен начин. Ако бъде признат за виновен, той може да получи доживотен затвор без право на замяна. В ход е процедура по екстрадиция, която ще отнеме време преди Красимиров да бъде върнат в България, съобщи БНТ.

"Молбата за екстрадиция е автоматично свързана с Европейската заповед за арест. Това означава, че заподозреният ще се изправи пред съда в Щаде и той ще реши какви са следващите стъпки по предаването му. Подобна молба може да отнеме до 40 дни. Предполагам, че българските власти ще настояват за екстрадиция", обясни Фридо Де Фрийз, директор на службата за криминални разследвания на Долна Саксония.

 

Междувременно Европа приветства България за бързите действия при разкриването на убийството.

 

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер поздрави българските власти след ареста на заподозрения за убийството.

 

„Бързата реакция и съвместните усилия демонстрират решимостта за постигане на справедливост при такива позорни действия. Мислите ни са със семейството и приятелите на Виктория Маринова”, посочи председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

 

Говорителят на ЕК Маргаритис Схинас започна седмичната си пресконференция с обръщението към българските власти.  

 

„Председателят Юнкер приветства бързите и активни усилия на премиера Бойко Борисов и на българските власти, които в тясно сътрудничество с правоприлагащите органи от другите държави-членки на ЕС, успешно арестуваха заподозрения убиец на журналиста Виктория Маринова”, заяви той.

 

Председателят на Европарламента Антонио Таяни също реагира в социалните мрежи.  „Поздравяваме българските власти за бързината и точността на разследването, което направи възможно арестуването на убиеца нa Виктория Маринова, чийто мотив не е свързан с работата ѝ като журналист”, отбеляза той.

 

Председателят на парламентарната група на Европейската народна партия Манфред Вебер също реагира в „Туитър”. „Горещо приветствам предварителните резултати от разследването на убийството на Виктория Маринова. Българските власти действаха бързо и ефективно”, написа той.

 

Междувременно Европейската федерация на журналистите обяви, че идната седмица организира в Брюксел бдение в памет на убитите европейски журналисти. 


Кметът Георги Икономов прави първа копка на нова детска градина в Банско

https://www.actualno.com/blagoevgrad/kmetyt-georgi-ikonomov-pravi-pyrva-kopka-na-nova-detska-gradina-v-bansko-news_699157.html

Днес от 11:00 ч. кметът на община Банско Георги Икономов ще направи първа копка на нова детска градина в града, съобщиха от пресцентъра на Общината. Градината е проектирана съгласно всички съвременни изисквания за строеж на детски заведения. В нея се предвижда да се помещават четири детски групи, като всяка от тях ще разполага със собствени гардеробни, занимални помещения, спални и санитарни помещения. Ще бъде обособена също така мултифункционална зала, в което да се провеждат занимания по физк

Майка: Искаме Борисов да слезе при нас и да поеме ангажимент за реформа

https://frognews.bg/novini/maika-iskame-borisov-sleze-pri-nas-poeme-angajiment-reforma.html

Силно казано спахме. На малко хора им се отдава възможност са спят до Шератон и пред МС. Искахме сега да станем по-видими в сърцето на София. Това е знак, че няма да се откажем и че искаме реформа докрай.

Красимир Катев празнува юбилей в тесен семеен кръг

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7095699

Красимир Катев празнува юбилей в тесен семеен кръг В тесен семеен кръг и у дома ще вдигне наздравица за 50-ата си годишнина бившият зам. финансов министър Красимир Катев. Финансистът, чийто любим израз е Panta rei, посреща всяка своя рождена дата с нови планове. ”24 часа” му честити рождения ден и му пожелава много семейно щастие и професионални успехи. Наздраве!

Майките на деца с увреждания прекараха нощта в палатки пред МС

https://www.mediapool.bg/maikite-na-detsa-s-uvrezhdaniya-prekaraha-noshtta-v-palatki-pred-ms-news284846.html

Палатков лагер на протестиращите майки на деца с увреждания блокира движението по столичния бул. "Дондуков" пред сградата на Министерския съвет (МС) в сряда вечерта и през цялата нощ. Целта на демонстрацията е да посрещне премиера Бойко Борисов в четвъртък. След това майките планират да преместят палатките си пред вратите на МС. Малко след като лагера беше устроен върху паветата на пътното платно, полицаи съставиха предупредителни протоколи за нарушаване на обществения ред на протестиращите. Въпреки това те останаха там през цялата нощ. Както е известно, майките настояват парламентът да приеме три закона – за хората с увреждания, за социалните услуги и за личната помощ, а Борисов декларира, че в бюджета за 2019 г. ще бъдат заделени 150 млн. лв. за асистентски помощи, независимо дали хората с увреждания са пълнолетни или не. Първоначалният срок бе пакетът от закони да бъде приет до октомври, но към момента бе внесен и впоследствие оттеглен за корекции само Законът за хората с увреждания. В сряда протестиращите майки постигнаха договорка с правителството, според която до края на годината, освен него, трябва да бъде приет и Законът за личната помощ. "От нищо няма да бъдат лишени хората с увреждания. Напротив, ще бъде надградено", увери по-рано социалният министър Бисер Петков, добавяйки, че "с този план на действие правителството даде ясен отговор за своите действия и мисля, че са в унисон с очакванията на протестиращите". "Тази подписана хартийка олекотява думите на премиера, на вицепремиера и на министри, които даваха обещания през последните 4 месеца, обещания за срокове за приемане на исканите от нас закони, които изтекоха", коментира Весела Ордаджиева от протестиращите. В четвъртък предстои Законът за хората с увреждания да бъде разгледан от Националният съвет за интеграция на хората, а след това и натристранка в Министерския съвет, за да стигне в срок до парламента.

Арестуваха китайски агент в Белги, опитал да открадне данни от космически компании на САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096082

Арестуваха китайски агент в Белги, опитал да открадне данни от космически компании на САЩКитайски агент, арестуван в Белгия, бе екстрадиран в САЩ и подведен под отговорност, защото се е опитал да открадне тайни от американски авиокосмически компании. Това съобщи министерството на правосъдието на САЩ, цитирано от Франс прес и БТА. Янцзюн Сюй, служител на китайското министерство на вътрешната сигурност, е обвинен, че е набирал експерти,

Изток или Запад: накъде ще сочи "Ботушът" на Европа

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/10/10/3325007_dali_botushut_na_evropa_shte_sochi_na_iztok_ili_na/?ref=rss


На ИОбичам този град. Не зная защо. Не съм роден тук, не съм израснал тук. Никога не съм живял, нито съм избягал оттук. Дори не съм се влюбвал тук, разхождайки се вечер по спиращия дъха площад "Пиаца Унита", който с една от четирите си страни гледа към морето.<br /><br />Мисля, че обичам Триест, защото той е географска, мисловна граница и дори повече. Закътан в североизточния ъгъл на Италия, в него има нещо латинско, германско и славянско. Той е католически,...

Майките останаха пред НС цяла нощ 

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/majkite-ostanaha-pred-ns-ciala-nosht-6087344

С палатков лагер под прозорците на властта те излязоха на протест, защото не вярват, че обещанията ще бъдат изпълнени

Ураганът "Майкъл" взе жертва и остави без ток 400 000 домакинства във Флорида

http://www.cross.bg/byrya-maiikul-florida-1585963.html

/КРОСС/ Ураганът "Майкъл", който беше обявен за най-силната буря, преминавала през Флорида за последния четвърт век, отслабна до първа категория.   Той взе най-малко една жертва и остави без електричество над 400 хиляди домакинства във Флорида, Джорджия и Алабама. Загиналият човек е бил ударен от падащо дърво. Мощната буря предизвика тежки наводнения и нанесе щети на инфраструктурата, събаряйки дървета и стълбове, отнасяйки покриви и преобръщайки автомобили. Прогнозите са, че "Майкъл" ще отслабне тази сутрин до тропическа буря, докато преминава през югоизточните щати. Скоростта на ветровете отслабна от 250 до 150 километра в час. 

Майките се преместиха пред МС, чакат Борисов 

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/majkite-se-premestiha-pred-ms-chakat-borisov-6087344

С палатков лагер под прозорците на властта те излязоха на протест, защото не вярват, че обещанията ще бъдат изпълнени

Проблеми с паметта - първи признак на деменция

//dariknews.bg/regioni/varna/problemi-s-pametta-pyrvi-priznak-na-demenciia-2124746

Възрастта над 65 години е рискова за появата на деменция. От тази болест страдат около 100 хиляди души у нас. Това заяви във варненския ефир на Дарик проф. д-р Иван Димитров от Първа клиника по нервни болести в УМБАЛ „Св. Марина”.
 
Проучване, правено във Варна, показ

Пътна обстановка в страната - 11 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=383505

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: Област София: Движението от км 14+270 до км 20+660 в посока Бургас е ограничено поради ремонтни-възстановителни дейности на виадукти при км 17+440 и км 18+140. Движението се осъществява двупосочно в платното посока София.

Нинова: Не разбирам гнева на премиера Борисов

http://www.klassa.bg/News/Read/article/287697_%D0%9D%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%9D%D0%B5+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BC+%D0%B3%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%B5%D1%80%D0%B0+%D0%91%D0%BE%D

 Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви днес, че не разбира гнева на премиера Бойко Борисов към реакции в чужбина за убийството на българската журналистка Виктория Маринова, предаде БНР „Не разбирам гнева на премиера днес, нападна всички, дори собственото си политически семейство – Европейската народна партия“, каза Нинова и добави: „Според мен не е необходима такава агресия в този момент. По-скоро трябва да си зададем въпроса защо дойде тази реакция. Не е ли оценка за България отвън?“.

 


По-рано днес премиерът изрази пред чуждите посланици у нас недоволство от международните реакции във връзка с убийството на журналиста Виктория Маринова.

21-годишен русенец е задържан в Германия по подозрение за убийството, което не е свързано с работата на жертвата. 

„Не трябва да вечно да се напада, че някой друг е виновен. Сами сме си виновни, защото проблемите на България по тази тема стоя – престъпност има, престъпниците не са в затвора, хората не се чувстват сигурни“, каза лидерът на БСП.

По думите на Нинова трябва да се замислим за реакцията

Като поредната лъжа ще го окачествя и ще си повторя думите от понеделник, че сме обезпокоени от негативния образ на България, който се изгради за тези няколко дни чрез изказвания и позиции на Европейска комисия, еврокомисари, Съвета на Европа, генералният секретар на ООН. Това са изключително сериозни световни и европейски институции и изразиха притеснения за образа на България.

 

На второ място, тогава казах и сега повтарям - притеснени сме от високото равнище на престъпност в България, страх и несигурност в хората от чувството за безнаказаност и най вече, най лошото за нас е, недоверието в институциите. Това е позицията ми от понеделник, повтарям я и днес“, коментира Нинова.

Земетресение с магнитуд 7 разтърси Папуа Нова Гвинея

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096080

Земетресение с магнитуд 7 разтърси Папуа Нова Гвинея Земетресение с магнитуд 7 по скалата на Рихтер разтърси Папуа Нова Гвинея рано тази сутрин, съобщи американският геофизичен институт, цитиран от ДПА и БТА. То бе регистрирано малко преди 7 часа сутринта на 124 км източно от пристанищния град Кимбе на дълбочина 39,5

Германски съд решава за екстрадицията на убиеца на Виктория

https://www.actualno.com/crime/germanski-syd-reshava-za-ekstradicijata-na-ubieca-na-viktorija-news_699254.html

Днес пред германски съд в Хановер ще бъде изправен Северин Красимиров, който беше задържан във вторник за убийството на журналистката Виктория Маринова в Русе. Съдът ще реши дали Краисимиров да бъде екстрадиран в България, предаде БНР. Чрез ДНК анализ разследващите са установили, че 21-годишният Красимиров е изнасилил и убил Маринова, съобщи вчера вътрешният министър Младен Маринов. Германските власти са задържали Красимиров във вторник вечерта, 8 часа след постъпило искане от българските влас

Израел и Палестина с компромис в ЮНЕСКО за опазване на стария град в Йерусалим

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096078

Израел и Палестина с компромис в ЮНЕСКО за опазване на стария град в ЙерусалимИзраелски и арабски дипломати в ЮНЕСКО постигнаха рядък консенсус, като се споразумяха по резолюции за опазването на стария град в Йерусалим и за палестинското образование, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Ръководителката на ЮНЕСКО Одре Азуле каза в комюнике, че компромисът "ни напомня за нуждата да седнем около масата тук в ЮНЕСКО и да покажем

Кирил Добрев в Благоевград: БСП е единствената опозиция на управляващите

http://regiona.bg/%d0%ba%d0%b8%d1%80%d0%b8%d0%bb-%d0%b4%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%b5%d0%b2-%d0%b2-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4-%d0%b1%d1%81%d0%bf-%d0%b5-%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d1%81/

„На всички е ясно, че БСП е единствената най-голяма опозиция на управляващите. Време е да покажем, че сме и единствената алтернатива. За това ще ни помогне проектът “Визия за България”. Това е документ, който ние пишем заедно с всички български граждани. Всеки може да участва в неговото писане чрез своите предложения“. Това заяви зам.-председателят на БСП Кирил Добрев на среща с граждани в Благоевград за Визията. Той подчерта, че документът е продължение на всичко онова, което левицата е писала и като управленски програми, и на алтернативния бюджет, който е изготвила миналата година.

„Визията здраво стъпва на конгресни решения и документи, които сме приемали през годините. След като премине през цялото обществено обсъждане, след като бъде дискутирана във всички организации по места, ще бъде изготвен окончателен вариант на документа, който да бъде гласуван и на заседание на НС. След това ние ще имаме самочувствието, че зад тази програма не стоят няколко човека, а стои голяма част от българското общество“, каза още той.

По време на срещата гражданите подчертаха, че майчинството трябва да бъде обвързано към минималната работна заплата. Те попитаха- защо майките, отглеждащи близнаци, не получават по- голямо парично възнаграждение. „Искаме Визия за Благоевград – младите хора завършват по две магистратури, а всички са сервитьори, закри се цигарената фабрика, в частния сектор работят хора без трудови договори. Трябва да се вземат мерки“, заявиха гражданите.

Както ИА Региона писа в дискусията взеха участие народните представители Тома Томов, Петър Витанов, Богдан Боцев и Николай Бошкилов.

 

Материалът Кирил Добрев в Благоевград: БСП е единствената опозиция на управляващите е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Пожар изпепели нива край Рибарниците в Благоевград!

http://regiona.bg/%d0%bf%d0%be%d0%b6%d0%b0%d1%80-%d0%b8%d0%b7%d0%bf%d0%b5%d0%bf%d0%b5%d0%bb%d0%b8-%d0%bd%d0%b8%d0%b2%d0%b0-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d0%b9-%d1%80%d0%b8%d0%b1%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8%d1%82%d0%b5/

Пожар избухна вчера при рибарниците в благоевградския квартал „Струмско“.Сигналът е подаден около 16 ч. за горящи сухи треви и храсти.
Огънят е тръгнал от сухите треви в изпразнения от години рибарник и тикан от вятъра тръгва през пояс от тополи към пречиствателната.
На място веднага пристига екип на Пожарната в потушаването на огъня се включиха и работници от близкия цех.

Материалът Пожар изпепели нива край Рибарниците в Благоевград! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Ще спасят ли изборите в Бавария Меркел от свободното падане

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/10/11/3317424_shte_spasiat_li_izborite_v_bavariia_merkel_ot/?ref=rss


Баварските избори обикновено са скучни.<br /><br />Най-често единственият реален въпрос е колко ще бъде голямо мнозинството на Християнсоциалния съюз (ХСС). И, както повечето неща в Бавария, акцентът в предизборната кампания включва щедри количества бира и бретцели. Но не и тази година.<br /><br />С тези думи "Политико" описва сложната ситуация, в която ще се озове сестринската партия на канцлера Ангела Меркел след изборите в Бавария в неделя, които ще изпратят...

Ученик на Светлин Русев с изложба за него в театър

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7095858

Ученик на Светлин Русев с изложба за него в театър“Ти си винаги с нас”, е мотото на изложбата, която се открива в театър “Сълза и смях” в понеделник. Тя е дело на Петър Маринов и е посветена на неговия учител академик Светлин Русев. “На 14 юни той трябваше да стане на 85. Всяка година откриваше изложба на тази дата с негови произведения. Но смъртта ни го отне две седмици преди това.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване