Шефове на пътни фирми свързани с обучението на одиторите, които ги проверяват

https://offnews.bg//razsledvane/shefove-na-patni-firmi-svarzani-s-obuchenieto-na-oditorite-koito-gi-p-689653.html

Шефове на големи фирми, свързани със строителството на пътища, са индиректно обвързани с подготовката и обучението на независими одитори, от които на практика зависи предаването на новопостроения пътен обект на държавата. Становището на пътните одитори е свързано с безопасността на пътя.

Това показва разследване на Нова тв, излъчено в понеделник. От изнесените в него факти и от допълнителна проверка, която OFFNews направи, става ясно, че шефовете на "Трейс" и "Юпитер 05" имат пряка връзка с процеса на подготовка на одитори. Нещо повече - поръчките, които държавата прави, за да наеме независими одитори, минават през браншова организация, която е пряко свързана с единия от двамата.

Става въпрос за Николай Иванов - управител на една от най-големите фирми за мантинели у нас "Юпитер 05" ООД Николай Иванов и в същото време председател на Управителния съвет на Българска браншова орагнизация пътна безопасност. В нея са регистрирани като членове голяма част от пътните одитори в България, които е вероятно да са попадали на строителен обект с мантинели, произведени от "Юпитер". 

От публикуваната на страницата на организацията информация се вижда, че член на УС е доц. д-р Румен Миланов, който е със статут на почетен член на сдружението. Именно Миланов, който е завършил висшето си образование в Академията на МВР в СССР, а през годините е оглавявал служби като Наиционална полиция, Наионална жандармерия, Националната служба за борба с тероризма, Националната служба за охрана и изключително непродуктивния орган за борба с корупцията БОРКОР, в момента е преподавател в УАСГ и е пряко отговорен за обучението на одитори. 

Това се случва единствено в УАСГ. Любопитното в случая е, че ръководител на катедра "Пътища" в университета е друг крупен строителен предприемач - Николай Михайлов, председател на Надзорния съвет на "Трейс Груп Холд". Това е фирмата строител на пътя край Своге, където при катастрофа загинаха 20 души. 

Като началник на катедрата в университета, той се явява пряк началник на Румен Миланов. В същото време двете фирми - "Юпитер 05" и "Трейс" са в търговски отношения, тъй като втората поръчва мантинели от първата за пътищата, които строи.

"Проф. Михайлов няма нищо общо с одиторите. Това, че е от катедрата, какво ги прави зависими? Значи сигурно зависим е и американският президент, и някои други, сигурно и вие сте зависими някъде в телевизията, сигурно и аз съм зависим", коментира пред Нова тв Миланов. Той е категоричен, че опасността от наказателно преследване е тази, която спира подобно влияние на строителните фирми над одиторите.

От "Трейс" от своя страна също отричат зависимост на обучаваните в катедрата на Михайлов одитори с това, че специалността му няма нищо общо с пътния одит.

Шефът на "Юпитер 05" Николай Иванов също смята, че в случая не става въпрос за конфликт на интереси, въпреки че одитори твърдят, че след приключване на курса им по обучение, те са поканени да станат членове на браншовата организация. 

"Всички одитори са напълно независими и не мисля, че някой от тях е обвързан с фирмата. Те членуват при нас и участието им е доброволно", твърди Иванов.

От Института за пътна безопасност коментираха пред OFFNews, че на практика голяма част от одиторите в България са членове на Българска браншова организация Пътна безопасност. Справка на института, поискана от АПИ, показва че само малка част от тези хора са наемани за извършване на пътни одити.

В същото време нормативната уредба не изисква регионалните пътища да бъдат инспектирани. Според наредба, приета през 2011 година, приоритет в одитирането имат международните пътища. Така на практика става ясно, че пътищата в страната не са минавали пътен одит. 

Именно Институтът за пътна безопасност изнесе данни за нередности на пътя край Своге. Само ден преди жестоката катастрофа там, от организацията изнясат доклад, от който става ясно, че има поредица от пропуски в хода на проектирането, изграждането, ремонта и въвеждането на пътя в експлоатация. Една от сериозните нередности при пътя са именно мантинелите, показва анализът на института. В него се отбелязват пропуски и при поставянето на пътните знаци, а също и на разположението на тротоара за пешеходци.

Спорт по тв днес: Полша - Португалия на футбол, тенис, световно по волейбол (ж), тото, баскетбол, лека атлетика

https://www.24chasa.bg/sport/article/7095829

Спорт по тв днес: Полша - Португалия на футбол, тенис, световно по волейбол (ж), тото, баскетбол, лека атлетика                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Тръмп: Говорих със Саудитска Арабия за изчезналия журналист Джамал Кашоги

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096076

Тръмп: Говорих със Саудитска Арабия за изчезналия журналист Джамал КашогиПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е обсъдил изчезването на саудитския журналист Джамал Кашоги с представители на Саудитска Арабия от най-високо равнище, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Тръмп добави, че иска САЩ да стигнат до дъното на мистерията. Журналистът изчезна преди повече от седмица,

Св. апостол Филип

https://www.actualno.com/celebrate/sv-apostol-filip-news_698795.html

След слизането на Пресветия Дух апостолите останали известно време в Йерусалим. Всекидневно се присъединявали към тях множества новоповярвали. Всички те живеели в единодушие и любов. Имали всичко общо. Всеки продавал имуществото си и донасял получените пари на апостолите. От тоя общ имот се давало на всеки, каквото му било нужно. Така че нямало между тях ни беден, ни богат. С нарастването на броя на учениците възникнали някои несъгласия. Апостолите, заети с проповядване на словото Божие, не мог

Мистериозен обект изхвърли океанът на остров Сиибрук

https://petel.bg/Misteriozen-obekt-izhvarli-okeanat-na-ostrov-Siibruk__286337

Загадъчен обект, появил се на плажа, е оставил местите хора объркани, а експертите признават, че не са сигурни какво е това и откъде се е по...

Интернет се срива днес? Ето коя е причината

https://petel.bg/Internet-se-sriva-dnes--Eto-koya-e-prichinata__286336

Фото: Pixabay/jamesosborne Потребителите от цял свят очакват срив в Интернет днес заради промяната на криптографски ключове от корпорацията ICANN. ...

Облачно, но топло днес, на места ще превали

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7096069

Облачно, но топло днес, на места ще превалиСутринта в низините, котловините и около водните басейни ще има мъгла или ниска слоеста облачност. През деня облачността ще е по-често значителна и на места в югоизточната половина от България ще превали. Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 19 и 24 градуса, за София - около 19 градуса.

Без ток днес във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=383502

В два района на Варна са възможни електросмущения днес, 11 октомври. Причината е обслужване и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, съобщиха от ЕРП-Север за Moreto.net. - от 08:00 ч. до 17:00 ч.

Ленивостта може да изглежда привлекателна, но...

http://www.cross.bg/lenivostta-privlekatelna-izglezhda-1585959.html

/КРОСС/ Ленивостта може да изглежда привлекателна, но само трудът носи удовлетворение. Ане Франк

Прогноза за времето - 11 октомври (четвъртък)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-11-oktomvri-chetvyrtyk-news_699227.html

Минималните температури ще са предимно между 7° и 12°. Сутринта в низините, котловините и около водните басейни ще има мъгла или ниска слоеста облачност. През деня облачността ще е по-често значителна и на места в югоизточната половина от България ще превали. Ще духа слаб, в Източна България до умерен североизточен вятър. Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 19° и 24°, за София - около 19°.Това съобщи за Агенция „Фокус“

Манфред Вебер: Българските власти имат пълната ми подкрепа

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7095779

Манфред Вебер: Българските власти имат пълната ми подкрепаС премиера Бойко Борисов сме приятели от много време и поддържаме близки отношения България инвестира много в защитата на eвропейските граници и има право да поиска солидарност от европейските си партньори Не съм съгласен, че трябва да попълваме липсата на работна ръка с мигранти, дошли от страни извън Европа Предпочитам да имаме единно

Такава е репутацията на България

https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/10/11/3325330_takava_e_reputaciiata_na_bulgariia/?ref=rss


"Дневник" публикува реакции в социалните мрежи от деня, когато власитте обявиха, че има арестуван за убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова в Русе. <br /><br />Парещата беля<br /><br />Мария Спирова, редактор<br /><br />Белята, в която се вкарахме, е многопластова и пареща.<br /><br />Голяма част от българското отразяване на убийството на Виктория Маринова, особено сега, след като станаха достъпни името и образът на...

Шпионските скандали в Русия показват, че армията набира сили

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/10/11/3325248_shpionskite_skandali_v_rusiia_pokazvat_che_armiiata/?ref=rss


В чужбина се присмиват на некадърността на агентите на руското военно разузнаване, но влиянието на армията над външната политика на Кремъл нараства и е малко вероятно тя да спре своите "черни операции".<br /><br />Западът обвинява военното разузнаване на Русия ГРУ за няколко атаки тази година, включително отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал с нервнопаралитичен агент в английския град Солсбъри и осуетените хакерски атаки срещу ОЗХО в Холандия.<br /><br...

11 октомври в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=383471

Събития: 1531 г. – Швейцарският реформатор Улрих Цвингли загива в битка при Капел по време на втората война на религиозна основа между швейцарските протестантски и католически кантони. 1582 г. – Поради въвеждането на Григорианския календар този ден от тази година не съществува в Италия, Полша, Португалия и Испания.

Най-мощната буря от век насам удари Флорида

https://www.vesti.bg/sviat/amerika/naj-moshtnata-buria-ot-vek-nasam-udari-florida-6087342

Около 375 000 души бяха предупредени да се евакуират, 403 000 домакинства останаха без ток заради пораженията на "Майкъл" по югоизточното крайбрежие на САЩ

Най-мощният ураган от четвърт век удари Флорида

https://www.vesti.bg/sviat/amerika/naj-moshtniiat-uragan-ot-chetvyrt-vek-udari-florida-6087342

Около 375 000 души бяха предупредени да се евакуират, 403 000 домакинства останаха без ток заради пораженията на "Майкъл" по югоизточното крайбрежие на САЩ

Учени засякоха нови непознати сигнали от Космоса

https://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/ucheni-zasiakoha-novi-nepoznati-signali-ot-kosmosa-6087341

С помощта на нов радиотелескоп са засечени около 20 подобни сигнала през тази година

Виц на деня

http://www.struma.com/zabavno/vic-na-denya_140369/

Един мъж се разхождал по време на панаир и изведнъж стигнал до палатката на ясновидка. Човекът не бил суеверен, но решил да влезе.
Ясновидката се вгледала в кристалното си кълбо и казала:
- Виждам, че сте баща на две деца!
Мъжът презрително се изсмял:
- Не, аз съм баща на ТРИ деца!
- Така си мислите вие... - казала ясновидката.

"Визия 0" или как пет пъти по-малко шведи загиват при катастрофи

https://www.dnevnik.bg/skorost/2018/10/11/3325173_viziia_0_ili_kak_pet_puti_po-malko_shvedi_zagivat_pri/?ref=rss


Годината е 1965-та. По пътищата на Швеция загиват над 1300 души при положение, че автопаркът се състои от под 2 млн. превозни средства. Половин век по-късно автомобилите в Швеция са вече над 4.5 млн., но жертвите на катастрофи са едва 254. В България за миналата година са 682, при 3.6 млн. превозни средства.<br /><br />Как са го постигнали шведите? Отговорът даде на международна конференция за пътната безопасност в София Рикард Косини от Националната асоциация за пътна безопасност...

Честит рожден ден на Мария Пилева

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7095704

Честит рожден ден на Мария Пилева Днес рожден ден има Мария Пилева, която е редактор в отдел “Кореспонденти”. Тя е журналист с огромен опит, работи над текстовете с голяма педантичност. Защитник на справедливостта. Желаем ѝ здраве и късмет. Честит

Затвор до 10 години за производство на цигари и алкохол без лиценз

http://clubz.bg/74328-zatvor_do_10_godini_za_proizvodstvo_na_cigari_i_alkohol_bez_licenz

Който произежда или държи с цел разпространение алкохол или тютюневи изделия без да притежава лиценз, удостоверение или регистрация се наказва лишаване от свобода от 1 до 10 години и глоба от 20 000 до 100 000 лв. Това е записано в промени в Наказателния кодекс (НК), внесени от Цветан Цветанов и депутати от ГЕРБ и "Обединени патриоти".

Според друг текст от промените който в нарушение на установения ред изготвя, държи или укрива предмети, за които се знае или предполага, че са предназначени или са послужили за изграждане на съоръжения за производство на алкохол и тютюневи изделия се наказва с лишаване от свобода до три години.

С тези промени се създава възможност за преследване и превенция на нелегалното производство и разпространение на акцизни стоки, обясняват в мотивите си вносителите. С преходните разпореджи в закона за тютюневите изделия се записва, че се създава регистър на лицата, които извършват внос на машини за производство на тютюневи изделия.

Наскоро главният прокурор Сотир Цацаров бе в парламента, където запозна депутатите с нелегалното производствто на цигари. Тогава той призна, че в България съществува огромен вторичен пазар за производство на машини за цигари. Според Цацаров този пазар е напълно безконтролен и трябва да се помисли за създаването на регистрационен или лицензионен режим за производство на такава техника. Той предложи в законодателството да се въведе наказателна отговорност за производство на стоки без бандерол, както и за приготовление за производство.

Цацаров каза още, че разследване е установило, че машини, произведени в България, са били транспортирани и в чужбина. У нас имало сериозен промишлен капацитет, пълна мобилност и пълна автономност на работата при производството на нелегални цигари.

В Русе започна събиране на подписка с искане за повече камери

https://petel.bg/V-Ruse-zapochna-sabirane-na-podpiska-s-iskane-za-poveche-kameri__286334

Гражданите на Русе подеха инициатива за събиране на подписка за монтиране на повече камери в крайдунавския град, която впоследствие ще б...

Какво се случва с Гала? Нахлу в студиото с нов стайлинг и обяви...

https://petel.bg/Kakvo-se-sluchva-s-Gala--Nahlu-v-studioto-s-nov-stayling-i-obyavi---__286333

Нещо важно се е случило с Гала, разкри загадъчно самата тя току що. Блондинката нахлу в студиото на „На кафе” по Нова Тв с чаша кафе в р...

България плаче за убитата Виктория! Изпращат в петък журналистката в последния ѝ път

https://petel.bg/Balgariya-plache-za-ubitata-Viktoriya--Izprashhat-v-petak-zhurnalistkata-v-posledniya----pat__286332

Поклонението пред тленните останки на зверски убитата в събота Виктория Маринова ще бъде в петък, 12 октомври от 10:30 часа в храм "Св. Троица"...

Турчин твърди, че е направил тези снимки в KFC, но мнозина смятат, че е лъжа

https://petel.bg/Turchin-tvardi--che-e-napravil-tezi-snimki-v-KFC--no-mnozina-smyatat--che-e-lazha__286331

Ужасяващи снимки на пилешко с "бонус" обикалят социалните мрежи. На кадрите се виждат разкъсани бутчета месо, които са гарнирани с червеи ...

Явор Дачков за убийството на Виктория Маринова: Една фалшива новина от България обиколи света

https://petel.bg/YAvor-Dachkov-za-ubiystvoto-na-Viktoriya-Marinova--Edna-falshiva-novina-ot-Balgariya-obikoli-sveta__286330

Една фалшива новина от България обиколи света. Защото Виктория Маринова беше убита по други причини, не защото е журналист, който е водел...

Нено Димов обясни може ли България да забрани вноса на стари автомобили

https://petel.bg/Neno-Dimov-obyasni-mozhe-li-Balgariya-da-zabrani-vnosa-na-stari-avtomobili__286329

Снимка: Булфото Министърът на околната среда и водите Нено Димов коментира в сутрешния блок на Нова телевизия повишаването на данъка з...

Фестивал на Индия – Варна 2018

http://varnautre.bg/2018/10/11/92519/%d1%84%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d0%bb-%d0%bd%d0%b0-%d0%b8%d0%bd%d0%b4%d0%b8%d1%8f-%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b0-2018

В продължение на два дни жителите и гостите на морската столица ще могат да се докоснат до мистичната сила на държавата от Далечния Изток в поредица от цветни преживявания, преплитащи танци, музика, семинари и уъркшопове

Прогноза за времето 11 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=383470

Над Черноморието облачността ще е значителна, преди обяд – ниска слоеста. В следобедните часове, главно по южното крайбрежие, ще има слаби валежи от дъжд. Ще духа до умерен вятър от изто-североизтик. Максимални температури на въздуха: 19°-21°.

Ще спечели ли враг № 1 на Полша битката за Еврокомисията?

http://clubz.bg/74326-shte_specheli_li_vrag_%E2%84%96_1_na_polsha_bitkata_za_evrokomisiqta

Враг номер 1 на Полша и евроскептиците.

Така накратко описаха Франс Тимерманс наблюдатели в Брюксел, след като той обяви вчера намерението да бъде водещият кандидат на Партията на европейските социалисти (ПЕС) за председател на Еврокомисията.

Причините са ясни. Той е човекът с главна заслуга ЕК да предаде Полша на Съда на Европейския съюз (СЕС). Холандецът причини немалко главоболия на правителството във Варшава като първи зам.-председател на ЕК, отговарящ за спазването на върховенството на закона.

Мразят го и евроскептиците, защото той използва всяка възможност да защитава европейските ценности на разбираем за обикновените хора език.

Пълното му име е Франсискус Корнелис Херардус Мария Тимерманс.

Той е специалист по френска литература, дипломат от кариерата и полиглот. Владее 5 чужди езика - английски, немски, френски, италиански и руски. Като военнослужещ от холандската армия през 1986-1987 г. е бил обучаван да разпитва съветски военнопленници. Разбира се, не се е стигнало до военен конфликт, който да наложи Тимерманс да прилага тези умения.

Владеенето на много езици ще помогне на 57-годишния Тимерманс да стигне по-лесно до избирателите си, смятат анализатори. Но какво ще им каже?

Веднага след обявяването на кандидатурата си Тимерманс изтъкна желанието да каже на децата си, че е дал най-доброто от себе си за Европа.

„Къде беше ти? Ти имаше всички тези идеи и винаги казваше колко е важна Европа. Къде беше ти тогава? Трябва да бъде в състояние да отговоря на тези въпроси.“

Същевременно в изявление, разпространено от неговата холандска Партия на труда, еврокомисарят отправи послание хората да се опълчат срещу изнудването от страна на големите корпорации, които искат несправедливо ниски данъци.

Това вече намирисва на популизъм. И някой у нас би добавил: „След което извади скъпия си смартфон, качи се в чисто новата си кола...“

Зависи от Източна Европа

Немалко експерти смятат, че избирането на Тимерманс би било доста трудно предвид факта, че левицата в цяла Европа от доста време насам е в дълбока криза и търпи поражения. Дори в Холандия не управлява партията на Тимерманс.

Холандецът има силен съперник в редиците на ПЕС в лицето на словака Марош Шефчович, който бе първият социалист, обявил желанието си да бъде водещ кандидат за председател на Еврокомисията. Вече стана дума, че Тимерманс е враг на Полша, което може да настрои срещу него поне няколко страни от Източна Европа, споделиха анализатори пред Клуб Z. А Шефчович отговаря за енергийния съюз и неведнъж се е опълчвал на плановете на Русия да подчини Европа чрез своите газопроводи. По тази причина за първи път от много време насам в ПЕС ще има сериозна борба за пост номер 1 в Европа.

А противниците на Тимерманс, особено от антируското лоби, винаги могат да извадят още един коз. Става дума за изказването му в качеството на холандски външен министър по повод на свалянето с предполагаема руска ракета през 2014 г. в Украйна на малайзийски самолет с 298 души, повечето от които граждани на Холандия. Тогава Тимерманс заяви, че един от пътниците бил открит с кислородна маска. Това даде повод за съмнения във версията, че всички са загинали моментално. Следствието отговори, че е намерена не маска, а само ластик от нея.

Пак тогава Тимерманс обвини местни жители, че мародерствали след катастрофата. По-късно в писмо до холандския парламент той призна, че е попрекалил.

Така или иначе Франс Тимерманс е сред най-сериозните кандидати да оглавят Еврокомисията. Борбата наистина ще бъде „жестока“ и „епична“.

11 октомври в историята

http://www.cross.bg/prezident-nasa-programa-1585958.html

/КРОСС/ 1531 г. - Швейцарският реформатор Улрих Цвингли загива в битка при Капел по време на втората война на религиозна основа между швейцарските протестантски и католически кантони. 1582 г. - Поради въвеждането на Григорианския календар този ден от тази година не съществува в Италия, Полша, Португалия и Испания.1737 г. - Земетресение в Калкута (Индия) причинява смъртта на около 300 хиляди души.1812 г. - Наполеонови войни: Френската армия на Наполеон Бонапарт се оттегля от Москва.1881 г. - Американецът Дейвид Хюстън патентова първата фотолента.1899 г. - В Южна Африка започва Втората бурска война.1939 г. - Американския президент Франклин Рузвелт получава писмото на Алберт Айнщайн и други учени за възможността да бъде произведена атомна бомба.1941 г. - Започва Комунистическата съпротива във Вардарска Македония.1949 г. - Вилхелм Пик става първи (и последен) президент на ГДР.1954 г. - Политическата и военна групировка на Хо Ши Мин Виетмин поема контрола над Северен Виетнам.1958 г. - Програма Пионер: НАСА изстрелва лунната сонда Пионер 1, която пада обратно на Земята и изгаря.1968 г. - Програма Аполо: НАСА изстрелва космическият апарат Аполо 7 - първата пилотирана мисия по програмата, с астронавтите Уоли Шира, Дон Айзъл и Уолтър Кънингам на борда.1962 г. - Папа Йоан XXIII открива Вторият Ватикански събор, който е и последен за католическата църква и приключва през 1965 г., когато папа е Павел VI.1986 г

Православен календар за 11 октомври, вижте кой има имен ден днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7082877

Православен календар за 11 октомври, вижте кой има имен ден днесСв. апостол и дякон Филип. Преп. Теофан Начертаний, еп. Никейски Филип бил родом от Кесария Палестинска. Когато го избрали за дякон, той се отдал в служба на своето паство. Но ненавистни езичници го прогонили и той отишъл в Самария. Така започнала апостолската мисия на св. Филип. Народът с радост слушал разказите му за Богочовека Исус,

Никой не вярва на институциите ни, a пропагандата да си обвинява света

https://terminal3.bg/nikoj-ne-vjarva-na-instituciite-ni-dori-gobelsovata-propaganda-da-obvinjavat-sveta/

Случаят с убийството в Русе е тъжна снимка на българското общество, в много отношения.

Това е тъжната снимка на едно общество, в което вече никой не вярва на публичните институции, особено на полицията и прокуратурата, защото твърде много пъти не са си вършили работата както трябва. Oбщество, което е станало подозрително за всичко, свързано с държавата. Oбщество, в което няма нормална среда на публична комуникация и в което може би вече не е възможен нормален разговор по важните за обществото въпроси. Да се коментира убийство, без да има поглед върху достатъчно факти е грешка. Особено за хора, завършили право.

Още по-голяма грешка е да се правят политически интерпретации по убийство, за което няма достатъчно факти. Притеснителна е и реакцията на властта, която показа особено раздразнение пред онагледяването на факта, че всъщност никой разумен човек не й вярва, нито в България, нито навън. И че изкривеното положение в България влиза в прожекторите извън страната по повод на убийството в Русе…

А най-плашещо от всичко е, че гьобелсовите лайномети, обсулжващи пропагандата на статуквото, установено в България, бяха насочени да мятат ла*на срещу половината земно кълбо, за да защитят, тази власт, на която никой разумен човек не може да вярва.

Tова ясно показва, че тези, които контролират властта и лайнометите – и които глобалното внимание към случая с убийството в Русе стресна – са готови на всичко, за да запазят властта и парите си. Включително да зачеркнат изминалата 30 години и следващите няколко пъти по толкова…

Бележка от редакцията:

Терминал 3 бе медията, която отрази казуса с убийството на Виктория, поставяйки следните акценти: 

1. В журналистиката има вечна максима: всеки е толкова голям, колкото е последната му работа. С това изчерпахме за нас дебата доколко Виктория Маринова е журналист преди да е започнал.

2. Ние написахме, че версиите за убийството могат да бъдат най-различни и ние казахме, че: “…действително Виктория може да е убита и не заради последната си работа. Според водещи криминолози, с които разговаряхме убийството носи всички белези на убийство от страст. Носи и всички белези на убийство от криминално проявен добър познайник на полицията.

3. Ние написахме, че световната преса винаги изтъква (но не и нашите медии!) последните журналистически материали, по които тя е работила.

4. Ние написахме, че основните проблеми са: а) България е тотално фалирала заради корупцията, наратива на речта на омразата, отказът да се приеме Истанбулската конвенция, състоянието на свободата на медиите, по което сме на дъното и б) БГ медиите са се самоубили от страх.

5. Ние написахме, че какъвто и да бъде резултатът от разследването, смислените хора няма да повярват на този резултат заради трайното недоверия в институциите.

 

Ужас! 68-годишен почина в база край Благоевград

http://regiona.bg/%d1%83%d0%b6%d0%b0%d1%81-68-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d1%88%d0%b5%d0%bd-%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d0%b2-%d0%b1%d0%b0%d0%b7%d0%b0-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d0%b9-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be/

68 –годишен мъж почина тази нощ в база край Благоевград. Възрастният мъж е обитавал стая в сградата, която е в страни от централната част.

Колеги подали сигнал на тел, 112, на място пристигнал екип на Спешен център, който само констатирал смъртта на мъжа. Полицейски екип също огледал мястото, няма следи от насилие.

Най-вероятно мъжът е от персонала обслужваш базата на Югозападния университет.
След аутопсия ще станат ясни причините за кончината на възрастния мъж.

Материалът Ужас! 68-годишен почина в база край Благоевград е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Любим виц на Буги Барабата

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7095711

Любим виц на Буги Барабата - А как разбра, че тя е счетоводителка? - По погледа! Същият като на тъщата, само че с

Варненски мотористи на протест пред съда само с каски

http://varnautre.bg/2018/10/11/92511/%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%bc%d0%be%d1%82%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%82%d0%b5%d1%81%d1%82-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4-%d1%81

Варненски мотористи ще протестират срещу присъда на Варненския окръжен съд за смъртта на мотоциклетист. В 15.00 часа мотористите ще се съберат на пиацата пред Катедралата, след което ще отидат пеша пред Съдебната палата на площад „Независимост”. „Ние от Варненско мото общество и регион Варна ще поставим каски пред съда в знак на протест и с […]

Пиле лютика

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7095347

Пиле лютика Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Апелативният съд гледа мерките на обвинените след акцията онкоболниците в Благоевград и София

http://regiona.bg/%d0%b0%d0%bf%d0%b5%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%b8%d0%b2%d0%bd%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d1%81%d1%8a%d0%b4-%d0%b3%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%b0-%d0%bc%d0%b5%d1%80%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d0%b1%d0%b2/

Апелативният специализиран наказателен съд ще гледа в четвъртък мерките за неотклонение на обвиняемите след акцията на Спецпрокуратурата и ГДБОП в двете онкоболници в София и в Благоевград.

Преди дни стана ясно, че се правят проверки в две болници. Предмет на проверките са данни за извършвани злоупотреби с медикаменти за лечение на раково болни.

Проверяваше се документация, доставки, наличности и приложения на скъпо струващи лекарства за терапия и профилактика. По-късно бе съобщено, че седем души, сред които двама лекари и фармацевт, са задържани в онкоболници в София и Благоевград, пише актуално ком.

Лекарствата били за пациенти в болниците „Йоан Павел” в София и „Св. Мина” Благоевград. Бивш МВР министър твърди, че за случая с онколекарства има сериозни пропуски Към всички обвиняеми е известно едно нещо – образували са организирана престъпна група за длъжностно присвояване (чл. 201 по НК -…

Прочети повече В събота прокуратурата поиска „задържане под стража“ за 6 души, за една жена поиска „домашен арест“.

Специализираният съд прецени, че соченият за ръководител на групата Милослав Пейков, а също така Борислав Сотиров, Калоян Молалийски и Делян Денсузов остават под стража, тъй като има опасност да извършат ново престъпление. Лекарките Зора и Небесна Балджийски и фармацевтката Светлана Тюлекова са под домашен арест заради здравословни причини. Така първата инстанция прецени, че четирима от обвинените остават в ареста.

Мерките, които той им определи подлежаха на обжалване пред апелативния съд. Наблюдаващият прокурор Лидия Манолова тогава допусна възможността да има още обвиняеми по делото.

 

Материалът Апелативният съд гледа мерките на обвинените след акцията онкоболниците в Благоевград и София е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Следователят Людмил Рангелов: Северин е убил журналистката сам, очакват го 30 години затвор

https://petel.bg/Sledovatelyat-Lyudmil-Rangelov--Severin-e-ubil-zhurnalistkata-sam--ochakvat-go-30-godini-zatvor__286327

21-годишният Северин Красимиров е убил Виктория Маринова сам, смята дългогодишният следовател и адвокат Людмил Рангелов. „Примитивния...

Паника в САЩ! Задържаха мъж, планувал да направи немислимо зверство пред мемориала на Линкълн във Вашингтон

https://petel.bg/Panika-v-SASHH--Zadarzhaha-mazh--planuval-da-napravi-nemislimo-zverstvo-pred-memoriala-na-Linkaln-vav-Vashington__286326

Мъж, който е искал да се взриви във Вашингтон, за да привлече общественото внимание към политическите си възгледи, бе арестуван и подведен...

Лелята и съпругата на Северин напуснаха квартала в Русе

https://petel.bg/Lelyata-i-saprugata-na-Severin-napusnaha-kvartala-v-Ruse__286325

Лелята и съпругата на Северин, обвинен за убийството на журналистката Виктория Маринова в Русе, са напуснали снощи квартала, в който живе...

Разтърсващ разказ на мъж, който живее на метри от мястото на убийството на Виктория! Ето какво е видял той

https://petel.bg/Raztarsvashh-razkaz-na-mazh--koyto-zhivee-na-metri-ot-myastoto-na-ubiystvoto-na-Viktoriya--Eto-kakvo-e-vidyal-toy__286324

Мъж, който живее на метри от мястото, където е била зверски убита журналистката Виктория, описва своите преживявания там. Историята му е п...

Цветанов за убиеца на Виктория: Очаквам да получи висока и тежка присъда

https://petel.bg/TSvetanov-za-ubietsa-na-Viktoriya--Ochakvam-da-poluchi-visoka-i-tezhka-prisada__286323

Всичко зависи от разследването, от защитата на обвиняемия, от естеството на самия обвинителен акт. Но като цяло очаквам убиецът на Виктор...

Примадона стене зад решетките: Жалва се от калоричността и качеството на храната във врачанския затвор

https://petel.bg/Primadona-stene-zad-reshetkite--ZHalva-se-ot-kalorichnostta-i-kachestvoto-na-hranata-vav-vrachanskiya-zatvor__286328

Снимка Булфото Затворник от Враца осъди държавата заради лошите условия в пандиза, научи агенция BulNews.   Делото се гледа преди дни в ад...

Три билки, които ще ви помогнат в борбата с цистита (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/tri-bilki-koito-shte-vi-pomognat-v-borbata-s-cistita-video-2124731

Циститът е най-често срещаното заболяване на пикочния мехур, което се среща предимно при жените. Той се изразява в често уриниране, болки и парене, а причинителите на заболяването са бактерии или микроби. Ето кои билки помагат срещу цистит:

Червена боровинка<

Ураганът Майкъл взе жертва във Флорида. Отслабна до буря

//dariknews.bg/novini/sviat/uraganyt-majkyl-vze-zhertva-vyv-florida.-otslabna-do-buria-2124873

Ураганът "Майкъл", който премина вчера през северозападната част на Флорида, отне живота на един човек, съобщиха местните власти, цитирани от Франс прес.
 
Властите в окръг Гадсдън съобщиха за един смъртен случай, свързан с урагана. Те уточниха, че човекът е бил ударен от падащо дърво

Супер идеи, с които да подредите гардероба

https://www.vesti.bg/lyubopitno/super-idei-s-koito-da-podredite-garderoba-6087318

Забързани от ежедневните си задачи и задължения на работното си място, често забравяме за някои домакински задължения, които трябва да бъдат свършени в един момент

Св. апостол и дякон Филип. Преп. Теофан Начертаний, еп. Никейски

http://www.cross.bg/filip-teofan-iierysalim-1585957.html

/КРОСС/ Житие на св. апостол Филип, един от седемте дякони След слизането на Пресветия Дух апостолите останали известно време в Йерусалим. Всекидневно се присъединявали към тях множества новоповярвали. Всички те живеели в единодушие и любов. Имали всичко общо. Всеки продавал имуществото си и донасял получените пари на апостолите. От тоя общ имот се давало на всеки, каквото му било нужно. Така че нямало между тях ни беден, ни богат. С нарастването на броя на учениците възникнали някои несъгласия. Апостолите, заети с проповядване на словото Божие, не могли да се занимават с всички домакински потребности на християнското общество. Затова свикали вярващите и им предложили да изберат седем мъже. На тия благонравни мъже трябвало да се възложи задачата да раздават помощи и изобщо да се грижат за домакинските неща в Църквата. Тъй на това служение били назначени хора, изпълнени с Дух Свети и с мъдрост. Имената им са: Стефан, Филип, Прохор, Никанор, Тимон, Пармен и Николай. След избора те били изправени пред апостолите. След като се помолили, апостолите възложили върху тях ръцете си. Тия седем души били наречени дякони, служители. На 11 октомври светата Църква чества паметта на един от тях - св. апостол Филип. Св. апостол Филип се родил в Кесария ПалестинскаРечник. Избран за дякон, той усърдно изпълнявал задълженията си. Юдеите, като видели, че броят на вярващите все повече се увеличава, започнали да преследват Божията църква

Новини или Novini - картината на печата за 11 октомври

https://www.actualno.com/society/novini-ili-novini-kartinata-na-pechata-za-11-oktomvri-news_699238.html

Влизаме в четвъртия ден от работната седмица, а новините само до този час са толкова много, че трудно бихме могли да изведем само няколко акцента. Все пак по традиция Actualno.com ви събужда с кратък преглед на най-важното от печатните издания за днешния 11 октомври. Вестник "Сега" Фокусът тук е поставен върху една от безспорно значимите новини, които следим в развитие - убийството на журналистката Виктория Маринова в град Русе. Съвпадение на ДНК профил, иззет от тялото на убитата, с

На 11 октомври рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7095720

На 11 октомври рожден ден иматКрасимир Катев, бивш зам.-министър на финансите Борислав Виларов, политолог Доц. д-р Елиза Тюфекчиева, отговорник "Операционен блок- I" Първа гинекологична клиника- УАГБ "Майчин дом" Красимир Богданов, депутат в 44-ото НС, Лъчезар Костoв, председател на Агенцията по ядрено регулиране Паун Илчев, и.д.

И днес ще е слънчево, над Южното Черноморие ще превали

https://offnews.bg//obshtestvo/i-dnes-shte-e-slanchevo-nad-iuzhnoto-chernomorie-shte-prevali-689717.html

Сутринта в низините, котловините и около водните басейни ще има мъгла или ниска слоеста облачност. През деня облачността ще е по-често значителна и на места в югоизточната половина от България ще превали. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен, североизточен вятър.

Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 19 и 24 градуса, за София - около 19 градуса.

Над Черноморието облачността ще е значителна, преди обяд - ниска слоеста. В следобедните часове, главно по южното крайбрежие, ще има слаби валежи от дъжд. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури на въздуха ще бъдат 19-21 градуса. Температурата на морската вода е 20 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

В планините облачността ще е разкъсана, в масивите от източната половина от страната - предимно значителна. На места в Източните Родопи, Сакар и Странджа ще превали. Ще духа умерен, по високите и открити части - до бурен, вятър от изток-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 13 градуса, на 2000 метра - около 6 градуса.

На 12 места в столицата няма да има вода

https://offnews.bg//obshtestvo/na-12-mesta-v-stolitcata-niama-da-ima-voda-689694.html

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоподаването в части на столицата днес, съобщиха от дружеството. 

Инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод на бул. „Илиянци“ в жк. „Военна рампа“ налага спиране на водоподаването от 09:00 до 21:00 часа на кв. „Орландовци“ в района на ул. „Първа Българска армия“, ул. „Каменоделска“, ул. „Кожарска“, река Владайска, ул. „Лавандула“, ул. „Липов цвят“, ул. „Жак Дюкло“, жп линия, река Суходолска. След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.

Изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод на бул. „Джеймс Баучер“ в жк. „Лозенец“ налага спиране на водоподаването от 09:00 до 19:00 часа на бул. „Джеймс Баучър“ от ул. „Милин камък“ до пл. „Велчова завера“, ул. „Димитър Димов“, ул. „Милин камък“ от бул. „Джеймс Баучър“ до бул. „Св. Наум“, ул. „Презвитер Козма“ от ул. „Милин камък“ до ул. „Света гора“, ул. „Света гора“ от бул. „Джеймс Баучър“ до ул. „Презвитер Козма“, ул. „Йоан Екзарх“ от бул. „Джеймс Бачър“ до ул. „Димитър Димов“, бул. „Св. Наум“ от бул. „Черни връх“ до ул. „Вишнева“, карето между, ул. „Арх. Йордан Миланов“, ул. „Кръстю Сарафов“, ул. „Бряст“, бул. „Св. Наум“, ул. „Кръстю Срафов“, ул. „Св. Теодосий Търновски“, ул. „Йоан Екзарх“, ул. „Милин камък“, ул. „Черноризец храбър“, ул. „Витоша“. 

След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата. След реализацията на тези инвестиционни проекти клиентите на „Софийска вода” живеещи в района ще почувстват значително подобреното качество на предоставяните услуги. 

Строително-монтажни работи на ул. „Княз Борис I“ в Център налагат спиране на водоподаването от 09:00 до 15:00 часа на ул. „Княз Борис I“, бул. „Александър Стамболийски“, бул. „Тодор Александров“, пл. „Света Неделя“, бул. „Тодор Александров“ от ул. „Цар Самуил“ до ул. „Княз Борис I“. 

Подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. 558 в кв. „Христо Ботев“, се налага спиране на водоподаването от 09:30 до 18:30 часа на ул. 519, ул. 510, ул. „Мими Балканска“, ул. „Владимир Минков – Лотко“, ул. „Георги Спасов“.

Изграждане на сградно водопроводно отклонение на бул. „Сливница“ в кв. „Република“ 2, налага спиране на водоподаването от 09:00 до 21:00 часа на кв. „Република“ 2, кв. „Толева махала“, окръжно „ВиК“ - Божурище, магазин „Метро 2“, бензиностанции Петрол и Лукойл- Република 2, магазин „Хиполенд“.

Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Христо Ботев“ в Нови Искър, кв. „Гниляне“, се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 14:00 часа на кв. „Гниляне“.

Монтаж на пожарен хидрант на ул. „Самоковски път“ в с. Лозен, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 19:00 часа на ул. „Янко Панайотов“, ул. „Свети Кирил и Методий“, ул. „Простор“, ул. „Съединение“.

Прекъсване на сградно водопроводно отклонение на ул. „Дъб“ в с. Лозен налага спиране на водоподаването от 10:00 до 17:00 часа на ул. „Дъб“, ул. „Бор“, ул. „Ясен“ от ул. „Липа“ до ул. „Дъб“.

Механично почистване на резервоар „Ловджийска чешма“ в община „Панчарево“ налага спиране на водоподаването от 11:00 до 23:00 часа на Вилна зона „Градищe“, Вилна зона „Ловджийска чешма“, Вилна зона „Белика“ – ул. „Славей“, ул. „Роза“, ул. „Невен“. 

Заради подмяна на спирателен кран на ул. „Пресвета“ в с. Чепинци, се налага спиране на водоподаването от 09:30 до 19:30 часа на ул. „Пресвета“, ул. „Стара планина“ от ул. „Отечество“ до ул. „Стара ливада“ и ул. „Стара ливада“.

Без вода заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Бяла бреза“ в кв. „Симеоново“ ще бъдат от 10:00 до 16:00 часа на ул. „Бяла бреза“ №5.

Няма да имат вода във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение в с. Мрамор, от 09:30 до 15:30 часа на ул. „Еделвайс“ и ул. „Теменужка“.

Реконструкция на уличен водопровод на ул. „Николай Хрелков“ в кв. „Горна баня“ налага спиране на водоподаването от 09:00 до 21:00 часа на ул. „Николай Хрелков“ от №49 до №55.

Поради подмяна на сградни водопроводни отклонения на ул. „Смагово“ и ул. „Жеравна“ в кв. „Курило“, гр. Нови Искър, се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 14:00 часа на ул. „Жеравна“ от №14 до №26Б, ул. „Смагово“ от ул. „Билка“ до ул. „Космонавт“.  

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

Северин Красимиров се съгласил на опростена процедура за екстрадирането му

https://petel.bg/Severin-Krasimirov-se-saglasil-na-oprostena-protsedura-za-ekstradiraneto-mu__286322

Късно снощи по време на разпитите заподозряният за убийството в Русе Северин Красимиров е дал съгласие да се прескочат формалностите, съ...

Жената на Северин: Може да е убил Виктория с приятели

https://petel.bg/ZHenata-na-Severin--Mozhe-da-e-ubil-Viktoriya-s-priyateli__286321

Може Северин да е убил Виктория с приятели. Това каза пред камерата на бТВ жената на убиеца. На въпроса дали според нея сам е извършил то...

Роднините на убития Гошко: Стрелецът е много напред, има хора зад гърба си, ще се измъкне

https://petel.bg/Rodninite-na-ubitiya-Goshko--Streletsat-e-mnogo-napred--ima-hora-zad-garba-si--shhe-se-izmakne__286320

38-годишният Георги Рапонски, който беше задържан за убийството на 17-годишния Георги Мигленов край Монтана, има на свое има фирма „Изи тим...

Последни промоции в ЖК БРИЗ ПАНОРАМА броени дни преди Акт 15

https://petel.bg/Posledni-promotsii-v-ZHK-BRIZ-PANORAMA-broeni-dni-predi-Akt-15__286213

Инвестиционната компания на Интерком Груп, ЯВОР АД е един от най – големите инвеститори в строителството във Варна. В последните две годи...

Болен мъж подари лекарствата си на министър Кирил Ананиев

https://petel.bg/Bolen-mazh-podari-lekarstvata-si-na-ministar-Kiril-Ananiev__286318

Снимка Булфото Болен българин поиска да напусне страната и да се превърне в поредния здравен емигрант.  38-годишен мъж от Несебър от дв...

Последен ден за избор на часово време в България

https://petel.bg/Posleden-den-za-izbor-na-chasovo-vreme-v-Balgariya__286317

Днес е последният ден, в който българските граждани могат да изразят мнението си кое часово време предпочитат - лятното или зимното. Д...

Ген. Калин Георгиев посочи кой е големият проблем на МВР

https://petel.bg/Gen--Kalin-Georgiev-posochi-koy-e-golemiyat-problem-na-MVR-__286316

Бившият главен секретар на МВР ген. Калин Георгиев обяви кой е най-големия проблем на МВР в „Тази сутрин” по БТВ. „МВР работи добре и ...

Уфолог откри нещо невероятно на Марс и обвини НАСА, че крие информация

https://petel.bg/Ufolog-otkri-neshho-neveroyatno-na-Mars-i-obvini-NASA--che-krie-informatsiya-__286315

Уфолог направи сензационно откритие. Той е публикувал видеоклип в YouTube-канала "Mars Anomalies and Beyond" и твърди, че е открил градове с кули и трансп...

Комшия на Северин: Взеха го с БМВ, той не може сам да извърши такова убийство

https://petel.bg/Komshiya-na-Severin--Vzeha-go-s-BMV--toy-ne-mozhe-sam-da-izvarshi-takova-ubiystvo__286314

Комшия на Северин - Илиян, разкри пред БТВ, че двама души са го взели с БМВ преди убийството. Той призна също, че много роми са избягали с дец...

Лелята на Северин: С него е имало още двама души преди убийството

https://petel.bg/Lelyata-na-Severin--S-nego-e-imalo-oshhe-dvama-dushi-predi-ubiystvoto__286313

Жената и лелята на Северин, който уби Виктория Маринова, говориха пред комшии в ромската махала в „Тази сутрин” по БТВ. Ето какво заяв...

Трима загинали и четирима ранени при земетресението в Индонезия

//dariknews.bg/novini/sviat/trima-zaginali-i-chetirima-raneni-pri-zemetresenieto-v-indoneziia-2124864

Земетресението с магнитуд 6,4, което разтърси днес индонезийските острови Ява и Бали, отне живота на най-малко трима души. Още поне четирима души са пострадали, съобщи Националната агенция за управление при бедствия, предаде ДПА.

"Жертвите са били убити от падащи отломки", каза говор

В САЩ бе арестуван мъж, планирал да се взриви във Вашингтон

//dariknews.bg/novini/sviat/v-sasht-be-arestuvan-myzh-planiral-da-se-vzrivi-vyv-vashington-2124859

Мъж, който е искал да се взриви във Вашингтон, за да привлече общественото внимание към политическите си възгледи, бе арестуван и подведен под отговорност, съобщи Франс прес.
 
Петдесет и шест годишният Пол Розенфелд бе задържан във вторник край дома си в щата Ню Йорк, заяви вчера про

Български фирми предложиха работа на бежанци от центъра в Харманли

https://zaistinata.com/%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d1%84%d0%b8%d1%80%d0%bc%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%bb%d0%be%d0%b6%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d1%80%d0%b0%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0/

Няколко български фирми са предложили работа на хора от Сирия, Ирак, Афганистан и Пакистан, настанени в центъра за бежанци в Харманли.  Трудовата борса, състояла се в Културния център на Харманли миналата седмица е първа по рода си в града, съобщава регионалното издание „Сакар нюз“. Общо четири фирми: „Мемо“, „Пролет“, „Тера Тангра“ и „Елпром“, са  предложили заетост […]

Адвокатът на Роналдо обясни за обвиненията в изнасилване и договора за мълчание

http://clubz.bg/74324-advokatyt_na_ronaldo_obqsni_za_obvineniqta_v_iznasilvane_i_dogovora_za_mylchanie

Снимка Клуб Z

Адвокатът на Кристиано Роналдо по разследването за изнасилване в Лас Вегас тиражира изявление, в което отрича за вина на клиента си и нарича документите по случая "абсолютна измислица".

Според Питър Кристиансен някои данни били откраднати ("хакнати") и лесно манипулирани, а медиите (явно визира списание "Шпигел", което първо тиражира историята още през миналата година) са проявили "безотговорност".

Както е известно случката датира от юни 2009 г., когато португалецът кара ваканция в Столицата на хазарта. Кристиано се запознава с бившия модел Катрин Майорга в нощен клуб на хотел "Палмс". Младата жена подава жалба в полицията, че е изнасилена в апартамента на футболиста. Роналдо отрича, той твърди, че сексът е бил доброволен, а някой друг е наранил Майорга, която си е извадила медицинско.

Месеци по-късно голмайсторът превежда 375 хиляди долара на американката по силата на договор, задължаващ учителката да не разгласява историята. "Шпигел" извади всичко на показ, а наскоро представител на Катрин Майорга заяви, че тя искала истината да излезе наяве, а някога подписала споразумение под въздействие на психическа травма.

Според Кристиансен станалото във Вегас е било "изцяло по взаимно съгласие". Той признава за договора за мълчание, но изтъква, че представителите на Роналдо са го предложили не за да се прикрие нещо, не защото той чувства вина, а за да избегне шумотевица и накърняване на имиджа му. Нещо, на което ставаме свидетели сега, пише адвокатът.

Питър Кристиансен твърди още, че договорът е стигнал до медиите след мащабна хакерска атака през 2015 г., при която много адвокатски фирми в САЩ и Европа са се оплакали, че куп документи са били откраднати.

На няколко места базираният в Лас Вегас юрист заявява, че Кристиано Роналдо е напълно невинен.

Майки от „Системата ни убива” изкараха нощ под прозорците на Министерски съвет

//dariknews.bg/novini/bylgariia/majki-ot-sistemata-ni-ubiva-izkaraha-nosht-pod-prozorcite-na-ministerski-syvet-2124865

Повече от 12 часа продължава блокадата на бул. "Княз Александър Дондуков" пред сградата на Министерския съвет, заради протеста на майките от инициативата "Системата ни убива".
 
Вчера те опънаха палатките си върху жълтите павета, под прозорците на премиера Бойко Борисов. Блокадата ще

Св. апостол и дякон Филип кръстил магьосник, вършил много чудеса

https://offnews.bg//obshtestvo/sv-apostol-i-diakon-filip-krastil-magiosnik-varshil-mnogo-chudesa-689690.html

След слизането на Пресветия Дух апостолите останали известно време в Йерусалим. Всекидневно се присъединявали към тях множества новоповярвали. Всеки продавал имуществото си и донасял получените пари на апостолите. От тоя общ имот се давало на всеки, каквото му било нужно. Така че нямало между тях ни беден, ни богат.

С нарастването на броя на учениците възникнали някои несъгласия. Апостолите, заети с проповядване на словото Божие, не могли да се занимават с всички домакински потребности на християнското общество. Затова свикали вярващите и им предложили да изберат седем мъже. На тия благонравни мъже трябвало да се възложи задачата да раздават помощи и да се грижат за домакинските неща в Църквата.

Тъй на това служение били назначени Стефан, Филип, Прохор, Никанор, Тимон, Пармен и Николай.

След избора те били изправени пред апостолите. След като се помолили, апостолите възложили върху тях ръцете си. Тия седем души били наречени дякони, служители.

На 11 октомври светата Църква чества паметта на един от тях – св. апостол Филип. Той се родил в Кесария Палестинска. 

Дякон Филип, като оставил Йерусалим, дошъл в Самария, където усърдно проповядвал благата вест за спасителното дело на Богочовека. Народът с радост го слушал и се удивлявал на чудесата, които той вършел. Филип изгонвал нечисти духове и изцерявал болни. Повярвали в проповедта му много хора. В Самария имало един човек на име Симон, известен като магьосник. Той също приел свето кръщение от Филип.

Апостолите, които продължили да пребивават в Йерусалим, чули, че много жители на Самария приели словото Божие по благовестението на дякон Филип, който в служението си се издигнал до степен на апостол.

Апостолите Петър и Йоан дошли също в Самария, за да помогнат на Филип в устройването на Църквата там. 

Св. Филип продължил апостолското си служение. Бил в град Азот. Обходил след това още много градове и села. Навсякъде неуморно разкривал истината за делото на Спасителя в тоя свят. Стигнал в Кесария при четирите си дъщери. Живял при тях и тук приемал новоповярвалите. Дъщерите му имали пророчески дар.

От Кесария Филип дошъл в лидийския град Тралия, Мала Азия. Тук служил на Църквата като епископ тралийски. Обърнал мнозина към Христа. Вършил и тук, както по много други места, големи чудеса.

Починал в дълбока старост, обичан от цялото си многобройно паство.

Как родители шпионират през телефона

https://www.24chasa.bg/novini/article/7092290

Как родители шпионират през телефонаСпециалисти предупреждават, че това е много опасна тенденция Известният готвач Джейми Оливър е баща на пет деца. Две са тийнейджърки на 16 и 15 години, другата му дъщеря е на девет, а синовете му са на 7 и 2 г. За да разбира какво се случва с тях, твърде ангажираният баща използва приложение на мобилния си телефон.

Паника в Пернишко! Лекари предупреждават хората, че ...

https://petel.bg/Panika-v-Pernishko--Lekari-preduprezhdavat-horata--che----__286312

Тежък вирус поваля за часове в Пернишко, алармираха лични лекари. Той е с обилно повръщане, разстройство и температура, пише struma.bg. „За...

В ефира: Атанас Мерджанов обяви дали са против Корнелия Нинова

https://petel.bg/V-efira--Atanas-Merdzhanov-obyavi-dali-sa-protiv-Korneliya-Ninova__286311

Атанас Мерджанов от Националния съвет (НС) на БСП уточни, че не критикуват Корнелия Нинова с подписката на 50 члена от НС. Той уточни, че са с...

„Дръжте крадеца”: Мъж отмъкна колело от затворен комплекс в София (видео)

https://petel.bg/---Drazhte-kradetsa-----Mazh-otmakna-kolelo-ot-zatvoren-kompleks-v-Sofiya--video-__286310

Зрителят на NOVA Сергей Драгулев изпрати запис от охранителни камери, на който се вижда как неизвестен към момента мъж краде велосипеда му ...

Прекрасни имена черпят за имен ден! Почитаме един от дванадесетте апостола

https://petel.bg/Prekrasni-imena-cherpyat-za-imen-den--Pochitame-edin-ot-dvanadesette-apostola__286309

Православната църква почита Св. апостол Филип - един от дванадесетте апостола. Той бил родом от Кесария Палестинска. Когато го избрали з...

В САЩ арестуваха мъж, планирал да се взриви във Вашингтон в изборния ден

https://petel.bg/V-SASHH-arestuvaha-mazh--planiral-da-se-vzrivi-vav-Vashington-v-izborniya-den__286307

Мъж, който е искал да се взриви във Вашингтон, за да привлече общественото внимание към политическите си възгледи, бе арестуван и подведен...

Мост падна на остров Сардиния (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/most-padna-na-ostrov-sardiniia-video-2124861

Мост падна на италианския остров Сардиния заради лошото време. Част от пътното съоръжение се срути само два часа, след като кмет спрял движението по него заради лошите метеорологични условия и придошлите реки, съобщава

Варненка е най-красивата жена в Европейския съюз (снимки)

http://budnavarna.bg/38880-varnenka-e-naj-krasivata-zhena-v-evropejskiya-sayuz-snimki/

Варненката Юлия Бакалова спечели конкурса „Мисис ЕС” и се превърна в най-желаната жена в Европейския съюз.

„Беше трудно! Журито оценяваше не само по външен вид, но и нашето излъчване, поведение, държание и дори дисциплина. Чувството, когато спечелиш е прекрасно! Това е успех и за България. Искам повече млади момичета да знаят, че могат да успеят с труд и упоритост”, казва Юлия по повод на победата си, пише в. „България днес”.

„Тъжна съм, че доста млади момичета гледат на красотата си, като на разменна монета и позволяват тя да бъде продавана. Аз успях сама–имам прекрасно семейство, любима работа, дом, живея добре. И това съм го постигнала не с богат татко, не със съпруг плащач, а с много воля и труд”, споделя новата госпожа ЕС.

Юлия е родена в Тюмен, Русия, но когато е само на 2 години семейството се мести в България. Завършва в морската столица и се омъжва за ученическата си любов–Виктор. Преди 9 години двамата се местят в Холандия, а в Хага Юлия завършва икономика. От миналата година има собствена счетоводна кантора и вече може да се похвали и с цели три деца.

В началото на годината тя грабва титлата „Мисис Холандия”, а по-късно призна, че си мечтае да спечели и „Мисис ЕС”. Днес мечтата ѝ е факт.

Въпреки че се състезава под флага на Холандия и представи холандски народен танц в местна носия, нашенката е горда, че е успяла. Тя пребори още 12 кандидатки за конкурса, но успя да спечели.

Юлия има още няколко титли „Мисис Европа Фотогеничност”, „Мисис Европа Благотворителност” и „Мисис Най-добро интервю”. Наградата за благотворителност ѝ бе връчена заради работата й по проект срещу домашното насилие.

Материалът Варненка е най-красивата жена в Европейския съюз (снимки) е публикуван за пръв път на Будна Варна.

България приключи победно на Световното за жени

http://clubz.bg/74321-bylgariq_priklyuchi_pobedno_na_svetovnoto_za_jeni

Националният отбор на България завърши с победа на Световното по волейбол за жени в Япония. Тимът на селекционера Иван Петков разгроми Азербайджан с 3:0 (25:19, 25:20, 25:20) в последния си мач от група F от втората фаза на шампионата.

Селекцията ни нямаше шанс да продължи напред. Активът на Мондиала е четири победи и пет загуби , което най-вероятно ще отреди 11-12 място. Това ще стане факт, ако по-късно днес Турция победи Тайланд.

Представянето е добро, отборът направи това, което се очакваше. Положително е, че приключва с два поредни успеха - вчера надви с 3:2 Тайланд.

Победата рано тази сутрин дойде сравнително лесно, тъй като Азербайджан е аутсайдерът на групата.

С най-голям актив за българките е Мирослава Паскова с 13 точки (3 блока, 3 аса и 39% ефективност в атака). Христина Русева завърши с 11 т. (3 блока, 1 ас и 67% ефективност в атака) а Нася Димитрова - с 11 точки (2 аса и 53% ефективност в атака).

Почитаме светец подложен на мъчения, за да се откаже от иконите…

http://regiona.bg/%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%b8%d1%82%d0%b0%d0%bc%d0%b5-%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b5%d1%86-%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%bb%d0%be%d0%b6%d0%b5%d0%bd-%d0%bd%d0%b0-%d0%bc%d1%8a%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%b7/

Преп. Теофан Начертани живял във втората половина на осмия и първата половина на деветия век. Родината му е Палестина. Теофан и по-големият му брат Теодор, паметта на когото се празнува на 27 декември, били монаси в палестинския манастирът „Св. Сава“. И двамата са наречени „начертани“, защото, по заповед на византийския император Теофил, иконоборец, по лицата им били начертани чрез нагорещени игли „позорни стихове“, които всъщност ги представяли като славни поборници и защитници на иконопочитанието.

Теофан бил син на благочестиви родители, които особено се отличавали със страннолюбие. Възпитани в дух на благочестие, получили и добро образование в дома на богатия си баща. Теофан и брат му Теодор постъпили на монашеско служение в лаврата „Св. Сава“. Плодовете на благодатното възпитание и образование се появили в подвига им през всички следващи дни на живота им.
През време на иконоборството в продължение на 25 години, Теофан бил ревностен защитник и изповедник на Православието. Такъв защитник и изповедник бил и брат му Теодор. И двамата били подложени на най-жестоки изтезания. Теофан Начертани претърпял окови, глад, заточение. Неговият брат и сподвижник, Теодор, умрял в заточение. Теофан доживял до времето, когато било прекратено иконоборствоте.
Бил избран и поставен от цариградския патриарх св. Методий и никейския митрополит. Намерили се хора, недоволни от тоя избор. Те възразявали, че Теофан е сириец и че няма кой да поръчителствува за него, да установи, че е православен, а не иконоборец. Св. Методий, който бил също един от великите и прославени защитници на Православието срещу иконоборството, с авторитета си на патриарх цариградски, заявил:
– След такъв надпис по лицето му не е нужно да желаем по-добро свидетелство за неговата православна вероизповед!
Преподобни Теофан починал в 847 година, една година след смъртта на св. Методий Цариградски. Той оставил редица съчинения в защита на Православието. Особено е известен као писател на канони, броят на които стига до 145. Тия от тях, които са посветени на светите апостоли, се считат като най-хубави.

Материалът Почитаме светец подложен на мъчения, за да се откаже от иконите… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Мъж откри кучето си, след като го издирва 3 години (видео)

https://petel.bg/Mazh-otkri-kucheto-si--sled-kato-go-izdirva-3-godini--video-__286308

В началото на октомври 62-годишният жител на Тбилиси Гиорги Береджини публикува във фейсбук трогателно видео, което събра 125 000 прегледа за...

Булка отиде с венчалната рокля на гроба на младоженеца

https://petel.bg/Bulka-otide-s-venchalnata-roklya-na-groba-na-mladozhenetsa__286306

В САЩ една скръбяща булка отиде в сватбената рокля на гроба на младоженеца в деня, в който щяха да се оженят, пише The Sun, цитиран от Блиц. Д...

Германски съд решава днес да бъде ли екстрадиран Северин в България

https://petel.bg/Germanski-sad-reshava-dnes-da-bade-li-ekstradiran-Severin-v-Balgariya__286305

Днес пред германски съд в Хановер ще бъде изправен Северин Красимиров, който беше задържан във вторник за убийството на журналистката Ви...

Майка на дете с увреждания: Не вярваме премиерът да дойде при нас, той не спази обещанията си

https://petel.bg/Mayka-na-dete-s-uvrezhdaniya--Ne-vyarvame-premierat-da-doyde-pri-nas--toy-ne-spazi-obeshhaniyata-si__286304

Майките с увреждания, които снощи продължиха протеста си с палатков лагер на паветата на бул. „Дондуков” пред Министерски съвет, не вярв...

Германски съд решава за екстрадицията на Северин Красимиров

//dariknews.bg/novini/bylgariia/germanski-syd-reshava-za-ekstradiciiata-na-severin-krasimirov-2124857

Пред германски съд в Хановер ще бъде изправен Северин Красимиров, който беше задържан за убийството на журналистката Виктория Маринова в Русе.

Един успял българин в Швейцария: Футболният съдия Владимир Овчаров

//dariknews.bg/novini/interviu/edin-uspial-bylgarin-v-shvejcariia-futbolniiat-sydiia-vladimir-ovcharov-2124779

40-годишният Владимир Овчаров заминава в Швейцария преди 6 години. За краткия си престой там успява да постигне забележителни успехи като футболен съдия. Свири мачове за Швейцарската чалъндж лига. Спортният път на Овчаров започва едва когато

Евродепутатът Ангел Джамбазки с открита приемна във Варна

http://budnavarna.bg/38877-evrodeputatat-angel-dzhambazki-s-otkrita-priemna-vav-varna/

Българският представител в Европейския парламент от групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) Ангел Джамбазки Ви кани в неговата открита приемна на 13.10. (събота) от 12:00 до 14:00 часа на пешеходната зона пред хотел „Черно Море“ град Варна.

 

Основна тема на разговор ще бъде: „Българският национален интерес и борбата с двойните стандарти в ЕС. Позицията на ЕКР.“

Материалът Евродепутатът Ангел Джамбазки с открита приемна във Варна е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Блъснаха 6-годишно момиче в Провадия

http://budnavarna.bg/38875-blasnaha-6-godishno-momiche-v-provadiya/

снимка: Будна Варна

Вчера, около 17:00 ч. на ул. “Цар Освободител“ в гр. Провадия, 49-годишен водач на л.а. “Опел Вектра“ блъска 6-годишно дете (момиче) пресичащо пътното платно.

Вследствие на ПТП-то детето е получило контузна рана на главата, оказана му е медицинска помощ и е насочено за домашно лечение.

Материалът Блъснаха 6-годишно момиче в Провадия е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Ето какво време ни очаква днес…

http://regiona.bg/%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%be-%d0%b2%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b5-%d0%bd%d0%b8-%d0%be%d1%87%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%b0-%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d1%81-14/

Днес в сутрешните часове на места в низините и около водните басейни ще има мъгла и ниска облачност.

През деня облачността ще е по-често значителна и на места в югоизточната половина от България ще превали дъжд. Ще духа слаб, в Източна България до умерен североизточен вятър. Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 19° и 24°, за София – около 19°.

Атмосферното налягане ще остане по-високо от средното за октомври, информира БТА, цитирайки НИМХ-БАН.

Материалът Ето какво време ни очаква днес… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Nikkei: Търговската война между Китай и САЩ провокира „домино ефект” в енергийния пазар

http://pogled.info/svetoven/Nikkei-targovskata-voina-mezhdu-kitai-i-sasht-provokira-domino-efekt-v-energiiniya-pazar.98166

/Поглед.инфо/ Доскоро Китай закупуваше във внушителни обеми втечнен природен газ от САЩ, но търговската война с Вашингтон накара Пекин да се откаже от услугите на Америка. Сега по отношение на покупките на енергийни ресурси Поднебесната гледа към Русия и нови партньори, а САЩ ще трябва да се постарае, за да замени толкова голям клиент и инвеститор, пише Nikkei Asahi Review.

Британците показват пределна наглост в своите оценки към Русия

http://pogled.info/svetoven/britantsite-pokazvat-predelna-naglost-v-svoite-otsenki-kam-rusiya.98165

/Поглед.инфо/ Един от британските политици отново се изказа по темата за разнообразните „намеси” на Русия на Запад. Изглежда, че такава влиятелност не са приписвали дори на евреите, когато те бяха основният враг на западния свят. Но в поредното изказване на тази тема най-интересна е крещящата наглост, с която британският елит тълкува реалните действия на Русия и игнорира своите.

Астропрогноза: Овни запазете спокойствие, Раци сами си създавате трудности, Водолеи погрижете за хората, които обичате!

http://regiona.bg/%d0%b0%d1%81%d1%82%d1%80%d0%be%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b3%d0%bd%d0%be%d0%b7%d0%b0-%d0%be%d0%b2%d0%bd%d0%b8-%d0%b7%d0%b0%d0%bf%d0%b0%d0%b7%d0%b5%d1%82%d0%b5-%d1%81%d0%bf%d0%be%d0%ba%d0%be%d0%b9%d1%81/

Хороскоп за 11 октомври 2018

Хороскоп Овен (21 март – 20 април)
Сложен ден. Ще драматизирате малко повече от необходимото, което като цяло не Ви е присъщо. Някак ситуациите около Вас ще са доста по-динамични от обикновено. Опитайте да запазите спокойствие и да не обвинявате другите.

Хороскоп Телец (21 април – 21 май)
Страстите ви днес ще се вихрят най-вече у дома ви. Поне ги насочете в градивна посока. Не намирайте кусури на хората около вас, а им помогнете да се справят по-лесно с проблемите си.

Хороскоп Близнаци (22 май – 21 юни)
Един ден за приятни занимания и грижи за другите. Това с грижата за вас е по-скоро принцип, но приятни занимания по-скоро ги пренебрегвате в името на нещо, понякога неоправдано. Позволете си днес да послушате себе си.

Хороскоп Рак (22 юни – 23 юли)
Защо ли днес ще спазвате приказката – защо да е лесно като може да е трудно. Някак си ще ви привличат нещата, които стават бавно и мъчително. Може би така изпитвате по-голямо удовлетворение като ги направите?

Хороскоп Лъв (24 юли – 23 август)
Днес до обяд ще сте заети да подреждате разни неща, за които все не намирате време. След обед нещата ще добият по-различен характер. Дръжте на истината, но бъдете готови да направите компромис в името на общото благо.

Хороскоп Дева (24 август – 23 септември)
Ще се увличате от твърде странни неща, дори за вас. Бохемските изпълнения определено ще ви привличат, но дали по този начин няма да нараните половинката си? Помислете преди да се втурнете в някоя авантюра.

Хороскоп Везни (24 септември – 23 октомври)
Днес ще ви е малко трудно да действате, защото всяко ваше действие ще среща съпротива у околните. Можете да промените нещата, само трябва да се опитате да сте по-дипломатични.

Хороскоп Скорпион (24 октомври- 22 ноември)
До такава степен ще сте обсебени от някаква идея, че ще сте напълно непоносими събеседници. Никой няма да е в състояние да ви прекъсне. Спрете се сами, докато не сте отегчили целия свят.

Хороскоп Стрелец (23 ноември – 21 декември)
Ще имате доста неща за подреждане и доизкусуряване. Ще се наложи всичко да пипнете със собствените си ръце. Следобед ще трябва да се погрижите за някои роднински ангажименти. Не прекалявайте с телефонните разговори.

Хороскоп Козирог (22 декември – 20 януари)
Спокоен и хармоничен ден. Привършете с някои неща, които все отлагате за почивните дни. Срещнете се с родителите си или пък с близките си. Не се затормозявайте със служебни проблеми, все пак днес е почивен ден.

Хороскоп Водолей (21януари – 19 февруари)
Емоционален ден. Не се инатете излишно, особено за неща, за които не си струва. Погрижете се за хората, които обичате. Проблемите ви ще са заради нежеланието ви да промените нещо, не се самозаблуждавайте относно истината за нещата.

Хороскоп Риби (20 февруари – 20 март)
Прекалено много неща сте планирали за днешния ден, дано имате достатъчно време, а и да не се изпари желанието ви, за да ги свършите. Заложете на творческия подход дори към дребните неща, така няма да се отегчавате, а и ще свършите дори повече отколкото очаквате.

Материалът Астропрогноза: Овни запазете спокойствие, Раци сами си създавате трудности, Водолеи погрижете за хората, които обичате! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

БСП на бунт срещу БСП

http://budnavarna.bg/38872-bsp-na-bunt-sreshtu-bsp/

Вътрешната опозиция в БСП излезе с позиция срещу ръководството на левицата. Поводът е начинът, по който беше назначен новият главен редактор на партийния вестник „Дума“ Йордан Мичев. Подписалите се настояват Изпълнителното бюро на БСП да отмени решението си за рокадата.

Позицията е подписана от 50 депутати и партийни членове и 12 бивши и настоящи журналисти от вестника. Сред тях са Румен Гечев, Михаил Миков, Дора Янкова, Атанас Мерджанов, Ангел Найденов, Георги Търновалийски, Румен Овчаров, Красимир Янков, Георги Пирински, Велислава Дърева и други. Отделно от тези подписи е и списъкът с левите журналисти, подкрепящи позицията. Сред тях са проф. Андрей Пантев и Анжел Вагенщайн.

Народни представители от левицата са получили позицията вчера на мейлите си, научи OFFNews.

В края на август за главен редактор на „Дума“ беше назначен Йордан Мичев. Той обаче е и.д. на червеното издание. Така ръководството на БСП заобикаля изискването в устава на БСП, според което главните редактори на печатните и електронни издания на партията трябва да бъдат одобрени от Националния съвет (НС) на левицата. Именно това е и формалната причина вътрешната опозиция на партията да излезе с остра позиция срещу ръководството.

„Освен всичко друго, БСП не може да си позволи да става проводник на порочни практики за нарушаване на медийната свобода, които рушат устоите на демокрацията. В резултат на тези маневри начело на „Дума” е поставен случаен човек, без авторитет и доказана компетентност, избран по неясни критерии и протежиран в тесен ръководен кръг. Рокадата в ръководството на „Дума” вече имаше определено отрицателен и дори памфлетен отзвук в медиите“, пишат подписалите се.

Вътрешната опозиция подчертава, че преди година на НС е прието специално решение по въпросите на левия печат, а в доклада към него е записано, че партийният вестник „трябва да запази мястото си на ляв политически всекидневник; в него да имат превес аналитичните текстове с ясна лява ориентация и именно като такъв по- нататък да разширява влиянието си в обществото“.

„Извършената внезапна смяна на ръководството на вестника е в пълен разрез с духа и буквата на взетите на посоченото заседание решения“, се казва в позицията.

Още през август OFFNews писа, че рокада в „Дума“ е по лично разпореждане на лидера на БСП Корнелия Нинова. Тя не била доволна от резултатите и редакционната политика на вестника, а продажбите му също били слаби. Била недоволна и от това, че според нея вестникът не звучи достатъчно опозиционно към управляващите и няма достатъчно репортажи и разследвания.

Опозицията в БСП остро критикува доводите на Нинова за рокадата. „Мотивите – вестникът бил „некачествен, непрофесионален и неопозиционен”, а председателят настоявала да й се даде възможност „да си създаде екип”!? Подобни аргументи са съвършено недопустими и показват абсолютно неразбиране и непознаване на същината на левия вестник, който не е инструмент за обслужване на което и да е ръководство на партията“, пише още в нея.

Йордан Мичев се върна от Англия в България, за да поеме вестника. Той има 6-месечен изпитателен срок.

Материалът БСП на бунт срещу БСП е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Варна приема рали „България” 2018

http://budnavarna.bg/38870-varna-priema-rali-balgariya-2018/

снимка: Будна Варна

Този уикенд Варна ще се превърне и в столица на моторните спортове, домакинствайки на едно от най-старите ралита у нас – 49-ото издание на най-престижното автомобилно състезание у нас Рали „България” 2018, както и на финалния кръг от Българския дрифт шампионат, научи BudnaVarna.bg.

Двете надпревари дори ще имат общ церемониален старт в петък следобед на Морската гара.

На официална среща между кмета на Варна и директора на рали „България” г-н Александър Ковачев, градоначалникът на морската ни столица потвърди ангажимента на общината за подкрепата към рали „България”. Иван Портних призова жителите и гостите на града да подкрепят своите любими състезатели както на официалния старт, така и по отсечките, а двамата с Ковачев бяха единодушни, че сигурността на мероприятието – както тази на зрителите, така и на участниците е основен приоритет в трите състезателни дни.

Иван Портних припомни, че Варна има дълга и славна история, свързана с моторспорт надпреварите у нас и спорта като цяло, като в града са родени не един и двама български шампиони. Кметът на морския град с удоволствие ще присъства на официалната церемония и на някои от скоростните отсечки и прикани съгражданите си също да са на шоуто и да спазват инструкциите на организаторите, за да се получи едно прекрасно състезание. Александър Ковачев потвърди, че всички мерки около безпрепятственото провеждане на ралито са налице и си пожела то да е поне толкова хубаво, каквото е времето на брега на Черно море в ранната есен.

Варна е град, дълбоко свързан с рали „България” още от самото зараждане на надпреварата през 70-те години на миналия век. И до днес, почти половин век по-късно, колкото и да са се променяли трасетата, в маршрута си остава една от най-емблематичните отсечки – „Аладжа манастир” в покрайнините на града. По нея, както и по всички останали в 560-километровото състезание, ще се решат и финалните битки в тазгодишния рали шампионат на България.

Материалът Варна приема рали „България” 2018 е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Дежурният синоптик от НИМХ към БАН Красимир Стоев с мрачна прогноза! Лятото си отиде окончателно

https://petel.bg/Dezhurniyat-sinoptik-ot-NIMH-kam-BAN-Krasimir-Stoev-s-mrachna-prognoza--Lyatoto-si-otide-okonchatelno__286303

Снимка Булфото Днес в сутрешните часове на места в низините и около водните басейни ще има мъгла или ниска облачност. През деня облачнос...

Светът бе шокиран: Това е най-скандалната рокля, с която се е появявала принцеса Даяна (видео)

https://petel.bg/Svetat-be-shokiran--Tova-e-nay-skandalnata-roklya--s-koyato-se-e-poyavyavala-printsesa-Dayana--video-__286302

През 1994 г. партито на списание "Венити феър" в Лондонската галерия за модерно изкуство Serpentine принцеса Даяна трябваше да се появи в класиче...

Протестиращите майки останаха цяла нощ на палатки пред МС

https://petel.bg/Protestirashhite-mayki-ostanaha-tsyala-noshh-na-palatki-pred-MS__286301

Снимка: Булфото Палатките на протестиращите майки на деца с увреждания останаха цяла нощ под прозорците на властта, пише novini.bg. Те бл...

Задържаният във Варна турчин, издирван за тероризъм

http://budnavarna.bg/38868-zadarzhaniyat-vav-varna-turchin-izdirvan-za-terorizam/

снимка: Будна Варна

Турският гражданин, задържан във Варна в началото на септември заради международно издирване за тероризъм заяви, че няма вина и поиска от съда да отхвърли молбата на Република Турция за екстрадиция.

44-годишният Мехмед Явуз за изправи пред съда, след като прекара под „домашен арест“ в хотел на „Златни пясъци“ повече от месец. Искането за екстрадиция от южната ни съседка е във връзка с присъда по обвинение за членство в терористичната организация ПКК/Конгра. Тамошен съд налага наказание от 6 години и 3 месеца лишаване от свобода, от които не е изтърпял 3 години 7 месеца и 23 дни. Явуз е бил инструктор в организацията и е събирал финансови средства от името на ПКК. Спрямо задържания има валидна заповед за арест, издадена още през 2005 година от Висшия криминален съд в Адана. Присъдата му е от края на 1998 година.

Мъжът притежава и немска лична карта. Живее в Германия от 2001 година. Той бяга там и получава статут на бежанец. Немските власти отказват да го екстрадират.

Явуз е обявен за издирване с червена бюлетина на Интерпол – Анкара. Задържан е на 2 септември тази година на летище Варна, тъй като се е отклонил от правосъдието на Република Турция и се е укрил. На днешното съдебно заседание обаче се оказа, че пускането на бюлетината е в противоречие с указа на Интерпол, който не позволява намеса на организацията при решаване на политически спорове.

Явуз получава немско гражданство през 2009 година. Завършва университет в Германия и към момента работи като социален педагог. Пред съдиите сподели, че 10 октомври се навършват 3 години, откакто е сключил брак със съпругата му, която също присъства в съдебната зала.

Мъжът пристигнал у нас със съпругата си в началото на септември, за да почива на „Златни пясъци“.

На днешното заседание прокуратурата и защитата на Явуз поискаха съдът да не уважи молбата за екстрадиция. Самият задържан не даде съгласие за доброволна екстрадиция. На въпрос от съдията дали приема такъв вариант Мехмед отговори: „Не, в никакъв случай!“.

„Съдилищата, в който бях съден, са създадени след военния преврат през 1980 година. В същината си всяко съдилище е създадено, за да пази правата на хората, а тези военни съдилища са създадени изцяло, за да отнемат правата на хората. Съдията и прокурорът бяха военни и нямахме право на никаква дума. Няма никакви реални доказателства. Накрая Турция сама закри тези съдилища заради законите на ЕС. Аз нямам никаква вина. Само заради политически убеждения и религиозна принадлежност бях измъчван. Беше взето решение за присъдата ми в мое отсъствие.“, заяви Явуз.

Тричленният съдебен състав трябва да се произнесе с решение в следобедните часове.

източник: Морето.нет

Материалът Задържаният във Варна турчин, издирван за тероризъм е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Майките на деца с увреждания във Варна наредиха камъни и свещи за убитата журналистка

http://budnavarna.bg/38865-majkite-na-detsa-s-uvrezhdaniya-vav-varna-narediha-kamani-i-sveshti-za-ubitata-zhurnalistka/

Майките на деца с увреждания във Варна отново излязоха на протест пред палатковия лагер до общината.

Те наредиха камъни и свещи в памет на убитата в Русе журналистка Виктория Маринова. Протестът е и за нея и за бездействията на държавата към хората с увреждания, защото всички са част от системата, споделят майките.

„Аз съм дете и жена на строители и знам, че една сграда се строи със основи, а държавата се опитва да построи нещо без основи.

Трите важни и основни неща за нас са всички критерии за защита на хората с увреждания. Премахване на въпросния ТЕЛК, който не може да направи личностна оценка и въпросния регистър за хората с увреждания, който все още не работи“, сподели майката Елена Хаджиева.

Материалът Майките на деца с увреждания във Варна наредиха камъни и свещи за убитата журналистка е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Туристи над 100 кг. няма да яздят магарета в Санторини

//dariknews.bg/novini/sviat/turisti-nad-100-kg.-niama-da-iazdiat-magareta-v-santorini-2124851

Гръцкото министерство на селското стопанство съобщи, че е издало забрана туристи с тегло над 100 килограма да яздят магаретата на остров Санторини, след като имаше много оплаквания, че изкривяват гръбнаците на животните, пише в. "Дейли мейл".
 
Посетителите на острова

Петмесечно бебе обиколи почти всички американски щати (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/petmesechno-bebe-obikoli-pochti-vsichki-amerikanski-shtati-snimki-2124853

Петмесечно момиченце обиколи почти всички 50 американски щата и е на път да стане най-младият пътешественик с такова постижение, съобщи ЮПИ.
 
Родителите на Харпър - Синди Лим и Тристан Йейтс от Австралия, пътуват от юни в САЩ. Обиколката им по график трябва да приключи в средата на о

Пияна жена предизвика скандал в спешното на Дългопол

http://budnavarna.bg/38863-piyana-zhena-predizvika-skandal-v-speshnoto-na-dalgopol/

снимка: Будна Варна

В ЦСМП в гр. Дългопол жена във видимо нетрезво състояние предизвиква скандал, отправяйки обиди и нецензурни думи към екип на ЦСМП, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР – Варна за BudnaVarna.bg.

На място е изпратен полицейски екип, които задържат лице, на 36 г.

При възникналия скандал между медицинския екип и лицето е увредена врата в ЦСМП, няма пострадали лица.

Лицето е задържано за срок до 24 ч., образувана е преписка, материалите са докладвани на прокурор при РП – Провадия.

Материалът Пияна жена предизвика скандал в спешното на Дългопол е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Татяна Воложанина се класира на финал на младежките олимпийски игри

https://www.24chasa.bg/sport/article/7096057

Татяна Воложанина се класира на финал на младежките олимпийски игриБългарската гимнастичка Татяна Воложанина се класира за финала на турнира по художествена гимнастика на младежката олимпиада в Буенос Айрес. Воложанина събра сбор от 60,350 точки и влиза във финала на многобоя с пети резултат. Първа е рускинята Дария Трубникова с 68,575 , втора се нареди италианката Талиса Торети с 64,750,

Без ток във Варна – 11 октомври 2018

http://budnavarna.bg/38861-bez-tok-vav-varna-11-oktomvri-2018/

снимка: Будна Варна

В два района на Варна са възможни електросмущения днес, 11 октомври. Причината е обслужване и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, съобщиха от ЕРП-Север за BudnaVarna.bg.

– от 08:00 ч. до 17:00 ч., гр. Варна, кв. Виница – част от ул. Ангел Главчев, част от ул. Мария Бацарова, ул. Младежка, местност Дъбравата, част от ул. Найден Райков, част от ул. Полк. Милко Железов, част от ул. Сава Геренов, част от ул. Св. Теодор Стратилат, част от ул. Цар Борис III, част от ул. Морска звезда част от ул. Албатрос, част от ул. Гларус, част от ул. Делфин, част от ул. Ев ксиноград, част от ул. Св. Св. Константин и Елена, част от ул. Черно море, местност Дели Сава.

– от 10:00 ч. до 15:00 ч., Исторически парк, електрозахранен от ТП 7 Неофит Рилски.

Материалът Без ток във Варна – 11 октомври 2018 е публикуван за пръв път на Будна Варна.

US изтребители преминали успешно изпитания с С-300

http://clubz.bg/74320-us_iztrebiteli_preminali_uspeshno_izpitaniq_s_s_300

По данни на Soha News, американско-израелска делегация тайно е посетила Украйна за изучаване на тактико-техническите характеристика на системите за противовъздушна отбрана С-300, които са на въоръжение в страната. От Киев са описали всички възможности на тези комплекси и са предложили те да бъдат оценени в полеви условия.

За тази цел в Украйна са изпратени американски и израелски военни самолети, пише онлайн изданието на „Московский комсомолец“.

Предвид факта, че на територията на Сирия са разположени руски и сирийски подразделения, въоръжени със системи С-300, американските власти са взели решение да изпратят в Украйна 18 изтребителя от четвърто поколение F-15C Eagle. От Израел са пристигнали пилоти, които на американските машини са изпитали възможностите на комплексите. Порталът подчертава, че Киев е убедил западните си партньори, че характеристиките на притежаваните от Украйна зенитно-ракетни системи принципно не се различават от тези, които Москва е доставила на Дамаск.

Както уточнява Soha News, след взаимодействието с украински специалисти и запознаването с възможностите на С-300, израелското командване е стигнало до извода, че стелт самолетите от пето поколение F-34 Lightning II ще имат осезаеми преимущества ако се изправят с тези комплекси на територията на Сирия. Американските F-15C Eagle са кацнали в Украйна на 6 октомври. Съгласно официалната версия, самолетите са доставени за участие в натовските учения Clear Sky 2018.

В същото време от израелското правителство са отбелязали, че възможностите на С-300 отдавна се отчитат при стратегическото планиране. Москва взе решение да изпрати такива системи в Сирия, след като над Средиземно море бе свален руски военен самолет Ил-20. 

Времето във Варна – 11 октомври 2018

http://budnavarna.bg/38859-vremeto-vav-varna-11-oktomvri-2018/

снимка: Будна Варна

Над Черноморието облачността ще е значителна, преди обяд – ниска слоеста. В следобедните часове, главно по южното крайбрежие, ще има слаби валежи от дъжд. Ще духа до умерен вятър от изто-североизтик. Максимални температури на въздуха: 19°-21°. Температурата на морската вода е 20°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Сутринта в низините, котловините и около водните басейни ще има мъгла или ниска слоеста облачност. През деня облачността ще е по-често значителна и на места в югоизточната половина от България ще превали. Ще духа слаб, в Източна България до умерен североизточен вятър. Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 19° и 24°, за София – около 19°.

Атмосферното налягане ще остане по-високо от средното за октомври.

В планините облачността ще е разкъсана, в масивите от източната половина от страната – предимно значителна. На места в Източните Родопи, Сакар и Странджа ще превали. Ще духа умерен, по високите и открити части – до бурен вятър от изток-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 13°, на 2000 метра – около 6°.

Материалът Времето във Варна – 11 октомври 2018 е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Врагът не трябва да се слуша

http://pogled.info/svetoven/vragat-ne-tryabva-da-se-slusha.98164

/Поглед.инфо/ Опитайте се да кажете на американеца, че официалната версия за 11 септември не е реалистична. Видите ли, че ако са самолети, то третият небостъргач не е трябвало да пада, ако всичко е изпепелено, то как са останали цели паспортите на терористите, как може да се позвъни от борда на самолета, ако такава техника през 2001 г. не е имало, къде са се дянали крилата на самолета, врязал се в Пентагона… Предупреждавам – ще ви пратят там, де слънце не огрява, че и по-навътре. Ако това е чат, ще ви блокират под възгласи на общо възмущение. Американците не си падат по конспирации.

Не искате мигранти? Или куку-Меркел

http://pogled.info/svetoven/evropa/ne-iskate-migranti-ili-kuku-merkel.98163

/Поглед.инфо/ Напрежението е максимално. Положените от Ангела Меркел напрегнати усилия да върне 40 хил. нелегални мигранти в Италия рискува да доведе до дипломатическа криза на безпрецедентно равнище.

САЩ останаха в "разбито корито". За ЗРК С-400 се изви дълга опашка

http://pogled.info/svetoven/sasht-ostanaha-v-razbito-korito-za-zrk-s-400-se-izvi-dalga-opashka.98162

/Поглед.инфо/ Руското въоръжение с право се смята за най-доброто на света. Искат да го придобият много държави, за да повишат равнището на бойната способност по границите си. Но в това се месят хитрите американски играчи, които искат да пробутат собствената си стока.

Сигнали от Далечния изток: Япония иска да се измъкне от контрола на САЩ

http://pogled.info/svetoven/signali-ot-dalechniya-iztok-yaponiya-iska-da-se-izmakne-ot-kontrola-na-sasht.98161

/Поглед.инфо/ Страната на изгряващото слънце започна да демонстрира първите публични опити да се измъкне изпод контрола и влиянието на САЩ. Без съмнение това е крайно непрост и болезнен процес, защото Япония е много свързана с Щатите в много направление. Въпреки това най-сложното е да се започне. И Токио направи това.

"Някои от безсрамните лъжи на Кремъл минават, но дилетанщината - не"

http://clubz.bg/74319-nqkoi_ot_bezsramnite_lyji_na_kremyl_minavat_no_diletanshtinata_ne

Дали “зелени човечета” нахълтват в Крим, или сваляне на самолета по полет МН-17 от украински бойни самолети, или хакери се намесват в избори в САЩ, с откровените си лъжи изненадващо номерата на руското правителство винаги минават. С явната си дилетанщина през последните седмици тайните служби надхвърлиха границата. Това пише за швейцарския в. “Нойе Цюрхер Цайтунг” журналистът на свободна практика Николай Клименюк. Той е роден през 1970 г. в Севастопол, но живее в Берлин и пише за различни издания.

“Това не е нищо особено, няма и нищо престъпно”, каза преди месец руският президент Владимир Путин по адрес на двама мъже, чиито снимки и имена британските власти оповестиха публично във връзка с атаката с отрова в Солсбъри (срещу двойния агент Скрипал и дъщеря му Юлия – б. р.).

Мъжете, които са пристигнали във Великобритания под имената Петров и Боширов, са основните заподозрени и сътрудници на военната разузнавателна служба ГРУ, заяви премиерката Тереза Мей. Те са били безобидни туристи, отвърна Путин.

Той излъга. Междувременно държавната лъжа в Русия достига ново, непознато досега качество. Сега лъжите явно не целят да убеждават когото и да било. Те окончателно се превърнаха в рутинни действия. Лъжеш заради лъжата, тъй като друго е невъзможно.

Културен туризъм

Когато няколко дни след твърдението на Путин руският тв предавател за чужбина RT («Русия днес” – б. р.) излъчи интервю с представените като цивилни граждани, дори за отявлените поддръжници на Путин беше трудно да приемат историята им за достоверна. В скована поза мъжете, които по време на интервюто с шефката на пропагандния тв канал Маргарита Симонян изглеждаха като полицаи по време на акция, твърдяха, че били дребни предприемачи в областта на фитнеса. В Англия били на почивка, искали и да посетят световноизвестната катедрала в Солсбъри. Значи културен туризъм.

Открита агресия, която руската държава все пак признава, се приема от публиката по-добре, отколкото конфузни поражения. Приключенски прилагателни, произтичащи от понятието Солсбъри, се възприемаха така, като че ли става дума за предградие на Москва. Интервюто достигна връхната си точка, когато двамата интервюирани обявиха, че били хомодвойка. Беше така комично, че социалните медии реагираха, разпространявайки като на пожар снимки, видео, блогове и текстове. Това не беше разпространяване на теории на конспирациите. Досега те бяха най-честата реакция на хвърляната от Кремъл прогандна мъгла, както при свалянето на малайзийския самолет, изпълняващ полет МН-17 или при руската инвазия в Украйна. Дори твърдите поддръжници на Путин бяха объркани от историите на «Петров и Боширов», които нямаха нищо общо с истината.

За зла участ не мина и месец и представящият се като Боширов беше идентифициран от разследващи екипи на «Bellincat» в Англия и «The Insider” в Русия като  полковника от ГРУ Руслан Чепига.

Дори е бил закичен със званието “Герой на Руската федерация”, най-високото отличие в Русия. Най-вероятно за организиране бягството на президента на Украйна Янукович в Русия. По правило орденът се връчва лично от президента. Повече от вероятно е, че за Путин тайният агент Чепига не е бил само име.

Рязък спад на популярността

Аферата Скрипал се превръща в едно от най-големите и стъписващи поражения в историята на руските и съветски тайни служби. Примерно беше установено, че руски агенти са пътували на тайни мисии със задгранични паспорти, чиито номера са последователни. Благодарение на тези серийни номера са могли да бъдат разкрити цели мрежи от шпиони. В Холандия бяха разобличени четирима офицери от ГРУ, които са влязли в страната с подобни документи за самоличност, за да хакнат мрежата на Организацията за забрана на химическите оръжия. Точно организацията, която сега се занимава с атентата с невропаралитично вещество в Солсбъри. Според холандските разследващи същите мъже са били на път да хакнат компютърната мрежа на международната антидопингова агенция WADA, също компютрите на екипа, разследващ свалянето на самолета, изпълняващ полет МН-17. В Русия тези разкрития изобщо не се посрещат добре. Дори верни на линията комици си позволяват вицове по темата в държавно контролираната телевизия.

Междувременно руската властова машинария стигна до онази точка, при която стратегията й на безсрамие дава заден ход. Тайните служби не ги е грижа за надеждно прикриване на агентите им, това се отнася и до пропагандната машина при разпространяването на лъжи – за нея не е важно дали й вярват. Когато пропагандата твърди, че в задгранични служби работят некадърни идиоти, вярва й предимно руската тайна служба.

Явни агресии, които рано или късно руската държава признава, се приемат от публиката по-добре, отколкото поражения. Към това трябва да се прибави планираната пенсионна реформа, която буни народа.

Според последното проучване на частния социологически институт “Левада” одобрението за Путин е паднало на нивото от 2013 г., значи преди твърде популярната за населението инвазия в Крим и в Източна Украйна. Въпреки почти тоталния контрол на държавата над медиите, към днешна дата само 58 на сто от запитаните подкрепят Путин. За руските условия това е много нисък процент.

Резултатите от управлението на Тръмп и предшествениците му за обикновените американци

http://pogled.info/svetoven/amerika/rezultatite-ot-upravlenieto-na-tramp-i-predshestvenitsite-mu-za-obiknovenite-amerikantsi.98160

/Поглед.инфо/ За Тръмп пишат много и често. Пишем много за инициативите му във външната политика. И много по-малко за вътрешната политическа борба в Съединените щати и за опитите на враговете му да го отстранят с импийчмънт. И много малко е написано как управлението му засяга живота на обикновените хора - и как тези действия оказват влияние върху неговата подкрепа. А нали човекът встъпи в длъжност преди почти две години и той обяви много сериозни инициативи за промяна на живота в страната. Да видим какво се е променило през последните няколко години и какво се случва в САЩ в икономиката. Ние гледаме от гледна точка на „малкия човек“.

ЗРК С-400 ще помогнат на Китай да държи «на каишка» есминците на военноморските сили на САЩ

http://pogled.info/svetoven/zrk-s-400-shte-pomognat-na-kitai-da-darzhi-na-kaishka-esmintsite-na-voennomorskite-sili-na-sasht.98159

/Поглед.инфо/ Руските бойни комплекси на ПВО бяха закупени от Китай по една причина: да прикрият подготовката за пуска на батареите на системата DF-21D, способни да поразяват есминците на военноморските сили на САЩ.

Христо Мутафчиев с инсулт на морето, превозват го с фалкона

https://www.24chasa.bg/novini/article/7091425

Христо Мутафчиев с инсулт  на морето,  превозват го с фалконаАктьорът Христо Мутафчиев получава инсулт по време на снимките на новия български филм "Миграцията на паламуда" в Поморие. Той е закаран в многопрофилната болница в Бургас в тежко състояние - с хеморагичен инсулт с масивен кръвоизлив в дясната част на мозъка. От инсулта до намирането на актьора в стаята му са минали повече от 8 часа.

И саудитците пет пари не дават за Тръмп

http://pogled.info/svetoven/i-saudittsite-pet-pari-ne-davat-za-tramp.98158

/Поглед.инфо/ Накъде се отива света? Германия не иска да се отказва от „Северен поток-2“ (Ууу, фашисти!), Китай игнорира американските санкции, и на всичкото отгоре въвежда свои в отговор (Ууу, комунисти!), Русия – тя пък съвсем се е разпасала, постоянно нарушава васалната клетва, която Елцин произнесе в Конгреса (Ууу, тези руснаци!), Не само това, индийците не оправдаха висоооокото доверие, оказано им от а-а-а-х каква изключителна държава (Ууу... даже не знаем какво да кажем, един Пакистан им трябва!). А Турция, момчета – това нима не е нахалитет? Какво са си въобразили за себе си тези отомански имперци? Сътрудничат с руснаците, санкциите не подкрепят, Америка ругаят – накъде отива света?

30 000 „мръсни дизела са внесени в България през 2017 г.

https://petel.bg/30-000----mrasni-dizela-sa-vneseni-v-Balgariya-prez-2017-g-__286295

Европейската комисия иска да ограничи износа на стари автомобили към Източна Европа На Запад не ги искат, на Изток ги купуват - през 2017 т....

Мъртвило-1 - регулировчици на смъртта

http://pogled.info/bulgarski/martvilo-1-regulirovchitsi-na-smartta.98157

/Поглед.инфо/ Отделната човешка трагедия ни възпламенява – къде искрено, къде показно – особено ако пострада известна личност. Трайната драма на милиони хора обаче ни оставя равнодушни, дори вече я смятаме за нещо нормално.

Плутон може да е последният обитаем свят в Слънчевата система

https://petel.bg/Pluton-mozhe-da-e-posledniyat-obitaem-svyat-v-Slanchevata-sistema__286290

Астрономите често говорят за бъдещето на Слънцето и как това ще доведе до гибелта на Земята. Няма защо да се бърза, понеже по най-песимисти...

Джак Ма: САЩ ще е големият губещ от търговската война

https://petel.bg/Dzhak-Ma--SASHH-shhe-e-golemiyat-gubeshh-ot-targovskata-voyna__286299

Много анализатори смятат, че печелившата страна от изострящия се търговски конфликт между Пекин и Вашингтон, е Щатите. Доларът достига но...

Домашен орален тест за 20 минути проверява за ХИВ

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7088302

Домашен орален тест за 20 минути проверява за ХИВВсеки 20-и от изследвалите се мъже, които правят секс с мъже, е с положителен резултат за инфекциятаСлед модерното лечение не се открива вирусен товар в кръвта Наблюдаваме нова, тревожна тенденция благодарение на това, че достигаме до “скритата” гей общност – все повече инфектирани мъже, които правят секс с мъж, са достигнали до СПИН,

МОН: Децата с увреждания също ще получават медицински грижи в учебните заведения

https://petel.bg/MON--Detsata-s-uvrezhdaniya-sashho-shhe-poluchavat-meditsinski-grizhi-v-uchebnite-zavedeniya__286298

Министерството на образованието изпрати писмо до началниците на регионалните управления на образованието относно дейностите, които се...

Мост падна на остров Сардиния

https://petel.bg/Most-padna-na-ostrov-Sardiniya-__286297

Движението по съоръжението е спряно два часа преди това Мост падна в италианския остров Сардиния в резултат на лошо време. Малка част ...

Назначиха нови ДНК експертизи на бухалката, с която изнасилиха и убиха доцента в Пловдив

https://pik.bg/назначиха-нови-днк-експертизи-на-бухалката-с-която-изнасилиха-и-убиха-доцента-в-пловдив-news787481.html

Назначиха нови ДНК експертизи на бухалката, с която изнасилиха и убиха доцента в Пловдив

От окръжната прокуратура в Пловдив бяха назначени две нови експертизи по разследването за убийството на доц. Стефан Нейков. Едната е за ДНК на биологичния материал, открит по бухалката, с която е бил изнасилен и пребит до смърт ученият, информира "Монитор". 

Втората експертиза е съдебно-медицинска и тя трябва да установи дали смъртта му е настъпила по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост. Това стана ясно по време на мярката за неотклонение на обвинения в убийството Илия Стоичков в окръжния съд в Пловдив.

Стоичков е съпруг на бивша студентка на доц. Нейков, с когото тя имала среща на 2 юли т.г. вечерта в началото на близкото до Пловдив село Оризари. Съпругата на Илия - Иванка познавала учения от 2005г., когато била студентка в Аграрния университет в Пловдив. Доц. Нейков не й преподавал, но се познавали покрай сина на жертвата, уточниха от прокуратурата. След като завършила тогава бакалавърска степен, искала да продължи образованието си. Преди време записала да учи за магистър, но прекъснала и потърсила доц. Нейков за съдействие. Желанието й било да се възползва от контактите му в научната общност, а според прокуратурата ученият й поискал в замяна секс и пари. Именно на тази тяхна среща край Оризари ненадейно се появил Илия Стоичков. Разгневеният съпруг се нахвърлил върху 70-годишния учен.

Съдия Станислава Бозева отхвърли искането на Илия Стоичков и адвокатката му Мария Гарбатилова да бъде пуснат на свобода, като отново го остави зад решетките. Адвокат Гарбатилова бе категорична, че ще обжалва и делото в Апелативния съд ще бъде на 18 октомври от 10 часа.

Роден е Марко Вачков, основател на модерното пчеларство в България

https://www.actualno.com/chronicles/roden-e-marko-vachkov-osnovatel-na-modernoto-pchelarstvo-v-bylgarija-news_698991.html

Марко Вачков е български кооперативен деец, роден през 1866 в Сухиндол и починал 1936 в София. Основател на модерното пчеларство в България. Освен това е книжовник, публицист, преводач, читалищен деец. Завършва „Педагогика“ в Свищов (1884) и „Земеделие“ в „Образцов чифлик“, Русе (1896). Основава първата пчеларска организация в България през 1899 г. Започва да издава списание "Пчела", на което е главен редактор (1902-1927). У

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване