Каква щеше да е Германия без източноевропейците

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/10/11/3325616_bez_iztochnoevropeicite_germaniia_shteshe_da_e_po-zle/?ref=rss


Източноевропейци заемат повечето от новите работни места в Германия. Без тях много сгради щяха да останат непостроени, а много пощенски пратки – нераздадени, пише германско издание, цитирано от "Дойче веле".<br /><br />Всяко второ ново работно място в Германия напоследък се заема от чуждестранен работник. По данни на Германската агенция по труда от месец юли броят на работещите в Германия е нараснал в сравнение със същия период на миналата година с близо 700 хил. души. От...

Бебе почина само ден след като бе изписано от болницата във Видин

https://petel.bg/Bebe-pochina-samo-den-sled-kato-be-izpisano-ot-bolnitsata-vav-Vidin__286455

trafficnews.bg   Майката обвинява лекарите в немарливост Новородено бебе почина само ден, след като беше изписано от видинската болница. ...

Григор смени визията си

https://petel.bg/Grigor-smeni-viziyata-si__286454

Първата ни ракета Григор Димитров се похвали с новата си визия. Българинът качи снимка в социалните мрежи, докато тренира във фитнеса, а н...

Костадин Паскалев проговори за екшъните в БСП – ще бъде ли поискана оставката на Корнелия Нинова

http://pogled.info/bulgarski/kostadin-paskalev-progovori-za-ekshanite-v-bsp-shte-bade-li-poiskana-ostavkata-na-korneliya-ninova.98172

/Поглед.инфо/ Бунт ли има срещу лидерката Корнелия Нинова в БСП и възможно ли е социалистите, недоволни от управлението й, да поискат оставката й на следващия партиен конгрес? На тези въпроси отговори ексклузивно пред Костадин Паскалев - ексминистър на МРРБ от БСП в правителството на Симеон Сакскобургготски и дългогодишен кмет на Благоевград, който е и член на НС на БСП. 

Анн Халенберг: Прекрасната публика, концертът и красивата зала ме карат да се чувствам фантастично

http://pogled.info/tv/kulturen-pogled/ann-halenberg-prekrasnata-publika-kontsertat-i-krasivata-zala-me-karat-da-se-chuvstvam-fantastichno.98171

Стартът на тазгодишното издание на фестивал „Изкуството на барока“ бе даден от международния окестър Ил Помодоро с Анн Халенберг - мецосопран. За публиката бе удоволствие да се пренесе във Венеция през 1729 г., когато сезонът на карнавала бил истински ураган-:най- известните певци от цяла Евроа представяли творби от най-модерните за времето си брилянтни композитори. Минути след концерта Калина Красимирова разговаря с вдъхновената и вдъхновяваща певица. /ВИДЕО/

Ангел Найденов: Нинова превръща „Дума“ в партийно дадзибао - от сутрин до вечер да обясняват колко е велика тя

http://pogled.info/bulgarski/angel-naidenov-ninova-prevrashta-duma-v-partiino-dadzibao-ot-sutrin-do-vecher-da-obyasnyavat-kolko-e-velika-tya.98170

/Поглед.инфо/ Петдесет знакови имена на социалисти и членове на Националния съвет на БСП атакуват решението на Изпълнителното бюро да замени главния редактор на партийния вестник „Дума“ Таня Джаджева с Йордан Мичев. Документът е подготвен от евродепутата Георги Пирински и журналистката Велислава Дърева. Сред положилите подписа си са още Красимир Янков, Костадин Паскалев, Дора Янкова, Георги Гергов, Румен Овчаров, Михаил Миков, Румен Гечев, Атанас Мерджанов, Ангел Найденов, Георги Божинов, Петър Мутафчиев.

В Румъния удвояват пенсиите до 2022 година

http://www.cross.bg/godina-byudzheta-tazi-1586042.html

/КРОСС/ Румънското правителство одобри план за постепенно удвояване на пенсиите до 2022 година, предаде Франс прес, цитирана от БНР. Той предвижда това перо на бюджета тогава да възлиза на 30 милиарда евро. За сравнение тази година за пенсии са предвидени 13 милиарда. Пенсионерите в северната ни съседка сега са 5 милиона и 200 хиляди души. Средната пенсия в момента е 240 евро на месец. Министърът на труда Лия Олгуца Василеску заяви, че няма да се въвеждат нови данъци за набавяне на необходимите средства в бюджета. Според нея те ще станат налични от редовното увеличение на брутния вътрешен продукт. През миналата година Румъния регистрира рекорден икономически растеж от 6.9 процента, стимулиран от потреблението на домакинствата на фона на увеличения на заплатите и намаления на данъците. За тази година е планиран ръст от 5.5 на сто и а за следващата - 5.7.

Сватбата на арабка и евреин разбуни духовете в Израел

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/10/11/3325949_svatbata_na_arabka_i_evrein_v_izrael_razbuni_duhovete/?ref=rss


Съобщението за сватба, държана до последно в тайна, между израелски евреин актьор и израелска арабка телевизионна водеща предизвика смесени реакции в Израел, предадоха агенциите "Франс прес" и "Ройтерс".<br /><br />37-годишната Люси Ахариш, първата арабка, която води предаване на иврит по израелската телевизия, и 43-годишният Цахи Халеви, актьор в успешния сериал "Фауда" на Нетфликс, са сключили вчера брак, който бе обявен през изминалата нощ от...

442 библиотеки обновяват фондовете си чрез програма на Министерството на културата

http://www.moreto.net/novini.php?n=383555

442 проекта се финансират по програмата „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност”, която дава възможност за обновяване на библиотечните фондове, научи Moreto.net. Програмата на стойност 1 млн. лв.

До 2025 г. медиите почти няма да имат нужда от репортери

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7095619

До 2025 г. медиите  почти  няма да имат нужда  от репортериРазвитието на три сектора ще доведе до намалено търсене на репортери в редакциите и ще спести на собственици и издатели средства за заплати и осигуровки. Не бързайте да се радвате! Спестените бюджети ще се пренасочат към закупуване на модерен софтуер и внедряване на иновации, за плащане на авторски права на любители журналисти и адекватно

Съдия, ощетил ЦСКА-София, е сред арестуваните в Белгия

http://clubz.bg/74364-sydiq_oshtetil_cska_sofiq_e_sred_arestuvanite_v_belgiq

Международният съдия Барт Вертентен е сред арестуваните футболни хора в Белгия, стана ясно вчера.

Властите в страната задържаха общо 28 души по подозрения за уговаряне на мачове, укриване на данъци, пране на пари и корупция. Сред тях са членове на административни съвети на клубовете, двама съдии, четирима агенти и дори двама журналисти.

Единият от съдиите е Барт Вертентен. През лятото той свири мача ЦСКА-София - „Копенхаген“ (1:2) от третата предварителна фаза на турнира Лига Европа. Реферът показа пресилен картон на Божидар Чорбаджийски в момент, в който „червените“ водеха с 1:0. Имаше и други спорни отсъждания. След мача ръководството на "червените" изригна срещу белгиеца.

Вертентен е близък приятел със сръбския мениджър Деян Велкович, който също бе арестуван, но по-късно освободен, при това без гаранция. След мачове двамата доста често сядали на една маса.

"Душманинът на ЦСКА-София" се опитал да помогне в два последователни мача на отбора на „Мехелен“ да се спаси от изпадане от Първа „А“ дивизия - най-високото ниво на белгийския футбол. Опитът обаче се оказал неуспешен.

В първия случай помощта била задочна. Вертентен свирил мач на „Ойпен“ - отбор, който също се борил за спасяване. И го ощетил с дузпа в негова вреда, отсъдена в полза на „Роял Антверп“ за нарушение извън наказателното поле.

В следващия кръг реферът помогнал на „Мехелен“ да спечели срещу „Ваасланд-Беверен“. Но „Ойпен“ изненадващо постигнал голяма победа и запазил мястото си в елита благодарение на по-добра голова разлика.

(И „Роял Антверп“, и „Беверен“, който днес се нарича „Ваасланд-Беверен“, са добре известни в България. Двата тима са елиминирали „Левски“ в евротурнирите и са част от фолклора на агитката на ЦСКА.)

Вертентен е заподозрян, че е действал по нареждане на Велкович. Мениджърът пък му помогнал да си купи луксозна кола на значително по-ниска цена от действителната. В аферата вероятно са замесени и финансовият директор на „Мехелен“ Тиери Стеелманс и един от собствениците на клуба Оливие Сомерс, които също са в ареста.

Другият арестуван съдия - Себастиан Делфьориер, също е добре познат в Белгия. Той бе разпитан и освободен. Пуснат е и хърватинът Иван Леко, старши треньорът на настоящия шампион „Брюж“.

Скандалът в Белгия се разраства с всеки час. Правата на съдиите Вертентен и Делфьориер бяха незабавно спрени. А цял кръг от Първа „Б“ дивизия  - еквивалента на нашата Втора лига, бе отложен.

Арестуван е и френският мениджър от ирански произход Моги Баят. Той е заподозрян, че е манипулирал трансфери на футболисти с цел лично облагодетелстване.

Главното подозрение е укриване на комисионни от трансфери. През последните години клубовете в Белгия са истински люпилни на таланти. Оттам излязоха много футболисти от световна класа. Днес почти всички от тях играят във Висшата лига на Англия и са гръбнакът на националния отбор на Белгия, който само преди три месеца постигна най-големия си успех на Световно първенство – трето място.

Вижте ограниченията по пътищата в страната за утре

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7097305

Вижте ограниченията по пътищата в страната за утреІ. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: През следващото денонощие облачността ще е разкъсана, по-значителна над източните райони. В Югоизточна България са възможни превалявания от дъжд. Сутринта на места в низините и котловините ще има условия за ниска облачност или мъгла. Ще духа слаб, в източната половина от страната умерен североизточен вятър.

Адриан Андреев ще се бори за бронзов медал в младежката олимпиада

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/10/11/3325946_adrian_andreev_shte_se_bori_za_bronzov_medal_v/?ref=rss


Адриан Андреев ще се бори за бронзов медал в турнира от тенис на младежките летни олимпийски игри в Буенос Айрес. 17-годишният българин беше близо до мача за титлата, но загуби полуфинала си с представителя на домакините Факундо Диас Акоста. Аржентинецът се наложи с 6:4, 6:1 за 80 минути.<br /><br />В мача за бронзовия медал Андреев ще се изправи срещу бразилеца Жилберт Соарес Килер Жуниор, който загуби със същия резултат от французина Юго Гастон в първия полуфинал.<br...

Адвокатът на Кристиано за обвинението в изнасилване: Пълна измислица!

https://www.24chasa.bg/sport/article/7097306

Адвокатът на Кристиано за обвинението в изнасилване: Пълна измислица!5-кратният футболист номер 1 в света Кристиано Роналдо отвърна на удара с обвинението в изнасилване от американката Катрин Майорга с изявление на адвоката си. Питър С. Кристиансен обявява цялата история за пълна измишльотина. Единственото вярно в нея според юриста е, че между клиентът му и Майорга има споразумение,

ТИР с изрезки се обърна до Смолян

https://www.actualno.com/crime/tir-s-izrezki-se-obyrna-do-smoljan-news_699421.html

ТИР, натоварен с дървени изрезки, се обърна близо до Смолян следобед. Катастрофата е станала на второкласния път между областния град и прохода Рожен, на изхода на село Бостина, съобщи кореспондент на Actualno.com. Шофьорът изгубил контрол над тежкотоварния камион. Возилото е напуснало пътното платно и се е обърнало на едната страна над мантинелата. В резултат от обръщането на камиона дървеният материал се е изсипал и разпилял, Пътнотранспортното произшествие е на главния път за Пловдив. Движ

Обвинен иманяр обяви, че заловеното златното съкровище за 2 млн. евро е фалшиво

https://frognews.bg/novini/obvinen-imaniar-obiavi-che-zalovenoto-zlatnoto-sakrovishte-2-mln-evro-falshivo.html

Спецпрокуратурата обяви днес, че заловените предмети са автентични и са от 4-ти век пр. Хр. Един от обвиняемите в съда обясни, че ги е изработил и състарил той.

Хората с висок процент на увреждане ще получават 200 лв. месечно, увери Хасан Адемов

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/10/11/3325939_horata_s_visok_procent_na_uvrejdane_shte_poluchavat/?ref=rss


Хората с висок процент на увреждане ще получават гарантиран доход от 200 лв. на месец. Това увери в интервю за Би Ти Ви председателят на Комисията по труда, социалната и демографската политика Хасан Адемов. Той заяви, че освен за финансова подкрепа, ще се разработят и политики за достъп до образование и работа.<br /><br />"Досега интеграционни добавки за хора с увреждания над 50% бяха обвързани с гарантирания минимален доход, който е в размер на 75 лв. Новото е, че те ще се...

За девет месеца през 2018 г. са убити повече журналисти, отколкото през 2017 г.

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/10/11/3325941_za_devet_meseca_prez_2018_g_sa_ubiti_poveche/?ref=rss


През първите девет месеца на годината във връзка с професионалната им дейност са били убити 56 журналисти - повече от цялата 2017 г., сочат данни на неправителствената организация "Репортери без граници", предаде агенция "Франс прес".<br /><br />"Докато 2017 г. беше годината с най-малко убийства от 14 години насам за журналистическата професия, 2018 г. обръща тази низходяща тенденция", се казва в изявлението на организацията, публикувано днес.<br...

Заличават 71 туроператора от Националния регистър

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/FjKV51SaBBI/

mtМинистерството на туризма заличава от от Националния туристически регистър 71 дружества, вписани като туроператори. Те са в градовете София, Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Добрич, Плевен, Несебър, Поморие, Самоков, Кърджали, Велико Търново и Велинград.

Причината е, че компаниите не са представили задължителната застраховка „Отговорност на туроператора“. За период от две години те няма да имат право да заявяват регистрация за туроператорска дейност. Заличените дружества не са премахнати от регистъра, но е отразена заповедта за заличаването им, като имената им са оцветени в червено.

Това се прави, за да може при справка в регистъра потребителите да получават информация дали туроператорът е коректен и извършва дейност, спазвайки закона.

Не съществува правна възможност регистриран туроператор временно да спира дейността си и/или да няма валидна застраховка.

 

ИМАНЯР ТВЪРДИ СЕНЗАЦИОННО: Златното съкровище за 2 млн. евро е фалшиво (СНИМКИ)

https://pik.bg/иманяр-твърди-сензационно-златното-съкровище-за-2-млн-евро-е-фалшиво-снимки-news787786.html

ИМАНЯР ТВЪРДИ СЕНЗАЦИОННО: Златното съкровище за 2 млн. евро е фалшиво (СНИМКИ)

"Венецът и торквата са имитации, които съм измислил. Венецът е имитация на тракийско изделие, а гривните и торквата са персийски стил. Изработени са от злато и сребро. Направени са така, че да изглеждат стари и антични. След като ги изработя ги състарявам с киселина". Това заяви обявиняемият Петър Влаев, един от четиримата задържани при акция на Спецпрокуратурата, ГДБОП и ДАНС, по време на заседание в специализирания съд за определяне на мярка за неотклонение на лицата.

Той допълни, че има и матрица на предмет, която се е намирала в дома му, но е била иззета, предаде Монитор. 

Другите трима обвиняеми са Димитър Андинов, Антон Игов и Недко Добчев. Пред съда Андинов също каза, че предметите са имитация.

Вучич: Народът не прие моето предложение за решаване на въпроса за Косово

https://www.24chasa.bg/novini/article/7097289

Вучич: Народът не прие моето предложение 
за решаване на въпроса за КосовоПрезидентът на Сърбия Александър Вучич заяви днес, че е винаги готов да разговаря за всякакви компромисни решения за Косово и да ги предложи на сръбския народ, но такива не се очертават, предаде Танюг. Вучич каза, че това, което е мислил, че може да бъде решение, е срещнало всеобща съпротива от страна на сръбските граждани.

ОТ РУСЕ ДО ХАМБУРГ: Говори човекът, извел Северин от България

http://nakratko.bg/category/60/165351/


Пред NOVA говори човекът, извел Северин от България. Синан е помогнал на предполагаемия убиец на Виктория Маринова от Русе да избяга в Германия. Кара го с колата си до Хамбург. Двамата се познавали от махалата.

Северин Красимиров имал седем братя и сестри и бил умствено изостанал

http://www.moreto.net/novini.php?n=383539

Северин Красимиров е признал, че е убил Виктория Маринова пред майка си веднага, след като е пристигнал при нея в Германия. Селяйдин, както го познават в ромската махала в Русе, й споделил, че бил пиян, а и употребил наркотици в нощта преди да нападне 30-годишната жена.

Лондон разследва съпруга на азербайджански банкер, похарчила 16 млн. лири в "Хародс"

https://www.24chasa.bg/novini/article/7097280

Лондон разследва съпруга на азербайджански банкер, похарчила 16 млн. лири в "Хародс"Великобритания разследва съпругата на осъден азербайджански банкер, задето е похарчила 16 млн. британски лири в магазина за луксозни стоки "Хародс", съобщи съд в Лондон, цитиран от агенция "Ройтерс". Замира Хаджиева е първият човек, който ще бъде разследван според новите правила на Великобритания за проучване на необяснено голямо богатство,

Искат наказание освен за Северин и за близките му: Те са...

https://petel.bg/Iskat-nakazanie-osven-za-Severin-i-za-blizkite-mu--Te-sa---__286453

Бруталното изнасилване и убийство на тв водещата Виктория Маринова и разкриването на извършителя Северин Красимиров накараха социалнит...

На 12 октомври имен ден празнуват...

https://petel.bg/Na-12-oktomvri-imen-den-praznuvat---__286452

На 12 октомври почитаме паметта на един от най-праведните християни, чиито мощи и днес вършат чудеса. Честит Имен Ден! Имен ден празнуват ...

Мъжът, закарал Северин до Германия: Карах 30 часа, той мълча през почти цялото време (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7097287

Мъжът, закарал Северин до Германия: Карах 30 часа, той мълча през почти цялото време (Видео)Човекът, извел Северин от България - Синан е помогнал на предполагаемия убиец на Виктория Маринова от Русе да избяга в Германия. Кара го с колата си до Хамбург. Двамата се познавали от махалата, разказва NOVA. Синан твърди, че през целия път Северин не казал, че е изнасилил и убил Виктория. "Изобщо не ми е казал нищо.

7 от 10 българи отиват на очен лекар само при проблем

https://www.actualno.com/healthy/7-ot-10-bylgari-otivat-na-ochen-lekar-samo-pri-problem-news_699386.html

71% от българите на възраст между 20 и 45 г. посещават очен лекар само при проблем, сочат резултати от представено изследване на "Маркет линкс" от юли 2018 г. за грижите, които полагаме за очите си в Световния ден на зрението. 18% от населението в активна възраст у нас посещава офталмолог веднъж годишно, а 5% твърдят, че изобщо не стигат до специализирания кабинет. "Подобна е статистиката за грижите за зрението и в световен мащаб и видимо, България не прави изключение от практик

Националният съвет за интеграция подкрепи законопроекта за хората с увреждания

https://offnews.bg//politika/natcionalniat-savet-za-integratcia-podkrepi-zakonoproekta-za-horata-s-689785.html

Националният съвет за интеграция на хората с увреждания подкрепи проекта на Закон за хората с увреждания, подготвен от Министерството на труда и социалната политика.

Това беше съобщено след края на заседанието от министъра на труда и социалната политика и председател на съвета Бисер Петков на брифинг с омбудсмана Мая Манолова, заместник-председателя на НСИХУ Адриана Стоименова и Мая Стоицева, представител на майките на деца с увреждания.

Днес направихме първата стъпка за изпълнението на Плана за действие за приемане на законодателство за хората с увреждания, който беше подписан на 9 октомври между представители на правителството, омбудсмана, организациите на и за хората с увреждания и майки на деца с увреждания, каза министър Петков.

През следващата седмица предстои проектът да бъде обсъден в Националния съвет за тристранно сътрудничество и Министерския съвет.

Целта е на 19 октомври законопроектът за хората с увреждания да постъпи в Народното събрание.

"Участниците в заседанието се обединиха около мнението, че законопроектът е първа стъпка към реформата на политиките на хората с увреждания, която ще им осигури повече права и по-висока финансова подкрепа", обявиха от пресцентъра на министерството на труда и социалната политика.

Разследват жена, похарчила 16 милиона лири в "Хародс"

https://dnes.dir.bg/svyat/razsledvat-zhena-poharchila-16-miliona-liri-v-harods

55-годишната Замира Хаджиева е първата „жертва“ на новия британски закон за борба с корупцията

Товарният кораб "Прогрес МС-10" ще бъде изстрелян по план към МКС на 31 октомври

https://www.24chasa.bg/novini/article/7097275

Товарният кораб "Прогрес МС-10" ще бъде изстрелян по план към МКС на 31 октомвриСтартът на космическия товарен кораб "Прогрес МС-10" ще се състои по план и той ще бъде изстрелян към Международната космическа станция /МКС/ на 31 октомври, предаде ТАСС. Аварията с ракетата-носител "Союз-ФГ", която стана в четвъртък, няма да повлияе на сроковете за изстрелване на товарната мисия. Но преди изстрелването на кораба специалистите ще

Жители на квартала, където е живял Северин: Мотористи нахлуха и биха наред

https://www.24chasa.bg/novini/article/7097277

Жители на квартала, където е живял Северин: Мотористи нахлуха и биха наред"Дъщеря ми дойде притеснена при мен. Каза ми да прибера братята й, защото в квартала нахлули мотористи и биели наред. Един е бит пред барчето в квартала. Това разказа пред bTV жителка на русенския квартал "Тракция", където е живял заподозрения за убийството на Виктория Маринова - Северин. "Разбиха сателитни чинии, начупиха колите.

Селена Гомес постъпи в психиатрична клиника

http://www.cross.bg/selena-gomes-klinika-1586025.html

/КРОСС/ Певицата Селена Гомес е постъпила в психиатрична клиника заради емоционален срив, съобщава БГНЕС. Според съобщения в медиите 26-годишната звезда е настанена в болница през септември. Гомес била притеснена от информация за намаляване на броя на левкоцитите в тялото й. Медии твърдят, че Селена поискала да напусне медицинската институция, но лекарите отказали и я прехвърлили в психиатрично отделение. Селена страда от системен лупус еритематозус (автоимунно заболяване, което може да засегне всеки орган в тялото). През 2017 г. певицата претърпя бъбречна трансплантация.

Осигурено е полицейско присъствие в кв. "Тракция" в Русе

//dariknews.bg/novini/bylgariia/osigureno-e-policejsko-prisystvie-v-kv.-trakciia-v-ruse-2125079

Полицейски патрули и служители на жандармерията са изпратени в русенския кв. „Тракция“ за осигуряване на спокойствието на жителите, съобщиха от пресцентъра на МВР.  Към момента няма данни за напрежение, след като в късния следобед група мотористи е преминала през квартала без да създава безредици.

Мотористи са нахлули в ромските квартали в Русе, където е живеел Северин

https://frognews.bg/novini/motoristi-nahluli-romskiia-kvartal-ruse-kadeto-jiveel-severin.html

Мотористи са нахлули в квартал ”Тракцията” в Русе, където е живеел убиецът на Виктория Маринова. Близо 50 мотористи са се събрали на протест във Варна днес следобед. Поводът за събирането им е решение на Окръжния съд във Варна.

Законопроектът за хората с увреждания получи подкрепата на Националния съвет за интеграция

http://nakratko.bg/category/59/165350/


Законопроектът за хората с увреждания получи подкрепата на Националния съвет за интеграция на тези хора. 26 са гласувалите "за", един се е въздържал, а трима са били против.

ЦСКА предприема действия срещу тим от Втора лига, именувал се ЦСКА 1948

https://offnews.bg//futbol/tcska-predpriema-dejstvia-sreshtu-tim-ot-vtora-liga-imenuval-se-tcska-689787.html

Спортният директор на ЦСКА Пламен Марков коментира пред БНР новината за платената клубна емблема и обстоятелствата, които произтичат от това действие.

Легендата на "армейците" сподели, че ръководството ще предприеме действия срещу клуба от Втора лига, именувал се ЦСКА 1948, който ползва емблемата, символите и претендира за историята на ЦСКА.

"Искам да подравя и честитя на всички нашите фенове тази прекрасна новина. Надявам се и вярвам, че тя ги е направила щастливи. За нас като ръководство този акт беше също много важен. С него собствениците показаха чистите си намерения относно клуба, относно футбола и изобщо спрямо спорта. Между другото това са факти, които те са доказали във времето назад със своята работа. Съвсем нормално е да претендираме за всички наши активи, титли и история.

Това е един акт, който доказва, че връщайки си емблемата, клубът 100-процентово добива автентичност. В този смисъл считам, че никой повече под каквато и да е форма няма моралното право да има претенции след този факт. Прекалено рано е да говорим за процедура от наша страна спрямо тима от Втора лига ЦСКА 1948. Първо трябва да изживеем радостта си.

Освен това, не съм запознат юридически с този казус. От моя гледна точка обаче няма как два клуба да използват едновременно една почти идентична емблема. Няма как да се случи това. Процедурата за свързване с БФС и съответно оттам - придвижване на процедурата към УЕФА по темата, ще изисква време.

Вярвам, че срокът ще бъде достатъчно кратък, за да може навсякъде - и на таблото на стадионите и навсякъде по медиите да се възстанови тази емблема. В момента има еуфория в нашата фенска общност. Надявам се още на близкия мач за Купата и след това в срещата с Етър за първенство на стадиона да има доста хора, които да покажат любовта си към клуба. И самият клуб има нужда от повече зрители. Със сигурност ще се премине и към процедура за заличаване на тирето и думата София от официалното име на клуба.

Изчаквахме да мине този ден и в бъдеще ще се тръгне и в тази посока. Това е въпрос на юридически стъпки, които ще бъдат направени от нашите адвокати. Във връзка с включването в дълга на един имот, който не е наша собственост, ние ще се обърнем към съда. Това е едно нормално действие. Но аз не съм специалист и не мога да ви дам точна оценка“, коментира Пламен Марков.

Рецидивист открадна кабели от павилиони на Колхозния пазар във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=383546

Сигнал за кражба на захранващи кабели от павилиони, намиращи се на Централен пазар - Варна е подаден вчера, съобщиха от ОД но МВР - Варна за Moreto.net. След проведени оперативно – издирвателни дейности и действия по разследване на случая, е установено, че извършител на деянието е мъж на 35 г.

Белгия ограничи още повече дизеловите автомобили

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/10/11/3325935_belgiia_ogranichi_oshte_poveche_dizelovite_avtomobili/?ref=rss


Собствениците на дизелови автомобили в Белгия са изправени пред все повече изпитания - от забраните да преминават през централни градски части, до постоянно растящата цена на горивото, съобщават местни медии.<br /><br />Потребителски организации изчисляват, че поскъпването на нафтата води до около 500 евро повишение в годишните разходи за дизелов автомобил. За сравнение поскъпването на бензина води до годишно увеличение от около 170 евро.<br /><br />Цената на дизела в...

Жертвите от наводненията на остров Майорка вече са 12 (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7097256

Жертвите от наводненията на остров Майорка вече са 12 (Снимки)Жертвите от наводненията на испанския остров Майорка станаха 12, като още две тела бяха открити днес, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Телата на мъж и жена бяха открити близо до източния град Арта, близо до мястото, където по-рано беше намерена колата на изчезнала германска двойка, съобщи в Туитър спасителната служба.

Бургаският съд разреши промяната на устройствения план до плажа "Силистар"

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/burgaskiiat-syd-razreshi-promianata-na-ustroistveniia-plan-do-plaja-silistar-269864/

Административните съдии отсъдиха, че общинските съветници от Царево не са нарушили закона като дават право за трайно ползване с ниско застрояване

САЩ настояха Западът да прояви твърдост и да запази санкциите срещу Русия

https://www.mediapool.bg/sasht-nastoyaha-zapadat-da-proyavi-tvardost-i-da-zapazi-sanktsiite-sreshtu-rusiya-news284900.html

Американският специален пратеник за конфликта в Източна Украйна Кърт Волкър каза, че Западът трябва да прояви твърдост и за запази санкциите срещу Москва, защото Русия не изтегля войските си от сепаратисткия регион и не предприема стъпки към разрешаването на конфликта, предаде Асошиейтед прес. Волкър говори пред репортери по видеомост от Брюксел, където има срещи с високопоставени лица от Европейския съюз, на които се обсъжда запазването на санкциите. Волкър бе назначен от президента Доналд Тръмп със задача да настоява за уреждане на конфликта в Източна Украйна в който от 2014 г. досега са загинали над 10 000 души в битки между украинските сили и проруските сепаратисти. Санкциите, наложени от Вашингтон, включват замразяване на авоари и забрани за пътуване на определени личности. Четирима украински войници са били убити през последното денонощие, а трима - ранени, в източната сепаратистка проруска част на Украйна, съобщи днес министерството на отбраната в Киев, цитирано от Франс прес. Двама са загинали при бомбардировка, а други двама са били смъртоносно ранени при избухването на взривно устройство. Украинската армия обвини сепаратистите, че през последните 24 часа са обстрелвали 28 пъти нейни позиции, въпреки че е в сила примирие. Бунтовниците обвиниха украинската армия, че 22 пъти е нарушила прекратяването на огъня, според информационната агенция на сепаратистите. Киев и Западът обвиняват Русия, че подкрепя военно бунтовниците, което Москва отрича, въпреки множеството доказателства. Мирните споразумения, подписани в Минск в началото на 2015 г., последвани от поредица примирия, позволиха значително намаляване на сблъсъците, но по протежение на фронтовата линия периодично продължават изблици на насилие.

Мъжът, завел Северин в Хамбург: Беше пиян, но не чак толкова

https://frognews.bg/novini/majat-zavel-severin-hamburg-beshe-piian-chak-tolkova.html

Говори човекът, извел Северин от България. Синан е помогнал на предполагаемия убиец на Виктория Маринова от Русе да избяга в Германия. Кара го с колата си до Хамбург.

Циклон взе осем жертви и наложи масова евакуация в Индия (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7097250

Циклон взе осем жертви и наложи масова
евакуация в Индия (Снимки)Осем човека загинаха днес, след като силен циклон връхлетя крайбрежните райони на индийските щати Андхра Прадеш и Одиша, предаде ДПА, като се позова на властите. Всички жертви са в Андхра Прадеш, засега няма информация за загинали в Одиша. Шест от жертвите са били рибари, предаде БТА. Властите са евакуирали преди циклона хиляди хора от ниско

Тъжна вест! Отиде си почитан от всички бивш депутат

https://petel.bg/Tazhna-vest--Otide-si-pochitan-ot-vsichki-bivsh-deputat__286451

Paнo тaзи cyтpин e пoчинaл  пpoф. д-p Aтaнac Bacилeв, eдин oт гoлeмитe eĸcпepтив oблacттa нa тpyдoвoтo пpaвo y нac.   Имeтo мy бe нeизмeннo изпиcaнo  ĸaтo cъaвтop нa  Koмeнтapa...

Адриан Андреев ще се бори за бронза в Аржентина

https://petel.bg/Adrian-Andreev-shhe-se-bori-za-bronza-v-Arzhentina__286450

Адриан Андреев ще играе в спор за третото място на сингъл на Младежките олимпийски игри в Аржентина. На полуфиналите Андреев отстъпи ...

Ето как Димитър Илиев и Крум Дончев си поделиха отсечките за рали „България”, което стартира във Варна

https://petel.bg/Eto-kak-Dimitar-Iliev-i-Krum-Donchev-si-podeliha-otsechkite-za-rali----Balgariya-----koeto-startira-vav-Varna__286449

Току-що стана ясно как ще си разпределят отсечките на 49-ото рали „България” две от най-големите звезди на състезанието – Димитър Илиев и ...

Учени: Уловените риби не трябва да бъдат пускани отново във водата

http://www.moreto.net/novini.php?n=383538

Американски учени съветват любителите на риболова да се откажат от наложилата се практика уловените риби да бъдат пускани отново на свобода във водата, съобщава сайтът Слаш гиър. Екип от Калифорнийския университет в Ривърсайд установи, че пускането на свобода на улова е псевдо хуманност спрямо рибите.

В.Симеонов: Поздравявам Борисов за това, което направи на срещата с посланиците

https://www.24chasa.bg/novini/article/7097243

В.Симеонов: Поздравявам Борисов за това, което направи на срещата с посланицитеБългарската полиция е по-бърза от немската. Това заяви пред журналисти в Казанлък вицепремиерът Валери Симеонов, предаде БТА. Повод за коментара му беше залавянето на 21-годишния Северин Красимиров, който е заподозрян за убийството на телевизионния директор и водещ на магазинно предаване Виктория Маринова.

Европа прие директива срещу прането на пари

http://clubz.bg/74363-evropa_prie_direktiva_sreshtu_praneto_na_pari

Съветът „Правосъдие и вътрешни работи“  („ПВР“) на ЕС прие днес три важни акта, подготвени по време на българското председателство.

Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието в София.

На Съвета в Люксембург България бе представена от министър Цецка Цачева.

Приетите актове са следните:

Директива за борба с противодействие на изпирането на пари по наказателно-правен ред. На 12 септември Европарламентът прие позицията си по предложението. Компромисното споразумение между институциите бе постигнато при преговорите, проведени под председателството на България.

Регламент относно обработването на лични данни от институциите и органите на ЕС. Неговите разпоредби ще увеличат равнището на защита на данните и ще осигурят свободното им движение в рамките на Съюза. Новите правила са съобразени и с Общия регламент за защита на данните, известен като GDPR, който се прилага от 25 май.

Директива относно несъстоятелността, превантивното преструктуриране и предоставяне на втори шанс и мерки за повишаване на ефективността на процедурите за преструктуриране. Цецка Цачева изрази подкрепата на България за постигнатия балансиран режим, при който са взети предвид интересите на длъжника, кредиторите и другите заинтересовани страни. Според нея има достатъчна гъвкавост за държавите да изберат своя подход за прилагане на принципите, въведени с този акт.

Цецка Цачева сподели изразеното и от другите министри убеждение, че е важно да се работи за засилване на взаимното доверие между правораздавателните органи. Това ще доведе и до подобряване на прилагането на принципа за взаимно признаване по наказателно-правни въпроси.

По време на работния обяд на тема „Финансиране на правосъдието със средства от ЕС“ българският правосъден министър представи опита на своята страна във финансирането на съдебната реформа, включително чрез сътрудничество със Службата за подкрепа на структурните реформи към Европейската комисия и чрез проекти по структурните фондове.

Два изтребителя Ф-16 изгоряха в база в Белгия по време на ремонт

https://www.24chasa.bg/novini/article/7097244

Два изтребителя Ф-16 изгоряха в база в Белгия по време на ремонтДва изтребителя Ф-16 са горели днес в база "Флоренс" южно от Брюксел, съобщиха Белгийските военновъздушни сили (ВВС), цитирани от местни медии. Първоначално подаденият сигнал е съобщавал за взривила се машина. Тези данни бяха уточнени по-късно, когато бе установено, че самолет се е запалил при проверка на двигателя на площадка за поддръжка.

До 2025 г. цената на електромобилите ще се изравни с тази на дизеловите коли

https://www.investor.bg/novini/444/a/do-2025-g-cenata-na-elektromobilite-shte-se-izravni-s-tazi-na-dizelovite-koli-269866/

Прогнозата на Volkswagen е свързана с плановете за увеличаване на производството на електрически превозни средства до 2025 г.

Отпадна едно от обвиненията срещу Харви Уейнстейн

https://www.actualno.com/showbusiness/otpadna-edno-ot-obvinenijata-sreshtu-harvi-uejnstejn-news_699419.html

Нюйоркски съдия в четвъртък отхвърли едно от шестте твърдения за сексуално насилие срещу филмовия магнат Харви Уейнстейн. 66-годишният баща на пет деца е на свобода срещу гаранция от 1 милион долара и е принуден да носи GPS монитор. Той отдавна пледира, че е невинен по шестте случая, за които се твърди, че са извършени срещу три жени през 2004, 2006 и 2013 г. Той влезе в наказателния съд в центъра на Манхатън, облечен в тъмен костюм, вратовръзка и бяла риза за краткото изслушване, което отбеля

Вселенската патриаршия даде независимост на Украинската православна църква

https://www.mediapool.bg/vselenskata-patriarshiya-dade-nezavisimost-na-ukrainskata-pravoslavna-tsarkva-news284899.html

Синодът на Вселенската патриаршия предостави автокефалия на Украинската православна църква. Това съобщи във Фейсбук говорителят на Украинската православна църква и Киевската патриаршия Евстратий Зоря, цитиран от украинската агенция Униан. Информацията за решението на Синода, взето на провелото се от 9-ти октомври до днес в Истанбул при закрити врата заседание, била потвърдена от няколко източника. В Украйна сега има две църкви - едната свързана с Москва, другата - с Киевската патриаршия. Киевската патриаршия се самопровъзгласи през 1992 г., когато Украйна стана независима, и не е призната от нито една православна църква в света. Свързаната с Московската патриаршия църква е най-голямата религиозна общност в Украйна по брой енории, но все повече украинци обаче се самоопределят като последователи на Киевската патриаршия. През 2016 година предводителите на Киевската патриаршия-Украинска православна църква (УПЦ) патриарх Филарет и митрополит Макарий поискаха от вселенския патриарх Вартоломей да предостави автокефалия на православната църква в Украйна, да признае за недействителен актът от 1686 година, с който Киевската митрополия се е присъединила към Московската патриаршия и да издаде т.нар. томос за автокефалия на православната църква в Украйна. Говорителят Евстратий Зоря определя това събитие като "незаконно анексиране на Киевската митрополия от Руската Църква през 1686 г.". Агенция Униан припомня, че от 988-ма до 1686 година в статута си на митрополия Украинската църква е принадлежала към патриаршията в Константинопол. Според днешната Киевска патриаршия Московската патриаршия няма никакво основание да претендира за званието църква-майка по отношение на УПЦ, тъй като е основана 600 години по-късно 0 през 1589 година. На това тълкувание естествено се противопоставят Руската православна църква и нейното поделение в Украйна. Московската патриаршия предупреди, че в Украйна може да избухнат протести, ако Вселенският патриарх признае независима от Москва украинска патриаршия. Митрополит Иларион, който оглавява отдела за външните отношения в Московската патриаршия, предупреди, че ако украинските власти допуснат конфискуване на православни храмове от подготвяната автокефална църква, хората ще излязат по улиците, за да защитят своите светини. "Вече виждаме, че в Украйна се конфискуват православни храмове и вярващите се готвят да ги защитят. Можем само да си представим какво ще стане, ако конфискуването бъде официално одобрено от властите или придобие системен характер. Хората, разбира се, ще излязат на улицата и ще бранят светините си", заяви митрополитът в сряда, цитиран от ТАСС.

Иван Велчев-Кюстендилеца: Емблемата се прибра у дома

https://www.24chasa.bg/sport/article/7097240

Иван Велчев-Кюстендилеца: Емблемата се прибра у домаЕмблемата се прибра у дома, обяви в интервю пред Би Ти Ви Иван Велчев-Кюстендилеца. Той е лидер на феновете на ЦСКА и собственик на дружеството "Ред Енимълс", което спечели търга за активите на фалиралото дружество ПФК ЦСКА АД, а днес преведе близо 8 милиона лева. "Червената общност ще бъде по-обединена отвсякога.

ДФЗ: Проверяваме доставчика на мляко за училищата за недействителни сертификати за качество

https://offnews.bg//razsledvane/dfz-proveriavame-dostavchika-na-mliako-za-uchilishtata-za-nedejstvite-689780.html

По повод разследването на OFFNews за съмения за злоупотреби при доставките на млечни продукти за училища и градини Държавен фонд "Земеделие" изпрати позиция по случая.

"При разглеждане на заявленията за одобрение на доставчици по училищните схеми, ДФ „Земеделие“ се е ръководил единствено от критериите и изискванията, посочени в Наредба за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти в учебните заведения – Схема „Училищен плод“ и Схема „Училищно мляко“, категорични са от ведомството.

От ДФЗ съобщават още, че за производителя „Полидей-2“ ООД "са постъпили сигнали за предоставени недостоверни сертификати."

По въпроса, повдигнат в статията, дали има злоупотреба със стандарта БДС, от Фонда отговарят, че са извършили проверка, която е установила, че всички млекопроизводители, цитирани в разследването, са с еднакъв брой БДС стандарти.

OFFNews публикува пълния отговор на Държавен фонд "Земеделие":

Като благодаря за журналистическата позиция, изразена в ръководената от Вас електронна медия, относно осветляването на корупционни практики в държавната администрация, искам да направя следните уточнения.

Моля да имате предвид, че изнесените данни във Ваша статия, публикувана на 11.10.2018 г., озаглавена „Има ли злоупотреба с европари при доставките на мляко за училища и градини“, не отговарят на действителните факти.

При разглеждане на заявленията за одобрение на доставчици по училищните схеми, ДФ „Земеделие“ се е ръководил единствено от критериите и изискванията, посочени в Наредба за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти в учебните заведения – Схема „Училищен плод“ и Схема „Училищно мляко“. Обръщаме внимание, че наредбата е на Министерски съвет, изменена с две постановления № 84/2018 и № 101/2018. С измененията на наредбата, приети и обнародвани по време на течащия прием на заявления за одобрение по училищните схеми през 2018 г. за пръв път, на ДФ „Земеделие“ е вменено задължението за прилагане на служебен избор на заявителите, по критерии, строго определени в наредбата.

Възможността за увеличаване на доставките на производители на мляко и млечни продукти по посочените от вас проценти се дължи на императивния характер на критериите за избор на доставчик, заложени в наредбата, а именно да се дава приоритет на производителя.

Във връзка с вашия въпрос „Има ли злоупотреба със стандарта БДС?”, ви уведомявам, че ДФ „Земеделие“ проверява наличието на такъв стандарт в общодостъпния регистър, публикуван на страницата на МЗХГ. Всички млекопроизводители, цитирани във вашата статия са с еднакъв брой БДС стандарти.

За ISO и/или FSSC сертификатите е извършена проверка дали са издадени от акредитиран орган за сертификация. В тази връзка за посочения в статията ви производител „Полидей-2“ ООД са постъпили сигнали за предоставени недостоверни сертификати. 

По постъпилите сигнали ДФЗ е извършил проверка и е отправил запитване към Изпълнителна агенция „Българска служба по акредитация“ за удостоверяване резултатите от проверката. След становището на ИА БСА, е установено, че сертификатите по ISO 22 000 и ISO 14 001 са издадени от организация, която не притежава акредитация за сертифициране, а сертификатът по ISO 9001:2015 е издаден под действаща акредитация, която в последствие е спряна, като в този случай е необходимо изпълнение на процедура по надзор за удостоверяване на валидността, каквато процедура не е проведена. В тази връзка относно „Полидей -2“ ООД е изпратен сигнал към компетентен орган, отговор по който се очаква.

За информация „Полидей -2“ е одобрен да доставя мляко и млечни продукти на 310 учебни заведения за първо участие по схемата. До този момент същият не е заявявал желание да бъде доставчик по схемата от началото на прилагането й през 2010 година.

Уверявам Ви, че ДФЗ стриктно спазва европейското и национално законодателство и финансова дисциплина при администрирането и разходването на средствата на европейския и българския данъкоплатец.

ЖИВКО ЖИВКОВ

ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР

ДФ „ЗЕМЕДЕЛИЕ“ - РА

ДФЗ: Проверяваме доставчик на мляко за училищата за недействителни сертификати за качество

https://offnews.bg//razsledvane/dfz-proveriavame-dostavchik-na-mliako-za-uchilishtata-za-nedejstvitel-689780.html

По повод разследването на OFFNews за съмения за злоупотреби при доставките на млечни продукти за училища и градини Държавен фонд "Земеделие" изпрати позиция по случая.

"При разглеждане на заявленията за одобрение на доставчици по училищните схеми, ДФ „Земеделие“ се е ръководил единствено от критериите и изискванията, посочени в Наредба за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти в учебните заведения – Схема „Училищен плод“ и Схема „Училищно мляко“, категорични са от ведомството.

От ДФЗ съобщават още, че за производителя „Полидей-2“ ООД "са постъпили сигнали за предоставени недостоверни сертификати."

По въпроса, повдигнат в статията, дали има злоупотреба със стандарта БДС, от Фонда отговарят, че са извършили проверка, която е установила, че всички млекопроизводители, цитирани в разследването, са с еднакъв брой БДС стандарти.

OFFNews публикува пълния отговор на Държавен фонд "Земеделие":

Като благодаря за журналистическата позиция, изразена в ръководената от Вас електронна медия, относно осветляването на корупционни практики в държавната администрация, искам да направя следните уточнения.

Моля да имате предвид, че изнесените данни във Ваша статия, публикувана на 11.10.2018 г., озаглавена „Има ли злоупотреба с европари при доставките на мляко за училища и градини“, не отговарят на действителните факти.

При разглеждане на заявленията за одобрение на доставчици по училищните схеми, ДФ „Земеделие“ се е ръководил единствено от критериите и изискванията, посочени в Наредба за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти в учебните заведения – Схема „Училищен плод“ и Схема „Училищно мляко“. Обръщаме внимание, че наредбата е на Министерски съвет, изменена с две постановления № 84/2018 и № 101/2018. С измененията на наредбата, приети и обнародвани по време на течащия прием на заявления за одобрение по училищните схеми през 2018 г. за пръв път, на ДФ „Земеделие“ е вменено задължението за прилагане на служебен избор на заявителите, по критерии, строго определени в наредбата.

Възможността за увеличаване на доставките на производители на мляко и млечни продукти по посочените от вас проценти се дължи на императивния характер на критериите за избор на доставчик, заложени в наредбата, а именно да се дава приоритет на производителя.

Във връзка с вашия въпрос „Има ли злоупотреба със стандарта БДС?”, ви уведомявам, че ДФ „Земеделие“ проверява наличието на такъв стандарт в общодостъпния регистър, публикуван на страницата на МЗХГ. Всички млекопроизводители, цитирани във вашата статия са с еднакъв брой БДС стандарти.

За ISO и/или FSSC сертификатите е извършена проверка дали са издадени от акредитиран орган за сертификация. В тази връзка за посочения в статията ви производител „Полидей-2“ ООД са постъпили сигнали за предоставени недостоверни сертификати. 

По постъпилите сигнали ДФЗ е извършил проверка и е отправил запитване към Изпълнителна агенция „Българска служба по акредитация“ за удостоверяване резултатите от проверката. След становището на ИА БСА, е установено, че сертификатите по ISO 22 000 и ISO 14 001 са издадени от организация, която не притежава акредитация за сертифициране, а сертификатът по ISO 9001:2015 е издаден под действаща акредитация, която в последствие е спряна, като в този случай е необходимо изпълнение на процедура по надзор за удостоверяване на валидността, каквато процедура не е проведена. В тази връзка относно „Полидей -2“ ООД е изпратен сигнал към компетентен орган, отговор по който се очаква.

За информация „Полидей -2“ е одобрен да доставя мляко и млечни продукти на 310 учебни заведения за първо участие по схемата. До този момент същият не е заявявал желание да бъде доставчик по схемата от началото на прилагането й през 2010 година.

Уверявам Ви, че ДФЗ стриктно спазва европейското и национално законодателство и финансова дисциплина при администрирането и разходването на средствата на европейския и българския данъкоплатец.

ЖИВКО ЖИВКОВ

ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР

ДФ „ЗЕМЕДЕЛИЕ“ - РА

Инспектор от БАБХ отглеждал плантация с канабис в Шуменско, уволниха го (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/regioni/shumen/inspektor-ot-babh-otglezhdal-plantaciia-s-kanabis-v-shumensko-uvolniha-go-snimkivideo-2124949

Криминалисти от Областната дирекция на МВР в Шумен разкриха плантация за канабис.  В частен дом в кв. „Дивдядово“ в града са открити 80 кг стебла и листа марихуана в процес на сушене. Намерено е също и количество суха маса.

[img wide]35287729[/img]

Японската сонда "Хаябуса-2"ще кацне на астероида по-късно от предвиденото

https://www.24chasa.bg/novini/article/7097236

Японската сонда "Хаябуса-2"ще кацне на астероида по-късно от предвиденотоЯпонската сонда "Хаябуса-2", която трябва да вземе проби от повърхността на астероида Рюгу, ще кацне на това небесно тяло по-късно от предвиденото, предава Франс прес. Получените последни данни показаха един доста неравен терен на мястото за кацане, което ще отложи предвиденото спускането на сондата от края на октомври за по-късно - към края на

Вълчев: Учителите са в основата на екипите за обхващане на децата в системата на образованието

https://www.24chasa.bg/novini/article/7097222

Вълчев: Учителите са в основата на екипите за обхващане на децата в системата на образованиетоУчителите са основната част в екипите по механизма за обхват на децата и учениците в образователната система. Трябва да положим максимални усилия в тази трудна битка, която трябва да се води всеки ден, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на работна среща, посветена на съвместната работа на институциите по обхващането на

Отвлякоха най-младия милиардер на Африка

http://www.cross.bg/devdzhi-miliarder-tanzaniya-1586041.html

/КРОСС/ Най-младият африкански милиардер е бил отвлечен днес сутринта от въоръжени мъже в икономическата столица на Танзания – Дар ес Салам, съобщава АФП. Мохамед Девджи 40 години, който оглавява MeTL Group – холдинг, работещ в 10 страни в различни сектори – от селското стопанство до застраховане, транспорт, логистика и хранителна индустрия, бил похитен докато влиза във фитнес на хотел в града. Шефът на полицията посочва, че чужденци са отговорно за престъплението. Те стреляли във въздуха преди на натикат Девджи в тяхна кола. Той посочи, че заподозрените се издирват, като вече има извършени арести, но не даде повече подробности, предаде БНР. Девджи е роден в Танзания и е учил в Джорджтаунския университет в САЩ. В периода 2005-2015 г. бе депутат. През 2013 г. стана първият танзаниец, появил се на корица на „Форбс“, а през 2015 г. бе „Личност на годината на Африка“ на авторитетното американско списание. То оценява състоянието му на $1,5 млрд. Девджи е също така основният акционер в танзанийския футболен клуб „Симба“.

Без ток утре във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=383565

В един район на Варна са възможни електросмущения утре, 12 октомври. Причината е обслужване и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, съобщиха от ЕРП-Север за Moreto.net. - от 08:00 ч. до 17:00 ч.

Турция залови седем членове на ДАЕШ от Русия и Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7097232

Турция залови седем членове на ДАЕШ от Русия и СирияТурската полиция е задържала седем души от чуждестранен произход, в т.ч. четири жени, заподозрени за връзки с "Ислямска държава", предаде турската частна телевизия НТВ. Смята се, че заподозрените са поддържали връзка с лице с кодово име Абу Джафар, ръководител на организацията в Турция, отговарящ за "комитета по миграция и логистика".

ВВС на САЩ приземи Ф-35

https://frognews.bg/novini/vvs-sasht-prizemi-35.html

Армейското командване на САЩ приземиха всички изтребители Ф-35 заради катастрофа в Южна Каролина през миналия месец.

Обвинен: Златното съкровище е фалшиво

https://www.24chasa.bg/novini/article/7097223

Обвинен: Златното съкровище е фалшиво"Венецът и торквата са имитации, които съм измислил. Венецът е имитация на тракийско изделие, а гривните и торквата са персийски стил. Изработени са от злато и сребро. Направени са така да изглеждат стари и антични. След като ги изработя ги състарявам с киселина". Това каза обвиняемият Петър Влаев, един от четиримата задържани при акция на

Председателят на КТ "Подкрепа": Влиянието на човек върху природата силно се преувеличава

https://www.actualno.com/business/predsedateljat-na-kt-podkrepa-vlijanieto-na-chovek-vyrhu-prirodata-silno-se-preuvelichava-news_699410.html

"Европа иска с относителната ни бедност да плащаме за скъпи парникови емисии, а в това няма смисъл. Това демонстрира колко относителна е представата за справедливост". Това заяви председателят на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов по време на днешната кръгла маса и публичен дебат на тема "Справедлив енергиен преход". Неговото обръщение беше доста емоционално и насочено срещу климатичните политики на ЕС, които, според него, оказват изкуствен натиск върху икономиките н

Заличиха 71 дружества от Националния туристически регистър

https://www.24chasa.bg/novini/article/7097216

Заличиха 71 дружества от Националния 
туристически регистърМинистерството на туризма заличава 71 дружества, вписани като туроператори от Националния туристически регистър, съобщи пресцентърът на МТ. Дружествата, чиято регистрация е заличена, са със седалище и адрес на управление в градовете - София, Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Добрич, Плевен, Несебър, Поморие, Самоков, Кърджали,

Новият здравен модел ще се обсъжда до януари догодина

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/noviiat-zdraven-model-shte-se-obsyjda-do-ianuari-dogodina-269865/

Целта на реформата не е да вкараме самоцелно пари в системата, а да подобрим качеството на лечение, каза здравният министър

Ананиев очаква през януари да предложи консенсусна здравна реформа

https://www.mediapool.bg/ananiev-ochakva-prez-yanuari-da-predlozhi-konsensusna-zdravna-reforma-news284898.html

Здравният министър Кирил Ананиев очаква през януари следващата година да представи вариант за промяна в здравноосигурителния модел, около който е постигнат по-широк обществен консенсус. Такава заявка направи той пред депутатите от парламентарната здравна комисия и представители на съсловни и пациентски организации в четвъртък. Ананиев съобщи, че от 15 октомври започват да работят 5 работни групи за усъвършенстване на предложените от него два варианта за промяна в здравния модел. Работните групи са в областта на болничната, извънболничната помощ, лекарствената политика, общественото здраве и финансирането на здравната система. На 26 ноември те трябва да приключат своята работа и да излязат с предложения. Ананиев коментира, че тогава ще стане ясно дали ще бъде подобряван някой от предложените от него два модела или ще бъде предложен нов - трети. Търси се високо ниво на съгласие “След като обобщим свършеното в работните групи ще направим още една кръгла маса, за да знаем, че от нея излизаме към правителството с високо ниво на съгласуваност. В началото на януари ще можем да тръгнем към конкретни предложения“, каза Ананиев. По повод критиките от много от участниците в дебата, че без реално остойностяване на медицинските дейности, всички опити за промяна са обречени, здравният министър обяви, че се работи по това, но без да дава подбробности. Ананиев обеща още профилактиката да е приоритет, без отново да поема конкретни ангажименти. Той отново заяви, че промяната цели да се намали делът на нерегламентираните доплащания от пациентите, но не даде гаранция, че те ще изчезнат напълно. “Не правим промяната, за да вкараме един пари самоцелно в система, а да дадем условия да се подобри лечението на българските граждани“, посочи той. Лъчезар Иванов (ГЕРБ) коментира, че прави чест на министъра и правителството, че слагат проблемите на масата и предлагат варианти за реформа. “Тя няма да е административна или наложена от МЗ или Министерския съвет на хората“, заяви той. По думите му реформата трябва да се прави с хоризонт 20-25 години и независимо от политическите промени да се следва един път, т.е. да има надпартиен консенсус. Той заяви, че и двата модела – на пълна демонополизация и на тристълбов надграждащ модел, не могат да се реализират без електронна здравна информационна система и прецизирана актюерска преценка и остойностяване на клиничните пътеки. Калин Поповски от Обединените патриоти подкрепи нуждата от допълнителен финансов ресурс в системата, а относно предвиденото доплащане за пациентите той посочи, че то се равнява на 12 кутии цигари, които всеки работещ човек можел да си позволи. “Не говоря за маргиналните слоеве, които всички носим на гърба си“, уточни той. Критики Нигяр Джафер (ДПС) посочи, че Ананиев действително е успял да предизвика дебат в обществото с предложенията си, но попита защо акцентът отново се поставя върху болничната помощ, когато вече сме достигнали 3 млн. хоспитализации годишно. Вече всеки втори гражданин минава през болница, посочи Джафер. Тя заяви, че трябва да се отделят повече средства за профилактика и скрининг. Ананиев й отговори, че част от увеличените средства в системата чрез задължителната здравна застраховка ще се инвестират именно в профилактиката и извънболничната помощ. Относно липсващите детайли по отношение на лекарствената политика Ананиев каза, че в момента се прави анализ и с бюджета на НЗОК за догодина ще бъдат предложени промени. “Няма да вземем такова решение сепаративно. Ще търсим консенсус“, посочи той. На въпрос на Джафер откъде очаква съпротива срещу промените, Ананиев отговори, че тя да е професионална и политическа. “Политическата съпротивва вече е факт, имаме вот на недоверие. Професионална съпротива може да дойде от тези участници в здравния процес, които имат притеснения, че промяната няма да им донесе нужния ефект“, каза той. Димитър Манолов от КТ “Подкрепа“ коментира, че предлаганият модел е на практика приватизация на здравеопазването, при която печалбата е за определени икономически субекти, а пасивите за обществения фонд – НЗОК.  Застрахователите: Ако работим с всички болници, контролът ще е сложен Представителят на застрахователните дружества Кирил Божков заяви, че застрахователите ще влязат конструктивно в дебата, но отново повтори, че трябва да има реално остойностяване на медицинските дейности. Той също така коментира, че ако всеки застраховател трябва да сключи договор с всяко лечебно заведение контролът върху разходите и качеството на услугите ще е сложен. Той посочи, че неговото дружество има договор с около 200 лечебни заведения и прекрасно покрива нуждите на пациентите си. Какво искат гражданите? “Малко се спекулира какво искат гражданите. Има две много прости сметки, които всички знаем. Системата потребява 8% от бВП, а с публични фондове подсигуряваме половината. Ето откъде идва недоверието и недоволството на българските граждани. В този ред на мисли, всяка реформа в посока да събираме повече публични средства, за да може, когато имаме нужда, да не изпадаме в риск от бедност, е добре за българските граждани“, каза председателят на Националната пациентска организация Станимир Хасърджиев. По думите му в сегашния дебат е казана истината, че е необходим по-голям публичен ресурс и който и модел да се избере, целта трябва да бъде сегашните 50% преки доплащания от пациентите да достигнат до нормалните нива от 15%. “Всичко друго трябва да се финансира през солидарни фондове или фонд, няма значение дали ще са 1, 2 или 5. “Надявам се в хода на дебатите гражданите да получат ясни гаранции какво трябва да получават. Трябва да им гарантираме, че парите няма да отиват в нечии джобове, а в здравеопазване, основано на правила и качества“, заяви той. “Недоверие към НЗОК има от страна на гражданите, но очевидно има огромно доверие от страна на строителите на лечебни заведения, които никнат като гъби и бързат да сключат договор с НЗОК“, допълни той. Иван Кокалов от КНСБ заяви, че солидарният модел няма алтернатива в бедно общество като българското. 

Хамид Хамид: Ахмед Доган е национално богатство

https://petel.bg/Hamid-Hamid--Ahmed-Dogan-e-natsionalno-bogatstvo__286448

От последващите събития около убийството на журналистката Виктория Маринова в Русе последва една агресия, за която ние от ДПС алармираме...

Калоян Методиев: България стана жертва на борбите в ЕНП (видео)

https://petel.bg/Kaloyan-Metodiev--Balgariya-stana-zhertva-na-borbite-v-ENP--video-__286447

Реакцията на правителството – лично на премиера и на вицепремиерите, срещу отразяването на убийството на Виктория Маринова и намеците, ч...

Изчезването на саудитския журналист застрашава отношенията между Рияд и Вашингтон

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/10/11/3325713_izchezvaneto_na_saudtiskiia_jurnalist_zastrashava/?ref=rss


Под натиска на Конгреса правителството на Тръмп се изправя пред дилема: как да реагира на изчезването на саудитския журналист Джамал Хашокжи, като същевременно се гарантира, че евентуалните наказателни действия няма да отблъснат Рияд, основен съюзник на Щатите срещу Иран.<br /><br />Водещи сенатори вече ясно изразиха недоволство от Саудитска Арабия. Сенатор Боб Коркър заяви пред "Ройтерс": "Не може да убиваш журналисти." Отричането от страна на Саудитска Арабия,...

БАН избра Иван Гранитски за член-кореспондент

https://www.mediapool.bg/ban-izbra-ivan-granitski-za-chlen-korespondent-news284897.html

Писателят и издател Иван Димитров - Гранитски беше избран за член-кореспондент на Българската академия на науките от Събранието на академиците и член-кореспондентите. В съобщението за избора му той е представен като "ярък общественик със значимо присъствие в творческия живот на България" и "автор на 35 книги – поезия, литературна критика и публицистика". Гранитски кандидатства за член-кореспондент в направлението "Творци на изкуството и изкуствознание" заедно с още трима души. Свободните места за член-кореспонденти бяха две. Второто се заема от проф. Мила Сантова. Иван Гранитски е бил член на БКП. Един от инициаторите за издигането на кандидатурата на Георги Първанов за президент втори мандат. През 2008 г. той беше осветлен като агент на Държавна сигурност с псевдоним Огнян. За член-кореспонденти в четвъртък са избрани още проф. Димитър Иванов в областта  на "Биологичните науки", проф. Асен Гудев в областта на "Медицинските науки" и проф. Александър Костов в сферата на "Хуманитарните науки". Общо това звание в академията могат да имат 120 души. Член-кореспондентите, които не работят на трудов договор, получават пожизнено всеки месец възнаграждение от бюджета, което се равнява на 30 на сто от депутатската заплата. Тези дни върви и изборът на нови академици на БАН. Общият брой на хората с това звание не може да надхвърля 120. Сред кандидатите беше и бившият министър на културата и настоящ депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов. той обаче не успя в конкурса. След като се пенсионират, академиците получават пожизнено месечно възнаграждение от една депутатска заплата.

Енергийният министър е против обединение на държавните ТЕЦ и АЕЦ

https://www.mediapool.bg/energiyniyat-ministar-e-protiv-obedinenie-na-darzhavnite-tets-i-aets-news284896.html

Енергийният министър Теменужка Петкова потвърди пред парламентарната енергийна комисия, че е била обсъждана идея за обединяване на държавните АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изток 2" като вариант за решаване на тежките финансови проблеми на въглишната централа, породени от рязко поскъпналите въглеродни емисии. От думите й стана ясно, че е против това и че смята, че то по-скоро ще доведе до проблеми. Като аргумент тя посочи, че АЕЦ "Козлодуй" е подписала конвенция, свързана с нейната финансова стабилност. Освен това има сключено споразумение с Евратом, като в него са залегнали определени клаузи, които не бива да бъдат нарушавани, защото това създава риск от предсрочна изискуемост на заема от 215 млн. долара, който през 2000 година е предоставен на ядрената централа. По този заем остават още 2-3 години, като до този момент АЕЦ "Козлодуй" успешно погасява заема, посочи Петкова, цитирана от БТА. Тя обърна внимание още, че евентуално обединение на двете държавни електроцентрали, които са двата най-големи производители на ток у нас, ще доведе и до концентрация на пазара на електроенергия. Отделно има опасност от кръстосано субсидиране, за каквото ЕК следи внимателно. Отделно от това на АЕЦ "Козлодуй" са необходими средства за удължаване на живота на VI блок на централата. Петкова смята, че не бива да се подценява и ангажиментът, който има атомната централа във връзка с вноските, които прави във фонда за извеждане от експлоатация и радиоактивни отпадъци, които са на база на приходите от произведената и продадената енергия на централата. "Обединявайки тези две големи мощности, ще се получи така, че АЕЦ "Козлодуй" ще трябва да плаща 10-процентна вноска върху цялата енергия и на двете мощности и това ще създаде допълнителен финансов дисбаланс в системата", отбеляза енергийният министър. Затова, според нея, ако такова едно обединение бъде направено, то няма да реши проблема изцяло, защото в подобен случай на ТЕЦ "Марица Изток 2" ще се наложи да намали своята работа, за да може да генерира по-малко емисии. Тогава обаче работата на мините ще бъде трудно планирана, защото те няма да могат да прогнозират какъв добив да предвидят за следващата година, посочи енергийният министър. Тя обясни,че във ведомството продължава обсъждането на различните варианти за бъдещето на ТЕЦ "Марица Изток 2", като не се изключва нито един от тях, но се отчитат положителните и отрицателните страни на всеки един обсъждан вариант. Като краткосрочна мярка ще се търси възможност до края на март 2019 г. да бъдат закупени емисиите за ТЕЦ "Марица Изток 2". По думите й за парникови квоти, за да работи централата и през следващата година, трябват 466 млн. лв. "Ако не бъдат закупени, съгласно европейските правила, ТЕЦ-ът няма право да работи или ако продължи дейност със съответните глоби – съответно по 100 евро за всяка една от емисиите”, каза Петкова. Дългосрочните мерки за стабилизирането на оператора щели да са готови до края на следващата седмица и да бъдат представени пред депутатите, посочи още енергийният министър..

Адемов: Ще има гарантиран доход от 200 лв. за хората с висок процент на увреждане

https://www.24chasa.bg/novini/article/7097207

Адемов: Ще има гарантиран доход от 200 лв. за хората с висок процент на уврежданеХората с висок процент на увреждане ще получават гарантиран доход от 200 лв. на месец, това заяви в студиото на „Лице в лице” Хасан Адемов, председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика. Той заяви, че освен за финансова подкрепа, ще се разработят и политики за достъп до образование и работа.

Пет тренда в технологиите ще променят обществото и икономиката след 2030 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096255

Пет тренда в технологиите ще променят обществото и икономиката след 2030 г.Данните са новата валута, заявиха експерти на годишния форум на Dell Technologies Пет технологични тренда ще повлияят на бъдещето на обществото, икономиката и пазара на труда в следващото десетилетие. “Вятърът” на технологичната трансформация ще бъде движен от интернет на нещата, машинното обучение и изкуствения интелект,

Писателят Недялко Славов: Има репресия и рестрикция срещу нормалността

https://frognews.bg/novini/pisateliat-nedialko-slavov-ima-represiia-restriktsiia-sreshtu-normalnostta.html

Има репресия и рестрикция срещу нормалността, заяви писателят Недялко Славов. В обществото започва да се развива някаква психопатия. Не случайно говоря за стокхолмския синдром, защото е присъщ на до около 8% от населението.

Писателят Недялко Славов: Има репресия и рестрикция срещу нормалността

https://frognews.bg/kultura/art-jungla/pisateliat-nedialko-slavov-ima-represiia-restriktsiia-sreshtu-normalnostta.html

Има репресия и рестрикция срещу нормалността, заяви писателят Недялко Славов. В обществото започва да се развива някаква психопатия. Не случайно говоря за стокхолмския синдром, защото е присъщ на до около 8% от населението.

Египетски военен съд издаде 17 смъртни присъди за кървави атентати в църкви

https://www.24chasa.bg/novini/article/7097090

Египетски военен съд издаде 17 смъртни присъди за кървави атентати в църквиЕгипетски военен трибунал в Александрия осъди на смърт 17 души за атентати срещу църкви през 2016 и 2017 г., отнели живота на общо 74 души, съобщиха източници от съдебната власт и силите за сигурност, цитирани от Франс прес и БТА. Освен това, според същите източници, 19 души са осъдени на доживотен затвор,

Българинът търси очен лекар, само ако го боли

http://www.moreto.net/novini.php?n=383556

Близо 71% от българите посещават очен лекар само при нужда и възникнал проблем. Това показват данни от проучване, извършено от социологическа агенция "Маркет Линкс". Допитването е направено през юли сред 1000 души на възраст 20-45 години, поясни Станислава Чипева от агенцията.

Красотата на пещера "Голубовица" вече е по-позната (СНИМКИ)

https://www.actualno.com/smolyan/krasotata-na-peshtera-golubovica-veche-e-po-poznata-snimki-news_699366.html

120 нови метра допълниха разкритите и картирани досега 2420 метра в пещера "Голубовица" близо до родопското село Кошница, съобщи председателят на Клуба по спелеология и екстремен туризъм (КСЕТ) „Мурсалица“ Алекси Коджебашев. От клуба и Българската федерация по спелеология организираха през септември национална пещерна леководолазна експедиция. Спелеолози и пещерни леководолази правят години наред експедиции за разкриване на нови галерии в една от най-големите водни

Германия чака писмо от нашия съд, за да екстрадира Северин

https://frognews.bg/novini/ekstraditsiiata-severin-ochakva-chasove.html

Процедурата по екстрадицията на заподозрения за убийството на Виктория Маринова придобива бърз развой.

Йохан Ейдхаген, "Уиз еър": Новата политика за багажа ще ни позволи и по-евтини билети

https://www.dnevnik.bg/intervju/2018/10/11/3325915_iohan_eidhagen_uizer_novata_politika_za_bagaja_shte_ni/?ref=rss


Авиокомпания "Уиз еър" (Wizz Air) обяви въвеждането от 1 ноември на нови правила за багажа на пътниците, с които ще трябва да се плаща за използването като ръчен багаж на малки куфари, но според компанията това ще ускори качването на борда и ще се намалят случаите на забавяне на полетите, докато се прибере и подреди ръчният багаж.<br /><br />"Дневник" потърси за повече обяснения Йохан Ейдхаген, макретинг директор на "Уиз еър".<br /><br...

Горещите рентгенови емисии от далечен галактичен клъстер

http://nakratko.bg/category/29/165348/


С помощта на космическата обсерватория на Европейската космическа агенция XMM-Newton, астрономи са заснели рентгеновото лъчене (в лилаво на изображението), емитирано от горещите газове в галактическия клъстер XLSSC006.

Ананиев: Възможен е и трети здравноосигурителен модел

https://dnes.dir.bg/na-fokus/ananiev-vazmozhen-e-i-treti-zdravnoosiguritelen-model

Ще има задължителна долна граница на застрахователната премия, каза здравният министър

Актриса призна, че доброволно направила фелацио на Уайнстийн, за да получи роля

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7097194

Актриса призна, че доброволно направила фелацио на Уайнстийн, за да получи роляСъд в Ню Йорк се съгласи да бъде снет един от шестте пункта на обвинението в сексуални посегателства, повдигнати срещу холивудския продуцент Харви Уайнстийн, предадоха световните агенции. Другите пет пунтка на обвинението остават в сила. Отпада обвинението в сексуално посегателство предявено от Лусия Еванс.

Учени откриха огромни подводни вулкани край Тасмания

https://dnes.dir.bg/spektar/ucheni-otkriha-ogromni-podvodni-vulkani-kray-tasmaniya

Вулканите най-вероятно са се образували при отделянето на Австралия и Антарктида преди 30 милиона години

Инспектор от БАБХ отглеждал плантация с канабис в Шуменско (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/regioni/shumen/inspektor-ot-babh-otglezhdal-plantaciia-s-kanabis-v-shumensko-snimkivideo-2124949

Криминалисти от Областната дирекция на МВР в Шумен разкриха плантация за канабис.  В частен дом в кв. „Дивдядово“ в града са открити 80 кг стебла и листа марихуана в процес на сушене. Намерено е също и количество суха маса.

[img wide]35287729[/img]

"Екзакта": 48% искат зимното часово време за постоянно, 32% - лятното

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096817

"Екзакта": 48% искат зимното часово време за постоянно, 32% - лятнотоБългария да приеме зимното часово време за постоянно искат 48% от българите, а лятното предпочитат 32%. Това показват данни от национално представително проучване на  „Екзакта Рисърч Груп” по темата, проведено в периода 28 септември – 5 октомври с 1000 пълнолетни българи в 92 населени места в цялата страна.

Оръжейните системи на САЩ могат лесно да бъдат хакнати

https://www.actualno.com/america/oryjejnite-sistemi-na-sasht-mogat-lesno-da-bydat-haknati-news_699415.html

Някои от най-модерните американски оръжия могат лесно да бъдат хакнати, използвайки "основни инструменти", сочи доклад на правителствена институция. Правителствената служба за отчетност (GAO) намери "критични за мисията" киберуязвими места в почти всички оръжейни системи, тествани между 2012 г. и 2017 г. Това включва най-новия изтребител F-35, както и ракетните системи. Служители на Пентагона нямаха незабавен отговор на доклада от 50 страници от комисията за въоръжените сил

Костадин Паскалев пред Dir.bg: Съществува подмяна на институционалните права в БСП

https://dnes.dir.bg/politika/kostadin-paskalev-pred-dir-bg-za-naprezhenieto-v-bsp-ne-sam-opozitsiya-a-chovek-s-pozitsiya

Очаквам едно единствено нещо - корекция в поведението на Изпълнителното бюро на БСП и промяна на отношението на председателя Корнелия Нинова към Националния съвет

Майката на Северин: Той искаше да се предаде

http://www.cross.bg/severin-tzele-maiika-1586038.html

/КРОСС/ На втора инстанция в германския град Целе гледат мярката за неотклонение на Северин Красимиров, заподозреният за убийството на журналистката от Русе – Виктория Маринова. Близките на Северин са наясно с обвиненията към него, той лично им е разказал за престъплението. По думите на неговата майка той е отишъл, за да я види и да й каже, че има намерение да се предаде. Майката твърди, че Северин има психически отклонения и не е добре психически. Тя потвърди, че Северин е употребил голямо количество алкохол преди да извърши престъплението.  „Майко аз убих човек, дойдох само да ви видя, ще се предавам”, това били думите на Северин. Според нея той съжалявал, че детето на Виктория остава без майка. Съдът в германския град Целе гледа мярката за неотклонение на задържания Северин Красимиров. Магистратите решават дали има достатъчно основнаия той да бъде предаден на българските власти. За 21-годишния мъж има  европейска заповед за арест. От прокуратурата в Целе коментираха за bTV, че Северин е дал съгласие да бъде върнат в България. Обвиняемият е дал съгласие да бъде екстрадиран и няма възражения срещу връщането му. Затова може да се очаква бързо решението за екстрадиция. Заподозреният е дал показания, подробностите са в протокола от разпита му. В момента той се намира в германски арест, обясни Бернд Колкмайер. Решението на съда ще бъде предадено на прокуратурата

Инвазия от източните степи преди 4500 години унищожила местната популация на Иберийския полуостров

http://nakratko.bg/category/29/165347/


Преди повече от 5000 години номадски групи пастири, чергаруващи из степите на Източна Европа, поемат на запад, за да завладеят останалата част от континента. Съвременната наука нарича тези номади „носители на Ямната култура“.

Огнян Минчев: Истерията за убийството на Виктория е заради недоверието в институциите

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/ognyan-minchev-1

На мястото на Бойко Борисов не бих бил толкова назидателен - въпреки нанесените му обиди, каза Минчев

Американските пазари си поемат глътка въздух след спад на доходността*

https://www.investor.bg/sasht/337/a/amerikanskite-pazari-si-poemat-glytka-vyzduh-sled-spad-na-dohodnostta-269863/

Dow Jones добавя 56,38 пункта към стойността си, след като в сряда записа най-големия си спад в последните осем години

Пламен Марков: Махаме тирето и "София" от името на ЦСКА

https://www.24chasa.bg/sport/article/7097185

Пламен Марков: Махаме тирето и "София" от името на ЦСКАСкоро ще премахнем тирето и "София" от името на ЦСКА, обяви спортният директор на "червените" Пламен Марков по  БНР, коментирайки новината за платената клубна емблема. „Искам да подравя и честитя на всички нашите фенове тази прекрасна новина. Надявам се и вярвам, че тя ги е направила щастливи. За нас като ръководство този акт беше също много важен.

Нинова оспорва оценката на "Дупката" във Варна (видео)

https://petel.bg/Ninova-osporva-otsenkata-na-Dupkata-vav-Varna--video-__286446

Остра реакция на Корнелия Нинова след решението на правителството да даде 43 млн.лв. за  терен във Варна, известен като „Дупката”. Той е со...

Два изтребителя изгоряха в Брюксел

https://petel.bg/Dva-iztrebitelya-izgoryaha-v-Bryuksel__286445

Два изтребителя Ф-16 са горели днес в база "Флоренс" южно от Брюксел, съобщиха Белгийските военновъздушни сили (ВВС), цитирани от местни мед...

Варненски мотористи положиха каски пред Съдебната палата в знак на протест (снимки)

http://www.moreto.net/novini.php?n=383567

Десетки мотористи от Варна излязоха на мирен протест заради условна присъда на шофьор, причинил смъртта на техен колега. Те поставиха каски пред стъпалата на Съдебната палата, за да покажат недоволството си от несправедливата за тях присъда, предаде репортер на Moreto.

Заловиха над 130 кг хероин в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/7097183

Заловиха над 130 кг хероин в ТурцияТурската полиция е заловила днес 132 кг хероин в източния турски окръг Ван, предаде Анадолската агенция, позовавайки се на съобщение на полицията. Наркотикът е бил намерен в камион, който бил спрян от полицаите за проверка край град Гюлпънар. Дрогата е била разпределена в 250 пакета. Задържани са двама предполагаеми наркотрафиканти,

БНБ глобила ПИБ с 200 000 лв. заради нередности по кредит

https://www.mediapool.bg/bnb-globila-pib-s-200-000-lv-zaradi-nerednosti-po-kredit-news284895.html

Българската народна банка (БНБ) за пръв път оповести по своя инициатива наложена административна санкция срещу конкретна банка в хода на регулярната си надзорна дейност. "Банков надзор" е наложил глоба в размер на максимално позволените по закон 200 000 лв. на Първа инвестиционна банка (ПИБ) за това, че е приела като обезпечение по предоставен кредит емитирани от самата банка акции. Това е в нарушение на чл. 60, ал. 1 от Закона за кредитните институции, който изрично забранява подобни операции. За пръв път информацията е публикувана на сайта на БНБ през август тази година, но без да се съобщава името на банката. След поставени от в. "Капитал" въпроси, през октомври се появява ново съобщение с подробности около глобата. От него става ясно, че на 10 октомври въпросният кредит е погасен, а обезпечението - заличено. Според промени в Закона за кредитните институции БНБ е длъжна да публикува на интернет страницата си информация за наказателните постановления за нарушение на закона. Информацията за проблемния кредит на ПИБ е първата и единствена до момента в новата рубрика на БНБ "Административни наказания". Според източници на в. "Капитал" кредитът е бил на стойност 20 млн. евро и е бил отпуснат на единия от основните акционери в ПИБ Ивайло Мутафчиев директно като физическо лице. Мутафчиев притежава 42.5% от капитала на банката. В официалната си позиция по случая ПИБ признава за "пропуска" и съобщава, че "отговорните лица са санкционирани". Ако кредитът действително е бил в полза на Ивайло Мутафчиев, той подлежи на много по-сериозна регулация и е трябвало да бъде одобрен от управителния и от надзорния съвет на банката. Друг член от Закона за кредитните институции - чл. 103, ал. 2, т. 22, т. 22 дава право на централната банка "да оповести публично информация за извършено нарушение с посочване на нарушителя". Това е вид надзорна мярка в случаите, в които акционери на банката са извършили нарушения или заобикаляне на закона, така че БНБ има пълни законови основания да направи поне малко по-прозрачна надзорната си дейност. По-рано тази година институцията категорично отказа да отговаря на въпроси за законосъобразността на кредитните експозиции на концесионера на ски зоната в Банско "Юлен" АД към ПИБ, включително дали са налагани наказателни постановления. Тогава БНБ твърдеше, че информацията е "банкова и професионална тайна".

ПИБ глобена с 200 000 лв. за нередности по кредит

https://www.mediapool.bg/pib-globena-s-200-000-lv-za-nerednosti-po-kredit-news284895.html

Българската народна банка (БНБ) за пръв път оповести по своя инициатива наложена административна санкция срещу конкретна банка в хода на регулярната си надзорна дейност. "Банков надзор" е наложил глоба в размер на максимално позволените по закон 200 000 лв. на Първа инвестиционна банка (ПИБ) за това, че е приела като обезпечение по предоставен кредит емитирани от самата банка акции. Това е в нарушение на чл. 60, ал. 1 от Закона за кредитните институции, който изрично забранява подобни операции. За пръв път информацията е публикувана на сайта на БНБ през август тази година, но без да се съобщава името на банката. След поставени от в. "Капитал" въпроси, през октомври се появява ново съобщение с подробности около глобата. От него става ясно, че на 10 октомври въпросният кредит е погасен, а обезпечението - заличено. Според промени в Закона за кредитните институции БНБ е длъжна да публикува на интернет страницата си информация за наказателните постановления за нарушение на закона. Информацията за проблемния кредит на ПИБ е първата и единствена до момента в новата рубрика на БНБ "Административни наказания". Според източници на в. "Капитал" кредитът е бил на стойност 20 млн. евро и е бил отпуснат на единия от основните акционери в ПИБ Ивайло Мутафчиев директно като физическо лице. Мутафчиев притежава 42.5% от капитала на банката. В официалната си позиция по случая ПИБ признава за "пропуска" и съобщава, че "отговорните лица са санкционирани". Ако кредитът действително е бил в полза на Ивайло Мутафчиев, той подлежи на много по-сериозна регулация и е трябвало да бъде одобрен от управителния и от надзорния съвет на банката. Друг член от Закона за кредитните институции - чл. 103, ал. 2, т. 22, т. 22 дава право на централната банка "да оповести публично информация за извършено нарушение с посочване на нарушителя". Това е вид надзорна мярка в случаите, в които акционери на банката са извършили нарушения или заобикаляне на закона, така че БНБ има пълни законови основания да направи поне малко по-прозрачна надзорната си дейност. По-рано тази година институцията категорично отказа да отговаря на въпроси за законосъобразността на кредитните експозиции на концесионера на ски зоната в Банско "Юлен" АД към ПИБ, включително дали са налагани наказателни постановления. Тогава БНБ твърдеше, че информацията е "банкова и професионална тайна".

Министерството заличи 71 туроператора

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/10/11/3325928_ministerstvoto_zalichi_71_turoperatora/?ref=rss


Министерството на туризма обяви, че заличава 71 дружества, вписани като туроператори от Националния туристически регистър (НТР). Причината е, че те не са представили във ведомството задължителната застраховка "Отговорност на туроператора", без която не могат да работят.<br />Дружествата, чиято регистрация е заличена, са със седалище и адрес на управление в градовете София, Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Добрич, Плевен, Несебър, Поморие, Самоков, Кърджали, Велико Търново и...

Обновяват над 80% от образователната инфраструктура в страната до 2020-та

https://www.actualno.com/society/obnovjavat-nad-80-ot-obrazovatelnata-infrastruktura-v-stranata-do-2020-ta-news_699411.html

До 2020 г. над 80% от съществуващата образователна инфраструктура в страната, включваща детски ясли и градини, училища, гимназии и университети ще бъде изцяло обновена. За тази цел се инвестират над 624 млн. лв. по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Това каза в Казанлък заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на управляващия орган на европейската програма Деница Николова. Заедно със заместник-кмета на община Казанлък Ц

Персонализирани тестове определят точното лечение при психиатрични заболявания

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7097184

Персонализирани тестове определят точното 
лечение при психиатрични заболяванияМодерната персонализирана психиатрия в единствената болница с психиатрични клиники във Варна представиха проф. д-р Мариана Арнаудова, ръководител на Трета психиатрична клиника, и проф. д-р Христо Кожухаров, ръководител на катедрата по психиатрия и медицинска психология в Медицинския университет и на Втора психиатрична клиника в УМБАЛ „Св.

Учени откриха огромни подводни вулкани край Тасмания

https://www.24chasa.bg/novini/article/7097163

Учени откриха огромни подводни вулкани край ТасманияАвстралийски учени откриха "изгубен свят" с огромни подводни вулкани край Тасмания, около които гъмжи от морски живот, съобщи Сайънс алърт. Подводните вулкани са на около 400 км източно от Тасмания. Те се издигат на до 3000 м от дъното, и пак са дълбоко под повърхността. Откри ги експедиция на австралийската Организация за научно-промишлени

Турция: Не е вярно, че американски следователи разследват изчезването на Кашоги

https://www.24chasa.bg/novini/article/7097169

Турция: Не е вярно, че американски следователи разследват изчезването на КашогиТурски дипломатически източници опровергаха пред Анадолската агенция, че американски следователи са включени в разследването за изчезването в Истанбул на саудитския журналист Джамал Кашоги, предаде АФП. Кашоги, критично настроен към властта в Рияд и пишещ най-вече за в."Вашингтон пост", е в неизвестност от 2 октомври,

В България фалитите намаляват на фона на увеличение в Централна и Източна Европа

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/10/11/3325918_v_bulgariia_falitite_namaliavat_na_fona_na_uvelichenie/?ref=rss


България е една от малкото страни в Централна и Източна Европа, в които броят на компаниите, изпаднали в несъстоятелност, намалява в последните години. Това показва проучване на "Кофас Груп", световен лидер в областта на кредитното застраховане.<br /><br />"Общият им брой в България за 2017 г. е 311, като в проценти това се равнява на 0,08% от всички компании. Тази стойност показва сериозен спад с 18.4%, в сравнение с предходната 2016 г." – коментира Милена...

ТЕЖЪК ИНЦИДЕНТ! Жестока верижна катастрофа между три товарни коли и микробус

https://pik.bg/тежък-инцидент-жестока-верижна-катастрофа-между-три-товарни-коли-и-микробус-news787771.html

ТЕЖЪК ИНЦИДЕНТ! Жестока верижна катастрофа между три товарни коли и микробус

Жестока верижна катастрофа е станала между три товарни автомобила и микробус в село Поликраище край Велико Търново. Това съобщават от Областна дирекция на МВР – Велико Търново, цитирани от "Новини.бг".

По първоначална информация пострадали и жертви няма. Сигналът за инцидента е получен в 13.56 часа.

Участъкът е временно затворен за движение на автомобили за обработване на пътното платно след инцидента.

Жестока верижна катастрофа между три товарни коли и микробус

https://pik.bg/жестока-верижна-катастрофа-между-три-товарни-коли-и-микробус-news787771.html

Жестока верижна катастрофа между три товарни коли и микробус

Жестока верижна катастрофа е станала между три товарни автомобила и микробус в село Поликраище край Велико Търново. Това съобщават от Областна дирекция на МВР – Велико Търново.

По първоначална информация пострадали и жертви няма. Сигналът за инцидента е получен в 13.56 часа.

Участъкът е временно затворен за движение на автомобили за обработване на пътното платно след инцидента.

Проф. Ангел Димитров: Фалшива новина е, че Македония иска промяна в учебниците

https://frognews.bg/novini/prof-angel-dimitrov-falshiva-novina-che-makedoniia-iska-promiana-uchebnitsite.html

Ние не водим преговори с македонската страна, ние водим научна дискусия, в нея няма компромиси. Българската страна има ясни позиции. Научните критерии и позиции не могат да се променят от нечии желания.

Директорът на ГД „Национална полиция“ е на работно посещение в САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/7097164

Директорът на ГД „Национална полиция“ е на работно посещение в САЩГл. комисар Христо Терзийски, заедно с директора на Агенция "Митници" Георги Костов, са на работна визита в САЩ. Те участват в конференция на Международната асоциация на полицейските началници (IACP), един от най-големите световни годишни форуми на правоприлагащите служби, който се провежда в Орландо, Флорида.

В София вече има над 110 електромобила за споделено ползване

https://www.24chasa.bg/avto/article/7097162

В София вече има над 110 електромобила за споделено ползванеОт началото на седмицата броят на електрическите коли, които могат да се наемат и ползват споделено в София през мобилното приложение SPARK, надмина 110 електромобила. Внушителната бройка беше достигната с доставката на още 50 електрически Volkswagen e-up! Плановете на компанията са до края на следващата година броят на предлаганите електромобили

Отвлякоха най-младия милиардер на Африка

https://frognews.bg/svqt/otvliakoha-nai-mladiia-miliarder-afrika.html

Мъжът, смятан за най-младия африкански милиардер, беше отвлечен от икономическата столица на Танзания Дар ес Салам.

Кирил Ананиев за здравната реформа: По всички въпроси тепърва ще се дискутира

https://www.dnevnik.bg/zdrave/2018/10/11/3325903_kiril_ananoiev_za_zdravnata_reforma_po_vsichki_vuprosi/?ref=rss


Какъв модел за реформа ще бъде избран, дали ще се пристъпи към някой от вариантите, лансирани от здравното министерство, или ще се направи нещо съвсем различно? Дали ще има пълна демонополизация на здравната каса, дали ще има задължително здравно застраховане? Дали ще се реши касата да плаща сметката за болничен престой и лечение до 700 лева, или сумата ще е различна? Дали задължителната здравна застраховка за хората ще е 12 лева, каквито са първоначалните сметки на здравното министерство? Дали...

Китай "узаконява" концентрационни лагери за милиони уйгури

http://www.moreto.net/novini.php?n=383557

Далечният северозападен регион Синцзян в Китай със задна дата узакони използването на концентрационни лагери, където са задържани около 1 млн. мюсюлмани, съобщава "Гардиън". На фона на продължителните международни критики, китайските власти преразгледаха законодателството, за да позволят на регионалното правителство да разреши официално използването на "центрове за образование и обучение" за задържане на "хора, повлияни от екстремизма".

Съдът не спря плана за строежи край плаж "Силистар"

https://www.mediapool.bg/sadat-ne-sprya-plana-za-stroezhi-krai-plazh-silistar-news284894.html

Апелативният съд в Бургас е оставил без разглеждане жалбата на областния управител на Бургас Вълчо Чолаков срещу решението на общинския съвет в Царево за изработване на подробен устройствен план и план за застрояване на имот край защитения плаж "Силистар", съобщиха от съда в четвъртък. Административното дело е прекратено, но решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от получаването му. Чолаков каза пред Mediapool, че още не е получил съдебното решение и не се е запознал с него, но ще го обжалва, тъй като не го смята за правилно и правните инструменти за отмяна на общинското решение не са изчерпани. Общинският съвет на Царево взе в края на август скандалното решение за изработката на плана за застрояване на общински терен – бивши свинарници на ТКЗС. То предвижда "обособяването на две застроителни петна, между които да преминава обслужващ път с широчина 4 м., осигуряващ безпрепятствен достъп до морски плаж "Силистар“. Заложена е също така  промяна в отреждането на парцела за ниско строителство и да може да се строят там двуетажни вилни сгради. Още преди да бъде взето общинското решение екозащитници предупредиха, че то нарушава законите за устройството на територията и за биологичното разнообразие, изискващи екооценка за инвестиционното намерение, тъй като  засяга защитена територия от парк "Странджа". Кметът на Царево Георги Лапчев твърди, че на този етап няма нужда от екооценка за изработването на подробен устройствен план, а такава ще трябва при одобрението на инвестиционното намерение и тогава дружеството, което ще строи вили зад плажа щяло да поиска такава.. Регионалната екоинспекция в Бургас и регионалното министерство обаче също видяха нарушения от страна на общинския съвет с взетото решение. Министерството потвърди и твърдението на природозащитни организации, че местната власт не може да приеме подробен устройствен план, докато още се работи по общ устройствен план за цялата община Царево. В този случай планът за терена край Силистар би трябвало да бъде одобрен не от експертния съвет към местната власт, а от Националният експертен съвет по устройство на територията и регионална политика при регионалното министерство. Не е съобщавано обаче двете ведомства да са подавали жалба. Това стори Чолаков след нареждане на премиера Бойко Борисов и прокуратурата. Според Бургаския апелативен съд обаче областният управител не е сред посочените лица, които по Закона за устройството на територията са оправомощени да оспорват решенията за одобряване на подробните устройствени планове или техните изменения, както и съпътстващите издаването им актове. Такива са собствениците на съседни имоти, ако смятат, че са засегнати от намеренията за промяна на предназначение на терени или за строежи. "Решението на Общински съвет гр. Царево е част от процедура по издаване на крайния акт, не представлява индивидуален административен акт и не подлежи на отделно оспорване, поради което е налице основание за прекратяване на делото", посочва съда и допълва, че такава е съдебната му практика. Чолаков обаче коментира, че законите за местното самоуправление и за държавната администрация го задължават да оказва контрол върху решенията на общинските съвети и е въпрос на тълкуване правомощието му да оспорва дадената от Царево зелена светлина за бъдещите строежи. Той счита, че в този случай не може да е водеща съдебната практика на съда и затова ще иска произнасяне и на Върховния административен съд. Така случаят все още остава блокиран до окончателно произнасяне на Върховния административен съд.

Българин от САЩ завещал над 1 млн. долара на Медицинския университет в София

http://clubz.bg/74362-bylgarin_ot_sasht_zaveshtal_nad_1_mln_dolara_na_medicinskiq_universitet_v_sofiq

Медицинският университет в София получи дарение от 1 милион и 37 хиляди долара, съобщиха от висшето училище. Щедрият дарител се казва д-р Андрей Георгиев.

Той е бил емигрант в Съединените щати, завършил е медицинското си образование в София. Д-р Георгиев умира през 2014 година на 93 години в дома си в Америка. Преди месеци стана ясно, че е завещал и 3 милиона долара на гимназията и общината в Лом.

От дарението за Медицинския университет 20 хиляди лева ще отидат за награден фонд за отличници. По 1000 лева ще се дават и на студенти, наградени за научни постижения. Една от аудиториите на Ректората ще носи името на дарителя.

Тази година Медицинският университет в София става на 100 години.

Агент Огнян стана член-кореспондент на БАН

https://offnews.bg//nauka/agent-ognian-stana-chlen-korespondent-na-ban-689783.html

Иван Гранитски стана член-кореспондент на БАН. Издателят и бивш агент на Държавна сигурност бе номиниран в областта "Творци на изкуството и изкуствознание" и днес бе избран от Събранието на академиците на Академията. 

От БАН той е представен като "ярък общественик със значимо присъствие в творческия живот на България. Той е автор на 35 книги – поезия, литературна критика и публицистика".

За Комисията по досиетата Иван Йорданов Димитров (Гранитски) е агент Огнян, регистриран на 24 септември 1983 г., когато е 29-годишен. И личното, и работното му дело са предложени за унищожаване през февруари 1990 г. Името му е осветено като агент на бившата Държавна сигурност в решение на Комисията от ноември 2008 г.

Пет години след предложението за унищожаване на досието Гранитски става генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ), но остава на поста само година - от юни 1995 до юни 1996 г.

Роден е през декември 1953 г., завършил е журналистика в Софийския университет (1979) и става член на Съюза на българските писатели. Шест години след дипломирането си вече е заместник-главен редактор на "Литературен фронт". През 1991 г. става главен редактор на списание "Черно и бяло". През 1997 г. създава издателство „Захарий Стоянов“, ръководи и списание „Везни“.

Една от кандидатурите за член-кореспондент в областта "Творци на изкуството и изкуствознание" беше тази на бившия министър на културата и настоящ председател на Комисията по култура и медиите към Народното събрание Вежди Рашидов (ГЕРБ). Още преди гласуването Рашидов коментира пред сайта "Епицентър" предстоящия мълчалив отказ с думите "Обидно ми е!".

Не бе избран и друг кандидат в тази област - бившият ректор на Софийския университет проф. Боян Биолчев.

Кои са и останалите определени днес за член-кореспонденти и как БАН ги представя

В областта на „Биологичните науки“: проф. дбн Димитър Асенов Иванов

Научните му приноси са свързани с палеоботаниката и палеоклимата. Изследва растителността и климата на България и Европа в периоди от преди 23 милиона години до наши дни. Има 265 начуни труда, 815 цитирания, h-индекс – 13.

В областта на „Медицинските науки“: проф. д-р Асен Рачев Гудев, дмн

Научните му приноси са свързани с кардиологията: диагностика, лечение и профилактика на атеросклеротичните, сърдечно-съдови заболявания, проучване на имунните механизми на атеросклерозата и оксидативния стрес. Има 163 научни труда, 1966 цитирания и h-индекс – 12.

В областта на „Хуманитарните науки“: проф. дин Александър Григоров Костов

Научните му приноси са свързани със стопанската история на Балканите през XIX век и до Първата световна война, по-конкретно върху особеностите на модернизацията и европеизацията на региона. Има 85 научни труда и 130 цитирания.

В областта „Творци на изкуството и изкуствознание“ освен Гранитски има още един нов член-кореспондент: проф. дни Мила Христова Сантова

Научните ѝ приноси са свързани с фолклористиката, изкуствознанието, етнологията и културната антропология. Има 164 научни труда и 122 цитирания.

В Египет осъдиха 17 джихадисти на смърт

https://www.actualno.com/africa/v-egipet-osydiha-17-djihadisti-na-smyrt-news_699408.html

Египетски военен съд осъди на смърт 17 джихадисти за поредица самоубийствени атентати срещу църкви, довели до десетки жертви. Ислямистката групировка „Ислямска държава“ пое отговорност за атентатите, предаде БГНЕС.  При терористичните действия през 2016 и 2017 г. загинаха 74 души. Нападенията бяха насочени срещу коптдски църкви в Кайро, Александрия, и град танта. Съдът също така осъди на доживотни присъди 19 души, а 10 други обвиняеми получиха между 10 и 15 г. затв

Сдружение се опита да измами община Пловдив с "благотворителен" концерт

https://www.mediapool.bg/sdruzhenie-se-opita-da-izmami-obshtina-plovdiv-s-blagotvoritelen-kontsert-news284893.html

Измама с благотворителна инициатива, уж в подкрепа на болни деца, беше разкрита по време на заседанието на общинския съвет в Пловдив в четвъртък. Повод за "разследването" на общинарите беше искане на сдружение "Всички заедно за една кауза" да ползва безплатно спортната зала "Колодрума" за организирането на концерт в помощ на деца от Социално учебно професионално заведение "Св. Георги". Сред изпълнителите, които трябвало да участват на събитието, е народната певица Николина Чакардъкова. С парите от концерта от сдружението щели да купят техника за въпросното заведение. Билетите за него вече се продавали на цени от 10 и 20 лева и дори били купени около 2000. За да убедят общинските съветници да дадат залата без пари, организаторите заявяват, че концертът е под патронажа на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и на ЮНЕСКО. Представени са и документи от "патроните", които, оказва се, са подпечатани с печат на Българо-виетнамската промишлена палата и на Националното студентско движение. Тези подробности са забелязани от председателя на общинския съвет в Пловдив Савина Петкова. Оказва се също, че един от основните участници в концерта - Николина Чакардъкова, въобще не знае, че ще пее за благотворителната кауза. Дори по същото време не е в страната. Част от другите участници в концерта, обявен за 19 октомври, също не знаят нищо. Комисията на ЮНЕСКО отрича да е издавала документ, с който се позволява организацията да е патрон на събитието. Освен това въпросното разрешение е подписано от Венцислав Манчовски, представен като главен секретар. Такъв във въпросната комисия въобще не работи. При търсене в Гугъл името му излиза като част от национален изследователски клуб ЮНЕСКО, но при последване на линка към страницата на клуба, информацията за Манчовски е недостъпна. "Установихме, че от националната комисия на ЮНЕСКО не знаят, че са патрон, не са взимали подобни решения, техният главен секретар е госпожа Андреева, мандатът ѝ е изтекъл, в момента чакат друг главен секретар, но не въпросния господин", каза Савина Петкова. Трима представители на сдружението присъстваха на сесията на общинарите - Илия Ангелов, Теофил Кирилов и Сергей Димитров. Те обясниха смутено, че също са били подведени, но неясно от кого. Не отрекоха, че до този момент са продадени около 2000 билета на цени от 10 и 20 лева, и увериха, че ще върнат парите на хората. След това се измъкнаха от сесията. Проверка в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел за сдружението "Всички заедно за една кауза" не дава никакъв резултат. На сайта му пише, че екипът му се състои от четирима души - председател Илия Ангелов, координатор Дилян Димитров, отговорник "Социални дейности" Теофил Цветков и помощник организатор Демир Демирев. Като спонсори на организацията са посочени редица фирми, но също и Народното събрание, председателят на Съюза на българските учители Янка Такева, пловдивската пожарна и др. Четиримата в екипа на предполагаемото сдружение са организирали подобен концерт и през май тази година. Той е бил още по-мащабен - в софийската зала "Арена Армеец", а за предстоящото тогава събитие сдружението е давало пресконференция в пресклуба на БТА. Няма данни дали събитието се състояло. Самата институция, на която сдружението иска да помогне, вече не съществува в представения от тях вид. Тя е разделена на няколко центъра за подпомагане и работа с деца, възрастни и младежи. Според публикация във вестник "Марица" ръководството на институцията въобще не иска да контактува с представителите на сдружението.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване