Цецка Цачева информира колегите си от ЕС за разкриването на убийството в Русе

https://pik.bg/цецка-цачева-информира-колегите-си-от-ес-за-разкриването-на-убийството-в-русе-news787712.html

Цецка Цачева информира колегите си от ЕС за разкриването на убийството в Русе

Министрите на правосъдието на страните членки на Европейския съюз (ЕС) бяха информирани от министър Цецка Цачева за разкриването на жестокото убийство на 30-годишната журналистка Виктория Маринова, което предизвика широк обществен и международен отзвук. Министър Цачева направи това в началото на заседанието на Съвета на Европейския съюз в частта „Правосъдие“, което се провежда в Люксембург, съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието.

Цачева изтъкна пред колегите си предприетите действия за разкриване на тежкото престъпление, извършено на 6 октомври 2018 г. в град Русе. Тя подчерта, че задържането на заподозряното лице е станало възможно благодарение на активната работа по случая на компетентните органи в България и Германия.

Министърът информира, че според събраните данни до момента най-вероятно се касае за спонтанно нападение и това опровергава внушенията на национално и международно ниво от първите дни след убийството, че престъплението е свързано с професията на жертвата. Министрите бяха запознати и с това, че на основата на събраните доказателства е издадена Европейска заповед за арест, като на 9 октомври 2018 г. лицето е задържано от германската полиция в провинция Долна Саксония. Предстои проверка на предоставените от българска страна доказателства и разпит на лицето пред германски съд, който да вземе решение за предаването му в България.

Цецка Цачева изрази надежда за бързо развитие на процедурата по екстрадиция на лицето. Според нея случаят е показателен за ефективността на европейските механизми за взаимодействие в областта на правосъдието и вътрешните работи. Правосъдният министър заяви, че българското правителство категорично осъжда всяка форма на насилие и от самото начало полага всички усилия за установяване на фактите около това тежко престъпление.

Тя увери колегите си, че оставаме твърдо решени да работим ефективно и в бъдеще за разкриване и налагане на справедливи присъди на извършителите на всички криминални деяния и посегателства срещу живота и неприкосновеността на нашите граждани.

Общото зарядно да стане задължително в ЕС най-късно до юни 2019 г.

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7096745

Общото зарядно да стане задължително в ЕС най-късно до юни 2019 г.Евродепутати настояват комисията да излезе с делегиран акт за всички мобилни електронни устройства Европейската комисия трябва да излезе с делегиран акт, с който да задължи всички производители да предлагат на територията на ЕС единен стандарт на зарядните устройства. Става дума не само за мобилни телефони, но и за таблети, електронни книги,

Започна разчистването след потопа в Майорка

http://www.moreto.net/novini.php?n=383532

Започна разчистването на испанския остров Майрока, който вчера беше потопен от порои и последвало наводнение. Най-малко 10 души са загинали, включително двама британски туристи, съобщиха властите. Едно дете остава в неизвестност.

Скоро ракът няма да е болест, от която се умира

http://www.transmedia.bg/2018/10/11/%d1%81%d0%ba%d0%be%d1%80%d0%be-%d1%80%d0%b0%d0%ba%d1%8a%d1%82-%d0%bd%d1%8f%d0%bc%d0%b0-%d0%b4%d0%b0-%d0%b5-%d0%b1%d0%be%d0%bb%d0%b5%d1%81%d1%82-%d0%be%d1%82-%d0%ba%d0%be%d1%8f%d1%82%d0%be-%d1%81/

 

Какво се крие зад изследването в областта на медицината и физиологията, заради което двама учени – японец и американец, тази година бяха удостоени с  Нобелова награда?

Според японския лекар Тасуку Хондзю, един от лауреатите, лекарството против рак вече е изобретено и с него напълно се излекуват 30% от пациентите. Според Хондзю е въпрос само на време, за да стане то универсалният препарат за всички видове рак. 22 години, за да стигне препаратът от лабораторията до пазара.

 

Василий Головнин

„Новая газета“

На бившия президент на САЩ, а сега влиятелна обществена фигура, Джими Картър, през 2015г. е поставена страшна диагноза – меланом, злокачествен тумор с метастази в мозъка. След приблизително една година той самият обявява, че болестта е победена и повече не се налага лечение.

Чудотворното избавление на бившия президент от зловещата болест е постигнато преди всичко благодарение на революционен препарат, разработен на основата на резултатите от изследвания на японеца Тасуку Хондзю, професор в университета в Киото. Постиженията на този 76-годишен учен не остават незабелязани. В началото на октомври 2018г. заедно с американския учен Джеймс Елисън получава Нобелова награда за медицина и физиология.

Тасуку Хондзю и Джеймс Елиът  Снимка: Reuters

 

Златните медали с профила на изобретателя на динамита са им присъдени за разработката на принципно нов метод в борбата с онкологичните заболявания – т.нар. „четвърта посока“. Наричат го така, защото той се отличава коренно от традиционно използваните хирургични методи, противоракови лекарства, радио и химиотерапия. Факт е, че двамата учени за пръв път мобилизират в борбата със заболяването вътрешните ресурси на човека – неговата имунна система. По неизвестни причини самата тя отказва да се бори с раковите клетки. Хондзю и Елисън обаче разбират как действа механизмът на спирачката – откриват протеин, който пречи на имунната система да участва в борбата срещу рака. Пътят за превръщането на откритието в лекарство обаче е дълъг и много сложен.

Като млад професор Хондзю иска да стане дипломат. По-късно обаче променя своите пристрастия и става студент в медицинския факултет в родния си град Киото – древната столица на Япония. Той е шокиран от смъртта на свой състудент, който буквално изгаря от рак за няколко месеца. Тогава според университетската легенда бъдещият нобелов лауреат решава да се посвети в изследването на тази болест. Дълго време работи в САЩ, връща се в родината и заема професорско място в университета в Киото.

Неизвестният преди това на науката протеин PD-1 e изолиран в неговата лаборатория като страничен ефект от изследвания и дълго време никой не знае какви функции изпълнява в човешкия организъм. По-късно става ясно, че този протеин не позволява на имунната система да участва активно в борбата с раковите клетки. Разработва се механизъм за потискане функцията на протеина, следват години на експерименти и опити с животни. Поначало малко хора вярвали, че е възможно онкологични заболявания да се лекуват по пътя на мобилизиране на вътрешни възможности на организма. Не е лесно да убеди и една от големите фармацефтични компании да се заеме със създаването на лекарство на основата на разработката на екипа на професор Хондзю. И накрая през 2006г. разрешават да се започнат клинични изследвания, а през 2014г. препаратът Opdivo получава лиценз за продажба и употреба. Почти веднага такива лицензи се издават за САЩ и страните от Европейския съюз.

Първоначално е разрешено препаратът да се използва само срещу неопарабелен рак с метастази – по-късно това спасява живота на бившия президент Картър. Постепенно обаче кръгът на заболяванията се разширява и сега лекарството на професор Хондзю може да се използва за лечението вече на седем вида рак.

 

Сега лицензи за неговото използване са издадени в повече от 60 страни. Вървят клинични изследвания, които могат да позволят приемането на Opdivo за лечението на 50 вида онкологични заболявания. Самият професор Хондзю е убеден, че неговото лекарство може ефективно да се пребори с всички видове рак.

В едно от интервютата си ученият подчертава, че неговият препарат дава много малко странични ефекти и в повечето случаи води към пълно излекуване. Освен това лекарството непрекъснато се модифицира и подобрява. „Със сигурност ще дойде ден, когато ракът ще престане да бъде болест, от която се умира. Това не е нищо повече освен въпрос на време“, казва професорът.

Но за съжаление това не е така просто. Първо, лечението с Opdivo е много скъпо дори за състоятелни японци. Цената е намалявана няколко пъти, но все пак едногодишно лечение струва около 11 млн. йени (10 000 долара в зависимост от курса). Но има и по-сериозен проблем – Opdivo и неговите аналози дават фантастични резултати, но по някаква странна причина препаратът не действа на всички пациенти. Има такива, на които имунната система не се мобилизира в борбата с рака с помощта на такива лекарства.

По оценка на екипа на професор Хондзю Opdivo демонстрира своите чудодейни свойства при около 30 процента от пациентите. Непонятен е и механизмът, който понякога пречи лекарството да се задейства. Учените от различни страни смятат сега като своя най-важна задача да разрешат тази загадка – именно това ще помогне да се създаде истинско универсално лекарство против рак.

Много от тях  днес са убедени, че откритието на професор Хондзю може напълно да се сравнява с ефекта за световната медицина изобретението на пеницилина. То ще даде тласък за разработката на все по-съвършени препарати, използващи за лечението на рак имунната система на човека. През 2017г. пазарът на такива лекарства се оценява на 1 трилион йени – около 9-10 млрд. долара. Към 2025г. той ще се увеличи пет пъти, прогнозират икономисти.

Няма съмнение, че фармацевтичните компании ще финансират щедро такива разработки, въпреки че професор Хондзю не е напълно доволен от ситуацията. На първата си пресконференция след новината за Нобеловата награда той призовава правителството и бизнеса да отделят по-активно средства за базисни изследвания, дори и да не е напълно ясно дали ще има печалба. Ученият припомня, че от откриването на протеина PD‑1 до изработването на лекарството Opdivo и пускането му за продажба минават 22 години. „Инвестицията във фундаменталната наука е капиталовложение в по-добро бъдеще. Грехота е японците да се жалват – за последните осем години са спечелили четири номинации само в раздела „медицина и физиология“, напомня ученият.

Е, и самият лауреат, както признава, е много объркан от необходимостта да се научи да носи фрак за церемонията по връчването на Нобеловата премия, която ще се състои през декември.

Паричният еквивалент на тази награда професорът възнамерява да предостави на Фонда за насърчаване на фундаментални изследвания в своя университет.

 

Превод: Рени Нешкова

 

 

„Патриоти за София“ предлагат промяна на плана за управление на Витоша

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096741

„Патриоти за София“ предлагат промяна на плана за управление на ВитошаГрупата на Патриотите в Столичния общински съвет предлага изменение на плана за управление на Витоша, за да се реконструират и модернизират влековете и лифтовете на Витоша. Това обяви днес в залата на СОС общинският съветник от ВМРО и председател на групата „Патриоти за София“ Карлос Контрера. Той призовава всички политически групи да подкрепят

Експерти предлагат увеличаване на официалните почивни дни в Китай

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096352

Експерти предлагат увеличаване на официалните почивни дни в Китай
Току-що приключи едноседмичната почивка за Националния празник на Китай, известна още като „златната седмица". За първи път златната седмица е въведена през 1999 г. През последните 20 години практиката за концентрирани почивни дни променя начина на живот на китайците, предава bulgarian.cri.cn. В периода на едноседмичната почивка,

Министър Цачева информира колегите си от ЕС за разкриването на убийството в Русе

http://www.cross.bg/tzacheva-kolegite-litzeto-1586014.html

/КРОСС/ Министрите на правосъдието на страните членки на Европейския съюз (ЕС) бяха информирани от министър Цецка Цачева за разкриването на жестокото убийство на 30-годишната журналистка Виктория Маринова, което предизвика широк обществен и международен отзвук. Министър Цачева направи това в началото на заседанието на Съвета на Европейския съюз в частта „Правосъдие“, което се провежда в Люксембург. Цачева изтъкна пред колегите си предприетите действия за разкриване на тежкото престъпление, извършено на 6 октомври 2018 г. в град Русе. Тя подчерта, че задържането на заподозряното лице е станало възможно благодарение на активната работа по случая на компетентните органи в България и Германия. Министърът информира, че според събраните данни до момента най-вероятно се касае за спонтанно нападение и това опровергава внушенията на национално и международно ниво от първите дни след убийството, че престъплението е свързано с професията на жертвата. Министрите бяха запознати и с това, че на основата на събраните доказателства е издадена Европейска заповед за арест, като на 9 октомври 2018 г. лицето е задържано от германската полиция в провинция Долна Саксония. Предстои проверка на предоставените от българска страна доказателства и разпит на лицето пред германски съд, който да вземе решение за предаването му в България. Цецка Цачева изрази надежда за бързо развитие на процедурата по екстрадиция на лицето

Отвлякоха най-младия африкански милиардер

//dariknews.bg/novini/sviat/otvliakoha-naj-mladiia-afrikanski-miliarder-2125050

Мъж, смятан за най-младия африкански милиардер, е бил отвлечен от икономическата столица на Танзания Дар ес Салам, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на местната полиция.

43-годишният Мохамед Девджи е бил отвлечен тази сутрин от фитнес, преди да

Все по-често винилови тапети заменят стенописите в църквите у нас

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vse-po-chesto-vinilovi-tapeti-zameniat-stenopisite-v-cyrkvite-u-nas-2125051

Виниловите тапети използвани в църквите вместо стенописи, са бутафория и „мутробарок“. Тази изкуствена кичозност може да отблъсне младите хора от храмовете, е мнението на художничката Петя Илиева.
 
При влизането в една такава

Български военни заводи в конкуренция с фирми от Украйна и Беларус за крупна поръчка на МО

https://www.mediapool.bg/balgarski-voenni-zavodi-v-konkurentsiya-s-firmi-ot-ukraina-i-belarus-za-krupna-porachka-na-mo-news284862.html

Наскоро национализираният военен завод "Авионамс" и ТЕРЕМ са два от кандидатите за изпълнение на голяма поръчка на Министерството на отбраната (МО) за ремонта два вертолета Ми-17 и четири броя Ми-24. Стойността й е над 31 млн. без ДДС. Двата завода обаче ще трябва да се справят с конкуренцията на украинската компания "Мотор Сич" и беларуската държавна компания "БЕЛСПЕЦВНЕШТЕХНИКА". Това става ясно от движението на обществената поръчка, което може да се проследи на специализирания сайт към МО.  "Авионамс" кандидатства само за ремонта на двата хеликоптера Ми-17, докато останалите три фирми имат интерес към цялата поръчка. В същото време към момента само документите на "Авионамс" са изрядни, докато другите три фирми ще трябва да отстранят пропуски. Министерството на отбраната иска да сключи рамково споразумение за четири години. Старите руски машини се използват масово в размирните райони по света, като България също продължава да разчита на тях. Армията използваше Ми 17 и за гасенето на горски пожари, но в началото на юни катастрофира последната годна за летене машина. При инцидента загинаха двама души. Поръчката за ремонта на хеликоптерите започна с гаф, след като от пуснатата документация не ставаше ясно точно колко машини иска да ремонтира МО. https://www.mediapool.bg/gaf-na-mo-okolo-remonta-na-ruskite-helikopteri-news282213.html Впоследствие казусът бе уточнен. Вертолетната авиация Състоянието на вертолетната авиация в момента е изключително лошо. Според данни на МО от общо 28 хеликоптери в армията летят едва 8. От 5 хеликоптера Ми-17 не лети нито един, от 5 Ми-24 лети само един, от 12 "Кугар" летят 3-4, а от 6 "Бел“ летят 3. Заради липсата на достатъчно изправна техника и средства за експлоатация българските военни пилоти летят опасно малко в сравнение с колегите си от другите страни-членки на НАТО, което е предпоставка за все повече инциденти. Миналата години се разби и военноморски хеликоптер, като при индента загина един човек.  Идеята за "бързи" обществени поръчки Екипът на военния министър Красимир Каракачанов обяви, че готви законови промени, които да извадят поддръжката на военната техника от разпоредбите на Закона за обществените поръчки. Мотивът е, че тези поръчки често се обжалват от фирми, които се занимават с "чорапогащници и банички", и се проточват много дълго във времето. Тези промени обаче все още не са готови. Една от целите им ще бъде и приоритетно да се дават поръчки към българските държавни заводи, когато имат капацитет да се справят с тях.   Заради лошата практика на МО с поръчките подобни идеи обаче имат много критици. 

Дансаджия изнасял антики, хванали го в сделка за 2 милиона евро

http://www.struma.com/sinya-lampa/dansadjiya-iznasyal-antiki-hvanali-go-v-sdelka-za-2-miliona_140452/

Касае се за досъдебно производство, по което работим с ГДБОП и ДАНС, за организирана престъпна група, занимаваща се с износ на културно-исторически ценности. Към този момент експертизата показа това, че се касае за антично злато. Сделката е била за 2 милиона евро. Това заяви заместник-главният прокурор Иван Гешев по повод неутрализирането на организирана престъпна група за държане и незаконна търговия на културно-исторически ценности.

Припомняме, че вчера на заседание на МС...

Продължава

Руски сайт назова трети служител на ГРУ, замесен в отравянето на Скрипал

https://www.mediapool.bg/ruski-sait-nazova-treti-sluzhitel-na-gru-zamesen-v-otravyaneto-na-skripal-news284861.html

Руски сайт назова трети служител на военното разузнаване, който според него е замесен в отравянето на двойния агент Сергей Скрипал във Великобритания, предаде Ройтерс. Новинарският портал "Фонтанка" цитира данни, че Сергей Федотов е посетил Великобритания през 2016, 2017 и 2018 г. и е напуснал тази страна на 4 март - в същия ден, когато от кралството са си тръгнали и други двама агенти на Главното управление (ГУ) - руска разузнавателна служба, по-известна под старото си наименование Главно разузнавателно управление (ГРУ) - които вече бяха назовани като заподозрени за атаката. Бившият руски разузнавач, превърнал се в британски шпионин, Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха открити в безсъзнание на пейка в британското градче Солсбъри именно на 4 март. Великобритания твърди, че Скрипал баща и дъщеря са били отровени от двама служители на ГУ, идентифицирани като Анатолий Чепига и Александър Мишкин, с военното нервнопаралитично вещество "Новичок" - обвинение, което Москва отрича. Миналия месец вестник "Дейли телеграф" писа, че британската полиция е установила самоличността на трети руски агент, който според нея е бил на разузнавателна мисия преди опита за убийство на Скрипал. Британският всекидневник не разкри името на заподозрения, припомня Ройтерс.

Блага вест от Фандъкова: 60 нови автобуса на природен газ пътуват към София

https://offnews.bg//obshtestvo/blaga-vest-ot-fandakova-60-novi-avtobusa-na-priroden-gaz-patuvat-kam-689750.html

60 нови автобуса на природен газ, с които продължаваме модернизацията на градския транспорт, вече пътуват към София. Това обяви столичния кмет Йорданка Фандъкова в профила си във фейсбук.

Очакваме да бъдат доставени до края на следващата седмица, а въвеждането им в експлоатация ще стане до средата на ноември, уточни тя.

Фандъкова обяви и че до края на годината в София ще пристигнат и първите 20 електробуса, както и още 22 автобуса на природен газ.

През следващата година очакваме 60 съчленени автобуса на природен газ, добави градоначалникът.

Фандъкова твърди, че от 2014 г. досега са били подменени 60% от градските автобуси.

Догодина 90% от автобусите на линия ще бъдат нови и всички те са с най-високия екологичен стандарт ЕВРО6, обещава кметицата.

Осъдиха телефонен измамник отнел от възрастни хора от Петрич и Кресна близо 15хил. лв.

http://www.struma.com/krimi/osudiha-telefonen-izmamnik-otnel-ot-vuzrastni-hora-ot-petrich-i_140451/

Районнният съд в Петрич осъди телефонен измамник отнел от възрастни хора близо 15 хил. лв.

Това се случило в продължение на няколко дни през месец март 2018г. на територията на двата града Петрич и Кресна.

Първият случай мъжът- измамник позвънял на стационарния телефон на 73 годишен мъж от гр. Кресна, представяйки се за длъжностно лице – следовател, работещ по разкриването на телефонни измамници. За целта е необходимо 73г. дядо да съдейства, като остави всички пари,...

Продължава

Само във Фрог: Чиновници на прокурор заради „Юнион Ивкони“, таен доклад разкрива още тежки нарушения на фирмата

https://frognews.bg/novini/samo-vav-frog-chinovnitsi-prokuror-zaradi-iunion-ivkoni-taen-doklad-razkriva-oshte-tejki-narusheniia-firmata.html

Чиновници от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ отиват на прокурор заради умишлено бездействие. Те не са санкционирали навреме транспортната фирма „Юнион Ивкони“, въпреки настоятелните писма от Върховна административна прокуратура. По тази причина чиновниците ще бъдат разследвани за умишлено бездействие. Това научи Фрог нюз от източници в транспортното министерство.

"Политическа група 5" с декларация и искане на оставката на Евгени Крусев

http://www.cross.bg/grypa-krysev-politicheska-1586013.html

/КРОСС/ Декларация от името на "Политическа група 5", която днес съпредседателя на групата инж. Симеон Славчев направи по време на заседанието на Столичният общински съвет: Уважаеми г-н председател, уважаема г-жо Фандъкова, уважаеми колеги общински съветници, Още на 3-ти октомври, тоест деня след като гражданите сигнализираха за некачествения ремонт на ул. Граф Игнатиев, "Политическа група 5" заяви, че иска да бъде поета лична отговорност за некачествените ремонти в София и за неефективното изразходване на обществените средства. Исканането на оставката на ресорния зам.-кмет Евгени Крусев не е политически ПР, както чухме да се нарича принципното действие на "Политическа група 5". Искането на оставката на Евгени Крусев е за цялостното му несправяне с транспортните и инфраструктурните проекти и проблеми на София, за които той пряко отговаря. Примерите тук са много: бул. Дондуков, бул. Константин Величков, бул. Васил Левски, тротоарите, велоалеята на ул. Раковска, както и много други, та се стигне до некачествения ремонт на ул. Граф Игнатиев, който преля чашата на търпението на столичани. Не случайно "Политическа група 5" поиска оставката на Крусев и тя не е само за некачествения ремонт на ул. Граф Игнатиев, а защото от както е зам.-кмет всеки инфраструктурен проект и обект завършва със сериозен скандал и обществен отзук

БСП и ГЕРБ в спор за ремонтите на ключови точки в София и в СОС

https://www.actualno.com/sofia/bsp-i-gerb-v-spor-za-remontite-na-kluchovi-tochki-v-sofija-i-v-sos-news_699332.html

Опозицията разкритикува Столичната община за некачествените ремонти по време на днешното заседание на Столичния общински съвет. "Темата с ремонтите е важна и няма да я оставим току така. Очаквахме г-жа Фандъкова подробно да обясни, но вместо това чухме само обяснения и извинения. Ние предложихме да се преразгледа целият инвестиционен процес”, заяви общинският съветник от БСП Калоян Паргов. Затова той настоя да отпаднат ограниченията по отношение на оборотите на фирмите да отпадн

"Политическа група 5" иска оставка на Крусев и Барбалов да поеме поста

http://www.cross.bg/grypa-politicheska-krysev-1586013.html

/КРОСС/ Декларация от името на "Политическа група 5", която днес съпредседателя на групата инж. Симеон Славчев направи по време на заседанието на Столичният общински съвет: Уважаеми г-н председател, уважаема г-жо Фандъкова, уважаеми колеги общински съветници, Още на 3-ти октомври, тоест деня след като гражданите сигнализираха за некачествения ремонт на ул. Граф Игнатиев, "Политическа група 5" заяви, че иска да бъде поета лична отговорност за некачествените ремонти в София и за неефективното изразходване на обществените средства. Исканането на оставката на ресорния зам.-кмет Евгени Крусев не е политически ПР, както чухме да се нарича принципното действие на "Политическа група 5". Искането на оставката на Евгени Крусев е за цялостното му несправяне с транспортните и инфраструктурните проекти и проблеми на София, за които той пряко отговаря. Примерите тук са много: бул. Дондуков, бул. Константин Величков, бул. Васил Левски, тротоарите, велоалеята на ул. Раковска, както и много други, та се стигне до некачествения ремонт на ул. Граф Игнатиев, който преля чашата на търпението на столичани. Не случайно "Политическа група 5" поиска оставката на Крусев и тя не е само за некачествения ремонт на ул. Граф Игнатиев, а защото от както е зам.-кмет всеки инфраструктурен проект и обект завършва със сериозен скандал и обществен отзук

Гордост за Петрич! Лекоатлетката Никол Ангелова грабна златен и сребърен медал от състезание в София

http://www.struma.com/obshtestvo/gordost-za-petrich-lekoatletkata-nikol-angelova-grabna-zlaten-i-sreburen_140450/

Само преди броени дни лекоатлетите от СК "Звездите"- се завърнаха в Петрич с редица медали и постижения. Те взеха участие в Третия кръг от Атлетическа лига "GOKIDS" провеждан в София на Националния стадион"Васил Левски". СК "Звездите" участва с 10 деца от различни възрастови групи. Невероятната лекоатлетка Никол Ангелова се отличи от тях със златен медал на 60м. с лично постижение за 8.05сек. и сребърен медал на скок дължина с 4.54см. Ванеса Йочева...

Продължава

Цитат: Стефан Димитров

https://terminal3.bg/citat-stefan-dimitrov/

“Време е за внос. Внос на плочкаджии, архитекти, полицаи, кметове, програмисти и министри. Очевидно е, че не можем да се справим.

Искам чех да ми реди плочките, датчанин да проектира, белгиец за кмет, холандец да съди и германец да ме пази.

И по-евтино ще ни излезе, вярвайте ми!”

Стефан Димитров

Обвиниха задържания служител на ДАНС и трима иманяри за златното съкровище

https://dnes.dir.bg/krimi/chetirima-opitali-da-iznesat-antichno-zlato-v-turtsiya-ima-zamesen-sluzhitel-na-dans

От изготвените експертни справки и извършено лабораторно изследване на предметите няма съмнение, че те са автентични, каза Иван Гешев

56 журналисти са убити за първите девет месеца на 2018 г.

http://clubz.bg/74355-56_jurnalisti_sa_ubiti_za_pyrvite_devet_meseca_na_2018_g

Мнозинството от българите не вярва в независимостта на медиите в страната. Снимка Клуб Z

През първите девет месеца на годината във връзка с професионалната им дейност са били убити 56 журналисти - повече от цялата 2017 г., сочат данни на неправителствената организация "Репортери без граници", предаде Франс прес.

"Докато 2017 г. беше годината с най-малко убийства от 14 години насам за журналистическата професия, 2018 г. обръща тази низходяща тенденция", се казва в изявлението на организацията, публикувано днес.

"Вече 56 журналисти са били убити заради професионалната им дейност. Числата нарастват и към тях трябва да се прибавят над десет случая, разследвани от "Репортери без граници". Тази тревожна бройка ни напомня, че спешно трябва да се направи още за защита на журналистите, посочи генералният секретар на НПО Кристоф Дьолоар.

В тази връзка "Репортери без граници" отново настояха за назначаването на специален представител на ООН, който да отговаря за защитата на журналистите, мярка, подкрепяна от редица държави, между които и Франция, както и от "130 медии, организации и синдикати по света".

Най-опасната за журналисти държава е Афганистан. Там от началото на годината са били убити 13 журналисти, подчертава организацията и напомня, че само за един ден - 30 април, са загинали 10 журналисти. Тогава 9 журналисти загубиха живота си при двоен атентат. Сред тях беше Шах Марай - главен фотограф на АФП в Кабул. Същия ден кореспондентът на Би Би Си Ахмад Шах беше убит от въоръжени мъже в Източен Афганистан.

Организацията посочва, че броят на професионалните репортери, убити в Сирия, е силно намалял (двама от началото на 2018 г., срещу 9 за миналата година), но подчертава, че това не бива да прикрива проблема, че журналисти, сирийски граждани, поемат голям риск, когато свидетелстват от първо лице за конфликта. Шестима такива журналисти и медиен сътрудник са убити от началото на тази година.

БТА

Изследват младежи във Варна как гледат на предприемачеството

http://varnautre.bg/2018/10/11/92559/%d0%b8%d0%b7%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%b2%d0%b0%d1%82-%d0%bc%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%b6%d0%b8-%d0%b2%d1%8a%d0%b2-%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d0%ba-%d0%b3%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%b0

Глобално, за местно равнище, емпирично социологическо изследване, свързано с младите хора, се проведе във Варна. Екипът имаше за цел да провери отношението им към предприемачеството. Целта е да се даде анализ, който да спомогне местната власт как да процедира в бъдеще за решаване на проблема, а именно увеличаване на броя предприемачи, което е и общоевропейска […]

Почина момчето, премазано от футболна врата в Пазарджик

https://frognews.bg/novini/pochina-momcheto-premazano-futbolna-vrata-pazardjik.html

Почина 13-годишното момче, което бе премазано от футболна врата на спортна площадка в Пазарджик. Това съобщи директорът на болницата доктор Вълчев.

Регистрират гражданско сдружение за спасение на Благоевград! Съветникът К. Ханджийски - домакин!

http://www.struma.com/obshtestvo/registrirat-grajdansko-sdrujenie-za-spasenie-na-blagoevgrad-suvetnikut-k-handjiiski_140449/

Гражданско сдружение за спасение на Благоевград се учредява утре. Инициативата е на съветникът от ОБС Благоевград Калоян Ханджийски, който като домакин е поканил част от колегите си, граждани, бизнесмени и политици.

Сред поканените като съучредители са съветниците Албина Анева, Андон Тодоров и групата му, бившият общински съветник Илко Стоянов, председателят на инициативния комитет за Спасение на Скаптопара Лазар Андреев и членовете на комитета, както и най-активните в групата.. С...

Продължава

Лидерът на ГСДП поставя под въпрос участието на партията в правителствената коалиция

https://www.mediapool.bg/liderat-na-gsdp-postavya-pod-vapros-uchastieto-na-partiyata-v-pravitelstvenata-koalitsiya-news284860.html

Председателят на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Андреа Налес поставя под въпрос по-нататъшното участие на своята формация в правителствената коалиция, която през последната половин година на два пъти бе пред разпадане. Пред вестник "Цайт" Налес порицава раздорите между консервативните партньори в коалицията - Християндемократическия съюз (ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХСС), предаде Ройтерс. "Ако вътрешните кавги сред консерваторите продължават да засенчват всичко, очевидно ще дойде момент, в който добрата смислена работа вече няма да има значение", казва тя в интервюто, което ще бъде публикувано изцяло утре. Коалицията между ХДС/ХСС и ГСДП изпадна в криза миналия месец по повод съдбата на шефа на контраразузнавателната служба, а през лятото ХДС и ХСС се скараха за миграцията. И двата конфликта бяха преодолени с компромиси, припомня Ройтерс. Пред "Цайт" Налес казва още, че от встъпването в длъжност на правителството или даже още от началото на преговорите за съставяне на коалицията споровете между ХДС и ХСС са "голямо бреме за тази коалиция". Настоящото правителство на Германия, оглавявано от канцлера Ангела Меркел, бе образувано шест месеца след миналогодишните парламентарни избори. Коалиционната споразумение съдържа клауза след две години да се направи оценка на състоянието на съюза. Мнозина смятат това за шанс за социалдемократите да се оттеглят от коалицията, ако пожелаят, отбелязва Ройтерс.

Варненско мото общество организира протест

http://www.moreto.net/novini.php?n=383541

Варненско мото общество организират протест срещу присъда за смъртта на мотоциклетист. Това съобщиха от организацията. Представителите на Варненско мото общество и регион Варна ще поставят каски пред съда в знак на протест и с цел да привлекат вниманието по мирен път на правораздавателната система върху поредния случай на подигравка с паметта и семействата на загиналите на пътя”, се отбелязва в съобщението до медиите.

САЩ готвят мерки за намаляване доставките на руски газ в Европа

http://clubz.bg/74354-sasht_gotvqt_merki_za_namalqvane_dostavkite_na_ruski_gaz_v_evropa

Председателят на подкомисията по европейското и регионално сътрудничество в областта на сигурността, която е към Комисията по външните работи на Сената на САЩ, Рон Джонсън и сенаторът Крис Мърфи представиха законопроект, предлагащ мерки за съкращаване на доставките на руски газ за Евросъюза, предаде ТАСС. Агенцията се позовава на съобщения в сайта на Мърфи.

В документа се предлага отделянето на 1 милиард долара за финансиране на проект по използването на нови източници на енергия в ЕС, както и оказването на дипломатическа и техническа поддръжка на Евросъюза.

"Този проектозакон дава възможност на Агенцията по търговията на САЩ да поддържа инвестиции от частния сектор на Щатите в стратегически важни енергийни проекти в Централна и Източна Европа. Той защитава интересите на националната сигурност на САЩ и съдейства за подобряване на енергийната сигурност и диверсификацията на пазара в Европа", обяснява Джонсън.

САЩ са против изграждането на тръбопровода "Северен поток 2", който трябва да свърже Русия с Германия през Балтийско море. Приетият през миналата година Закон за противодействие на противниците на Америка с помощта на санкции дава възможност да се приемат едностранни санкции, в това число и по отношение на фирми, които участват в строежа на "Северен поток 2".

Президентът Доналд Тръмп няолко пъти е изразявал мнение срещу строителството на "Северен поток 2", който според него ще постави Германия изцяло в подчинение на Русия и е изразявал намерения да се увеличат американските доставки на газ за Европа. За миналата година САЩ са доставили на Стария континент едва 3 милиарда кубически метра газ, което е незначително количество на фона на употребяваните 500 милиарда куб. метра газа в Европа.

Почина детето смазано от футболна врата

https://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/pochina-deteto-smazano-ot-futbolna-vrata-6087359

Близките на момчето отказват да му бъде направена аутопсия, но такава била задължителна, тъй като случаят е предаден на прокуратурата

Мотористи на протест във Варна заради загинал колега (снимки)

https://petel.bg/Motoristi-na-protest-vav-Varna-zaradi-zaginal-kolega--snimki-__286420

Снимки: Булфото От варненското мото общество и регион Варна поставиха каски пред съда в знак на протест и с цел да привлекат вниманието ...

Бебе на 5 месеца обиколи почти всички американски щати

https://petel.bg/Bebe-na-5-mesetsa-obikoli-pochti-vsichki-amerikanski-shhati__286419

Петмесечно момиченце обиколи почти всички 50 американски щата и е на път да стане най-младият пътешественик с такова постижение. Родител...

"Вашингтон пост" не ни щади: Престъпленията срещу жени – обичайни за България!

https://petel.bg/Vashington-post-ne-ni-shhadi--Prestapleniyata-sreshhu-zheni-----obichayni-za-Balgariya-__286418

Чуждестранни медии публикуват новината за ареста в Германия на заподозрян за убийството на българската тв журналистка Виктория Маринов...

Руски космически кораб аварира, космонавтите оцеляха

https://www.mediapool.bg/ruski-kosmicheski-korab-avarira-kosmonavtite-otselyaha-news284859.html

Русия замрази всички свои пилотирани космически мисии след авария в ракетата носител на космическия кораб "Союз МС-10". Инцидентът стана в четвъртък сутринта при изстрелване от космодрума в Байконур. Двамата космонавти на борда Алексей Овчинин (Русия) и Ник Хейг (САЩ) са оцелели без травми. Екипажът се е приземил, след като капсулата на апарата е успяла да се отдели навреме, а парашутите са се отворили. Телевизията на НАСА съобщи, че с космонавтите вече е установен контакт. Те са се приземили на 20 км източно от Жезказган, Казахстан. Аварийното (балистично) спускане на капсулата е под много по-остър ъгъл към земната повърхност и подлага хората на огромно натоварване. Корабът "Съюз" бе изстрелян в 4:40 часа местно време и потегли на шестчасов път към Международната космическа станция. Овчинин и Хейг трябваше да прекарат шест месеца в станцията и да работят по серия от научни експерименти. "Съюз" е една от най-старите ракети, но едновременно с това има славата на една от най-безопасните, коментира ББС. Сегашната авария се е случила при отделянето на изпразнените от гориво сегменти на кораба. Астронавтите са докладвали, че нещо не е наред, защото са усетили, че изпадат в безтегловност в момент, в който е трябвало все още да бъдат приковани за седалките от ускорението. Спасителната система на кораба обаче е сработила и капсулата с двамата космонавти се е отделила навреме. Въпреки това пътят им към Земята е бил доста некомфортен, защото са изпитали много силно гравитационно притискане.

Ракетата Съюз с руснак и американец на борда претърпя авария при старта си

https://frognews.bg/novini/raketata-saiuz-rusnak-amerikanets-borda-pretarpia-avariia-pri-starta.html

По време на старта на ракетата-носител Съюз МС-10 с новия екипаж на МКС е възникнала „авария на носителя”, съобщи Роскосмос. На борда на Съюз МС-10 се намират членовете на мисията на Международната космическа станция-57/58, руският космонавт Алексей Овчинин и американският астронавт Ник Хейг.

Мейуедър с остри думи към Нурмагомедов

https://offnews.bg//bojni/mejuedar-s-ostri-dumi-kam-nurmagomedov-689749.html

Прочутият американски боксьор Флойд Мейуедър младши отправи сериозни критики към поведението на Хабиб Нурмагомедов след победата му над Конър Макгрегър на UFC 229 в Лас Вегас.

Според Мейуедър, който се срещна на ринга с Макгрегър по правилата на бокса в предпоследния двубой на ирландеца, Нурмагомедов се е държал изключително непрофесионално, след като прескочи огражденията и потърси саморазправа с хора от екипа на Макгрегър.

"Не познавам това момче, но чух, че не е губило до този момент. Макгрегър е труден съперник. Да скочиш от ринга и да се сбиеш със зрителите е много непрофесионално. За това ще има огромна глоба. Аз съм преживявал такова нещо, но тогава на ринга стана ръкопашен бой и съперникът ми беше глобен със седемцифрена сума. Сега глобата трябва да е чудовищна", казва Мейуедър, цитиран от "Дейли Мейл".

Нурмагомедов се опитва да прехвърли вината за избухването си на щаба на ирландеца. Той твърди, че бил провокиран по време на мача с обиди на религиозна основа. Това отключило агресията в него. "Треньорът му крещеше през цялото време, че съм "мюсюлманска твар". Не издържах", казва дагестанецът.

Затвориха мъж за 72 часа заради незаконно притежавани оръжие и наркотици

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096730

Затвориха мъж за 72 часа заради незаконно притежавани оръжие и наркотициМъж е в ареста за 72 часа за незаконно притежавано оръжие и наркотици. Оперативните действия стартирали на 9 октомври, когато на първокласен път I-3 екип от служители на секторите "Пътна полиция" и "Противодействие на криминалната престъпност" и Специализирани полицейски сили при ОДМВР - Плевен спрели лек автомобил "Мерцедес".

Путин моли бащата на Хабиб да не го наказва много строго

https://www.actualno.com/moresport/putin-moli-bashtata-na-habib-da-ne-go-nakazva-mnogo-strogo-news_699329.html

Президентът на Русия Владимир Путин помоли бащата на Хабиб Нурмагомедов "да не го наказва твърде тежко" за своите действия след края на двубоя с Конър Макгрегър и нахлуването му в публиката. Нурмагомедов нанесе тежка загуба на ирландската звезда, като го принуди да се откаже в четвъртия рунд. Веднага след това дегестанецът прескочи огражденията на октагона, нападайки щаба на Макгрегър, който бе позициониран в публиката. Действията на Нурмагомедов бяха остро критикувани от неговия бащ

Йоко Оно издаде новия версия на песента на Джон Ленън Imagine

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/10/11/3325639_ioko_ono_izdade_noviia_versiia_na_pesenta_na_djon/?ref=rss


Йоко Оно издаде новия версия на известната песен на Джон Ленън Imagine точно 47 години след като тя участва в създаването й, пише "Гардиън".<br /><br />Записът е част от новия албум на Оно, озаглавен Warzone. В него 85-годишната изпълнителка прави съвсем нов аранжимент, който започва в ембиънт тоналност, докато не се включва известният мотив на пиано.<br /><br />Доскоро песента бе подписвана единствено с името на Ленън, но Оно бе добавена като неин съавтор през...

Полицията в южния турски град Адана иззе един милион таблетки наркотици

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096724

Полицията в южния турски град Адана иззе
един милион таблетки наркотициПолицията в южния турски град Адана днес иззе близо един милион таблетки, съдържащи наркотично вещество, които трябвало да бъдат транспортирани в Саудитска Арабия, предаде ТАСС, като се позовава на Анадолската агенция. Главната прокуратура в Адана е получила информация за това, че се планира голямо количество наркотични вещества да бъдат

Валери Симеонов: Разбирачите от Европа да внимават с България

http://clubz.bg/74353-valeri_simeonov_razbirachite_ot_evropa_da_vnimavat_s_bylgariq

"Поздравявам премиера Борисов за това, което направи на срещата с чуждите посланиците в България. В крайна сметка някой, някога, в 30-годишната нова история на България, трябва да каже на тези разбирачи по всичко от Европа, че трябва да бъдат внимателни с България, която не познават".

Това каза в Казанлък вицепремиерът Валери Симеонов, цитиран от "Фокус". Той коментира срещата на премиера с посланици на страните членки на ЕС след разкриването на убийството на Виктория Маринова.

"Имаше едни изказвания, които даваха лоши квалификации на нашата родина, които няма как да приемем. Имаше мнения, свързани със свободата на словото в България, с поставяне на журналистиката под зависимост, а истината е, че журналистиката е зависима единствено от собственика на съответната медия, в никакъв случай не е от правителството или който и да било друг. А за свобода на словото да не говорим, България е царството на слободията на словото, на словоблудството. В България всичко е позволено, абсолютно всеки човек може да бъде оклеветен безнаказано", каза още Симеонов.

Според него полицията си е свършила перфектно работата по разкриването на убийството.

"В синхрон работиха много добри екипи, изпратени от София, и за четири дни това зверско убийство бе разкрито, въпреки че извършителят буквално за 24 часа е напуснал България. Мисля си, че няма такова място в България, където да не може полицията в рамките на един час да влезе и да си свърши работата", убеден е Симеонов.

Сименов реши и да разкритикува действията на германската полиция. Имало много противоречиви тенденции, които се отразявали на работата на органите.

"Когато едните са либерално ориентирани, другите са крайно националистически и агресивно настроени, тогава институциите започват да се колебаят, стават нерешителни и в крайна сметка, никой да не си мисли, че България по отношение на етническите проблеми е зле. Напротив, бих казал, че сме една от успешно решаващите тези проблеми държава в Европа. В България всяко гето подлежи на проверки, подлежи на пълен контрол", отчете вицепремиерът.

Според него обаче навсякъде има опасност от възникване на етническо напрежение.

Мъж открадна 40лв. от дядо в Дупница. Заснеха го на камери (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/kustendil/myj-otkradna-40lv-ot-djado-v-dupnica-zasneha-go-na-kameri-video-news_699327.html

Огромен екшън се разигра снощи в социалната мрежа, след като жителка от Дупница, която е и собственичка на павилион за хранителни неща на гарата в града, сподели видео в мъж, който взима портмоне от улицата. Това съобщи кореспондент на Actualno.com от града. Ето какво разказва тя: "Днес към 12ч. на един възрастен мъж му изпада портфейла пред моя павилион и този човек го взима !В него е имало 40лв. и всичките документи на дядото,който наскоро ги е извадил,включително и картата с която си т

Мъж прибра 40 лв. от дядо в Дупница, заснеха го на камери (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/crime/myj-pribra-40-lv-ot-djado-v-dupnica-zasneha-go-na-kameri-video-news_699327.html

Огромен екшън се разигра снощи в социалната мрежа, след като жителка от Дупница, която е и собственичка на павилион за хранителни неща на гарата в града, сподели видео в мъж, който взима портмоне от улицата. Това съобщи кореспондент на Actualno.com от града. Ето какво разказва тя: "Днес към 12ч. на един възрастен мъж му изпада портфейла пред моя павилион и този човек го взима!В него е имало 40лв. и всичките документи на дядото, който наскоро ги е извадил ,включително и картата, с която си

Макрон призова да се вдъхне нов живот на франкофонията

https://www.mediapool.bg/makron-prizova-da-se-vdahne-nov-zhivot-na-frankofoniyata-news284858.html

Френският президент Еманюел Макрон призова на срещата на високо равнище на Международната организация на франкофонията в Ереван да бъде вдъхнат нов живот на франкофонията, предаде Франс прес. Макрон подчерта, че франкофонията не е просто клуб или място, чийто смисъл вече се е изчерпал, и посочи, че тя трябва отново да отстоява сериозно позициите на френския език в международни организации като ООН и Европейския съюз. "Трябва да можем да общуваме, да водим преговори и да предлагаме инициативи на нашия език. Английският се превърна в езика на консумацията. Френският е езикът на творческия процес", каза Макрон и призова да бъде създадена организация на писателите франкофони. Това ще позволи "лансирането на френския като езика на творците, което го различава от английския, който е езикът на всекидневието", отбеляза президентът. "Основен приоритет на франкофонията обаче са младите хора и най-вече тези в Африка", която е неин "епицентър", добави Макрон и отправи призив за борба "срещу мракобесието, потисничеството на жените и лишаването от образование, особено на младите момичета". Макрон поиска също така да бъде преразгледан уставът на Международната организация на франкофонията, за да бъдат създадени нови правила за приемане в нея. "Трябва ли да се задоволяваме с това дадена страна просто да поема няколко ангажимента по въпросите с човешките права" при приемането си в Международната организация на франкофонията, попита риторично Макрон в в момент, когато предстои да бъде разгледана породилата противоречия молба за членство на Саудитска Арабия.

Макрон: Френският е езикът на творците, английският - на всекидневието

https://dnes.dir.bg/svyat/makron-frenskiyat-e-ezikat-na-tvortsite-angliyskiyat-na-vsekidnevieto

В Армения, където започна срещата на Франкофонията, има 200 000 души, говорещи френски при население от 3 милиона

Последен ден да изберем нашето часово време

http://www.varna24.bg/news/820778.html

Четвъртък е последният ден, в който може да гласуваме за лятно или зимно часово време. Анкетата ...

Почина детето, изпаднало в кома, след като беше затиснато от футболна врата

http://nakratko.bg/category/58/165337/


Почина 13-годишното момче от Пазарджик, което изпадна в кома, след като беше затиснато от футболна врата. До снощи е имало признаци за подобрение в състоянието му.

Известният рибен пазар в Токио заработи на ново място

http://www.moreto.net/novini.php?n=383529

Прочутият рибен пазар в Токио отвори на ново място, но запази най-известната си традиция - търга за риба тон, съобщава АП. Традиционното биене на звънеца отбеляза началото на търга за сурова и замразена риба тон на пазара в района на Тойосу.

Манолова: Подписът на Горанов гарантира промените в законите за хората с увреждания

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096712

Манолова: Подписът на Горанов гарантира промените в законите за хората с уврежданияПодписът на министъра на финансите Владислав Горанов под плана за действие за законодателството за хората с увреждания е гаранция, че промените ще се осъществят, заяви омбудсманът Мая Манолова, цитирана от БНР. Манолова дойде при палатковия лагер на майките пред Министерския съвет. Работна група в социалното министерство днес обсъжда проекта на

Криминалисти за един ден

https://www.actualno.com/viewpoint/kriminalisti-za-edin-den-news_699326.html

Начинът, по който бе коментирано жестокото убийство в Русе, води до въпроса дали въобще онова, на което винаги сме разчитали - опозиционни гласове, култура на съпротива, гражданско общество, обединено през безкритичнoто следване на определени инфлуънсъри във фейсбук - е с всичкия си. Първо, "Биволъ" изглежда решиха, че техният Джи Пи Гейт - иначе афера с безброй въпросителни и висока степен на подозрителност, чието разследване заслужава адмирации - e алфата и омегата на целия политиче

Увеличиха с 20% водата в Благоевград

https://www.actualno.com/blagoevgrad/uvelichiha-s-20-vodata-v-blagoevgrad-news_699323.html

Вчера в Благоевград се проведе среща на Асоциацията на ВиК, за да се реши спорния въпрос, свързан с водата в града. От години благоевградчани се оплакват от качеството на водата в града, като някои категорично отказват да я пият.  Именно поради тези причини, асоциацията на ВиК предприе спешни мерки за оправянето не нейното качество, като за целта промени цената й.  След вчерашното заседание, благоевградчани ще плащат с 20% повече за услугата, като точката влезе в бизнес плана

Почина момчето, премазано от футболна врата в Пазарджик

http://www.cross.bg/premazano-momcheto-pochina-1586012.html

/КРОСС/ Почина 13-годишното момче, което бе премазано от футболна врата на спортна площадка в Пазарджик. Това съобщи директорът на болницата доктор Вълчев, предаде кореспондентът на bTV в региона.  Извършена е аутопсия, която е показала, че причината за фаталния изход е тежката черепно-мозъчна травма, получена при инцидента. Площадката, където е играло момчето, е общинска. Веднага след инцидента футболните врати са заварени.От общината твърдят, че редовно извършвали проверка на съоръженията. Последната е отпреди няколко седмици и площадката била безопасна.

Скритата заплаха в Идлиб

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7096714

Скритата заплаха в ИдлибСпоразумението, постигнато между Турция и Русия за Идлиб, не само предотврати хуманитарна катастрофа, но същевременно и възпрепятства възможна миграционна вълна към нашите граници и Европа. Разбира се, при условие, че бъде създадена демилитаризирана зона и терористичните групировки бъдат отстранени от тази зона.

Украйна издала данни на САЩ и Израел за руската система С-300

https://frognews.bg/novini/ukraina-izdala-danni-sasht-izrael-ruskata-sistema-300.html

Делегации на САЩ и Израел изучили възможностите на руския зенитно-ракетен комплекс С-300. Тази възможност им е предоставена от Украйна, съобщава телевизия Россия 24.

Европейските гори няма да забавят затоплянето на климата

//dariknews.bg/novini/liubopitno/evropejskite-gori-niama-da-zabaviat-zatoplianeto-na-klimata-2125030

Европейските страни не трябва да се осланят на горите си, за да бъде забавено климатичното затопляне, а да са бдителни, за да ги защитят от него, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Незаконно сметище изникна край село Осеново

http://budnavarna.bg/38936-nezakonno-smetishte-iznikna-kraj-selo-osenovo/

Незаконно сметище изникна в непосредствена близост до борова гора и до къщи във варненското село Осеново.

През пролетта в парцел край село Осеново се появява огромна дупка. Сред местните хора започват догадки, че ще се строи. Наскоро обаче на мястото започват да идват камиони и да изсипват в дупката строителни и битови отпадъци. Образува се незаконно сметище, а местните хора подават сигнали. От Община Аксаково вече са извършили проверка по случая. Оказва се, че незаконното сметище е в частен имот.

В момента се издирва реалният му собственик. „Всеки собственик трябва да си опазва сам имотите. Тоест ще му направим предписание да го почисти. Ако не го издирим, има процедура, по която и ние ще извършим почистване на имота, като след това ще предприемем действия по събиране на разходите, които сме направили”, посочи Красимира Дянкова, заместник-кмет на община Аксаково.

На този етап все още не е ясно дали собственикът на имота има нещо общо със сметището, или то е създадено от друг. Хората от Осеново обаче са направили снимка на един от камионите и са му записали регистрационния номер, който вече са подали в полицията.

източник: БТВ

Материалът Незаконно сметище изникна край село Осеново е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Щастливият край на историята за цигулка, изгубена преди 30 години

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/10/11/3325627_shtastliviiat_krai_na_istoriiata_za_cigulka_izgubena/?ref=rss


Изгубена преди 30 години цигулка намира отново своя притежател, а за невероятната случка разказа цигуларят от камерния оркестър "Софийски солисти" Димитър Георгиев пред Би Ти Ви.<br /><br />Според диригента на формацията Пламен Джуров историята е като сценарий за холивудски филм.<br /><br />Когато се връща от турне в Кипър през 1989 г., музикантът забравя една от трите цигулки, които носи, в такси. След като разбира, Георгиев се опитва по всякакъв начин да се...

Елен Герджиков за ремонтите в София: Нормално е да има грешки

https://pik.bg/елен-герджиков-за-ремонтите-в-софия-нормално-е-да-има-грешки-news787654.html

Елен Герджиков за ремонтите в София: Нормално е да има грешки

Контролът е изключително важен. Има хора и е нормално да има грешки. Ремонтите са строителна площадка, гледката не е приятна. А и в крайна сметка контрол на контрола е като ремонт на ремонта, тоест необходимо е да го има, за да се провери качеството на материалите. Искам пак да повторя, че в договора са предвидени безпрецедентни санкции за фирмата-изпълнител в цялата история на България.

Това сподели в студиото на БНТ председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

,,Да, има проблеми, но крайният резултат трябва да е удовлетворителен. Освен това всички проблеми в социалните мрежи са угнетявани тогава, когато са в процес на изграждане, както в случая става с ремонта на "Графа'', посочи той.

,,Заводът за горене на отпадъци е оценен като екологичен проект. Експертите са категорични, че няма да има никакви проблеми със замърсяването на мястото, на което ще бъде построен заводът'', каза Герджиков.

Еманюел Макрон призова да се вдъхне нов живот на франкофонията

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096710

Еманюел Макрон призова да се вдъхне нов живот на франкофониятаФренският президент Еманюел Макрон призова днес на срещата на високо равнище на Международната организация на франкофонията в Ереван да бъде вдъхнат нов живот на франкофонията, предаде Франс прес. Макрон подчерта, че франкофонията не е просто клуб или място, чийто смисъл вече се е изчерпал, и посочи,

Япония ООД отново процъфтява

http://e-vestnik.bg/28927/yaponia-ood-otnovo-protsaftyava/

Възрастни японци спортуват. Снимка: канюз Япония ООД си връща ритъма. Причината може би е промяната в правителствената политика, която остана незабелязана. През последните месеци японските компании обявяват масово положителни резултати. Поръчките за машиностроенето, които са ключов показател за капиталовите разходи на компаниите в бъдеще, са нараснали с 12,6 % на годишна основа през август до…

Материалът Япония ООД отново процъфтява е публикуван за пръв път на e-vestnik.bg.

Китай е узаконил лагерите за превъзпитание на мюсюлмани

http://e-vestnik.bg/28928/kitay-e-uzakonil-lagerite-za-prevazpitanie-na-myusyulmani/

Уйгурите са тюркска етническа общност, която от векове се бори за независимост и се мъчи да отвоюва земята си от Китай. Снимка: gps.caltech.edu Китайските власти публикуваха документ, определящ принципите за борба с екстремизма в Синцзян-Уйгурския автономен район (СУАР), където живеят мюсюлмани. С него се признава съществуването на „лагери за превъзпитание“, в които според експерти на…

Материалът Китай е узаконил лагерите за превъзпитание на мюсюлмани е публикуван за пръв път на e-vestnik.bg.

Почина детето, премазано от футболна врата в Пазарджик

http://www.varna24.bg/news/820774.html

13-годишното момче, пострадало тежко при падане на футболна врата в Пазарджик, е починало тази ...

Израел обмисля да забрани дизела и бензина от 2030 г.

https://www.investor.bg/novini/444/a/izrael-obmislia-da-zabrani-dizela-i-benzina-ot-2030-g-269836/

Страната работи по разширяване на мрежата от зарядни станции в страната с близо 2000 нови съоръжения

"Самсунг" представи първия в света смартфон с четири задни камери

https://www.dnevnik.bg/tehnologii/2018/10/11/3325636_samsung_predstavi_purviia_v_sveta_smartfon_s_chetiri/?ref=rss


Първият в света смартфон с четири задни камери вече е факт. Устройството беше представено днес и е част от портфолиото на корейския технологичен гигант "Самсунг". Моделът Galaxy A9 е определян от инженерите на компанията като телефона, който предоставя най-добрите възможности за селфи или панорамни снимки.<br /><br />Камерите на новия смартфон позволяват безпроблемното заснемане на движещи се обекти. Оптичното мащабиране също е подобрено за по-добри снимки от близък кадър....

Персонализирани тестове определят най-точното лечение за пациенти с психиатрични заболявания

http://budnavarna.bg/38933-personalizirani-testove-opredelyat-naj-tochnoto-lechenie-za-patsienti-s-psihiatrichni-zabolyavaniya/

Модерната персонализирана психиатрия в единствената болница с психиатрични клиники във Варна представиха проф. д-р Мариана Арнаудова, ръководител на Трета психиатрична клиника и проф. д-р Христо Кожухаров, ръководител на катедрата по психиатрия и медицинска психология в Медицинския университет и на Втора психиатрична клиника в УМБАЛ „Св. Марина“ на среща, посветена на деня на психичното здраве.

Персонализираната терапия на пациенти с психиатрични пробеми в България дава голяма надежда на специалистите за по-добри резултати от лечението. Това е възможно благодарение на персонализираните тестове, чрез които лекарите могат да изберат най-подходящата терапия и да оптимизират лечебните схеми на пациенти с депресия, тревожно разстройство, биполярно разстройство, шизофрения, обсесивно-компулсивно разстройство, синдром на хиперактивност и дефицит на внимание и други разстройства. Това обясни проф. д-р Христо Кожухаров и допълни, че около 20% от хората в България страдат от психични разстройства.

„С помощта на  фармакогенетичния тест Genecept Assay може да се избегне процесът на проба-грешка и да се скъси пътят до подобряване на състоянието на пациента. Тестът идентифицира специфични за всеки пациент генетични маркери, които дават информация кои медикаменти ще действат по очаквания начин, кои няма да са ефективни, с кои могат да се очакват сериозни странични ефекти.“, обясни специалистът.

Персонализираната медицина е бъдещето на медицината. Накратко тя се определя като точното хапче в точната доза за точния пациент. В България, вече от една година насам се прилага и персонализираният подход в психиатрията, т.е назначава се терапия на база на индивидуален фармакогенетичен тест, който идентифицира специфични за всеки пациент генетични маркери. Тестът покрива над 20 класа медикаменти, общо 122 лекарства, одобрени от Американската агенция по храни и лекарства, включва 18 клинично валидирани гени и 97% от лекарствата, използвани в психиатричната практика.Вземането на проба е много лесно– прави се натривка от лигавицата на вътрешната страна на бузата, обясниха специалистите. До момента с помощта на теста 300 пациенти в страната са получили персонализирано лечение, като пациент номер 300 е от Варна. „За някои пациенти това е единственият начин да получат веднага точното лечение“, разясни проф. Арнаудова.

Най-големите предизвикателства пред психичното здраве на българина са стресът, липсата на емоционална култура, липсата на навик за търсене на навременна помощ от психиатър поради предразсъдъци, недостигът на средства за психично здраве, липсата на добре развита мрежа за доболнична помощ и липсата на специалисти в някои региони, каза още проф. Кожухаров.

Проблемите в грижата за психичното здраве са много. Съществува среда на дефицит на социално-емоционална компетентност, липсва статистика за хората с психично-здравни проблеми в България.  Липсва връзка между амбулаторната и стационарната помощ. Инвестициите в укрепването и подобряването на психичното здраве са недостатъчни. Основно се инвестира във възстановяването на психичното здраве, едва след като то вече е било увредено. Не на последно място, съществува силна и неосъзната психиатрична стигма, която възпрепятства адекватното разбиране на характера на психичните заболявания и навременното им лечение.

Въпреки всички проблеми, в България вече се практикува модерна персонализирана психиатрия и пациентите в УМБАЛ „Св. Марина“ имат достъп до иновативни инструменти при назначаването на лечение, които все още са недостъпни в редица европейски страни.

В УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна работят четири психиатрични клиники- за лечение на депресивни състояния, на лица с психични разстройства, с психомоторна възбуда и висок агресивен и суициден риск и зависимости, на психични разтройства в старческа възраст и детско юношеска психиатрия. В болницата се покрива лечението на всички групи психиатрични заболявания, като за пациентите се грижат интердисциплинарни екипи, подчерта проф. Арнаудова. Тя обърна внимание също на факта, че пациентите в УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна имат достъп до най-модерните методи на лечение и нови концепции в терапиите.

Материалът Персонализирани тестове определят най-точното лечение за пациенти с психиатрични заболявания е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Незаконно сметище изникна край варненското село Осеново

http://www.moreto.net/novini.php?n=383522

Незаконно сметище изникна в непосредствена близост до борова гора и до къщи във варненското село Осеново. През пролетта в парцел край село Осеново се появява огромна дупка. Сред местните хора започват догадки, че ще се строи. Наскоро обаче на мястото започват да идват камиони и да изсипват в дупката строителни и битови отпадъци.

Румяна Ченалова се усъмни в изводите за заподозрения Северин

https://frognews.bg/novini/rumiana-chenalova-usamni-izvodite-zapodozreniia-severin.html

Съдия Румяна Ченалова изрази съмнение в изнесената информация и факти за Северин Красимиров.

Отвлякоха най-младия африкански милиардер

https://offnews.bg//sviat/otvliakoha-naj-mladia-afrikanski-miliarder-689743.html

Най-младият африкански милиардер е бил отвлечен от маскирани въоръжени похитители в град Дар ес-Салаам, Танзания, съобщи Би Би Си.

43-годишният Мохамед Девджи бил отвлечен пред луксозен хотелски фитнес център, където обичайно тренирал сутрин.

Трима души са арестувани във връзка с покушението. Полицията смята, че те са от чужда националност. Мотивите за престъплението са все още неизвестни.

Сп. "Форбс" определя богатството на Девджи на 1.5 милиарда долара и го описва като единственият милиардер в Танзания. В доклад от 2017 г. той бе определен като най-младият милиардер в Африка. Година по-рано Джевджи обеща да дари поне половината от богатството си за благотворителни каузи, допълва "Форбс".

Мохамед Девджи, известен като Мо, е президентът и собственикът на MeTL Group - танзанийски конгломерат, основан от баща му през 70-те години. Компанията има интереси в текстилната промишленост, производството на брашно, напитки, олио в най-малко шест африкански държави.

Министърът на околната среда Дженюъри Макамба, който е и приятел на отвлечения милиардер, съобщи, че е говорил с бащата на Девджи и семейството е потвърдило за отвличането.

Българинът масово ходи на очен лекар само при нужда

http://varnautre.bg/2018/10/11/92557/%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d0%bd%d1%8a%d1%82-%d0%bc%d0%b0%d1%81%d0%be%d0%b2%d0%be-%d1%85%d0%be%d0%b4%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d1%87%d0%b5%d0%bd-%d0%bb%d0%b5%d0%ba%d0%b0%d1%80-%d1%81

Близо 71% от българите посещават очен лекар само при нужда и възникнал проблем. Това показват данни от проучване, извършено от социологическа агенция “Маркет Линкс”, цитирани от БТА. Допитването е направено през юли сред 1000 души на възраст 20-45 години, поясни Станислава Чипева от агенцията. Сред участниците 47% са с висше образование, 51% – със средно, […]

Земеделски производители: Корупцията в сектора ни пречи да се развиваме  

http://www.cross.bg/durzhavata-bulgariya-zemedelski-1586011.html

/КРОСС/ "Корупцията се шири в най-големи размери в земеделския сектор. Това ни пречи много. От министерството- до агенции, всичко е зависимости. Няма как да работим нормално и да се развиваме.“ Това заявиха земеделски производители в Разград, които се срещнаха с депутати от ПГ на „БСП за България“ по време на представянето на „Визия за България“. „В нашата Визия ние казваме, че е нужно да има повече участие на държавата в сектора земеделие, особено в критични ситуации. Тя трябва да подкрепя производителите . Иска ми се в тези дискусии да се намерят правилните решения за вас“, каза проф. Светла Бъчварова. По думите й в момента има двоен стандарт за българските хранителни продукти спрямо продуктите от Западна Европа. „Когато сме изместени от пазарите от големите земеделски производители, това води до тежки проблеми. Ако държавата не се намеси, ще се стига до фалити. Затова приоритет на държавата е, освен подпомагането, да се оказва подкрепа и  достъп до пазарите“, добави проф. Бъчварова. „Визията я направихме отворена, защото България има нов поглед и ново виждане за развитие. Днес имаме един  премиер, който разпределя всичко. Големият дебат- накъде ще вървим, е изчезнал. Ние решихме да предизвикаме този дебат

Пирински: Европейският социален фонд да запази и развие своята социална същност и функции!

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096699

Пирински: Европейският социален фонд да запази и развие своята социална същност и функции!С предложението си за нов Регламент за Европейски социален фонд плюс (ЕСФ+), който е част от пакета на законодателни предложения за следващия програмен период 2021-2027 г. Европейската комисия предлага съществени промени, които отиват далеч от простото обединяване на Европейския социален фонд с няколко други европейски фонда и програми в

Екстрадират до 10 дни Северин от Германия

https://frognews.bg/novini/ekstradirat-10-dni-severin-germaniia.html

Апелативният съд в германския град Целе разглежда днес мярката за неотклонение на задържания за убийството на Виктория Маринова.

ВАЖНО ЗА ШОФЬОРИТЕ: Ремонт затваря част от магистрала "Тракия"

https://pik.bg/важно-за-шофьорите-ремонт-затваря-част-от-магистрала-тракия-news787657.html

ВАЖНО ЗА ШОФЬОРИТЕ: Ремонт затваря част от магистрала "Тракия"

До 17.00 часа днес движението по автомагистрала „Тракия“ ще се осъществява само в аварийната лента в участъка от км 24 до км 26 в посока София заради ремонтни дейности.

Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, спазвайки пътната сигнализация.

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Прокурор Иван Гешев с горещи разкрития за арестуваните иманяри - групата сгащена в момент на сделка за 2 млн. евро (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА)

https://pik.bg/извънредно-в-пик-tv-прокурор-иван-гешев-с-горещи-разкрития-за-арестуваните-иманяри---група-news787660.html

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Прокурор Иван Гешев с горещи разкрития за арестуваните иманяри - групата сгащена в момент на сделка за 2 млн. евро (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА)

Зам.-главният прокурор Иван Гешев и шеф на спецпрокуратурата разкрива подробности за поредната разбита от звеното под негов контрол организирана престъпна група. Бандата е за държане и незаконна търговия на културно-исторически ценности. Информация ще предоставят и наблюдаващият делото прокурор Сийка Милева, директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов, зам.-председателят на ДАНС Николай Ненков, както и директорът на Главна дирекция „Инспекторат по опазване на културното наследство“ към Министерство на културата Александър Трайков. 

"Преди две години, когато започвах работата си като ръководител на Специализираната прокуратура, пак в тази зала бяхме, ви показахме автомати, заловени при разбиване на престъпна група. Тази акция завърши с осъдителни присъди, надяваме се и сегашното досъдебно производство да завърши с такива", коментира Иван Гешев.

"Касае се за организирана престъпна група за продажба на културно-исторически ценности. В операцията сме работили заедно с ГДБОП. Касае се за антично злато. От събраните доказателства до този момент нямаме основание да се съмняваме, че тези обекти са автентични. От тази зала те ще бъдат предадени в Националния археологически институт, където ще бъде извършена експертиза, която трябва да отговори по безспорен начин на тези въпроси", отсече зам.-главният прокурор.

"Лицата са заловени в момент на сделка", разкри още той. По думите му в операцията е използван нестандартен подход, тъй като е трябва да се действа бързо, в условията на неотложност.

Наблюдаващият прокурор Сийка Милева заяви: "Образувахме досъдебно производство за организирана престъпна група с цел държане, отчуждаване и трафик на вещи, имащи белези на културни ценности. Повдигнахме обвинения на 4 лица за участие в организирана престъпна група и отчуждаване на културни ценности. Днес следобед ще бъде гледана мярката им, ще искаме постоянното им задържане. В групата има длъжностно лице, установено е, че то е служител на ДАНС."

Ивайло Спиридонов от ГДБОП коментира "Получихме оперативната информация в края на месец юли от колегите от ДАНС. За кратко време успяхме да развием изключително добре информацията и да направим така, че да се случи опит за такава сделка в началото на тази седмица. Положихме доста сериозна оперативна работа. Задържахме 7 лица, на 4 от тях са повдигнати обвинения."

"Нямаме основание да се съмняваме в автентичността на намерените предмети. Говорим за предмети с висока културно-историческа ценност. Става въпрос за предмети от втората половина на четвърти век преди Новата ера. Не са много тези предмети в България. Има четири подобни предмета. Говорим за предмети, за които има признаци да са от Източна Гърция или от късните периоди на Персия", разкри експерт от БАН, присъстващ на брифинга.

"Предстои много сериозна експертиза. Колегите от ГДБОП са си свършили много добре работата", заключи представителят на БАН.

"Сделката е била за 2 млн. евро. Неслучайно затова има охрана в залата. Това е доста сериозна сума, но тяхната археологическа стойност е доста по-голяма", разкри прокурор Иван Гешев.

"Ще се постараем да установим откъде е иманярската находка. Това обаче ще стане доста трудно освен ако експертизата не ни насочи или не получим признания", уточни шефът на специализираната прокуратура.

Гледайте на живо по ПИК TV!

<--|piktvplayer|-->

Путин: България може да играе важна роля в доставките на руски газ към Европа

https://petel.bg/Putin--Balgariya-mozhe-da-igrae-vazhna-rolya-v-dostavkite-na-ruski-gaz-kam-Evropa__286415

Вашата страна има нова възможност да играе важна роля в доставките на руски газ към Европа, каза Владимир Путин на новия български посла...

Шеф на Суворово: Победата срещу Спартак е престижна

https://petel.bg/SHef-na-Suvorovo--Pobedata-sreshhu-Spartak-e-prestizhna__286413

Изпълнителният директор на Суворово Гавраил Гавраилов изрази задоволство от победата над Спартак с 2:1 за Купата на аматьорската лига и н...

Ето защо не допускат родителите до трибуните на басейн "Приморски" - разконцентрирали децата

https://petel.bg/Eto-zashho-ne-dopuskat-roditelite-do-tribunite-na-baseyn-Primorski---razkontsentrirali-detsata__286412

Снимка: Петел Както "Петел" вчера писа достъпът до трибуните на басейн "Приморски", който до скоро беше свободен, вече е ограничен дори и з...

Румъния удвоява пенсиите до 2022 година

http://econ.bg/Новини/Румъния-удвоява-пенсиите-до-2022-година_l.a_i.765757_at.1.html

Румънското правителство одобри план за постепенно удвояване на пенсиите до 2022 година, предадоха Франс прес и БНР. Той предвижда това перо на...

Почина 13-годишното момче, премазано от футболна врата в Пазарджик

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096694

Почина 13-годишното момче, премазано от футболна врата в ПазарджикПочина 13-годишното момче от Пазарджик, което изпадна в кома, след като беше затиснато от футболна врата. До снощи е имало признаци за подобрение в състоянието му. Инцидентът стана на 24 септември на една от спортните площадки в града, близо до ромския квартал. Момчето получи тежки травми по гърдите и главата.

Северин Красимиров се е съгласил на опростена процедура, за да го върнат бързо в България

http://www.moreto.net/novini.php?n=383527

Задържаният по подозрение в убийството на журналистката Виктория Маринов Северин Красимиров е дал информация за случая пред съда в Германия. Той се е съгласил на опростена процедура, за да бъде върнат максимално бързо в България.

Виденов, Волгин и кадри на БКП: Русофобството доведе националната катастрофа след 1989 г.

https://offnews.bg//obshtestvo/videnov-volgin-i-kadri-na-bkp-rusofobstvoto-dovede-natcionalnata-kat-689738.html

Представители на руското посолство, бившият премиер (1995 – 1997 г.) Жан Виденов, неговият заместник Дончо Конакчиев, журналистът Петър Волгин и бивши кадри на БКП обсъдиха измеренията на русофобството в България.

Конференцията се проведе днес в Руския културно-информационен център. Срещата се организира от Секция "Социални стратегии и прогнози" към Института за изследване на обществата и знанието при БАН. Първоначално тя бе анонсирана във фейсбук страницата на секцията, но по-късно съобщението беше изтрито.

В началото на конференцията бившият депутат (1991-1997 г.) от БСП проф. Ангел Димов заяви, че русофобството е причината за третата национална катастрофа, настъпила след 1989 г. Според него свалянето на правителството на Виденов през 1997 г. е било държавен преврат, реализиран от чужди сили, за да се въведе колониалният валутен борд.

"Научно обоснована е тезата, че борбата с русофобите трябва да се води за защита на България", категоричен е професорът.

Според Димов русофобията лежи в основата на неоколонизаторската атлантическа политика, която се налага от трансграничните капиталисти.

"Чрез нея се извършва геноцид над българската нация", заяви той.

Бившият директор на Института за философски изследвания към БАН проф. Васил Проданов изведе няколко причини за формирането на русофобството у нас.

На първо място, чрез него вътрешната политика създава образ на врага. Той даде пример с Румъния, Хърватия и Полша, където голям процент от населението е антируски настроено.

Според Проданов русофобията е резултат на геополитическата позиция на СССР, а в последствие на Руската федерация. Причината е, че Русия не дава възможност да я подчинят с икономически или военни средства.

Професорът заяви още, че за разлика от края на Първата световна война, когато капитализмът се е консолидирал чрез антисемитизъм, сега използва русофобията.

Преподавателят от Пловдивския университет доц. Валентин Златев посочи, че социологията е доказала, че русофилите в България са 85%.

Според Златев русофобията се появява, когато изгубиш "логическа консистенция и представа за време, място, култура и история" - тя не е обоснована. "Когато попитам къде е логиката Путин да убива Скрипалите, отговорът е, защото е лош", заяви той.

Доцентът определи русофобите в България като малка истерична група.

"Зрялата русофобия не може да се реализира без 10% неподправена идиотия", категоричен е Валентин Златев.

Проф. Иван Ангелов, бивш съветник на Жан Виденов по икономическите въпроси, заяви, че присъединяването ни към НАТО и ЕС е едно голямо недомислие:

Без активната роля на Русия България нямаше да съществува. Днес може би щяхме да бъдем провинция на Турция, да празнуваме чужди празници, нямаше дори да знаем за Кирил и Методий, за Паисий Хилендарски, за Ботев и Левски. Русия е единствената защита на православната религия и славянската цивилизация.  

1 300 ученици са напуснали училищата в Плевенско през миналата учебна година

https://www.actualno.com/pleven/1-300-uchenici-sa-napusnali-uchilishtata-v-plevensko-prez-minalata-uchebna-godina-news_699320.html

Близо 1 300 ученици са напуснали училищата в Плевенска област през миналата учебна година, съобщи Териториалното статистическо бюро в областния град. Учебни занятия в региона са се водели в 81 общообразователни и специални училища към 1 октомври 2017 г. Учениците в тях са били 20 007. В сравнение с предходната учебна година те намаляват с 6.0%. В една паралелка в дневните общообразователни училища са се обучавали средно по 22 ученици. През учебната 2016/2017 година 491 ученици са напу

Сидеров отказал охрана от НСО за себе си и семейството си

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096686

Сидеров отказал охрана от НСО за себе си и семейството си Волен Сидеров е отказал охрана от НСО за момента за себе си и за семейството си. В парламента той разговаря днес с началника на НСО Данчо Дяков, съобщи БТА. Той се интересуваше как може да осигури и има ли нужда от охрана за мен и семейството ми, обясни в кулоарите Сидеров (в края на миналата седмица имаше инцидент със съпругата му Деница).

По-често използваме мобилните си телефони за заснемане на снимки, отколкото за обаждания, сочи проучване на LG

http://www.cross.bg/snimki-izobrazheniya-telefon-1586010.html

/КРОСС/ Винаги е в джобовете ни: изпращаме имейли, буди ни сутрин, слушаме музика, сърфираме в интернет, използваме го за навигация, проверяваме календара си или социалните мрежи, правим снимки и видеоклипове. Мобилните телефони предлагат все повече и повече функции, които стават още по-популярни от първоначалната цел на устройството. Последните проучвания на LG показаха, че използваме нашите мобилни телефони по-често, за да правим снимки, отколкото да разговаряме. Проучване на LG се фокусира върху навиците на потребителите на мобилни телефони в САЩ и Южна Корея: какво съдържание споделят, какво ги притеснява и какви са очакванията им за камера на мобилен телефон. 87% от анкетираните казват, че правят снимка с мобилния си телефон поне веднъж седмично, докато само 82% заявяват, че често използват функцията за повикване. Тези цифри показват, че потребителите използват камерата по-често отколкото функцията за обаждане или за сърфиране в социални медии (80%). Селфи срещу снимки на храна 61% от потребителите предпочитат да изпратят снимка вместо съобщение с текст, за да предадат информация. Снимките на децата и селфитата са най-популярни в САЩ, а корейците споделят в социалните медии повече изображения на храна и такива от пътувания. Правенето на снимки и бързото им споделяне е тенденция, която производителите също взеха под внимание: телефоните с екран в съотношение 2: 1 дават възможност на потребителя да споделя снимката, направена в горната част долу на екрана

Мейзер бръмчи по купони до зори след затвора

http://www.varna24.bg/news/820766.html

С купон до зори в отбрана компания силиконовата миска Анита Мейзер се завръща към нормалния живот. ...

Сърбия: От началото на годината в страната ни са се случили 17 убийства, 8 са разкрити

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096685

Сърбия: От началото на годината в страната ни са се случили 17 убийства, 8 са разкритиМинистърът на вътрешните работи на Сърбия Небойша Стефанович заяви днес, че от началото на годината в Белград са се случили 17 убийства с елементи на организирана престъпност, а осем от тях вече са разкрити, съобщи Танюг. Стефанович изтъкна, че за разлика от предишната власт сегашната не прави разлика между жертвите и за нея е важно всяко убийство

Кметът на община "Марица" стана за втори път дядо, черпи наред

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7096676

Кметът на община "Марица" стана за втори път дядо, черпи наредКметът на общината с най-много инвестиции - "Марица", Димитър Иванов стана дядо за втори път. Синът му Иван и снахата Галя се сдобиха с втори син. Малкият Иван се появи днес на бял свят с перфектни размери - тегло 3, 5 кг и дължина 52 см. Бебето носи името на баба си Иванка, съпруга на Димитър Иванов. "Много сме щастливи.

Кои са джихадистите "Хаят Тахрир аш Шам"

https://dnes.dir.bg/svyat/koi-sa-dzhihadistite-hayat-tahrir-ash-sham

Сирийски и чуждестранни бойци запълват състава на групировката, която държи ключа за Идлиб

Авария при старта на „Союз МС-10“ към МКС, екипажът е в безопасност (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/avariia-pri-starta-na-soiuz-ms-10-kym-mks-ekipazhyt-e-v-bezopasnost-video-2124991

Космическият кораб "Союз МС-10", който трябваше да достави на Международната космическа станция (МКС) американския астронавт Ник Хейг и руския му колега Алексей Овчинин, бе принудена да осъществи аварийно кацане, предаде Франс прес

"Райънер" ще лети от София до остров Крит

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/10/11/3325297_raiuner_shte_leti_ot_sofiia_do_ostrov_krit/?ref=rss


От април догодина нискотарифната компания "Райънер" ще лети между София и остров Крит. Местното летище е Ханя в северозападната част на страната.<br /><br />Полетите ще са два пъти седмично.<br /><br />Новата дестинация ще заработи в рамките на лятното разписание на превозвача.<br /><br />Засега резервационната система не позволява покупки и справки за цени.<br />

Отчитат ръст от 7,5% на приходите от нощувки през август у нас

http://varnautre.bg/2018/10/11/92552/%d0%be%d1%82%d1%87%d0%b8%d1%82%d0%b0%d1%82-%d1%80%d1%8a%d1%81%d1%82-%d0%be%d1%82-75-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d1%85%d0%be%d0%b4%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%be%d1%82-%d0%bd%d0%be%d1%89%d1%83%d0%b2

Приходите от нощувки през август 2018 г. достигат 348,0 млн. лв. или със 7,5 на сто повече в сравнение с август 2017 г., съобщи Националният статистически институт. Регистрирано е увеличение на приходите както от българи – с 9 на сто, така и от чужденци – със 7,2 на сто. През август в страната са работили […]

Националната литературна награда "Дора Габе" връчват днес в Добрич

https://www.actualno.com/dobrich/nacionalnata-literaturna-nagrada-dora-gabe-vrychvat-dnes-v-dobrich-news_699318.html

Поетесата Камелия Кондова ще получи тази вечер приза на Националната литературна награда "Дора Габе". Номинацията ѝ беше утвърдена с решение на Общинския съвет на Добрич. За първи път наградата е връчена през 2003 г. по повод 115 г. от рождението на родената в Добруджа Дора Габе, оставила ярка следа в националната ни литература. Отличието се дава на всеки пет години за постижения в духа на посланията на голямата поетеса и за принос в българската литература. Камелия Кондова, която в м

Търсят директор на Регионалния център на приобщаващото образование във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=383536

Търсят кой да заеме директорското място на Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование, който се намира на бул. "Сливница" 113 във Варна, научи Moreto.net. Част от изискванията към кандидата е да притежава диплома за висше образование, съответстваща за изпълнението на длъжността по специална педагогика, психология и/или логопедия.

Екзотични растения и хора на цветния базар "Флора Есен" в Бургас

https://www.actualno.com/burgas/ekzotichni-rastenija-i-hora-na-cvetnija-bazar-flora-esen-v-burgas-news_699317.html

С цветя, които са истинско удоволствие за всички сетива, базар "Флора Есен" събира и различни хора. Оказва се, че сред участниците в изложението има много интересни личности. Един от тях е Греъм Бекет. 37-годишният мъж живее в България от 13 години. Има къща с двор в село Хотница, област Велико Търново. На българска земя, преди 5 години е започнал да отглежда многогодишни цветя, растения, храсти и билки, заедно със свой приятел. Бизнесът е успешен, но не само това е важното. Греъм е

Сидеров ще иска реформи в МВР на коалиционен съвет

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/10/11/3325618_siderov_shte_iska_reformi_v_mvr_na_koalicionen_suvet/?ref=rss


На коалиционен съвет в понеделник ще поставя темата за реформите и реорганизацията в МВР, каза лидерът на "Атака" и председател на групата на "Обединени патриоти" Волен Сидеров след среща на депутати от групата на "Патриотите" с премиера Бойко Борисов.<br /><br />"Темата беше по-скоро не толкова оставката на вътрешния министър. Не знам дали въобще е станало дума за него, колкото отношението в коалицията и как тя ще продължи", каза Сидеров....

"Тенсънт" и "Медопад" правят мобилно приложение за хора, болни от Паркинсон

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096346

"Тенсънт" и "Медопад" правят мобилно приложение за хора, болни от Паркинсон
Система, разработена в сътрудничество между китайската компания „Тенсънт Медиктъл" и британската „Медопад", ще наблюдава от разстояние пациентите с Паркинсон чрез смартфони. Тя ще включва и изкуствен интелект, който ще тества силата и движенията им, освен това ще трансформира видео от смартфоните в графики, които оценяват състоянието на болните.

До дни заподозреният за убийството на Виктория Маринова ще бъде върнат в България

http://nakratko.bg/category/25/165336/


Задържаният по подозрение в убийството на журналистката Виктория Маринова Северин Красимиров е дал информация за случая пред съда в Германия. Той се е съгласил на опростена процедура, за да бъде върнат максимално бързо в България.

Целият екип на полицията в Русе бил ангажиран след убийството на Виктория Маринова

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096675

Целият екип на полицията в Русе бил ангажиран след убийството на Виктория МариноваЦелият екип на Областна дирекция на МВР – Русе е бил ангажиран с разследването на убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова, съобщи за „24 часа” директорът старши комисар Теодор Атанасов. „Всички служители в Русе бяха пряко заангажирани, цялата дирекция работи активно през цялото време за разкриването на убиеца на Виктория.

Мъж наръга жена си с нож в Кюстендилско

https://www.actualno.com/crime/myj-naryga-jena-si-s-noj-v-kustendilsko-news_699314.html

Кюстендилски полицаи са установили и задържали 41-годишен мъж за нанесена средна телесна повреда на жената, с която живее на семейни начала. Пострадалата е подала сигнала в РУ Кюстендил, след като и е била нанесена порезна рана в областта на бедрото с нож. Конфликтът между двамата е възникнал в землището на с. Слокощица. По случая е започнато бързо полицейско производство, уведомен е дежурен прокурор, съобщи г-жа Табачка - говорител на ОД МВР - Кюстендил, за кореспондент на Actualno.com

Съдиите по делото за Пирин няма да бъдат определени публично

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/10/11/3325614_sudiite_po_deloto_za_pirin_niama_da_budat_opredeleni/?ref=rss


Петимата съдии, които ще разгледат делото за промените в плана за управление на ПП "Пирин" на втора инстанция, няма да бъдат определени публично. Това е решението на председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков, съобщават от институцията. Заседанието е насрочено на 15 ноември.<br /><br />Делото е образувано по две касационни жалби на Министерския съвет и на министъра на околната среда и водите срещу решение на тричленен състав на ВАС от 27 юли, с...

ОТ ПОСЛЕДНИТЕ МИНУТИ: Жестока катастрофа на "Тракия" - смачкани до неузнаваемост коли, хвърчат линейки, има ранени (СНИМКИ)

https://pik.bg/от-последните-минути-жестока-катастрофа-на-тракия---смачкани-до-неузнаваемост-коли-хвърчат-news787693.html

ОТ ПОСЛЕДНИТЕ МИНУТИ: Жестока катастрофа на "Тракия" - смачкани до неузнаваемост коли, хвърчат линейки, има ранени (СНИМКИ)

Тежка катастрофа затапи движението по магистрала "Тракия". Инцидентът е станал на 61 км от аутобана в посока София.

Ударили са се два леки автомобила. Колите, марки "Ауди" и "Ситроен" са смачкани до неузнаваемост. Според свидетели на мелето има пострадали хора.

На място има две линейки, работници от "Автомагистрали", които разчистват отломките по пътното платно, както и полицейски патрул.

Движението все още не е отбито през пътен възел "Лисичово", но е въпрос на време това да се случи, тъй като започва да се образува сериозна тапа.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В ПИК!

Българските деца са в топ 4 на ЕС по наднормено тегло и затлъстяване

https://www.actualno.com/healthy/bylgarskite-deca-sa-v-top-4-na-es-po-nadnormeno-teglo-i-zatlystjavane-news_699299.html

България е една от страните в ЕС с висока честота на наднорменото тегло и затлъстяването в ранна детска възраст, заедно с Гърция, Чехия и Великобритания. Това отчетоха на пресконференция от Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (БАСОРД), коeто за шести път проведе кампания срещу детското затлъстяване, предаде БГНЕС. Средно около 30% от децата в страната са с наднормено тегло и 13% със затлъстяване. Като причини сдружението отчита лошите хранителни н

Река Дунав „преминава“ по Моста на влюбените в София чрез 60 снимки

http://www.cross.bg/dynav-dynavskiya-region-1586009.html

/КРОСС/Изложба показва част от достиженията на Дунавската стратегия и красотите на втората най-дълга река в Европа. Река Дунав „преминава" по Моста на влюбените в София чрез 60 снимки. Уникалната изложба може да се види до 20 октомври. Тя е част от заключителното събитие за Българското председателство на Стратегията на ЕС за Дунавския регион - Седмия годишен форум и срещата на министрите с ресор туризъм, които ще се проведат на 18 и 19 октомври в НДК. Към днешна дата за участие са се регистрирали над 900 души от Европа и други страни.                                   Експозицията представя 27 проекта. Те илюстрират постигнатото с общи усилия въз основа на сътрудничеството в Дунавския регион в опазването на природното и културното наследство, устойчивост в сектора на туризма, превенция на риска за околната среда, управление на водите, възстановяване на влажните зони, изграждане на мрежа от защитени територии и т.н. Включени са и 29 от снимките, направени по българското поречие на Дунав и отличени във фотоконкурса на Министерството на регионалното развитие и благоустройството „Една река - десетки райски кътчета" по повод Международния ден на реката - 29 юни

Поляците и румънците идват! Българи не чак толкова

http://clubz.bg/74352-polqcite_i_rumyncite_idvat_bylgari_ne_chak_tolkova

Всяко второ ново работно място в Германия напоследък се заема от чуждестранен работник. По данни на Германската агенция по труда от юли, броят на работещите в Германия е нараснал в сравнение със същия период на миналата година с близо 700 000 души. От тях 370 000 са били чужденци – и то предимно от източноевропейските държави на ЕС, информира "Франкфуртер Алгемайне Зонтагсцайтунг" (ФАЗЦ).

С други думи, в случая изобщо не става дума за бежанци, за които в Германия от години се води широк обществен дебат. От данните става ясно, че източноевропейците играят значително по-голяма роля на германския трудов пазар, отколкото например гражданите на онези южноевропейски държави, които бяха най-силно засегнати от кризата, като Италия, Испания, Португалия и Гърция.

Данните сочат, че най-бързо нараства делът на работниците от Румъния и Полша, а в по-малка степен от Хърватия, България и някои други източноевропейски страни-членки на ЕС. В Германия в момента работят 422 000 полски граждани – т.е. повече от всички бежанци с трудова заетост, взети заедно. Същото се отнася и до румънските граждани, които са 349 000 души, се казва в публикацията, озаглавена "Поляците и румънците идват". 

Изненадващо развитие

Истинските данни навярно са значително по-високи, тъй като Агенцията по труда отчита само онези източноевропейци, които имат социалноосигурена трудова заетост  и плащат отчисления и за пенсия. Извън статистиките остават например онези, които фиктивно се водят самонаети лица, а всъщност зависят от работодатели – подобни случаи масово се срещат из германските кланици например.

Официалната статистика показва и още нещо: източноевропейците, които идват в Германия, обикновено успяват да си намерят работа. Делът на безработните сред тях е приблизително еднакъв с този сред германското население и значително по-нисък от този на всички останали чужденци в Германия, се казва още в статията.

Това развитие е още по-изненадващо, като се има предвид, че Германия още през 2004 въведе защитни клаузи за своя трудов пазар, за да се предпази от евентуален наплив на евтина работна ръка от Източна Европа. Поради икономическия бум от последните няколко години интеграцията на източноевропейците, и най-вече на поляците и румънците, протече значително по-безшумно и безпроблемно, отколкото се очакваше.

Във Великобритания обаче свободното придвижване на работна ръка в рамките на ЕС се натъкна на значително по-силен отпор - факт, който изигра решаваща роля в гласуването за Брекзит преди две години. Сега експертите прогнозират обаче, че броят на трудовите мигранти от Източна Европа постепенно ще спада – най-вече заради демографското развитие и икономическия възход в страните, откъдето пристигат.

Източноевропейците запълват ниши от германския трудов пазар, в които има постоянен глад за работна ръка: например строителството, доставките на пощенски пратки, временната трудова заетост. Броят на тези отрасли постоянно нараства. Напоследък все повече чужденци получават работа в различни логистични компании и дори в отрасъл като металообработването.

Липсата им се усеща в родните страни

В същото време тези хора оставят празнина в собствените си страни. Вярно е, че тези държави извличат ползи от парите, които трудовите мигранти изпращат у дома. Но като цяло отливът на квалифицирани хора се отразява неблагоприятно на източноевропейските държави. От 2010 година насам населението на Румъния е спаднало с 1,7 милиона души. Подобно развитие има и в други страни, сред които и България. Същевременно Полша и Румъния в момента са сред най-бързо развиващите се икономики в Европа. А празнините, които трудовите мигранти оставят в родните си страни, се запълват от вносна работна ръка - основно от Украйна.

Но защо заплатите в Германия не нарастват по-бързо, след като има такъв глад за работна ръка? През миналата година възнагражденията в страната са се увеличили с 2,5 процента, но като приспаднем инфлацията, от това увеличение остават само някакви си 0,5 процента. Това изобщо не отговаря на представите за процъфтяващ трудов пазар. Дали това не се дължи на факта, че от Източна Европа пристига достатъчно нова работна ръка? На това възразява Енцо Вебер, икономист от нюрнбергския Институт за изследване на трудовия пазар и професиите. Той посочва, че когато румънци и поляци идват да работят в Германия, те на свой ред създават работа за местните хора, като наемат техните жилища, пазаруват в магазините и т.н. Рано или късно обаче потокът от трудови мигранти от Източна Европа към Германия навярно ще секне. Експертите посочват, че вече доста хора са пристигнали в страната, и че в Полша и Румъния броят на желаещите да работят в чужбина е ограничен. Засега обаче все повече хора от тези страни продължават да пристигат. През последните месеци – предимно от Румъния.

Дойче веле

Майката на Северин поиска да го съдят в Германия, защото у нас щели да го убият

https://offnews.bg//obshtestvo/majkata-na-severin-poiska-da-go-sadiat-v-germania-zashtoto-u-nas-shte-689744.html

Майката на обвинения за убийството на телевизионната журналистка Виктория Маринова Северин Красимиров проговори пред Нова телевизия.

Надежда Красимирова признава, че младежът ѝ е разказала за убийството. Северин обяснил пред майка си, че бил пиян и надрусан, след като е бил на рожден ден. Тя иска синът ѝ да бъде съден в Германия и да лежи в техен затвор, защото смята, че в България ще го убият.

„Той призна, че го е направил на пияна глава, бил е надрусан. Каза ми, че не помни нищо. Започна да плаче пред мен. Той не е такъв човек”, казва Красимирова.

Според нея синът ѝ е с умствена изостаналост. Взимал е и хапчета, но тя спряла да му ги дава. Освен него, тя има още седем деца.

Все още не е ясно кога Северин ще бъде екстрадиран в България. Окръжен съд в Долна Саксония ще реши това в рамките на днешния ден. Максималният срок, за да се случи това е 40 дни. По всяка вероятност обаче ще отнеме по-малко време.

Пламен Донев: Промените в данъчните закони ще имат сериозен ефект върху бизнеса

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/plamen-donev-promenite-v-danychnite-zakoni-shte-imat-seriozen-efekt-vyrhu-biznesa-269829/

Търговците на хранителни продукти ще трябва да начисляват ДДС по коренно различен начин при ваучерите, посочи старши мениджърът в "Делойт България"

Авария при изстрелването на ракета „Союз”, екипажът се приземи

http://varnautre.bg/2018/10/11/92549/%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d0%bf%d1%80%d0%b8-%d0%b8%d0%b7%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b5%d0%bb%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d1%80%d0%b0%d0%ba%d0%b5%d1%82%d0%b0-%d1%81

Авария стана при изстрелването на ракета „Союз” към Международната космическа станция. Проблемът е възникнал в двигателите на ракетата носител. По време на аварийното кацане екипажът е понесъл натоварване от 6 G без допълнителни проблеми. Издържането на такива екстремни натоварвания се проверява още при подбора на космическите екипажи и при тренировките преди полета. На борда са […]

Холограма на президента Роналд Рейгън пресъздава живота му

https://www.mediapool.bg/holograma-na-prezidenta-ronald-reigan-presazdava-zhivota-mu-news284857.html

Музеят "Роналд Рейгън", недалеч от Лос Анджелис, представи холограма на покойния американски президент, чието име носи, предаде Франс прес. С помощта на холограмата музеят пресъздава живота и изказванията на президента Рейгън. Тя възпроизвежда с голяма точност гласа, външния вид и дори жестовете на държавния глава. Проектът по създаването на холограмата е отнел четири години работа и инвестиция от един милион долара, но резултатът е изключителен, твърдят журналисти, присъствали вчера на презентацията в президентската библиотека и музей "Роналд Рейгън". "Ако трябва да съм честна, усещането е разтърсващо", заяви пред Франс прес Джоан Дрейк, работила в Белия дом във втория мандат на Рейгън и по-късно съпътствала го до смъртта му като негов говорител и помощник. "Имах усещането, че съм до самия него", каза Джон Хюбуш, близък на покойния президент и ръководител на музея и фондацията "Роналд Рейгън". Създадена с помощта на високите технологии, холограмата на Рейгън е триизмерна и се гледа без специални очила или други приспособления. Холограмата е изработена с помощта на актьор с телосложение, сходно на това на Рейгън. За възпроизвеждане на лицето на президента са били използвани силиконови модели, а гласът е от автентични записи на негови изказвания. "Докато в продължение на две години работех по проекта, имах желание да отида и да го докосна", казва с усмивка Джоан Дрейк.  

Турция затяга контрола върху цените в страната

https://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/turciia-zatiaga-kontrola-vyrhu-cenite-v-stranata-269833/

Мерките включват строг контрол и глоби за представителите на бизнеса, които увеличават рязко цените

Теменужка Петкова: Разглеждаме вариант за обединяване на АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица изток“ 2

https://petel.bg/Temenuzhka-Petkova--Razglezhdame-variant-za-obedinyavane-na-AETS----Kozloduy----i-TETS----Maritsa-iztok----2__286411

Разглеждаме и варианта за обединяване на АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица изток“ 2. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова ...

Кошмарът в Майорка след бурята е огромен. Видео показа как са разхвърляни коли навсякъде

https://petel.bg/Koshmarat-v-Mayorka-sled-buryata-e-ogromen--Video-pokaza-kak-sa-razhvarlyani-koli-navsyakade__286410

На испанския остров Майорка продължават да елиминират последиците от наводненията. След потопа има и жертви - девет души са починали. ...

Извънредно! Говорител на немската прокуратура разкри кога ни връщат свирепия Северин

https://petel.bg/Izvanredno--Govoritel-na-nemskata-prokuratura-razkri-koga-ni-vrashhat-svirepiya-Severin__286409

До 10 дни германският съд ще реши дали да екстрадира Северин Красимиров - обвиняемия за убийството на 30-годишната Виктория Маринова в Рус...

Първи снимки на космонавтите от "Союз"

https://petel.bg/Parvi-snimki-na-kosmonavtite-ot-Soyuz__286408

Руската космическа агенция "Роскосмос" пусна кадри на двамата космонавти, които кацнаха аварийно след неуспешен опит за извеждане на рак...

Задържан е инспектор от Агенцията по храните в Шумен, произвеждал марихуана

https://zaistinata.com/%d0%b7%d0%b0%d0%b4%d1%8a%d1%80%d0%b6%d0%b0%d0%bd-%d0%b5-%d0%b8%d0%bd%d1%81%d0%bf%d0%b5%d0%ba%d1%82%d0%be%d1%80-%d0%be%d1%82-%d0%b0%d0%b3%d0%b5%d0%bd%d1%86%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%bf%d0%be-%d1%85/

В дома на инспектор от шуменската Агенцията по храните са били открити 80 кг. стебла и листа марихуана в процес на сушене, както и количество суха маса, съобщи пресцентърът на прокуратурата. Собственикът на къщата, където се извършвал процесът на сушене, бил спрян за проверка на входа на квартала от полицейски служители по сигнал. Тестван с техническо […]

Инспектор от Агенцията по храните в Шумен е задържан за производство на марихуана (обновена)

https://zaistinata.com/%d0%b8%d0%bd%d1%81%d0%bf%d0%b5%d0%ba%d1%82%d0%be%d1%80-%d0%be%d1%82-%d0%b0%d0%b3%d0%b5%d0%bd%d1%86%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%bf%d0%be-%d1%85%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b2-%d1%88%d1%83/

В дома на 32-годишен мъж, който е ветеринарен лекар и инспектор в Агенцията по храните в Шумен, са били открити 80 кг. стебла и листа марихуана в процес на сушене, както и количество суха маса, съобщи днес пресцентърът на прокуратурата. На специална пресконференция по темата малко по-късно в дирекцията на МВР в Шумен са изнесени и […]

Българските деца в топ 4 на ЕС по наднормено тегло и затлъстяване

http://www.moreto.net/novini.php?n=383526

България е една от страните в ЕС с висока честота на наднорменото тегло и затлъстяването в ранна детска възраст заедно с Гърция, Чехия и Великобритания. Това отчетоха на пресконференция от Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (БАСОРД), коeто за шести път проведе кампания срещу детското затлъстяване през септември.

Частната Темида на Община Севлиево

https://zaistinata.com/%d1%87%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%82%d0%b5%d0%bc%d0%b8%d0%b4%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%b5%d0%b2%d0%bb%d0%b8%d0%b5%d0%b2/

Десетки хиляди левове изтичат от бюджета на Община Севлиево за хонорари на външни адвокати, докато четирима юристи, назначени на трудов договор, получават заплата. Разхищават ли се парите на данъкоплатците, за да се крие информация от тях и каква е връзката с една „фактическа грешка“ за 100 хил. лв. отпреди пет години? През 2017 г. плащанията […]

Мери & Стойчо представят „Спомени“

http://www.cross.bg/stoiicho-stoyanov-meri-1586008.html

/КРОСС/ Категорична заявка на българската поп и джаз сцена с дебютния си сингъл „Спомени" дават двама изключителни музиканти - Мери & Стойчо. Режисьор на стилната, арт лента е Николай Урумов, зад камерата е опитното око на оператора Михаил Янакиев.  Мелодичната песен е дело на - вокал - Мери, музика - Стойчо Стоянов, Маргарита Павлова, текст - Маргарита Павлова, аранжимент - Стойчо Стоянов, китара - Стойчо, тромпет - Кирил Македонски. Мери & Стойчо имат клубен репертоар с авторски аранжименти на популярни световни и български песни и джаз импровизации.  Стойчо Стоянов и Мери Мердинян са възпитаници на Национална Музикална Академия "Проф. Панчо Владигеров", София. Имат специализации в чужбина. Мери е активен музикант, педагог и изпълнител. Стойчо Стоянов работи като китарист с популярни имена от поп сцената и като аранжор в музикалните формати в България.  Стойчо Стоянов е собственик на много добре развиваща се музикална школа - XS Artists - music school  Мери & Стойчо „Спомени“ video: https://www.youtube.com/watch?v=lMLYU5w1rXA Музика - Стойчо Стоянов, Маргарита ПавловаТекст - Маргарита ПавловаАранжимент - Стойчо СтояновТромпет - Кирил Македонски Режисьор - Николай УрумовОператор - Михаил Янакиев Продуцент аудио - Стойчо Стоянов - XS ArtistsПродуцент видео - Николай Урумов - Bof Pictures

Проучване: Християнсоциалите ще вземат 33% от гласовете на вота в Бавария

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096656

Проучване: Християнсоциалите ще вземат 33% от гласовете на вота в БаварияСоциологическо проучване, публикувано три дни преди изборите в Бавария, сочи, че Християнсоциалният съюз /ХСС/ ще получи около 33 процента от гласовете на вота в неделя, предаде ДПА, цитирана от БТА. Според публикуваното във вестник "Аугсбургер алгемайне" и списание "Шпигел" проучване на изследователския институт "Сайви" ХСС ще спечели 32,

Нинова свърза атаките срещу нея с 43-те млн. лв, дадени на Гергов

https://dnes.dir.bg/politika/ninova-3

Мерджанов не е на същото мнение и смята, че се вземат важни решения в тесен кръг

Тежка катастрофа на "Тракия", едната кола неузнаваема!

http://www.varna24.bg/news/820757.html

Тежка катастрофа стана на магистрала "Тракия" на 61-62 километър в посока София. ...

Пирински: Европейският социален фонд да запази и развие своята социална същност и функции!

https://frognews.bg/novini/pirinski-evropeiskiiat-sotsialen-fond-zapazi-razvie-svoiata-sotsialna-sashtnost-funktsii.html

С предложението си за нов Регламент за Европейски социален фонд плюс (ЕСФ+), който е част от пакета на законодателни предложения за следващия програмен период 2021-2027 г. Европейската комисия предлага съществени промени, които отиват далеч от простото обединяване на Европейския социален фонд с няколко други европейски фонда и програми в социалната и здравна сфера.

Майката на Северин: Каза ми, че не помни нищо, плачеше пред мен

http://www.varna24.bg/news/820759.html

Ексклузивно за NOVA - говори майката на обвиненият за убийството на телевизионната водеща Виктория ...

От отнета книжка за неплатени глоби плевенски полицаи стигнаха до 10 кг марихуана, пистолет и заглушител

https://www.actualno.com/crime/ot-otneta-knijka-za-neplateni-globi-plevenski-policai-stignaha-do-10-kg-marihuana-pistolet-i-zaglushitel-news_699305.html

От отнета шофьорска книжка за неплатени глоби плевенски полицаи стигнаха до 10 кг марихуана, заглушител и пистолет. По случая е образувано досъдебно производство. В ареста с прокурорска мярка за неотклонение е прибран 38-годишен жител на град Трън Пернишко. Това съобщи днес Областната дирекция на МВР в Плевен. Оперативните действия са започнали на 9 октомври след обяд. При разклона за рафинерията "Плама" край село Ясен униформените спрели за проверка лек автомобил "Мерцедес"

Майката на арестувания Северин: В България ще го убият

https://frognews.bg/novini/maikata-arestuvaniia-severin-balgariia-shte-ubiiat.html

Проговори майката на обвиненият за убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова. От Германия тя заяви, че Северин Красимиров е признал вината си. Днес ще бъде гледано делото му за връщане в България.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване