Двигател на руска ракета отказа 9 минути след изстрелване, екипажът се приземи аварийно

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/10/11/3325599_dvigatel_na_ruska_raketa_otkaza_9_minuti_sled/?ref=rss

Двигател на ракетата носител "Союз-ФГ" с кораба "Союз МС-10" отказа броени минути след изстрелването, но двамата души на борда са се приземили и са живи и в безопасност, съобщиха руски медии.<br /><br />Агенциите "Интерфакс" и "Ройтерс" съобщиха, че всички на борда са живи и успешно са осъществили контакт. Според ТАСС е изпратена мисия за издирването им минути след аварията.<br /><br />Екипажът на кораба се състоеше от двама души -...

Пирински: Европейският социален фонд да запази и развие своята социална същност и функции!

http://www.struma.com/bulgariya/pirinski-evropeiskiyat-socialen-fond-da-zapazi-i-razvie-svoyata-socialna_140448/

С предложението си за нов Регламент за Европейски социален фонд плюс (ЕСФ+), който е част от пакета на законодателни предложения за следващия програмен период 2021-2027 г. Европейската комисия предлага съществени промени, които отиват далеч от простото обединяване на Европейския социален фонд с няколко други европейски фонда и програми в социалната и здравна сфера.

Евродепутатът социалист Георги Пирински като докладчик по ЕСФ+ в Комисията по бюджетен контрол на заседанието на 10...

Продължава

Eмилия Милкова: 442 библиотеки обновяват фондовете си чрез програма на Министерството на културата

http://budnavarna.bg/38929-emiliya-milkova-442-biblioteki-obnovyavat-fondovete-si-chrez-programa-na-ministerstvoto-na-kulturata/

442 проекта се финансират по програмата „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност”, която дава възможност за обновяване на библиотечните фондове. Програмата на стойност 1 млн. лв. намери широк отзвук и се радва на одобрението на библиотечната колегия, коментира варненският народен представител от Парламентарната група на ГЕРБ Емилия Милкова, която е дългогодишен директор на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков” във Варна и член на Управителния съвет на Българската библиотечно-информационна асоциация.
„Поради големия интерес към конкурсната процедура се обърнах към Министерството на културата с въпроси относно резултатите от проведения подбор, а получените отговори потвърдиха положителния ефект от програмата. Именно в резултат от изключителния интерес срокът за кандидатстване бе удължен, а постъпилите 1307 проекта са оценени от комисия с участието на външни експерти, посочени от Българската библиотечно-информационна асоциация и Асоциация „Българска книга”, изтъкна Емилия Милкова. Като се позова на данните на Министерството на културата, тя допълни, че стойността на внесените предложения е трикратно по-голяма от общия размер на осигуреното финансиране. „На сайта на министерството вече е публикуван списъка с отпадналите участници и мотивите на комисията. За всички е ясно, че възможностите на програмата не са неограничени, но тя е един важен знак за държавна подкрепа към библиотечната общност и четящите хора, а също и към българските автори. Защото приоритет на програмата са проектите за книги и информационни източници от предимно български автори, а също и от максимално широк кръг издателства. Сред критериите за оценка дори бе записано, че включените заглавия от едно издателство не могат да надвишават 10% от общия брой”, уточни народният представител.
Милкова изрази удовлетворение от факта, че в резултат от одобрените проекти ще бъдат обогатени библиотечни фондове, които покриват цялата територия на страната. „От информацията, която получих от министерството в качеството си на депутат, става ясно, че средствата по програмата ще бъдат разпределени в Националната библиотека, 26 библиотеки с регионален характер, 7 общински и 408 читалищни библиотеки. Тези 442 проекта са на обща стойност 998 998 лв. Сумата на практика ще позволи 442 библиотеки да обогатят фондовете си с нова художествена литература, детски книги, хуманитаристика, периодични издания и други информационни източници”, подчерта Емилия Милкова. Тя изказа благодарност към министерството на културата и лично към министър Боил Банов за успешната реализация на програмата, която бе сред предизборните ангажименти на ПП ГЕРБ. „Убедена съм, че с подкрепата на правителството и на колегите в парламента инициативите, които дават възможност на библиотеките да развиват своята дейност, ще продължат и занапред”, заключи народният представител.
Необходимостта от програмата „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност” бе дискутирана от библиотечната общност и на състоялата се в Силистра национална научна конференция „Европейски хоризонти: Библиотеките – между буквата и бинарния код”. Емилия Милкова бе сред гостите на форума, който се проведе по повод Европейската година на културното наследство и под патронажа на евродепутата Емил Радев – посланик на библиотеките в ЕП. В рамките на събитието бяха обсъдени иновативни решения за изграждане облика на библиотеката на ХХI век.

Материалът Eмилия Милкова: 442 библиотеки обновяват фондовете си чрез програма на Министерството на културата е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Васил Антонов: БСП ще бъде гарант за законността при приемането на Закона за вероизповеданията

http://www.cross.bg/antonov-veroizpovedaniyata-vasil-1586007.html

/КРОСС/ „Двата законопроекта за изменение и допълнение на  Закон за вероизповеданията са близки до предлагания от БСП през 2013г. и са   резултат от консенсуса, постигнат между изпълнителна и законодателна власт по време на КСНС при президента Радев.“ Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на „БСП за България“ Васил Антонов. Той подчерта, че поради тази причина левицата ще ги подкрепи на първо четене. Социалистът обаче предупреди, че има и притеснителни моменти- като въвеждането на повече рестрикции, както и терминът „радикално вероизповедание“, който трябва много внимателно да се прецизира.  Васил Антонов подчерта, че има реална опасност някоя от промените да бъдат оспорени в КС – въвеждане на единен стандарт за лицата, които извършват богослужение и администрирането на вътрешноорганизационния живот на религиозните общности.   Той обясни, че с предвижданите промени се натоварва с функции Дирекцията по вероизповеданията, която трябва да има отношение по регистрация и дерегистрацията, но не и да бъде натоварена с други функции. Той коментира, че тя е второстепенен разпоредител с бюджетни средства, но не е над закона

Калина Паскалева: Не ходете по трупове за лични цели! Лицемерието смърди!

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7096628

Калина Паскалева: Не ходете по трупове за лични цели! Лицемерието смърди!Журналистката и авторка представи новата си книга "Секретно" Призив домашното насилие да не се използва за лични цели отправи журналистката и авторка Калина Паскалева на премиерата на третата си и най-нова книга - "Секретно". Томът е за насилието над жени, а в речта си лъчезарната брюнерка се спря и на убийството на журналистката Виктория

Авария на руския космически кораб "Союз", приземи се принудително в Казахстан

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096649

Авария на руския космически кораб "Союз", приземи се принудително в КазахстанИзстреляният към Международната космическа станция руски космически кораб "Союз" се върна на Земята, след като в двигателя възникна повреда, съобщи ДПА, цитирана от БТА. Корабът се приземи принудително в Казахстан. Космонавтът на Роскосмос Алексей Овчинин и астронавтът на НАСА Ник Хейг, които бяха на борда, са оцелели.

Авария на "Союз", двамата космонавти са спасени

https://www.vesti.bg/sviat/avariia-na-soiuz-dvamata-kosmonavti-sa-spaseni-6087356

На борда са били руският космонавт Алексей Овчинин и американецът Ник Хейг

Майката на Северин: Призна си. Да го осъдят в Германия, иначе ще го убият (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096585

Майката на Северин: Призна си. Да го осъдят в Германия, иначе ще го убият (Видео)От Германия Надежда Красимирова заяви, че Северин Красимиров е признал вината си, предаде NOVA.  Днес ще бъде гледано делото му за връщане в България. Северин разказал пред майка си, че бил пиян и надрусан, след като е бил на рожден ден. Тя иска да бъде съден в Германия и да лежи в техен затвор, защото смята, че в България ще го убият.

Стачка на превозвачите блокира пътническия транспорт в Румъния

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096604

Стачка на превозвачите блокира пътническия транспорт в Румъния

Стачка на пътническите превозвачи изненада Румъния днес, съобщава информационният сайт Зиаре, цитиран от БТА. В 9 часа сутринта хората в шест окръга в страната установиха, че са спрени курсовете, изпълнявани от микробуси и автобуси, а в следващите часове стачката обхвана 13 окръга. Над 16 000 търговски превозни средства в цялата страна са

Сключен е анекс по забавената сделка между "Алтерко" и Link Mobility Group

https://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/skliuchen-e-aneks-po-zabavenata-sdelka-mejdu-alterko-i-link-mobility-group-269789/

Започнало е преструктуриране на дъщерните дружества обект на сделката, с цел ускоряването й, което трябваше да приключи до април 2018 г.

Майстор по китайско бойно изкуство демонстрира техники в ЮЗУ

http://regiona.bg/%d0%bc%d0%b0%d0%b9%d1%81%d1%82%d0%be%d1%80-%d0%bf%d0%be-%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b0%d0%b9%d1%81%d0%ba%d0%be-%d0%b1%d0%be%d0%b9%d0%bd%d0%be-%d0%b8%d0%b7%d0%ba%d1%83%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be-%d0%b4%d0%b5/

Днес в ЮЗУ „Н. Рилски“ студенти, преподаватели и гости отбелязаха традиционния китайски празник „Средата на есента“. Инициатор на тържеството, което се състоя в класна стая „Конфуций“ бе Филологическият факултет.

Специален гост на празника бе майсторът по китайско бойно изкуство Тай чи – Валери Иванов – Лао шъ, един от основателите на школата „Кунгфу център Сюангуей“, основана през 1995 г. Той впечатли гостите с демонстрация на древното китайско бойно изкуство.

„Тай чи е популярното наименование, което е дошло от транскрипцията от английски език на китайския термин, който се употребява със значението „юмрук“. Това, че се казва „Бойно изкуство“ не означава, че се използва само за бой, а бойните изкуства стават изкуства, когато спират да се практикуват като нещо, което може да се употребява по време на война. По скоро практиката е насочена към това да съхранява живота и да се грижи за него, отколкото това да го разрушава. Тай чи е начин, по който древната китайска философия на живота достига до нас и се предава по един практически начин“, каза Валери Иванов. Той отбеляза, че бойното изкуството Тай чи се практикува в България повече от 40 години и печели все повече последователи.

За китайския празник разказа деканът на Филологическия факултет проф. д-р Магдалена Панайотова: „Днес празнуваме двоен празник. Празникът „Средата на есента“ е популярен в Китай. Разбира се, най-известният празник е посрещането на пролетта, така наречената „Китайска нова година“, но празникът „Средата на есента“ е също нещо много интересно, защото символизира събирането на семейството. Ние решихме, че годината, в която започваме обучението по китайски език, трябва да е свързана със събиране на нашите студенти, като събиране в един кръг. „Средата на есента“ се празнува в средата на осмия месец (около 15 октомври), тъй като в китайския календар – 7-и, 8-и и 9-и месец са есенни месеци“. Проф. Панайотова подчерта, че се увеличава броят на студентите, желаещи да изучават китайски език и отбеляза, че от тази година в Югозападния университет „Неофит Рилски“ се предлага нова специалност – „Педагогика на обучението по български и китайски език“, която ще привлича желаещите да изучават екзотичния език.

Гости на тържеството бяха г-жа Гао Чунли (Gao Chunli) – директор от китайска страна на институт „Конфуций“, г-жа Аксиния Колева – директор от българска страна на институт „Конфуций“, г-жа Олга Ялъмова – директор на Първо частно училище с изучаване на китайски език в София, проф. д-р Антони Стоилов и проф. д-р Георги Апостолов – заместник- ректори на ЮЗУ „Неофит Рилски“.

 

Материалът Майстор по китайско бойно изкуство демонстрира техники в ЮЗУ е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Деца се спускат в 2 метрови тръби, стърчащи от разкопаната улица "Кап. Рончевски" във Варна (Снимки)

http://www.moreto.net/novini.php?n=383530

От няколко месеца улица "Капитан Рончевски", която се намира в близост до Морско училище във Варна, е разкопана. Причината за това е започнатия, но незавършен ремонт, чиито краен резултат следва да е подмяна на ВиК тръби и цялостно асфалтиране на пътя и ремонт на тротоара.

Димов: По-високият данък е „инвестиция в здраве“

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/dimov-po-visokiiat-danyk-e-investiciia-v-zdrave-6087355

Министърът на околната среда и водите заяви, че старите превозни средства са вторият най-сериозен замърсител на въздуха у нас

Талибани убиха най-малко петнайсет граничари в Афганистан

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096584

Талибани убиха най-малко петнайсет граничари в АфганистанНай-малко петнайсет граничари бяха убити днес от талибани при нападение срещу малка застава в северната афганистанска провинция Кундуз, предаде ДПА, цитирана от БТА. Най-малко 13 войници са получили наранявания в атаката рано сутринта в окръг Калах e Зал до границата с Таджикистан. Част от заставата е опожарена,

ЦСКА плати емблемата

//dariknews.bg/novini/bylgariia/cska-plati-emblemata-2125023

ЦСКА плати 8 млн. лева за емблемата на обявеното в несъстоятелност дружество ПФК ЦСКА АД. Това съобщиха от клуба в официалния си сайт.
 

Инспектор в Агенцията по храните го загази яко заради отглеждане на много марихуана

http://www.varna24.bg/news/820750.html

Окръжната прокуратура в Шумен поема по компетентност досъдебно производство на Районната ...

Мъж загина, затиснат от булдозер

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096483

Мъж загина, затиснат от булдозер63-годишен мъж от Априлци загина, след като булдозер се стовари върху него. Трагедията е станала в землището на с. Рибарица в сряда около 14 часа, уточняват от полицията в Ловеч. При проправяне на горски път водачът на ЧТЗ Т-170 загубил управление над многотонната машина, тя се преобърнала и го премазала.

Глобалните инвестиции в имоти достигат рекордните 1,6 трлн. евро

https://www.investor.bg/po-sveta/453/a/globalnite-investicii-v-imoti-dostigat-rekordnite-16-trln-evro-269763/

Ню Йорк остава най-големият градски имотен пазар в света, показва доклад на консултантска компания

Четвъртото издание на цветния базар "Флора Есен" отвори врати в Бургас

https://www.actualno.com/burgas/chetvyrtoto-izdanie-na-cvetnija-bazar-flora-esen-otvori-vrati-v-burgas-news_699294.html

Вътрешният двор на експоцентър "Флора" се превърна в цветна градина. 30 производители от цялата страна показват отглеждани от тях растения. Дръвчета, посадъчен материал, луковици, торове и всичко друго необходимо за градината може да бъде намерено на базара. Многоцветни хризантеми, далии и екзотични орхидеи са част от видовете, които се предлагат от производители и вносители на цветя, участващи в изложението. Сезонните цветя в саксии носят наслада на всички сетива с красотата и ухани

Банда опитала да продаде златен венец за € 2 000 000. Имитация е, твърди един от задържаните

http://clubz.bg/74350-banda_opitala_da_prodade_zlaten_venec_za_%E2%82%AC_2_000_000_imitaciq_e_tvyrdi_edin_ot_zadyrjanite

Специализираната прокуратура и ГДБОП показаха днес пред журналисти две гривни, торква и златен венец, обект на търговия от разбита иманярска група. Венецът е над 400 грама, близо килограм е торквата, а двете гривни са около 250 грама.

Зам. главният прокурор Иван Гешев обяви, че е разбита група в момент на сделка. Той уточни, че опитът за продажба е бил само за златния венец и е трябвало да се осъществи в Свиленград.

Според заместник-директора на Националния археологичен музей (НАМ) при БАН Христо Попов, само златният венец – над 400 г, е на стойност 2 милиона евро. До момента няма основания за съмнения в автентичността на предметите, които са с изключително високо културно-историческо значение, датирани към втората половина на IV  в пр. н. е. Предстоят обстойни експертизи на иззетата находка. 

 „Подозирам, че доста по-голяма е тяхната археологическа стойност. Радвам се, че колегите от ГДБОП са придобили тази информация, обясни Гешев. - Имам съмнения, че това е всичко, с което разполага лицето. Спазени са всички изисквания на законодателството. Правени са опити за продажбата му в Турция. Имало е предишни опити за продажба извън България“, допълни той.

По-късно стана ясно, че Специализираната прокуратура е внесла в спецсъда искане за налагане на мерки за неотклонение „задържане под стража“ на четирима обвинени за участие в организирана престъпна група за държане и трафик на културно-исторически ценности. Това са Димитър Андинов, Петър Влаев, Антон Ивов и Недко Добчев. 

Снимки БТА

Както вчера вече стана ясно от думите на Бойко Борисов, един от участниците в групата е служител на ДАНС.

Според наблюдаващия прокурор Сийка Милева служителят на ДАНС е координирал срещите между обвиняемите и евентуалните купувачи.

„Трима от обвиняемите са осъждани, служителят на ДАНС не е осъждан. Съществуват свидетелски показания, в които именно човекът, който предлага тази движима културна ценност, не е желаел да общува с българи“, коментира Милева, цитирана от "Фокус". По думите ѝ престъпната група е създадена с користна цел и в нея участва длъжностно лице.

Иван Гешев не пропусна да похвали прокуратурата:

„В конкретния случай е процедирано при условията на неотложност. Това е наложило в 3-дневен срок да се извършат действия, които обикновено се извършват за доста по-дълъг срок. Бюрократичният подход и стандартният е по-лесен, но не носи резултати. Коствало е много на служителите от ГДБОП, включително и на следователя на място“, обясни той.

Зам.-председателят на ДАНС Николай Ненков посочи, че служителят е на териториална дирекция на агенцията. Той работи в ДАНС от 2008 г. Според медийни публикации става въпрос за "дансаджия" от Хасково.

По-късно по време на гледането на мярката за неотклонение на четиримата задържани един от тях Петър Влаев застъпи версията, че венецът и торквата са имитации, които сам е изработил.

Венецът и торквата са имитации, които съм измислил. Венецът е имитация на тракийско изделие, а гривните и торквата са в персийски стил. Изработени са от злато и сребро. Направени са така да изглеждат стари и антични. След като ги изработя, ги състарявам с киселина, каза той.

Той допълни, че има и матрица на предмет, която се е намирала в дома му, но е била иззета. Според разследващите предметите са автентични. Пред съда друг от четиримата  задържани - Андинов също заяви, че предметите са имитация.

Прокуратурата иска от съда задържаните, които са обвинени за организирана престъпна група и трафик на антични ценности, да останат за постоянно в ареста.
 

Apple придобива дял от доставчика на чипове Dialog Semiconductor

https://www.investor.bg/novini/261/a/apple-pridobiva-dial-ot-dostavchika-na-chipove-dialog-semiconductor-269826/

Сделката е на стойност 600 млн. долара и позволява на Apple да експандира в сферата на дизайна на чипове

Задържаха контрабандни цигари в тайниции на тир на "Капитан Андреево"

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096542

Задържаха контрабандни цигари в тайниции на тир на "Капитан Андреево"Опит за пренасяне на контрабандни цигари в тайници на товарен автомобил бе предотвратен на ГКПП "Капитан Андреево", съобщиха от Агенция "Митници". Тютюневите изделия са били открити в камион с турска регистрация. Шофьорът на камиона - турски гражданин, заявил, че няма лични вещи, стоки и валутни ценности за деклариране.

Търси се българският Спилбърг

https://www.vesti.bg/lyubopitno/tyrsi-se-bylgarskiiat-spilbyrg-6087279

Наближава крайният срок за кандидатстване в конкурса за млади филмови режисьори #EUandME

Хванаха 52-годишен мъж с наркотици в Кюстендил

https://www.actualno.com/crime/hvanaha-52-godishen-myj-s-narkotici-v-kustendil-news_699291.html

Вчера, октомври, кюстендилски криминалисти са установили и задържали 52-годишен мъж с високорисково наркотично вещество. Проверката е извършена в района на автогарата в града. Иззетото наркотично вещество е 17.59 грама. Видът му е установен с полеви наркотест. Притежателят на наркотика е задържан за 24 часа в ареста на РУ Кюстендил. По случая е започнато бързо полицейско производство, уведомен е дежурен прокурор, съобщи за Actualno.com говорителят на ОД МВР - Кюстендил, Катя Табачка.

Въоръжени мъже отвлякоха най-младия милиардер на Африка

https://petel.bg/Vaorazheni-mazhe-otvlyakoha-nay-mladiya-miliarder-na-Afrika__286405

Най-младият африкански милиардер бе отвлечен днес сутринта от въоръжени мъже в икономическата столица на Танзания – Дар ес Салам. Моха...

Досие: Извергът Северин бил побойник, сериен изнасилвач, крадец и пласьор на дрога, оженили го на 15 години

https://petel.bg/Dosie--Izvergat-Severin-bil-poboynik--serien-iznasilvach--kradets-i-plasor-na-droga--ozhenili-go-na-15-godini__286404

"Северин е торбаш - турски циганин. Всички го наричат Селайдин. Той трудно говори български, не може да чете и пише. Баща му е покойник, но бе...

Три седмици няма следа от мистериозно изчезнал мъж от Кюстендилско

https://petel.bg/Tri-sedmitsi-nyama-sleda-ot-misteriozno-izcheznal-mazh-ot-Kyustendilsko__286403

Три седмици близки и полиция издирват мистериозно изчезнал възрастен човек от кюстендилското село Лиляк. Има малка вероятност да си ...

Специалисти от МУ – Варна: Психиатрията у нас е изостанала в миналото, но прави и уверени крачки в бъдещето

https://petel.bg/Spetsialisti-ot-MU-----Varna--Psihiatriyata-u-nas-e-izostanala-v-minaloto--no-pravi-i-uvereni-krachki-v-badeshheto__286402

Хората с психични заболявания в България търсят помощ от специалист не като последно, а като най-най-последно решение, най-често след като...

В Италия е страшно! Потоп дави хора и отнася мостове в Южна Сардиния

https://petel.bg/V-Italiya-e-strashno--Potop-davi-hora-i-otnasya-mostove-v-YUzhna-Sardiniya__286406

Цяла нощ екипите на Гражданска защита и на Пожарната помагаха на хора, които стоварилата се в сряда върху Южна Сардиния водна стихия закл...

Европейските гори няма да забавят затоплянето на климата

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096547

Европейските гори няма да забавят затоплянето на климатаЕвропейските страни не трябва да се осланят на горите си, за да бъде забавено климатичното затопляне, а да са бдителни, за да ги защитят от него, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес и БТА.  Ангажиментите на ЕС за 2030 г., представени в Парижкото споразумение за климата, включват прибягване до горите,

Сингапурска компания пуска днес най-дългия пътнически полет в света

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/10/11/3325585_singapurska_kompaniia_puska_dnes_nai-dulgiia/?ref=rss


Авиокомпанията "Сингапур еърлайнс" (Singapore Airlines) пуска днес най-дългия пътнически полет в света от Сингапур до Ню Йорк, при който 16 700 км ще бъдат изминати за 18 часа и 45 минути без междинни кацания, съобщи ДПА.<br /><br />Полетът на Airbus A350-900ULR ще започне в 23:35 ч. местно време (18:35 ч. българско). Така "Сингапур ейрлайнс" ще отнеме на "Катар еъруейз" (Qatar Airways) досегашния рекорд за най-дълъг полет в света - 17 часа и 40 минути...

Хубаво го вижте! Той вдигна на крак 6 патрулки, полицейски бус и линейка

http://www.varna24.bg/news/820746.html

Районен съд Пловдив в момента гледа искането на районна прокуратура за вземане на мярка за ...

Holland Day, Варна – Изложение за Образование в Холандия

http://budnavarna.bg/38921-holland-day-varna-izlozhenie-za-obrazovanie-v-holandiya/

За пети пореден път, единственият специализиран консултант за образование в Холандия – UNIFY организира Дни на холандското образование в град Варна.

Събитието ще се проведе на 16 Октомври, от 14:00 до 19:00 часа в хотел Рослин Димят. Добре дошли са всички ученици, кандидат-студенти, студенти и родители.

По време на събитието ще можете да посетите специализирани щандове на UNIFY, щандове на осем от най-големите и добри университета в Холандия, семинари и работилници.

А ето и част от програмата:

14:10ч. – 8 Simple Rules или какво ти трябва за успешен прием в Холандия?
15:00ч. – Decision Making или какво да учиш, когато не знаеш какво да учиш?
17:00ч. – Talk Show или студенти отговарят на FAQ на кандидат-студентите.
18:00ч. – Survivor или как да оцелееш като родител на кандидат-студент в Холандия?

По време на събитието ще може да се започне кандидатурата на място, а всички желаещи да продължат магистратура в страната на лалетата ще получат специализирана информация, директно от специализирания щанд за Магистратури в Холандия.

Ще имате възможност и да присъствате на лекции, индивидуални срещи с представители на университетите или студенти учещи там.

Събитието е напълно безплатно, единсвтено е нужна предварителна регистрация на – www.unify.bg

За актуална информация, може да следите в събитието във Фейсбук – Holland Day, Варна – Изложение за Образование в Холандия

Материалът Holland Day, Варна – Изложение за Образование в Холандия е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Екзакта: 48% от българите искат зимно часово време, 32% - лятно

http://www.moreto.net/novini.php?n=383525

Европейската комисия предложи от следващата година да отпадне сезонната смяна на часовото време и всяка от държавите-членки на ЕС да реши кое време ще прилага като постоянно – лятното или зимното. „Екзакта Рисърч Груп” в свое национално представително проучване тестира обществените нагласи по темата.

Мария Спирова от Оксфорд: МВР паникьоса обществото с действията по убийството на Виктория

https://frognews.bg/novini/mariia-spirova-oksford-mvr-panikjosa-obshtestvoto-deistviiata-ubiistvoto-viktoriia.html

Има фундаментална неравнопоставеност между гражданите и властта. В нея гражданите винаги могат да изискват повече от властта, отколкото тя от тях. Ние сме поставени в ситуация, в която основанията за генерално недоверие към методите, работата и комуникационните стратегии на МВР са много добри.

Мария Спирова от Оксфорд: МВР паникьоса обществото с действията по убийството на Виктория

https://frognews.bg/politika/mariia-spirova-oksford-mvr-panikjosa-obshtestvoto-deistviiata-ubiistvoto-viktoriia.html

Има фундаментална неравнопоставеност между гражданите и властта. В нея гражданите винаги могат да изискват повече от властта, отколкото тя от тях. Ние сме поставени в ситуация, в която основанията за генерално недоверие към методите, работата и комуникационните стратегии на МВР са много добри.

Изчезна 12-годишно дете от Благоевградско

https://www.actualno.com/crime/izchezna-12-godishno-dete-ot-blagoevgradsko-news_699289.html

12-годишно момиче изчезна от с. Долно Осеново, община Симитли. Следите на детето се губят от вторник вечерта, а уплашините родители са подали сигнал в полицията вчера сутринта. От пресцентъра на МВР обявиха, че се  провела специализирана акция, при която полиция е нахлула в училището на детето, за да разговоря с неговите учители и съученици.  Момичето е спряло да отговаря на телефона си, нито е използвало социални мрежи. Според близки на семейството, родителите на детето живе

Разпродажбите на капиталовите пазари лишиха най-богатите от 99 млрд. долара

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096513

Разпродажбите на капиталовите пазари лишиха най-богатите от 99 млрд. долараРазпродажбите на световните капиталови пазари изтриха 99 млрд. долара от състоянието на най-богатите 500 души на планетата само в сряда. Това е второто драстично еднодневно понижение за индекса Bloomberg Billionaires Index, предаде "Инвестор". Основателят на Amazon.com Inc. Джеф Безос, който е и най-богатият човек в света, се раздели с 9,1 млрд.

Премиерът Борисов ще участва в петъчния парламентарен контрол

https://pik.bg/премиерът-борисов-ще-участва-в-петъчния-парламентарен-контрол-news787686.html

Премиерът Борисов ще участва в петъчния парламентарен контрол

Премиерът Бойко Борисов ще участва в петъчния парламентарен контрол. Това обяви зам.-председателят на Народното събрание Нигяр Джафер.

Министър-председателят ще отговори на въпрос на зам.-председателя на ПГ на "БСП за България" Антон Кутев.

В парламентарния контрол ще участват и вицепремиерът Томислав Дончев, вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, министърът на културата Боил Банов, регионалният министър Петя Аврамова, здравният министър Кирил Ананиев.

Редовното заседание на парламента ще започне от 9.00 часа с първо гласуване на Закона за семейните помощи за деца. Парламентарният контрол ще бъде от 11.00 часа.

Хотелиерите са събрали 348 млн. лв. приходи през август

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/hotelierite-sa-sybrali-348-mln-lv-prihodi-prez-avgust-269830/

Броят на пренощувалите лица се увеличава с 4,9% на годишна база и достига 1,3 милиона, отчита НСИ

Джон Тери започва треньорската си кариера като помощник в "Астън вила"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/10/11/3325587_djon_teri_zapochva_trenyorskata_si_kariera_kato/?ref=rss


Дни след края на футболната си кариера Джон Тери започва такава като треньор. Бившият капитан на "Челси" и националния отбор на Англия беше обявен за асистент на новия мениджър на "Астън вила" Дийн Смит. Тери игра за последно именно в тима от Бирмингам. Това се случи през миналия сезон, когато защитникът помогна на "Вила" да стигна до финалните плейофи за влизане във Висшата лига.<br /><br />Тери беше без отбор, след като напусна "Астън вила",...

Бензиновите коли втора ръка по-скъпи

https://www.24chasa.bg/avto/article/7095381

Бензиновите коли втора ръка по-скъпиЗаради екологичната истерия на дизеловите автомобили и множеството спекулации по бъдещата им забрана в Европа и у нас на тържището за употребявани коли в столичния квартал “Горубляне” се забелязва увеличаване на цената на бензиновите возила. “Ако допреди няколко месеца купувачите се мръщеха на цена за бензинова Toyota Avensis от 10 000 лв.

Екоминистърът Нено Димов акционер във фирма за печки

http://clubz.bg/74349-ekoministyryt_neno_dimov_akcioner_vyv_firma_za_pechki

Министърът на околната среда и водите Нено Димов се оказва съдружник в частна фирма - според Търговския регистър, където фигурира в списък на акционерите, получили покани за общо събрание на "Искабул" АД, състояло се на 17 юли тази година в Дупница.

"Искабул" е основана през 1996 г., произвежда метални конструкции от стомана - печки за камини; изрязване на сложни контури; крепежни елементи; носачи, накладки за превозни средства и други. Продукцията е предназначена главно за износ - за Великобритания и Ирландия.

Един от акционерите, при това с най-голям дял, е именно Нено Димов - с 33,5% участие, съдружник с 29,5% е известната в търговията с метали и строителство варненска компания "Интерком груп", Пол Джерами Грайс - с 32%, и Антоанета Филева, която държи 5%.

"Интерком груп" е една от най-големите компании у нас, участваше в изграждането на оградата по границата с Турция, спечели обществената поръчка за близо 4 млн. лева. Фирмата има и завод в Украйна, тъй като управителят ѝ Павлин Николов има добри връзки там от времето, когато е завършил политехническия институт в Лвов.

На запитване на Club Z от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) отговориха следното:

1. Министър Димов не участва в органи за управление и контрол на дружеството ИСКАБУЛ АД. Останалите данни са видни в Търговския регистър.

2. Заявлението в Търговския регистър за освобождаването на министър Димов от органите за управление на дружеството е с номер 20170531120446 и е подадено в указания законов срок от встъпването му в длъжност. Освобождаването е вписано в Търговския регистър с вписване №20170606130306.

3. Нено Димов е от учредителите на дружеството, което е основано през 1996 г.

Министрите от третия кабинет на Бойко Борисов положиха клетва на 4 май 2017 г. 
 
Според чл. 19, ал. 6 от Закона за администрацията:

6) (Нова - ДВ, бр. 24 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 94 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) Министър-председателят, заместник министър-председателите, министрите, заместник-министрите, посочените в чл. 19, ал. 4 еднолични органи и техните заместници и членове на колегиални органи, областните управители и заместник областните управители не могат да:

1. заемат друга държавна длъжност;

2. упражняват търговска дейност или да са управители, търговски пълномощници, търговски представители, прокуристи, търговски посредници, ликвидатори или синдици;

3. са членове на орган на управление или контрол на юридическо лице с нестопанска цел, търговско дружество или кооперация;

4. упражняват свободна професия, с изключение на научна или преподавателска дейност или упражняване на авторски и сродни права.

 
Димов се е изтеглил от управата на дружеството, както повелява законът. И е запазил собствеността си в него, както се вижда от участието му в общото събрание - и бе потвърдено от пресслужбата на МОСВ.
 
Екоминистърът е един от противниците на битовото отопление на твърдо гориво. Той неколкократно обявява, че най-изгодният вариант за едно домакинство е да се присъедини към изградена газопреносна мрежа - ако живее на място с такава. Каза го и при участието си в сутрешния блок на Нова телевизия днес.
 
Нено Димов каза още, че неотговарящите на екоизискванията електроуреди и горива изобщо не трябва да стигат до пазара. И добави, че законът, забраняващ търговията с некачествени брикети се забавил, но се очаква да бъде приет от Министерския съвет още следващата седмица.

„Екзакта”: 48% от българите искат зимно часово време, 32% - лятно

https://frognews.bg/novini/ekzakta-48procenta-balgarite-iskat-zimno-chasovo-vreme-32procenta-liatno.html

Европейската комисия предложи от следващата година да отпадне сезонната смяна на часовото време и всяка от държавите-членки на ЕС да реши кое време ще прилага като постоянно – лятното или зимното.

Честит рожден ден, The Face. Заведението празнува 8 години в компанията на Джена! Супер купон в Благоевград

http://www.struma.com/hailaif/chestit-rojden-den-the-face-zavedenieto-praznuva-8-godini-v_140447/

Култовият благоевградски клуб The Face празнува днес 8 години от своето отваряне. Специален гост е фолк певицата Джена. Очаква се голям купон, който ще държи гостите будни до сутринта. Екипът на заведението е приготвил много подаръци и изненади за всеки посетил. Входът е свободен за дамите.

Изпълнителката на хита „Хулиган” ще зарадва благоевградчани с „букет” от хитове, като се очаква, че тя ще изпее някои от народните песни, в които тя е толкова...

Продължава

Днес е последният ден за гласуване в консултацията за лятно или зимно часово време

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/10/11/3325581_dnes_e_posledniiat_den_za_glasuvane_v_konsultaciiata/?ref=rss


Днес е последният ден, в който може да се гласува в националното допитване за предпочитаното часово време.<br /><br />Гласуването става онлайн след регистрация (тук) и се провежда до 17.30 часа днес. До момента са гласували малко над 14 600 души.<br /><br />Повод за консултацията бе предложението на Европейската комисия през 2019 г. да се премахне смяната на времето и всяка страна да реши до края на април догодина какво време ще запази - лятното или зимното. Преди това...

Приходите на хотелиерите за август са рекордните 348 млн. лв.

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/10/11/3325558_prihodite_na_hotelierite_za_avgust_sa_rekordnite_348/?ref=rss


Българските туристи през август са по-малко от чужденците, нощували са предимно в хотели от по-ниска категория, престоят им е бил по-кратък, но приходите от тях растат по-бързо. Това се вижда от данните за работата на местата за настаняване с повече от 10 легла, оповестени от Националния статистически институт<br /><br />Въпреки рекордния брой обслужени туристи - 1.3 млн. души (+4.9% спрямо август 2017 г.), заетостта на хотелите остава ниска - средно 61.5% като дори намалява с 0.8...

Люксембург гласува днес на избори за парламент

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096514

Люксембург гласува днес на избори за
парламентВ Люксембург днес се провеждат парламентарни избори, предаде Франс прес, цитирана от БТА.  Всички социологически проучвания сочат, че Християнсоциалната народна партия ще спечели първото място, което значи, че е доста вероятно сегашният премиер Ксавие Бетел (от либералната Демократическа партия) да загуби поста си.

Интерпол пусна за издирване с червена бюлетина и Малката Бирма

https://pik.bg/интерпол-пусна-за-издирване-с-червена-бюлетина-и-малката-бирма-news787684.html

Интерпол пусна за издирване с червена бюлетина и Малката Бирма

Интерпол обяви за издирване с червена бюлетина и Георги Станоев - Малката Бирма. Припомняме, Евлоги Станоев-Бирмата и двамата му синове - Георги и Антон се издирват като участници в престъпна група за производство на нелегални цигари от 14 септември. Тримата са обвинени задочно от прокуратурата. 

Вчера Световната полицейска организация обяви за издирване Антон Станоев.

Семейството е известно най-вече именно с връзките на Малката Бирма с фолкпевиците Преслава и Алисия. Той по-често попада в светските клюки на жълтите медии, отколкото в бизнес новините, където би трябвало да бъде заради стандарта си на живот - скъпи коли, нощни заведения, известни любовници, охрана.

Джокович продължи експресно към четвъртфиналите в Шанхай

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/10/11/3325563_djokovich_produlji_ekspresno_kum_chetvurtfinalite_v/?ref=rss


Новак Джокович се класира за четвъртфиналите на турнира от сериите "Мастърс" в Шанхай след победа с 6:4, 6:0 над Марко Чекинато от Италия. Поставеният под №2 сърбин нямаше никакви проблеми и продължава уверено в търсене на рекордна четвърта титла от турнира. Бившият №1 в света се нуждаеше само от 71 минути, за да се справи с Чекинато.<br /><br />Джокович беше дори по-убедителен от първия си двубой на турнира, когато победи за 83 минути Жереми Шарди. Сърбинът се реваншира...

Колко още доказателства трябват, г-н Премиер?

https://terminal3.bg/kolko-oshhe-dokazatelstva-trjabvat-g-n-premier/

“Чакаме повече доказателства, ако има такива, и към този момент не считаме, че трябва да изгонваме дипломат или технически лица от Руската федерация. Имаме пълна подкрепа за Великобритания, декларирана в нашите гласувания, и в същото време – ясно решение, че за една седмица ще бъде тук господин Коцев, тъй като на 8-и има една голяма изложба, която правим, на Светлин Русев, в Москва”

Това заяви Бойко Борисов на 30 март 2018 г. когато над 20 съюзници и партньори на Британия отзоваха руски дипломати по повод химическата атака в Солзбъри над Сергей Скрипал и дъщеря му, в последствие довела до убийството на британски гражданин.

Макар още тогава британските служби да бяха категорични, че атаката е извършена с произвеждания единствено в Русия “Новичок” и зад нея стои Кремъл, то Борисов в синхрон с други страни под по-голямо влияние от Москва се застъпи за тезата, че са нужни още доказателства.

От тогава:

1) На 12 април: Международната организация за забрана на химическите оръжия – OPCW, която проведе независимо разследване за химическата атака в Солзбъри потвърди заключението на британските власти: нервнопаралиптичното вещество, използвано при химическата атака, е било произведено в Русия. В последствие стана ясно и че руски агенти са се опитали да извършат кибер атаката над службата.

2) На 5 септември: Британската прокурата днес представи доказателства, включително видеоматериал от публичните камери CCTV как двама руснаци идват от летище “Хийтроу” отиват до къщата на сем. Скрипал и след това се връщат на летището, за да отпътуват за Москва.

Двете лица бяха идентифицирани и повдигнати обвинени.

За да стигнат до Британия те са ползвали паспорти с имена “Александър Петров” и “Руслан Боширов”.

Британският премиер обяви, че те са агенти на ГРУ.

3) На 13 септември: Двамата обвинени “Боширов” и “Петров” се явиха пред руския пропаганден канал RT, където представиха твърдяха че са търговци на фитнес храни и отишли на екскурзия в Британия, но заради лошото време не могли първия ден да разгледат Солзбъри, затова се върнали на втория ден. Слизайки от ЖП гарата те най-вече искали да видят часовниковата кула на катедралата в града. Както се вижда от снимки – въпросната часовникова кула стои непосредствено до гарата.

4) Разследващите журналисти от сайта Bellingcat и руският Insider се сдобиха с база данни и проведоха свое разследване от което установиха, че зад “Петров” и “Боширов” стоят:

Полк. Анатолий Чепига и д-р Александър Мишкин и двамата офицери на руското военно разузнаване ГРУ, и двамата с отличие “Герой на Руската федерация” връчено им лично от руския президент и двамата с апартаменти на стойност  €350 000 и €500 000 в Москва (доста над възможностите на търговци на фитнес продукти), но връчени им заедно с високите отличия – навярно заради дейността им в Украйна през 2013-2014 г.

С други думи вече знаем:

Имената, чиновете и биографията на извършителите – офицери на руското ГРУ.

Имаме видеоматериал как те двамата отиват до жилищното място на сем. Скрипал в деня на химическата атака

Провеждане на независимо разследване потвърждаващо заключенията на британските власти, че става въпрос за употреба на “Новичок” – руско химическо оръжие.

Какви повече доказателства са нужни на българските власти, за да осъдят атаката и да отзоват дипломати по същия начин както това направиха над 20 съюзника на Британия в НАТО и ЕС?

Уолстрийт поведе надолу и Европа

https://news.bg/finance/uolstriyt-povede-nadolu-i-evropa.html

Акциите на Стария континент се върнаха на нивата от февруари 2017

Германия потвърди задържането на Северин Красимиров в Щаде

https://www.actualno.com/europe/germanija-potvyrdi-zadyrjaneto-na-severin-krasimirov-v-shtade-news_699309.html

Полицията в Германия задържа мъж във връзка с изнасилването и убийството на журналистката от българска телевизия Виктория Маринова, потвърдиха германските власти, цитирани от медиите в страната. Вътрешното министерство на Долна Саксония съобщи, че мъжът е бил задържан в къщата на роднини и по-късно е изправен пред магистратите. Българските официални представители по-рано съобщиха, че германската полиция е задържала заподозрения, когото са идентифицирали като Северин Красимиров по искане на бъл

Законът за вероизповеданията мина на първо четене в парламента

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/zakonyt-za-veroizpovedaniiata-mina-na-pyrvo-chetene-v-parlamenta-269831/

Държавна субсидия ще има за вероизповеданията, към които принадлежи не по-малко от 1% от населението

Арх. Димитър Стефанов: Пространството около Дупката си плаче за адаптиране

http://www.moreto.net/novini.php?n=383519

Зоната на пристанище Варна-Изток е изключително благодатна и сравнително лесна за адаптиране, защото е равна и контактува с морето. Освен това има опит в целия свят за усвояване на такъв тип зони за обществени нужди. Това заяви арх.

Парламентът пред дилема как да контролира религиите и да угоди на църквата

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/10/11/3325582_parlamentut_pred_dilema_kak_da_kontrolira_religiite_i/?ref=rss


Парламентът прие на първо четене два проекта на закони за вероизповеданията, но си даде максималния срок от 21 дни, за да се съобрази с протестите на Българската православна църква и Главното мюфтийство срещу готвените промени. Идеята на закона е да се защитят традиционните вероизповедания от външни влияния и да елиминират възможностите за радикализация на религиозна основа у нас. Решението за написването беше взето на заседания на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при...

Южна Корея: Помпейо е недоволен от междукорейското военно споразумение

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096508

Южна Корея: Помпейо е недоволен от междукорейското военно споразумение

Американският държавен секретар Майк Помпейо е изразил "недоволство" от междукорейското споразумение по военните въпроси, сключено на срещата на върха миналия месец между двете Кореи. Това заяви вчера южнокорейската министърка на външните работи Кан Кьон-уа, цитирана от Ройтерс и БТА. Двете Кореи се съгласиха да предприемат определени стъпки като

Българските деца в топ 4 на ЕС по затлъстяване

http://www.varna24.bg/news/820740.html

България е една от страните в ЕС с висока честота на наднорменото тегло и затлъстяването в ранна ...

Гриша Ганчев в Китай в деня "Х" за ЦСКА

https://offnews.bg//futbol/grisha-ganchev-v-kitaj-v-denia-h-za-tcska-689742.html

Собственикът на ЦСКА Гриша Ганчев е в Китай в деня, в който изтича крайният срок за плащането на активите на старото дружество, което е в процедура на несъстоятелност. Това става ясно от кратък коментар на Ганчев пред колегите от "България Днес", които се свързват с бизнесмена. "В Китай съм", отговаря лаконично Ганчев.

Днес следобяд фирмата "Ред Енимълс", която спечели търга за имуществото на старото дружество, сред които най-ценна е емблемата и имот край морето, трябва да плати 8 милиона лева. В наближаването на крайния срок изплуваха проблеми около въпросния имот, който попада в масата на несъстоятелността. Той е бил заложен пред НАП по времето, когато собственици на клуба бяха от сметопочистващата фирма "Титан", припомня "24 часа".

Фирма "Комеко" е спечелила дела, които доказват, че имотите са нейни, а не на старото дружество, и искат те да бъдат извадени от разпределението. Според синдик Дора Милева всичко било наред и ако фирмата спечели окончателно делата си по тях, те щели да бъдат платени от масата на несъстоятелността, която е почти изчерпана, тъй като всеки лев от 8-те милиона е разпределен към кредиторите.

Юристи споделят пред "24 часа", че има съмнения за имама и по казуса трябва да бъде сезирана прокуратурата. От "Ред Енимълс" смятат, че всичко се прави с цел да бъде приета най-ниската оферта от търга, която води към втородивизионния ЦСКА 1948.

Kaлин Бaтaлc#312;и от ОС Кюстендил е нoвият пpeдceдaтeл нa O#312;pъжeн cъд-#928;epни#312;

http://www.struma.com/obshtestvo/kalin-batalc-312-i-ot-os-kyustendil-e-noviyat-ppedcedatel-na-o-312-pujen_140446/

Вотът за председател на РС Дупница бе отложен

Eдинoдyшнo, c 14 нa 0, cъдийcĸaтa ĸoлeгия нa BCC избpa Kaлин Бaтaлcĸи зa пpeдceдaтeл нa Oĸpъжeн cъд-Πepниĸ.

Бaтaлcĸи бe eдинcтвeн пpeтeндeнт. Toй ce зaпoмни c yчacтиeтo cи в пocлeдния избop зa члeнoвe нa BCC oт cъдийcĸaтa ĸвoтa, ĸъдeтo бe в чeлнaтa шecтицa cлeд пъpвия тyp, нo пpи бaлoтaжa бe измecтeн oт Ceвдaлин Maвpoв.

B мoмeнтa Kaлин Бaтaлcĸи e в OC-Kюcтeндил, нo e пoдĸpeпeн oт oбщoтo cъбpaниe нa cъдиитe в...

Продължава

Изгоря къща в родопско село, петчленно семейство е евакуирано

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096502

Изгоря къща в родопско село, петчленно семейство е евакуираноПожар изпепели домът на петчленно семейство до основи в доспатското село Змейца. Огънят е пламнал преди полунощ. Веднага фамилията Гьокови, сред която има малко дете и възрастна жена, била евакуирано при роднини. В гасенето на 70-годишната къща са се включили екип пожарникари от Доспат и доброволци от селото. Те се борили със стихията четири часа.

В кабинета на д-р Мира

https://offnews.bg//mama-nindzha/v-kabineta-na-d-r-mira-689781.html

Д-р Мира е много специален стоматолог, защото при нея децата ходят без страх от жужащата машинка. И не само децата, а и… бащите им. Каква е тайната й – детски зъболекарски работилници. Това са безплатни занимания за деца, по време на които стоматоложката от Асеновград разказва как е правилно да се мият зъбите и защо е важно това да се прави. Хлапетата могат да разгледат „страшния“ зъболекарски стол, да пипнат „зловещите“ инструменти. Така преодоляват страха си и започват да се чувстват комфортно. Идеята хрумва на младата лекарка, когато се завръща на работа след майчинството си. От личен опит знае, че…

58-годишен опитал да насили малолетно момиче в центъра на София

https://offnews.bg//temida/58-godishen-opital-da-nasili-maloletno-momiche-v-tcentara-na-sofia-689741.html

58-годишен опитал да насили малолетно момиче в центъра на София. Това става ясно от съобщение на Софийската районна прокуратура, която уточнява, че случаят е от 20 септември.

Тогава, около 18.30 часа на спирка на градския транспорт пл. „Руски паметник“ мъжът е извършил "непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото". Той нападнал малолетно момиче, като застанал пред нея е с нецензурни реплики се опитал да я склони към сексуални действия, като същевременно опипвал с ръце панталона си.

В хода на разследването е установено, че извършител на описаното по-горе деяние е лицето А. Щърбов, на 58 години.

Изготвено е постановление за привличането му към наказателна отговорност, като му е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 325, ал. 1 НК.

Предвид високата обществена опасност на деянието и дееца, наблюдаващият прокурор е постановил задържане на обвиняемия за срок до 72 часа, като е разпоредено привеждането му в сградата на СРС на 12.10.2018 г. – за разглеждане на искане за вземане спрямо него на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Чаканата от години дигитализация на културните архиви вече и законово става приоритет

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/10/11/3325576_chakanata_ot_godini_digitalizaciia_na_kulturnite/?ref=rss


От близо десетилетие обещаваната дигитализация на кутурните архиви, която и до момента е основно "на парче" и спорадична, днес получи нов стимул. Парламентът прие на второ четене промени в Закона за културното наследство, с които вписа сред една от основните дейности на министъра на културата да координира, организира и контролира дейността по дигитализация на културното наследство.<br /><br />Според Министерството на културата досегашната липса на изрична законова...

Общата европейска валута продължава да поскъпва

http://econ.bg/Новини/Общата-европейска-валута-продължава-да-поскъпва_l.a_i.765754_at.1.html

B нaчaлoтo нa вaлyтнaтa тъpгoвия в чeтвъpтъĸ дoлapът oтcтъпвa и пoeвтинявa cпpямo вcичĸи ocнoвни вaлyти нa paзвититe cтpaни, ĸaĸтo и cпpямo пoвeчeтo...

Три седмици няма следа от мистериозно изчезнал мъж от Кюстендилско

https://offnews.bg//112/tri-sedmitci-niama-sleda-ot-misteriozno-izcheznal-mazh-ot-kiustendilsk-689687.html

Три седмици близки и полиция издирват мистериозно изчезнал възрастен човек от кюстендилското село Лиляк.

Има малка вероятност да си спомните за случая от полицейската сводка - на 26 септември септември МВР съобщи, че издирва 81-годишния Георги Антонов Милев, последно видян на 17.09.2018.

Две седмици по-късно от дядото няма следа. 

След като полицията задържа бързо заподозрения за убийството на Виктория Маринова чак в Германия, семейството на Георги се пита "само когато трябва да се лъсне нечий рейтинг ли се разследват престъпления". Думите са на внука на изчезналия - Георги Антонов, който заедно с баща си е принуден паралелно да търси своя дядо. Публикувал е и призив за помощ във фейсбук:

Предимството на това да си известен в България, е че ако евентуално те убият, отвлекат, или дори разбият жилището ти, полицията ще хване извършителя, ще разбере кой е и ще започне да го търси, дори да се знае, че е избягал в друга държава.

Дядо ми Георги Антонов Милев обикновен възрастен човек, съвсем безизвестен, от с. Лиляч изчезна на 17.09.2018 г. заедно с колата си, за която има информация, че последно е засечена в района на Герман.

Според него в изчезването е много вероятно да са замесени двама души, брат и сестра, с които дядото е контактувал. Правил им е дребни услуги - като да им даде дребни суми или да ги откара до града. Споделил, че ще се вижда с въпросния мъж в деня, когато е изчезнал. Роднините са предали тази информация на разследващите. "Полицията вдига рамене и казва: ми те изчезнаха, няма ги, не можем да ги разпитаме. Май за нас обикновените хора важи закона на джунглата. Системата ни подтиква сами да се оправяме, не е ли това двоен стандарт ПИТАМ АЗ", завършва апелът на Георги Антонов.

Самото изчезване на дядо му е пълно с въпросителни. От камерите на пътя полицията е установила, че той е потеглил привечер от селото и е тръгнал към София. Следите на автомобила му се губят в района на село Герман. Според семейството няма причина дядото да потегли на дълъг път в тази част от деня. Спрян е и мобилният му телефон. При опит да се свържат на него се включва съобщение, че абонат с такъв номер не съществува. Георги не се е явил и в пощата, за да получи пенсията си през октомври. Прозвъняването на болниците също не дало резултат. За сметка на това близките научили, че във времето, когато вече бил изчезнал, е била платена сметка на негово име.

От ОД-МВР Кюстендил обявиха пред OFFNews, че човекът се издирва, обявен за национално издирване е и автомобилът му. Свидетелите, за които близките настояват, са открити и разпитани, снети са данни и от други лица, увери говорителят на дирекцията. Проверени са здравни заведения и психиатрични клиники, разговаряли сме с личния лекар, добавиха от полицията. При разследването се оказало, че телефонният номер на изчезналия отдавна е неактуален и ако е ползвал друга карта, тя не е на негово име.

Чрез разгласяването на случая семейството на изчезналия се надяват открият по-бързо какво се е случило.

Публикуваме обявените от полицията данни:

Георги Антонов Милев

Живее в с. Лиляч, община Невестино, обл. Кюстендил

В неизвестност от 17 септември 2018 г.

Напуснал е дома си с лек автомобил "Пежо 106" с рег. № С1255ХТ, син на цвят.

Георги Антонов Милев е на 81 години, висок е около 175 см, с прошарена гъста коса, с челна плешивост, с кафяви очи, с нормално телосложение е.

Брадавицата под дясното око е отстранена чрез операция и не се забелязва на мястото следа от операционна намеса.

Георги Антонов Милев е с частична загуба на памет.

РУ-Кюстендил призовава гражданите, които имат информация за него или са забелязали автомобила да се обадят в най-близкото управление на МВР или на тел. 112.

Намериха жива жаба в опакована салата в магазин

https://offnews.bg//offtopic/nameriha-zhiva-zhaba-v-opakovana-salata-v-magazin-689740.html

Жива жаба е била опакована заедно със салата и продавана в магазин в Гърция, съобщи обществената телевизия ЕРТ. През последното денонощие снимката обиколи социалните мрежи и предизвика лавина от коментари.

Магазинът, продавал листните зеленчуци направо с мръвката, е от известната верига AB Vassilopoulos.

В официално съобщение по случая от веригата заявяват, че са силно изненадани, защото производственият процес е сертифициран и се спазва стандартът за контрол на качеството. Те се обърнали към доставчика, който им е гарантирал, че подобни инциденти повече няма да се случват.

Повече контраст на цветовете и по-добър звук – какво предлага новият геймърски смартфон

https://www.dnevnik.bg/tehnologii/2018/10/11/3325577_poveche_kontrast_na_cvetovete_i_po-dobur_zvuk_kakvo/?ref=rss


Второто поколение на единствения на пазара специализиран геймърски смартфон Razer беше представено пред феновете на марката. За около 800 долара те ще могат да си купят апарат, който по показатели е по-добър от конкурентите му iPhone XS и XS Max.<br /><br />Устройството е със 120 Hz дисплей и с 8 милисекунди време за реакция. Новият Razer Phone 2 осигурява по-висок контраст и по-добро цветопредаване. Според официалните данни смартфонът е с 50% по-ярък от предходната генерация.<br...

Кои са "Хаят Тахрир аш Шам", контролиращи 60% от Идлиб?

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096471

Кои са "Хаят Тахрир аш Шам", контролиращи 60% от Идлиб?Джихадистите от "Хаят Тахрир аш Шам", които контролират по-голямата част от провинция Идлиб, бяха призовани да се оттеглят до понеделник от районите, в които ще бъде създадена "демилитаризираната зона", за която се договориха Русия и Турция, коментира Франс прец, цитирана от БТА. Постигнатото на 17 септември споразумение позволи да се избегне

Интерпол издирва Антон Станоев - Бирмата

https://www.vesti.bg/bulgaria/interpol-izdirva-anton-stanoev-birmata-6087353

35-годишният мъж е обвинен задочно като един от организаторите на 4 фабрики за нелегални цигари

Живата легенда на джаз, фънк и соул звученето Рой Айерс за първи път у нас

https://www.actualno.com/music/jivata-legenda-na-djaz-fynk-i-soul-zvucheneto-roj-ajers-za-pyrvi-pyt-u-nas-news_699304.html

Малко са артистите на музикалния небосклон, изпреварили времето си с десетилетия напред, а още по-малко са тези от тях, до чийто талант можем да се докоснем на живо, и то на родна сцена. Ето защо, точно осем години след началото на колаборацията помежду си, Reel Feel и Sofia Live Club избират да зарадват меломаните и да празнуват не по друг начин, а именно с концерт на легендарния Рой Айерс. На 12 ноември феновете ще имат уникалния шанс да се насладят на нестихващата му енергия и да преминат зае

Протестиращите майки връщат палатките си до Народното събрание

https://www.actualno.com/society/protestirashtite-majki-vryshtat-palatkite-si-do-narodnoto-sybranie-news_699303.html

Майките на деца с увреждания отново се връщат до Народното събрание с палатките си, предаде БНТ. Решението си протестиращите обявиха след 12-часовата блокада на кръстовището пред Министерския съвет. Майките останаха през цяла нощ там с 28 палатки - символ на подкрепата към всяка една област в страната. „Показахме, че имаме сила да стоим и да отстояваме това, което искаме. То не се е променило през годините. Искаме реформата да бъде доведена до край“, каза Мая Стоицева, майк

Охранител на Lidl изхвърлил припаднал човек на плочките пред магазина

http://www.cross.bg/lidl-chovek-metodi-1586006.html

/КРОСС/ Болен възрастен човек, припаднал в хипермаркет Lidl във Враца, е бил изхвърлен като мръсно куче от охранител в обекта,съобщава агенция BulNews. За нечовешкото отношение и застрашаването на живота на врачанина разказа пред репортер на медията ни съпругата на потърпевшия Илийка Андрова. Тя не може да повярва, че хората са станали толкова безсърдечни и вместо да помогнат на човек във видимо лошо здравословно състояние, го изхвърлят на плочките и го подминават с лека ръка. Инцидентът е станал на 26 септември около 14 часа в магазин Lidl на бул. „Васил Кънчов“, до автогарата във Враца. Докато пазарувал в хипермаркета, на диабетика Методи Андров му прилошало, паднала му кръвната захар и той се свлякъл на пода до касите. Към него незабавно се спуснал охранителят на обекта Кирил Кирилов. Най-вероятно той е помислил, че мъжът е пиян и затова го вдигнал и го извлякъл навън, като го зарязал на плочките пред количките за пазаруване. В това време в хипермаркета отивал познат на възрастното семейство. Той видял безпомощния Методи и веднага се обадил на съпругата му. Когато врачанката пристигнала, намерила мъжа си на земята, качила го в колата и го прибрала у дома им. След като се съвзел станало ясно, че Методи не си спомня нищо от инцидента. Жена му обаче успяла да сглоби картинката и разбрала, че никой не е направил опит да окаже първа помощ на мъжа й или да извика линейка

Интерпол вече издирва с червена бюлетина и бившото гадже на Преслава и Алисия

http://www.struma.com/sinya-lampa/interpol-veche-izdirva-s-chervena-byuletina-i-bivshoto-gadje-na_140445/

Интерпол обяви за издирване с червена бюлетина и Георги Станоев - Малката Бирма.

Припомняме, Евлоги Станоев-Бирмата и двамата му синове - Георги и Антон се издирват като участници в престъпна група за производство на нелегални цигари от 14 септември. Тримата са обвинени задочно от прокуратурата. Вчера Световната полицейска организация обяви за издирване Антон Станоев.

Семейството е известно най-вече именно с връзките на Малката Бирма с фолкпевиците Преслава и Алисия. Той...

Продължава

Депутатите спират финансирането на религиозните институции от чужди държави

https://frognews.bg/novini/ogranichavat-finansiraneto-religioznite-institutsii-chujdi-darjavi.html

Религиозните общности и институции да не могат да получават финансиране от чужди държави и лица. Това предвиждат приетите на първо четене промени в Закона за вероизповеданията.

"Кръстникът на нео соула" Рой Айерс идва в София

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/10/11/3325557_krustnikut_na_neo_soula_roi_aiers_idva_v_sofiia/?ref=rss


Американският джаз, фънк и соул изпълнител и композитор Рой Айерс ще изнесе първия си концерт в България на 12 ноември в Sofia Live Club, съобщиха организаторите на събитието Reel Feel. <br /><br />Мнозина познават Айерс като автор на световноизвестния хит Everybody Loves The Sunshine, а музиката му заедно с тази на Джеймс Браун е сред най-използваната за семпли от рапъри и други изпълнители. Неслучайно Фарел Уилямс го определя като ключова фигура в неговото собствено музикално...

Тръмп "поиска отговори" за изчезването на саудитския журналист

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/10/11/3325542_trump_poiska_otgovori_za_izchezvaneto_na_sauditskiia/?ref=rss


Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е обсъдил изчезването на саудитския журналист Джамал Хашокжи с представители на Саудитска Арабия от най-високо равнище, предадоха "Ройтерс", цитирана от БТА, и Би Би Си.<br /><br />Тръмп добави, че иска САЩ да "стигнат до дъното на мистерията". Журналистът изчезна преди повече от седмица, след като беше видян за последно да влиза в сградата на саудитското консулство в Истанбул, за да получи документ за брак. Саудитски...

Светът се отказва от атомната енергетика

http://www.moreto.net/novini.php?n=383521

Глобалните инвестиции в атомна енергетика през 2017 г. са намалели с 45% в сравнение с предходната година и възлизат на 17 милиарда долара, под влияние по-специално на нарастващата тенденция в света за отказ от атомните електроцентрали.

Надал помага на засегнатите от наводненията хора в Испания (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7096470

Надал помага на засегнатите от наводненията хора в Испания (Видео)Тенис звездата Рафаел Надал се включи в операцията по справяне с последствията от опустошителните порои, залели испанския остров Майорка. Стихията взе най-малко девет жертви. Още няколко души са обявени за изчезнали, предаде  NOVA.  В профила си в Twitter световният номер 1 в мъжкия тенис изказа съболезнования на близките на загиналите.

Блеър: Има 50 процента шанс за втори референдум за Брекзит

http://clubz.bg/74347-bleyr_ima_50_procenta_shans_za_vtori_referendum_za_brekzit

СВЯТ тони блеър 1cr

Бившият британски премиер Тони Блеър коментира, че съществува 50 процента възможност да се предизвика втори референдум за Брекзит, тъй като настоящата министър-председателка Тереза Мей няма да може да осигури мнозинство в парламента, предаде Ройтерс. 

Блеър посъветва депутатите от Лейбъристката партия да гласуват против споразумението за напускане на Европейския съюз.

"Брекзит под каквато и да е форма ще доведе до сериозна икономическа криза", заяви бившият премиер, управлявал страната в периода 1997-2007 г. "Все още вярвам, че Брекзит може да бъде спрян, не мисля, че съществува мнозинство за каквото и да е предложение от страна на министър-председателката", добави той.

Остават по-малко от шест месеца преди Великобритания да напусне Европейския съюз, но все още не е ясно как петата икономика в света и финансовият център в Лондон ще търгуват с ЕС след Брекзит. 

"Защо си създаваме този проблем в сферата на глобалната икономика, в която иначе сме безупречни?", попита Блеър, преди да добави, че правителството е изоставило интересите на сектора на услугите.

Мей се опитва да договори сделка, но не е сигурно дали ще може да спечели парламента на своя страна - Лейбъристката партия обяви на няколко пъти, че ще гласува против споразумението в сегашния му вид.

Според Блеър, ако Брекзит се осъществи и на власт дойде правителството на лейбъристите начело с Джеръми Корбин, държавата ще попадне "в наистина вредна и предизвикателна ситуация".

"Това е проблемът с политиката на двете големи партии: изглежда си мислят, че може да напуснат ЕС и да извършат множество социални законодателни реформи, за да направят капитализма по-честен, справедлив и т. н.", заяви Блеър.

Куп притеснения за здравето вкараха Селена Гомес в психиатрична клиника

https://petel.bg/Kup-pritesneniya-za-zdraveto-vkaraha-Selena-Gomes-v-psihiatrichna-klinika__286400

Селена Гомес се озова в психиатрична клиника. Емоционален срив е причината за хоспитализацията на певицата, съобщава "Ти Ем Зи", цитирано ...

Официално: Емблемата на ЦСКА бе платена

https://petel.bg/Ofitsialno--Emblemata-na-TSSKA-be-platena__286399

Червена България ликува, емблемата на ЦСКА беше платена преди минути! Плащането бе извършено днес следобед, малко преди да изтече крайния...

Сидеров отказа НСО да пази семейството му

https://petel.bg/Siderov-otkaza-NSO-da-pazi-semeystvoto-mu__286398

Волен Сидеров коментира в кулоарите на парламента инцидентът със съпругата му Деница, съобщава Novini.bg. Сидеров разказа за срещата си с шеф...

На първо четене: без финансиране от чужбина за заплати на свещенослужители

https://offnews.bg//politika/na-parvo-chetene-bez-finansirane-ot-chuzhbina-za-zaplati-na-sveshteno-689729.html

След като депутатите събраха кворум при втория опит, те приеха на първо четене двата проекта за промени в Закона за вероизповеданията, който предизвикаха сериозни критики от евангелистите, Мюфтийството, Светия синод и католиците.

Миналата седмица заради предложените текстове се стигна дори до спешна среща между патриарх Неофит, Бойко Борисов и вносители на поправките, на които премиера обеща на духовниците заплати като на учителите. А депутатите обещаха промени между двете четения. 

Единият проект е на "Обединените патриоти". Днес той събра 106 гласа "за", 2 "против" и 25 "въздържал се". Другото предложение за промени в закона е на ГЕРБ, БСП и ДПС и беше подкрепено от 136 народни представители, а двама се въздържаха. В законопроектите има общи или сходни текстове. Едно от тях е, че и в двата се забранява финансиране отвън за заплати във вероизповеданията.

Срокът за промени между двете четения на законопроектите ще бъде възможно най-дългия - 21 дни. Ще бъде създадена и работна група. Целта е да бъдат чуди притесненията на различните вероизповедания и да потърси консенсус. 

"Страната ни прави изключително важна стъпка. В момента променящата се среща за сигурност в цяла Европа доведе до сериозна промяна в законодателството, свързано с вероизповеданията и начина на финансирането им", коментира председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов преди гласуването. Той не пропусна да подчертае, че лидерът на БСП Корнелия Нинова, която е подписала единия проект, не е в залата по време на дебатите. Нямало я и при срещата със Синода. 

От ДПС пък поискаха измененията да не се превръщат в инструмент за противопоставяне, а в такъв за обединение. Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ обяви, че в проекта, под който се е подписал,  се предвижда по-голяма ангажираност на религиозните общности в обществения живот на страната и изразяване на становища по проекти и административни актове. "Според нас това ще подобри условията и средата на диалог", подчерта той. 

Социалистите пък поискаха прецизиране между двете четения на проектите. "Нека отсеем сухото от суровото", коментира депутатът от левицата Николай Тишев. Той подчерта, че трябва да се противодейства на радикалния ислям, но не и да се пречи на традиционните вероизповедания.

ГЕРБ и опозицията: Дарения от чужбина - само след разрешение

Според проекта вероизповеданията могат да поличават дарения за целеви социални помощи и ремонти от чужбина, но само след разрешение от Дерекция "Вероизповедания" към Министерския съвет. Забранява се обаче получаването на пари отвън за заплати на свещенослужителите. Такова предложение има и в текста на "Обединените патриоти". Целта на ГЕРБ и опозицията била така да се ограничи от евентуално участие на чужди граждани в религиозни служби. 

Текстовете предвижат регистрираните вероизповедания да правят финансови отчети за всяка изминала календарна година. А тези, които имат държавна субсидия, ще бъдат проверявани от Сметната палата.  Държавна субсидия се предоставя на вероизповеданията, към които принадлежи не по малко от 1% от населението на страната на база на самоопределението от последните избори.

Сумата за субсидиране се отделя ежегодно с държавния бюджет на страната. Тя ще се разпределя на базара на това колко хора са се самоопределили като изповядващи даденото вероизповедание и ще е по на 10 лв на човек. Сумата обаче не може да бъде повече от 15 млн, лева. Това е и един от основните проблеми според Синода. От БПЦ подчертават, че така мохамеданите ще получат пълния размер на дължащата им се субсидия – т.е. 577 139 лв, но при 4 374 135 милиона православни, ако няма прагът от 15 000 000 лева, на тях биха им се полагали 43 741 350 лева. 

Проектът предвижда ръководството на съответното вероизповедание пък ще трябва до края на януари всяка година да направи разпределение на субсидията - за текущи и за капиталови разходи. Разпределението трябва да бъде представено на дирекция "Вероизповедания" към МС с декларация.

Сумата, определена за текущи разходи, ще трябва да се използва целево - за покриване на разходи, за възнаграждения на свещенослужители и служители на религиозните институции, за техни образователни дейности и за поддръжка на гробищни паркове. Самата тя ще се изплаща от дирекция "Вероизповедания" на Министерския съвет и ще се дава на 4 части - до 30 април, 30 юни и 30 септември ще се изплаща по 20 % от общата сума, а до 20 декември пък останалите 40 на сто.

Частта от субсидията, определена за капиталови разходи са за строителство и ремонт на храмове, манастири и прилежащите им сгради, на духовни училища и духовни. Парите, отделени за това ще се съхраняват и разходват чрез сметка за чужди средства на Министерския съвет.

Предложенията на ОП - проповеди само на български, свещенослужителите получават най-много средна учителска заплата

Измененията на "Обединените патриоти" имат елемент, подобен на обещанието на премиера заплатите на духовниците да са като на учителите. Текстовете предвиждат месечните заплати на свещенослужителите да не могат да надвишават средното възнаграждение на педагогически специалист, а на другите служители в религиозните общности не трябва да е повече средната заплата на служителите в обществения сектор.

И ОП предлага да се забрани финансиране от чужбина за заплати за свещенослужители, както и за дейността на вероизповеданията. Могат да получат дарение или наследство на имущество от чужбина, но трябва да уведомят ресорната дирекция към МС и Сметната палата. Ако не го направят - следва глоба. Вероизповеданията ще трябва да декларират и всяко едно дарение или наследяване на имущество от юридически лица в страната. Вероизповеданията имат проблем и с това. Според Светия синод "даренията в Църквата са дълбоко личен акт".

Освен това идеята на "патриотите" е регистрираните вероизповедания да декларират пред Сметната палата банковите си сметки в страната и чужбина. Това също предизвика остри критики, защото според Синода "тази норма е грубо погазване на конституцията и груба намеса в отделените от държавата религиозни институции".

Те предлагат субсидиране, подобно на предложението на ГЕРБ, БСП и ДПС. Отново за субсидия ще трябва поне 1% от хората да са се самоопределили като изповядващи даденото вероизповедание на последното национално преброяване. Ако не стигат парите - изплащането ще е пропорционално спрямо заявилите принадлежността си за различните вероизповедания.

"Обединените патриоти искат още, както досега, при извършване на богослужението и на различните ритуали да може да се използва друг език според традицията на религиозната общност, но предлагат за проповедите и във всички останали случаи се използва задължително български език.

Текстовете на "патриотите" определят кои хора и при какви условия могат да са проповядващи духовници. Това трябва да са "български граждани, завършили училищното и висшето си образование в България". Религиозните общности нямат право да възлагат проповеди на духовници от чужбина. Изключение се допуска, когато е било направено съгласуване с дирекция "Вероизповедания" на Министерския съвет. Такова съгласуване ще трябва и при участие на чужденци и при дейности за набиране на пари. Предвидени са и глоби при неспазване на тези норми. 

Предвидено е и експулсиране на чужди проповедници, ако те нарушават закона

След четири години веригата "Зора" напуска Благоевград

http://www.struma.com/biznes/sled-chetiri-godini-verigata-zora-napuska-blagoevgrad_140444/

Точно четири години и един месец продължи престоят на магазин от веригата за бяла и черна техника "Зора" в Благоевград. От днес магазинът не работи, а според информация на struma.com, той ще бъде преместен в Разлог. Припомняме, че в навечерието на 23-тия си рожден ден, на 12 септември 2014 година в Благоевград отвори врати 34-тият магазин на веригата "Зора". Просторният двуетажен шоу рум се намираше, на улица „Александър Стамболийски" 77 с площ от 1000 кв....

Продължава

Болен мъж подари лекарствата си на здравния министър

https://pik.bg/болен-мъж-подари-лекарствата-си-на-здравния-министър-news787643.html

Болен мъж подари лекарствата си на здравния министър

Болен българин поиска да напусне страната и да се превърне в поредния здравен емигрант. 38-годишен мъж от Несебър от две години обикаля болниците в цялата страна.

Причината е неврологично заболяване. Той твърди, че нито един лекар не успява да му постави точна диагноза, която да позволи адекватно лечение. Заради заболяването си той остава без работа, показва Нова телевизия.

До преди две години Стойчо Станков работи в престижна софтуерна компания в София. Изненадващо започва да получава кризи със световъртеж и силни болки в главата. Така тръгва по дългия път на болничните коридори. По негови думи нито едно от назначените лечение не е дало положителен резултат. 

"В момента благодарение на многобройните лечения съм с влошено здравословно състояние, нетрудоспособен и безработен. Понеже нямам диагноза, аз не мога да кандидатствам за никакви лечения в чужбина", обяснява мъжът.

След като установил, че няма да получи адекватна помощ от лекари, решил да потърси такава от здравните институции.

По думите му обаче те просто си прехвърлят топката, без да има резултат. Станков е категоричен, че единственият вариант да спаси живота си е да замине в чужбина. На изпроводяк Стойчо подари лекарствата си на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Кирил Ананиев

Литовски спектакли закриват One Dance Week 2018

https://www.actualno.com/scene/litovski-spektakli-zakrivat-one-dance-week-2018-news_699300.html

През последния четвърти уикенд на One Dance Week 2018 фестивалът обръща поглед към Литва с впечатляващи спектакли, носители на най-престижни литовски награди. Те се играят в Дом на културата "Борис Христов", Пловдив. В ГОДОС (12 октомври) танцовата компания AURA Dance Theatre и една от водещите хореографи на Литва Бируте Летукайте пресъздават на сцената популярни митове от балтийската държава. Представлението е в две части, а към литовските артисти се включват и норвежците от Panta Re

Дрегерът удари 2,24 в с. Катунци!

http://www.struma.com/krimi/dregerut-udari-2-24-v-s-katunci_140443/

Бързо производство за извършено престъпление по чл.343Б, ал.1 от НК е образувано срещу И.Б./34г./ от с.Враня, общ.Сандански. Около 00:05 часа на 11.10.2018г. в с.Катунци, същият е управлявал лек автомобил „Фолксваген Голф“ с наличие на 2,24 промила алкохол в издишания въздух. Лицето е задържано със заповед за задържане до 24 часа.

Около 19:25 часа пък на 10.10.2018г. в с.Туховища, общ.Сатовча, от полицейски служители на РУ-Гоце Делчев, е спрян за проверка лек автомобил...

Продължава

Охранителни камери засекли бягството на Северин от мястото на убийството (видео)

https://offnews.bg//obshtestvo/ohranitelni-kameri-zasekli-biagstvoto-na-severin-ot-miastoto-na-ubijst-689739.html

Охранителни камери са заснели бягството на Северин от мястото на убийството на Виктория Маринова. Кадрите бяха разпространени от bTV.

От видеото става ясно, че Северин се оттегля от местопрестъплението сам. До момента не е известно дали той е имал съучастници. 

Съседи на задържания за убийството 21-годишен мъж смятат, че той е имал съучастници. От полицията също има информация, че се издирват съучастници и помагачи на Северин.

„Той не е единственият извършител, той е 20 кг с мокри дрехи. Това убийство не е станало оттук – оттам, това си е организирано. Тези, които са дошли да го вземат с колата, знаят за какво са го направили”, заяви пред bTV един от съседите на Северин.

Според бившия следовател Людмил Рангелов в извършването на престъплението Северин е бил сам. „Примитивният човек не мисли така, както ние. Той действа по животински инстинкт, за да удовлетвори в случая един свой нагон. Страхът от наказание и възмездие идва по-късно и той се стреми да го избегне. Преди извършването на деянието тази мисъл не го занимава”, коментира пред Нова тв следователят.

Днес стана ясно, че по време на разпитите в Германия заподозреният е дал съгласие в рамките на съдебната процедура, която се извършва, да се прескочат формалностите и да бъде екстрадиран според обвиненията, които е предявила към него българската държава. 

По време на съдебното заседание на германския съд днес се очаква да се вземе решение по мярката за неотклонение преди той да бъде екстрадиран. 

Kaлин Бaтaлcĸи е нoвият пpeдceдaтeл нa Oĸpъжeн cъд-Πepниĸ

https://frognews.bg/novini/kalin-batalci-noviiat-ppedcedatel-opajen-cad-epni.html

Eдинoдyшнo, c 14 нa 0, cъдийcĸaтa ĸoлeгия нa BCC избpa Kaлин Бaтaлcĸи зa пpeдceдaтeл нa Oĸpъжeн cъд-Πepниĸ. Бaтaлcĸи бe eдинcтвeн пpeтeндeнт. Toй ce зaпoмни c yчacтиeтo cи в пocлeдния избop зa члeнoвe нa BCC oт cъдийcĸaтa ĸвoтa, ĸъдeтo бe в чeлнaтa шecтицa cлeд пъpвия тyp, нo пpи бaлoтaжa бe измecтeн oт Ceвдaлин Maвpoв.

Китайски университет прави умна система за обществения транспорт

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096335

Китайски университет прави умна система за обществения транспорт
Университетът на Хунан стартира новаторски проект за разработването на система за интелигентен градски обществен транспорт. Инициативата, с размер на инвестициите над 100 милиона юана (около 14,4 милиона щатски долара), включва технологии като автономно шофиране, мобилен интернет и задвижвани от нови енергийни източници превозни средства,

ЕЦБ тества първите шест банки у нас

http://clubz.bg/74346-ecb_testva_pyrvite_shest_banki_u_nas

Европейската централна банка (ЕЦБ) е избрала шест български банки, които ще преминат през преглед на качеството на активите в рамките на т. нар. задълбочена оценка на банковия сектор в България, съобщи "Капитал". Това ще е втори преглед, след извършения по поръчка на БНБ такъв през 2016 г.

Това е част от процедурата за влизане на страната в Европейския банков съюз и Механизма на обменните курсове (ERM II, т.нар. чакалня за еврото). Банката на еврозоната има право на преценка за обхвата на проверката.

Според публикацията прегледът трябва да обхване трите най-големи финансови институции в страната, които след това ще минат автоматично под надзора на ЕЦБ - "Уникредит Булбанк", Банка ДСК и Обединена българска банка (ОББ).

В списъка вай-вероятно е и четвъртата ПИБ, която премина аналогичния преглед на БНБ през 2016 г. с предписания за попълване на капиталовите буфери.

Разходите за консултантите, които ще провеждат проверките по методологията на ЕЦБ - без специални модификации за българските условия, ще бъдат поети от Европейската централна банка.

Преди България да влезе в "тясно сътрудничество" с ЕЦБ, Франкфурт е длъжен да направи "задълбочена оценка" на банковата система, като има право да прецени кои и колко банки извън първите три да преглежда. Очакванията са представители на Единния надзорен механизъм (SSM) да посетят България през ноември, пише "Капитал".



Според приет от правителството план за действие, включващ конкретни мерки и срокове за изпълнение, подготовката за нова оценка на активите на банките, водена от ЕЦБ, ще започне най-късно през октомври. Крайният срок за обявяване на резултатите е юли 2019 г.

Българските управляващи се надяват присъединяването към Банковия съюз и ERM II да е факт до следващия юли - година след подаване на молбата.

НОИ прекратява програмата за рехабилитация за тази година

https://www.mediapool.bg/noi-prekratyava-programata-za-rehabilitatsiya-za-tazi-godina-news284856.html

Националният осигурителен институт (НОИ) прекратява програмата за профилактика и рехабилитация за тази година заради изчерпване на предвидените за нея средства. Териториалните поделения на НОИ ще издават удостоверения за профилактика и рехабилитация до 24 октомври включително. Последната дата, на която хората могат да постъпват в санаториумите, е 25 октомври. Тази година програмата стартира през март с финансов ресурс от 20.1 милиона лева. До момента са издадени 45 хиляди удостоверения, като се очаква до приключване на програмата още 2 200 души да ползват парична помощ за профилактика и рехабилитация в базите по програмата. 

Днес Разлог отбелязва своя празник!

http://www.struma.com/obshtestvo/dnes-razlog-otbelyazva-svoya-praznik_140442/

Преди 105 години камбанен звън оглася Разлог и възвестява така жадуваното Освобождение. Стъпалата в м. Голак още пазят стъпките на Георги Чапкънов, който казва добрата вест на жителите на града. Така Разлог започва да пише своята нова история.

Днес празничният ден започна с Тържествена Света литургия в църквата „Свето Благовещение“, на която присъстваха кметът на Община Разлог инж. Красимир Герчев, председателя на ОбС-Разлог д-р Мария Копанарова, зам.кмета Иван Гюров,...

Продължава

Приходите от нощувки са със 7.5 на сто повече през август

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096448

Приходите от нощувки са със 7.5 на сто повече през августПриходите от нощувки през август 2018 г. достигат 348.0 млн. лв. или със 7.5 на сто повече в сравнение с август 2017 година, съобщи Националният статистически институт, цитиран от БТА. Регистрирано е увеличение на приходите както от българи - с 9 на сто, така и от чужденци - със 7.2 на сто. През август в страната са работили 3 229 места за

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК! Волен Сидеров се срещна с шефа на НСО - иска ли охрана за жена си

https://pik.bg/извънредно-в-пик-волен-сидеров-се-срещна-с-шефа-на-нсо---иска-ли-охрана-за-жена-си-news787682.html

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК! Волен Сидеров се срещна с шефа на НСО - иска ли охрана за жена си

Началникът на НСО ген.-майор Данчо Дяков проведе среща с лидера на партия „Атака“ Волен Сидеров в парламента. Срещата беше кратка, а след нея ген. Дяков отказа коментар пред медиите.

В кулоарите веднаха плъзна слух, че лидерът на "Атака" е поискал охрана за съпругата си Деница, която беше преследвана от суданец с джип по "Симеоновско шосе" - екшън, заради който Сидеров поиска оставката на новия вътрешен министър Младен Маринов.

В момента в стаята на парламентарната група на "Обединени патриоти“ народните представители провеждат среща с йерусалимския патриарх.

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК! Шефът на НСО на крака при Сидеров! Лидерът на "Атака" отказа охрана за семейството си (ОБНОВЕНА)

https://pik.bg/извънредно-в-пик-шефът-на-нсо-на-крака-при-сидеров-лидерът-на-атака-отказа-охрана-за-семей-news787682.html

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК! Шефът на НСО на крака при Сидеров! Лидерът на "Атака" отказа охрана за семейството си (ОБНОВЕНА)

Началникът на НСО ген.-майор Данчо Дяков проведе среща с лидера на партия „Атака“ Волен Сидеров в парламента. Срещата беше кратка, а след нея ген. Дяков отказа коментар пред медиите.

Пред журналисти в парламента Волен Сидеров коментира инцидента със съпругата му Деница. Патриотът разказа за срещата си с шефа на НСО.

По думите на политика за момента няма нужда семейството му да бъде с охрана. „Аз съм имал предложение за охрана и друг път. Тогава шефът на НСО и на ДАНС дойдоха при мен с извадки в интернет“, разказа Сидеров

Адвокатът му започва действия срещу човека, нападнал жена му Деница.

На въпрос дали депутати от „Атака“ вчера на среща с премиера Бойко Борисов са настоявали за оставката на вътрешния министър, Сидеров заяви, че не знае дали този въпрос е повдигнат.

Относно дали има сблъсък още с Валери Симеонов, Волен Сидеров заяви, че отношенията им са открити и всеки един може да прецени кой е крив и кой е прав.

Сидеров добави, че "Атака" има кандидат за главен секретар на МВР, както и че има кандидат за вътрешен министър. „Не знам дали има някой доволен от работата на МВР. Трябва да бъдат направени промени. „Атака“ предлага промени, а дали ще бъдат одобрени, в друг въпрос“, каза Сидеров и поясни, че трябва да се промени концепцията във ведомството.

Румяна Ченалова се усъмни във фактите, изнесени за Селяйдин

https://offnews.bg//temida/rumiana-chenalova-se-usamni-vav-faktite-izneseni-za-seliajdin-689737.html

Бившият съдия от Софийския градски съд Румяна Ченалова, която е и едно от действащите лица в гръмналия в "Биволъ" скандал "двете каки", се усъмни във фактите, изнесени за арестувания в Германия Селяйдин.

Ето какво написа  бившата съдийка във фейсбук профила си:

Да обобщим изнесените на пресконференцията факти и изводи:

1. Северин цяла нощ пил. Употребил голямо количество алкохол. Тежи около 50 кг.

2. Скрил се в храстите и изчаквал жертва (по Маринов),но пък престъплението е спонтанно (по Цацаров). Така чакал до обяд.

3. Виктория Маринова била с приятелки до 12 ч.

4. За времето до 12,11 ч (записи на тичащия Северин) той извършил нападение, изнасилване и убийство. Хладнокръвно потърсил телефона и ключа от автомобила, дааже и дреха на жертвата (като в сериал за сериен убиец).

5. Със скорост на спринтьор , скривайки вещите се изнесъл от местопрестъплението.Алкохола въобще не му пречил, щото бил боксьор.

6. Пристигайки в къщата, решил да остави вещите на полицията за всеки случай. Щото ДНК-то, което му взели когато бил 10годишен може и да не е сигурно.

7. След това разказал на леля си, че е извършил изнасилване и отпрашил към Хамбург.

По-добре да не бяха говорили!

Румяна Ченалова стана обвиняема за длъжностно и за документно престъпление.

Обвинението за престъплението по служба бе за това, че от 19.07.2013 г. до 22.01.2015 г. като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение - съдия от СГС, докладчик по търговско дело, образувано по молба на „ОЕТ - Обединени Енергийни търговци“ ООД, при условията на продължавано престъпление, с 14 отделни деяния е нарушила и не е изпълнила служебните си задължения, визирани в ЗСВ и ГПК, с цел да набави облага за търговското дружество.

Обраха библиотека край Сандански!

http://www.struma.com/krimi/obraha-biblioteka-krai-sandanski_140441/

На 10.10.2018г. в РУ-Сандански е получено съобщение за извършена, за времето от 17:00 часа на 05.10.2018г. до 13:00 часа на 10.10.2018г., кражба на сумата от около 287 лв. от общинска библиотека в с.Катунци, общ.Сандански. По случая е образувано досъдебно производство.

Кръгово кръстовище изниква на мястото на съборените къщи по бул. "Цар Освободител"

http://www.varna24.bg/news/820734.html

Кръгово кръстовище, част от новия бул. "Левски", ще изникне на мястото на съборените къщи ...

Жителите на град Лозница са възмутени от случващото се в образователната система

http://www.cross.bg/bulgariya-viziya-predstavitel-1586000.html

/КРОСС/ Жителите на град Лозница изразиха възмущението си от случващото се в образователната система в България на среща за „Визия за България“ с народните представители от ПГ на „БСП за България“- Веска Ненчева, Иван Иванов и Денчо Бояджиев. „Потресени сме от системата на образованието и нововъведения Закон за предучилищното и училищно образование, който затвърждава ниското качество на образованието“, казаха преподаватели от Лозница. „В този закон липсва дългосрочна и далновидна политика. Затова във Визията предлагаме нова философия, в която се цели качество“, коментира Веска Ненчева. Хората поставиха и въпроса за раздутата администрация, който е проблем в техния град. Те разказаха, че некомпетентни хора заемат високи длъжности и от тях се очаква адекватна и навременна реакция. „Това е начинът, по който администрацията може да гарантира изборния успех на ГЕРБ“, коментира народният представител Иван Иванов. На среща с жителите на град Завет за „Визия за България“ народните представители от ПГ на „БСП за България“ бяха попитани- има ли реален шанс за повишение на доходите на хората. „Българското население е най- застрашено от бедност и социално изключване в Европа. Минималните заплати в повечето сектори са много ниски

Светът се отказва от атомната енергетика

http://econ.bg/Новини/Светът-се-отказва-от-атомната-енергетика-_l.a_i.765753_at.1.html

Глобалните инвестиции в атомна енергетика през 2017 г. са намалели с 45% в сравнение с предходната година и възлизат на 17 милиарда долара, под...

Световната банка подготвя страните за влошаване на условията за търговия

https://www.investor.bg/drugi/338/a/svetovnata-banka-podgotvia-stranite-za-vloshavane-na-usloviiata-za-tyrgoviia-269825/

Президентът на СБ Джим Йон Ким заяви, че ситуацията в търговията е в дневния ред на всички страни и международни организации

Научен фестивал за 100-годишнината от рождението на Ричард Файнман организират във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=383492

Научен фестивал „Ученици и физици обясняват физиката“ организира през ноември ванрненската обсерватория. Събитието е по повод 100-годишнината от рождението на един от най-забележителните физици Ричард Файнман, научи Moreto.net. Участници във фестивала могат да бъдат учители по предметите „Човек и природа“, Химия и ООС“, „Физика и астрономия“, както и ученици от 5 до 12 клас.

Масови кражби в Пиринско! Стекове цигари и пари примамиха крадците

http://www.struma.com/krimi/masovi-krajbi-v-pirinsko-stekove-cigari-i-pari-primamiha-kradcite_140440/

Полицейски служители на РУ-Гоце Делчев работят по получен сигнал за извършена, за времето от 02:00 часа до 08:10 часа на 10.10.2018г., кражба на около 20 стека цигари и сумата от около 150 лв. от магазин за хранителни стоки в с.Туховища, общ.Сатовча. По случая е образувано досъдебно производство.

В РУ-Банско е получен сигнал за това, че за времето от 23:00 часа на 09.10.2018г. до 07:20 часа на 10.10.2018г., неизвестен извършител е проникнал в частен дом в гр.Банско и е отнел сумите...

Продължава

Дегустация на традиционни храни и състезание по бутане на бали - на „Фермер Експо Раковски 2018“

https://www.actualno.com/plovdiv/degustacija-na-tradicionni-hrani-i-systezanie-po-butane-na-bali-na-fermer-ekspo-rakovski-2018-news_699256.html

Фестивал на селската кухня "Вкусовете от вчера" ще зарадва любителите на домашно приготвените продукти, по време на изложението „Фермер Експо Раковски 2018“. Демонстрирано пред посетителите „на живо“ ще бъде ръчно избиване на масло в бурилка. Всеки ще може да дегустира мътеница от село Момчиловци. Показани ще бъдат още вадене на мед с центрофуга и приготвяне на кашкавал и сирене от Заралийска занаятчийска работилница. На изложението ще бъдат пред

Гледаме „Нуреев“ с премиер балетиста на Болшой Владислав Лантратов

http://clubz.bg/74345-gledame_%E2%80%9Enureev%E2%80%9C_s_premier_baletista_na_bolshoj_vladislav_lantratov

Спектакълът „Нуреев“, свален три дни преди премиерата в Болшой театър преди около година, ще бъде показан скоро в България. Не целият, а само откъс от представлението, скандализирало ръководството на театъра през юли 2017-а дотам, че да го отложи. Месеци по-късно постановката на режисьора Кирил Серебренников все пак влезе в афиша на емблематичната трупа. Герой в спектакъла е Рудолф Нуреев – гей балетистът, избягал от Съветския съюз към Запада и постигнал световна слава, преди да почине от СПИН.

Откъсът от „Нуреев“ ще бъде представен в гала спектакъл на 29 октомври в зала 1 на НДК. Публиката ще види „Дует на Руди и Марго“ в изпълнение на Владислав Лантратов (в ролята на Нуреев) и неговата партньорка на сцената и в живота Мария Александрова, както и „Писмо“ – соло на Денис Савин.

Въпреки проблемите, „Нуреев“ бе обсипан с овациите на критиката и с редица награди, а премиер балетистът Владислав Лантратов получи за ролята си отличието „най-добър балетист“.

В гала спектакъла на Болшой ще бъдат представени откъси и от други популярни заглавия от афиша на театъра – „Дон Кихот“, „Спящата красавица“, „Лешникотрошачката“, „Раймонда“, „Пламъците на Париж“, „Силфида“, „Талисман“, както и богат съвременен репертоар.

Освен Лантратов, Савин и Александрова, публиката ще види още солистите Екатерина Крысанова, Анастасия Сташкевич, Маргарита Шрайнер, Руслан Сквороцов, Вячеслав Лопатин, Артур Мкрчян и др.

Билетите за спектакъла са от 50 до 120 лв. Деца до 7 г. са с вход свободен, но без право на седящо място.

"Площад Славейков"

Украйна издала данни на САЩ и Израел за С-300 (видео)

http://www.cross.bg/s-kompleks-ykraiina-1586005.html

/КРОСС Делегации на САЩ и Израел изучили възможностите на руския зенитно-ракетен комплекс С-300. Тази възможност им е предоставена от Украйна, съобщава телевизия Россия 24. Украински специалисти разкрили особеностите на работа на руската система. Също така са организирани учения, по време на които изтребители Ф-16 на НАТО са изпитали комплекс С-300.Западните страни считат, че новите данни за С-300 ще намалят заплахата за самолетите на НАТО в Сирия, отбелязва телевизионният канал Россия 24. Припомняме, Русия безвъзмездно достави комплекс С-300 на Сирия след инцидента със сваления руски военен самолет по време на израелски бомбардировки в арабската държава. video: https://www.youtube.com/watch?v=kB2R0JQvVvA  

Показаха реален прототип на марсиански дом

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7096228

Показаха реален прототип на марсиански домКолонизирането на Марс изглежда все по-реално, каквато е и конкуренцията между агенции, правителства, учени, изследователи, архитекти за разработване на концепции за живот на Червената планета. Китайското бюро Open Architecture и технологичният гигант Xiaomi също се включиха в предизвикателството, като показаха изработен в реален размер прототип

Кениецът Калалей получи четиригодишно наказание за употреба на допинг

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/10/11/3325541_keniecut_kalalei_poluchi_chetirigodishno_nakazanie_za/?ref=rss


Кенийският лекоатлет Самуел Калалей получи четиригодишно наказание след положителна проба за еритропoетин (EPO). Бегачът на дълги разстояния, който през миналата година спечели маратона в Атина, е дал пробата през април. Това се е случило след маратона в Ротердам.<br /><br />От 4 юни Калалей беше с условно наказание, наложено му от Международната федерация по лека атлетика (IAAF), но то вече е ефективно. Всички постижения на Калалей след състезанието в Холандия ще бъдат анулирани,...

До 24 градуса утре, сутринта ще има мъгли, на места ще вали

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7096435

До 24 градуса утре, сутринта ще има мъгли, на места ще валиНа места в югоизточните райони са възможни превалявания от дъжд. Сутрин на места в низините и котловините ще има условия за ниска облачност или мъгла. Ще духа слаб, в източната половина от страната умерен североизточен вятър. Минималните температури ще са от 5 до 10 , а максималните между 19 и 24 градуса.

Млад историк от Симитли събра отците от цялата община за …

http://regiona.bg/%d0%bc%d0%bb%d0%b0%d0%b4-%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%be%d1%80%d0%b8%d0%ba-%d0%be%d1%82-%d1%81%d0%b8%d0%bc%d0%b8%d1%82%d0%bb%d0%b8-%d1%81%d1%8a%d0%b1%d1%80%d0%b0-%d0%be%d1%82%d1%86%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%be/

Неврокопският митрополит Серафим беше гост на представянето на първата книга на историка Кристиян Ковачев в Симитли. Книгата е посветена на историята на Тросковския манастир „Св. Архангел Михаил”.„Между сакралното и профанното: Тросковският манастир”.

От няколко години младият историк, който в момента е докторант в докторската програма „Теория и история на културата” на Югозападен университет „Неофит Рилски”, изследва историята на светата обител, проучвайки различни по естество извори. През 2016 г. той защити и дипломна работа върху историята на светата обител, а със съдействието на свои преподаватели от ЮЗУ публикува и нейно резюме в италианското издание „Studi sull’Oriente Cristiano”.

Първата му книга „Между сакралното и профанното: Тросковският манастир” излиза във великотърновското издателство „Фабер”. Научен редактор на книгата е проф. д.ф.н. Татяна Славова от Софийския университет „Св. Климент Охридски”, а научните рецензенти са доц. д-р Валентин Китанов и доц. д-р Светлана Христова от Югозападен университет „Неофит Рилски”. Предговорът е дело на Наталия Грънчарова.
В книгата си Ковачев не само запознава читателя с историята на Тросковския манастир, но и подлага на критически анализ някои от изворите за светата обител. Изследването е и ценно с документалната си част, където е публикувана – без каквато и да е редакция – част от изворовата база, върху която авторът стъпва в процеса на реконструиране миналото на светата обител.

Уникалният древен манастир, събарян и опожаряван няколко пъти, но оцелял през вековете, привлича все повече туристи в полите на Малешевска планина. Светата обител е една от най- големите гордости на община Симитли. Намира се в махала Поповска на село Брестово, което някога е било част от село Тросково. Затова и манастирът е кръстен Тросковски. Основан е по времето на Втората българска държава. Днес е запазена църквата, възобновена в този вид през 1906 г., както и част от зидовете на жилищните сгради на монасите. Легендите гласят, че по тези места са скрити златни иманета от хайдути и войводи.

Младият автор от Симитли беше приветстван от всички за своето първо книжно издание, като заместник-кметът на общината Евгения Георгиева му връчи почетният знак на общината и пожела на Кристиян много творчески успехи. Негово високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим не остана безразличен на случващото се като взе думата и поздрави писателя. От своя страна той обеща да сътрудничи на Ковачев с каквото е по силите му, за да може историята на над 500-те Божи дома в Неврокопската епархия да бъде запазена и съхранена за поколенията.

С аплодисменти всички приеха новото произведение на автора, а той от своя страна благодари на всички дошли на представянето. Дискусия относно историята на свещеното място в община Симитли се проведе след представянето, а авторът на книгата отговори на всички въпроси, зададени от аудиторията. Изданието книгата може да бъде открита в библиотеките на Читалище „Св.Климент Охридски“ Симитли, университетската библиотека на ЮЗУ „Неофит Рилски“.

Книгата бе беше представена в читалище „С. Климент Охридски” , а официални гости бяха освен Негово високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, отците от цялата община Симитли, заместник- кметът на община Симитли Евгения Георгиева, председателят на Общински съвет Симитли Владимир Христов, семейството на писателя, приятели и близки.

 

Материалът Млад историк от Симитли събра отците от цялата община за … е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Днес е премиерата на филма „СЪРЦЕ ОТ СВЕТЛИНА” в памет на артиста Николай Кимчев

http://www.struma.com/obshtestvo/dnes-e-premierata-na-filma-surce-ot-svetlina-v_140439/

Днес от 18:00 ч.,в салона на ДТ "Н. Вапцаров" - Благоевград ще бъде представен премиерно документалният филм за Николай Кимчев.

„СЪРЦЕ ОТ СВЕТЛИНА” – така се нарича документалният филм в памет на артиста Николай Кимчев –чийто творчески път премина в Драматичен театър „Никола Вапцаров” –Благоевград. Човек с главно Ч, артист с много таланти –искрен, земен, влюбен в хората, в живота, в театъра, в киното, в песента.

Филмът...

Продължава

Цветът на очите показва какви здравословни проблеми имаме

https://www.actualno.com/health/cvetyt-na-ochite-pokazva-kakvi-zdravoslovni-problemi-imame-news_699297.html

Някои учени все по-често започват да твърдят, че цветът на ирисите ни може да покаже към какви болести сме предразположени. Очите ни вече могат да ни покажат какви опасности ни грозят и как да се предпазим от тях. Ето болестите, към които може да сте предразположени според цвета на очите ви. 1. Кафяви очи - колкото по-тъмни са очите ви, толкова по-голяма защита имат те и слънчевите лъчи много трудно могат да ви навредят. Хората с тъмни очи по рождение имат по-силна защитна бариера, която спасяв

Промените за вероизповеданията минаха на първо четене, въпреки недоволството

https://www.actualno.com/politics/promenite-za-veroizpovedanijata-minaha-na-pyrvo-chetene-vypreki-nedovolstvoto-news_699295.html

Въпреки недоволството на Светия Синод, католическата общност, Арменската църква, Мюфтийството – поправките в Закона за вероизповеданията минаха на първо четене в пленарната зала, почти единонодушно. Все пак премиерът Бойко Борисов се срещна преди седмица с митрополитите и им обеща, че измененията няма да станат факт, докато не се намери консенсус по текстовете. Осен това той обеща, че заплатите на свещениците, имамите, равините ще бъдат приравнени към тези на учителите. Измененията

Мъж държал боеприпаси в кюстендилска банка. Полицията на крак!

http://www.struma.com/krimi/muj-durjal-boepripasi-v-kyustendilska-banka-policiyata-na-krak_140438/

В РУ Кюстендил е подаден сигнал от банков клон в града, че в банкова касета са открити боеприпаси. При извършения оглед на място са иззети 95 патрона. Банката е отворила касетата поради значително просрочване на плащанията за наемането й.

По случая е започнато бързо полицейско производство срещу 56-годишния ползвател на банковата касета. Уведомен е дежурен прокурор.

С. Петров

Жива жаба беше намерена в опакована салата в гръцки супермаркет

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096417

Жива жаба беше намерена в опакована салата в гръцки супермаркетСнимката на опакована салата с жива жаба в нея в гръцки супермаркет е особено популярна в социалните мрежи през последното денонощие, съобщава гръцката обществена телевизия ЕРТ, цитирана от БТА.  Салатата е била установена в супермаркет на известната верига АВ Василопулос. В официално съобщение по случая от веригата заявяват,

Омбудсманът отиде при протестиращите майки пред МС

http://www.cross.bg/yvrezhdaniya-manolova-protestirashtite-1586003.html

/КРОСС/Според омбудсмана Мая Манолова подписът на финансовия министър под плана за действие за сроковете за приемане на законодателството за хора с увреждания е гаранция, че промените ще се случат. Манолова коментира това пред журналисти. Тя дойде при палатките на протестиращите майки на деца с увреждания. След като останаха през цялата нощ там, сутринта майките събраха палатките. Манолова подкрепя исканията на протестиращите, които за пореден път определи като справедливи. По думите ѝ завоюваното от тях след шест месеца преговори е в полза на всички хора с увреждания. В момента те изнасят битката на всички и с протеста показват, че ще настояват реформата да се случи до нейния край.  Омбудсманът припомни, че има определени стъпки, които трябва да бъдат изминати. Работна група ще гледа днес предложението за Закон за социалните услуги, а по-късно Националният съвет за интеграция на хората с увреждания ще обсъди последния вариант на Закон за хората с увреждания. В отговор на въпрос дали очаква премиерът Бойко Борисов да се срещне с майките, Манолова каза, че премиерът вече се е срещал с тях, такива срещи вероятно също ще има и занапред.  

Полицията в Търговище издирва 84-годишна жена

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096413

Полицията в Търговище издирва 84-годишна женаОт Районното управление на полицията в Търговище издирват 84-годишната Недка Бурджиева от поповското село Водица, съобщават от пресцентъра на полицията, цитирани от БТА. Около 13:30 часа на 10 октомври жената е напуснала Дома за възрастни хора в Търговище и оттогава е в неизвестност. Бурджиева е с ръст 153 см и кафяви очи.

Интерпол издирва двама братя, обвинени за лидери на група за производство на цигари

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/10/11/3325545_interpol_izdirva_dvama_bratia_obvineni_za_lideri_na/?ref=rss


Интерпол издирва с червена бюлетина братята Георги и Антон Станоеви. На сайта на организацията се появиха снимки на двамата, но не и такава на баща им Евлоги Станоев. Българските власти ги издирват, за да ги обвинят като ръководители на престъпна група за производство на цигари.<br /><br />Георги Станоев е известен с прякора си Малката Бирма, докато баща му е популярен като Голямата Бирма. Преди месец в офисите на дружествата, стопанисващи свързаните с тях ресторанти...

Арестуваха опасен ревнивец! Мъж от Кюстендил наръга с нож жената, с която живее!

http://www.struma.com/krimi/arestuvaha-opasen-revnivec-muj-ot-kyustendil-naruga-s-noj-jenata_140437/

Кюстендилски полицаи са установили и задържали 41-годишен мъж за нанесена средна телесна повреда на жената, с която живее на семейни начала. Пострадалата е подала сигнала в РУ Кюстендил, след като и е била нанесена порезна рана в областта на бедрото с нож.

Конфликтът между двамата е възникнал в землището на с. Слокощица,след скандал от ревност. По случая е започнато бързо полицейско производство , уведомен е дежурен прокурор.

С. Петров

Медицинският университет в София получи дарение от над един милион долара

https://petel.bg/Meditsinskiyat-universitet-v-Sofiya-poluchi-darenie-ot-nad-edin-milion-dolara__286397

Снимка Булфото Медицинският университет /МУ/ в София е получил дарение от 1 037 413 долара, съобщиха от учебното заведение, пише новини.бг. ...

Автомобил изгоря като факла през нощта в Аксаково

https://petel.bg/Avtomobil-izgorya-kato-fakla-prez-noshhta-v-Aksakovo__286396

На 10-ти откомври около 22:50 часа, е постъпил сигнал за пожар в лека кола «Шкода», намираща се на пътя за гр. Аксаково. Няма пострадали хора. Причината за инцидента е късо съединение. Унищожен е целият автомобил.

Ердоган нареди на цените да замръзнат

https://petel.bg/Erdogan-naredi-na-tsenite-da-zamraznat__286395

Блянът на вицепремиера Красимир Каракачанов - търговците да продават с минимална надценка, е на път да се осъществи в Турция, където влас...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване