10/11/18 11:45
(http://www.clubz.bg/)

Блеър: Има 50 процента шанс за втори референдум за Брекзит

СВЯТ тони блеър 1cr

Бившият британски премиер Тони Блеър коментира, че съществува 50 процента възможност да се предизвика втори референдум за Брекзит, тъй като настоящата министър-председателка Тереза Мей няма да може да осигури мнозинство в парламента, предаде Ройтерс. 

Блеър посъветва депутатите от Лейбъристката партия да гласуват против споразумението за напускане на Европейския съюз.

"Брекзит под каквато и да е форма ще доведе до сериозна икономическа криза", заяви бившият премиер, управлявал страната в периода 1997-2007 г. "Все още вярвам, че Брекзит може да бъде спрян, не мисля, че съществува мнозинство за каквото и да е предложение от страна на министър-председателката", добави той.

Остават по-малко от шест месеца преди Великобритания да напусне Европейския съюз, но все още не е ясно как петата икономика в света и финансовият център в Лондон ще търгуват с ЕС след Брекзит. 

"Защо си създаваме този проблем в сферата на глобалната икономика, в която иначе сме безупречни?", попита Блеър, преди да добави, че правителството е изоставило интересите на сектора на услугите.

Мей се опитва да договори сделка, но не е сигурно дали ще може да спечели парламента на своя страна - Лейбъристката партия обяви на няколко пъти, че ще гласува против споразумението в сегашния му вид.

Според Блеър, ако Брекзит се осъществи и на власт дойде правителството на лейбъристите начело с Джеръми Корбин, държавата ще попадне "в наистина вредна и предизвикателна ситуация".

"Това е проблемът с политиката на двете големи партии: изглежда си мислят, че може да напуснат ЕС и да извършат множество социални законодателни реформи, за да направят капитализма по-честен, справедлив и т. н.", заяви Блеър.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване