10/11/18 04:10
(http://budnavarna.bg/)

Задържаният във Варна турчин, издирван за тероризъм

снимка: Будна Варна

Турският гражданин, задържан във Варна в началото на септември заради международно издирване за тероризъм заяви, че няма вина и поиска от съда да отхвърли молбата на Република Турция за екстрадиция.

44-годишният Мехмед Явуз за изправи пред съда, след като прекара под „домашен арест“ в хотел на „Златни пясъци“ повече от месец. Искането за екстрадиция от южната ни съседка е във връзка с присъда по обвинение за членство в терористичната организация ПКК/Конгра. Тамошен съд налага наказание от 6 години и 3 месеца лишаване от свобода, от които не е изтърпял 3 години 7 месеца и 23 дни. Явуз е бил инструктор в организацията и е събирал финансови средства от името на ПКК. Спрямо задържания има валидна заповед за арест, издадена още през 2005 година от Висшия криминален съд в Адана. Присъдата му е от края на 1998 година.

Мъжът притежава и немска лична карта. Живее в Германия от 2001 година. Той бяга там и получава статут на бежанец. Немските власти отказват да го екстрадират.

Явуз е обявен за издирване с червена бюлетина на Интерпол – Анкара. Задържан е на 2 септември тази година на летище Варна, тъй като се е отклонил от правосъдието на Република Турция и се е укрил. На днешното съдебно заседание обаче се оказа, че пускането на бюлетината е в противоречие с указа на Интерпол, който не позволява намеса на организацията при решаване на политически спорове.

Явуз получава немско гражданство през 2009 година. Завършва университет в Германия и към момента работи като социален педагог. Пред съдиите сподели, че 10 октомври се навършват 3 години, откакто е сключил брак със съпругата му, която също присъства в съдебната зала.

Мъжът пристигнал у нас със съпругата си в началото на септември, за да почива на „Златни пясъци“.

На днешното заседание прокуратурата и защитата на Явуз поискаха съдът да не уважи молбата за екстрадиция. Самият задържан не даде съгласие за доброволна екстрадиция. На въпрос от съдията дали приема такъв вариант Мехмед отговори: „Не, в никакъв случай!“.

„Съдилищата, в който бях съден, са създадени след военния преврат през 1980 година. В същината си всяко съдилище е създадено, за да пази правата на хората, а тези военни съдилища са създадени изцяло, за да отнемат правата на хората. Съдията и прокурорът бяха военни и нямахме право на никаква дума. Няма никакви реални доказателства. Накрая Турция сама закри тези съдилища заради законите на ЕС. Аз нямам никаква вина. Само заради политически убеждения и религиозна принадлежност бях измъчван. Беше взето решение за присъдата ми в мое отсъствие.“, заяви Явуз.

Тричленният съдебен състав трябва да се произнесе с решение в следобедните часове.

източник: Морето.нет

Материалът Задържаният във Варна турчин, издирван за тероризъм е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване