10/11/18 21:41
(http://pik.bg)

Кирил Ананиев: Все още не сме стигнали до краен вариант на нов здравен модел

Кирил Ананиев: Все още не сме стигнали до краен вариант на нов здравен модел

Все още не сме стигнали до краен вариант на нов здравен модел. В последните няколко дни чух няколко некоректни мнения. Това каза здравният министър Кирил Ананиев по време на заседание на Комисията по здравеопазване по повод представянето на новата концепция за развитие на здравното осигуряване.

Новата концепция за развитие на здравеопазването в България ще постигне няколко важни цели. „Осигуряване на равен достъп до здравеопазване, да създадем условия за реално устойностяване на клиничните пътеки, да създадем възможност за подобряване на материалната база, да се изведе като приоритет профилактиката, да се намали делът на нерегламентираните плащания, да се подобри контролът в системата, увеличението на средствата в извънболничната сфера – това са чат от целите, които от Министерство на здравеопазването си поставят.

Един от важните фактори, които са довели до нефункциониране на сега съществуващия модел е лошият контрол. Не правим всичко това самоцелно, а се стремим да подобрим качеството на здравеопазването за българските граждани, обобщи Кирил Ананиев.

Министърът на здравеопазването отново разясни какво представляват двата предложени варианта на финансиране на здравеопазването.

Първият предвижда пълна демонополизация на здравната каса, а при втория ще стане поетапно. Въвежда се конкурентният принцип - освен здравната каса ще има и частни застрахователи.

Министърът каза, че ще продължи обсъждането и не изключи да се намери трети по-добър вариант.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване