10/11/18 13:45
(transmedia.bg)

Скоро ракът няма да е болест, от която се умира

 

Какво се крие зад изследването в областта на медицината и физиологията, заради което двама учени – японец и американец, тази година бяха удостоени с  Нобелова награда?

Според японския лекар Тасуку Хондзю, един от лауреатите, лекарството против рак вече е изобретено и с него напълно се излекуват 30% от пациентите. Според Хондзю е въпрос само на време, за да стане то универсалният препарат за всички видове рак. 22 години, за да стигне препаратът от лабораторията до пазара.

 

Василий Головнин

„Новая газета“

На бившия президент на САЩ, а сега влиятелна обществена фигура, Джими Картър, през 2015г. е поставена страшна диагноза – меланом, злокачествен тумор с метастази в мозъка. След приблизително една година той самият обявява, че болестта е победена и повече не се налага лечение.

Чудотворното избавление на бившия президент от зловещата болест е постигнато преди всичко благодарение на революционен препарат, разработен на основата на резултатите от изследвания на японеца Тасуку Хондзю, професор в университета в Киото. Постиженията на този 76-годишен учен не остават незабелязани. В началото на октомври 2018г. заедно с американския учен Джеймс Елисън получава Нобелова награда за медицина и физиология.

Тасуку Хондзю и Джеймс Елиът  Снимка: Reuters

 

Златните медали с профила на изобретателя на динамита са им присъдени за разработката на принципно нов метод в борбата с онкологичните заболявания – т.нар. „четвърта посока“. Наричат го така, защото той се отличава коренно от традиционно използваните хирургични методи, противоракови лекарства, радио и химиотерапия. Факт е, че двамата учени за пръв път мобилизират в борбата със заболяването вътрешните ресурси на човека – неговата имунна система. По неизвестни причини самата тя отказва да се бори с раковите клетки. Хондзю и Елисън обаче разбират как действа механизмът на спирачката – откриват протеин, който пречи на имунната система да участва в борбата срещу рака. Пътят за превръщането на откритието в лекарство обаче е дълъг и много сложен.

Като млад професор Хондзю иска да стане дипломат. По-късно обаче променя своите пристрастия и става студент в медицинския факултет в родния си град Киото – древната столица на Япония. Той е шокиран от смъртта на свой състудент, който буквално изгаря от рак за няколко месеца. Тогава според университетската легенда бъдещият нобелов лауреат решава да се посвети в изследването на тази болест. Дълго време работи в САЩ, връща се в родината и заема професорско място в университета в Киото.

Неизвестният преди това на науката протеин PD-1 e изолиран в неговата лаборатория като страничен ефект от изследвания и дълго време никой не знае какви функции изпълнява в човешкия организъм. По-късно става ясно, че този протеин не позволява на имунната система да участва активно в борбата с раковите клетки. Разработва се механизъм за потискане функцията на протеина, следват години на експерименти и опити с животни. Поначало малко хора вярвали, че е възможно онкологични заболявания да се лекуват по пътя на мобилизиране на вътрешни възможности на организма. Не е лесно да убеди и една от големите фармацефтични компании да се заеме със създаването на лекарство на основата на разработката на екипа на професор Хондзю. И накрая през 2006г. разрешават да се започнат клинични изследвания, а през 2014г. препаратът Opdivo получава лиценз за продажба и употреба. Почти веднага такива лицензи се издават за САЩ и страните от Европейския съюз.

Първоначално е разрешено препаратът да се използва само срещу неопарабелен рак с метастази – по-късно това спасява живота на бившия президент Картър. Постепенно обаче кръгът на заболяванията се разширява и сега лекарството на професор Хондзю може да се използва за лечението вече на седем вида рак.

 

Сега лицензи за неговото използване са издадени в повече от 60 страни. Вървят клинични изследвания, които могат да позволят приемането на Opdivo за лечението на 50 вида онкологични заболявания. Самият професор Хондзю е убеден, че неговото лекарство може ефективно да се пребори с всички видове рак.

В едно от интервютата си ученият подчертава, че неговият препарат дава много малко странични ефекти и в повечето случаи води към пълно излекуване. Освен това лекарството непрекъснато се модифицира и подобрява. „Със сигурност ще дойде ден, когато ракът ще престане да бъде болест, от която се умира. Това не е нищо повече освен въпрос на време“, казва професорът.

Но за съжаление това не е така просто. Първо, лечението с Opdivo е много скъпо дори за състоятелни японци. Цената е намалявана няколко пъти, но все пак едногодишно лечение струва около 11 млн. йени (10 000 долара в зависимост от курса). Но има и по-сериозен проблем – Opdivo и неговите аналози дават фантастични резултати, но по някаква странна причина препаратът не действа на всички пациенти. Има такива, на които имунната система не се мобилизира в борбата с рака с помощта на такива лекарства.

По оценка на екипа на професор Хондзю Opdivo демонстрира своите чудодейни свойства при около 30 процента от пациентите. Непонятен е и механизмът, който понякога пречи лекарството да се задейства. Учените от различни страни смятат сега като своя най-важна задача да разрешат тази загадка – именно това ще помогне да се създаде истинско универсално лекарство против рак.

Много от тях  днес са убедени, че откритието на професор Хондзю може напълно да се сравнява с ефекта за световната медицина изобретението на пеницилина. То ще даде тласък за разработката на все по-съвършени препарати, използващи за лечението на рак имунната система на човека. През 2017г. пазарът на такива лекарства се оценява на 1 трилион йени – около 9-10 млрд. долара. Към 2025г. той ще се увеличи пет пъти, прогнозират икономисти.

Няма съмнение, че фармацевтичните компании ще финансират щедро такива разработки, въпреки че професор Хондзю не е напълно доволен от ситуацията. На първата си пресконференция след новината за Нобеловата награда той призовава правителството и бизнеса да отделят по-активно средства за базисни изследвания, дори и да не е напълно ясно дали ще има печалба. Ученият припомня, че от откриването на протеина PD‑1 до изработването на лекарството Opdivo и пускането му за продажба минават 22 години. „Инвестицията във фундаменталната наука е капиталовложение в по-добро бъдеще. Грехота е японците да се жалват – за последните осем години са спечелили четири номинации само в раздела „медицина и физиология“, напомня ученият.

Е, и самият лауреат, както признава, е много объркан от необходимостта да се научи да носи фрак за церемонията по връчването на Нобеловата премия, която ще се състои през декември.

Паричният еквивалент на тази награда професорът възнамерява да предостави на Фонда за насърчаване на фундаментални изследвания в своя университет.

 

Превод: Рени Нешкова

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване