10/16/18 10:19
(transmedia.bg)

Руската православна църква обяви наказания за молитва в Константинополски храмове

Руската православна църква (РПЦ) обяви наказания за вярващи, отправящи своите молитви в храмове под юрисдикцията на Константинопол.

Така разривът между РПЦ и Константинопол доби ново развитие, след като в понеделник Синодът на Руската православна църква (РПЦ) реши да прекрати изцяло контактите си с Вселенската патриаршия.

Във вторник РПЦ съобщи, че ще има наказания за молитви в храмове под юрисдикцията на Константинопол. Ако руски вярващ стори това, ще бъде задължен да се покае за този грях на изповед, предаде Интерфакс.

Протойерей Игор Якимчук, секретар на отдела по международни църковни връзки на Московския патриархат, обясни за какви храмове става дума. Това са всички действащи храмове в Истанбул, както и единственият такъв в Анталия, където традиционно почиват руски туристи. Под забрана попадат и редица църкви в Гърци – на Крит и на Додеканезите, както и на Атон.

Това решение на РПЦ бе предшествано от заседание на Синода на Вселенската патриаршия, който потвърди решението за предоставяне на автокефалия на Украинската православна църква. Константинопол ядоса Русия, като  отмени решението си от 1686 г. за преминаването на Киевската митрополия под юрисдикция на Московската патриаршия.

От РПЦ призоваха поместните православни църкви по света да направят „надлежна оценка“ на „антиканоничните“ действия“ относно Украйна.

Пред ТАСС прессекретарят на Патриарх Кирил свещеник Александър Волков пък съобщи, че пренасянето на Благодатния огън се прави по взаимна договорка между двете църкви и че се съмнява в близко бъдеще да може да се говори за такива договорености. Благодатният огън се пренася от Йерусалим, от Йерусалимския патриарх. И това няма връзка със ситуацията, създала се между Московския и Константинополския патриарх, подчерта Волков.

В същото време президентът на Украйна Петро Порошенко изрази намерение да внесе законопроект за предаване на Андреевската църква в Киев на Константинопол – за постоянно ползване. „Реакцията на духовните и светските власти на Русия към стремежите на украинците и решението на Вселенската патриаршия означават, че сме на прав път“, написа украинският президент в своя профил в „Туитър“.

На снимката: Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване