10/21/18 08:02
(http://www.klassa.bg/)

Два дни след легализацията: Канада свършва марихуаната

 След легализирането на продажбите на канабис в Канада голямото търсене доведе частично до затруднения при доставките. В провинциите Нюфаундленд и Саска̀чеван, както и в арктическата територия на Нунавут, доставките са свършили. Правителственият портал за канабис в Онтарио предупреди онлайн потребителите си за периоди на изчакване до пет дни. Пред много магазини за марихуана в страната на втория ден след легализацията се оформиха дълги опашки, предава DPA. 

Сред хората, които чакат пред магазин в Монреал, е 30-годишният Александър, който e чакал пред магазина напразно в сряда. След седем часа чакане той е бил отпратен в 21.00 часа. Полицията разпръсна тълпата без инциденти. „Беше ад, беше студено", казва Александър. „Въпреки това се забавлявахме", добави той.

 

В сряда Канада стана втората държава в света след Уругвай, която напълно легализира продажбата на канабис. Канадски граждани на възраст над 18 години - в някои щати възрастовата граница е 19 години, имат право да купуват по поръчка или в оторизирани магазини грам хашиш за около десет канадски долара (4,30 евро). Количеството за лична употреба е ограничено до 30 грама.

41-годишната Женевив Деспре е една от щастливките, които успяват да купят марихуана в магазин в сряда. Тя обикновено не пуши канабис, „но тъй като това беше исторически ден за Канада, реших да опитам", казва тя.

В най-гъсто населената провинция  Онтарио в първите часове след легализацията са били осъществени 38 000 поръчки на стойност около 750 000 канадски долара. Обемът далеч надхвърли очакванията, заяви правителството на провинция Квебек, което регистрира 42 000 поръчки.

През юни канадският парламент одобри закон, който разрешава потреблението и производството на дрогата. Канада е сред държавите с най-високо потребление на марихуана на глава от населението. Критици предупреждават за здравните рискове и за увеличение на зависимостта сред младежите. 
 

По статията работи: Бойчо Попов

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване