В САЩ републиканците запазват мнозинството си в Сената

http://pogled.info/svetoven/amerika/v-sasht-republikantsite-zapazvat-mnozinstvoto-si-v-senata.98781

/Поглед.инфо/ В САЩ републиканците запазват мнозинството си в Сената, докато демократите установяват контрол върху Камарата на представителите. Това сочат предварителните резултати на ключовите междинни избори в САЩ, които представляват тест за политиката на президента Доналд Тръмп.

Победа за демократите. Тръмп губи долната камара на Конгреса

https://terminal3.bg/pobeda-za-demokratite-tramp-gubi-dolnata-kamara-na-kongresa/

Демократите спечелиха мнозинство над долната камара на американския конгрес, с което републиканската партия и президентът Тръмп губят контрол над законодателната власт.

Очаква се, новият трети човек в държавата и председател на камарата на представителите да е Нанси Пелоси. С контрол на долната камара промените в законодателството, бюджета, надзора над изпълителната власт и включително процедурата по импийчмънт отиват в ръцете на демократите.

Същевременно, републиканците задържат Сената като дори увеличават мнозинството си. На всеки две години се обновява една трета от горната камара на Конгреса като от 35-те места, които бяха на американския Конгрес само 8 бяха държани от републиканци – това направи почти сигурна победата им.

Сената освен втора законодателна камара, одобрява и номинациите в изпълнителната и съдебната власт, както и има по-голяма роля във външната политика.

Републиканците засега губят също така губернаторски позиции.

Турция: дори един лайк може да се окаже опасен

http://www.klassa.bg/News/Read/article/287988_%D0%A2%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F%3A+%D0%B4%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD+%D0%BB%D0%B0%D0%B9%D0%BA+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B6%D0%B5+%D0%BE%D0%BF

 В Турция човек трябва да е особено внимателен в социалните мрежи. Ако например решите да изразявате критично мнение срещу правителството, трябва да имате предвид, че това Ви превръща в потенциална мишена на следствените органи, пише швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг" в обширен репортаж от Истанбул. Неслучайно германското външно министерство наскоро актуализира препоръките си към германските граждани при пътуванията им до Турция, визирайки именно опасността, която произтича от непроменената ситуация със свободното изразяване на мнение в тази страна. Дори само заради споделянето на чужд материал или лайкването на критично съдържание в социалните мрежи може да се озовете зад решетките. Това деяние може да бъде класифицирано като обида срещу турския президент или като терористична пропаганда. И двете се наказват със затвор, информира "Нойе Цюрхер Цайтунг".По следите на критиците

Всяка седмица турското вътрешно министерство публикува нови данни за наблюдението в социалните мрежи. Така например през първата седмица на октомври са били предприети юридически мерки срещу 263-ма потребители, а в седмицата след това - срещу други 176 души. 

Турските власти следят най-вече за съдържания, които могат да бъдат представени като заплаха за националната сигурност. Традиционно това са горещите политически теми като кюрдският въпрос, намесата на Турция в Сирия или пък движението на Гюлен. Напоследък периметърът на "опасните" теми беше разширен: вече трябва да се внимава и с коментарите относно обезценяването на турската валута, които турските власти определят като манипулативни.

Пред швейцарското издание професор Билге Йезил, която преподава публицистика в Ню Йорк и е публикувала изследване по темата, прави паралел с Русия. След протестите от зимата на 2011/12 руските власти предприеха мерки, чиято цел бе да ограничат използването на социалните мрежи за политическа мобилизация. В Турция същата роля изиграха протестите от 2013 година около парка Гези, казва проф. Йезил. Една от въпросните мерки се изразява в изтриване на "опасни" съдържания. Впрочем, Турция е сред страните, от които постъпват най-много искания за изтриване на съдържания ("content removal requests") от платформи като Фейсбук, Гугъл и Туитър. Билге Йезил и нейният екип са установили, че в определени периоди достъпът до въпросните интернет-платформи в Турция е бил изкуствено затрудняван или забавян, а понякога и напълно блокиран - например след терористичните нападения, разтърсили страната през 2016 година. Подобни атаки показват, че в Турция действително съществува риск за националната сигурност, което може да оправдае засилените мерки за следене и контрол.

Всичко това обаче не опровергава опасенията, че турското правителство използва "риска за националната сигурност" като претекст, за да атакува своите политически противници - както се случи след неуспешния опит за преврат преди две години, когато десетки хиляди души бяха задържани под предлог, че били подкрепяли пучистите. Само през първите шест месеца след неуспешния пуч, заради активност в социалните мрежи в Турция са били задържани повече от 3700 души, а срещу 17 000 са започнали следствени действия. Но цензурата в интернет не се ограничава само до социалните медии - тя стига и до критично настроените срещу властта турски информационни сайтове и портали. Най-показателният случай е този с блокирането на онлайн-енциклопедията Уикипедия през април 2017. Причината: от Уикипедия отказаха да изпълнят искането на турската държава да променят съдържанието на публикациите, в които се говори за тайна турска подкрепа за отрядите на "Ислямска държава" в Сирия. Анкара определя тези текстове като клеветнически.

Всеки може да стане доносник

Турция обаче не се задоволява само с орязването на достъпа до критични съдържания, но и следи активно поведението на потребителите в мрежата. Така например турската полиция е разширила значително дейността на звената си за борба с киберпрестъпността. По данни на вестник "Хюриет" е било създадено и ново звено, което ще се занимава със случаите на "обида към държавните органи". А критиката срещу властта лесно може да бъде представена като обида.

Вниманието на турската полиция е насочено основно към по-масовите профили, т.е. към такива с много последователи. В полезрението на властите обаче може да попадне всеки, тъй като турската полиция разчита много и на помощ от гражданите. Те са призовани да докладват за "проблематични" публикации в мрежите. За целта дори вече има специално приложение, които улеснява този вид доносничество. 

***

Вижте и това наше видео: Покрай срива на лирата турците стават все по-разединени, а пукнатината преминава вече дори през семействата. Докато едните неуморно повтарят мантрите на Ердоган, другите отчаяно се опитват да овладеят положението. 


www.dw.com

Защо германците напускат Германия?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/287987_%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82+%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F%3F

 Всеки втори германец мечтае да заживее в чужбина. Това става ясно от проучването на института YouGov. Според резултатите, 55% са готови да напуснат родината си - временно или завинаги. Една трета от потенциалните емигранти биха се изселили в чужбина за постоянно. 13% от анкетираните биха могли да си представят да живеят в някоя друга страна за срок от две до пет години. А 9% са готови да живеят в чужбина не по-дълго от една година. Според проучването, най-много кандидат-емигранти има сред германците над 55 години. Младите хора между 18 и 24 години проявяват по-скоро интерес за временно пребиваване зад граница.

Те мечтаят за по-спокоен живот

Желанието за по-спокоен живот и по-малко стрес в ежедневието е основната причина, караща германците да се замислят за емигриране. Съгласно анкетата на YouGov, на по-спокоен живот в други страни се надяват 38% от участниците. А 33% от анкетираните посочват като основна причина "качеството на живот". По-хубавото време е от значение за 31%. Не са малко и германците, търсещи живот в по-стабилна политическа обстановка и възможности за по-високи доходи. Много от участниците в анкетата споделят, че през последните години са променили своето отношение към миграцията.

Статистическите данни показват, че германците не само мечтаят. Много от тях действително реализират плановете си. Федералната статистическа служба във Висбаден съобщава, че през 2016 година 281 000 германски граждани са се заселили в чужбина. В предишните години средният брой на германските изселници е бил около 140 000 годишно.

Най-често за чужбина заминават т.нар. романтици - хора, които са напуснали Германия по любов - става дума за 88% от изселниците. В повечето случаи те говорят много добре езика на съответната държава. Висок е и броят на висококвалифицирани специалисти, заселващи се в чужбина. Техният дял съставлява 27% и по правило те владеят езика на страната, в която се местят.

Къде отиват германците?

Най-предпочитаните страни от германците са Швейцария, Австрия и Великобритания. Две трети от всички онези, които напускат Германия, се установяват в Европа. Сред по-далечните държави доминират САЩ, Австралия, Канада и Китай. Германците обичат и топлите страни с приятен климат като Турция, Испания, Франция и Италия. 

Има обаче и германски граждани, които се заселват в Русия. Така например през 2015 година, 2341 души са се преселили за постоянно в Русия. А това надвишава броя на онези, които са отишли да живеят завинаги в Италия, в Канада или в Тайланд. Що се отнася до броя на германските граждани в България, според телевизионен репортаж на германското предаване Stern TV, през 2017 в източноевропейската членка на ЕС вече е имало над 45 000 германски заселници.

Протестът срещу скъпите горива е безсмислен. Ето защо:

http://www.klassa.bg/News/Read/article/287986_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%82+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D1%81%D0%BA%D1%8A%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0+%D0%B5+%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D1%81%D0%BC%D0%B8

 Коментар от Ясен Бояджиев:

„Не на високите цени на горивата!“, „Не на монопола!“. Под тези лозунги автошествия кръстосват градове и блокират пътища. Според протестиращите, цените се покачват, без за това да има реална причина. Управляващите трябвало някакси да се намесят, за да върнат „нормалните цени“. Като например „пипнат акциза и ДДС-то“. Но не им се искало, защото „оттам крадат“. Затова протестиращите заплашват да се съберат и да дойдат в София. И тогава на управляващите „зле им се пише“...
Държавата, в лицето на министъра на енергетиката, отговаря, че няма механизми, с които да повлияе на цените на горивата, защото те се определят от пазара. А той е либерализиран и няма как да се върне към държавна регулация.
Като да протестираш срещу лошото време
Разбира се, всяко поскъпване на масово използвана стока като горивата, което при това се отразява и на други цени, е неприятно за всички, а за някои може и да е непосилно. Но това не променя впечатлението, че този протест като цяло е безсмислен и насочен в грешна посока - нещо като да протестираш срещу лошото време или залеза на слънцето. Тук нямам предвид някои странности, които се набиват на очи около тези протести. Например: защо чак сега, когато цените минаха пиковото си повишение и тръгнаха надолу; луксозните автомобили, които се виждат ясно тук-таме в автошествията; организиращите ги на места тайнствени (познати и от други протести) синдикални образувания; повтарящите се като под индиго лозунги... Но да оставим всичко това настрана, както и натрапващото се усещане, че някой се е засилил да повтаря събитията от зимата на 2013. И да се съсредоточим върху аргументите на протестиращите.
Първо, този път (за разлика от други подобни случаи) за покачването на цените има съвсем реална причина. От началото на 2016 редица икономически фактори (като развитието на световната икономика и увеличеното търсене) и политически събития (като напрежението в Близкия изток, възстановяването на американските санкции срещу Иран и очакването за намаляване на предлагането) тласнаха световните петролни цени нагоре. А те (стойността на суровината) съставляват около 35-40 на сто от крайната цена на горивата по бензиностанциите. Тя, естествено, ги последва и за година се повиши с между 17 и 20%.
Не е ясно какви точно трябва да са „нормалните цени“. Но протестиращите явно си представят, че трябва да са съразмерни с доходите в България. За голямо съжаление обаче има неща, които слабо се влияят от доходите на потребителите - и суровият петрол е между тях. Особено в страни без собствено производство като нашата. В това отношение по-смислено би било недоволните да протестират за по-високи заплати.
Изглежда не се потвърждава и съмнението, че „монополът“ имал пръст в поскъпването. Защото, за разлика от друг път, цените в България не са навсякъде едни и същи. А и са категорично най-ниските в ЕС. Разликите понякога са драстични, което обяснява защо протестиращите в Благоевградско например не ходят да зареждат в съседна Гърция. Твърди се освен това, че по-ниските цени в част от Южна България се дължат на по-евтин (по цени на едро) внос от Турция.
 Кадър от протест в Благоевградско
Кадър от протест в Благоевградско
Пазар, ама не съвсем
И да иска, държавата не може да намали акциза (около 30% от крайната цена), защото той е на допустимия в ЕС минимум. И е съвсем права, като отказва да намали ДДС специално за горивата (20% от крайната им цена). Защото неизбежно ще последва лавина от искания за други специални изключения. И защото бюджетът се крепи основно на косвените данъци, а от него зависят заплати, социални плащания, пенсии и куп други неща, към които днешните протестиращи са също толкова чувствителни.
Държавата е права и когато, слава богу, отказва да поеме контрола върху цените. Защото тогава горивата ще изчезнат, а автошествията ще се превърнат в огромни опашки по бензиностанциите.
И все пак: когато казва, че пазарът определя цените, държавата не е съвсем честна. Защото не е защитила прозрачността и конкуренцията на този пазар в достатъчна степен, така че да спечели доверието на потребителите. А доверието също е неотменима част от добре функциониращия пазар. Управляващите системно си назначават политически зависими и послушни хора в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Именно този независим само на книга регулатор през 2016 и началото на 2017 година на няколко пъти обяви, че е разкрил достатъчно доказателства за „наличие на картел при горивата", „синхронизиране на търговските практики“ и забранен „обмен на ценова информация". Два дни след изборите през 2017 обаче се оказа, че доказателствата някак са се изпарили.
Държавата не е направила достатъчно и за намаляване на ограниченията при вноса на горива - както се оказа миналата година, данъчните складове (през които този внос задължително трябва да минава) са практически монополна (около 90%) собственост на фирми, свързани с единствената българска рафинерия.
Протестиращите биха могли да поискат всичко това да се промени, но не го правят. Възможно е даже да не са чували за изброените факти или пък да не се интересуват от тях.
 Ясен Бояджиев
Ясен Бояджиев
Поуките
Сега на управляващите не им остава нищо друго, освен да се надяват, че петролът ще поевтинее. Или че поне няма да поскъпва повече. Защото добре знаят, че след сегашния протест се задават нови проблеми - сметките за парно по новите цени, ново поскъпване на газа, нови дефицити в енергетиката, които скоро неизбежно ще се отразят на цената на тока. Вероятно вече сънуват повторение на събитията от 2013 година. Ненаучената тогава поука е валидна и днес: популисткото замазване на проблемите, забавените или подменени реформи, превземането и подчиняването на институциите - всичко това рано или късно се стоварва върху главите на управляващите. Дори и когато за повишението на цените има съвсем реални и независещи от тях причини.
На протестиращите също не им остава нищо друго, освен да се надяват, че световните цени на петрола ще тръгнат надолу. Защото с протести като сегашния не се постига нищо. Има смисъл да се протестира не срещу симптомите, а срещу корените на проблемите. Иначе те се повтарят. Ако например си убеден, че те крадат - протестирай за реформи на модела, който прави кражбите възможни. Но ако сте забелязали, в България протестите срещу корупцията са редки и не свалят правителства. Протестите за цени свалят, но какво от това. Един ще падне, друг ще го смени.

Нанси Пелоси: Утре ще бъде нов ден за Америка

http://clubz.bg/75508-nansi_pelosi_utre_shte_byde_nov_den_za_amerika

 „Благодаря Ви, утре ще бъде нов ден за Америка“, заяви лидерът на демократичното малцинство в Конгреса Нанси Пелоси, цитирана от CNN.

Тя бе посрещнат със скандирания на "Председател, председател, председател" от предизборния щаб на демократите, служители в Конгреса и водещите донори във Вашингтон във вторник. 

Пелоси, съпроводена от екипа ѝ, семейството и председателя на Демократичния национален конгрес Том Перес, аплодира "динамичните, разнообразни и невероятни кандидати на партията, които са върнали обратно Конгреса на американския народ".

"Благодарение на вас ние притежавахме законодателната база", каза тя на събраните демократи, "благодарение на вас утре ще бъде нов ден в Америка". "Помнете това чувство, знайте силата да печелите", добави тя.

"Днес американският народ се изказа да възстановим нашата визия", каза Пелоси след очертаването на приоритетите на демократите .

Президентът Доналд Тръмп е поздравил Нанси Пелоси, съобщава Си Ен Ен. Президентът Тръмп се е обадил снощи на лидерката на малцинството в Конгреса Нанси Пелоси, за да я поздрави за спечелването на Камарата на представителите, заяви началникът на нейния кабинет, Дрю Хамил в социалната мрежа „Туитър“.

"Той признава призива на лидера за двупартийно управление в изказването си за победата", каза Хамил. 

Димитър Байрактаров: От какво пази НСО Валери Симеонов?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/287985_%D0%94%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%91%D0%B0%D0%B9%D1%80%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%9E%D1%82+%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE+%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B8+%D0%9D%D0%A1%D0%9E+%D0%92%D

 През последните дни вицепремиера Валери Симеонов поднови своята активност в социалната мрежа и отново си намери удобен обект.Опит за отклоняване на общественото внимание ли е тази активност или грижа за народа? По темата потърсихме мнението на журналистът Димитър Байрактаров.

Би Нюз- Г-н Байрактаров, през последните дни се наблюдава активиране на вицепремиера  Валери Симеонов в социалната мрежа, този път поводът е охраната на Ахмед Доган от НСО?

Димитър Байрактаров- С тази си дейност Валери Симеонов за пореден път демонстрира своята некомпетентност.Позволете ми поне малко да го ограмотим. НСО е юридическо лице на бюджетна издръжка. Бюджета се изготвя от министерски съвет, чийто член е и същия Валери Симеонов.

Б.Н.- Искате да кажете, че Валери Симеонов трябва да знае колко плащаме на НСО за охраната на 
Ахмед Доган.


Д.Б.- Не просто, че трябва да знае колко се плаща за тази охрана, но той като част от министерски съвет е гласувал за този разход и през 2017 г. и през 2018 г. Днес предстоят дебатите по приемането на бюджета в Народното събрание, където Симеонов разполага с ефективен инструмент чрез депутатите от НФСБ да гласуват срещу този бюджет и респективно охраната на Ахмед Доган от НСО. Аз обаче категорично заявявам, че това няма да се случи.


Б.Н.- Да не би да намеквате, че действията на Симеонов са политическо лицемерие, целящо да отклони вниманието на обществото от неговата оставка?


Д.Б.- Това е едната цел от това мероприятие. Другата е Симеонов да бъде представен като борец за справедливост, което сами разбирате, че не е така! По неговата логика спокойно можем да поставим въпроса , а от какво пази НСО Валери Симеонов? Макар че тук можем да намерим логически отговор - от онези 81%, които му искат оставката.


Б.Н- Споменахте за некомпетентност проявена от страна на вицепремиера Валери Симеонов, какво имате предвид?

Д.Б.- Аз вече посочих част от причините за подозренията ми по отношение на неговата компетентност.Но пак ще повторя може ли Вие да изготвяте бюджета, с който аз да оперирам през годината и след това публично да заявявате, че не знаете с какъв бюджет оперирам. Освен всичко това НСО е задължено на сайта си ежемесечно да отчита касовото изпълнение на бюджета си ето един линк за информация на Валери Симеонов с касовото изпълнение към 30.09.2018 г. 
 https://www.nso.bg/budget/BUDGET_30_09_2018.pdf

Но ако Симеонов е толкова загрижен за народа и финансите на държавата аз бих го попитал защо не изпълнява програмата на НФСБ и не поиска намаляване на партийната субсидия? Да не би милиони левове от тази партийна субсидия да отиват в сметките на фирми, чийто собственик е Валери Симеонов? Спомням си, че с отчетите пред сметната палата едни околомилион и половина лева от партийната субсидия на НФСБ са били насочени към такива фирми, но защо ли Симеонов мълчи?


Б.Н.- Имате ли факти за това, което казвате?


Д.Б.- Това е публична информация и лесно може да се провери.По-интересен е въпросът как се променя състоянието на фирми, които са собственост на лица заемищи публична държавна длъжност? Още по-интересно е с колко са се увеличили активите на фирмите, чийто собственик е Валери Симеонов и дали той ще отговори на тези въпроси.? А, дали Валери Симеонов ще ни отговори как незаконното стрителство, което е осъществила фирмата " СКАТ ТВ- ООД" , вместо да бъде премахнато е достроено?


Б.Н.- Много въпроси зададохте, а ние се надяваме Валери Симеонов да отговори на тях. 

Държавният бюджет влиза на първо четене в НС

//dariknews.bg/novini/biznes/dyrzhavniiat-biudzhet-vliza-na-pyrvo-chetene-v-ns-2130181

По настояване на председателя на БСП Корнелия Нинова днес депутатите първо ще разгледат данъчните закони. Такова решение беше взето вчера след председателски съвет късно вечерта в парламента. Едва след това депутатите ще разгледат проекта на държавен бюджет на първо четене.

Владимир Талев: С омраза не се влиза в Европа

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vladimir-talev-s-omraza-ne-se-vliza-v-evropa-2130180

С омраза не се влиза в Европа. Кражбата и фалшифицирането на история и литература е светотатство и престъпление, което е наказуемо. Тази позиция изрази пред Дарик Владимир Талев – син на големия български писател Димитър Талев, от чието рождение честваме 120 години

Без стриптийз клубове за служителите на Under Armour

http://www.klassa.bg/News/Read/article/287984_%D0%91%D0%B5%D0%B7+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BF%D1%82%D0%B8%D0%B9%D0%B7+%D0%BA%D0%BB%D1%83%D0%B1%D0%BE%D0%B2%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0

 Under Armour обяви, че е "ангажирана с осигуряването на почтително и приобщаващо работно място," след като The Wall Street Journal (WSJ) информира, че компанията за спортна екипировка е спряла да покрива разходите на свои служители за посещения на стриптийз клубове.

От изданието информираха, че преди ръководители и служители на Under Armour са водели колеги и спортисти на стриптийз клубове.

Според източници на WSJ, близки до компанията, от Under Armour често са покривали разходите за тези посещения.

По-рано през годината служители на Under Armour са получили имейл, с който се информира, че тази практика вече не е позволена, според WSJ.

В изявление до CNBC от Under Armour обявиха, че са се заели с тези твърдения и че ще продължат да обръщат внимание на неуместното поведение на работното място:

"Обърнали сме внимание на тези сериозни обвинения от миналото и ще продължим да следим за поведение на работното място, което нарушава нашата политика. Неуместното поведение, което се противопоставя на нашите ценности или нарушава нашите правила, е неприемливо и няма да бъде толерирано. Ангажирани сме с осигуряването на почтително и приобщаващо работно място."

Посещенията на стриптийз клубове, за които компанията е плащала, са били сред практиките в Under Armour, които жените служители на компанията намирали за унизителни, пише WSJ, позовавайки се на разкази на над 10 бивши и настоящи служители.

В страшни мъки издъхна младият спортист, който погълна охлюв заради бас с приятели

https://petel.bg/V-strashni-maki-izdahna-mladiyat-sportist--koyto-pogalna-ohlyuv-zaradi-bas-s-priyateli__290188

28-годишният бивш ръгбист от Австралия Сам Балард умря след няколко години отчаяна борба със заболяване, което го остави прикован на инва...

Красивата Натали Трифонова нахлу в студиото и...

https://petel.bg/Krasivata-Natali-Trifonova-nahlu-v-studioto-i---__290187

Красивата синоптичка Натали Трифонова обяви току що, че времето до края на седмицата ще остане мъгливо и облачно. „Следобед облачнос...

Православен календар за 7 ноември

https://petel.bg/Pravoslaven-kalendar-za-7-noemvri__290186

Св. 33 мчци в Мелитин. Преп. Лазар Галисийски. Св. мчк Таврион Преп. Лазар бил родом от Магнезия (Мала Азия). Отрано почувствал призвание към...

Затягат контрола на шума и пиенето на алкохол и в центъра на Пловдив

https://petel.bg/Zatyagat-kontrola-na-shuma-i-pieneto-na-alkohol-i-v-tsentara-na-Plovdiv__290185

Пловдивската администрация и общинската полиция ще вземат мерки срещу шума и пиенето на алкохол в късните вечерни часове в един от най-п...

Още маргинални теми от един "интригант"

http://pogled.info/bulgarski/oshte-marginalni-temi-ot-edin-intrigant.98779

/Поглед.инфо/ По повод статията "Смешен плач, наместо програма в БСП" на Стефан Гайдарски

Избори за Конгрес на САЩ

http://pogled.info/svetoven/amerika/izbori-za-kongres-na-sasht.98778

/Поглед.инфо/ Резултатите от междинните изборни, които се състоят днес, ще определят по-нататъшното развитие на американската политика през следващите дне години. Общопризнатата гледна точка гласи, че републиканците ще засилят своите позиции в Сената, докато демократите ще получат незначително (3-7 местна) мнозинство в Камарата на представителите.

Михаил Делягин: Китайското предупреждение към Вашингтон

http://pogled.info/svetoven/mihail-delyagin-kitaiskoto-preduprezhdenie-kam-vashington.98777

/Поглед.инфо/ По време на посещение с цел инспекции по провинция Гуандун Си Дзинпин призова Южното военно командване да ускори подготовката за военното противодействие срещу ВМФ на САЩ в Южнокитайско море в безпрецедентно рязка форма, пряко казвайки: „Нужно е да се концентрираме върху подготовката за война”. Хонконгският South China Morning Post, възползвайки се от нееднозначността на китайския език и изобщо превежда това като пряка заповед: „Гответе се за война”.

Москва и Пекин обсъдиха създаването на трансгранична разплащателна система

http://pogled.info/svetoven/moskva-i-pekin-obsadiha-sazdavaneto-na-transgranichna-razplashtatelna-sistema.98776

/Поглед.инфо/ Като отговор срещу американските санкции Русия и Китай могат да създадат трансгранична разплащателна система с активното използване на националните валути, заяви първият заместник-ръководител на апарата на правителството Сергей Приходко.

Милиардерът Бил Гейтс преоткрива тоалетната

http://www.klassa.bg/News/Read/article/287983_%D0%9C%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B5%D1%80%D1%8A%D1%82+%D0%91%D0%B8%D0%BB+%D0%93%D0%B5%D0%B9%D1%82%D1%81+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0+%D1%82%D0%BE%D0%B0%D0%BB%D0%B5%

 Милиардерът филантроп и съосновател на Microsoft Бил Гейтс надмина себе си, след като на конференция в Пекин показа буркан, пълен с човешки изпражнения.

Демонстрацията бе част от речта му по време на изложение за нови тоалетни технологии.

Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс е похарчила над 200 млн. долара за проучвания в тази сфера в последните седем години.

По време на изложението бяха показани 20 модерни продукта, които имат за цел да унищожават вредните бактерии и да предотвратяват разпространението на болести.

"Трябва да кажа, че преди десетилетие не съм си й представял, че ще знам толкова много за акото," пошегува се Гейтс по време на речта си. "И определено не съм си мислел, че ще се налага Мелинда да ми повтаря да спря да говоря за тоалетни и фекалии на масата по време на вечеря."

Предприемачът се включи в откриването на тридневното събитие в Китай, където президентът Си Дзинпин превърна така наречената "тоалетна революция“ в свой приоритет, пише BBC.

Изложените продукти имат за цел да революционизират канализационните технологии, като работят, без да са свързани с канализацията, разделят течните от твърдите отпадъци и премахват вредните странични продукти.

"Въпросът вече не е дали можем да преоткрием тоалетната и други санитарни системи," каза той. "Въпросът е колко бързо тази нова категория тоалетни извън канализацията ще достигнат сериозни мащаби."

Гейтс определи изложените изобретения като "най-значителния напредък в хигиената в последните 200 години".

Смъртносна болест

Гейтс посочи, че бурканът с изпражнения до него може да съдържа 200 трлн. ротавирусни клетки, 20 млрд. шигела-бактерии и 100 000 яйца на паразитни червеи.Според данни на Световната здравна организация, 2.3 милиарда души по света все още нямат достъп до основни санитарни съоръжения.

Това може да доведе до разпространението на болести, като холера, диария и дизенетрия, които убиват стотици хиляди всяка година.

В интервю за BBC Гейтс описа неравенството при достъпа до канализация.

"В богатите страни имаме канализация, която осигурява на хората чиста вода, отвежда част от мръсните води навън, а почти във всички случаи имаме и пречиствателна станция," казва той.

"Сега имаме всичките тези по-нови градове с много по-бедни хора в тях, тези канализации не са били изградени и всъщност е малко вероятно това някога да бъде направено, затова въпросът е дали би могло да се направи по различен начин? Може ли да се преработват човешките отпадъци без канализацационна система?"От фондацията са заявявали, че се надяват новата тоалетна първо да започне да се използва в училища и жилищни сгради, преди цените постепенно да паднат и тя да стане достъпна и за домакинствата.

"Ще плащате само няколкостотин долара за тоалетна – ако е наистина фантастична, може би 500 долара," казва Гейтс пред BBC.

Германските фирми остават зле подготвени за Brexit без сделка

http://www.klassa.bg/News/Read/article/287982_%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%84%D0%B8%D1%80%D0%BC%D0%B8+%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B7%D0%BB%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B5%

 Повечето германски компании, които изнасят продукция за Великобритания, са зле подготвени за Brexit без сделка. Това става ясно от проучване на икономическия институт IW, цитирано от Ройтерс.

Великобритания трябва да напусне Европейския съюз на 29 март следващата година, като Лондон и Брюксел все още не са постигнали споразумение за условията по развода си, които да гарантират, че ще бъде избегнат така нежелания сценарий без сделка.Според проучването на IW сред над 1100 германски фирми, които изнасят индустриални стоки и услуги за Великобритания, близо 30% от тях не са направили никаква подготовка за т. нар. хаотичен Brexit, а 44% са извършили подготовка, но само в ограничен мащаб.

Според икономиста на института Юрген Матес резултатите от изследването са тревожни. „Всеки, който вярва, че още може да изчака, преди да направи извънреден план, бърка“, посочи още той.

Миналия месец герамнската индустриална асоциация BDI заяви, че Brexit без сделка ще донесе проблеми за десетки хиляди компании и стотици хиляди работници в Европа.

 

Няколко икономически института миналата седмица съобщиха, че германската икономика по всяка вероятност ще отбележи свиване през третото тримесечие, след като беше отчетен ръст от съответно 0,4% и 0,5% през първите две тримесечия.

Въпреки това обаче данните от вторник показват, че германските промишлени поръчкиизненадващо са нараснали през септември, което означава, че икономиката на страната може да завърши тримесечието на стабилна основа.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Половината от електромобилите в света се движат из 25 града

http://www.klassa.bg/News/Read/article/287981_%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D1%81

 Половината от всички електрически автомобили, продавани в цял свят, са съсредоточени в само 25 града, показва проучване. Интересното е, че тези градове съставляват само 12% от общия пазар на всички автомобили в света. Според International Council on Clean Transportation лидер по брой на електромобили по пътищата е Китай.

Към днешна дата най-голям брой електрически автомобили се намират в 11 града на Китай - Пекин, Чанша, Чунцин, Гуанджоу, Ханджоу, Циндао, Шанхай, Шънджънт, Тиендзин, Ухан и Джънджоу, в 6 града в Европа - Лондон (Англия), Париж (Франция), Амстердам (Холандия), Берген и Осло (Норвегия), Стокхолм (Швеция), в 6 американски града - Лос Анджелис, Ню Йорк, Сан Диего, Сан Франциско, Сан Хосе и Сиатъл и в 2 японски града - Токио и Киото.

 

В последно време анализаторите отбелязват доста бърз ръст на пазара на електрически автомобили. Само от 2016 г. насам продажбите на електромобили в световен мащаб са са увеличили с 50%, посочват от International Council on Clean Transportation.

Китай е лидер на този пазар, тъй като страната предоставя различни отстъпки за купувачите на електрически автомобили. Следват Европа и Съединените щати, които обаче все още не са стигнали до такава изгодна за потребителите система, както в Поднебесната империя.

 

По статията работиха: Automedia.bg, редактор Виктория Тошкова

ЕС даде зелена светлина за сделката Disney-Fox

http://www.klassa.bg/News/Read/article/287980_%D0%95%D0%A1+%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%B5+%D0%B7%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+Disney-Fox

 Европейската комисия даде зелена светлина за офертата за закупуване на развлекателните активи на Twenty-First Century Fox от Walt Disney за сумата от 71,3 млрд. долара. Одобрението от европейските власти обаче подлежи на определени условия, включително Disney да продаде интересите в някои телевизионни канали в Европа, съобщава Ройтерс.

Регулаторът по конкуренцията на ЕС каза в свое изявление, че Disney се е ангажирала да продаде дяловете си в канали, включително History и Lifetime в Европейското икономическо пространство, за да избегне вреди върху конкуренцията след покупката от Fox."Решението подлежи на пълно изпълнение на ангажиментите, предложени от Disney", казва Комисията.

Каналите, в които Disney трябва да продаде дяловете си, са A+E Television Networks, History, H2, Crime & Investigation, Blaze и Lifetime. В момента всички те са собственост на A+E Television Networks - съвместно дружество между Disney и Hearst.

 

Disney си подсигури одобрението на американското министерство на правосъдието по сделката още през юни, но само след като се съгласи да продаде 22-е регионални спортни мрежи на Fox.

Сделката ще разшири ненадминатото портфолио на Disney от някои от най-популярните герои в света, обединявайки Мики Маус, Люк Скайуокър и супергероите на Marvel с франчайите X-Men, Аватар и Семейство Симпсън на Fox.

Disney притежава ABC, ESPN, Pixar, Marvel Studios, както и продуценската компания на "Междузвездни войни" Lucasfilm, а и няколко тематични парка. Активите на Fox, които ще бъдат придобити, включват кабелна група с FX Networks, National Geographic и над 300 международни канала, както и дял в Hulu на Fox.

По статията работи: Виктория Тошкова

Максимален осигурителен доход от 3000 лв. през 2019 г. одобриха депутатите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/287979_%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D0%BE%D1%81%D0%B8%D0%B3%D1%83%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D0%B4%D0%BE%D1%85%D0%BE%D0%B4+%D0%BE%D1%82+3000+%D0%BB%D0%B2.+%D0%BF%D1%80

 Ръст на пенсиите от юли догодина, 3000 лева максимален осигурителен доход, по-високи осигуровки за самоосигуряващите се, замразени обезщетения за отглеждане на дете през втората година. Това одобри парламентът с приемането на проекта за бюджет на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2019 г. на първо четене. „За“ гласуваха 112 народни представители, 73 бяха „против“, а 7 се въздържаха.

Социалният министър Бисер Петков заяви от парламентарната трибуна, че проектът за бюджет на Държавното обществено осигуряване за 2019 г. гарантира осигурителните права на гражданите.

Заложените по-високи темпове на растеж на приходните осигурителни вноски с около 15%или с 1 млрд. лева в сравнение с бюджета за тази година намаляват зависимостта на бюджета на ДОО от държавния бюджет. За следващата година 2/3 от разходите на бюджета на ДОО ще бъдат финансирани от осигурителни вноски. Това връща осигурителната система към нейните корени и същност, а именно осигурителна система от Бисмарков тип, изтъкна министърът и призова депутатите да одобрят проекта.

 

Опозицията остро разкритикува проекта за бюджет като бяха изтъкнати замразените социални плащания и неглижирането на демографските проблеми. Хасан Адемов от ДПС и председател на социалната комисия обърна внимание на позитива, че за първа година трансферът от държавата към бюджета на ДОО намалява под 4 млрд. лева. Дотук той приключи с положителните страни на план сметката на общественото осигуряване. Адемов посочи, че заложеното в бюджета не гарантира социалната защита, задълбочава диспропорциите в системата и гарантира единствено оцеляване на ръба на мизерията.


Адемов отбеляза, че ръстът на средния осигурителен доход за догодина е само със 75 лв. При заложено увеличение на заплатите в бюджетната сфера и при увеличение на заплатите в образованието.


Той коментира, че увеличаването на приходите не се дължи на някакъв бонус на управляващите, а на мерките, които стартират през следващата година - увеличаването на минималната заплата и на минималните осигурителни доходи на тютюнопроизводителите и земеделците.


Относно едно от най-спорните предложения - ръстът на максималния осигурителен доход, Адемов посочи, че това е в разрез с предизборната програма на управляващите и попита с какви аргументи се предлага. От ДПС ще предложат максималният осигурителен доход да остане 2600 лв.


Георги Гьоков от БСП коментира, че предложеният проект на бюджет е добър за някои българи, но не и за по-голямата част от тях. В него липсват каквито и да е политики за справяне с основните проблеми, каза депутатът от левицата. По думите му парите в бюджета за социални плащания са увеличени, но друг въпрос е достатъчно ли е увеличението и адекватно ли е то. Бюджетът на ДОО няма нищо общо с обещанията, с които дойдохте на власт и с които беше създадено новото правителство, каза Гьоков.


Попитайте пенсионерите как се живее с 210 лева и тогава говорете за адекватност на пенсиите, каза зам.-председателят на БСП Крум Зарков. Увеличавате заплатите си на всеки три месеца, значи за едни увеличение е възможно, а за други не, преизчислихте заплатите си 44 пъти, каза той, обръщайки се към управляващите, визирайки депутатските заплати.


Най-голямото предимство на бюджета на ДОО е, че с него едновременно се подобрява финансовата стабилност и се гарантира по-висока адекватност на пенсиите и обезщетенията. С тези думи депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на социалната комисия Светлана Ангелова защити предложения проект.


Промените ще внесат справедливост на пенсионната система. Подчинени са на осигурителни принципи, каза още Ангелова. Гарантира се по-висока защита на пенсионерите и осигурените лица, което по думите й не е за сметка на дефицита на пенсионния фонд, който значително намалява. Финансовата стабилност на ДОО става по-голяма, каза тя.


Проектът на ДОО за 2019 г., приет на първо четене


От 1 юли догодина пенсиите ще се увеличат с 5,7%. Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст ще се повиши на 219,43 лева. От същата дата максималният размер на получаваните една или повече пенсии се увеличава от 910 на 1200 лева.


Мярката се прилага за всички пенсии, без оглед на момента на отпускането им. През 2019 година за изплащане на пенсии са предвидени 9,9 млрд. лева или с над 533 млн. лева в повече в сравнение с настоящата година. Процентът за всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула ще се увеличи от 1,169 на 1,2. Максималният осигурителен доход ще се повиши от 2600 на 3000 лева.


Повишение има и при минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица - от 510 на 560 лева. Най- значително е увеличението за земеделските стопани и тютюнопроизводители от 350 на 560 лева. Размерът на осигурителната вноска за фонд „Пенсии“ ще се запази. При изчисляването на индивидуалния коефициент за пенсиониране ще се взема осигурителният доход за времето от 2000 година.


Запазва се минималният дневен размер на обезщетението за безработица - 9,00 лева и максималният дневен размер - 74,29 лева. Промяна няма да има и в периода на изплащане на паричното обезщетение за бременност и раждане - 410 дни и в размера на обезщетението за отглеждане на малко дете от една до две годишна възраст - 380 лева. И през 2019 година майките (осиновителките), които имат право да ползват отпуска при бременност и раждане до навършване на едногодишна възраст на детето, но не го използват, а се върнат на работа, ще получават обезщетение от държавното обществено осигуряване в размер 50% от полагащото им се обезщетение при бременност и раждане.


По статията работиха: автор Евгения Маринова, редактор Виктория Тошкова

Астропрогноза: Емоционално и натаворено за Овните, Раци в супер настроение сте, Козирози докажете какви партньори сте!

https://regiona.bg/%d0%b0%d1%81%d1%82%d1%80%d0%be%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b3%d0%bd%d0%be%d0%b7%d0%b0-%d0%b5%d0%bc%d0%be%d1%86%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%be-%d0%b8-%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0%d0%b2%d0%be%d1%80/

Хороскоп за 07 ноември 2018

Хороскоп Овен (21 март – 20 април)
Не ще и дума днес е доста натоварен ден в емоционален план за вас. Не е никак разумно да спазвате диета, защото силите ви много бързо ще се изчерпат. Може да ви устроят някои неприятни изненади. Като цяло днес не е ден за множество служебни ангажименти. По-добре се занимавайте само с рутинни неща.

Хороскоп Телец (21 април – 21 май)
Имате реалната възможност да повлияете на начина, по който ще се случват събитията в следващите няколко дни. Оставяйки се на течението, рискувате да си довлечете някои неприятности.

Хороскоп Близнаци (22 май – 21 юни)
Подгответе се за един емоционален и забързан ден. Дано сте успели да вместите в графика си една интимна вечеря, защото може и да не ви остане време за това. Добър ден за търговците и занимаващите се с комуникации.

Хороскоп Рак (22 юни – 23 юли)
Настроението ви днес ще е просто завидно. А това естествено ще има положителен резултат. Творческото ви вдъхновение ще е на максимална степен, а и желанието да сътворите празник също. Няма начин да не намерите съмишленици, само кажете.

Хороскоп Лъв (24 юли – 23 август)
Ще ви е малко трудно да балансирате между семейството и желанията си за по-свободен живот. Ако имате и тайни връзки става още по-сложно. В крайна сметка може и да не ви е до срещи, защото ще имате доста служебни проблеми.

Хороскоп Дева (24 август – 23 септември)
Днес имате нужда от повече разходки на чист въздух и ако издържате на времето навън можете да съчетаете приятното с полезното. Хубаво е да не се поддавате на депресивни състояния и да не се опитвате да избягате от всичко, което ви пречи или обижда. Имате достатъчно вътрешни сили да се справите, само ги събудете.

Хороскоп Везни (24 септември – 23 октомври)
Не бива да забравяте да се обадите на приятелите си днес. Отдайте се на неща, които ви доставят удоволствие, след като сте си изпълнили задълженията, естествено. Любовта, която ще ви засвидетелстват околните си струва няколко часа работа.

Хороскоп Скорпион (24 октомври- 22 ноември)
Служебната работа ще е толкова много, че няма да имате време за мисли по лични въпроси. Не се опитвайте да спорите с началника си, само ще ви развали настроението. Контактите с по-зрели хора също не са за предпочитане, обърнете внимание на младежта.

Хороскоп Стрелец (23 ноември – 21 декември)
Днес ще ви е трудно да бъдете кратки и ясни, а освен това сте и до болка директни. Дано поне го отдадат на повишеното ви любовно настроение.

Хороскоп Козирог (22 декември – 20 януари)
Един ден с доста интензивни преживявания, накрая ще се чувствате изморени от емоции. Докажете се като страстни и чувствени партньори, но не се проявявайте като ревнивци и хора с чувство за собственост, това само ще развали доброто впечатление, което сте оставили.

Хороскоп Водолей (21януари – 19 февруари)
Имате толкова много задачи, че просто умът ви не го побира как ще успеете с всичко. Нали знаете, че нещата не винаги стават по ума. Съдбата се е погрижила за вас. Само недейте да мърморите толкова много, че може да си вземе обратно подаръците.

Хороскоп Риби (20 февруари – 20 март)
Отново основната ви грижа ще са парите, колкото и да ви е неприятно. Възможно е днес да се по охарчите покрай някои новополучени сметки. Отпуснете си душата все пак и вие сте човек, а и не всичко на този свят се измерва с пари.

Материалът Астропрогноза: Емоционално и натаворено за Овните, Раци в супер настроение сте, Козирози докажете какви партньори сте! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

На живо: Дълга нощ в САЩ, Сенатът е в ръцете на републиканците

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/11/07/3341016_na_jivo_dulga_nosht_v_sasht_senatut_e_v_rucete_na/?ref=rss


Дълга нощ се очертава в САЩ, където двете партии се борят със зъби и нокти за всяко място в Конгреса. Засега републиканците изглеждат на път да запазят мнозинството си в Сената, а демократите имат добри изгледи да си върнат контрола над Камарата на представителите.<br /><br />!function(e,t,n,s){var...

На живо: Демократите си върнаха властта над долната камара на Конгреса

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/11/07/3341016_na_jivo_demokratite_si_vurnaha_vlastta_nad_dolnata/?ref=rss


Дълга нощ се очертава в САЩ, където двете партии се борят със зъби и нокти за всяко място в Конгреса. Засега републиканците изглеждат на път да запазят мнозинството си в Сената, а демократите имат добри изгледи да си върнат контрола над Камарата на представителите.<br /><br />!function(e,t,n,s){var...

Русе активно участва в националните протести срещу Валери Симеонов

https://www.actualno.com/ruse/ruse-aktivno-uchastva-v-nacionalnite-protesti-sreshtu-valeri-simeonov-news_704601.html

На 6 ноември вечерта, Русе се включи в националните протести с искането за оставка на вицепремиера Валери Симеонов. Около 150 майки на деца с увреждания и граждани организираха шествие и импровизиран митинг. Малко след 18 часа те тръгнаха от паметника на Стефан Караджа и преминаха по главната улица „Александровска“ с призиви да освободи от присъствието си Министерския съвет. Гняв и мъка се четеше в очите на отрудените жени, облечени с черни фланелки с бял надпис „

Без вода на шест места в столицата

https://offnews.bg//obshtestvo/bez-voda-na-shest-mesta-v-stolitcata-691420.html

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в части на столицата днес, съобщиха от дружеството. 

Реконструкция на уличен водопровод на ул. „Зорница“ в с. Волуяк налага спиране на водоподаването от 09:00 до 21:00 часа на ул. "Зорница" от ул. "Малина " до Гара Волуяк, ул. "Минзухар", ул. "Свобода" № 44, 46, 48, ул. 50, ул. 41, ул. "Лозичка", ул. "Котешка стъпка", ул. "Детелина", кв. Гара Волуяк.

Подмяна на спирателен кран на бул. „Вардар“ в жк „Красна поляна-1“ налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:00 ч. по локално платно на бул. „Александър Стамболийски“ от ул. „Проф. Вайганд“ до бул. „Вардар“, бул. „Вардар“ от бул. „Александър Стамболийски“ до бл. 137Б и блок 137Б.

Във връзка с подмяна на спирателни кранове и пожарен хидрант на ул. „Чавдар войвода“ в с. Световрачене се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 19:30 ч. на ул. „3-ти март“, ул. „Миладин Цветков“, ул. „Поляната“, ул. „Черковна“, ул. „Чавдар войвода“.

Реконструкция на уличен водопровод на ул. „Здравец“ в с. Кътина се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 16:30 ч. на ул. "Езеро“, ул. „Пирамидите“, ул. „Сини вир“. 

Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. 202 във вилна зона „Малинова долина“ се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 17:00 ч. на ул. 192, ул. 193, ул. 194, ул. 195, ул. 196, ул. 197 и ул. 198, ул. 201, ул. 202 и ул. 203.

Строително-монтажни работи на бул. „Витоша“ налагат спиране на водоподаването от 10:30 до 15:30 ч. в района на бул. "Витоша“ от ул. „Позитано“ до бул. „Тодор Александров“. 

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0800 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx.

“Софийска вода” АД предварително се извинява на своите клиенти за причинените временни неудобства! Интернет сайтът на дружеството (www.sofiyskavoda.bg) дава възможност на клиентите да се абонират за съобщенията за прекъсване на водоподаването. На електронната си поща те могат лично да получават информация за планираните спирания.

Друг начин е да се възползват от безплатната услуга за известяване чрез СМС.

Антон Хекимян не може да повярва, че това се случва в София

https://petel.bg/Anton-Hekimyan-ne-mozhe-da-povyarva--che-tova-se-sluchva-v-Sofiya__290184

Водещият на „Тази сутрин” по БТВ Антон Хекимян пусна видео току що, на което кон с ездач препуска по софийска улица. „София 21 век, Див...

Опити над хора и нови огнища на смъртоносни заболявания в Казахстан

http://pogled.info/svetoven/opiti-nad-hora-i-novi-ognishta-na-smartonosni-zabolyavaniya-v-kazahstan.98775

/Поглед.инфо/ През 2016 г. в южната част на Казахстан Министерството на отбраната на САЩ откри Централна референтна лаборатория (ЦРЛ) с доста внушителен бюджет. Оттогава на територията на републиката започнаха да се появяват огнища на различни вируси, причината за които е необяснима.

Петимата най-велики разузнавачи под прикритие на Русия и на СССР

http://pogled.info/svetoven/petimata-nai-veliki-razuznavachi-pod-prikritie-na-rusiya-i-na-sasht.98774

/Поглед.инфо/ Легендарното ГРУ (преди Главно управление на Генералния щаб на Въоръжените сили на Руската Федерация) отбелязва вековен юбилей. И макар военното разузнаване да не представлява всички професионалисти, които се занимават със съответната дейност зад граница, вестник „Взгляд” съставя собствен рейтинг на най-добрите разузнавачи под прикритие за цялата история на руското разузнаване. И ето какво се получи.

Какво помним за Съветския съюз

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7139043

Какво помним за Съветския съюзВлиянието на първата соцдържава е най-силно в България В сряда, 7 ноември, се навършват 101 години от смяната на властта в Русия, наричана дълги години Велика октомврийска социалистическа революция. Тя на практика създаде и първата в света държава, където управлението се осъществяваше от пролетариата по законите на марксизма-ленинизма - Съюза на

САЩ тласкат Иран към пълен крах

http://pogled.info/svetoven/sasht-tlaskat-iran-kam-palen-krah.98773

/Поглед.инфо/ САЩ решиха да доубият Иран и да накарат иранците да въстанат против своите управници. В крайна сметка така може да се приемат новите американски санкции, въведени против Техеран. В Иран наистина цари колосална икономическа криза и цяла група страни вече са се отказали да купуват ирански петрол. Дали ще успее Вашингтон да доведе плановете си до край.

Washington Post: промеждутъчните избори — загряване за Русия преди изборите през 2020 година

http://pogled.info/svetoven/Washington-Post-promezhdutachnite-izbori-zagryavane-za-rusiya-predi-izborite-prez-2020-godina.98770

/Поглед.инфо/ Американското министерство на вътрешната сигурност предупреди, че промеждутъчните избори, доказателства за въздействието върху резултатите на които не са били намерени в страната, могат да бъдат само загряване преди изборите през 2020 г., съобщава The Washington Post. При това в министерството отбелязват, че са постигнали значителен напредък в обезпечаването на сигурността на избирателния процес.

N-TV: Търговската война с Китай удари по електората на Тръмп

http://pogled.info/svetoven/N-TV-targovskata-voina-s-kitai-udari-po-elektorata-na-tramp.98771

/Поглед.инфо/ След като започна търговска война с Китай, ръководителят на Белия дом, Доналд Тръмп, навреди преди всичко именно на избирателите си, съобщава N-TV. Поради ответните мерки на Пекин земеделските стопани в Северна Дакота са принудени да продават своите соеви култури на загуба. Ситуацията е "катастрофална", поръчките са "нула", казват хората, работещи в тази област.

Френски експерт: Обучавайки света да контролира интернет, Китай предизвиква меката сила на САЩ

http://pogled.info/svetoven/frenski-ekspert-obuchavaiki-sveta-da-kontrolira-internet-kitai-predizvikva-mekata-sila-na-sasht.98772

/Поглед.инфо/ Китай се е заел да провежда обучителни семинари, чиято цел е да демонстрира на другите страни възможността за сдържане на опозицията и ограничаването на свободата в интернет, съобщава Atlantico с позоваване на Freedoп House. Експертът по геополитика Франк Дакломан вижда в това отражение на противостоенето между Пекин и Вашингтон. Според него Китай не е единствената страна, която се опитва да ограничи свободата в интернет в съвременния свят.

Болтън: Успехът на България като лидер в региона е важен за нас

http://clubz.bg/75507-boltyn_uspehyt_na_bylgariq_kato_lider_v_regiona_e_vajen_za_nas

Благодарност и висока оценка за усилията на България за стабилността и просперитета на региона на Западните Балкани получи вицепремиерът Екатерина Захариева от съветника по националната сигурност на американския президент и член на кабинета му посланик Джон Болтън, с когото разговаря днес, съобщи пресцентърът на МВнР. 

"Не забравяйте нашия регион. България полага много усилия в подкрепа на евроатлантическата перспектива на Западните Балкани и ще продължим да подкрепяме нашите съседи и приятели. Радвам се да чуя от вас, че и САЩ ще продължат да бъдат ангажирани с тази тема", подчерта първият ни дипломат пред своя домакин.

Двамата разговаряха повече от час в Западното крило на Белия дом. Захариева и Болтън обсъдиха възможностите за сътрудничество между България и САЩ, за да продължи регионът по пътя на реформите и евроатлантическата интеграция.

"Успехът на България като лидер в региона е важен за нас", заяви посланик Болтън.

Той допълни, че от реализирането на евроатлантическата перспектива на страните от Западните Балкани и решаването на някои съществуващи отворени въпроси между тях пряко зависи и интересът на чуждестранните инвеститори към региона.
В продължилата много над предвиденото среща двамата обмениха мнения и по Близкия изток с акцент върху Близкоизточния мирен процес, ситуацията в Сирия и Либия. 

"Имахме възможността да обсъдим американската гледна точка по отношение на региони, близки до България, до Европа, за съжаление с нестабилност в тях. Беше искрена и честна среща. Поканих моя домакин в България", коментира първият ни дипломат пред журналисти след края на срещата с Болтън.

Екатерина Захариева и Джон Болтън обсъдиха и други важни за страната ни теми, сред които диверсификацията на енергийните доставки. Първият ни дипломат представи плановете на българското правителство в тази област. Захариева благодари на Болтън за трайния ангажимент на САЩ в подкрепа на процеса на модернизация на българската армия.

Надутата военна мощ: превърнаха армията на САЩ в хартиен тигър

http://pogled.info/svetoven/amerika/nadutata-voenna-mosht-prevarnaha-armiyata-na-sasht-v-hartien-tigar.98769

/Поглед.инфо/ Нов обрат на американско-китайската конфронтация: в САЩ разбраха, че не са готови да се борят не само с Китай, но и с всяка поне малко сериозна държава. Оказва се, че Буш и Обама превърнаха Щатите в хартиен тигър с картонени нокти.

Извънземен кораб е шпионирал Земята?

https://petel.bg/Izvanzemen-korab-e-shpioniral-Zemyata-__290180

Мистериозен обект, оприличен от учените на пура и преминал през Слънчевата система, всъщност може да е извънземен кораб. Тази теория не е ...

Първи прогнозни резултати на изборите в САЩ

https://www.mediapool.bg/parvi-prognozni-rezultati-na-izborite-v-sasht-news285980.html

Все още гласуването на междинните избори в САЩ продължава на много места, но вече излязоха и първите прогнозни резултати. По-обща рамка се очаква след часове. Демократите са успели да отнемат от републиканците едно място в Камарата на представителите в ключов избирателен окръг във Вирджиния. Телевизиите Си Ен Ен и Ен Би Си съобщиха, че е сигурна победата на демократката Дженифър Уекстън срещу досегашната представителка в Камарата на представителите от този окръг Барбара Къмсток. ББС отбелязва, че това е голяма победа за демократите, тъй като районът е бил под контрола на републиканците 40 години. Демократите Елизабет Уорън (Месачузетс), Тим Кейн (Вирджиния), Джо Манчини (Западна Вирджиния) и Шеръд Браун (Охайо) лесно са били преизбрани в Сената. Преизбран е и независимият сенатор Бърни Сандърс. Изборният ден премина с много технически проблеми, дълги опашки и нерви, но американските власти съобщиха, че няма пробиви в изборната инфраструктура. Американците избират всички 435 членове на Камарата на представителите и 35 от общо 100 сенатори. Освен това ще бъдат избрани губернаторите на 36 щата и три територии, 6073 членове на щатски законодателни събрания. Според допитванията демократите имат шансове да вземат мнозинство в Камарата на представителите, докато републиканците са в добра позиция да запазят и дори да увеличат мнозинството си в Сената. Сега то е 51 срещу 49. Междинните избори се провеждат в средата на управленския мандат откъдето идва и името им. Те се смятат за своеобразен референдум за управлението на президента Доналд Тръмп и ще определят поведението му в Белия дом през следващите най-малко две години.   *Очаквайте подробности.

Първи прогнозни резултати на изборите в САЩ (Наживо)

https://www.mediapool.bg/parvi-prognozni-rezultati-na-izborite-v-sasht-nazhivo-news285980.html

Все още гласуването на междинните избори в САЩ продължава на много места, но вече излязоха и първите прогнозни резултати. По-обща рамка се очаква след часове. Демократите са успели да отнемат от републиканците едно място в Камарата на представителите в ключов избирателен окръг във Вирджиния. Телевизиите Си Ен Ен и Ен Би Си съобщиха, че е сигурна победата на демократката Дженифър Уекстън срещу досегашната представителка в Камарата на представителите от този окръг Барбара Къмсток. ББС отбелязва, че това е голяма победа за демократите, тъй като районът е бил под контрола на републиканците 40 години. Според анализатори тази победа, макар и очаквана, е сигнал, че демократите могат да спечелят мнозинсто в Камарата на представителите. BREAKING: Democrats will take their first House seat from Republicans, as Jennifer Wexton will defeat Barbara Comstock in Virginia, CNN projects https://t.co/OKPVHL7ONc #CNNElection pic.twitter.com/kClb8jcZCr — CNN (@CNN) November 7, 2018   Демократите Елизабет Уорън (Месачузетс), Тим Кейн (Вирджиния), Джо Манчини (Западна Вирджиния) и Шеръд Браун (Охайо) лесно са били преизбрани за сенатори.   Преизбран е и независимият сенатор Бърни Сандърс.   Според предварителни данни демократът Робърт О'Рорк побеждава на изборите за сенатор от щата Тексас сочения за фаворит републиканец Тед Круз, съобщи Си Ен Ен. Разликата обаче е много малка и ще трябва да се изчака още преди да е ясен победителят.   Републиканецът Джош Холи пък побеждава на изборите в щата Мисури за Сенат досегашната сенаторка от Демократическата партия Клеър Маккаскъл.   Според данни на телевизия Фокс републиканците печелят губернаторските места в пет щата. Хенри Макмастър в Южна Каролина, Лари Хоган в Мериленд, Чарли Бейкър в Масачузетс, БилЛий в Тенеси и Кей Айви в Алабама.    В социалните мрежи информацията за изборите излиза на хаштаг #MidtermElections2018 и #ElectionDay.   Изборният ден премина с много технически проблеми, дълги опашки и нерви, но американските власти съобщиха, че няма пробиви в изборната инфраструктура.   Американците избират всички 435 членове на Камарата на представителите и 35 от общо 100 сенатори. Освен това ще бъдат избрани губернаторите на 36 щата и три територии, 6073 членове на щатски законодателни събрания. Според допитванията демократите имат шансове да вземат мнозинство в Камарата на представителите, докато републиканците са в добра позиция да запазят и дори да увеличат мнозинството си в Сената. Сега то е 51 срещу 49.   Междинните избори се провеждат в средата на управленския мандат откъдето идва и името им. Те се смятат за своеобразен референдум за управлението на президента Доналд Тръмп и ще определят поведението му в Белия дом през следващите най-малко две години.     *Очаквайте подробности.

Демократите печелят мнозинство в Камарата на представителите и поставят Тръмп в нова ситуация

https://www.mediapool.bg/demokratite-pechelyat-mnozinstvo-v-kamarata-na-predstavitelite-i-postavyat-tramp-v-nova-situatsiya-news285980.html

Демократите яхнаха вълната на недоволството срещу президента Доналд Тръмп и вероятно ще спечелят на междинните избори контрола над Камарата на представителите в САЩ. Така те ще могат да блокират и контролират дневния ред на Тръмп. С мнозинство в Камарата демократите ще имат правомощия да разследват данъчните декларации на Тръмп и възможните конфликти на интереси, както и да се противопоставят на законодателните и външнополитическите му амбиции. Републиканците очаквано успяха да си запазят мнозинството си върху Сената. Междинните избори се смятат за своеобразен референдум за президентството на Тръмп и разочароващите резултати ще го изправят пред сериозни предизвикателства. В това число ще го принудят да търси компромиси, които досега той категорично отказваше. Знакови победи на демократите Първите резултати от произведените вчера междинни избори показват, че демократите са спечелили ценни победи. Телевизиите Си Ен Ен и Ен Би Си съобщиха, че е сигурна победата на демократката Дженифър Уекстън срещу досегашната представителка в Камарата на представителите от този окръг Барбара Къмсток. ББС отбелязва, че това е голяма победа за демократите, тъй като районът е бил под контрола на републиканците 40 години. Друга знакова победа за демократите извоюва 77-годишната Дона Шалала, която успя да победи във Флорида кандидатката на републиканците Мария Салазар. Очаква се и победа на 29-годишната демократка от Ню Йорк Александрия Оказио-Кортез, която ще стане най-младата жена в историята, избирана в Камарата на представителите на САЩ. Според данни на СиБиеС Демократическата партия ще спечели 224 от общо 435 места в Камарата на представителите. СиЕнЕн съобщи, че Тръмп се е примирил със загубата на долната камара на Конгреса, макар че вицепрезидентът му Майк Пенс коментира, че републиканците ще удържат мнозинството си и в двете камари.    BREAKING: Democrats will take control of the US House, gaining new power to challenge President Trump, CNN projects https://t.co/iJllsJrczq #CNNElection pic.twitter.com/xqSpTk6wFk — CNN Breaking News (@cnnbrk) November 7, 2018       Републиканците запазват контрола върху Сената   Демократическата партия обаче няма да успее да вземе необходимите й 23 места в Сената на САЩ, за да преобърне на мнозинството там. На тези избори трябва да сменят само 35 сенатори от общо 100 сенатора. По данни на СиБиЕс републиканците вече имат 50 сигурни места там дотук, а демократите – 40. Демократите трябваше да защитят 26 места в Сената, докато републиканците имаха да защитават само 9 и това безспорно улесни задачата им.   След 2 години обаче, когато отново ще бъде подменена 1/3 от горната камара на Конгреса в САЩ, републиканците ще имат да защитават повече места.   В Индиана демократът Джо Донъли губи мястото си в Сената от републиканеца Майк Браун. Републиканци водят и в изборите за Сенат в Северна Дакота ,Мисури и Тенеси.    Очаквано републиканецът Мит Ромни влиза в Сената от Юта.   Републиканецът Джош Холи пък побеждава на изборите в щата Мисури досегашната сенаторка от Демократическата партия Клеър Маккаскъл.   Според предварителни данни демократът Робърт О'Рорк не успява да победи на изборите за сенатор от щата Тексас сочения за фаворит републиканец Тед Круз. Разликата обаче е много малка и ще трябва да се изчака още преди да е ясен победителят.   Демократите Елизабет Уорън (Месачузетс), Тим Кейн (Вирджиния), Джо Манчин (Западна Вирджиния) и Шеръд Браун (Охайо) лесно са били преизбрани за сенатори.   Преизбран е и независимият сенатор Бърни Сандърс.   Според данни на телевизия Фокс републиканците печелят губернаторските места в пет щата. Хенри Макмастър в Южна Каролина, Лари Хоган в Мериленд, Чарли Бейкър в Масачузетс, БилЛий в Тенеси и Кей Айви в Алабама.    В социалните мрежи информацията за изборите излиза на хаштаг #MidtermElections2018 и #ElectionDay.   Изборният ден премина с много технически проблеми, дълги опашки и нерви, но американските власти съобщиха, че няма пробиви в изборната инфраструктура.   За какво гласуваха американците?   Американците избират всички 435 членове на Камарата на представителите и 35 от общо 100 сенатори. Освен това ще бъдат избрани губернаторите на 36 щата и три територии, 6073 членове на щатски законодателни събрания.   Според допитванията демократите имат шансове да вземат мнозинство в Камарата на представителите, докато републиканците са в добра позиция да запазят и дори да увеличат мнозинството си в Сената. Сега то е 51 срещу 49.   Междинните избори се провеждат в средата на управленския мандат откъдето идва и името им. Те са ключови за управлението на президента Доналд Тръмп и ще определят поведението му в Белия дом през следващите най-малко две години.     *Очаквайте подробности.

Демократите печелят Kамарата на представителите и поставят Тръмп в нова ситуация

https://www.mediapool.bg/demokratite-pechelyat-kamarata-na-predstavitelite-i-postavyat-tramp-v-nova-situatsiya-news285980.html

Демократите яхнаха вълната на недоволството срещу президента Доналд Тръмп и вероятно ще спечелят на междинните избори контрола над Камарата на представителите в САЩ. Така те ще могат да блокират и контролират дневния ред на Тръмп. С мнозинство в Камарата демократите ще имат правомощия да разследват данъчните декларации на Тръмп и възможните конфликти на интереси, както и да се противопоставят на законодателните и външнополитическите му амбиции. Републиканците очаквано успяха да си запазят мнозинството си върху Сената. Oсвен това според СиЕнЕн републиканците могат да спечелят 21 губернаторски поста от общо 36 щата, в които се гласува вчера за губернатор.  Междинните избори се смятат за своеобразен референдум за президентството на Тръмп и разочароващите резултати ще го изправят пред сериозни предизвикателства. В това число ще го принудят да търси компромиси, които досега той категорично отказваше. Тръмп обаче приветства резултатите като "огромен успех" .   Tremendous success tonight. Thank you to all! — Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 7 ноември 2018 г.   Междинните избори ще се запомнят и с исторически победи за представители на малцинствата.  Американският щат Колорадо избра за пръв път открит гей за губернатор, а демократката от Канзас Шарис Дейвидс стана първата представителка на коренното американско население, избрана в Конгреса. Знакови победи на демократите Първите резултати от произведените вчера междинни избори показват, че демократите са спечелили ценни победи. Телевизиите Си Ен Ен и Ен Би Си съобщиха, че е сигурна победата на демократката Дженифър Уекстън срещу досегашната представителка в Камарата на представителите от този окръг Барбара Къмсток. ББС отбелязва, че това е голяма победа за демократите, тъй като районът е бил под контрола на републиканците 40 години. Друга знакова победа за демократите извоюва 77-годишната Дона Шалала, която успя да победи във Флорида кандидатката на републиканците Мария Салазар. Очаква се и победа на 29-годишната демократка от Ню Йорк Александрия Оказио-Кортез, която ще стане най-младата жена в историята, избирана в Камарата на представителите на САЩ. .@Ocasio2018 just became the youngest woman elected to Congress. Ever. This is history. So proud of you, Representative-Elect Alexandria Ocasio-Cortez! pic.twitter.com/LeqSpHbznL — Latino Victory (@latinovictoryus) November 7, 2018   Според данни на СиБиEС Демократическата партия ще спечели 224 от общо 435 места в Камарата на представителите. Така демократите ще имат мнозинство за пръв път от осем години. BREAKING: Democrats will take control of the US House, gaining new power to challenge President Trump, CNN projects https://t.co/iJllsJrczq #CNNElection pic.twitter.com/xqSpTk6wFk — CNN Breaking News (@cnnbrk) November 7, 2018     Републиканците запазват контрола върху Сената   Демократическата партия обаче няма да успее да вземе от републиканците необходимите й 23 места в Сената на САЩ, за да преобърне на мнозинството там.   На тези избори се сменят само 35 сенатори от общо 100 сенатора. Демократите трябваше да защитят 26 места в Сената, докато републиканците имаха да защитават само 9 и това безспорно улесни задачата им. По данни на СиБиЕс републиканците вече имат 50 сигурни места, а демократите – 40.    Така републиканците ще могат да наложат всички важни федерални съдебни назначения, включително номинациите за Върховния съд.    След 2 години обаче, когато отново ще бъде подменена 1/3 от горната камара на Конгреса в САЩ, републиканците ще имат да защитават повече места.   В Индиана демократът Джо Донъли губи мястото си в Сената от републиканеца Майк Браун. Републиканци водят и в изборите за Сенат в Северна Дакота ,Мисури и Тенеси.    Очаквано бившият кандидат за президент на САЩ от Републиканската партия Мит Ромни влиза в Сената от Юта.   Републиканецът Джош Холи пък побеждава на изборите в щата Мисури досегашната сенаторка от Демократическата партия Клеър Маккаскъл.   Според предварителни данни демократът Робърт О'Рорк не успява да победи на изборите за сенатор от щата Тексас сочения за фаворит републиканец Тед Круз. Разликата обаче е много малка и ще трябва да се изчака още преди да е ясен победителят.   Демократите Елизабет Уорън (Месачузетс), Тим Кейн (Вирджиния), Джо Манчин (Западна Вирджиния) и Шеръд Браун (Охайо) лесно са били преизбрани за сенатори.   Преизбран е и независимият сенатор Бърни Сандърс.   Представители на малцинствата в САЩ постигнаха победи на междинните избори   Американският щат Колорадо избра за пръв път открит гей за губернатор, съобщи Франс прес.   Това е демократът Джаред Полис, който победи републиканеца Уолкър Стейпълтън. През 2015 г. Кейт Браун стана първата бисексуална губернаторка, избрана в Орегон, а друг губернатор - Джим Макгрийви от Ню Джърси - разкри, че е хомосексуалист, преди да подаде оставка през 2004 г.   Демократката от Канзас Шарис Дейвидс стана вчера първата представителка на коренното американско население, избрана в Конгреса.   Илхан Омар и Рашида Тлаиб станаха вчера първите мюсюлманки, избрани в Конгреса.   Двете демократки - съответно от Минесота и Мичиган - влизат в Камарата на представителите.   "Успяхме заедно. Благодаря!", написа в "Туитър" Илхан Омар, която е сомалийска бежанка. След това се обърна към колегата си Рашида Тлаиб, дъщеря на палестински имигранти, родена в Детройт: "Нямам търпение да заседавам с теб, ако е рекъл Аллах".   В социалните мрежи информацията за изборите излиза на хаштаг #MidtermElections2018 и #ElectionDay.   Изборният ден премина с много технически проблеми, дълги опашки и нерви, но американските власти съобщиха, че няма пробиви в изборната инфраструктура.   За какво гласуваха американците?   Американците избират всички 435 членове на Камарата на представителите и 35 от общо 100 сенатори. Освен това ще бъдат избрани губернаторите на 36 щата и три територии, 6073 членове на щатски законодателни събрания.   Според допитванията демократите имат шансове да вземат мнозинство в Камарата на представителите, докато републиканците са в добра позиция да запазят и дори да увеличат мнозинството си в Сената. Сега то е 51 срещу 49.   Междинните избори се провеждат в средата на управленския мандат откъдето идва и името им. Те са ключови за управлението на президента Доналд Тръмп и ще определят поведението му в Белия дом през следващите най-малко две години.         *Очаквайте подробности.

5,30 часа: Републиканците спечелиха мнозинство в Сената на САЩ

http://clubz.bg/75506-530_chasa_republikancite_specheliha_mnozinstvo_v_senata_na_sasht

Републиканците спечелиха мнозинство в Сената на САЩ и вече имат 50 места срещу 38 за демократите при първите резултати от преброяването на гласовете, съобщи Си Ен Ен. За да имат пълен контрол на тях им трябва само още едно мсто, което те очевидно ще вземат до края на преброяването. 

Това са резултатите в 5,30 часа българско време тази сутрин.

Демократите имат спечелени 127 места срещу 129 за републиканците в Камарата на представителите, показват първите резултати от преброяването на гласовете, съобщава Си Ен Ен. За да имат мнозинство партиите трябва да съберат над 218 депутата в Долната камара на Конгреса.

Американците гласуват на междинни избори за обновяване на Камарата на представителите и една трета от Сената.

Александрия Оказио-Кортез, прогресивната демократка от Ню Йорк, победи на междинните избори и станd най-младата жена в историята, избирана в Камарата на представителите на САЩ, съобщи ДПА.
Двадесет и девет годишната Оказио-Кортез води предизборна кампания в подкрепа на имигрантите, на работниците и се застъпи за идеята за всеобща система за здравеопазване под ръководството на правителството.
Тя е свързана с прогресивното крило на бившия кандидат за президент и сенатор от Върмонт Бърни Сандърс и участва в предизборни прояви в няколко града, подкрепяйки други кандидати от своя лагер.

Самият Бърни Сандърс бе очаквано преизбран вчера за сенатор от щата Върмонт. Това показват прогнозни резултати, съобщени от вестниците "Вашингтон пост", "Ню Йорк таймс" и телевизия Си Ен Ен. 
Това ще бъде трети мандат като сенатор от малкия североизточен щат за 77-годишния Сандърс, който бе избран за пръв път през 2006 г., а след това преизбран през 2012 г. 
Сандърс, който участва в изборите като независим кандидат, взе участие в първичните избори за кандидат-президент на Демократическата партия през 2016 г., но бе победен от Хилъри Клинтън. Той е един от най-влиятелните представители на американската левица и често критикува настоящия президент Доналд Тръмп.
В щата Вирджиния без изненада бе преизбран за сенатор Тим Кейн, показват прогнозни резултати на Си Ен Ен и екзитполове. Кейн бе кандидат за вицепрезидент на Демократическата партия на изборите през 2016 г., спечелени от републиканеца Тръмп. 

Демократът Джо Донъли губи мястото си в американския Сенат, показват прогнозни резултати, представени от телевизиите Ей Би Си и Ен Би Си, предаде ДПА.
Републиканецът Майк Браун печели вота в този щат, чиято икономика се крепи на промишлеността и селското стопанство, предаде Франс прес.
Джо Манчин пък запази мястото си в Сената във вота в Западна Вирджиния - щат, който президентът Доналд Тръмп спечели през 2016 г.
Демократите не успяха да се противопоставят републиканеца Анди Бар в Кентъки в ключова надпревара за Камарата на представителите.

Демократът Робърт О'Рорк побеждава на изборите за сенатор от щата Тексас, показват прогнозни резултати на Си Ен Ен.
Той събира 52,7 процента от гласовете, а соченият за фаворит негов съперник, републиканецът Тед Круз - 46,6 процента.
Демократите удържаха и важна победа в Ню Джърси, където Боб Менендес бе преизбран за сенатор, побеждавайки републиканеца Боб Хюджин, съобщиха телевизиите Ен Би Си и Ей Би Си, цитирани от Франс прес.
Това носи облекчение за Демократическата партия, която се боеше, че обвиненията в корупция срещу Менендес може да му костват мястото в Сената.

Републиканецът Джош Холи побеждава на изборите в щата Мисури за американския Сенат досегашната сенаторка от Демократическата партия Клеър Маккаскъл, показват прогнозни резултати на Си Ен Ен и екзитполове, предаде ТАСС.
Холи е събрал 61,4 на сто от гласовете, а съперничката му Маккаскъл е била подкрепена от 35,9 процента от избирателите. Още няма официална информация за изхода от изборите в Мисури за горна камара на Конгреса на САЩ.
Мисури се смята от американските политолози за един от колебаещите се щати на тези междинни избори за Сенат.

 

5,30 часа: Републиканците запазиха контрола си в Сената на САЩ

http://clubz.bg/75506-530_chasa_republikancite_zapaziha_kontrola_si_v_senata_na_sasht

Републиканците спечелиха контрола в Сената на САЩ и вече имат 50 места срещу 38 за демократите при първите резултати от преброяването на гласовете, съобщи Си Ен Ен. За да имат пълен контрол на тях им трябва само още едно мсто, което те очевидно ще вземат до края на преброяването. Но дори демократите да спечелят всички останали места в 100-местния Сенат, при паритет в гласуването вицепрезидентът също има право на глас, което дава предимство на републиканците. Те и досега имаха контрол в Сената с два гласа повече от демократите.

Това сочат резулататите в 5,30 часа българско време тази сутрин.

Демократите имат спечелени 127 места срещу 129 за републиканците в Камарата на представителите, показват първите резултати от преброяването на гласовете, съобщава Си Ен Ен. За да имат мнозинство партиите трябва да съберат над 218 депутата в Долната камара на Конгреса.

Американците гласуват на междинни избори за обновяване на Камарата на представителите и една трета от Сената.

Александрия Оказио-Кортез, прогресивната демократка от Ню Йорк, победи на междинните избори и станd най-младата жена в историята, избирана в Камарата на представителите на САЩ, съобщи ДПА.
Двадесет и девет годишната Оказио-Кортез води предизборна кампания в подкрепа на имигрантите, на работниците и се застъпи за идеята за всеобща система за здравеопазване под ръководството на правителството.
Тя е свързана с прогресивното крило на бившия кандидат за президент и сенатор от Върмонт Бърни Сандърс и участва в предизборни прояви в няколко града, подкрепяйки други кандидати от своя лагер.

Самият Бърни Сандърс бе очаквано преизбран вчера за сенатор от щата Върмонт. Това показват прогнозни резултати, съобщени от вестниците "Вашингтон пост", "Ню Йорк таймс" и телевизия Си Ен Ен. 
Това ще бъде трети мандат като сенатор от малкия североизточен щат за 77-годишния Сандърс, който бе избран за пръв път през 2006 г., а след това преизбран през 2012 г. 
Сандърс, който участва в изборите като независим кандидат, взе участие в първичните избори за кандидат-президент на Демократическата партия през 2016 г., но бе победен от Хилъри Клинтън. Той е един от най-влиятелните представители на американската левица и често критикува настоящия президент Доналд Тръмп.
В щата Вирджиния без изненада бе преизбран за сенатор Тим Кейн, показват прогнозни резултати на Си Ен Ен и екзитполове. Кейн бе кандидат за вицепрезидент на Демократическата партия на изборите през 2016 г., спечелени от републиканеца Тръмп. 

Демократът Джо Донъли губи мястото си в американския Сенат, показват прогнозни резултати, представени от телевизиите Ей Би Си и Ен Би Си, предаде ДПА.
Републиканецът Майк Браун печели вота в този щат, чиято икономика се крепи на промишлеността и селското стопанство, предаде Франс прес.
Джо Манчин пък запази мястото си в Сената във вота в Западна Вирджиния - щат, който президентът Доналд Тръмп спечели през 2016 г.
Демократите не успяха да се противопоставят републиканеца Анди Бар в Кентъки в ключова надпревара за Камарата на представителите.

Сенаторът от Тексас Тед Круз бе преизбран вчера, което е голяма победа за Републиканската партия в тази оспорвана надпревара с младата надежда на демократите Бето О'Рорк, съобщи Франс прес, като се позова на американски медии.
Първите съобщения бяха за победа на О'Рорк. Успехът на Круз позволява на републиканците да запазят много важно място за удържането на мнозинство в Сената.

Републиканецът Джош Холи побеждава на изборите в щата Мисури за американския Сенат досегашната сенаторка от Демократическата партия Клеър Маккаскъл, показват прогнозни резултати на Си Ен Ен и екзитполове, предаде ТАСС.
Холи е събрал 61,4 на сто от гласовете, а съперничката му Маккаскъл е била подкрепена от 35,9 процента от избирателите. Още няма официална информация за изхода от изборите в Мисури за горна камара на Конгреса на САЩ.
Мисури се смята от американските политолози за един от колебаещите се щати на тези междинни избори за Сенат.

 

Прогноза 6,30 часа: Републиканците печелят Сената, демократите - Камарата

http://clubz.bg/75506-prognoza_630_chasa_republikancite_pechelqt_senata_demokratite_kamarata

Демократическата партия ще установи контрол върху Камарата на представителите, а Републиканската партия ще запази контрола си върху Сената. 
Това прогнозират телевизиите Си Ен Ен, Фокс нюз и Ей Би Си след междинните избори, възприемани като референдум за политиката на президента Доналд Тръмп, предадоха Франс прес и ДПА.
Разпределението на силите в долната и горната камара на Конгреса ще стане ясно, когато приключи изборният ден в цялата страна. Калифорния, най-населеният щат в САЩ, все още гласува, пише БТА.

Ясно засега е, че републиканците спечелиха контрола в Сената на САЩ и вече имат 50 места срещу 38 за демократите при първите резултати от преброяването на гласовете, съобщи Си Ен Ен. За да имат пълен контрол на тях им трябва само още едно мсто, което те очевидно ще вземат до края на преброяването. Но дори демократите да спечелят всички останали места в 100-местния Сенат, при паритет в гласуването вицепрезидентът също има право на глас, което дава предимство на републиканците. Те и досега имаха контрол в Сената с два гласа повече от демократите.

Това сочат резулататите в 6,30 часа българско време тази сутрин.

Демократите имат спечелени 167 места срещу 164 за републиканците в Камарата на представителите, показват резултати от преброяването на гласовете, съобщава Си Ен Ен. За да имат мнозинство партиите трябва да съберат над 218 депутата в Долната камара на Конгреса.

Американците гласуват на междинни избори за обновяване на цялата Камара на представителите и една трета от Сената.

Александрия Оказио-Кортез, прогресивната демократка от Ню Йорк, победи на междинните избори и станd най-младата жена в историята, избирана в Камарата на представителите на САЩ, съобщи ДПА.
Двадесет и девет годишната Оказио-Кортез води предизборна кампания в подкрепа на имигрантите, на работниците и се застъпи за идеята за всеобща система за здравеопазване под ръководството на правителството.
Тя е свързана с прогресивното крило на бившия кандидат за президент и сенатор от Върмонт Бърни Сандърс и участва в предизборни прояви в няколко града, подкрепяйки други кандидати от своя лагер.

Самият Бърни Сандърс бе очаквано преизбран вчера за сенатор от щата Върмонт. Това показват прогнозни резултати, съобщени от вестниците "Вашингтон пост", "Ню Йорк таймс" и телевизия Си Ен Ен. 
Това ще бъде трети мандат като сенатор от малкия североизточен щат за 77-годишния Сандърс, който бе избран за пръв път през 2006 г., а след това преизбран през 2012 г. 
Сандърс, който участва в изборите като независим кандидат, взе участие в първичните избори за кандидат-президент на Демократическата партия през 2016 г., но бе победен от Хилъри Клинтън. Той е един от най-влиятелните представители на американската левица и често критикува настоящия президент Доналд Тръмп.
В щата Вирджиния без изненада бе преизбран за сенатор Тим Кейн, показват прогнозни резултати на Си Ен Ен и екзитполове. Кейн бе кандидат за вицепрезидент на Демократическата партия на изборите през 2016 г., спечелени от републиканеца Тръмп. 

Демократът Джо Донъли губи мястото си в американския Сенат, показват прогнозни резултати, представени от телевизиите Ей Би Си и Ен Би Си, предаде ДПА.
Републиканецът Майк Браун печели вота в този щат, чиято икономика се крепи на промишлеността и селското стопанство, предаде Франс прес.
Джо Манчин пък запази мястото си в Сената във вота в Западна Вирджиния - щат, който президентът Доналд Тръмп спечели през 2016 г.
Демократите не успяха да се противопоставят републиканеца Анди Бар в Кентъки в ключова надпревара за Камарата на представителите.

Сенаторът от Тексас Тед Круз бе преизбран вчера, което е голяма победа за Републиканската партия в тази оспорвана надпревара с младата надежда на демократите Бето О'Рорк, съобщи Франс прес, като се позова на американски медии.
Първите съобщения бяха за победа на О'Рорк. Успехът на Круз позволява на републиканците да запазят много важно място за удържането на мнозинство в Сената.

Републиканецът Джош Холи побеждава на изборите в щата Мисури за американския Сенат досегашната сенаторка от Демократическата партия Клеър Маккаскъл, показват прогнозни резултати на Си Ен Ен и екзитполове, предаде ТАСС.
Холи е събрал 61,4 на сто от гласовете, а съперничката му Маккаскъл е била подкрепена от 35,9 процента от избирателите. Още няма официална информация за изхода от изборите в Мисури за горна камара на Конгреса на САЩ.
Мисури се смята от американските политолози за един от колебаещите се щати на тези междинни избори за Сенат.

 

7,05 часа: Републиканците спечелиха Сената, демократите се очаква да контролират Камарата

http://clubz.bg/75506-705_chasa_republikancite_specheliha_senata_demokratite_se_ochakva_da_kontrolirat_kamarata

Републиканците спечелиха контрола в Сената на САЩ и вече имат 51 места срещу 43 за демократите при преброявянате на гласовете към 7 часа българско време, съобщи Си Ен Ен. Те и досега имаха контрол в 100-местния Сенат с два гласа повече от демократите.

Демократическата партия ще установи контрол върху Камарата на представителите. Това прогнозират телевизиите Си Ен Ен, Фокс нюз и Ей Би Си след междинните избори, възприемани като референдум за политиката на президента Доналд Тръмп, предадоха Франс прес и ДПА.
Разпределението на силите в долната и горната камара на Конгреса ще стане окончателно ясно, когато приключи изборният ден в цялата страна. 

Демократите вече имат спечелени 194 места срещу 178 за републиканците в Камарата на представителите, показват резултати от преброяването на гласовете, съобщава Си Ен Ен. За да имат мнозинство партиите трябва да съберат над 218 депутата в Долната камара на Конгреса.

Американците гласуват на междинни избори за обновяване на цялата Камара на представителите и една трета от Сената.

Президент Доналд Тръмп нарече "огромен успех" резултатите от произведените вчера междинни избори, предаде БТА.

"Огромен успех тази вечер. Благодаря на всички!", написа в Туитър държавният глава, който хвърли много усилия в предизборната кампания на своята Републиканска партия.

Ако прогнозите, че демократите ще спечелят Камарата на представителите се сбъднат, не е ясно какъв е огромният успех, коментираха наблюдатели.

Телевизия Си Ен Ен предвижда, че републиканците могат да спечелят 21 губернаторски поста от общо 36 щата, в които се гласува за губернатор

Александрия Оказио-Кортез, прогресивната демократка от Ню Йорк, победи на междинните избори и станd най-младата жена в историята, избирана в Камарата на представителите на САЩ, съобщи ДПА.
Двадесет и девет годишната Оказио-Кортез води предизборна кампания в подкрепа на имигрантите, на работниците и се застъпи за идеята за всеобща система за здравеопазване под ръководството на правителството.
Тя е свързана с прогресивното крило на бившия кандидат за президент и сенатор от Върмонт Бърни Сандърс и участва в предизборни прояви в няколко града, подкрепяйки други кандидати от своя лагер.

Самият Бърни Сандърс бе очаквано преизбран вчера за сенатор от щата Върмонт. Това показват прогнозни резултати, съобщени от вестниците "Вашингтон пост", "Ню Йорк таймс" и телевизия Си Ен Ен. 
Това ще бъде трети мандат като сенатор от малкия североизточен щат за 77-годишния Сандърс, който бе избран за пръв път през 2006 г., а след това преизбран през 2012 г. 
Сандърс, който участва в изборите като независим кандидат, взе участие в първичните избори за кандидат-президент на Демократическата партия през 2016 г., но бе победен от Хилъри Клинтън. Той е един от най-влиятелните представители на американската левица и често критикува настоящия президент Доналд Тръмп.
В щата Вирджиния без изненада бе преизбран за сенатор Тим Кейн, показват прогнозни резултати на Си Ен Ен и екзитполове. Кейн бе кандидат за вицепрезидент на Демократическата партия на изборите през 2016 г., спечелени от републиканеца Тръмп. 

Демократът Джо Донъли губи мястото си в американския Сенат, показват прогнозни резултати, представени от телевизиите Ей Би Си и Ен Би Си, предаде ДПА.
Републиканецът Майк Браун печели вота в този щат, чиято икономика се крепи на промишлеността и селското стопанство, предаде Франс прес.
Джо Манчин пък запази мястото си в Сената във вота в Западна Вирджиния - щат, който президентът Доналд Тръмп спечели през 2016 г.
Демократите не успяха да се противопоставят републиканеца Анди Бар в Кентъки в ключова надпревара за Камарата на представителите.

Сенаторът от Тексас Тед Круз бе преизбран вчера, което е голяма победа за Републиканската партия в тази оспорвана надпревара с младата надежда на демократите Бето О'Рорк, съобщи Франс прес, като се позова на американски медии.
Първите съобщения бяха за победа на О'Рорк. Успехът на Круз позволява на републиканците да запазят много важно място за удържането на мнозинство в Сената.

Републиканецът Джош Холи побеждава на изборите в щата Мисури за американския Сенат досегашната сенаторка от Демократическата партия Клеър Маккаскъл, показват прогнозни резултати на Си Ен Ен и екзитполове, предаде ТАСС.
Холи е събрал 61,4 на сто от гласовете, а съперничката му Маккаскъл е била подкрепена от 35,9 процента от избирателите. Още няма официална информация за изхода от изборите в Мисури за горна камара на Конгреса на САЩ.
Мисури се смята от американските политолози за един от колебаещите се щати на тези междинни избори за Сенат.

 

Бил Гейтс представи тоалетна, която не се нуждае от вода или канализация

https://petel.bg/Bil-Geyts-predstavi-toaletna--koyato-ne-se-nuzhdae-ot-voda-ili-kanalizatsiya__290173

Така изглежда тоалетната на бъдещето, представена от Бил Гейтс в Пекин Американският милиардер Бил Гейтс представи в китайската столиц...

Васил Петров: Кандидатствах пеене, за да вляза по-лесно в Консерваторията. То пък ми хареса

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7136337

Васил Петров: Кандидатствах пеене, за да вляза по-лесно в  Консерваторията. То пък ми харесаНе е лошо да те оприличават на човека, който е направил моста между джаза и попа, казва българският Франк Синатра С микс от джаз, суинг и боса нова Васил Петров отново ще превърне НДК в елитен джаз клуб за второто издание на спектакъла си “Синатра: Вегас”. Един от най-талантливите певци у нас ще представи авторски аранжименти на вечните хитове на

Съветник на Тръмп похвалил усилията на България за напредъка на Западните Балкани

https://www.mediapool.bg/savetnik-na-tramp-pohvalil-usiliyata-na-bulgaria-za-napredaka-na-zapadnite-balkani-news285979.html

”Благодарност и висока оценка за усилията на България за стабилността и просперитета на региона на Западните Балкани получи вицепремиерът Екатерина Захариева от съветника по националната сигурност на американския президент и член на кабинета му посланик Джон Болтън”, съобщиха от пресцентъра на Външно министерство. ”Не забравяйте нашия регион. България полага много усилия в подкрепа на евро-атлантическата перспектива на Западните Балкани и ще продължим да подкрепяме нашите съседи и приятели. Радвам се да чуя от вас, че и САЩ ще продължат да бъдат ангажирани с тази тема“, заявила Захариева. Двамата са разговаряли повече от час в Западното крило на Белия дом. Захариева и Болтън са обсъдили възможностите за сътрудничество между България и САЩ, за да продължи регионът по пътя на реформите и евро-атлантическата интеграция. ”Успехът на България като лидер в региона е важен за нас“, заявил посланик Болтън. Той допълнил, че от реализирането на евро-атлантическата перспектива на страните от Западните Балкани и решаването на някои съществуващи отворени въпроси между тях пряко зависи и интересът на чуждестранните инвеститори към региона. В продължилата много над предвиденото среща двамата обменили и мнения и по Близкия изток с акцент върху Близкоизточния мирен процес, ситуацията в Сирия и Либия, посочват от МВнР. ”Имахме възможността да обсъдим американската гледна точка по отношение на региони, близки до България, до Европа, за съжаление с нестабилност в тях. Беше искрена и честна среща. Поканих моя домакин в България“, коментира Захариева пред журналисти след края на срещата с Болтън. Екатерина Захариева и Джон Болтън са обсъдили и диверсификацията на енергийните доставки. Тя е представила плановете на българското правителство в тази област. Захариева благодарила на Болтън и за трайния ангажимент на САЩ в подкрепа на процеса на модернизация на българската армия

България се превърна в донор на ценности

https://petel.bg/Balgariya-se-prevarna-v-donor-na-tsennosti__290183

Близо 30 хиляди са иманярите, които разграбват богатото ни наследство Близо 30 хиляди са иманярите, които разграбват богатото ни наследст...

Правото на платен отпуск не се губи автоматично, но в определени случаи може да бъде отказано

https://petel.bg/Pravoto-na-platen-otpusk-ne-se-gubi-avtomatichno--no-v-opredeleni-sluchai-mozhe-da-bade-otkazano__290181

Работникът и служителят не губят автоматично правото си на платен годишен отпуск, когато не са го поискали с писмена молба. Ако обаче съзн...

Барса без Меси изпусна Интер, Цървена звезда шокира Ливърпул (видео)

https://offnews.bg//futbol/barsa-bez-mesi-izpusna-inter-tcarvena-zvezda-shokira-livarpul-video-691443.html

Интер и Барселона врътнаха зрелищно равенство 1:1 в двубой от Група В на Шампионската лига, игран на стадион "Джузепе Меаца".

Пред погледа на легендарния мотоциклетист Валентино Роси, футболистите на треньора Ернесто Валверде постепенно поеха инициативата в мача, като Луис Суарес и Усман Дембеле не спираха да притесняват защитата на домакините, но първото полувреме завърши без голове.

През втората част динамичното темпо на игра продължи и двата отбора се скъсаха от атрактивни пропуски пред вратите на Марк-Андре тер Стеген и Самир Ханданович. Влезлият като резерва Малком успя да даде аванс на гостите секунди, след като влезе в игра в в 83-ата минута, но малко след това Мауро Икарди изравни. Суперзвездата на гостите Лионел Меси пък очевидно не е възстановен на 100% от контузията си и не бе записан дори сред резервите.

Така Барса вече гледа към 1/8-финалите на турнира, след като тимът остава на първото място с актив от 10 точки, с 3 повече от втория Интер. Тотнъм е с 4 пункта, а ПСВ е последен с 1.

В друг интересен мач тази вечер Ливърпул допусна изненадваща загуба с 0:2 при гостуването си на Цървена Звезда в мач от група С на турнира и ще трябва да си осигури класирането напред в оставащите си два мача.

Два гола в средата на първото полувреме дадоха аванс на сърбите, които след това удържаха съперника, макар и да имаха късмет в няколко ситуации.

По този начин футболистите на мениджъра Юрген Клоп останаха с 6 точки в актива си, като в следващия кръг ще гостуват на ПСЖ, а след това ще приемат Наполи, като и двете срещи се очертават изключително важни.

Звезда е с 4 точки и без съмнение записа една от най-големите победи в историята си, за да зарадва хилядите си фенове, които видяха вдъхновено представяне от своите любимци.

Ето и всички мачове тази вечер:

Палтата Teddy Bear изместиха кожата и кашмира

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7136322

Палтата Teddy Bear изместиха кожата и кашмираЧанти, обувки и шапки също приличат на плюшени играчки Палтата Teddy Bear се превръщат в абсолютен хит за предстоящата зима. Материята на пухкавите връхни дрехи прилича на тази на пухкавите играчки, оттам идва и името им, оприличават ги на плюшени мечета. Те се появиха като основен тренд миналата година.

Демократите водят на изборите в САЩ, според exit poll

https://petel.bg/Demokratite-vodyat-na-izborite-v-SASHH--spored-exit-poll__290179

Демократите водят на изборите в САЩ. Това показват exit poll резултати, оповестени часове преди избирателните секции да бъдат затворени, пред...

САЩ готвят нови санкции за Русия

https://www.mediapool.bg/sasht-gotvyat-novi-sanktsii-za-rusiya-news285978.html

Русия не е изпълнила условията, поставени от САЩ след отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал в Обединеното кралство, и може да й бъдат наложени нови американски санкции, съобщи говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт. Държавният департамент е уведомил Конгреса, че не може да потвърди, че Руската федерация е изпълнила условията, предвидени в американски закон от 1991 г. за химическите оръжия, съобщи Франс прес. В началото на август правителството на Доналд Тръмп стигна до заключението, че руските власти стоят зад нападението с веществото Новичок, извършено през пролетта в Англия. В следствие от това то наложи първа серия икономически санкции срещу Москва, по-конкретно върху износа на някои технологични продукти и върху продажбите на оръжия на Русия. Въз основа на закона от 1991 г., Вашингтон даде на Русия 90 дни да заяви, че не използва повече химически или биологически оръжия, да се ангажира да не го прави в бъдеще и да позволи да бъдат направени проверки, за да докаже, че е унищожила всичките си запаси. "Държавният департамент започна консултации с Конгреса за следващите стъпки", обясни Науърт. "Възнамеряваме да изпълним условията на закона, който изисква налагане на допълнителни санкции", добави тя. Обявяването на първата серия от санкции през лятото, макар и ограничена, бе достатъчна да доведе до спад в руските финансови пазари и на курса на рублата.

САЩ готвят нови санкции срещу Русия

https://www.mediapool.bg/sasht-gotvyat-novi-sanktsii-sreshtu-rusiya-news285978.html

Русия не е изпълнила условията, поставени от САЩ след отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал в Обединеното кралство, и може да й бъдат наложени нови американски санкции, съобщи говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт. Държавният департамент е уведомил Конгреса, че не може да потвърди, че Руската федерация е изпълнила условията, предвидени в американски закон от 1991 г. за химическите оръжия, съобщи Франс прес. В началото на август правителството на Доналд Тръмп стигна до заключението, че руските власти стоят зад нападението с веществото Новичок, извършено през пролетта в Англия. В следствие от това то наложи първа серия икономически санкции срещу Москва, по-конкретно върху износа на някои технологични продукти и върху продажбите на оръжия на Русия. Въз основа на закона от 1991 г., Вашингтон даде на Русия 90 дни да заяви, че не използва повече химически или биологически оръжия, да се ангажира да не го прави в бъдеще и да позволи да бъдат направени проверки, за да докаже, че е унищожила всичките си запаси. "Държавният департамент започна консултации с Конгреса за следващите стъпки", обясни Науърт. "Възнамеряваме да изпълним условията на закона, който изисква налагане на допълнителни санкции", добави тя. Обявяването на първата серия от санкции през лятото, макар и ограничена, бе достатъчна да доведе до спад в руските финансови пазари и на курса на рублата.

Има ли картел в цената на горивата - КЗК започва проверка в цялата страна (обзор)

https://petel.bg/Ima-li-kartel-v-tsenata-na-gorivata---KZK-zapochva-proverka-v-tsyalata-strana--obzor-__290178

БНТ Комисията за защита на конкуренцията започва проучване на пазара на горива у нас заради медийни публикации за масово увеличаване н...

"Наполи" продължава без загуба в Шампионската лига след равенство с ПСЖ

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/11/07/3341105_napoli_produljava_bez_zaguba_v_shampionskata_liga_sled/?ref=rss


Равенство между "Наполи" и ПСЖ заплете още повече ситуацията в група С в Шампионската лига. Двата тима завършиха 1:1 на "Сан Паоло" в среща, в която домакините бяха по-добри.<br /><br />Съставът на Карло Анчелоти за пореден път доказа, че е много тежък съперник и играе балансирано. Тимът няма загуба дотук в турнира и оглавява групата с шест точки (една победа и три равенства). "Наполи" има по-добри показатели от "Ливърпул", независимо че двата...

Икарди спаси Интер срещу Барселона, ПСЖ и Наполи с ново равенство

https://www.actualno.com/football/ikardi-spasi-inter-sreshtu-barselona-psj-i-napoli-s-novo-ravenstvo-news_704587.html

Тази вечер се изиграха 8 вълнуващи двубоя в Шампионска лига, като най-изненадващият резултат бе в Сърбия. Цървена звезда успя да шокира Ливърпул и победи с 2:0. Малко по-късно в същата група Наполи и ПСЖ завършиха 1:1 и по този начин всичко остава много завързано и всеки един тим има шанс да се класира.  Интер пък успя в последните минути да отнеме победата от Барселона, като Мауро Икарди вкара за 1:1 на препълнения "Сан Сиро". Барселона победи Интер в последния си мач от гру

Препоръчваме ви: "Богът на касапницата" в Народен театър

https://offnews.bg//kultura/preporachvame-vi-bogat-na-kasapnitcata-v-naroden-teatar-691435.html

Постановката "Богът на касапницата" се играе днес от 19.00 ч. на Камерна сцена в Народен театър "Иван Вазов".

Пиесата е на популярната френска писателка и драматург Ясмина Реза и е носител на престижните награди "Тони" и "Лорънс Оливие".

Сюжетът ще преведе зрителите през драматични обрати в срещата на две родителски двойки, които обсъждат разпрата между техните единайсетгодишни синове, при която едно от момчетата, наречено „доносник“, счупва с пръчка два зъба на другото.

Постепенно, не без помощта на предложената от семейство Рей бутилка уиски, сдържаните и любезни отношения губят от блясъка си, а родителите заприличват все повече на децата си – безразсъдни, избухливи, нападателни. Бавно и застрашително иззад маската на благоприличието наднича Богът на касапницата.

Владимир Карамазов, Юлиан Вергов, Александра Василева, Радена Вълканова са актьорите, които пресъздават метаморфозата, която всеки родител може да преживее. 

Паника! Общинският служител Асен Панков изчезна мистериозно! Полицията в Петрич на крак!

http://www.struma.com/obshtestvo/panika-obshtinskiyat-slujitel-asen-pankov-izchezna-misteriozno-policiyata-v-petrich_141589/

Полицията в Петрич бе вдигната на крак днес следобед,след сигнал,че 60- годишният дългогодишен общински служител Асен Панков е изчезнал мистериозно. Близките му подали сигнал ,че от обяд той не се е прибирал,не отговарял на мобилния си телефон.

Семейството му , близки и роднини са в паника, тъй като подобно поведение не му е присъщо. 60-годишният мъж, днес около обяд е излязъл от дома си с личния си автомобил,марка "Опел Корса" с регистрационен номер Е 0758. и до този...

Продължава

Затварят пътищата през зимата, за да няма бедстващи хора

https://petel.bg/Zatvaryat-patishhata-prez-zimata--za-da-nyama-bedstvashhi-hora__290177

Канал 3 Регионалният министър Петя Аврамова отчете, че е добра организацията за посрещане на зимния сезон и почистването на републик...

В България е открито 6 Велико народно събрание

https://www.actualno.com/chronicles/v-bylgarija-e-otkrito-6-veliko-narodno-sybranie-news_704357.html

VI Велико Народно събрание е българско Велико народно събрание, което заседава от 7 ноември 1946 г. до 21 октомври 1949 г. Основната му задача е окончателното премахване на Търновската конституция и юридическото утвърждаване на комунистически режим чрез Димитровската конституция.По време на заседанията му е окончателно ликвидирана парламентарната опозиция в страната. Изборите за 6 Велико народно събрание се провеждат на 27 октомври 1946 г. Те са насрочени със специален Закон за допитване до нар

Спечелете пътуване към мечтаната дестинация с Lufthansa и вземете 10 приятели

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7138587

Спечелете пътуване към мечтаната дестинация с Lufthansa и вземете 10 приятелиНяма нищо по-хубаво от едно пътуване с приятели или семейството. Всъщност има - безплатно пътуване с приятели или семейството. Германската авиокомпания Lufthansa организира игра “SayYesToTheWorld”, в която може да спечелите билети за вас и до 10 приятеля до дестинация по ваше желание - всяка една точка на света,

Страници: 1 | 2

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване