11/07/18 03:08
(http://www.clubz.bg/)

5,30 часа: Републиканците спечелиха мнозинство в Сената на САЩ

Републиканците спечелиха мнозинство в Сената на САЩ и вече имат 50 места срещу 38 за демократите при първите резултати от преброяването на гласовете, съобщи Си Ен Ен. За да имат пълен контрол на тях им трябва само още едно мсто, което те очевидно ще вземат до края на преброяването. 

Това са резултатите в 5,30 часа българско време тази сутрин.

Демократите имат спечелени 127 места срещу 129 за републиканците в Камарата на представителите, показват първите резултати от преброяването на гласовете, съобщава Си Ен Ен. За да имат мнозинство партиите трябва да съберат над 218 депутата в Долната камара на Конгреса.

Американците гласуват на междинни избори за обновяване на Камарата на представителите и една трета от Сената.

Александрия Оказио-Кортез, прогресивната демократка от Ню Йорк, победи на междинните избори и станd най-младата жена в историята, избирана в Камарата на представителите на САЩ, съобщи ДПА.
Двадесет и девет годишната Оказио-Кортез води предизборна кампания в подкрепа на имигрантите, на работниците и се застъпи за идеята за всеобща система за здравеопазване под ръководството на правителството.
Тя е свързана с прогресивното крило на бившия кандидат за президент и сенатор от Върмонт Бърни Сандърс и участва в предизборни прояви в няколко града, подкрепяйки други кандидати от своя лагер.

Самият Бърни Сандърс бе очаквано преизбран вчера за сенатор от щата Върмонт. Това показват прогнозни резултати, съобщени от вестниците "Вашингтон пост", "Ню Йорк таймс" и телевизия Си Ен Ен. 
Това ще бъде трети мандат като сенатор от малкия североизточен щат за 77-годишния Сандърс, който бе избран за пръв път през 2006 г., а след това преизбран през 2012 г. 
Сандърс, който участва в изборите като независим кандидат, взе участие в първичните избори за кандидат-президент на Демократическата партия през 2016 г., но бе победен от Хилъри Клинтън. Той е един от най-влиятелните представители на американската левица и често критикува настоящия президент Доналд Тръмп.
В щата Вирджиния без изненада бе преизбран за сенатор Тим Кейн, показват прогнозни резултати на Си Ен Ен и екзитполове. Кейн бе кандидат за вицепрезидент на Демократическата партия на изборите през 2016 г., спечелени от републиканеца Тръмп. 

Демократът Джо Донъли губи мястото си в американския Сенат, показват прогнозни резултати, представени от телевизиите Ей Би Си и Ен Би Си, предаде ДПА.
Републиканецът Майк Браун печели вота в този щат, чиято икономика се крепи на промишлеността и селското стопанство, предаде Франс прес.
Джо Манчин пък запази мястото си в Сената във вота в Западна Вирджиния - щат, който президентът Доналд Тръмп спечели през 2016 г.
Демократите не успяха да се противопоставят републиканеца Анди Бар в Кентъки в ключова надпревара за Камарата на представителите.

Демократът Робърт О'Рорк побеждава на изборите за сенатор от щата Тексас, показват прогнозни резултати на Си Ен Ен.
Той събира 52,7 процента от гласовете, а соченият за фаворит негов съперник, републиканецът Тед Круз - 46,6 процента.
Демократите удържаха и важна победа в Ню Джърси, където Боб Менендес бе преизбран за сенатор, побеждавайки републиканеца Боб Хюджин, съобщиха телевизиите Ен Би Си и Ей Би Си, цитирани от Франс прес.
Това носи облекчение за Демократическата партия, която се боеше, че обвиненията в корупция срещу Менендес може да му костват мястото в Сената.

Републиканецът Джош Холи побеждава на изборите в щата Мисури за американския Сенат досегашната сенаторка от Демократическата партия Клеър Маккаскъл, показват прогнозни резултати на Си Ен Ен и екзитполове, предаде ТАСС.
Холи е събрал 61,4 на сто от гласовете, а съперничката му Маккаскъл е била подкрепена от 35,9 процента от избирателите. Още няма официална информация за изхода от изборите в Мисури за горна камара на Конгреса на САЩ.
Мисури се смята от американските политолози за един от колебаещите се щати на тези междинни избори за Сенат.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване