11/17/18 12:01
(http://www.clubz.bg/)

Протест срещу поскъпване на горивата блокира Франция

Хиляди Французи днес блокират пътища и населени места в протест срещу данък върху въглеродните емсии, който повишава цената на горивата. Властите очакват блокади на 1 500 места, съобщи вътрешният министър Кристоф Кастанер.

Досега има една убита жена и няколко ранени. Фаталният инцидент е станал в Савоя (югоизточна Франция), когато шофьорка на лека кола е блъснала 50-годишна участничка в протестите. Водачката е в шок и е задържана. Тя изпаднала в паника и неволно блъснала жертвата, когато протестиращи започнали да удрят по стъклата на колата, в която возела болното си дете към поликлиника. 

Протестиращите наричат движението си "жълтите жилетки" (gilets jaunes) по името на сигналните жилетки, които всеки водач трябва да има в автомобила си за извънредни ситуации. Те се се организирали във Фейсбук, където петиция на 32-годишната Присила Людоски е събрала 850 000 подписа. Според "Журнал дю диманш" акцията може да прерасне в по-широко движение срещу данъците, които тежат на покупателната способност.

Министър-председателят Едуар Филип каза, че гражданите имат право да протестират, но да блокират страната е незаконно. Необявените и неразрешените от властите демонстрации се наказват със затвор до шест месеца и глоба до 7 500 евро. Блокирането на пътища отворени за движение може да донесе наказание до две години лишаване от свобода и глоба до 4 500 евро. Закриването на номер на автомобил се наказва с глоба от 135 до 750 евро.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване