11/19/18 20:10
(http://pik.bg)

Анализаторът Тихомир Безлов: Около 120 000 души са получили български документи

Анализаторът Тихомир Безлов: Около 120 000 души са получили български документи

Не знам доколко бърза проверка може да покаже процента от подобни нарушения, защото знаем за някакъв брой сънародници от български произход, които са получили документи – 115-120 000 души. Въпросът е какъв процент от тези документи са на хора без произход. Това каза в ефира на БНР Тихомир Безлов – старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията, по повод разпоредената от министър-председателя Бойко Борисов проверка на издадените български документи за самоличност на чужди граждани през последните пет години. Българските документи за самоличност са станали ценни още с отпадането на шенгенските визи, коментира анализаторът.

„Сега темата са българите в чужбина, но има и други канали, които периодично се коментират, например бракове, чужди студенти… Не знам дали тази група ще влезе в това изследването. При инвеститорите също е интересен въпросът доколко действително техните инвестиции са реални, има ли някакви форми на заобикаляне. Гледаме като статистика, че те са много малко като брой“, поясни Безлов.

Темата с неистинските документите за самоличност е актуална в целия ЕС, каза Безлов и се позова на журналистическо разследване за цените на паспорт в различните европейски страни, обхванало Унгария, Полша, Румъния и др. Според това изследване, българските документи са били „относително евтини“.

Ако българското гражданство е било неправомерно дадено, би трябвало документът да може да се анулира, смята Безлов. Въпросът е как това може да се докаже.

„Един от проблемите е, че този тип документи създават проблеми – периодично се коментират в западноевропейски медии, а предполагам и между службите – за рискови лица, които минават през тези канали. Всъщност, по-скоро проблемът е да не генерирате нови рискове“, каза анализаторът.

Безлов изрази опасения, че заради скандала с документите, най-вероятно процедурата за получаването на българска самоличност е спряла дори за изрядните ни сънародници. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване