11/19/18 10:59
(http://www.clubz.bg/)

Арестуват шефа на Renault-Nissan-Mitsubishi

Nissan Motor Co ще освободи президента на компанията Карлос Гон и той ще бъде арестуван, защото е декларирал по-малки от получаваните възнаграждения и е използвал за лични цели пари на фирмата, съобщават Reuters, AFP и Bloomberg.

До тези разкрития е довело няколкомесечно разследване на Гон и директора Грег Кели и те ще бъдат отстранени от длъжност, съобщи компанията в изявление.

Гон  ще бъде арестуван в Токио по подозрение, че е нарушил японските финансови закони, предаде Asahi, цитиран от Bloomberg. Всекидневникът твърди, че Гон е сътрудничил на прокурорите.

Шейсет и четири-годишният бразилец от ливански произход и с френско гражданство е един от най-големите автомобилостроителни босове в света. Той създаде партньорството на Renault и Nissan през 1999 година и спаси втория тогава автомобилостроител в Япония от фалит. Неотдавна под негово ръководство към групата се присъедини и Miutsubishi Motors Corp.

Акциите на Renault паднаха с 13 процента в Париж, а книжата на Nissan се сринаха с 12 процента във Франкфурт.

Френското финансово министерство отказа коментар, съобщи Bloomberg. Френската държава държи 15-процентов дял в Renault.

Гон напусна поста на главен изпълнителен директор в Nissan миналата година, че може да подаде оставка от същия пост в Renault преди края на четиригодишния му мандат, който изтича през 2022.  Renault и Nissan обмислят дали да задълбочат сътрудничеството си с евентуално сливане или под друга форма. Те си дадоха две години да размислят над идеята.

 

Публикувана на 11/19/18 10:59 http://clubz.bg/76029-arestuvat_shefa_na_renault_nissan_mitsubishi

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване