11/19/18 12:59
(transmedia.bg)

Как гръцките пенсионери заобичаха една от най-бедните страни в Европа – България

Докато гледат как доходите им се съкращават непрекъснато, някои от гръцките пенсионери са намерили решение и се преместват в една от най-бедните страни в Европа – България. Това пише в свой текст американската агенция Bloomberg.

„Да вземем за пример Джордж, който е на 75 години. След като съпругата му почина преди пет години, той отдаде под наем апартамента си в Солун, втория по големина град в страната, опакова багажа си и се премести в столицата на България. Там месечната му пенсия от 800 евро му позволява да „живее като цар“, пише Bloomberg.

„Разбира се, че има трудности с адаптирането и приятелите“, каза Джордж, който не поискал да спомене фамилното си име пред Bloomberg, страхувайки се, че ще бъде преследван от гръцките данъчни власти. „С парите, които спестявам, мога често да се връщам в Гърция и също имам възможност да пътувам“, казва той.

Гърция е сред най-популярните дестинации за пенсиониране на други европейци. Но сега собствените й по-възрастни граждани като Джордж се опитват да живеят в по-евтиния съсед, след като видяха как пенсиите им бяха съкратени поне 20 пъти по време на продължителна дългова криза.

Те могат да се радват, че са направили това, тъй като пенсионерите отново се намират в центъра на потенциален сблъсък на Гърция с кредиторите й, първият от излизането от на страната от спасителния план през август.

Премиерът Алексис Ципрас рискува да създаде впечатление за отстъпление от реформите, тъй като се опитва да избегне изпълнението на планираните съкращения в пенсиите. Те трябва да влязат в сила следващата година.

Бюджетът на Гърция, представен на Европейската комисия на 15 октомври, включва сценарий без съкращения на пенсиите, договорени през 2017 г. след месеци на преговори. Правителството вярва, че и без такива съкращения страната може да постигне целта си за бюджетен излишък преди обслужването на дълга при растеж от 3.5% на Брутния вътрешен продукт. Решението по този въпрос ще бъде взето до края на ноември..

Българската примамка

Междувременно гръцките пенсионери правят рационален избор, като се преместват в България. През 2017 г. според данните на Евростат разходите за живот в Гърция са почти двойно по-ниски от тези в в България –  е най-ниското равнище в ЕС, пише Bloomberg.

Американското икономическо издание признава, че няма достатъчно данни, за да се каже колко широко се разпространява феноменът с преместването на гръцките пенсионери на север. Но бързо сравнение на цените показва, че България наистина е евтина дестинация. Бензин струва 1.15 евро на литър в София, в сравнение с около 1,60 евро в Атина, билетът за метро струва 80 евроцента в сравнение с 1,40 евро. Таксите за мобилни телефони са наполовина в Гърция.

„Като цяло животът е с 30% по-евтин, отколкото в Гърция, ако решите да останете в София, Бургас или Пловдив“, каза Джордж и добавя –  „В по-малките градове или села животът е дори по-евтин.“

Много по-евтино

България се присъедини към ЕС през 2007 г. и оттогава нараства със среден годишен темп от 2,4%, припомня Bloomberg.

Бившата комунистическа страна с население от 7 милиона души, остава най-бедната държава-членка на ЕС. До юли 2019 г. се надява да се присъедини към ERM-2, чакалнята за влизане в еврозоната. Тя изпълнява официалните критерии, за да стане 20-ият член на еврозоната, предвид стабилните си публични финанси, въпреки че инфлацията през септември се повиши до пет години с 3.6%, което може да усложни пътя й.

Все пак тези повишения на цените не са достатъчни, за да се стреснат Никос. 71-годишният гръцки гражданин, който също не искаше да даде фамилното си име, сочи, че хлябът струва 60 евроцента, храната на ресторанта рядко надвишава 10 евро. Той е наел за 200 евро апартамент с една спалня в добър квартал на София и „се наслаждава на живота си като пенсионер в България“.

Никос вижда, че пенсията му е намаляла с 45% от време на кризата на около 1100 евро и би могла да се съкрати, ако гръцките кредитори от еврозоната принудят правителството на Ципрас да продължи с повече съкращения на пенсиите.

„Все още живея много удобно тук, въпреки големия спад, тъй като цените на всички стоки и услуги са много по-ниски от Гърция“, каза Никос. „Сега рядко идвам в Атина. Синът често посещава и винаги намира и купува неща, които са по-скъпи в Гърция. „

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване