11/19/18 12:15
(transmedia.bg)

Не плачете за Валери Симеонов

 

Върху хората, върху всички хора, върху целия човешкия род тегне eдно изначално проклятие. То не е описано нито в библията, нито в корана, нито в което и да било свещено писание. Което не прави проклятието по-малко проклето.

Хората са обречени да живеят заедно – това проклятие може би e по-страшно от библейското „и с пот ще си изкарваш хляба“. Ако не са заедно, хората загиват. Един по един или на тълпи-на тълпи (това в случай на война).

За да намалят донякъде тегобите на изначалното проклятие, за да притъпят донякъде всекидневния му и понякога ужасяващ гнет, хората са измислили разни правила. С които все пак успяват да живеят един до друг, един чрез друг, един за друг, а понякога и един връз друг.

Повечето от тези правила са записани в  конституции, закони, учредителни устави, наказателни кодекси, правилници за уличното движение и ред за ползване на градския транспорт. И или пък се предават устно от поколение на поколение като обичайно право.

Някои от тези правила се подразбират от само себе си и са толкова естествени, че дори няма нужда да бъдат записвани. Не може например както си вървиш по улицата, да плюеш върху лицата на хората. И въобще да ги плюеш. И да повръщаш върху тях. Не може като видиш някое по-засукано маце, да си извадиш удовете и да го заонождаш, защото си му се меракландисал. Не може като видиш някой старец с бастун да му ритнеш бастуна, та той да започне да се криви и като се катурне, да се запревиваш от смях, защото така го разбираш ти веселието. Не може като видиш някое дете, да започнеш да му пляскаш шамари, защото ти е скучно. Или да му вземеш закуската, защото си гладен. Не можеш да обиждаш инвалиди и да ги наричаш примерно „сакати уроди”, защото ти развалят гледката. Не може да буташ бабички, защото носят шалвари, защото са нелегални или защото си патриот. Не можеш да обиждаш хората с увреждания, още по-малко пък техните майки, защото не си на кеф, защото такива са ти възгледите или пък защото такова ти е възпитанието.

Валери Симеонов имал бил много достойнства. Бил единственият антипутинист в правителството. Единственият, който казал истината за руския патриарх. Бил честен и откровен, макар и груб. „Сед бът тру” – както пеят „Металика”.

Добре, нека е така. Нека ВеСе има много достойнства. Нека да единственият истински антипутинист в правителството. (Ма тогава защо е ортак на Волен Сидеров, а ?) Нека е единственият български политик, казал истината за руския патриарх – че е треторазрядно ченге. Нека всичко това е вярно.

Но тогава е вярно и друго. Ако хората спазват разни правила, за да могат да се търпят, да се понасят и да живеят заедно, то политиците са длъжни да спазват правилата още по-ревностно. Защото са представители на много хора. Ако един политик ритне бастуна на някой сакат старец, това значи, че много хора са го ритнали. Ако продължат да смятат същия този политик за свой представител. Ако един политик бутне бабичка, или наругае майки на деца с увреждания, това значи, че много българи са го направили. Не само привържениците на НФСБ, които са съгласни Валери Симеонов да им бъде водач, но и всички българи, които са съгласни той да им бъде вицепремиер.

Това е представителната демокрация, това е отговорността, такива са правилата.

Валери Симеонов наруши едно от основните правила на човешкото общуване. Едно от онези правила, което отличава не само варварите от цивилизованите хора, но и човешкия род от животинските видове.

По дяволите, дори някои гръбначни животни, примерно слоновете, видят ли свой ранен събрат (слон с увреждания), гледат да му помогнат, а не да го стъпчат.

Нахвърлят се върху ранените и безпомощни представители на своя вид някои акули. Не всички, само някои. И кокошките. Като заколиш кокошка и я оставиш на двора при нейните посестрими, те се настървяват от кръвта й и започват да я кълват. Но като цяло далеч не всички биологични видове бият, бутат, обиждат, унижават, кълват и нараняват представителите на своя род и вид.

И айде стига моля ви се – Решетников му бил виновен на Валери Симеонов. Негов бил пъкленият замисъл – Валери да бутне бабичка и да наругае майките, та хората да възнегодуват и единственият смелчага-антипутинист в правителството да си подаде оставката. Подобни локуми разтягат иначе уж патили и умни хора. Иначе уж. (Отделен е въпросът кой и как се възползва от протестите.)

Оставката на вицепремиера Симеонов беше едно от положителните събития в обществения ни живот. Едно от малкото. Въпреки несъмнената, вездесъща и неизкоренима наша простащина, която разширява дотам границите на позволеното в обществените и човешките ни отношения, че изискаността на някои високоразвити гръбначни ни се струва направо недостижима, тази оставка засвидетелства, че все пак по нашенско хомо сапиенсите преобладават над хомо еректусите, питекантропусите и австралопитекусите, а може би и над балканотропусите.

Ако не беше тази оставка, то следващата стъпка на някой нашенски вицепремиер би могла да бъде да изпсува всички майки на майка, не само тези на деца с увреждания (сякаш щом са на деца с увреждания, няма какво да се безпокоим).

Изглежда ви като преувеличение ли? Тц, никакво преувеличение няма тук. Че един министър не изпсува ли съвсем наскоро цялата българска нация съвъкупно. И то не какъв да е министър, а министър на културата (сик). И дали цялата българска нация се впечатли? Въобще никак даже. Без малко да направи псувача академик. Като оня, дето рече на сънародниците си да духат супата, пък  го направиха доктор хонорис кауза.

Така че нидейти рива десни антипутинисти. Ако искате да имате истински застъпник за българското дело, такъв, който смело да се противопоставя на руските имперски и верски попълзновения, намерете си някой по-възпитан. Нека да не е изряден и безупречен, нито свръхизискан, ама да притежава първично едно възпитание поне. Първите седем бе, толкова ли е сложно, толкова ли е трудно да се намери такъв. Ми то голяма срамота, ако не може.

А пък Валери Симеонов може да отстоява възгледите си и като водач на партия извън правителството, щом тия, дето са го избрали за водач, преценяват, че успешно ги представлява. (Това като майтап, нали си знаем, че не партията го е избирала за водач, ами той като водач си е избрал партия. И свита, тоест народни представители. Нашенско си опако, преобърнато в лице.)

Аре.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване