11/19/18 09:38
(transmedia.bg)

Пътищата в Северозападна България са най-смъртоностните в ЕС

Най-бедният регион в Европейския съюз (ЕС) – Северозападна България, е начело и в друга негативна класация. Това е районът с най-смъртоносни пътища в целия ЕС, показват данни на Евростат за броя на загиналите, преизчислен спрямо 1 милион души, цитирани от в. „Сега“. През 2016 г. по шосетата на Северозападна България са загинали 153-има души на 1 милион население. Това е над 15 пъти повече от „отличника“ в тази класация – австрийския регион Виена, където жертвите при пътни инциденти са 10 на един милион население.

Сред най-опасните за шофиране региони попада още един български. Това е Северен Централен, който е на пето място със 132 жертви на 1 милион души население.

След Северозапада в смъртоносната класация се нарежда южният португалски регион Алентежо със 142-ма загинали на 1 милион население. Трети е белгийският регион Люксембург – 138 загинали, а четвърти е южният район на Гърция, с голям брой острови – 134 жертви на пътя на 1 милион.

България отдавна води негативната статистика за жертви при пътнотранспортни произшествия спрямо броя на населението, като си „оспорва“ първенството единствено с Румъния и в отделни години си разменя първото и второто място със северната ни съседка, припомня „Сега“. Това се случва въпреки непрекъснато внушаваните мантри за засилени проверки и нова техника за контрол и въпреки непрекъснатите промени в Закона за движение по пътищата и вдигането на размера на глобите.

Северозападният район включват областите Враца, Монтана, Видин, Плевен, Ловеч, а Северният Централен – Велико Търново, Габрово, Силистра, Разград и Русе. Това са регионите, в които няма изградена нито една магистрала, а голяма част от републиканските и особено общинските пътища са в отчайващо състояние.

Данни на Евростат наскоро показаха, че българските региони Северозападен, Югозападен и Северен Централен са провинциите и с най-ниска продължителност на живота в ЕС. Със средна продължителност на живота от 74.9 години България е с най-нисък показател и сред съседните балкански страни.

Най-кратка е продължителността на живота в ЕС в Северозападен регион на България – 73.3 години. В Югозападен регион хората живея средно 74.4 години. Толкова е продължителността на живота и в Северен Централен регион. Данните на Евростат показват, че средната продължителност на живота в ЕС е била 81 години.

В национален мащаб средната продължителност на живота в България през 2016 година е била 74.9 години, което отново я поставя в дъното по продължителност на живота в ЕС.

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване