11/19/18 06:33
(http://www.clubz.bg/)

Трайков: Изфабрикувано дело даде повод на КПКОНПИ

Бившият министър Трайчо Трайков коментира пред бТВ за пореден път внесения от антикорупционната комисия иск за отнемането на негово имущество за близо 2,4 млн. лева.

 „Аз твърдя, че комисията разполага с категорични доказателства за произхода на всяка стотинка от моето имущество, но обратна връзка от тях нямам и не съм имал”, изтъкна Трайков.

Той е научил за иска само от "избрани медии", на които явно е подадена информация (първо тя се появи в елитни средства за масово осведомяване като "Блиц", б.р.) и все още не е уведомен.

Както Клуб Z писа, бившият кандидат-президент на Реформаторския блок написа същото и в свой статус след поредния ход на КПКОНПИ и прокуратурата срещу него.

Трайков обясни, че е било странно да обяснява на чуждестранни източници, от които му се налагало да събира стари извлечения, защо в страна от ЕС ще искат информация за такъв период от време - 2007 г. Той пак напомни, че не може да спори с КПКОНПИ, защото те не казват по каква методология правят своите изводи.

"Купил съм примерно някакви акции и съм ги продал. Те не смятат като приход получените пари от продажбата, а смятат като разход следващите... И такива неща -  давам ви само пример."

Той обърна внимание, че "това което му се струва, е, че не са успели" (от комисията) да си извадят документи за приходите му от чужбина - затова им е помогнал. 

„Поводът да започне КПКОНПИ да прави тази проверка е изфабрикуваното дело за продажбата на миноритарните дялове от ЕВН, което е смехотворно. Там обвинението срещу мен е, че като министър, въпреки че не осъществявам аз продажбата, не съм я спрял, въпреки че тя е в изпълнение на Министерския съвет като мерки за подкрепа на фиска”, заяви Трайков в студиото на бТВ.

Според бившия енергиен министър няма математическа причина, поради която правителството да падне.

„Теоретично и на инат може да си стои, има и кой да го подкрепя в парламента. Не би било проблем правителството да остане. Още повече, като виждаме, че малката коалиция остана идеологически чиста сякаш. Въпреки че явно и Каракачанов е кривнал някъде от правата прокремълска линия, щом и на него му искат оставката Сидеров и Марешки”, подчерта той.

Цените на горивата падат единствено заради международните котировки на петрола, каза още в „Тази сутрин” бившият енергиен министър.

Той допълни, че преди 2-3 месеца цените са били 85-86 долара за барел и оттогава постоянно падат, като в последните дни са 65-67 долара.

При горивата част от цената на всеки литър бензин или дизел зависи от международните пазари, а друга част –  от данъците и акцизите на съответната държава, отбеляза още Трайков. По думите му в България винаги в последните 10 години акцизите и данъците са най-малка част като пропорция в цената на горивата – съответно 48% за бензина и 45% за дизела.

„Във всички европейски страни, без изключение, тези проценти са по-високи. Така че държавата няма накъде да намалява акцизите, няма и право, защото те са минимално изискваните от ЕС. Този най-нисък акциз дава по-голям марж на производителите и търговците да реализират свръхпечалба и това според мен е проблемът”, отбеляза още бившият министър.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване