11/19/18 14:08
(http://www.clubz.bg/)

Ще става ли Кондолиза Райс треньор по американски футбол?

Щатската спортна телевизия ESPN обяви, че отборът по американски футбол "Кливланд Браунс" ще интервюира Кондолиза Райс за позицията старши треньор. За няколко часа новината обиколи американските медии, при това сериозните, и на мнозина им се прииска да се случи.

Медията се позова на "сигурен източник", а спекулацията тръгна от изявление на генералния мениджър Джон Дорси, че сред набелязаните за интервюта може да има жена. Бившият държавен секретар в правителството на Джордж Буш-младши е фенка на "Браунс" - тим, който е без наставник след уволнението на Хю Джаксън насред сезона в Националната футболна лига (НФЛ) на САЩ.

Никога досега жена не е била треньорка на тим от НФЛ, дори не е интервюирана за позицията. В последните години дами започнаха да влизат в щабовете на тимове, най-вече специалистки по физическа подготовка и психоложки. В Кливланд явно търсят нестандартни решения, тъй като от години "Браунс" е най-слабият отбор в НФЛ.

През 2017 г. тимът завърши сезона без нито една победа, година по-рано взе само една, а т.г. има три успеха, шест поражения и едно равенство.

Много бързо обаче Джон Дорси и самата Кондолиза Райс отрекоха информацията на ESPN.

"Бившият щатски държавен секретар Кондолиза Райс е велик лидер, тя притежава възможно най-ярка индивидуалност и също така е фенка на "Браунс", заяви един от босовете на "Кливланд" в официално съобщение.- Аз изпитвам огромен респект към нея и адмирирам всичко, което е направила. По-рано този сезон имах честта да се срещна с нея за първи път. Нашето търсене на треньор е всеобхватно и задълбочено, но все още обсъждаме листа с кандидатите и името на секретаря Райс не е обсъждано."

Доста елегантен начин от страна на Джон Дорси да каже, че чак такава екзотика няма да се случи.

"Аз обичам моят "Браунс" и знам, че ще бъде нает опитен треньор, който да ни изведе на следващото ниво, рече Райс във Фейсбук. - Ако трябва да бъда сериозна, надявам се, че НФЛ ще започне да ангажира жени в треньорската професия - като старши треньори или координатори (бел. ред. това са наставниците на защитата и нападанието, те са с ранг на помощници). Не е казано, че трябва да си играл, за да разбираш спорта и да умееш да мотивираш състезателите. Важен е опитът. Време е да бъде даден шанс на опитни жени треньорки. Между другото - не съм готова за треньор, но бих искала да обявя една или две комбинации (бел. ред. треньорите нареждат на водещите си играчи в слушалки в шлемовете им каква комбинация - play, да използват - в защита и нападение) следващия сезон, стига "Браунс" да има нужда от идеи!.."

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване