Д-р Мариана Контева, управител на "Аджибадем Сити Клиник Бургас", и д-р Самуил Казаков, завеждащ Отделението по кардиохирургия: За 8 години спасихме над 2000 души след миокарден инфаркт

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7178567

Д-р Мариана Контева, управител на "Аджибадем Сити Клиник Бургас", и д-р Самуил Казаков, завеждащ Отделението по кардиохирургия: За 8 години спасихме над 2000 души след миокарден инфарктОграничихме "здравния туризъм" от Бургас, при нас вече идват пациенти от други краища на страната - Изминаха 8 години, откакто "Аджибадем Сити Клиник" стъпи в Бургас. Имате ли статистика дали и с колко е спаднала смъртността в региона благодарение на навременната намеса на вашите екипи при сърдечно-съдовите заболявания? - М.

Кои са стоте най-посещавани градски дестинации в света

https://www.dnevnik.bg/na_put/2018/12/06/3356951_koi_sa_stote_nai-poseshtavani_gradski_destinacii_v/?ref=rss


Кои са стоте най-посещавани градски дестинации в света показа класацията на Euromonitor International. Публикуваният вчера доклад на международната консултантска компания се основава на данните за реалните посещения през 2017 г. и предварителните оценки за 2018 г.<br /><br />Класацията показва, че шест от първите 10 най-посещавани градове през 2018 г. са в Азия: Хонконг и Банкок са начело на общата класация, а освен тях в десетката са Сингапур, Макао, Куала Лумпур и Шенжен. Азия...

Златка съсипа шансовете на Джизъса да види децата си

http://www.varna24.bg/news/833221.html

Отдавна се знае, че Благой Георгиев има проблеми с бившата си жена и майка на две от децата му – ...

Земетресение с 6 по Рихтер стана край австралийски остров Норфолк

https://www.24chasa.bg/novini/article/7187072

Земетресение с 6 по Рихтер стана край австралийски остров НорфолкЗеметресение с магнитуд 6 стана североизточно от австралийския остров Норфолк днес, съобщи Ройтерс, като се позовава на съобщи Геофизичния институт на САЩ. Не е обявено предупреждение за цунами, няма съобщения за щети или жертви. Епицентърът на труса бил на 681 км североизточно от остров Норфолк, на дълбочина 10 км.

Ще бъде ли купена творба на Кристо с дарението от Австралия?

http://clubz.bg/76771-shte_byde_li_kupena_tvorba_na_kristo_s_darenieto_ot_avstraliq

КУЛТУРА бг лувър 4

Как ще бъде похарчено наследството на Маргарита Занеф, завещано на Националната галерия? Това се питат мнозина творци от столичната артсцена, откакто бе оповестена последната воля на българката, живяла в Австралия и починала през 2016-а, да дари близо 2 млн. лв. на институцията.

„Все още няма откупки с парите от дарението, защото през изтеклите месеци бяха създавани правила, по които тези пари могат да се харчат“,обясни пред „Площад Славейков“ и.д. директорът на галерията Ярослава Бубнова.

По думите на Бубнова са необходими правила как и за какво да бъдат използвани парите от наследството, защото досега не е имало подобен случай, а от галерията биха искали да насърчат и други дарители да постъпят като Маргарита Занеф.

„Това изисква време, защото няма такъв прецедент – как се постъпва, как се плаща, как се уточнява авторското право и другите права, как Галерията получава със сигурност произведенията, които ще купи, до края на своето съществуване и прочие, и прочие. Националната галерия много рядко купува произведения и е много трудно да се реши как да става тази процедура“, твърди Бубнова.

Изборът какви произведения да бъдат купени ще бъде направен по системата на „двукамарен парламент“, казва директорката. Първо специалистите и уредниците от Националната галерия дават предложения, след това втора комисия от външни експерти посочва кои от предложените творби да бъдат купени.

„Ще приемаме предложения и от други авторитетни лица, но не от авторите на самите произведения, защото това създава голямо объркване“, отбеляза Бубнова.

По думите ѝ експертите от галерията не вярват, че занапред ще има редовно пари за запълване на сбирката – затова сега искат да използват наследството на г-жа Занеф за откупки, с които „да положим някакви стратегически основи, примерно да се добавят някакви направления в българското изкуство или някои автори, които досега са били без внимание по отношение на държавното колекциониране“.

На въпрос дали ще опитат да купят произведение на Кристо Ярослава Бубнова отговори, че предложението ѝ към „предишното ръководство“ било именно такова.

„Много би ми се искало да закупим не каква да е негова работа, тя трябва да е оригинална – това, което той нарича живопис, подписана с неговото участие. Иска ми се това да е опаковането на Райхстага, защото това е много символична работа за нас, в Източна Европа, преодоляването на това разделение със Запада. Това от практическа гледна точка е много сложно, честно казано, защото тези работи на Кристо са страшно популярни и почти не са на пазара“, каза и.д. директорката.

Ако бъде решено със завещаното от Маргарита Занеф да бъде купена работа на Кристо, според Бубнова парите ще стигнат за „едно нещо – и се надявам, че би ни останало и за още нещо“. Тя уточни, че този разговор е хипотетичен. Междувременно експертите от галерията вече били събрали своите предложения.

"Площад Славейков"

Тази вечер във Варна забиват Б.Т.Р.

http://www.moreto.net/novini.php?n=387084

Новия си албум "Невидими стени", както и по-старите и добре познати хитове ще представят тази вечер рок групата Б.Т.Р. във Варна, напомня Moreto.net. Концертът ще се състои в зала 1 на Фестивален и конгресен център, от 19 часа.

Днес светва коледната елха във Варна

http://www.varna24.bg/news/833271.html

Запалването на светлините на коледната елха във Варна ще бъде по традиция навръх Никулден - 6 ...

Шефът на Асоциацията на банките: Идва краят на ниските лихви

https://frognews.bg/novini/shefat-asotsiatsiiata-bankite-idva-kraiat-niskite-lihvi.html

Банковата система в България е най-стабилна в сравнение в последните 10 години и по нищо не отстъпва на средната европейска банкова система. Това обяви Петър Андронов, шеф на Асоциацията на банките в България.

Сръбски вестник: Армията на Косово ще има 5 000 войници и ще се трансформира 10 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/7187067

Сръбски вестник: Армията на Косово ще има 5 000 войници и ще се трансформира 10 годиниНамерението на Косово да създаде своя армия е централна тема в сръбския печат, предава БТА. Вестник "Блиц" цитира експерти, според които всички досегашни стъпки на властите в Прищина са съгласувани с техния най-голям съюзник на Запад - Съединените щати. Марко Савкович обаче изрази изненада, че Прищина не е реагирала на призива на държавния

Първи кадри от епичната гонка, в която шофьор с милион провинения заби юмрук в лицето на полицай

http://www.varna24.bg/news/833226.html

32-годишен мъж от Шумен с множество нарушения по Закона за движение по пътищата e задържан в ...

Индия смята да вземе още една подводница на лизинг от Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7187068

Индия смята да вземе още една подводница 
на лизинг от РусияИндия смята да вземе още една подводница на лизинг от Русия. Цената на арендата е 3,3 милиарда долара, пише "РБК", като се позовава на индийски медии. Според изданието "Индия тудей" Москва и Делхи приключват преговорите за лизинг на още една руска подводница от клас "Шчука-Б" освен взетата вече под аренда атомна подводница "Нерпа" от същия клас.

Следващото поколение ДВГ на VW ще е последното

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/sledvashtoto-pokolenie-dvg-na-vw-shte-e-poslednoto-6089620

Следващото поколение бензинови и дизелови автомобили ще започнат да се появяват през 2026 г.

Още колко години ще свети Слънцето?

https://www.actualno.com/cosmos/oshte-kolko-godini-shte-sveti-slynceto-news_710192.html

Руският учен Владимир Кузнецов заяви, че слънцето няма да изгасне още 4,5 милиарда години. Максималната възраст на една звезда се оценява на 10 милиарда години, съобщиРИА Новости. Слънцето излъчва постоянен поток от енергия. Неговата повърхностна активност е свързана с изригвания. Според Кузнецов, от гледна точка на глобалната енергия, тези емисии са незначителни, предаде БГНЕС.  В момента на звездата се извършват мащабни процеси. Когато изгори целия водород, ще започне да изгаря хели

Хакнаха новите супер камери на КАТ

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/haknaha-novite-super-kameri-na-kat

Радар - детектор ги засича, а устройството е разрешено за ползване

Дават на съд шофьорката на автомобила, който обърна автобус на „Тракия”

//dariknews.bg/novini/bylgariia/davat-na-syd-shofiorkata-na-avtomobila-kojto-obyrna-avtobus-na-trakiia-2135669

Прокуратурата ще даде на съд Цвета Таскова за катастрофата на магистрала "Тракия" от месец април по обвинение за нарушаване на правилата на движение и причинена смърт по непредпазливост.
 
На 13 април на магистралата при катастрофа между лек автомобил

Днес става ясен и.д. заместник-кмет на мястото на Крусев

//dariknews.bg/novini/bylgariia/dnes-stava-iasen-i.d.-zamestnik-kmet-na-miastoto-na-krusev-2135455

В четвъртък става ясно името на човека, който ще поеме временно задълженията на подалия оставка заместник-кмет на София Евгени Крусев, съобщи кметът Йорданка Фандъкова.

(Без)опасен уран във водата в Хасково?

http://www.varna24.bg/news/833234.html

Прокуратура и здравни власти в сблъсък – дали уранът във водата в Хасково е опасен за здравето. ...

Уволниха преподавателка, която казала на учениците, че Дядо Коледа е измислица

http://www.varna24.bg/news/833239.html

Ръководството на американско училище в град Монтвил в щата Ню Джърси отстрани от работа ...

Отмениха окончателно повишаването на акциза на горивата във Франция

http://www.cross.bg/gorivata-aktziza-stana-1590946.html

/КРОСС/ Повишаването на акциза върху горивата във Франция е окончателно отменено. Това стана ясно, след като премиерът Едуар Филип заяви пред парламента, че новият данък не е включен в бюджета за следващата година. Ден по-рано той обяви мораториум върху планираното вдигане на акциза върху горивата от 1 януари. Именно то стана причина вълната от протести в страната, довели до размирици в Париж и блокади в провинцията. Властите се опасяват от нови изстъпления в събота, за когато са планирани нови протести.

Никулден е!

http://www.varna24.bg/news/833262.html

На 6 декември православната църква и християните почитат Свети Николай Мирликийски. Празникът се ...

САЩ пращат бойни кораби в Черно море

http://www.varna24.bg/news/833268.html

Съединените щати са пристъпили към подготовка за изпращане на свои военни кораби в Черно море, ...

Експерт: Възможно е българско оръжие да "изтича" към терористи

https://dnes.dir.bg/krimi/ekspert-vazmozhno-e-balgarsko-orazhie-da-izticha-kam-teroristi

От „Арсенал“ готови да проверят произхода на задържаните вчера автомати, но засега нямат запитване

Не считате ли, че този човек като го погали папата по главата, стана Господ?

https://www.actualno.com/cite/ne-schitate-li-che-tozi-chovek-kato-go-pogali-papata-po-glavata-stana-gospod-news_710204.html

Това заяви депутатът от "Обединени патриоти" Емил Димитров-Ревизоро по адрес на лидера на "Воля" Веселин Марешки, който миналата година се срещна с папата. Димитров визира Марешки заради обвиненията на последния, че не казал на прокуратурата за дейността на "двама контрабандисти". Депутатът посъветва Марешки да се съсредоточи върху това какво прави той самият и какво не прави, а не да слага и сваля президенти и кметове.

"Тесла" ще започне да доставя "Модел 3" в Европа през февруари

http://www.varna24.bg/news/833244.html

"Тесла" ще започне да доставя своя електрически седан "Модел 3" в Европа през ...

Надцакванията преди финала в Брадъра започнаха! Вижте кои са спрягани за победители

http://www.varna24.bg/news/833250.html

Никита Джонсън най-вероятно ще бъде големият победител в тазгодишното издание на "Биг Брадър: ...

„Рождественски четения" се организират във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=387134

За 15-та поредна година, църковното настоятелство при храм „Св. Атанасий" организира „Рождественски четения" и концерт по повод предстоящия празник Рождество Христово, научи Moreto.net. Изготвена е следната програма: 9 декември 2018 г.

Изправят пред съда Цвета Таскова за трагедията с автобуса на магистрала "Тракия"

https://petel.bg/Izpravyat-pred-sada-TSveta-Taskova-za-tragediyata-s-avtobusa-na-magistrala-Trakiya__294119

Снимка Булфото Прокуратурата ще даде на съд Цвета Таскова за катастрофата на магистрала "Тракия" по обвинение за нарушаване на правила...

Петър Андронов обяви важна новина за всички хора с депозити и кредити в банките

https://petel.bg/Petar-Andronov-obyavi-vazhna-novina-za-vsichki-hora-s-depoziti-i-krediti-v-bankite__294118

Най-вероятно още следващата година лихвите ще започнат да се вдигат, като този процес ще обхване целия свят. Това каза пред bTV председател...

Манчестър Юнайтед и Арсенал поделиха точките в зрелищен мач

https://www.actualno.com/football/manchestyr-unajted-i-arsenal-podeliha-tochkite-v-zrelishten-mach-news_710205.html

Английските грандове Mанчестър Юнайтед и Арсенал не успяха да се победят и завършиха наравно 2:2 в дербито от междинния 15-и кръг на Премиършип. Гостуващият тим на "артилеристите" на два пъти повеждаше в резултата, но не съумя да удържи преднината си. Мениджърът на "червените дяволи" Жозе Моуриньо изненадващо остави на пейката Пол Погба и Ромелу Лукаку, а вместо тях се появиха Пол Погба и Антони Марсиал Арсенал поведе в 26-ата минута с гол на Шкодран Мустафи, а отговорът н

Орбан даде зелена светлина за гигантски проправителствен медиен конгломерат

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/12/06/3357204_orban_dade_zelena_svetlina_za_gigantski/?ref=rss


Унгарският премиер Виктор Орбан даде зелена светлина за създаването на гигантски проправителствен медиен конгломерат в страната, предаде "Франс прес". Агенцията отбелязва, че това е станало на фона на опасенията за медийния плурализъм в Унгария.<br /><br />Миналата седмица активите на около 500 унгарски национални и местни медии, всички те открито проправителствени, бяха прехвърлени от техните собственици на "Фондация за печата и медиите в Централна Европа". Тази...

Окончателно: Ето какви хора са задължени фирмите да наемат

http://www.varna24.bg/news/833254.html

Фирмите в България вече са длъжни да наемат хора с увреждания. Депутатите окончателно одобриха ...

Експерти: Малки предприятия ще фалират от драстичния скок в цената на тока

https://frognews.bg/novini/eksperti-malki-predpriiatiia-shte-falirat-drastichniia-skok-tsenata-toka.html

Драстичният скок в цената на тока на свободния пазар удари по бизнеса. Работодатели сигнализираха и премиерът за шоковото увеличение, а отделни предприятия ограничиха временно производството си. Стойността на мегаватчас в понеделник надхвърли 250 лева. Фирмите изчисляват, че това е 350 процента увеличение.

"Ювентус" и "Милан" ще играят за суперкупата в Саудитска Арабия въпреки напрежението

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/12/06/3357205_juventus_i_milan_shte_igraiat_za_superkupata_v/?ref=rss


Мачът за Суперкупата на Италия между "Ювентус" и "Милан" ще се играе в Саудитска Арабия. Двата състава ще спорят за отличието на 16 януари на стадиона в Джида.<br /><br />Решението беше очаквано, но се потвърди въпреки напрежението. Преди седмици "Амнести" призова италианските клубове да откажат да играят в Саудитска Арабия заради напрежението около убийството на журналиста Джамал Хашокжи.<br /><br />Ключ към решението мачът да е в Саудитска...

Какво е бъдещето на криптовалутите през 2019 г.?

https://www.investor.bg/na-fokus/441/a/kakvo-e-bydeshteto-na-kriptovalutite-prez-2019-g-273120/

През следващата година вероятно ще станем свидетели на възстановяване на пазара на криптовалути, прогнозират от Admiral Markets

Разкриха нови прегрешения на Берлускони

https://www.actualno.com/europe/razkriha-novi-pregreshenija-na-berluskoni-news_710201.html

Твърденията, че бившият италиански премиер Силвио Берлускони е платил на мароканката Карима Ел Махруг, по-известна като Руби милиони евро, за да дава фалшиви показания пред съда, бяха потвърдени от бившият адвокат на Руби Еджидио Верцини. Верцини бе защитник на Карима през 2011 г., когато в Милано започва шумният процес срещу експремиера на Италия за секс с Руби докато тя е малолетна и за злоупотреба със служебното му положение на премиер при измъкването й от ареста, където бе вкарана за кражба

Свиленски: Искаме проверка на магистрали, строени през последните 5 години

https://frognews.bg/novini/svilenski-iskame-proverka-magistrali-stroeni-prez-poslednite-5-godini.html

Искаме проверка на пътищата и магистралите, строени през последните 5 години. Посочили сме точно километрите и участъците от четирите магистрали, които са проблемни. Искаме проверката да се извърши от независими международни експерти от европейска лаборатория, за да няма спекулации. Това каза депутатът от БСП Георги Свиленски.

Американски разузнавач: Румен Радев е част от план на Путин за доминация

https://www.24chasa.bg/novini/article/7187056

Американски разузнавач: Румен Радев е част от план на Путин за доминацияБългарският президент Румен Радев е част от план на Путин за доминация, твърди американски разузнавач в книгата си. “The Plot to Destroy Democracy” (”Заговорът за разрушение на демокрацията”) е от юни тази година и е своеобразно продължение на издадената и у нас "Киберзаговорът срещу Америка". Книгата вече е бестселър на ”Ню Йорк Таймс”,

Експерти на "Арсенал" все още не са потърсени за проверка на откритите оръжия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7187057

Експерти на "Арсенал" все още не са потърсени за проверка на откритите оръжияОт казанлъшката оръжейница твърдят, че от години не произвеждат "Калашников" Експерти от казанлъшката оръжейница "Арсенал" все още не са потърсени за проверка дали заловените по време на вчерашната акция оръжия са произведени там. От ръководството заявяват още, че всичко, което се произвежда в комбината,

Легендите „Кис“ се прощават с феновете в последно турне

http://www.cross.bg/kis-grypata-taiiur-1590943.html

/КРОСС/ Американската рок-група „Кис" („Kiss") обяви своето световно турне „Краят на пътя" („End Of The Road") за прощално, напускайки сцената „на върха на своята форма". Такова изявление направи китаристът Томи Тайър в интервю за ТАСС.В рамките на турнето, което започва през януари 2019 г., „Кис" ще гостува на 11 юни в Санкт Петербург и на 13 в Москва.„Джийн, Ерик, Пол и аз решихме, че групата ни все още е добра и все още можем да правим мощни представления. Но концертите ни са все по-трудни от физическа гледна точка, отколкото например на „Ролинг Стоунс" или Пол Макартни. Затова искаме, докато все още сме във върхова форма, да направим финалното си шоу най-доброто", каза Тайър.Музикантът припомни, че основателите на групата - вокалиста Пол Стенли и баскитариста Джийн Симънс - са на около 70 години и обясни, че именно те искат да сложат край на кариерата си:„И концертите в Москва и Санкт Петербург наистина ще са последните".Според Тайър сега членовете на групата активно се подготвят за бъдещо турне, което трябва да бъде най-голямото в историята на „Кис". Шоуто ще използва нова пиротехника, а сет-листата ще включва най-добрите парчета в 45-годишната история на групата.Животът след „Кис"Самият Тайър не възнамерява да сложи край на музикалната си кариера

Изложба с всички 36 творби на Вермер става реалност, но добавена

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/12/06/3356974_izlojba_s_absoljutno_vsichki_36_tvorbi_na_vermer_stava/?ref=rss


Няма как някога един музей да успее да събере абсолютно всички произведения на нидерландския художник Йоханес Вермер. Проблемът съвсем не е в количеството. Всъщност картините му не са много - едва 36 творби са потвърдена автентичност, че са дело на талантливия автор от XVII век, известен с изобразяването на предимно битови сюжети и портрети.<br /><br />Всички те обаче са събрани в различни колекции из целия свят - не само в Амстердам и Хага, но и в Лондон, Ню Йорк, Париж и къде ли...

Вижте състоянието на пътищата в страната

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7187051

Вижте състоянието на пътищата в страната Информация за състоянието на републиканските пътища към 06:00 ч. на 06.12.2018 г. І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -6° до +6°. Времето над страната е предимно облачно. Вятър духа в областите Търговище, Перник, Силистра, Добрич, Варна, Шумен, Видин, Велико Търново, Смолян, Кърджали, Бургас и Хасково.

Отбелязваме Деня на банкера

http://www.moreto.net/novini.php?n=387136

С решение на Асоциацията на търговските банки и на БНБ от 1992 г. църковният празник Никулден се отбелязва като празник на банките и банкерите. На 27 октомври 1992 г. при откриването на втората среща на банкерите във Варна денят е обявен като Ден на българските банки.

Стартира Коледната благотворителна кампания на МВР

https://novavarna.net/2018/12/06/270610/

Инициатива е знак за сплотеност, съпричастност и отговорност към децата […] Още

Арестуваха дъщерята на основателя на китайския технологичен гигант Huawei

https://offnews.bg//sviat/arestuvaha-dashteriata-na-osnovatelia-na-kitajskia-tehnologichen-gigan-693324.html

Дъщерята на основателя на китайския гигант в областта на телекомуникациите Huawei е била арестувана в Канада и е изправена пред екстрадиция в Съединените щати.

Менг Уанхау - главен финансов директор и заместник-председател на компанията - е арестувана във Ванкувър на 1 декември, съобщи Би Би Си.

Подробности за ареста не се съобщават, но е известно, че САЩ разследват Huawei за възможно нарушаване на санкциите срещу Иран.

Посланикът на Китай в Канада протестира срещу ареста и настоя за нейното освобождаване.

Huawei обявиха, че имат малко информация за естеството на обвиненията и "не им е известно г-ца Мен да е извършила каквото и да е закононарушение".

Арестът се извършва в чувствително за отношенията между САЩ и Китай време. Двете държави са въвлечени в търговска война, в която бяха наложени взаимни мита за милиарди долари върху стоките.

Министерството на правосъдието на Канада потвърди датата и мястото на ареста и добави: "Тя е издирвана за екстрадиция от Съедините щати, а съдебно заседание във връзка с гаранцията е насрочено за петък".

Властите в САЩ към момента не коментират ареста и обвиненията.

Логиката е ясна: който цапа, плаща повече данък за кола

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7186683

Логиката е ясна: който цапа, плаща повече данък за кола 3 млрд. евро губи българската икономика годишно заради лошия въздух Ще започна с това, че не съм фен на Бойко Борисов и на ГЕРБ, там където съм могъл и съм смятал, че имам основание като автор на статии и коментари остро съм критикувал премиера и неговото правителство. Фактът, че старите коли замърсяват, е всеизвестен и неоспорим.

Ревизоро си изми ръцете с прокуратурата и не каза кои са "двамата контрабандисти"

https://www.actualno.com/crime/revizoro-si-izmi-rycete-s-prokuraturata-i-ne-kaza-koi-sa-dvamata-kontrabandisti-news_710203.html

Бурният възход на контрабандата на горива е свързан и с г-н Марешки. Той не е дистрибутор, но е купувал от такива, които месят горива със сяра. Направил съм, завел съм, представил съм всички флашки както са дошли при мен. Подал съм сигнал преди година, този икономически оператор, за който става въпрос, вече е с отнет лиценз и не работи. Това заяви депутатът от „Обединени патриоти” Емил Димитров-Ревизоро. По думите на Ревизоро пред Нова телевизия прокуратурата работела, имало

Служба „КОС“ започва проверка в завод „Арсенал“ в Казанлък

//dariknews.bg/novini/bylgariia/sluzhba-kos-zapochva-proverka-v-zavod-arsenal-v-kazanlyk-2135655

Специализираната прокуратура възложи на началника на служба „Контрол на общоопасните средства“ при главна дирекция „Национална полиция” проверка в завод „Арсенал“ в Казанлък.

Идва краят на ниските лихви, твърди председателят на асоциацията на банките

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/12/06/3357199_idva_kraiat_na_niskite_lihvi_predupredi_predsedateliat/?ref=rss


Председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов заяви пред Би Ти Ви, че най-вероятно още следващата година лихвите ще започнат да се вдигат, като този процес ще обхване целия свят. По думите му това ще е добре за хората с депозити в банките, но не и за тези, които искат да теглят кредит.<br />Той обясни, че увеличение на лихвите вече се наблюдава в САЩ. Тепърва това щяло да се случи и в Европа.<br /><br />Андронов каза още, че банковата система в България е в...

САЩ се готвят да изпратят военни кораби в Черно море

http://www.cross.bg/ykrainski-rysiya-more-1590945.html

/КРОСС/ Съединените щати са пристъпили към подготовка за изпращане на свои военни кораби в Черно море, съобщи телевизия Си Ен Ен, цитирана от ТАСС и БТАСи Ен Ен се позовала на трима представители на американските власти, според които въоръжените сили на САЩ са поискали от Държавния департамент да уведоми Турция за тези планове. Съединените щати се готвят за такава мярка "в отговор на действията на Русия против Украйна в Керченския проток". На 25 ноември Русия задържа там три украински бойни кораба и техните екипажи. На 24-мата задържани украински моряци бяха повдигнати обвинения в незаконно пресичане на руската граница, по които може да бъдат осъдени на до 6 години затвор. Те ще останат в ареста поне до 25 януари в съответствие със съдебно решение, припомня ТАСС.  От Държавния департамент са отказали коментар по въпроса. Съгласно Конвенцията от Монтрьо Съединените щати трябва да уведомят Турция най-малко 15 дни предварително за предстоящо преминаване на свои военни кораби през Босфора и Дарданелите в Черно море. В мирно време бойни кораби на нечерноморски държави могат да останат в Черно море не повече от 21 дни, отбеляза телевизия Си Ен Ен, цитирана от ТАСС. Командващият украинските военноморски сили адмирал Игор Воронченко междувременно предложи да бъде разменен за 24-мата свои сънародници, предаде ДПА. "Сърцето ми се къса, когато гледам моите войници незаконно задържани от Русия", каза той за в. "Билд"

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 10 тежки катастрофи

https://www.24chasa.bg/novini/article/7187049

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 10 тежки катастрофи
През изминалото денонощие на територията на страната са станали 10 тежки катастрофи. Дванайсет души са ранени, информира МВР. В София са регистрирани 37 леки

Румъния задържа по искане на Ердоган турски журналист за връзки с Гюлен

https://www.24chasa.bg/novini/article/7187047

Румъния задържа по искане на Ердоган турски журналист за връзки с ГюленТурски журналист от в. "Заман", заподозрян във връзки с Фетхуллах Гюлен, бе временно задържан вчера в Румъния, съобщава АП,  цитирана от БТА. Говорителят на прокуратурата Вивиана Чука уточни, че журналистът Камил Демиркая е бил задържан въз основа на искане за екстрадиция от Турция, тъй като е заподозрян в членство в терористична група.

Зукърбърг се оправдава заради планове на Facebook за търговия с лични данни

https://www.actualno.com/sciencelogy/zukyrbyrg-se-opravdava-zaradi-planove-na-facebook-za-tyrgovija-s-lichni-danni-news_710200.html

Съоснователят и изпълнителен директор на Фейсбук Марк Зукърбърг написа отговор за имейлите, показващи как от социалната мрежа предлагат на Netflix и други популярни приложения преференциален достъп до личните данни на потребителите си, въпреки че компанията уж затегна своите правила за лични данни. Британската парламентарна комисия, която разследва дали Facebook, публикува 250 страници документи на компанията. Според тях мениджърите на Facebook са имали разговори с големи компании като Netflix

110 години Научно-технически съюзи-Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=387110

На 10 декември 1908 г., по инициатива на група инженери от Пристанище Варна се свиква учредително събрание, което взема решение за създаване на дружество „Варненска техническа дружба” (ВТД) и избира за негов председател изтъкнатия специалист и общественик инж.

С коледни концерти радват жителите на Владиславово

http://budnavarna.bg/41281-s-koledni-kontserti-radvat-zhitelite-na-vladislavovo/

На два безплатни празнични концерта през месец декември кани Читалище „П. Р. Славейков 1928“ – Варна жители и гости на район „Вл. Варненчик“.

Под егидата на кмета на район „Вл. Варненчик“ – Николай Костадинов на 17 декември от 18 часа ще се състои концертът „Коледни искри!“ на Вокално студио VS Angel Voices. В него участие ще вземат колективи на Читалище „П. Р. Славейков 1928“: Балет „Vitto Dance“, Балетна школа За принцеси. Автор и водещ на събитието, което се осъществява с подкрепата на ТВ „Черно море“ е Кирил Аспарухов. Входът е свободен.

На 19 декември от 18 часа ще започне коледния концерт на читалището. Участие в проявата ще вземат  Танцов клуб „Сборенка“, Фолклорна група „Ружица“, Детски танцов ансамбъл „Китка Цвете“, Балетна школа За принцеси, Вокално студио VS Angel Voices, Балет „Vitto Dance“, Група за популярни и шлагерни песни „Морски сирени“. Входът за събитието е свободен.

Източник: chernomore.bg

Материалът С коледни концерти радват жителите на Владиславово е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Руски издания: Ще влязат ли кораби на НАТО и САЩ в Черно и Азовско море

https://www.24chasa.bg/novini/article/7187043

Руски издания: Ще влязат ли кораби на НАТО и САЩ в Черно и Азовско мореСлед украинско-руския морски инцидент край Крим президентът на Украйна Петро Порошенко не спираше да повтаря: за да не предприема Русия "агресивни действия" и занапред, в Черно и Азовско море трябва да влязат кораби на НАТО. Главната квартира на алианса обаче отправи сигнал, че не смята да предприема нищо освен това, което вече се прави,

МВР купува нови дрегери за алкохол и наркотици за 2,5 милиона лева

http://www.cross.bg/leva-alkohol-novi-1590942.html

/КРОСС/ „Пътна полиция" ще се сдобие с нови дрегери за алкохол и наркотици на приблизителна стойност от 2,5 млн. лева. Това предвиждат предложения за финансиране на проекти, свързани с безопасността на движението от фонда, в който се събират глобите на нарушителите. Предложенията са отправени след последното заседание на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата към МВР, пише Dunavmost.com. В публикуваните документи на страницата на комисията се вижда, че е необходима доставка на мундщуци за анализатори на алкохол в дъха, които са на стойност около 73 хил. лева. Трябва да се доставят и сертифицирани сравнителни материали за извършване на последваща проверка на анализатори за алкохол в дъха за 11 500 лева. По-сериозна сума ще отиде за шествалентни еднократни полеви тестове за дрога, които ще излязат на бюджета 648 хил. лева Следват и седем валентни тест-касети за други уреди за дрога, които ще са малко над 1 млн. лева. За следгаранционното обслужване на техниката са предвидени 333 хил. лева. Ще бъдат подновени и старите дрегери за алкохол, което ще струва близо 350 хил. лева. Друга интересна точка, поставена под номер 14 в публикуваното предложение е купуването на 20 нови стационарни камери за контрол на скоростта. Те ще са за около 2,4 млн. лева. Новите уреди се очаква да бъдат поставени на местата, където има концентрация на катастрофи и загинали

Ню Йоркър открива обновения си магазин във Varna Mall

https://petel.bg/Nyu-Yorkar-otkriva-obnoveniya-si-magazin-vav-Varna-Mall__294117

Водещата компания за младежка мода от Германия – Ню Йоркър, ще отвори вратите на реновирания си магазин във Varna Mall в петък, 7 декември. Точн...

Шофьор блъсна бременна жена в Хасково и избяга

https://petel.bg/SHofor-blasna-bremenna-zhena-v-Haskovo-i-izbyaga__294113

Снимка Булфото Водач на лек автомобил е ударил бременна жена в Хасково и е напуснал местопроизшествието без да окаже помощ на пострада...

Екшън план: БДЖ заменя с автобуси липсващите влакове

https://petel.bg/Ekshan-plan--BDZH-zamenya-s-avtobusi-lipsvashhite-vlakove__294112

Снимка Булфото Пътническите превози по някои от направленията е възможно да се изпълняват не от влакове, а от автобуси. Липсата на локом...

Връщат Баневи с различни полети от Франция

https://petel.bg/Vrashhat-Banevi-s-razlichni-poleti-ot-Frantsiya__294111

Eвгения и Николай Баневи, които бяха задържани във Франция, се връщат у нас с различни полети, като ще кацнат един след друг в София, съобщи ...

Бургаско БМВ избухна в пламъци в центъра на Средец

https://petel.bg/Burgasko-BMV-izbuhna-v-plamatsi-v-tsentara-na-Sredets__294116

Снимка Флагман.бг БМВ пламна като факла рано тази сутрин в центъра на  Средец. Немското возило с бургаска регистрация е било паркирано п...

Красавицата Бориса Тютюнджиева разкри как поддържа фигурата си

https://petel.bg/Krasavitsata-Borisa-Tyutyundzhieva-razkri-kak-poddarzha-figurata-si__294115

Българският модел и актриса Бориса Тютюнджиева разкри как поддържа красивата си фигура в "На кафе" при Гала. "Много пътувам, имам своя ...

Орбан слага ръка на империя от над 500 медии

https://petel.bg/Orban-slaga-raka-na-imperiya-ot-nad-500-medii__294114

Снимка Уикипедия Унгарският премиер Виктор Орбан лично разреши създаването на гигантска проправителствена медийна империя в страната...

Малките фирми било добре да минат към регулирания пазар на тока, за да оцелеят

https://www.24chasa.bg/novini/article/7187046

Малките фирми било добре да минат към регулирания пазар на тока, за да оцелеят Рязката цена на тока за бизнеса може да доведе до фалит на фирми, особени на по-малките, а частните потребители да не си правят илюзии, че рано или късно токът и за тях ще скочи. Това обяви през Би Ти Ви зам-шефът на Асоциацията на индустриалния капитал в България Румен Радев. При тези цени или фирмите ще работят на загуба или ще затворят,

Хампарцумян с добра новина - лихвите по кредитите няма да скочат драстично

https://pik.bg/хампарцумян-с-добра-новина---лихвите-по-кредитите-няма-да-скочат-драстично-news801878.html

Хампарцумян с добра новина - лихвите по кредитите няма да скочат драстично

България като икономика е 5-6 пъти по-голяма спрямо 1990 г., когато излязохме от комунизма фалирали. Като цяло българите не сме задлъжнели. Това коментира банкерът Левон Хампарцумян пред БНТ.

"Няма да видим драматично увеличение на лихвите по кредити. Трябва да има винаги буфер", призова банкерът. Според него лихвите ще бъдат в абсолютно поносими нива.

В България лошите кредити са 8-9%. Хампарцумян коментира, че банките в момента имат по-консервативен подход при отпускането на кредити спрямо 2007-2008 г.

Ексклузивни Коледни промоции на апартаменти от Явор АД!

http://www.moreto.net/novini.php?n=387100

Само до края на месец Декември, Варненския инвеститор в строителството Явор АД предлага на своите клиенти, изключителни Коледни намаления на цените на апартаментите в Жилищен комплекс БРИЗ ПАНОРАМА и Сграда МЛАДОСТ. Освен това, цените на всички жилища в Жилищен комплекс АЗИМУТ остават много изгодни до края на годината.

Атлантическият съвет: България спешно се нуждае от нова ескадрила изтребители

https://terminal3.bg/atlanticheskijat-savet-balgarija-speshno-se-nuzhdae-ot-nova-eskadrila-iztrebiteli/

Бавенето на закупуването на нови изтребители застрашава националната сигурност на страната, заявава Атлантическия съвет на България, чиято позиция публикуваме. 

Атлантическият съвет на България (АСБ) със загриженост следи забавянето на процедурата за избор на многоцелеви изтребител за българските ВВС. Правителството на Република България и Министерството на отбраната не успяха да изпълнят плана си до края на 2018 г. да бъде сключен договор за доставка на новите бойните самолети.  Вече три години законът за бюджета предвижда финансови средства за реализацията на този приоритетен проект, но те се използват за други цели. В резултат ВВС изпълняват национални и съюзни задачи с нарастващ риск и все по-мрачни перспективи за бъдещето на бойната авиация. Същевременно, изразяваме още веднъж нашите резерви за сключване на първоначален договор за 8-9 самолета , а не за цяла ескадрила от 14 или 16 самолета, каквато е практиката в съюзни държави.

Оценявайки по наличната публична информация трите получени оферти от САЩ и Швеция за новопроизведени многофункционални изтребители и от Италия за използвани изтребители, както и заявеното предпочитание от българския премиер самолетите да са новопроизведени, Атлантическият съвет на България изразява своята увереност, че най-добрия избор за България са самолетите Ф-16 блок 70/72.

Нашата увереност е основана на следните аргументи:

  1. Самолетите Ф-16 са на въоръжение в 11 европейски страни от НАТО и в Европа е изградена цялостна мрежа от летищна, обслужваща и ремонтна инфраструктура
  • Съседните на България съюзни държави (Гърция, Турция и Румъния), както и Полша оперират с Ф-16. Словакия и Хърватия също избраха Ф-16 за своите ВВС. Големият брой Ф-16 в Европа осигурява гарантирана последваща модернизация на самолета на по-ниска цена;
  • Многоцелевият изтребител Ф-16 може да оперира с изтребители Ф-22 и Ф-35 от 5-то поколение и осигурява най-плавния преход при усвояването им, като Ф-35 вече постъпва на въоръжение в няколко европейски съюзни страни;
  • В сравнение с останалите предложени самолети, Ф-16 най-пълно е доказал своите качества в реални въздушни операции;
  • Като гранична държава на НАТО и ЕС и със значителна морска акватория, както и предвид предизвикателствата на стратегическата среда сега и в бъдеще, България се нуждае от изтребител с по-голям тактически радиус и по-голяма продължителност на полет за дежурство в зони на значително отдалечение от летището за базиране. Освен това България се нуждае не само от самолети за охрана на въздушното пространство (Air Policing), но и за участие в по-сложни операции в съюзен формат, в които горепосочените характеристики са от решаващо значение.
  1. Летателно-тактическите характеристики на Ф-16 блок 70/72 са по-добри от тези на Грипен C/D
  • Ф-16 блок 70/72 е с по-мощен двигател, притежава по-висока скороподемност, по-голямо ускорение и е с 1.9 пъти по-голям обем гориво във вътрешните резервоари в сравнение с Грипен C/D, което му осигурява по-малка зависимост от въздушно дозареждане с гориво;
  • Ф-16 блок 70/72 има максимален тактически радиус на действие от 1570 км, който е почти 2 пъти по-голям от този на Грипен C/D;
  • Самолетът притежава много добра маневреност, особено във вертикална плоскост;
  • Самолетът е оборудван с автоматична система за предотвратяване на сблъсък със земната (морска) повърхност;
  • Ф-16 блок 70/72 ще изпълнява по-добре функциите си в Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО.
  1. Ф-16 блок 70/72 може да използва голямо разнообразие от съвременно въоръжение, разузнавателно и защитно оборудване
  • На самолета има 9 фиксирани точки за подкачване на въоръжение, с което в един полет може да нанася удари по въздушни, морски и наземни цели;
  • На самолета могат да се подкачат най-съвременните управляеми ракети клас „въздух-въздух“ с малък и среден обсег;
  • На самолета може да се подкачва голямо разнообразие от въоръжение за удари по наземни цели, включително крилати ракети с голям обсег;
  • Самолетът може да носи максимален боен товар от 7 350 кг, което е 1.5 пъти повече от Грипен C/D.
  1. Самолет Ф-16 блок 70/72 е с най-съвременна авионика, навигационно и комуникационно оборудване
  • Ф-16 блок 70/72 е оборудван с най-съвременен многофункционален радар с АФАР, който има способностите на самолет от пето поколение и който може да съпровожда едновременно над 20 въздушни и земни (морски) цели, с което значително превъзхожда Грипен C/D;
  • Радарът на самолета може да открива въздушни цели на 160 км и големи наземни (морски) цели на разстояние над 290 км;
  • Ф-16 блок 70/72 е оборудван с най-съвременно навигационно оборудване и високо защитена система за обмен на тактическа информация Link 16;
  • Самолетът разполага със съвременни системи за опознаване „свой-чужд“, радиоелектронна защита и способности за водене на електронна война.
  1. Самолет Ф-16 блок 70/72 има експлоатационен ресурс от 12 000 ч., в сравнение с Грипен C/D от 8 000 ч.
  • При годишен нальот на самолет от 200 ч., жизненият цикъл на самолета достига до 60 години;
  • При годишен нальот на самолет от 250 ч., жизненият цикъл на самолета достига до 48 години;
  • По-големите експлоатационни разходи на Ф-16 блок 70/72 за час полет, в сравнение с Грипен С/Д, се компенсират не само от по-добрите бойни възможности, но и от по-дългия жизнен цикъл на самолета. Тук следва да се има предвид и възможността за сътрудничество при поддръжката със съседните страни от НАТО, опериращи Ф-16, което ще доведе до оптимизиране на разходите до края на жизнения цикъл.

Поради надеждността и перспективата на самолетите Ф-16 блок 70/72, АСБ настоява за възможно най-бързо приключване на процедурата по избор и сключване договор за доставка на този тип боен самолет, максимално отговарящ на стандартите на НАТО.

АСБ счита, че българското правителството не трябва да се изкушава от примамливи оферти за по-широко индустриално сътрудничество, за сметка на качествата и бойните възможности на избрания самолет.

АСБ настоява също така, до закупуването и постигането на необходимата оперативна готовност на екипажите на новия изтребител, да бъдат разширявани възможностите за осъществяване на съвместна охрана със съюзни държави на българското въздушно пространство в рамките на Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО.

Необходимо е също така да се приеме и ускорен график за снемане от въоръжение и реализация на пазара на МиГ-29 и Су-25, като получените от продажбата средства бъдат използвани за ускорено въвеждане на въоръжение на новите бойни самолети, придобиване на нови радари и на модерни зенитно-ракетни комплекси.

АТЛАНТИЧЕСКИ СЪВЕТ НА БЪЛГАРИЯ

Програма „Национална и международна сигурност

Канада арестува дъщерята на основателя на Huawei по искане на САЩ

https://www.investor.bg/harduer/459/a/kanada-arestuva-dyshteriata-na-osnovatelia-na-huawei-po-iskane-na-sasht-273149/

Вашингтон настоява Мън Уандзоу, която е финансов директор на китайския концерн, да бъде екстрадирана в страната

В кои случаи трябва да се обърнем за помощ към психолог?

https://www.actualno.com/curious/v-koi-sluchai-trjabva-da-se-obyrnem-za-pomosht-kym-psiholog-news_710191.html

При понижено настроение за по-дълго време трябва да се потърси консултация със специалист. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна д-р Далия Пискулийска, клиничен психолог в Медицински център SanaMedic – Варна. "При чувство за вина, страх и напрежение е необходима консултация с психолог. Това не означава, че консултирайки се с психолог, даден човек е луд, както често се приема. Напротив, това е адекватният начин да се погрижим за себе си. Всичко

Саудитският посланик в САЩ, брат на престолонаследника, се завърна във Вашингтон

https://www.24chasa.bg/novini/article/7187040

Саудитският посланик в САЩ, брат на престолонаследника, се завърна във ВашингтонПосланикът на Саудитска Арабия в Съединените щати Халед бин Салман, брат на престолонаследника принц Мохамед бин Салман, се е завърнал във Вашингтон, предаде Франс прес, като се позова на дипломатически източник. Саудитският посланик отпътува от САЩ малко след като влиятелният му брат бе обвинен за убийството на журналиста Джамал Хашоги в

Финансовият директор на Huawei е арестувана в Канада по искане на САЩ

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/12/06/3357196_finansoviiat_direktor_na_huawei_e_arestuvana_v_kanada/?ref=rss


Финансовият директор на китайската технологична компания Huawei бе арестувана в Канада по искане на САЩ заради подозрения, че е нарушила американските санкции срещу Иран, съобщава БТА. Новината бе съобщена от канадски вестник и потвърдена от министерството на правосъдието.<br /><br />Мън Ванчжоу е била задържана на 1 декември във Ванкувър. За утре е насрочено съдебно заседание за евентуалното пускане на китайката под гаранция.<br /><br />Освен финансов директор на Huawei...

Празнуваме Никулден

http://www.cross.bg/nikola-nikylden-sveti-1590944.html

/КРОСС/ Никулден е! Над 2 милиона българи празнуват. Имениците са около 200 000, но Свети Никола е и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите. По традиция на трапезата присъства ястие от риба - пълнен шаран или рибник. В деня на Свети Никола на масата слагаме и постни ястия.    

Фирма на Цветан Василев - осъдена да върне 125 млн. евро на КТБ

http://clubz.bg/76770-firma_na_cvetan_vasilev_osydena_da_vyrne_125_mln_evro_na_ktb

Снимка стопкадър TV7

Софийският градски съд е осъдил на първа инстанция свързаната с банкера Цветан Василев люксембургска фирма V2 Investment. Тя трябва да върне 125 млн. евро заеми на КТБ, става ясно от решението. То е било взето на 3 декември след жалба на синдиците на КТБ Кристи Маринова и Ангел Донов, съобщи "24 часа". 

Заемите са послужили на люксембургската офшорна компания да стане собственик на БТК. Средствата са дадени като кредити на няколко български компании. Те ги преразпределят и накрая стигат до дружеството V2 Investment, регистрирано в Люксембург, което купува телекома. Тогава в сделката Цветан Василев държи мажоритарния дял, а останалата част е разпределена между VTB Capital и кредиторите на БТК.

До момента нямало погасени вноски по кредитите, става ясно още от публикацията.

Очаквайте подробности

Разследването на катастрофата с 6 загинали на АМ „Тракия“ е приключило

https://zaistinata.com/%d1%80%d0%b0%d0%b7%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0%d1%81%d1%82%d1%80%d0%be%d1%84%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81-6-%d0%b7%d0%b0%d0%b3%d0%b8/

Прокуратурата съобщи, че е приключила разследването на тежката катастрофа в района на АМ „Тракия“, при която загинаха 6 души, а други 17 пътници на падналия автобус бяха ранени. Според държавното обвинение, вината е на шофьора на автомобила, блъснал автобуса по време на изпреварване. Инцидентът стана на 13 април тази година,  на АМ „Тракия“ в района […]

Румънците са най-религиозни в Европа, германците пък най-малко вярват в Бог

https://www.24chasa.bg/novini/article/7187037

Румънците са най-религиозни в Европа, германците пък най-малко вярват в БогРелигията е по-малко важна за европейците, отколкото за хората в Африка, Латинска Америка или Съединените щати, сочи проучване, цитирано от ДПА и БТА. В същото време сондажът, проведен от института "Пю", отчита големи разлики между отделните държави в Европа. Най-религиозни на континента са румънците.

САЩ се готвят да изпратят военни кораби в Черно море

https://www.mediapool.bg/sasht-se-gotvyat-da-izpratyat-voenni-korabi-v-cherno-more-news287167.html

Съединените щати са пристъпили към подготовка за изпращане на свои военни кораби в Черно море, съобщи телевизия Си Ен Ен. Телевизията се позовава на трима представители на американските власти, според които въоръжените сили на САЩ са поискали от Държавния департамент да уведоми Турция за тези планове. Отбелязва се, че Съединените щати се готвят за такава мярка "в отговор на действията на Русия против Украйна в Керченския пролив". На 25 ноември Русия задържа там три украински бойни кораба и техните екипажи. На 24-мата задържани украински моряци бяха повдигнати обвинения в незаконно пресичане на руската граница, по които може да бъдат осъдени на до 6 години затвор. Те ще останат в ареста поне до 25 януари в съответствие със съдебно решение, припомня ТАСС. От Държавния департамент са отказали коментар по въпроса.

1 млн души може да бъдат спасени всяка година, ако се намали мръсния въздух

https://www.24chasa.bg/novini/article/7187036

1 млн души може да бъдат спасени всяка година, ако се намали мръсния въздухЖивотът на 1 милион души може да бъде спасен всяка година, ако целите за намаляване на замърсяването на въздуха, заложени в Парижкото споразумение за климата, бъдат изпълнени, обяви Световната здравна организация (СЗО), цитирана от ДПА и БТА.  В доклад, представен на международната конференция за климата под егидата на ООН в Катовице, Полша,

Арест на финансовия директор на Huawei предизвика противоречиви реакции

https://www.actualno.com/sciencelogy/arest-na-finansovija-direktor-na-huawei-predizvika-protivorechivi-reakcii-news_710198.html

Китайският производител на телекомуникационни устройства Huawei заяви, че няма данни за нарушения, които финансовият директор на компанията е направила. Изявлението беше оповестено, след като стана ясно, че Мън Уанджоу е арестувана на 1 декември в Канада и ще бъде екстрадирана в САЩ, но не става ясно защо точно. Канадското министерство на правосъдието заяви, че тя има насрочено изслушване в петък (7 декември), но не даде повече информация по случая, предаде БГНЕС. Основното предположение за аре

Никулден е

http://www.moreto.net/novini.php?n=387135

Никулден празнуваме на 6 декември, в чест на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, който е покровител на моретата, езерата и реките, на моряците и рибарите, на семейството и рода. Разбира се на този ден празнуват Никола, Николай, Николина, Ненка, Нино.

Преглед на печата

http://www.cross.bg/nankov-obshtinski-sega-1590940.html

/КРОСС/ "Барбалов фаворит за транспорта на София", информира Труд. Всекиднвеникът посочва, че заместник-кметът по финансите и здравеопазването Дончо Барбалов вероятно ще поеме и трети ресор - транспорт. Той е сред фаворитите да заеме мястото на подалия оставка Евгени Крусев. Труд е научил, че е било спрягано името и на заместник-председателят на транспортната комисия в Столичния общински съвет Зафир Зарков, който не е отрекъл информацията."22 нови сензора ще мерят въздуха в София, билетът левче по-начесто", съобщава 24 часа. С тях общината ще изгради своя система за мониторинг, която ще допълни 4-те станции на Изпълнителната агенция по околна среда. На публична платформа всеки в реално време ще може да види данните. Това съобщиха общински съветници от ГЕРБ в отговор на исканията на протестиращите срещу мръсния въздух вчера. Промяна на механизма за пускане на зелен билет за градски транспорт от 1 лев, която да го направи по-гъвкав, обеща шефът на Столичния общински съвет Елен Герджиков. Над 74 000 софиянци са пътували във вторник с билета за левче, допълва 24 часа."Оградата с Турция отново падна", пише Дума. Изданието посочва, че това е станало ясно от снимки, публикувани в социалните мрежи от депутата от БСП Николай Цонков. Кадрите са от 4 декември. Падналата ограда е на 12 км от Малко Търново, в местността Дълбокия дол, уточнява изданието."Хазаите на ексминистър Нанков ударно печелят европроекти", пише в заглавие Сега

Галин Стоянов: Не вярвам да се случат чудеса

http://varnautre.bg/2018/12/06/97678/%d0%b3%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d0%bd-%d1%81%d1%82%d0%be%d1%8f%d0%bd%d0%be%d0%b2-%d0%bd%d0%b5-%d0%b2%d1%8f%d1%80%d0%b2%d0%b0%d0%bc-%d0%b4%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d1%81%d0%bb%d1%83%d1%87%d0%b0%d1%82-%d1%87%d1%83

През този уикенд „Черно море Тича“ посреща „Академик Бултекс 99“ в 9-ия кръг от НБЛ. Двубоят е на 8 декември от 18 часа в зала „Христо Борисов“. „Моряците“ все още търсят първата си победа, но от клуба са реалисти и вярват, че с работа и желание младите играчи на Варна ще се утвърдят както своите […]

Никулден е! Традицията повелява... (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/koleda/nikulden-e-tradiciiata-poveliava...-video-2135492

На 6 декември празнуваме Никулден. Празникът е в чест на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, който е покровител на моретата, езерата и реките, на моряците и рибарите, на семейството и рода.

На този ден празнуват Никола, Николай, Николина, Ненка, Ни

VIVACOM Регионален грант с удължен срок за кандидатстване

https://offnews.bg//obshtestvo/vivacom-regionalen-grant-s-udalzhen-srok-za-kandidatstvane-693322.html

Поради големия интерес към програмата VIVACOM Регионален грант се удължава срокът за приемане на проектни предложения. Платформата за кандидатстване ще бъде отворена до 9 декември 2018 г., включително.

За участие е необходимо идеята и обосновката й да бъдат представени в електронния формуляр: https://vivacomfund.bg/regionalgrant/apply/.

Одобрените предложения ще бъдат обявени в края на януари 2019 г.

VIVACOM Регионален грант подкрепя чрез безвъзмездно финансиране добрите идеи от всеки български град или село. Могат да кандидатстват граждански организации, читалища, училищни настоятелства и настоятелства на детски градини. Няма ограничение в сферите, в които ще се развиват идеите, важно е инициативите да са насочени към промяна, полезна за общността. Финансирането за всеки проект може да бъде до 5 000 лева, като няма ограничения на броя проекти, които една организация подава. Ако е била сред печелившите в предходна година обаче, трябва да кандидатства с различна от вече подкрепената идея. Общата стойност на VIVACOM Регионален грант тази година е 60 000 лева. Програмата ще финансира инициативи с продължителност до 1 година. Партньор на програмата е Българският център за нестопанско право.

Тази година проектите ще бъдат оценявани от Веселка Вуткова (VIVACOM), Мария Чернева (журналист), Иван Кънчев (Сдружение „Българска история“), Ива Дойчинова (журналист) и Надя Шабани (Български център за нестопанско право).

При преценката на инициативите те ще вземат под внимание три критерия:

• Полза от реализирането на инициативата или решаването на проблем за конкретна общност;

• Въвличане на местната общност;

• Новаторство.

Повече информация за Програмата можете да намерите на - https://vivacomfund.bg/regionalgrant/.

Френското правителство няма да повишава акциза върху горивата

http://nakratko.bg/category/25/168012/


Френското правителство се отказа от плановете си за повишаването на акциза върху горивата. По-рано беше съобщено, че заради бурните протести в продължение на седмици, е наложен шестмесечен мораториум върху налога.

Апелативният съд ще решава дали да остави в ареста данъчния с подкупа

https://pik.bg/апелативният-съд-ще-решава-дали-да-остави-в-ареста-данъчния-с-подкупа-news801861.html

Апелативният съд ще решава дали да остави в ареста данъчния с подкупа

Ще остане ли в ареста служителят на НАП задържан с 15 000 лв. подкуп в София? Това решават днес апелативните магистрати, съобщава Нова телевизия.

Любомир Савов беше арестуван на 28 номеври срещу парламента в София с белязани пари.

 В началото на миналия месец той трябвало да направи ревизия на бизнесмен и за да му състави по-малък акт му поискал 45 000 лв.

Миналата седмица Софийски градски съд остави Савов за постоянно в ареста.

 

 

Родителите на Благоевград чакат вашето решение, писа съветник до Атанас Камбитов

http://regiona.bg/%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4-%d1%87%d0%b0%d0%ba%d0%b0%d1%82-%d0%b2%d0%b0%d1%88%d0%b5/

Съветникът Андон Тодоров от ПП „ Партия на Зелените“ отправи предложение до кмета, свързано с наболялата тема за водата в детските градини в Благоевград. Той  отправи предложение ОбС да отдели средства в бъдещия бюджет за захранване на детските заведения с бутилирана вода.

Ето какво пише в писмото си Андон Тодоров, адресирано до кмета и общинските съветници.

„Напоследък в нашият град се дискутира една доста наболяла тема, а именно водата в детските градини. След писмо на МОН до РЗИ и последващи предписания от страна на РЗИ към детските градини, за условията за внасяне на бутилирана вода в детските градини се породи огромно напрежение в родителите на децата. Наложи се да се усложнява целия процес по подготовка на предлагането на питейна вода, който изисква много технологично време както и не дава яснота как се извършва контрола относно хигиенните условия. Нарастнва опасността от предаване на вируси между децата. Повод затова е, че често децата пият вода от една чашка. Заради не добре разбраната инструкция потърпевши се превърнаха децата на Благоевград и техните родители. Видно от писмото което прилагам се разбира , че бутилирана вода (минерална, трапезна и изворна) не може да се доставя от родителите. Закона дава възможност за внасянето и, но при условие, че директора на съответната градина направи мотивирано решение. Уважаеми господа, считам че не трябва да се жалят средства когато става въпрос за нашите деца, децата на Благоевград. Именно затова предлагам да се предвидят средства в следващият бюджет на община Благоевград и да бъде направена процедура обществена поръчка за доставка на вода в детските градини. На принципа на процедурата която се прави за доставка на храна.
Отбелязвам, че по смисъла на закона водата е храна. Смятам, че ВиК мрежата в Благоевград не е в добро състояние навсякъде и именно това е още един повод да предвидим такива средства. Ето защо и предложението е свързано с искане за включване в бюджета на община Благоевград сума, съответстваща на необходимостта от целогодишно потребление от детските заведения на вода – бутилирана.

Родителите на Благевград очакват Вашето решение.“

Материалът Родителите на Благоевград чакат вашето решение, писа съветник до Атанас Камбитов е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Нови правила за яслите във Варна влизат в сила от 2019 г.

http://budnavarna.bg/41279-novi-pravila-za-yaslite-vav-varna-vlizat-v-sila-ot-2019-g/

Нови правила за прием в детските ясли на територията на Община Варна се очаква да влязат в сила от 1 януари 2019 г. Изготвянето им е с оглед приетия Общ европейски регламент за защита на личните данни и цели уеднаквяване с основните принципи на класиране в детските градини. По този начин ще бъдат улеснени родителите при кандидатстване в детските заведения, отбелязват от дирекция „Здравеопазване“ към общината. Проектодокументът може да бъде видян в страницата на общинската администрация.

Класирането на децата ще се извършва в низходящ ред, в зависимост от събрания общ брой точки по посочените от родителите критерии, описани в правилата. При равни условия ще се прилага процедура по генериране и присъждане на случайни числа от електронната система за прием – децата ще се подреждат във възходящ ред по случайно число. При определяне на случайния принцип на номерата на децата ще се използва функция за получаване на случайни числа. На сайта за прием ще бъде публикувана програма и изходен код, с които всеки родител ще може да възпроизведе и провери алгоритъма на определяне на номерата на случаен принцип. Такава е процедурата и при класиранията в детските градини.

Освен това регистрирането на заявление за кандидатстване вече ще важи за една календарна година. Системата ще се отваря за регистрации на заявления на 10 януари и ще се затваря на 15 декември. След приключване на приема за календарната година личните данни на децата и заявителите ще се заличават.

С новите правила се дава възможност на родителите за равен старт, който произтича от факта, че няма значение кога е подадено заявлението. Промяната ще даде възможност за равен старт при различни социални ситуации, като миграция, завръщане на граждани от чужбина и други. С новите правила ще се дават допълнителни точки при избор на желания, тоест тежест ще има подреждането на желанията за детски ясли. Така ще се даде възможност децата да бъдат класирани по възможно най-предходно желание на родителите.

Източник: varnautre.bg

Материалът Нови правила за яслите във Варна влизат в сила от 2019 г. е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Франция връща Баневи на България днес

https://offnews.bg//temida/frantcia-vrashta-banevi-na-balgaria-dnes-693323.html

Задържаните във Франция Евгения и Николай Баневи ще бъдат върнати в България днес.

У нас те ще бъдат арестувани с искане за постоянно задържане.

Съпрузите бяха арестувани във френския град Ница в края на октомври след европейска заповед за арест, след като бяха обявени за издирване от българските власти. Двамата са разследвани за присвояване на пари от приватизирани предприятия и документни измами.

Малина Крумова: Развитието на ВиК-сектора ще бъде приоритет и след 2020 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7187034

Малина Крумова: Развитието на ВиК-сектора ще бъде приоритет и след 2020 г.Развитието на ВиК-сектора ще бъде приоритет и след 2020 г., заяви в интервю за БТА Малина Крумова, съветник на премиера Бойко Борисов, ексзам.-министър на регионалното развитие и благоустройството. Според нея операторите в този бранш ще трябва да променят стила си на работа и да станат много по-ефективни и комуникативни с клиентите си.

Директор в китайската компания "Хуавей" е бил арестуван в Канада по искане на САЩ

http://nakratko.bg/category/25/168011/


Финансовият директор на китайската технологична компания "Хуавей" е бил арестуван в Канада по искане на Съединените щати заради подозрения, че е нарушил американските санкции срещу Иран, предаде Ройтерс. Новината беше съобщена от канадския в.

Търговия с вождове (откъс от романа "Накъде тече реката" на Чавдар Ценов)

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/12/06/3356174_turgoviia_s_vojdove_otkus_ot_romana_nakude_teche/?ref=rss


"Дневник" публикува откъс от новия роман на Чавдар Ценов "Накъде тече реката", предоставен от автора. Книгата е издадена от "Жанет 45"<br /><br />... Докато се бях заслушал в сочните младежки гласове, надлъгващи се в интерес на истината, пред мен изникна хитроват господин с бомбе, стиснал три бири в ръце. След което свали бомбето си, сложи го до себе си на пейката и взе първата бутилка. Само че не я надигна и не отпи, а някак залепи устните си за...

Нуркан Нуф: След портретите на Вапцаров ще направя на Левски и на Ботев - децата трябва да ги знаят и ценят

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7186825

Нуркан Нуф: След портретите на  Вапцаров ще направя на Левски и на Ботев - децата  трябва да ги знаят и ценят Дарил съм на всички училища във Велико Търново и Разград, казва студентът, който рисува и дарява на училища лика на поета Някои хора няма да оценят портретите, защото не са в луксозна рамка и за много пари, за мен е важно да стигне идеята до учениците - Нуркан, как реши да правиш портрети на Вапцаров и да ги даряваш?

Разбивачи на банкомати се отърваха със смешни присъди

https://www.actualno.com/society/razbivachi-na-bankomati-se-otyrvaha-sys-smeshni-prisydi-news_710180.html

Мащабната операция по издирването и залавянето на четирима разбивачи на банкомат в Сапарева баня миналия ноември приключи, както и започна - фарсово. След споразумение с прокуратурата четиримата мъже, гонени и причаквани месеци наред, получиха по шест месеца затвор, като ще им се приспадне задържането в ареста. Банкоматът на ДСК в Сапарева баня бе взривен преди година. При пътуването от Дупница към Перник четиримата заподозрени, които бяха с две коли, се натъкнаха на полицейска засада край село

Законът за личната помощ влиза в пленарна зала на второ четене

https://frognews.bg/novini/zakonat-lichnata-pomosht-vliza-plenarna-zala-vtoro-chetene.html

Ако днес депутатите приемат закона, каквато е и договорката между протестиращите родители на деца с увреждания и управляващите, майките заявиха, че ще махнат палатковия лагер пред НС.

МС възложи на Нено Димов да преговаря с "Юлен" за промяна на договора*

http://www.klassa.bg/News/Read/article/288271_%D0%9C%D0%A1+%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%9D%D0%B5%D0%BD%D0%BE+%D0%94%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D0%B2+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%8F+%D1%81+%22%D0%AE

 Министерският съвет възложи на министъра на околната среда и водите Нено Димов да предприеме действия за изпълнение на предложенията на главния прокурор Сотир Цацаров за изменение и допълнение на концесионния договор от 21.12.2001 г. с „Юлен“ АД за ски зона Банско, съобщава правителствената пресслужба.

През юни Цацаров отправи препоръки към правителството да предприеме незабавни действия да промени и допълни договора с "Юлен" АД, касаещ Националния парк "Пирин", включително в частта за определянето на концесионното възнаграждение.Според главния прокурор правителството трябва да предприеме незабавни действия, за да се осигури пълно съответствие на ползваната от концесионера площ с тази по сключения концесионен договор.

 

С днешното си решение правителството „възлага мандат на министъра на околната среда и водите да проведе преговори с концесионера „Юлен” АД за изменение и допълнение на концесионния договор при спазване на действащото законодателство, като се съобрази с предложенията на главния прокурор на Република България“, казва се в съобщението.

 

„След постигането на взаимно приемливо решение, министърът на околната среда и водите следва да внесе в Министерския съвет проект на решение за даване на съгласие за изменение и допълнение на концесионния договор в съответствие със Закона за концесиите“, допълва правителството.

През март Върховната касационна прокуратура (ВКП) стартира проверката на предоставена концесия в Национален парк "Пирин" по сигнал на "Зелените". Проверката бе разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров. В сигнала бе отправено искане за извършване на проверка за действителния собственик на концесионера "Юлен" АД, както и за установяване на нарушения от страна на този концесионер, свързани основно с ползването на площи, значително надвишаващи размера на концесионната територия по договор и с наличието на обекти на трети лица там.

В него бяха поставени и въпроси за разрешение за ново строителство, издадени на концесионера, но попадащо извън зоната на територията по договор, както и относно свързаност между "Юлен" АД и федерацията по ски на фона на получаване и разходване от същата на средства от държавния бюджет 

Междувременно петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) върна за повторно разглеждане делото за това дали новият план за управление на Национален парк "Пирин" подлежи на екологична оценка. Това става известно от решението на съда, публикувано днес. С него съдът отменят решението на по-долна инстанция от пролетта на тази година, което отмени решението на МОСВ да няма екологична оценка.

ВАС отменя първото решение заради това, че тричленният състав не е отчел всички доводи в първото дело. В решението си петчленният състав приема, че "спорът за законосъобразност на оспореното решение да не се извършва екологична оценка на Проект за актуализация на План за управление на НП "Пирин" се свежда до отговор на въпроса каква е правната природа на плана за управление на защитената територия според приложимата за него уредба по създаване и приемане в Закона за защитените територии (ЗЗТ).

Отговорът е важен с оглед преценката дали принципно планът за управление, респективно настоящият проект за актуализация на план за управление на национален парк, подлежи задължително на екологична оценка, без значение своето съдържание, характер и цел и това ли предвижда разпоредбата на чл. 85, ал. 1 ЗООС."

Става ясно, че съдът не е отговорил на въпроса кои са приложимите норми, според които следва да се прецени следва ли да се извърши екологична оценка и според коя процедура да се извърши това, посочва гражданската коалиция "За да остане природа в България".

Следващият 3-членен състав на съда трябва да отговори на следните твърдения на жалбоподателите:

- попада ли планът за управление на националния парк в списъка от планове, за които задължително се извършва екологична оценка съгласно закона за околната среда?
- следва ли планът за управление на парка да подлежи на екологична оценка и с оглед изискванията на комитета за световно природно наследство?
- ще окаже ли новия план за управление значително въздействие върху защитените зони от Натура 2000 и съответно трябва ли да се подложи на оценка на степента на въздействие с предмета и целите на зоните съгласно Закона за биоразнообразието?

Природозащитниците посочват, че за да отговори на горните въпроси, следващият тричленен състав първо трябва да установи каква е ролята и какви въпроси се решават с плановете за управление на национални паркове съгласно разпоредбите на закона за защитените територии. Както, и да вземе предвид конкретните предвиждания на проекта за нов план.

*Актуализирано с мнението на коалицията.
 

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Севернокорейският външен министър пристигна на посещение в Китай

https://www.24chasa.bg/novini/article/7187030

Севернокорейският външен министър пристигна на посещение в КитайСевернокорейският министър на външните работи И Йон Хо пристигна днес на тридневно посещение в Китай, предаде ТАСС, като се позова на агенция Йонхап. Очаква се севернокорейският външен министър да се срещне с китайския си колега Ван И, за да обсъдят срещата преди няколко дни в Аржентина между президентите на САЩ и Китай, Доналд Тръмп и Си Цзинпин,

Макрон отмени повишаването на акциза върху горивата

https://www.mediapool.bg/makron-otmeni-povishavaneto-na-aktsiza-varhu-gorivata-news287166.html

 Френският президент Еманюел Макрон отмени повишаването на акциза върху горивата след седмици на протести в цялата страна, довели до най-сериозните размирици в Париж от десетилетия, съобщи Асошиейтед прес, като цитира представител на Елисейския дворец. Премиерът Едуар Филип заяви пред парламента, че този косвен данък не е включен в бюджета за следващата година и правителството е готово за диалог. Бюджетът може да бъде коригиран или предоговорен през годината. Долната камара на френския парламент, Националното събрание, одобри предложението на правителството за въвеждане на мораториум върху екологичните данъци върху горивата с 358 гласа "за" при 194 "против". Пакетът от мерки беше разработен в отговор на исканията на протестното движение на "жълтите жилетки". Четирима души загинаха при продължилите три седмици демонстрации, които бяха голямо предизвикателство към президента Еманюел Макрон, отбелязва АП. 

Тръмп поиска от ОПЕК да не намалява производството си

http://www.klassa.bg/News/Read/article/288270_%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D0%BF%D0%BE%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%9E%D0%9F%D0%95%D0%9A+%D0%B4%D0%B0+%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D1%8F%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%

 Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова днес ОПЕК да не намалява производството си, предаде Франс прес.

"Надявам се, че ОПЕК ще запази производството си на сегашното равнище и няма да го намали. Светът не иска да вижда и няма нужда от по-високи цени на петрола", написа в Twitter Тръмп в навечерието на срещата на петролния картел във Виена, където ще се решава какъв да бъде обемът на добива му.

 

Саудитска Арабия се опитва да убеди Русия за значително свиване на петролния добив в ОПЕК догодина в опит да спре поевтиняването на черното злато и да попречи на пазара отново да се създаде свръхпредлагане.

Руският министър на петрола Александър Новак се очаква да се срещне по-късно утре със саудитския си колега Халид ал Фалих, чиято страна председателства ОПЕК.

Министрите от ОПЕК ще заседават утре във Виена, след което на 7 декември ще се срещнат с партньорите си по споразумението ОПЕК+, сред които е Русия.

 

Саудитска Арабия намекна, че иска общо свиване на петролния добив с поне 1,3 млн. барела дневно или 1,3 на сто от световното производство.

По статията работи: Магдалена Иванова

Варна отново се включва в акцията „Жълти стотинки-деца помагат на деца“

http://www.moreto.net/novini.php?n=387139

За поредна година Варна се включва в акцията „Жълти стотинки-деца помагат на деца“, научи Moreto.net. Инициативата приканва всеки, който е събрал жълти монети и желае да ги дари за добро дело, да го направи на 6-ти декември в търговски център на ул.

Недостигът на работна ръка пречи на Хърватия да догони Западна Европа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/288269_%D0%9D%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B3%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D1%8A%D0%BA%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%87%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%A5%D1%8A%D1%80%D0%B

 Хърватия изпитва остър недостиг на работна ръка, най-вече в процъфтяващите морски курорти. Липсата на кадри се прибавя към препятствията пред икономическия растеж и намалява надеждите за догонване на по-развити страни от Европейския съюз.

Проблемът отразява ниските нива на заплащане, образование и обучение във все още доминираната от държавния сектор икономика на страната, което накара много млади хървати да потърсят по-доходоносна и удовлетворяваща работа в богати страни членки на Европейския съюз от Западна Европа, отбелязват анализатори.„Несъответствието между образованието и нуждите на икономиката, липсата на готовност за мобилност в границите на Хървия и големият брой хора, които напускат страната, за да работят в други страни членки на ЕС, се отразяват негативно на трудовия пазар в Хърватия“, казва пред Ройтерс Ива Томич от Загребския икономически институт.

 

Според Асоциацията на националните работодатели (HUP) хърватските компании не могат да запълнят най-малко 30 хил. работни места главно в туризма, който съставлява близо 20% от брутния вътрешен продукт, както и в строителството, търговията на дребно и промишленото производство.

Хърватия и други европейски туристически дестинации по средиземноморското крайбрежие не успяват да се справят с огромните тълпи от туристи, които пристигат с евтини полети и круизни кораби в разгара на летния сезон.

Туризмът в Хърватия редовно компенсира значителния търговски дефицит на страната, така че за сектора на услугите, който го подкрепя, е от съществено значение да запълни свободните работни места.

Но много други компании – както хърватски, така и чуждестранни, също предлагат възможности за работа, които никой не иска, а това възпрепятства растежа и поддържа безработицата на неприемливо високо равнище от 9,1% в момента, казват анализатори.Тя е намаляла спрямо 11,6% миналата година, но само заради напускането на много млади хървати.

“В град Сисак има видим недостиг на подготвени служители. През миналата финансова година, когато наехме 71 служители, 40 на сто от интервюираните не покриваха условията, а 43% от нашите 90 служители трябваше да преминат през вътрешно обучение“, казва Ивана Румач от италианския производител на стомана ABS.

“Хърватската образователна система не предлага програми, които да осигуряват необходимите ни умения“, съобщи компанията в комюнике.

ABS, която работи в Сисак, на 50 км югоизточно от столицата Загреб, в момента има 116 служители и цели да ги увеличи до 150 до края на настоящата фискална година до юни догодина.

Франц Летица, ръководител на Асоциацията на собствениците на ресторанти и барове в Загреб, съобщава, че през деветте месеца на 2018 г. са регистрирани 782 незаети позиции за готвачи и 1493 за сервитьори, като в града с население от 800 хил. души са били заети само 272 готвачи и 796 сервитьори.

Държавният сектор в най-новата страна членка на ЕС също е засегнат. Анкица Прашняк от синдиката на медицинските сестри казва, че Загребската университетска болница изпитва недостиг на 300 сестри, тъй като много от тях са намерили по-високоплатена работа в други страни членки на Европейския съюз.

Потенциалните инвеститори са изправени пред сходни затруднения.

„Голяма австрийска компания искаше да разшири бизнеса си в Хърватия, но заради липсата на квалифицирана работна ръка в крайна сметка избра Южна Америка, където също има бизнес“, казва Соня Холошер-Ертъл, директор на представителството на Австрийската търговска камара в Хърватия.

Не се вижда решение на хоризонта

Хърватия не е единствената страна, която изпитва недостиг на работна ръка. Други бурноразвиващи се икономики в бившата комунистическа Източна и Югоизточна Европа също преживяват изтичане на млади таланти към по-богати западни страни членки на ЕС, които се възползват от правото си на свободно движение в рамките на блока.

Проблемът обаче обяснява съмненията на анализаторите, че растежът на Хърватия в дългосрочен план ще надхвърли скромните 1-2%, необходими за достигане на западното равнище на просперитет.

Към момента икономиката на бившата югорепублика се разширява с малко под три процента на година, дори този ръст е по-слаб в сравнение с други страни от Източна и Югоизточна Европа.

Изпитващите недостиг на работна ръка компании лобират пред правителството в Загреб да повиши годишната квота за чуждестранни работници, която тази година беше определена на 38 769 разрешителни.

Но привличането на квалифицирани служители от не толкова развити икономики в Европа е трудно, тъй като те могат да намерят по-добре платена работа на запад, например в Австрия или Германия.

Средната заплата в Хърватия през септември беше 6195 куни (950,21 долара), което е доста под равнището в Западна Европа. Хърватските медии съобщават, че хървати, които работят в хотели в Австрия, печелят най-малко два пъти повече от това, което биха заработили у дома.

„Компаниите тук не могат да повишават много заплатите и така да станат по-конкурентоспособни, защото ще поставят под риск рентабилността си“, казва Томич.

Критиците твърдят, че прекомерната бюрокрация и високите данъчни ставки, запазени от комунистическото минало в Хърватия в рамките на Югославия, тромавите съдебни процедури и често променяните, непрозрачни регулации възпрепятстват допълнително растежа и инвестициите.

Макар да не се вижда решение на проблемите в Хърватия, представителката на министерството на труда Мария Кнежевич Каяри казва, че местната работна ръка далеч не е изчерпана.

Само около 60% от хърватите на възраст между 15 и 64 години са заети, което е сред най-ниските нива в ЕС.

„Вносът на служители е частично решение, но смятаме, че има възможност за преквалификация на местни граждани, за което предлагаме финансова подкрепа на бизнеса и на хора с бизнес идеи, които искат да са самонаети“, отбелязва Кнежевич Каяри.

В същото време местните компании се страхуват, че ще изпуснат нови договори. „Заради недостига на квалифицирана работна ръка някои работодатели вече трябваше да отложат бизнес сделки за следващата година. Това се превръща в много сериозен проблем“, съобщава HUP в комюнике.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Магдалена Иванова

Депутатката Надя Савченко започна гладна стачка в украински затвор

https://www.24chasa.bg/novini/article/7187027

Депутатката Надя Савченко започна гладна стачка в украински затвор

Надежда Савченко обяви, че е започнала гладна стачка в украински затвор, където е държана по обвинения в планиране на атака срещу парламента, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Тя каза, че е политически затворник, и обясни, че отказва да приема храна и вода в знак на протест срещу, по думите й, шантажа и натиска, на които е подложена.

25 дни затвор за руски правозащитник, призовал за участие в неразрешен протест

http://www.cross.bg/oktomvri-administrativen-suda-1590939.html

/КРОСС/ Московски районен съд осъди 77-годишния правозащитник Лев Пономарьов на 25 дни административен арест за призив към участие в неразрешен протест. Решението на съда бе разкритикувано от защитници на човешките права, съобщи БТА. Обвинението срещу Пономарьов, уважаван ветеран на руското правозащитно движение, се основава на негов пост във Фейсбук, в който призова да се протестира през октомври в защита на няколко тийнейджъри, обвинени в екстремизъм. Мнозина смятат, че обвиненията са скалъпени.Пономарьов бе за кратко задържан, когато през октомври се появи на митинг пред централата на Федералната служба за сигурност в Москва. Днес московски районен съд го осъди на 25 дни административен арест."Амнести интернешънъл" заяви, че тази присъда показва, че руските власти не зачитат правата на човека и призова за незабавно освобождаване на Пономарьов.Съветът за правата на човека към президента на Русия също разкритикува решението на съда.

Гъбите - нов източник на зелена енергия

https://www.vesti.bg/lyubopitno/gybite-nov-iztochnik-na-zelena-energiia-6089602

Учените смятат, че ако изследването се задълбочи, може да се разработи една нова технология за произвеждане на електричество.

Заради сградна инсталация и подгряване "Топлофикация София" търси десетки хиляди левове от възрастна жена

https://www.actualno.com/sofia/zaradi-sgradna-instalacija-i-podgrjavane-toplofikacija-sofija-tyrsi-desetki-hiljadi-levove-ot-vyzrastna-jena-news_710202.html

Над 12 000 жалби в цяла България за последните три години, от които над 11 000 срещу „Топлофикация София” – това е статистиката от недоволството срещу топлофикационните дружества. А дружествата водят годишно 10-15 000 дела за неплатени сметки. Един такъв случай беше показан от Нова телевизия – на Пенка Златарева, която още преди 12 години е поискала „развод” с „Топлофикация”. Дружеството е начислявало разходи за под

Затварят нов участък от „Бенковска“ за ремонт, отварят от „Сливница“ до „Владислав“

http://budnavarna.bg/41276-zatvaryat-nov-uchastak-ot-benkovska-za-remont-otvaryat-ot-slivnitsa-do-vladislav/

На 05.12. стартира втория етап от ремонта на ул. „Георги Бенковски“ във Варна.
Рехабилитацията е по проект „Естетизация и модернизация на градската среда във Варна“ и включва реконструкция на ул. „Георги Бенковски“, в участъка от бул. „Сливница“ до ул. „Кракра“, включително, както и елементи на предблоковите пространства в участъка между ул. „Цар Петър“, ул. „Парижка комуна“, ул. „Кракра“ и ул. „Георги Бенковски“.

До края на тази седмица приключва окончателно ремонта на ул. „Бенковска“, в участъка от бул. „Сливница“ до бул. „Владислав“, който ще бъде отворен за движение в началото на следващата седмица. Тогава ще бъде затворен вторият участък от улицата, този от бул. „Владислав“ до ул. „Д-р Пискюлиев“. Това обясни Тихомир Тимов, началник отдел „Общинска инфраструктура“ в Община Варна.

Той допълни, че стесненият участък от вече ремонтираната улица е по проект така, за да създаде удобства за пешеходците, като принуди автомобилите да намалят скоростта.

Източник: varna24.bg

Материалът Затварят нов участък от „Бенковска“ за ремонт, отварят от „Сливница“ до „Владислав“ е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Слушат Теменужка Петкова в Комисията по енергетика

https://frognews.bg/novini/slushat-temenujka-petkova-komisiiata-energetika.html

Енергийният министър Теменужка Петкова ще предостави на депутатите информация за процедурата по избор на стратегически инвеститор за изграждане на АЕЦ ”Белене” и възможности за структуриране на проекта.

Кристин Лагард се страхува от идването на "ера на гнева"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/288268_%D0%9A%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D0%9B%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B4+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%85%D1%83%D0%B2%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%B8%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%B

 Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард призова за възобновяване на международното сътрудничество, опасявайки се от настъпването на "ера на гнева", при която неравенствата могат скоро да станат по-големи, отколкото по време на "златната ера" на капитализма през 19-и век, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

В реч, произнесена в престижната библиотека на Конгреса във Вашингтон, Лагард призова за "нов мултилатерализъм", който да направи така, че "икономическите облаги от глобализацията да бъдат разпределени сред всички, а не само сред някои".По думите й световната търговия трябва да бъде "ремонтирана": "Необходимо е да се стремим към деескалация" на търговското напрежение и да подобрим системата за обмен, като "премахнем субсидиите, които водят до изкривявания" и като защитим правото на интелектуалната собственост.

На въпрос за сключеното 90-дневно примирие между Пекин и Вашингтон Лагард заяви, че не е "сигурна" дали това ще прерасне в търговско споразумение за три месеца, но приветства "значителния напредък". Според нея е важно да има разбирателство между двете страни и те да се споразумеят по ключови принципи.

Споменавайки Великобритания, управляващата директорка на Международния валутен фонд заяви,че все повече и повече британците съжаляват за Brexit: "Мисля, че има съжаление на много места в Европа. Мисля, че има повече съжаления във Великобритания, отколкото преди 6 месеца."

Освен това в речта си Лагард призова за нова система на международно данъчно облагане. "Компаниите имат в момента планетарно присъствие, но правителствата не са намерили добрия данъчен отговор"', изтъкна тя, критикувайки стратегиите за данъчна оптимизация, при която много постъпления от данъци не влизат в хазната.

Без това "преосмислено международно сътрудничество" Лагард се опасява, че след 20 години, до 2040 година, "неравенствата могат да станат по-големи, отколкото са били по време на "златната ера" на капитализма през 19-и век".

Тази "ера на гнева" ще противопостави технологичните гиганти-монополисти срещу икономически слабите страни, а привилегировани категории от населението "ще могат да живеят до 120 години, докато милиони други ще страдат от бедност".

Има опасност "бездната между стремежите и действителността" да "подхрани гнева и огорчението", предупреди тя.

Твърдейки, че остава "оптимист", Лагард увери, че "ерата на осъществяването на нови идеи" е възможна. Тогава икономиките ще се възползват от възобновяеми енергии, от по-голяма интеграция на жените на трудовия пазар, а големите компании ще проявяват социална отговорност. 

По статията работи: Магдалена Иванова

Емил Димитров от ефира: В бензиностанциите на Марешки са заредили 2 цистерни с горива със сяра

https://petel.bg/Emil-Dimitrov-ot-efira--V-benzinostantsiite-na-Mareshki-sa-zaredili-2-tsisterni-s-goriva-sas-syara__294104

"Председателствам агенция, в която неколкократно са поканени министри, главен прокурор, председатели на агенции. директор на Митници на Н...

Клошари се внедриха и заживяха в подземен паркинг на луксозна сграда в центъра на Бургас

https://petel.bg/Kloshari-se-vnedriha-i-zazhivyaha-v-podzemen-parking-na-luksozna-sgrada-v-tsentara-na-Burgas-__294110

Снимки флагман.бг Клошари се самонастаниха в една от най-красивите и луксозни сгради в центъра на Бургас. Групата бездомници живее на в...

Георги Рачев: Смог над София е имало и преди, още поне 10 години няма да се справим с него

https://petel.bg/Georgi-Rachev--Smog-nad-Sofiya-e-imalo-i-predi--oshhe-pone-10-godini-nyama-da-se-spravim-s-nego__294109

София и преди е била обхващана в гъста мъгла и смог. Сега положението е по-добро, отколкото беше преди години. В следващите 10 години обаче ...

Орбан разреши съзадавене на гигантски проправителствен медиен концерн в Унгария

https://www.24chasa.bg/novini/article/7187025

Орбан разреши съзадавене на гигантски проправителствен медиен концерн в УнгарияУнгарският премиер Виктор Орбан даде зелена светлина за създаването на гигантски проправителствен медиен конгломерат в страната, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Агенцията отбелязва, че това е станало на фона на опасенията за медийния плурализъм в Унгария. Миналата седмица активите на около 500 унгарски национални и местни медии,

ОПЕК се събира, за да вдигне цените на петрола

http://nakratko.bg/category/26/168010/


Страните производителки на петрол от ОПЕК се срещат днес, за да обсъдят намаляване на количествата на черното злато. В последния месец, под натиск от свръх добива на Съединените щати, Русия и Саудитска Арабия, цените на петрола се сринаха с 30%.

САЩ се готви да прати военен кораб в Черно море?

https://www.actualno.com/america/sasht-se-gotvi-da-prati-voenen-korab-v-cherno-more-news_710197.html

Съединените щати са започнали подготовка за изпращане на свой военен кораб в Черно море. Това твърди CNN, като се позова на трима представители на американските власти, които твърдят, че "въоръжените сили на САЩ са поискали от Държавния департамент да информира Турция за тези планове". САЩ се готвят за такава мярка "в отговор на действията на Русия против Украйна в Керченския пролив. Съгласно международните конвенции САЩ трябва да предупреди Турция за такава мярка поне 15 дни пре

"Не може... да се приложи... и това да доведе до изискуемото доверие"

http://clubz.bg/76769-ne_moje_da_se_priloji_i_tova_da_dovede_do_iziskuemoto_doverie

Електронно дистанционно гласуване няма да има на следващите избори, защото няма да бъде гарантирана сигурността на вота. Това заяви пред БНР шефът на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ).

"Не може на следващите, непосредствено предстоящите избори да се приложи и това приложение да доведе до изискуемото доверие, че този способ ще бъде безспорен", каза Кирилов.

Вчера правната комисия одобри на първо четене предложенията на управляващите за промени в Изборния кодекс. Те предвиждат да няма номера пред имената на партиите в бюлетината, възможност за машинно гласуване да има само в малките избирателни секции, а въвеждането на електронно гласуване да бъде отложено. Очаква се промените да влязат в зала следващата седмица.

Кирилов посочи, че има поне 4 варианта за избягване на ефекта, "15/15" - дублиране на номера на партийната листа с преференцията в нея. Единият вариант е разминаване на номерата на партии и преференции - примерно партиите да са от 1 до 100, а преференциите – над 100. Но би могло да се подходи и с друг вид идентификация - с букви.

Кирилов отрече за договорки за промени заради съпротивата на ДПС срещу отпадането на номерата пред имената на партиите. Но посочи, че с оглед на опасността от твърдения за въвеждане на образователен ценз "би следвало да изберем способ, който е оперативно приложим, но и да не създава излишни затруднения с оглед изискванията за свободата на вота".

Според Кирилов машинното гласуване ще бъде въведено в поне 1000 секции от около 12 000, което е двойно разширение на неговото прилагане. Спроед него е възможно по време на дебатите да се посочи точен брой секции или точен критерий - над 300 или над 500 избиратели, записани в съответната секция. Имало и по-усложнени варианти.

САЩ се готвят да пратят бойни кораби в Черно море

http://nakratko.bg/category/25/168009/


Съединените щати са пристъпили към подготовка за изпращане на свои военни кораби в Черно море, съобщава телевизия Си Ен Ен.

Страните от ОПЕК се събират във Виена, за да обсъдят цените на петрола

https://www.24chasa.bg/novini/article/7187019

Страните от ОПЕК се събират във Виена, за да обсъдят цените на петролаОчаква се Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и държави извън картела да подпишат споразумение за сътрудничество в дългосрочен план, предаде Ройтерс, като се позова на кувейтското министерство на петрола. ОПЕК ще се събере днес във Виена на среща, която ще бъде последвана утре от разговори с други големи производители извън

Задържаха 18-годишна за кражба на пари от училище във Варна

http://budnavarna.bg/41273-zadarzhaha-18-godishna-za-krazhba-na-pari-ot-uchilishte-vav-varna/

На 26.11., е получен сигнал за кражба на портмоне от дамска чанта, съдържащо сумата от 1220 лв., извършена от санитарно помещение на учебно заведение във Варна, научи BudnaVarna.bg.

След проведени оперативно-издирвателни дейности и действия по разследване на случая е установено, че извършителка на деянието е Б.П. (18 г.), местна жителка, неизвестна на МВР. По случая има образувано досъдебно производство, материалите са докладвани на прокурор от Районна прокуратура – Варна. Извършителката е задържана за срок до 24 часа.

Материалът Задържаха 18-годишна за кражба на пари от училище във Варна е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Злополучният ремонт на „Графа“ – 100% щета за еврофондовете

https://bivol.bg/grafa-eu-correction.html

Европейската комисия няма да плати нито лев за скандалния проекта за ремонт на „Графа“ в София, който се финансира от еврофондовете, показва експертен анализ. С преработването на поръчката и нейното възлагане на „Джи Пи Груп“ е нарушен член от наредбата за посочване на нередности по ЗУСЕСИФ, който предвижда 100% корекция. Така ремонтът ще е изцяло […]

Никулден е

http://nakratko.bg/category/58/168008/


равославната църква почита днес паметта на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, празникът е наричан от народа Никулден. Хиляди именици черпят днес, празнуват моряци и банкери. Свети Никола е покровител на Бургас.

КНДР разшири своя база за ракети с голям обсег след срещата на Тръмп и Ким Чен Ун

https://www.24chasa.bg/novini/article/7187015

КНДР разшири своя база за ракети с голям обсег след срещата на Тръмп и Ким Чен УнСеверна Корея е разширила своя база за ракети с голям обсег през месеците след историческата среща през юни в Сингапур между севернокорейския лидер Ким Чен Ун и президента на САЩ Доналд Тръмп. Това показват сателитни снимки, показани от телевизия Си Ен Ен, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Според американската медия Северна Корея е развила

Петър Андронов, шеф на Асоциацията на банките в България: Краят на ниските лихви идва навсякъде

https://www.24chasa.bg/novini/article/7187041

Петър Андронов, шеф на Асоциацията на банките в България: Краят на ниските лихви идва навсякъдеБанковата система в България е най-стабилна в сравнение в последните 10 години и по нищо не отстъпва на средната европейска банкова система. Това обяви пред Би Ти Ви Петър Андронов, шеф на Асоциацията на банките в България. Краят на ниските лихви идва навсякъде, тъй като ние имаме фиксиран курс към еврото и сме много зависими от това,

Президентът Макрон спря поскъпването на горивата във Франция

https://offnews.bg//sviat/prezidentat-makron-spria-poskapvaneto-na-gorivata-vav-frantcia-693321.html

Френският президент Еманюел Макрон отмени повишаването на акциза върху горивата след седмици на протести в цялата страна, обяви представител на Елисейския дворец, цитиран от БТА. Бунтът на "жълтите жилетки" доведе до най-сериозните размирици в Париж от десетилетия, до смъртни случаи и множество ранени.

Премиерът Едуар Филип заяви пред парламента, че този косвен данък не е включен в бюджета за следващата година и правителството е готово за диалог. Бюджетът може да бъде коригиран или предоговорен през годината.

Долната камара на френския парламент, Националното събрание, одобри предложението на правителството за въвеждане на мораториум върху екологичните данъци върху горивата с 358 гласа "за" при 194 "против".

Пакетът от мерки беше разработен в отговор на исканията на протестното движение на "жълтите жилетки", отбелязва ТАСС.

Четирима души загинаха при продължилите три седмици демонстрации, които бяха голямо предизвикателство към президента Еманюел Макрон, отбелязва АП.

Загинали и ранени при взрив на бензиностанция край Рим

http://www.cross.bg/benzinostantziya-raneni-salariya-1590938.html

/КРОСС/ Двама души са загинали, а поне 10 са ранени при експлозия на бензиностанция на североизток от Рим, съобщиха пожарникари и полицаи пред италианските медии, предаде Нова телевизия. Взривът е избухнал, когато товарен камион, превозващ запалима течност, е спрял за зареждане на бензиностанция на автомагистрала "Салария" на 30 километра от столицата. Антонио Манони, началник на полицията в Риети - най-близкият град до бензиностанцията - каза, че 10 души са ранени, двама от които сериозно. Линейки и три хеликоптера бяха изпратени на мястото на инцидента, за да транспортират пострадалите до болниците в Рим. Магистралата "Салария", която свързва Рим с Порто Д'Асколи на адриатическото крайбрежие, е затворена и в двете посоки.Телевизионни кадри показват, че огънят вече е под контрол.  

Откъс от "Макбет" на Ю Несбьо

https://www.actualno.com/literature/otkys-ot-makbet-na-u-nesbio-news_710145.html

Следващата вечер Лейди го покани на вечеря в казиното. Той прие поканата, но отказа аперитива. „Не“ на виното, „да“ на водата. Лейди беше поръчала да ги настанят до маса на мецанина с изглед към Работническия площад, където дъждовната вода кротко се стичаше по паважа от Централната гара към „Инвернес“. Архитектите бяха проектирали гарата няколко метра по-нависоко, защото смятаха, че тежестта на мрамора и локомотиви от рода на Бърта с вр

Днес празнуваме Никулден - Честит празник!

http://pogled.info/bulgarski/dnes-praznuvame-nikulden-chestit-praznik.99477

/Поглед.инфо/ На 6 декември празнуваме Никулден. Празникът е в чест на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, който е покровител на моретата, езерата и реките, на моряците и рибарите, на семейството и рода.

Съвет от именик: Как се готви шаран за Никулден

//dariknews.bg/regioni/shumen/syvet-ot-imenik-kak-se-gotvi-sharan-za-nikulden-2135313

На Никулден задъжително на трапезата трябва да има риба, а най-добре е да е сготвена от именик...или поне така мислим ние. Затова отиваме направо при майстор кулинар, който се казва Николай.

Поставяме и условие - рецептата му да става бързо и сравнително лесно, а

Най-ценното в шарана е мазнината

https://frognews.bg/novini/nai-tsennoto-sharana-mazninata.html

Шаранът е много вкусна риба и е единствената, която не отстъпва по вкусови и полезни качества на останалите морски обитатели, дори и от тези, които се внасят от Европа.

8 ястия, които трябва да опитате в Румъния

http://www.klassa.bg/News/Read/article/288267_8+%D1%8F%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%8F%2C+%D0%BA%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%BE+%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%A0%D1%83%D0%BC%D1%8A%D0%BD%D0%B8%D1%8F

 Ако решите да посетите Румъния, по-добре е да бъдете гладни, когато пристигнете. Кухнята на тази страна е толкова разнообразна и вкусна, смесица от местни традиции и влияния на завоевателите (от османците до австроунгарците).

Днес тук може да опитате както модерна кухня, каквато ще намерите в градските ресторанти, но и да се потопите в автентичната атмосфера в селските райони.

В планините на Трансилвания ще намерите семейни градини с биологично чисти храни, овчари правят сирене в дървени колиби, а баби в цветни забрадки ще ви почерпят с най-добрата мамалига, която някога сте опитвали.

Вижте кои са ястията, които не трябва да пропускате, ако имате път към Румъния.

Brânză de Burduf

Трансилвания е известна с гъстите си гори, с върховете, покрити с мъгли. Тук именно ще намерите едно от най-вкусните сирена в страната, които приготвят местните овчари. То се прави от смес от овче и краве мляко, осолява се и се съхранява с борова кора. Резултатът е специфичен вкус, отличителен за този вид сирене.

Сланина

Тук сервират късчетата свинска мазнина, запържени с червен лук, а по селата това е дори закуската. Може да опитате маринованата или осолена сланина, която да подредите върху парче пресен хляб или просто да я изпечете на открит огън.

Чорба

В Румъния почти всяко хранене започва с купа супа. И готвачите тук са запознати с една важна житейска истина: супата трябва да се консумира с нещо кисело.

Това може да е оцет, лимон или сок от кисело зеле. Все пак най-разпространената румънска супа - чорба, е уникален ферментирал сок от пшеница или трици, наречен бур.

Булз

Тази плътна топка от полента, пълна с натрошено сирене, бекон и масло, е суперхраната на румънските овчари. А те имат добро извинение да хапват това калорично ястие – пашата на овцете по скалистите карпатски върхове, както и гонене на мечките от стадата.

Дроб

В дните около Великден в Румъния традиционно се коли агне, а традицията тук е да изразходва всяка част от животното, включително и вътрешностите. Всъщност именно с тях се прави и ястието дроб, смесено с твърдо сварени яйца и пресни билки.

Джолан

Истински празник за всеки, който обича месо. Тук сочното свинско се сервира с боб и е традиционно ястие на 1 декември, но можете да го опитате по всяко време в местните заведения. Джоланът може да бъде поднесен и в комбинация с качамак или кисело зеле.

Пастърма

Оригиналната пастърма ще намерите в Трансилвания. Местните отделят част от месото (овче или свинско), осоляват го и го обтриват с подправки, след което го оставят да съхне на проветриво място. Понякога месото се пуши или се поставя в дървени бъчви, запечатани с глина, за да го консумират през пролетта.

Лангоси

Тези тестени пържени парченца (тип мекици) се предлагат навсякъде, дори на улицата. Можете да ги консумирате със сладко, с пудра захар, със сирене или сметана.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване