Места без ток във Варна и региона за петък

http://www.varna24.bg/news/833449.html

В периода 03.12.2018 - 21.12.2018 от 09:00 ч. до 16:00 ч., поради извършване на неотложни ремонтни ...

Шофьор блъсна бременна в Хасково и избяга

http://www.cross.bg/bila-bremenna-zhena-1591012.html

/КРОСС/ Водач на лек автомобил е ударил бременна жена в Хасково и е напуснал местопроизшествието без да окаже помощ на пострадалата, съобщава БТА. Сигналът за случая е получен вчера. По данни на полицията 21-годишната жена е била блъсната на кръстовището между улиците "Булаир" и "Дунав" в южния град, като водачът е отнел предимството на пешеходката при десен завой. След инцидента той избягал и все още се издирва. Жената е била откарана в АГ отделението на хасковската болница с контузия на ляво бедро, без опасност за живота за нея и бебето й.  

Желязков: Само България и Литва казаха твърдо "не" на предложенията на Макрон

https://www.24chasa.bg/novini/article/7188160

Желязков: Само България и Литва казаха твърдо "не" на предложенията на МакронСамо България и Литва казаха твърдо "не" на предложенията на Макрон. Това заяви министърът на транспорта Росен Желязков в предаването "Лице в лице" по bTV. Ние, съгласувано с нашите превозвачи и депутатите ни в европарламента, сме съгласували решенията си. За съжаление от колегите от Централна Европа ни наричат източноевропейски държави - в

Премиерът на Косово се чу по телефона със Столтенберг

https://www.24chasa.bg/novini/article/7188187

Премиерът на Косово се чу по телефона със СтолтенбергПремиерът на Косово Рамуш Харадинай разговаря днес по телефона с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за плановете на страната да формира нова армия, стъпка, която бе силно оспорвана от Сърбия и алианса, предаде АП. В декларация на косовското правителство се казва, че Рамуш Харадинай е уверил Столтенберг,

Вучич разговаря с генералния секретар на НАТО за намеренията на Косово за армия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7188182

Вучич разговаря с генералния секретар на НАТО за намеренията на Косово за армияПрезидентът на Сърбия Александър Вучич и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се съгласиха днес в телефонен разговор, че запазването на мира и стабилността е от най-голям интерес за Сърбия и целия регион, съобщава белградският вестник "Блиц", цитиран от БТА. Вучич благодарил на Столтенберг за констатацията,

Светлините на коледната елха и празнична заря огряха площада във Варна (снимки и видео)

https://petel.bg/Svetlinite-na-kolednata-elha-i-praznichna-zarya-ogryaha-ploshhada-vav-Varna--snimki-i-video-__294193

Снимки и видео: Петел Запалването на светлините на коледната елха във Варна стана по традиция навръх Никулден - 6-ти декември, на площад ...

Напрежението нараства! Порошенко обяви за дислокация на военни части до границата с Русия

https://petel.bg/Naprezhenieto-narastva--Poroshenko-obyavi-za-dislokatsiya-na-voenni-chasti-do-granitsata-s-Rusiya__294199

Президентът на Украйна Петро Порошенко обяви за поредното усилване на украинските войци в близост до границата с Русия.  По думите му къ...

Проф. Захариев: Американските военни кораби в Черно море са демонстрация на сила

https://frognews.bg/novini/prof-zahariev-amerikanskite-voenni-korabi-cherno-more-demonstratsiia-sila.html

„Намерението на САЩ да изпрати боен кораб в Черно море е демонстрация на сила по отношение на Русия в един критичен момент в американско-руските отношения”.

Нетаняху показа на чужди дипломати тунелите на Хизбула и призова за санкции срещу групировката

https://www.24chasa.bg/novini/article/7188168

Нетаняху показа на чужди дипломати тунелите на Хизбула и призова за санкции срещу групировкатаИзраелският премиер Бенямин Нетаняху заведе днес акредитирани в Израел дипломати на границата с Ливан, за да им покаже подземните тунели на Хизбула. Той ги призова да работят за това страните им да наложат санкции срещу ливанското шиитско движение, съобщи Франс прес. "Казах на посланиците, че трябва недвусмислено да осъдят тази агресия на Иран,

Най-големите рискове за глобалната икономика през 2019

http://www.moreto.net/novini.php?n=387179

Агенция Блумбърг изследва кои са най-големите опасности за световната икономика през 2019 г. Това са световните търговски войни, Брекзит и състоянието на цените на петрола. В светлината на световните търговски войни експертите обръщат специално внимание на отношенията между САЩ и Китай.

Интригата остава - ЦСКА-София и "Лудогорец" направиха равен (СНИМКИ)

http://clubz.bg/76806-intrigata_ostava_cska_sofiq_i_ludogorec_napraviha_raven_snimki

ЦСКА-София и "Лудогорец" направиха боево 1:1 в големия мач на 18-ия кръг в Първа лига. Така разликата в точките на върха остава 6 в полза на "орлите" - 45 срещу 39. "Левски" има 38.

Клаудиу Кешеру вкара с глава в 29-ата минута, а 67-ата Кирил Десподов с хубав удар от воле изравни.

Жалко е, че двубоят се игра пред много малко публика на стадион "Българска армия" - около 7-8 хиляди зрители. Преди близо година двата съперника спориха за Купата на същия стадион и тогава той бе пълен.

Само сектор "Г" на ст. "Българска армия" беше пълен.

Треньорът на "червените" Нестор Ел Маестро донякъде изненада с това, че пусна в титулярния състав 18-годишния Валентин Антов. 

В началните минути домакините бяха по-активни. Голови ситуации липсваха и пред двете врати. В 29-ата минута гостите изпълниха заучено корнер, Антон Недялков, който за първи път игра на Армията след напускането си към САЩ в края на миналата година, чукна топката към Клаудиу Кешеру и румънецът откри.

Малко след това Марселиньо тества Витаутас Черниаускас, който изби топката при удара му отблизо. В края на полувремето "червените" успяха да осъществят натиск. Стигна се кратко разбъркване пред Ренан, а 43-тата "орлите" имаха късмет при чудесен удар на Рубен Пинто - кълбото мина встрани от рамката.

"Лудогорец" взе инициативата след почивката и в 49-ата можеше да получи дузпа, но именникът Николай Йорданов реши да не отсъди 11-метров удар при съпрокосновение на Божидар Чорбаджийски с Кешеру.

"Зелените" продължиха да контролират двубоя. Предвид това, изравнителният гол на Десподов падна донякъде изненадващо. В 67-ата Станислав Манолев центрира и Десподов опъна мрежата - 1:1.

Попадението даде импулс на ЦСКА-София, стадионът също се разбуни. По-опасните ситуации обаче продължиха да се редят пред Черниаускас. 

В 89-ата минута Сисиньо фаулира Десподов и получи втори жълт и червен картон. Малко след това домакините остро оспорваха решението на Николай Йорданов да даде много малко добавено време - 2 минути.

В последните секунди "червените" избухнаха още веднъж - имаше единоборство между Лукас Саша и Десподов в пеналта на "Лудогорец". Видоепотворенията показаха, че няма основание за наказателен удар.

Така - 1:1. В края имаше бурни освирквания, а "орлите" имаха трудности при прибирането си в съблекалнята - към тях летяха предмети, бутилки и дори седалки.

Очаквайте подробности.

Самолет без подвижни части: възможно ли е? (видео)

http://nakratko.bg/category/29/168037/


Инженери от Масачузетския технологичен институт са създали прототип на йонолет – апарат, който може да лети без да използва механичен двигател. Самолетът с размах на крилата 5 метра лети абсолютно безшумно.

Обвиняват и майката на Николай Банев за източване на средства

http://nakratko.bg/category/60/168036/


Майката на Николай Банев също ще бъде привлечена към наказателна отговорност, но предвид напредналата й възраст, най-вероятната мярката й за неотклонение ще е "парична гаранция". Това стана ясно на брифинг на зам.

Инспектори конфискуваха над половин тон риба

http://nakratko.bg/category/58/168035/


Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури е установила 14 нарушения преди Никулден. Проверени са над 440 водни обекта, търговската мрежа и пътищата за нерегламентиран улов, превоз и търговия с риба.

Слави Трифонов срази българските партии с много силни думи

http://www.varna24.bg/news/833444.html

Слави Трифонов написа много силни думи в своя профил във Фейсбук. Вижте как направи на пух и прах ...

КЕВР: До края на годината ще бъде определена цената на водата за 2019 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7188169

КЕВР: До края на годината ще бъде определена цената на водата за 2019 г.До края на декември предстои да се приеме годишната индексация на цената на водата, която ще влезе в сила от януари 2019 г. Това съобщи членът на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ Димитър Кочков на днешното заседание на постоянно действащата подкомисия за наблюдение на дейността на КЕВР към Комисия по енергетика.

Руската "Яндекс" представи собствен смартфон (видео)

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/12/06/3357464_ruskata_iandeks_predstavi_sobstven_smartfon_video/?ref=rss


Технологичната компания и собственик на водещата руска търсачка "Яндекс" представи официално първия си смартфон по-малко от половин година след съобщенията, че го разработва, предадоха "Рамблер новости" и РБК.<br /><br />Продажбите започват днес. Версията, която ще се предлага, е само една - с 64 гигабайта основна памет памет, 4 гигабайта оперативна и на стойност 17 990 рубли (към момента 268.8 долара). Едва 5000 броя от него ще бъдат произведени, макар в Русия...

Какво предстои за най-динамично развиващия се район в София?

https://www.investor.bg/bylgariia/451/a/kakvo-predstoi-za-nai-dinamichno-razvivashtiia-se-raion-v-sofiia-273186/

Близостта до планината и зелените пространства карат хората да купуват и строят жилища в район "Витоша"

ОПЕК прие предварително споразумение за свиване на добива на петрол

https://www.mediapool.bg/opek-prie-predvaritelno-sporazumenie-za-svivane-na-dobiva-na-petrol-news287208.html

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) прие предварително споразумение за свиване на добива на петрол, но все още не е определила окончателни цифри, предаде Ройтерс, позовавайки се на делегат на картела. Саудитският министър на енергетиката Халид ал Фалих посочи по-рано, че ОПЕК чака Русия да се присъедини към заседанието с решение за намаляване на добива. По думите му окончателното решение и съюзниците й изглежда ще бъде прието утре вечер. САЩ не "са в позиция" да диктуват на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) как да действа, каза днес министърът на енергетиката, промишлеността и минералните ресурси на Саудитска Арабия Халид бин Абдул Азиз ал Фалих, цитиран от Франс прес. Това стана, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп поиска организацията да се откаже от намалението на добива на петрол, за да поддържа по-високи цените на черното злато. Вашингтон "не е в позиция да ни казва какво трябва да правим", подчерта саудитският министър преди среща на ОПЕК във Виена. "Нямам нужда от разрешението на никого, за да намаля производството", настоя той. Доналд Тръмп призова вчера ОПЕК в туит да поддържа производството си във всяка страна, докато организацията има намерение да го намали, за да поддържа цените на петрола след спад от 30 процента за два месеца. Противопоставяйки се изцяло на намалението на производството в страната си заради американските санкции, иранският министър на петрола Биджан Намдар Зангане иронизира Тръмп в Туитър. "За първи път президент на САЩ казва на ОПЕК какво трябва да прави", написа той, като добави: "те би трябвало да знаят, че ОПЕК не е част от американското министерство на енергетиката". Саудитският министър на енергетиката подчерта, че ОПЕК иска да се споразумее днес за "достатъчно намаление" на производството си, за да уравновеси пазара. Според него това намаление "би трябвало да се разпредели по равно между страните" в зависимост от производството им. Ал-Фалех определи като желателно едно намаление на производството " с 1 милион барела на ден", без да уточнява дали става дума за намаление спрямо равнището на определените в края на 2016 година цели или спрямо общото производство през октомври и ноември.

Ето я първата държава с безплатен обществен транспорт

https://www.actualno.com/cars/eto-ja-pyrvata-dyrjava-s-bezplaten-obshtestven-transport-news_710336.html

Властите в Люксембург взеха решение от следващото лято да отменят плащането за возене в обществения транспорт, в това число автобусите, травмаите и влаковете, които пътуват до крайградски райони. В столицата Люксембург живеят около 110 000 души, а населението на цялото херцогство наброява 600 000. Всеки ден около 200 000 човека идват на работа от Франция, Белгия и Германия, затова в малката страна се образуват ежедневно сериозни заадръствания. Преизбраният премиер на херцогството – К

Служителят на НАП, хванат с подкуп, поискал по-лека мярка

https://www.24chasa.bg/novini/article/7188157

Служителят на НАП, хванат с подкуп, поискал по-лека мяркаСъстав на Софийския апелативен съд е отложил разглеждането на жалбата за изменение на мярка за неотклонение от "Задържане под стража" в по-лека, депозирана от защитата на служителя на НАП, заловен в момент на получаване на подкуп от 15 000 лева, съобщиха от съда, предаде БТА. Съдебното заседание за разглеждане на мярката за неотклонение е отложено

400 жени бяха прегледани по програмата „Профилактика на женското здраве” във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=387191

400 жени са били прегледани безплатно в рамките на програмата „Профилактика на женското здраве – трансвагинална диагностика”. Инициативата, която се организира от АГ болницата и Общината във Варна, завърши в края на миналата седмица при голям интерес, съобщи началникът на болницата проф.

Мъж и жена, хванати с голямо количество наркотици в София, остават в ареста

https://www.24chasa.bg/novini/article/7188154

Мъж и жена, хванати с голямо количество наркотици в София, остават в ареста 
Състав на Софийския апелативен съд е потвърдил мерките за неотклонение "Задържане под стража" спрямо И.В. и В.Е., привлечени в качеството на обвиняеми за държане на високорискови наркотични вещества с цел разпространение, съобщиха от Съда. Около 11.00 ч. на 26 ноември до казино на пазара в ж.к. "Красно село" в София, обвиняемата В.Е.

Два военни самолета на САЩ паднаха в океана

https://www.actualno.com/america/dva-voenni-samoleta-na-sasht-padnaha-v-okeana-news_710335.html

Два самолета на Корпуса на морската пехота (КМП) на САЩ паднаха в океана на стотици километри източно от Япония по време на дозареждане във въздуха. Инцидентът се случил със самолет-цистерна КС-130 и изтребител-бомбардировач F/A-18. На борда на двете машини са се намирали общо седем човека, от които до момента жив е открит само един, съобщиха от КМП Спасения летец го преглеждат в американска база в южна Япония. Продължават издирвателните дейности на японския флот и американската авиация за дру

Украинка спечели първия старт при дамите в биатлона

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/12/06/3357688_ukrainka_specheli_purviia_start_pri_damite_v_biatlona/?ref=rss


Украинката Юлия Джима спечели индивидуалния старт при дамите в словенския център Поклюка, първо състезание от Световната купа по биатлон. Олимпийската шампионка в щафетата от Сочи 2014 г. взе своята първа победа в Световната купа, след като в досегашните девет сезона имаше само четири подиума.<br /><br />През миналия сезон Джима завърши на второ място в класирането за малкия глобус, когато събра 91 точки, с пет по-малко от Надежда Скардино.<br /><br />Джима се представи...

В Швеция започнаха мирните преговори за Йемен

https://www.mediapool.bg/v-shvetsiya-zapochnaha-mirnite-pregovori-za-yemen-news287207.html

Пратеникът на ООН за Йемен Мартин Грифитс определи като уникална възможност за връщане на мира започналите в четвъртък в Швеция мирни преговори между воюващите страни в Йемен, предаде Асошиейтед прес. "Не искам да съм твърде оптимист, но искам да съм амбициозен", заяви той пред журналисти в присъствието на йеменските делегации в замък в град Римбу, на около 50 км северно от Стокхолм. Шведската външна министърка Маргот Валстрьом откри преговорите с пожелание към делегациите за сила да намерят "компромис и смелост". "Сега нещата зависят от вас, йеменските страни. Вие имате контрола над бъдещето си", каза тя. Грифитс обяви, че страните са се договорили за размяна на пленници като стъпка към изграждане на доверие. "Това ще позволи на хиляди семейства да се съберат и е резултат от много ефикасна, активна работа на двете делегации", каза той. Планирано е да се разменят 1500-2000 души от проправителствените сили срещу 1000-1500 души бунтовници хуси. Малко преди началото на разговорите правителството и бунтовниците, които не се очаква да преговарят пряко, поотделно поставиха предварителни условия за всякакво споразумение в размяна на не особено дипломатични туитове. Правителството настоя за пълно изтегляне на бунтовниците от западния пристанищен град Ходейда, превзет през 2014 г., откъдето преминава основната част от хуманитарната помощ. Бунтовниците заплашиха да попречат на самолетите на ООН да използват летището на столицата Сана, ако преговорите не доведат до възобновяване на гражданските полети. Международното летище бе затворено за търговски полети след военната намеса на проправителствената коалиция през 2015 г. Всички досегашни опити да се сложи край на четиригодишната война в Йемен се провалиха, а хуманитарната ситуация е най-тежката в света според ООН. В конфликта са противопоставени подкрепяните от шиитски Иран бунтовници хуси и поддръжниците на правителството на йеменския президент Абд Рабу Мансур Хади, подкрепяни от сунитска Саудитска Арабия. Дипломатически източник от Съвета за сигурност на ООН заяви, че храни "съвсем слаби надежди" за конкретни резултати от тези преговори. Преговорите в Швеция бяха улеснени от два фактора: големият международен натиск върху Саудитска Арабия след убийството на 2 октомври на саудитския журналист Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул и евакуацията в понеделник на 50 ранени бунтовници в Оман.

Затвориха 8 нередовни заведения преди студентския празник

http://www.cross.bg/zavedeniya-proveryavat-praznik-1591011.html

/КРОСС/ 8 заведения са спрени от експлоатация, а общо 38 акта за констатирани нарушения са съставени до момента при проверките на увеселителни обекти преди студентския празник. Огнеборци проверяват дали в дискотеки, механи и т.н. правилно функционират осветителните и противопожарните системи и дали има нормален достъп до аварийните изходи. Полицията обяви засилени мерки за гарантиране на сигурността на студентите и празнуващите. Така от сутринта на 8 декември до началото на следващия ден ще се провежда специализирана операция на КАТ. Ще се проверяват водачите за алкохол и наркотици, а автомобилите - за техническа годност и изрядни документи. Пред всички по-големи заведения ще има патрули и няма да се допускат пияни или въоръжени посетители.  

САЩ може да предложат на Европа да затвори пристанищата си за съдове от Русия

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/12/06/3357624_sasht_moje_da_predlojat_na_evropa_da_zatvori/?ref=rss


Съединените щати може да предложат на съюзниците си в Европа да затворят пристанищата си за руски плавателни съдове. Това казва американският специален представител за Украйна Кърт Волкър в интервю с радио "Гласът на Америка", цитирано и от "Свободна Европа".<br /><br />Волкър поиска в интервюто моряците, задържани след инцидента в Керченския проток, да бъдат освободени до Нова година. Според него, ако това не се случи, САЩ и западните съюзници ще разгледат...

д-р Елеонора Лилова: Умението да сме инициативни, да се обединим и да гледаме в една посока

http://www.cross.bg/vsichki-kachestvoto-lilova-1591015.html

/КРОСС/ Вярвам в успеха на тази конференция, защото тук са представители на всички заинтересовани страни. Тук са лидери на промяната, които са доказали своето качество и опит, и ефективност, и иновативност в подхода в годините. Това каза д-р Елеонора Лилова, председател на Държавната агениця за закрила на детето (ДАЗД), по време на откриването на националната научно-практическа конференция на тема: „Педагогически иновации за повишаване на качеството - същност на съвременното училище". Тя допълни, че признаците на качеството на образованието са били определени от заявилите участие в конференцията в 4 страници и със 700 думи. Председателят на ДАЗД се опита на свой ред да ги синтезира. Според нея признаците на качеството на образованието преминава през организиране на лидерството, което трябва да зададе посоката, визията, мисията, да съгласува и пълноценното участие на всички експерти, директори, ученици, родители, учители. Търсенето и оценяването на високите постижения и подобряването на индивидуалните и общи постижения. Умението да сме инициативни, да се обединим и да гледаме в една посока. Партньорството - заедно от самото начало да се планира и предприемат съвместни инициативи, да се обединяват ресурси и да се насърчават всички на местно, регионално и национално ниво, каза още председателят на ДАЗД

БЧК започва раздаването на хранителни продукти на уязвими български граждани

https://www.24chasa.bg/novini/article/7188158

БЧК започва раздаването на хранителни 
продукти на уязвими български граждани
В изпълнение на Оперативната програма за храни или основно материално подпомагане на най-нуждаещи се лица, съфинансирана от ЕС, Българският Червен кръст започва поетапното предоставяне на индивидуални пакети с хранителни продукти на общо 297 460 уязвими български граждани, съобщиха от организацията.

Росен Желязков не виждал как ще се спазва правилото за четирите месеца за шофьорите в ЕС

http://clubz.bg/76805-rosen_jelqzkov_ne_vijdal_kak_shte_se_spazva_praviloto_za_chetirite_meseca_za_shoforite_v_es

Само България и Литва са били против предложенията на Брюксел за т. нар. план „Макрон“, каза в четвъртък по бТВ транспортният министър Росен Желязков. Този проблем показва разделението на Европа на периферия и централни държави, смята той.

Според него българските превозвачи са много конкурентноспособни и имаме един от най-добрите автопаркове. По думите му тези общи законодателни решения целят да не засегнат големите европейски държави, но по този начин се дискредитират периферните държави и ги ощетяват.

Желязков коментира и че за да се нагала правило, то трябва да бъде приложимо и да може да се контролира. В момента той не виждал вариант, при който да се следи дали даден шофьор се е прибрал вкъщи след четири месеца по пътищата. Неговото мнение е, че тази мярка е по -скоро, за да се удовлетворят исканията на гражданите в Западна Европа. Той подчерта, че България все така няма да подкрепи и забраната да се спи в кабините, защото нашите били модерни и предлагали всички условия за почивка в тях.

Той съобщи, че е oсвободил като членове на Съвета на директорите на „Холдинг БДЖ” Велик Занчев и Владимир Владимиров. Досегашният финансов директор на дружеството продължава да работи още около месец, за да има плавен преход, обясни още министърът по бТВ.

Новите лица в ръководството на БДЖ ще са Григори Григоров и Светломир Николов, които имат богат опит в системата и добри мениджърски умения.

Велик Занчев и Владимир Владимиров са освободени, защото одитния доклад за анализ на риска показа, че дружеството има сериозни пропуски в мениджмънта, които не се дължат толкова на лична човешка слабост, а на неумението да се справят с новите предизвикателства, свързани с интензивното развитие на компанията, обясни министърът.

За концесията на Летище "София" Желязков обясни, че имало голям международен интерес. По думите му в концесията е заложено изграждането на нова писта. Печалбата на летището сега е 10 млн. лева годишно, а може да се удвои, смята той.  

Италия ще представи на Еврокомисията новия си вариант на бюджет на 11 декември

https://www.mediapool.bg/italiya-shte-predstavi-na-evrokomisiyata-noviya-si-variant-na-byudzhet-na-11-dekemvri-news287206.html

Италианското правителство ще представи на Европейската комисия коригиран вариант на бюджета си за 2019 година на 11 декември, съобщава днес италианският вестник "Кориере дела сера". Изданието посочва, че новият бюджетен план ще бъде предаден на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер от премиера Джузепе Конте. Самият той по-рано бе заявил, че работата над документа, съдържащ мерки, които Еврокомисията няма да може да отхвърли, ще приключи в най-скоро време. Брюксел не прие италианския бюджет за 2019 година с мотива, че той няма да намали огромния държавен дълг на страната до равнищата, изисквани от ЕС. Евросъюзът призова Рим да промени бюджета си, за да предотврати дисциплинарна процедура, която би довела до налагане на глоби. Италия заявява, че проектобюджетът й в този вид, в който залага бюджетен дефицит от 2,4 процента през 2019 година спрямо 1,8 на сто за тази година, е необходим, за да съживи икономиката си. "Кориере дела сера" обръща внимание на абсурдността на създалата се ситуация, тъй като в националния парламент върви процедура за одобрение на първоначално представения в ЕК вариант на бюджета, в който постоянно се внасят поправки. На фона на обсъжданията на бюджета се запазва високото равнище на спреда или разликата в доходността по референтните германски десетгодишни облигации и същите италиански ценни книжа. Италианските власти признават, че повишаването на лихвите по обслужването на външния дълг не е заложено в бюджета. Правителството се опитва да избегне санкциите, да постигне понижение на спреда и по-голямо доверие на финансовите пазари.

Смени в ръководството на „Холдинг БДЖ“

//dariknews.bg/novini/bylgariia/smeni-v-rykovodstvoto-na-holding-bdzh-2135813

Транспортният министър освободи като директори Велик Занчев и Владимир Владимиров

Възстановяват падналата ограда по границата ни с Турция (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vyzstanoviavat-padnalata-ograda-po-granicata-ni-s-turciia-snimki-2135823

Падналата ограда на границата ни с Турция се възстановява. Това става ясно от публикувани снимки на сайта на Министерство на вътрешните работи. "До приключване на работата на екипите на място остава постоянен наряд на „Гранична полиция“.", се посочва в съобщението

Светлините на коледната елха и празнична заря огряха площада във Варна (Снимки)

https://petel.bg/Svetlinite-na-kolednata-elha-i-praznichna-zarya-ogryaha-ploshhada-vav-Varna--Snimki-__294193

Снимки Петел Запалването на светлините на коледната елха във Варна стана по традиция навръх Никулден - 6-ти декември, от 18 ч., на площад „...

Битката за Букурещ - възмездието на българите

https://petel.bg/Bitkata-za-Bukureshh---vazmezdieto-na-balgarite__294196

bulgarianhistory.org Нападението на Румъния срещу България в гръб през лятото на 1913 година нанася тежка рана в българската душа. Българската арми...

Камата носи “Златната топка” във Варна

https://petel.bg/Kamata-nosi----Zlatnata-topka----vav-Varna-__294195

Снимка Булфото, архив Христо Стоичков прави уникален жест за феновете си в пет български града, като ще им предостави оригиналната “Зла...

Само във Фрог: Политици готвят преврат в „Системата ни убива“, раздават на майките депутатски места /снимки/

https://frognews.bg/novini/samo-vav-frog-polititsi-gotviat-prevrat-sistemata-ubiva-snimki.html

Десни политически партии, видни общественици и собственици на фондации искат да превземат организацията на майките „Системата ни убива“ по модела на Троянския кон. След тях са вкарани провокатори, които да ги контролират от една страна, а от друга- да ги компрометират, така че каузата да пропадне. Това сочи разследване на Фрог нюз.

Хотелиерите наградиха община Варна

http://www.varna24.bg/news/833437.html

Община Варна получи награда от Българската хотелска и ресторантьорска асоциация /БХРА/ за ...

Арестуваха 146 души край училище във Франция

https://frognews.bg/svqt/arestuvaha-146-dushi-krai-uchilishte-vav-frantsiia.html

146 души са арестувани край училище във френски град близо до Париж, съобщи полицейски източник.

Експерт: Намерените оръжия са заплаха за сигурността 

https://www.vesti.bg/bulgaria/ekspert-namerenite-oryzhiia-sa-zaplaha-za-sigurnostta-6089656

Всяко едно незаконно струпване на оръжия представлява скрито въоръжаване, заяви експертът по международна сигурност Димитър Гърдев

Петкова: АЕЦ Белене - 9 млрд. евро за 8 г.

https://dnes.dir.bg/ikonomika/petkova-aets-belene-9-mlrd-evro-za-8-g

Участието на българската страна ще стане само и единствено с апортиране на всички относими активи, които България притежава

Учредиха нова категория при наградите "Златен глобус" - "За заслуги в областта на телевизията"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7188145

Учредиха нова категория при наградите "Златен глобус" - "За заслуги в областта на телевизията"Асоциацията на чуждестранната преса обяви в Лос Анджелис учредяването на нова категория при наградите "Златен глобус" - "За заслуги в областта на телевизията", предаде ТАСС. По време на днешното предаване на живо на церемонията по обявяване на номинациите на престижните награди на сайта Goldenglobes.

Фирма на Цветан Василев e осъдена да плати 125 млн. евро на фалиралата КТБ

http://www.moreto.net/novini.php?n=387174

Фирмата V2 на Цветан Василев е осъдена да плати 125 милиона евро на фалиралата КТБ. Това е първата присъда на Софийския градски съд, по едно от редицата дела, свързани с банката. От съдебното решение става ясно, че парите са отпуснати на офшорна фирма за покупката на БТК.

Шефът на АПИ: АМ "Хемус" трябва да бъде направена до 2024 година

https://www.24chasa.bg/novini/article/7188146

Шефът на АПИ: АМ "Хемус" трябва да бъде направена до 2024 годинаАвтомагистрала "Хемус" трябва да бъде направена до 2024 година - тя е приоритетна задача в програмата на правителството. Това заяви на въпрос на репортер на БТА в Плевен председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/ инж. Светослав Глосов, цитиран от БТА. Работи се много сериозно от страна на агенцията, допълни той.

Иванчева и Петрова остават в ареста. Протест в София пред Съдебната палата

https://www.eurochicago.com/2018/12/arest-2/

Днес пред Съдебната палата в София, от 18:30 ч. до 21:30 ч. местно време, се организира протест заради решението на специализирания съд да остави Десислава Иванчева и Биляна Петрова в ареста, където те се намират от 17 април т.г. Решението бившите кмет и зам.-кмет на "Младост" да останат в ареста е взето от Апелативен специализиран съд, II състав, с председател Веселина Вълева и членове Димчо Георгиев и Даниела Росенова.

Близо 6,5 млн. лв. са инвестирани в ремонта на 12 км от пътя Плевен – Ловеч (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7188134

Близо 6,5 млн. лв. са инвестирани в ремонта на 12 км от пътя Плевен – Ловеч (Снимки)
Със средства от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. са рехабилитирани 11,784 км от път II-35 Плевен – Ловеч. Инвестицията е за близо 6,5 млн. лв. Ремонтираният участък беше открит от председателя на Управителния съвет на АПИ инж. Светослав Глосов, областния управител на Плевен Мирослав Петров и др.

“Хроники и химни” - новата поетична книга на Александър Секулов

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7186367

“Хроники и химни” - новата поетична книга на Александър Секулов“И чистото изкуство е молитва сред кръв, инстинкт и смърт. Когато властта престане да е изкусителна, ще призовем певците, очите им ще вземем. Бездруго те възпяват, но не виждат.” Този стих е малка част от новата книга на Александър Секулов “Хроники и химни”, която излиза в началото на декември. “Най-очакваната поетическа книга за годината!

Здравната каса ще следи с камери действително ли се извършват отчитани кардиологични манипулации

https://www.dnevnik.bg/zdrave/2018/12/06/3357613_zdravnata_kasa_vuvejda_videokontrol_za_niakoi/?ref=rss


Здравната каса планира да сложи камери за видеоконтрол в ангиографските зали, както и за изпълнението на някои процедури и операция на черепа чрез съвременни технологии като безкръвните (ендоваскуларни) процедури. Това се разбира от информация на Българския лекарски съюз, разпространена днес във връзка с течащите преговори за анекс за догодина към Националния рамков договор. Също така касата планира да следи всеки днес със специален софтуер заетостта на болничните легла.<br /><br...

Засилват се ученическите протести във Франция

http://www.cross.bg/sytrin-tazi-zasilvat-1591003.html

/КРОСС/ Засилват се ученическите протести във Франция, които се присъединиха към демонстрантите срещу високите цени на горивата и жизнен стандарт при управлението на президента Еманюел Макрон. Автомобил беше подпален тази сутрин край лицей в североизточното предградие на Париж - Роменвил. Сблъсъци между ученици и полиция имаше тази сутрин в градовете Нант и Бордо. В същото време френските власти изразиха опасения от нова вълна насилие и сблъсъци в Париж в събота и неделя. Според представители на френското президентство, данни на контраразузнаването сочели, че е възможно демонстранти-екстремисти да пристигнат в столицата, за да "рушат и убиват", въпреки отстъпките, които френските власти направиха през последните дни пред т.нар. "жълти жилетки".  

Банско открива сезона с награда Audi и много изненади под снега

https://frognews.bg/biznes-turisam/bansko-otkriva-sezona-nagrada-audi-mnogo-iznenadi-pod-snega.html

За поредна година най-добрият зимен курорт на Балканите - Банско открива сезона с много игри и уникални награди. Чисто ново Audi A3 ще чака своя нов притежател следващата събота, на 15 декември, на Бъндеришка поляна.

Ще удари ли Brexit възможността на българите във Великобритания да гласуват?

https://www.actualno.com/politics/shte-udari-li-brexit-vyzmojnostta-na-bylgarite-vyv-velikobritanija-da-glasuvat-news_710306.html

Електронното гласуване и въобще промените в Изборния кодекс се превърнаха в арена на ожесточен дебат в правната комисия на парламента през вчерашния ден (7 декември), продължил няколко часа. Но във въпросния дебат не беше повдигнат един важен въпрос – този за избирателните права на българите във Великобритания след Brexit. Както сигурно е известно на повечето хора, отворили този материал, Великобритания излиза от Европейския съюз в края на март догодина. А изборите за Европейски парла

Как се промениха големите секссимволи (ПРЕДИ И СЛЕД)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/kak-se-promeniha-golemite-sekssimvoli-predi-i-sled-6069419

Известните кино актриси, изгрявали на големия екран най-вече през 50-те, 60-те и 70-те години на миналия век, днес може и да не ги познаете

Представят проекта "EU Gugle" в пловдивско училище

https://www.24chasa.bg/region/article/7188105

Представят проекта "EU Gugle" в пловдивско училищеПловдивският екип на проекта „EU GUGLE - Европейски градове като зелена градска врата към лидерството за устойчива енергия“ гостува в Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника. Младите хора и преподавателите им бяха информирани за неговите цели, сред които търсене на решения и прилагане на интелигентни модели за устойчиво

След 41 години наградиха водолазите, спасили Варна от взрив на танкер

http://www.moreto.net/novini.php?n=387188

Наградиха двамата водолази, които имат съществен принос в спасяването на Варна от опустошителен взрив на българския танкер „Ерма“ през лятото на 1977 година. Пламен Атанасов Димов и Веселин Георгиев Димов получиха почетен знак на кмета с лента, предаде репортер на Moreto.

Тежка катастрофа блокира пътя от Горна Трака към "Виница"

http://www.varna24.bg/news/833434.html

Тежка катастрофа е станала на разклона от Горна Трака за "Виница", съобщиха очевидци за ...

Лом празнува Никулден с рибена саламура и хоро

https://www.24chasa.bg/region/article/7188135

Лом празнува Никулден с рибена саламура и хороС рибена саламура, фолклорни танци и водосвет ломчани празнуваха Никулден на централния площад „Свобода“. Рибният курбан в чест на Св. Николай Чудотворец бе от 500 порции, осигурен от Община Лом. Специалитетът бе приготвен по рецепта на общинския служител Бисер Станев, който е запален риболовец, авджия и кулинар.

Слагат нов асфалт върху стар водопровод на пловдивска улица

https://pik.bg/слагат-нов-асфалт-върху-стар-водопровод-на-пловдивска-улица-news801953.html

Слагат нов асфалт върху стар водопровод на пловдивска улица

Недоволство назрява на улица "Георги Мамарчев" в центъра на Пловдив, защото се налива асфалт върху изгнили водопроводни тръби. Улицата се намира в карето между булевардите "Княгиня Мария-Луиза", "Марица-юг", "Източен" и улица "Митрополит Панарет". Ремонтите в квартала се извършват по проекта на Община Пловдив с европейски пари. 

Улица "Георги Мамарчев" вече е асфалтирана наполовина, но във вторник на обяд в разкопания участък бликна гейзер. Водопроводът е много стар, етернитов, и се ползва повече от половин век. Аварията остави хората без вода.

"Как е възможно да се прави ремонт, без да се подменят износените тръби", негодуват съкварталците. Заради пробива са стояли на сухо до 22 часа вечерта във вторник и твърдят, че това не се случва за първи път, тъй като амортизираният водопровод неведнъж излиза от строя, пише "Марица".

Притеснени са и живеещите на улиците "Мара Гидик" и "Д-р Селимински", че само ще се смени настилката, без да сложат здрави тръби. В квартала започват да събират подписка до Община Пловдив и ВиК ЕООД с искане за нови подземни комуникации. "За ремонтите се плащат милиони левове, но ако останат старите тръби, утре ще се наложи пак да разкопават асфалта", предупреждават жителите. 

Документацията по проекта е подготвена от екипа на зам.-кмета инж. Димитър Кацарски. Обществените поръчки са на обща стойност 20 млн. лева. Реконструкцията на бул. "Марица-юг" бе изпълнена от фирма "Драгиев и ко" още през септември. Другите две поръчки за ремонтите на над 30 улици в квартала са възложени на фирмите "Пътища Пловдив" и "Агромах". Те са на обща стойност 11 млн. лева без ДДС.

В условията се посочва, че изпълнителите трябва да извършат следните дейности - "реконструкция и рехабилитация на улици и прилежащите им тротоари и въвеждане на енергоспестяващо улично осветление, благоустрояване и озеленяване, изграждане на детски и спортни площадки в междублоковите пространства". За нито една от улиците не е поставено условие за подмяна на ВиК мрежата. 

Вечер на европейското кино за първи път у нас

https://www.actualno.com/cinema/vecher-na-evropejskoto-kino-za-pyrvi-pyt-u-nas-news_710330.html

В дните между 3 и 7 декември 34 киносалона в 27 държави от Европейския съюз ще бъдат домакини на специални събития, акцентиращи върху богатството на филмовата култура на Европа. В София МЯСТОТО е Дом на киното, денят е 7 ДЕКЕМВРИ, начало 19:00 часа! ФИЛМЪТ е „КВАДРАТЪТ” на режисьора Рубен Йостлунд, носител на „Златна Палма” от Фестивала в Кан и на още десетки филмови отличия от цял свят! Г-жа Мария Габриел лично ще представи „Вечер на ЕВРОПЕ

Протест в защита на Десислава Иванчева пред Съдебната палата

https://frognews.bg/novini/protest-zashtita-desislava-ivancheva-pred-sadebnata-palata.html

Тази вечер от 18.30 часа ще започне протест срещу решението на Апелативния спецсъд бившата кметица на район „Младост” Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова да бъдат пуснати от ареста.

Майките махат палатките от парламента

https://www.24chasa.bg/novini/article/7188071

Майките махат палатките от парламентаМайките на деца с увреждания махат палатките пред парламента, след като Народното събрание прие окончателно днес промените в Закона за личната помощ, който е част от пакета закони за хората с увреждания. Той бе разработен от екипа на омбудсмана Мая Манолова с участието на майките от “Системата ни убива“ и внесен в Народното събрание от БСП и

Берлинале 2019 г. ще започне с филм на датска режисьорка за нюйоркската зима

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7188126

Берлинале 2019 г. ще започне с филм на датска режисьорка за нюйоркската зимаКинофестивалът в Берлин ще започне с премиерата на филма на датската режисьорка Лоне Шерфиг "Добротата на непознатите" на 7 февруари 2019 г., съобщи Асошиейтед прес. Филмът проследява героите през нюйоркска зима. В главните роли са Зоуи Казан, Андреа Райзънбъро, Бил Наи, предаде БТА. "Подходът към образите,

Глобяват собственици на премахнати гаражи в Пловдив за боклуци

https://www.24chasa.bg/region/article/7188043

Глобяват собственици на премахнати гаражи в Пловдив за боклуциСлед премахването на гаражни клетки в Пловдив собствениците им сами трябва да почистят освободените пространства. Това заяви директорът на ОП „Чистота“ Иван Стоянов по повод сигнали на граждани от всички райони за оставени боклуци след демонтажа на съоръженията.Той е категоричен, че ще предприеме мерки да издири чрез районните кметства

Движението по бул. "Цариградско шосе" в София е възстановено

https://www.24chasa.bg/novini/article/7188123

Движението по бул. "Цариградско шосе" в София е възстановеноДвижението по бул. Цариградско" шосе е възстановено, съобщи БТА. То бе преустановено по-рано днес заради протестното шествие на привържениците на ЦСКА. Феновете вече се отправиха към стадион "Българска армия", където в 17.30 ч. започва дербито с "Лудогорец", с което се закрива 18-ия кръг в Първа лига.

Искаме участие на наши фирми от кандидат-инвеститора за „Белене“

https://www.vesti.bg/bulgaria/iskame-uchastie-na-nashi-firmi-ot-kandidat-investitora-za-belene-6089654

Страната ни ще държи да има блокираща квота, както и оператор на АЕЦ „Белене“ да бъде АЕЦ „Козлодуй“

Българската енергийна борса ще си сътрудничи с водещата борса в Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/7188125

Българската енергийна борса ще си сътрудничи с водещата борса в Европа"Българска независима енергийна борса" (БНЕБ) ЕАД и водещата енергийна борса в Европа European Energy Exchange (EEX) подписаха споразумение за сътрудничество за българския електроенергиен пазар, съобщиха от енергийната борса. Сътрудничеството предвижда ЕEX да предложи деноминирани в евро български финансови фючърси за продукти със седмична,

Одитът на БДЖ показа нарушения в обществените поръчки, сменени са двама шефове

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/12/06/3357648_oditut_na_bdj_pokaza_narusheniia_v_obshtestvenite/?ref=rss

Подалите през ноември оставка членове на съвета на директорите на "Холдинг БДЖ" Велик Занчев, който е и зам.-министър на транспорта, и Владимир Владимиров - главен изпълнителен директор, са освободени с протоколно решение на ресорния министър Росен Желязков, съобщи неговия пресцентър.<br /><br />На тяхно място за членове на борда са назначени Григори Григоров и Светломир Николов.<br /><br />Това става след като са излезли резултатите от назначения от министър...

Коледните бастунчета не са това, за което ги мислим

https://petel.bg/Kolednite-bastuncheta-ne-sa-tova--za-koeto-gi-mislim__294194

Снимки Gulliver/Getty Images Историята за Коледното бастунче започва с един обикновен производител на бонбони, който вярвал в Бога и обичал деца...

След 41 години наградиха двама водолази, потушавали пожара на “Ерма”

https://petel.bg/Sled-41-godini-nagradiha-dvama-vodolazi--potushavali-pozhara-na----Erma---__294192

Снимка live.varna.bg Навръх днешния празник Никулден, почетен знак на Кмета с лента получиха водолазите Пламен Атанасов Димов и Веселин Геор...

Климатологът Рачев изненадващо смени прогнозата си за времето на Нова година

https://petel.bg/Klimatologat-Rachev-iznenadvashho-smeni-prognozata-si-za-vremeto-na-Nova-godina-__294189

Сухо време и температури до около 10 градуса ни очакват при посрещането на 2019 г. Прогнозата направи климатологът проф. Георги Рачев пред bTV....

Люксембург ще стане първата държава с безплатен обществен транспорт

https://offnews.bg//sviat/liuksemburg-shte-stane-parvata-darzhava-s-bezplaten-obshtestven-transp-693387.html

Херцогство Люксембург е на път да стане първата държава в света, в която целият обществен транспорт ще е безплатен, съобщи "Гардиън".

Билетите за влаковете, трамваите и автобусите да отпаднат през лятото на 2019 г. - това е заложено в плановете на преизбраното коалиционно правителство, оглавявано от Ксавие Бател, който в сряда стана за втори път министър-председател.

Бетел, част от Демократическата партия, която сформира кабинета с лявата Социалистическа работническа партия и Зелените, обеща да приоритизира опазването на околната среда в следващия си мандат.

Правителството предвижда още да легализира канабиса и да въведе два нови официални празника.

В град Люксембург са едни от най-лошите задръствания в света. Той е дом на близо 110 хил. души, но близо 400 хил. го посещават всеки ден, за да отидат на работа. Проучване показва, че шофьорите в столицата са прекарали около 33 часа в задръствания през 2016 г.

През лятото правителството въведе безплатен транспорт за децата и младежите под 20 години. Учениците от средните училища могат да ползват безплатен транспорт до домовете си. Πътницитe плaщaт eдвa 2 eвpo зa дo двa чaca пътyвaнe, ĸoeтo в cтpaнa c плoщ oĸoлo 2600 ĸв. ĸм пoĸpивa пoчти вcичĸи пътyвaния.

Бивш румънски президент: Не сме турски вилает, а добри приятели и партньори на Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/7188104

Бивш румънски президент: Не сме турски вилает, а добри приятели и партньори на ТурцияБившият румънски президент Траян Бъсеску написа днес във Фейсбук, че Румъния трябва да отхвърли искането на Турция за екстрадиция на журналиста от в. "Заман Румъния" Камил Демиркая, като подчерта, че Румъния не трябва да се държи като "турски вилает", предаде Медиафакс. "Не сме турски влиает, а добри приятели и равноправни партньори на Турция.

Летищата в Русия ще имат нови имена

https://offnews.bg//sviat/letishtata-v-rusia-shte-imat-novi-imena-693386.html

Не, не сте сбъркали самолета и не кацате, където не трябва. Московските летища са си същите като от предната ви командировка. Но аеропортите Шереметиево и Домодедово вече получават имената на писателя Александър Пушкин и на учения Михаил Ломоносов, съобщава днес „Новая газета“.

За Шереметиево Пушкин се е „състезавал“ с Дмитрий Менделеев, Константин Рокосовски и Андрей Туполев. Ломоносов е надделял за Домодедово в „битка“ с Георгий Жуков, Михаил Кутузов и Евгений Примаков.

Решението за новото име на аерогара Внуково все още се очаква, както и това за редица други аерогари.

Летището в Омск ще се нарича Дмитрий Карбъйшев – инженер изследовател, в Красноярск ще бъде увековечен певецът Дмитрий Хворостовский, в Калининград – императрица Елизавета Петровна, в Симферопол – художникът Иван Айвазовски, във воронеж – император Петър Първи, а в Магадан – поетът бард Владимир Висоцки.

Масовото преименуване на възловите обекти от въздушния транспорт се прави по проекта „Великите имена на Русия“. Сайтът дава възможност на всеки гражданин на Русия да участва в конкурса със собствено предложение, междинните резултати се обновяват веднъж на денонощие не по-късно от 12 ч. в полунощ. Посочват се и имената на вече избраните победители. Така в Южно-Сахалинск ще кацнете на летище Антон Чехов, във Волгоград ще ви посрещне Алексей Маресиев, в Горно-Алтайск – Николай Рьорих, в Калуга – Константин Циолковски, в Краснодар – Екатерина Велика, в кавказкото Минерални води – Михаил Лермонтов, в Мурманск – Николай Втори Романов и т.н.

Видео: Другите новини

https://www.dnevnik.bg/video/novinite_na_bnt/2018/12/06/3357645_video_drugite_novini/?ref=rss


"Другите новини" е рубрика за уеб новини на БНТ. Акцентите в емисията днес:<br /><br />Шофьорите на линейки ще помагат на лекарския екип<br /><br />Строги ограничения за автомобилите - замърсители в Мадрид<br /><br />Издават "Дребосъците" на Никола Райков в Китай<br /><br />София се включва в Европейската вечер на програма "Медиа"<br /><br />Летящите грузинци започват БГ турне<br /><br...

Гърция обсъжда с ЕС въпроса за удължаването на газопровода "Турски поток"

https://www.investor.bg/evropa/334/a/gyrciia-obsyjda-s-es-vyprosa-za-udyljavaneto-na-gazoprovoda-turski-potok-273188/

Въвеждането в експлоатация на втората линия на "Турски поток", предназначена за снабдяване с газ на Югоизточна Европа, се планира за 2019 г.

Ген. Андрей Боцев: Няма увеличаване на плавателните средства в Черно море

https://www.24chasa.bg/novini/article/7188110

Ген. Андрей Боцев: Няма увеличаване на плавателните средства в Черно мореНяма увеличаване на плавателните средства в Черноморския регион, каза пред журналисти началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, който, заедно с министъра на отбраната Красимир Каракачанов, дойде днес в ресорната парламентарна комисия за месечния блиц контрол. В момента в Черно море има присъствие на планираните сили,

Дядо Николай: Медиите са като фалшиви морски фарове при война

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/dyado-nikolay-mediite-sa-kato-falshivi-morski-farove-pri-voyna

Митрополитът получи поздравителни адреси по случай имения си ден от патриарх Неофит и от Симеон Сакскобургготски

Искат пълна забрана на рекламите на тютюн

http://www.moreto.net/novini.php?n=387176

Коалиция за живот без тютюнев дим и Сдружение "България без дим" искат пълна забрана на външната реклама на тютюневи изделия и в търговските обекти. Нашето категорично мнение е, че рекламирането на тютюневи изделия включва всяко едно търговско съобщение.

Внасят вот на недоверие срещу кабинета на Макрон

https://www.actualno.com/europe/vnasjat-vot-na-nedoverie-sreshtu-kabineta-na-makron-news_710327.html

Френски опозиционни партии организират вот на недоверие срещу правителството на президента на страната Еманюел Макрон на фона на разрастващите се протести и страха от насилие, информира АП. Социалистическата партия, крайнолявата "Непокорна Франция" и Комунистическата партия оставиха настрана разногласията и обещаха да внесат предложение за организиране на вот на недоверие в долната камара на парламента в понеделник. Левицата няма достатъчно гласове, за да събори кабинета. Центристкат

Денят в снимки – 6 декември

http://www.dnes.bg/index/2018/12/06/deniat-v-snimki-6-dekemvri.395784

Екскурзия до Северния полюс, мода от Мумбай и роден Никулден

10 хил. деца в България получиха подарък от връстници от Германия

http://www.cross.bg/germaniya-detza-polychiha-1591010.html

/КРОСС/ 10 хил. български деца получиха подаръци от свои връстници от Германия преди коледните и новогодишни празници. Акцията е дело на една голяма доброволческа организация. Десетки учебни заведения у нас бяха обхванати от инициативата. Всеки един подарък е лично приготвен от дете в Германия и се връчва лично на дете в България от представителите на доброволческата организация. Акцията в България е част от мащабна кампания, в която подаръци получиха общо над 150 000 деца от цяла Източна Европа. „Стандартът в Германия е висок, в някаква степен ние сме привилегировани от това и смятаме за редно да дадем обратно на тези, които нямат такъв шанс. Освен това по този начин възпитаваме нашите деца в Германия и ги учим на доброта", коментира Щефан Енгелхарт от организацията.  

Дядото, нахлул с пистолет в президентството: Не ми е мястото в ареста

https://www.24chasa.bg/novini/article/7188086

Дядото, нахлул с пистолет в президентството: Не ми е мястото в ареста"Пуснете ме, не ми е мястото в ареста, в много тежко материално положение съм. Отвсякъде съм притиснат от частни съдебни изпълнители", затова помоли 72-годишният Сашко Игнатов от Перник. Възрастният човек нахлу в президентството с пистолет "Валтер" и два пълнителя с по 12 патрона в понеделник следобед.

Арестуваха 146 души край училище във Франция след вандалски прояви

https://www.24chasa.bg/novini/article/7188103

Арестуваха 146 души край училище във Франция след вандалски проявиСто четиридесет и шест души бяха арестувани днес край училище във френски град близо до Париж, съобщи полицейски източник, цитиран от ДПА. Арестите бяха извършени след вандалски прояви в град Мант ла Жоли. Както изглежда, задържаните са гимназисти, предаде БТА. Местни медии съобщават за няколко демонстрации и блокади,

Кметски благотворителен бал събра над 44 хиляди лв. за покрита сцена на Летния театър във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/7188070

Кметски благотворителен бал събра над 44
хиляди лв. за покрита сцена на Летния театър във Велико Търново44 185 лева бяха набрани по време на традиционния Коледен благотворителен бал във Велико Търново, който за 12-а поредна година бе иницииран от кмета на Старата българската столица в навечерието на светлите празници. Рекорден брой гости уважиха събитието, организирано от кмета Даниел Панов, сървис-клубовете: „Лайънс Велико Търново“,

Най-накрая: Транспортният министър уволни Владко и Велко от БДЖ

https://offnews.bg//ikonomika/naj-nakraia-transportniat-ministar-uvolni-vladko-i-velko-ot-bdzh-693391.html

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков извърши промени в състава на Съвета на директорите на „Холдинг БДЖ“ ЕАД, съобщават от ведомството.

С протоколно решение на министъра като членове на Съвета на директорите на „Холдинг Български държавни железници“ ЕАД са избрани Григори Григоров и Светломир Николов. Със същото решение като членове на Съвета на директорите са освободени Велик Занчев и Владимир Владимиров.

Назначеният одит е констатирал сериозни организационни пропуски в системата за прогнозиране, планиране и провеждане на обществени поръчки за доставки и услуги, свързани с поддръжката на подвижния железопътен състав. Одиторите сочат, че Съветът на директорите на „Холдинг БДЖ“ ЕАД не е извършил анализ на докладвани неизпълнени мерки по ремонтната програма на дружествата, забавянето на обществените поръчки, недоброто ресурсно осигуряване, липсата на професионални кадри, както и няма конкретни взети решения от Съвета на директорите за подобряване на състоянието на подвижния състав и други мерки за обезпечаване на графика на движение на влаковете.

Баневи вече са настанени в софийския арест

https://www.mediapool.bg/banevi-veche-sa-nastaneni-v-sofiyskiya-arest-news287205.html

Николай и Евгения Баневи бяха екстрадирани в четвъртък от Ница в София и веднага бяха настанени в ареста. Съпрузите бяха докарани с различни полети. Евгения Банева беше прибрана през Мюнхен, докато Николай Банев - през Франкфурт. На летището двамата бяха качени в микробуси на съдебна охрана, а в петък съдът ще гледа мерките им за неотклонение. Прокуратурата ще поиска постоянното им задържане под стража. Те са обвинени по седем престъпления. Николай Банев е привлечен като лидер на престъпна група, а съпругата му е посочена като участник в нея. Според държавното обвинение престъпната група е извършила присвояване на пари и вещи, собственост на фалиралото дружество "Полимери", от "Елма", "Химически завод Панайот Волов" и "Топлофикация Казанлък" АД в общ размер на 84.68 млн лв. Двамата са обвинени в избягване плащане на данъчни задължения в размер на 231 052 лв. като управляващи "Полимери"АД, 1 515 235 лв. като управляващи на "Партнърс комерс" ЕООД и на 2 623 816 лв. като управляващи "Елма"АД. Семейство Баневи ще отговарят и за пране на пари в особено големи размери - общо 589 811 132 евро и 225 000 лева. Те имат обвинение е за незаконно държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси.

Баневи ще бъдат обвинени за пране на 1 милиард лева

https://www.mediapool.bg/banevi-shte-badat-obvineni-za-prane-na-1-miliard-leva-news287205.html

Николай и Евгения Баневи ще бъдат обвинени за пране на пари в размер над 1 млрд. лв, обяви зам.-главният прокурор Иван Гешев в четвъртък. Той обясни, че парите се намирали в офшорни сметки, контролирали от Баневи извън територията на България. Българските власти вече са поискали тези суми да бъдат запорирани. Прокуратурата имала доказателства, че в престъпната група, ръководена от Николай Банев, е участвала освен Евгения Банева и майка му, както и други неустановени към момента лица. Майката на Николай Банев се е разпореждала и вземала пари от касите на някои от дружествата, активен участник е и в прането на пари. Прокуратурата вероятно ще поиска на нея да й бъде наложена мярка "парична гаранция" заради напредналата й възраст. Иван Гешев каза още, че преди време имало сигнали за заплахи и побой срещу работници от предприятия на Баневи. Имало е и няколко разследвания за данъчни престъпления срещу фамилията, които не са били приключили и някои от тях са присъединени към настоящото дело. Заместник-главният прокурор каза, че разследващите имат данни от свидетели как след приватизирането на "Полимери" от касата е взета голяма сума долари. Проверките на Националната агенция по приходи са показали на свой ред, че при част от дружествата няма извършено престъпление, а неплащане на задължения в големи размери. В четвъртък Николай и Евгения Баневи бяха екстрадирани от Ница в София и веднага бяха настанени в ареста. Съпрузите бяха докарани с различни полети. Евгения Банева беше прибрана през Мюнхен, докато Николай Банев - през Франкфурт. На летището двамата бяха качени в микробуси на съдебна охрана, а в петък съдът ще гледа мерките им за неотклонение. Прокуратурата ще поиска постоянното им задържане под стража. Засега те са обвинени за седем престъпления. Николай Банев е привлечен като лидер на престъпна група, а съпругата му е посочена като участник в нея. Според държавното обвинение престъпната група е извършила присвояване на пари и вещи, собственост на фалиралото дружество "Полимери", от "Елма", "Химически завод Панайот Волов" и "Топлофикация Казанлък" АД в общ размер на 84.68 млн лв. Двамата са обвинени в избягване плащане на данъчни задължения в размер на 231 052 лв. като управляващи "Полимери"АД, 1 515 235 лв. като управляващи на "Партнърс комерс" ЕООД и на 2 623 816 лв. като управляващи "Елма"АД. Семейство Баневи ще отговарят и за пране на пари в особено големи размери - общо 589 811 132 евро и 225 000 лева. Те имат обвинение е за незаконно държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси.

Баневи ще бъдат обвинени за пране на над 1 милиард лева

https://www.mediapool.bg/banevi-shte-badat-obvineni-za-prane-na-nad-1-miliard-leva-news287205.html

Николай и Евгения Баневи ще бъдат обвинени за пране на пари в размер над 1 милиард. лв, обяви зам.-главният прокурор Иван Гешев в четвъртък. Той обясни, че парите се намирали в офшорни сметки, контролирали от Баневи извън територията на България. Българските власти вече са поискали тези суми да бъдат запорирани. Прокуратурата имала доказателства, че в престъпната група, ръководена от Николай Банев, е участвала освен Евгения Банева и майка му, както и други неустановени към момента лица. Майката на Николай Банев се е разпореждала и вземала пари от касите на някои от дружествата, активен участник е и в прането на пари. Прокуратурата вероятно ще поиска на нея да й бъде наложена мярка "парична гаранция" заради напредналата й възраст. Иван Гешев каза още, че преди време имало сигнали за заплахи и побой срещу работници от предприятия на Баневи. Имало е и няколко разследвания за данъчни престъпления срещу фамилията, които не са били приключили и някои от тях са присъединени към настоящото дело. Заместник-главният прокурор каза, че разследващите имат данни от свидетели как след приватизирането на "Полимери" от касата е взета голяма сума долари. Проверките на Националната агенция по приходи са показали на свой ред, че при част от дружествата няма извършено престъпление, а неплащане на задължения в големи размери. В четвъртък Николай и Евгения Баневи бяха екстрадирани от Ница в София и веднага бяха настанени в ареста. Съпрузите бяха докарани с различни полети. Евгения Банева беше прибрана през Мюнхен, докато Николай Банев - през Франкфурт. На летището двамата бяха качени в микробуси на съдебна охрана, а в петък съдът ще гледа мерките им за неотклонение. Прокуратурата ще поиска постоянното им задържане под стража. Засега те са обвинени за седем престъпления. Николай Банев е привлечен като лидер на престъпна група, а съпругата му е посочена като участник в нея. Според държавното обвинение престъпната група е извършила присвояване на пари и вещи, собственост на фалиралото дружество "Полимери", от "Елма", "Химически завод Панайот Волов" и "Топлофикация Казанлък" АД в общ размер на 84.68 млн лв. Двамата са обвинени в избягване плащане на данъчни задължения в размер на 231 052 лв. като управляващи "Полимери"АД, 1 515 235 лв. като управляващи на "Партнърс комерс" ЕООД и на 2 623 816 лв. като управляващи "Елма"АД. Семейство Баневи ще отговарят и за пране на пари в особено големи размери - общо 589 811 132 евро и 225 000 лева. Те имат обвинение е за незаконно държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси. Късно през деня от МВР пуснаха видео от посрещането на Баневи на софийското летище.

Баневи ще бъдат обвинени за пране на над 1 млрд. лв. (видео, снимки)

https://www.mediapool.bg/banevi-shte-badat-obvineni-za-prane-na-nad-1-mlrd-lv-video-snimki-news287205.html

Николай и Евгения Баневи ще бъдат обвинени за пране на пари в размер над 1 милиард. лв, обяви зам.-главният прокурор Иван Гешев в четвъртък. Той обясни, че парите се намирали в офшорни сметки, контролирали от Баневи извън територията на България. Българските власти вече са поискали тези суми да бъдат запорирани. Прокуратурата имала доказателства, че в престъпната група, ръководена от Николай Банев, е участвала освен Евгения Банева и майка му, както и други неустановени към момента лица. Майката на Николай Банев се е разпореждала и вземала пари от касите на някои от дружествата, активен участник е и в прането на пари. Прокуратурата вероятно ще поиска на нея да й бъде наложена мярка "парична гаранция" заради напредналата й възраст. Иван Гешев каза още, че преди време имало сигнали за заплахи и побой срещу работници от предприятия на Баневи. Имало е и няколко разследвания за данъчни престъпления срещу фамилията, които не са били приключили и някои от тях са присъединени към настоящото дело. Заместник-главният прокурор каза, че разследващите имат данни от свидетели как след приватизирането на "Полимери" от касата е взета голяма сума долари. Проверките на Националната агенция по приходи са показали на свой ред, че при част от дружествата няма извършено престъпление, а неплащане на задължения в големи размери. В четвъртък Николай и Евгения Баневи бяха екстрадирани от Ница в София и веднага бяха настанени в ареста. Съпрузите бяха докарани с различни полети. Евгения Банева беше прибрана през Мюнхен, докато Николай Банев - през Франкфурт. На летището двамата бяха качени в микробуси на съдебна охрана, а в петък съдът ще гледа мерките им за неотклонение. Прокуратурата ще поиска постоянното им задържане под стража. Засега те са обвинени за седем престъпления. Николай Банев е привлечен като лидер на престъпна група, а съпругата му е посочена като участник в нея. Според държавното обвинение престъпната група е извършила присвояване на пари и вещи, собственост на фалиралото дружество "Полимери", от "Елма", "Химически завод Панайот Волов" и "Топлофикация Казанлък" АД в общ размер на 84.68 млн лв. Двамата са обвинени в избягване плащане на данъчни задължения в размер на 231 052 лв. като управляващи "Полимери"АД, 1 515 235 лв. като управляващи на "Партнърс комерс" ЕООД и на 2 623 816 лв. като управляващи "Елма"АД. Семейство Баневи ще отговарят и за пране на пари в особено големи размери - общо 589 811 132 евро и 225 000 лева. Те имат обвинение е за незаконно държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси. Късно през деня от МВР пуснаха видео от посрещането на Баневи на софийското летище.

Политическата комедия "Вице" води с шест номинации за наградите "Златен глобус"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7188101

Политическата комедия "Вице" води с шест номинации за наградите "Златен глобус"Политическата комедия "Вице" (Vice) води с шест номинации за наградите "Златен глобус", съобщиха световните информационни агенции, цитирани от БТА. Следват мюзикълът "Роди се звезда", историческата комедия "Фаворитката" и "Зелената книга". В телевизионните категории най-много номинации - четири, получи "Убийството на Джани Версаче".

Стотици артисти и 30-метрова сцена за откриването на Пловдив 2019

https://www.mediapool.bg/stotitsi-artisti-i-30-metrova-stsena-za-otkrivaneto-na-plovdiv-2019-news287204.html

Стотици артисти ще се качат на 30-метрова сцена за откриващия спектакъл на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Шоуто ще е на 12 януари, а темата му е "Ние сме всички цветове". Сцената на 6 нива ще бъде издигната на централния пловдивски булевард "Цар Борис ІІІ Обединител". Техниката за шоуто ще пристигне в Пловдив с 20 камиона, а 200 души ще сглобяват сцената. Заради изграждането на кулата и подиумите към нея една от основните пътни артерии в града ще бъде затворена дни преди спектакъла. Самият булевард в момента все още е в ремонт, но явно от общината се надяват работата по него да приключи навреме за откриващото шоу. Част от планираните инфраструктурни проекти във връзка с Пловдив 2019 все още дори не са започнали. 360-градусова кула Планът за откриването обаче е готов. Самата сцена ще тежи 200 килограма и трябва да дава 360 градуса видимост и така спектакълът да може да се гледа от хората, които се очаква да изпълнят булевардите "Цар Борис ІІІ Обединител" и "Мария Луиза". От фондацията "Пловдив 2019" очакват до 80 000 души да се съберат за шоуто. Заради съображенията за сигурност от сцената на 6 етажа ще се ползват 5. По етажите на сцената ще бъдат разположения екрани и мултимедийни елементи. С помощта на 350 осветителни тела, кулата ще бъде превърната в своебразен светлинен символ. Кулата има капацитет да побере едновременно 1500 артисти и да предостави на всички зрители добра видимост към спектакъла. "Тази сложна конструкция е единствена по рода си и е подготвена специално за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата 2019", съобщиха от фондацията "Пловдив 2019". Артистичен директор на откриващия спектакъл на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 г. е основателят на Phase7 Свен Сьорен Байер, чиято цел е да предостави на зрителите незабравимо преживяване. "В началото бях турист в Пловдив. Но след толкова време, прекарано тук, аз съм частица пловдивчанин", заяви Байер на пресконференция с ръководството на фондация "Пловдив 2019" в четвъртък. Компанията на Байер има изпълнени много проекти по цял свят. През 2014 г. е подготвила церемонията по случай 25 години от падането на Берлинската стена пред Брандербургската врата в Берлин. Артистите "Отправна точка на шоуто е разнообразието на Пловдив - град с 8000-годишна история, съчетаващ в себе си множество култури и влияния. "Разнообразие" и "Ние сме всички цветове" са ключовите послания в концепцията на откриващия спектакъл, свързани под мотото "Заедно", обясниха от ръководството на фондацията "Пловдив-2019". Добавиха, че спектакълът е разделен на няколко сегмента и съчетава традиционни български изпълнения и модерни съвременни технологии. Началото ще сложи музикантът Теодосий Спасов, тъй като "носи посланието за връзка между миналото и настояще със своите оригинални композиции за кавал". Музикантът пише ново произведение специално за откриването. В спектакъла ще участват над 200 кукери от целия регион, които да поставят началото на годината и да изгонят злото. Роля имат и актьори от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив. Техните съученици, които учат сценичен грим, ще отговарят за визиите на всички участници в шоуто. Танцьорите от фолклорния ансамбъл "Тракия" ще представят нова хореография в стил съвременен танц. Режисьорът Христо Намлиев подготвя сегмент, в който 200 хориста от формациите на града ще бъдат дирижирани от Диан Чобанов. С тях ще бъдат и 20 гайдари от Българска национална гайдарска асоциация. Изпълнители от Академията за музикално и танцово изкуство ще изненадат публиката с лазерни арфи. 1000 пловдивчани, заявили своето желание за участие чрез кампании в интернет и срещи на живо с координатори, ще се качат на сцената, за да визуализират посланието на града за 2019 година – "Заедно". За организацията по време на шоуто ще помагат 150 деца от пловдивското Спортно училище "Васил Левски". Спектакълът "Ние сме всички цветове" ще завърши със заря, изпълнение на Валя Балканска и гайдаря ѝ Петър Янев. След това няколкочасов сет ще има германският диджей Schiller, който започва европейското си турне от Пловдив.  Артистичен директор на шоуто е Свен Сьорен Байер, технически ръководител е Щефън Фукс. Режисьор на спектакъла е Питър Брикс. Осветлението е поверено на Бьорн Херман, а видео дизайнът на Фридър Вайс. Визуалните ефекти поемат Хайо Рим и Даниел Бандке. Композитор е Христо Намлиев, а музикални отговорници – Кристиян Щайнхозър и Maкс Тридер. Сценичният директор за театрална реч е Густав Рюб. Хореографията е на Лидия Клемент, а костюмите са на Педро Рихтер. Началният час е 19.00, но организаторите препоръчват на публиката да отиде в центъра на града няколко часа по-рано, както и да използва градския транспорт, за да бъде избегнат трафика.

Променен е съставът на Съвета на директорите в „Холдинг БДЖ“ ЕАД

http://www.cross.bg/direktorite-suveta-holding-1591014.html

/КРОСС/ Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков извърши промени в състава на Съвета на директорите на „Холдинг БДЖ" ЕАД. С протоколно решение на министъра като членове на Съвета на директорите на „Холдинг БДЖ" ЕАД са избрани Григори Григоров и Светломир Николов. Със същото решение като членове на Съвета на директорите са освободени Велик Занчев и Владимир Владимиров. Назначеният одит е констатирал сериозни организационни пропуски в системата за прогнозиране, планиране и провеждане на обществени поръчки за доставки и услуги, свързани с поддръжката на подвижния железопътен състав. Одиторите сочат, че Съветът на директорите на „Холдинг БДЖ" ЕАД не е извършил анализ на докладвани неизпълнени мерки по ремонтната програма на дружествата, забавянето на обществените поръчки, недоброто ресурсно осигуряване, липсата на професионални кадри, както и няма конкретни взети решения от Съвета на директорите за подобряване на състоянието на подвижния състав и други мерки за обезпечаване на графика на движение на влаковете. За констатираните проблеми и пропуски министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията бе уведомен след възлагането на одитна проверка, започнала на 24 октомври 2018 г.    

Френската полиция арестува 146 души по време на ученически протест

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/12/06/3357636_frenskata_policiia_arestuva_146_dushi_po_vreme_na/?ref=rss


Сто четиридесет и шест души бяха арестувани днес край училище във френски град близо до Париж, съобщи полицейски източник, цитиран от ДПА. Арестите бяха извършени след вандалски прояви в град Мант ла Жоли. Както изглежда, задържаните са гимназисти.<br /><br />Местни медии съобщават за няколко демонстрации и блокади, организирани от ученици в района на столицата и в други градове. По информация на в. "Паризиен" учениците протестират срещу реформи в образователната система и...

Апелативният спецсъд остави Иванчева в ареста

http://nakratko.bg/category/60/168034/


Бившата кметица на столичния район „Младост” Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова остават окончателно в ареста, реши Апелативният специализиран наказателен съд.

Украинският външен министър към Русия : Освободете задържаните моряци

https://www.24chasa.bg/novini/article/7188100

Украинският външен министър към Русия : Освободете задържаните моряциВъншният министър на Украйна Павло Климкин отново призова днес за освобождаване и благополучно завръщане на 24-те украински моряци, задържани от руските въоръжени сили в Черно море, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Климкин заяви пред Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ),

Строежът на АЕЦ „Белене“ може да струва около 9 млрд. евро

https://www.investor.bg/energetika/472/a/stroejyt-na-aec-belene-moje-da-struva-okolo-9-mlrd-evro-273192/

Изграждането на атомната електроцентрала ще отнеме приблизително 8 години, показва докладът, представен от министър Теменужка Петкова

Подготовката за празничната вечер във Варна тече с пълна сила (снимки)

http://www.moreto.net/novini.php?n=387192

Подготовката за днешния празник на площад "Независимост" във Варна тече с пълна сила, видя репортер на Moreto.net. Коледната украса и сцената за концерта вече са готови. Работници поставят последните фойеверки пред Съдебната палата, които довечера ще грейнат в нощното небе.

Отложиха гледането на мярката за неотклонение спрямо задържания за подкуп данъчен служител

https://pik.bg/отложиха-гледането-на-мярката-за-неотклонение-спрямо-задържания-за-подкуп-данъчен-служител-news802015.html

Отложиха гледането на мярката за неотклонение спрямо задържания за подкуп данъчен служител

Състав на Софийския апелативен съд е отложил разглеждането на жалбата за изменение на мярка за неотклонение от „Задържане под стража“ в по-лека, депозирана от защитата на обвиняемия служител в ТД НАП – София - Л.С., обвинен за вземане на подкуп.

На 29.10.2018 г., в качеството си на длъжностно лице – главен инспектор по приходите в ТД НАП, обвиняемият поискал дар в големи размери - сумата от четиридесет и пет хиляди лева, който не му се следва, от управител на дружество, за да наруши служебните си задължения.

Един месец по-късно – на 28.11.2018 г., в гр. София, в лек автомобил Л.С. приел пари в размер на петнадесет хиляди лева.

Съдебното заседание за разглеждане на мярката за неотклонение по отношение на Л.С. е отложено за 11.12.2018 г., поради представен болничен лист от защитника на обвиняемия.

Корнелия Нинова лиши Станишев от гласа си на конгреса на ПЕС в Лисабон

http://nakratko.bg/category/59/168033/


Корнелия Нинова отказа да води делегацията в Лисабон на конгреса на Партията на Европейските социалисти, научи екипът на bTV при пристигането в Лисабон.

Мъж предложи брак с цели 6 пръстена

https://www.vesti.bg/lyubopitno/myzh-predlozhi-brak-s-celi-6-prystena-6089653

Освен това дали любимата жена ще се съгласи на предложението на брак, се оказва, че има и други неща за притеснение...

Унгарски министър: Целите в областта на климата не могат да се реализират без атомна енергетика

https://www.actualno.com/europe/ungarski-ministyr-celite-v-oblastta-na-klimata-ne-mogat-da-se-realizirat-bez-atomna-energetika-news_710325.html

„Целите на политиката в областта на климата не могат да бъдат реализирани без атомна енергетика. АЕЦ могат непрестанно да произвеждат електроенергия за нуждите на промишлеността и населението“. Това заяви унгарския министър без портфейл, отговарящ за проектирането, строителството и въвеждането в експлоатация на двата нови енергоблока на АЕЦ „Пакш“ Янош Шули, предаде MTI. На международна енергийна конференция в Будапеща министърът подчерта, че „

Иван Гешев: Ще обвиним и майката на Николай Банев за член на престъпна група

https://www.24chasa.bg/novini/article/7188046

Иван Гешев: Ще обвиним и майката на Николай Банев за член на престъпна групаМайката на бизнесмена Николай Банев - Мария също ще бъде обвинена като член на престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари. Това съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев, след като днес Евгения и Николай Баневи пристигнаха с белезници от Франция. Той обясни, че Банев е подведен под отговорност за лидер на престъпна група,

Англия стана лилава, или защо се променя цветът на небето (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7187934

Англия стана лилава, или защо се променя цветът на небето (Снимки)Рано сутринта днес изгревът над Англия озари всичко в розово и лилаво, разказва Би Би Си.  Наблюдавали красивата гледка от брега на графство Северен Йоркшир до графство Дорсет изпращат свои кадри до британската медия. Разстоянието по брега между двете графства е над 1000 км. Сара Кийт-Лукас коментира метеорологичните условия и казва,

Засадиха 100 дръвчета в парк "Лаута" в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/7188031

Засадиха 100 дръвчета в парк "Лаута" в ПловдивНови 100 фиданки бяха засадени в пловдивския парк "Лаута". В залесяването се включиха кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, кметът на "Тракия" Костадин Димитров, директорът на общинското предприятие "Градини и паркове" Стоян Алексиев. С настоящата кампания разширението на „Лаута“, което започна преди няколко години, ще надхвърли 75 декара.

Lyft излиза на борсата

https://news.bg/finance/lyft-izliza-na-borsata.html

Броят на акциите и ориентировъчната им цена все още не са ясни

България ще иска участие на наши фирми в строежа на АЕЦ „Белене“

http://www.cross.bg/ychastie-kompanii-konkyrsa-1591009.html

/КРОСС/ Процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" е разработена така, че в строителството се разрешава да вземат участие и други инвеститори с миноритарен дял. В конкурса по строителството ще могат да се включат и бизнес компании или лица, които имат намерение да сключат дългосрочни договори за изкупуване на енергия. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на изслушване на парламентарната комисия по енергетика, съобщава БГНЕС В задължителните условия на конкурса е записано, че кандидат-инвеститорът ще е задължен да използва произведеното оборудване, да бъдат използвани всички издадени лицензии, да не се променя по никакъв начин дизайнът на оборудването, да се придържа към одобрения проект от Европейската комисия през 2007 година. В заданието е поставено задължително условие за участие на български компании при строежа на централата. Най-висока оценка ще получи онзи инвеститор, който предложи участие на над 30% български фирми. Всеки кандидат, който предложи по-висок дял, ще има и по-висока оценка при следващото участие в конкурса, обясни Петкова По отношение на стойността на проекта, изграждането не трябва да надвишава 10 млрд. евро, колкото е оценката на Българската академия на науката и консултанта HSBC. Максимален срок за реализация до 10 години

Съборената ограда на границата ще бъде ремонтирана до седмица

https://frognews.bg/novini/saborenata-ograda-krai-malko-tarnovo-shte-bade-remontirana-sedmitsa.html

Част от оградата по границата ни с Турция отново е разрушена. Оградата е паднала по време на наводнения в края на ноември, в момента се работи по възстановяването й. Това съобщи областният управител на Бургас Вълчо Чолаков.

Обвинение ще получи и майката на Николай Банев

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/12/06/3357612_obvinenie_shte_poluchi_i_maikata_na_nikolai_banev/?ref=rss


Специализираната прокуратура ще обвини и майката на бизнесмена Николай Банев - Мария. Това обяви на извънреден брифинг зам.-главният прокурор и доскорошен шеф на спецобвинението Иван Гешев.<br /><br />По-рано през деня Николай и Евгения Баневи бяха екстрадирани от Франция с два отделни самолета.<br /><br />Заради напредналата възраст на Мария Банева наблюдаващите разследването прокурори най-вероятно ще я пуснат срещу парична гаранция и няма да искат от съда постоянния ѝ...

Много добри новини за Шумахер! Един от най-близките му призна, че вече...

https://petel.bg/Mnogo-dobri-novini-za-SHumaher--Edin-ot-nay-blizkite-mu-prizna--che-veche---__294191

Президентът на Международната федерация по автомобилизъм Жан Тод направи интересно разкритие за един от най-близките си - Михаел Шумахер...

Климатологът Рачев изненадващо смени прогнозата си за времето на Нова година (Видео)

https://petel.bg/Klimatologat-Rachev-iznenadvashho-smeni-prognozata-si-za-vremeto-na-Nova-godina--Video-__294189

Сухо време и температури до около 10 градуса ни очакват при посрещането на 2019 г. Прогнозата направи климатологът проф. Георги Рачев пред bTV....

Според държавата АЕЦ "Белене" може да бъде достроена за 8 г. с 9 млрд. евро

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/12/06/3357603_spored_durjavata_aec_belene_moje_da_bude_dostroena_za/?ref=rss


България поставя към потенциалните инвеститори в бъдещата АЕЦ "Белене" условието стойността на проекта да е под 9 млрд. евро за срок до 8 години. Спазването на тези две условия ще бъде оценено най-високо от комисията, която ще оценява евентуалните инвестиционни предложения. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред парламентарната енергийна комисия, където представи процедурата за избор на стратегически инвеститор, подготвена от правителството.<br /><br...

Съдът остави в ареста мъжа, опитал да нахлуе въоръжен в президентството

//dariknews.bg/novini/bylgariia/sydyt-ostavi-v-aresta-myzha-opital-da-nahlue-vyoryzhen-v-prezidentstvoto-2135819

Софийският районен съд остави за постоянно в ареста 72-годишния Сашко Игнатов, който в понеделник влезе въоръжен в президентството.
 
Пред журналисти мъжът разказа, че е в затруднено финансово положение и искал да привлече медийното внимание. Обмислял да стреля във въ

АПИ ще контролира заплащането на таксите за преминаване по платената пътна мрежа

//dariknews.bg/novini/biznes/api-shte-kontrolira-zaplashtaneto-na-taksite-za-preminavane-po-platenata-pytna-mrezha-2135815

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) осъществява контрол върху заплащането на съответната такса за преминаване по платената пътна мрежа чрез електронната система за събиране на пътни такси. Това реши окончателно парламентът с приетите промени в Закона за движението по пътищата.

От 1

Изненадващи промени в ръководството на „Холдинг БДЖ“

//dariknews.bg/novini/bylgariia/iznenadvashti-promeni-v-rykovodstvoto-na-holding-bdzh-2135813

Транспортният министър освободи като директори Велик Занчев и Владимир Владимиров

Максим Асенов

https://terminal3.bg/maksim-asenov/

Той е едва на 26 години, от ромски произход, един от най-популярните протестантски проповедници в България и създател на Църква „Пробуждане“. Не се подвеждайте обаче и не го вкарвайте в клишета – Максим не е типичният проповедник. Дори ще ви изненада – изключително харизматичен е, интелигентен, извън църквата се занимава с бизнес и пише мотивационна литература. Поводът да се срещнем с него е книгата му „7 решения, които ще променят живота ви сега“, която на прост и разбираем език превежда посланията на Библията и дава полезни напътствия как да ги приложите в живота си

Разкажи ми за детството си, откъде си и как стигна дотук?

Семейството ми е било доста богато, преди да се родя. Дядо ми е имал бизнес и е издържал целия род. Влюбва се обаче в друга жена и изоставя баба ми. Оставя бизнеса на вуйчо ми, но той фалира. Малко по-късно е убит от полицията по погрешка. И точно в този кризисен момент за нашето семейство едва 15-годишната ми майка забременява с мен. Баща си не помня, защото е избягал, преди да се родя. Отгледан съм от баба ми, майка ми и леля ми. С баба ми бях много близък и беше голям шок за мен, когато тя почина. След време майка ми се събра с друг мъж, но той я биеше, преследваше, беше някакъв кошмар за нея и тя реши да избяга в Гърция. Аз бях на 15, когато станах напълно самостоятелен. Завърших спортно училище с футбол, защото исках да стана футболист. След това обаче открих Бог и разбрах какво е призванието в живота ми – да помагам на хората.

Помниш ли кога и как се случи това?

Докато майка ми беше още в България, ме водеше на евангелски и протестантски църкви. Първата служба, на която отидох, беше преломен момент за мен. Бях бедно момче и един ден с приятелите ми разбрахме, че наблизо ще има сбирка, организирана от протестанти. Отидохме заради пицата. Той покани отпред да излязат хора, за които да се помоли, и аз не помня защо излязох – може би съм си помислил, че ще ми дадат още едно парче пица. Когато проповедникът ме докосна, усетих нещо много силно… Някаква енергия, сила, която преди това не бях усещал.

Следващият преломен момент се случи в Испания. Бях отишъл там да работя, но посещавах местната протестантска църква, където ми предложиха да изнеса проповед. След това заминах за Швеция, където се обучавах две години, и после се върнах в България, където преди три години със съпругата ми основахме Църква „Пробуждане“.

Ти не си догматичен, не размахваш пръст, но все пак би ли споделил какво те води в живота?

Бог и вярата, разбира се.

Искам хората да разберат едно – най-влиятелната личност в живота на даден човек е самият той. И две неща определят съдбата ни – малките и големи избори, които правим всеки ден, и волята да ги следваме! 

Вярата може да промени живота на един човек. Хората днес търсят бърза печалба и мимолетни наслади. Търсят не полезното, а приятното, без да се замислят за последствията. Живеем във време на материализъм, на подмяна на ценности, на стремеж към забогатяване. Защото парите гарантират някакви удоволствия. Но парите не носят щастие. Познавам много богати хора, които живеят в огромни къщи, карат хубави коли, имат висок стандарт на живот, но въпреки всичко са нещастни. Не трябва да сме роби на материалното, защото то те отдалечава от смисъла, от духовността, от самия теб. Всеки, който усеща някаква празнота в живота си, трябва да потърси Бог.

Вашата църква се издържа от дарения? А ти самият поддържаш висок стандарт на живот. Едното свързано ли е с другото?

Естествено, че не съм забогатял от даренията в църквата. Винаги съм имал бизнес нюх и след като отворихме църквата, с мен се свързаха предприемачи, инвестирах спестяванията си в бизнеси, които ме интересуваха, за да мога днес да поддържам прилично висок стандарт на живот.

Премиерата на книгата „7 решения, които ще променят живота Ви сега“ е на 7 декември (петък) от 19 часа в литературен клуб „Перото“

54-годишен мъж потъна вдън земя след бягство от болницата

https://dnes.dir.bg/krimi/54-godishen-mazh-potana-vdan-zemya-sled-byagstvo-ot-bolnitsata

За последно издирваният от МВР Красимир Тропотанов е заснет на 17 май от видеокамерите на лечебното заведение

След одита - промени в Съвета на директорите на „Холдинг БДЖ“ ЕАД

http://nakratko.bg/category/26/168032/


Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков извърши промени в състава на Съвета на директорите на „Холдинг БДЖ“ ЕАД.

Стоматолози: Кариесите при децата до 12 години намаляват, но при 18-годишните са все повече

http://www.moreto.net/novini.php?n=387184

Кариесите при децата между 6 и 12 години намаляват, но пък 18-годишните имат все повече, съобщиха от Българския зъболекарски съюз при отчитането на Програмата за профилактика на заболяванията при зъбите на децата от 0 до 18 години.

Камери ще следят работата в инвазивните кардиологии

https://www.mediapool.bg/kameri-shte-sledyat-rabotata-v-invazivnite-kardiologii-news287203.html

Работата на инвазивните кардиологии ще бъде под видеонаблюдение. Това са договорили Лекарският съюз и Националната здравноосигурителна каса в анекса към рамковия договор за следващата година, който предстои да бъде подписан. Целта на видеонаблюдението е да следи основно дали отчетените пациенти и процедури са реални, но не и самата дейност на медицинските екипи.  “Идеята е да се установи дали в операционната са влизали лекар и пациент за извършване на съответната процедура“, обясниха в четвъртък от Лекарския съюз. Камерите ще бъдат разположени вътре в залите, но изрично се упоменава, че под наблюдение ще бъде само входът. Записите ще се представят само ако бъдат изискани при проверка и ще се съхраняват в срок до 30 дни, както е разписано по закон, уточняват от Българския лекарски съюз (БЛС). При ендоваскуларните процедури се въвежда видеоконтрол или запис на е-носител. У нас функционират близо 60 инвазивни кардиологии, които извършват над  70 хил. диагностични и лечебни процедури годишно, като според различни оценки броят им е предостатъчен за българските условия, но въпреки това продължават да се разкриват нови.  Същевременно през годините многократно на дневен ред е излизала темата, че се извършват процедури без необходимите медицински индикации и дори, че хора се събират с автобуси, за се сдобият някои клиники с пациенти. Болниците под наблюдение надвишават ли си капацитета Друга договорка между съсловната организация и касата е НЗОК всекидневно да следи през софтуер заетостта на леглата в болниците, като болниците няма да имат право да надвишават капацитета на отделенията си. Те ще могат да ползват всеки ден пълния си капацитет, но няма да имат право да връщат спешни пациенти под предлог, че местата им са запълнени.  Ако са налице форсмажорни обстоятелства, на лечебното заведение ще бъде позволено да приема повече пациенти от броя на разписаните легла, но само след извършване на проверка от страна на НЗОК. Т.е. при нужда болниците ще могат да приемат пациенти и над капацитета на дадено отделение. НЗОК ще плаща до 10% от изхвърляните лекарствени остатъци По време на преговорите е станало ясно, че догодина НЗОК възнамерява да плаща на болниците до 10% от разтворените остатъци на скъпо струващите медикаменти за химиотерапия. В момента различните болници генерират между 3% и 30% неусвоени остатъци, които на хартия се изхвърлят, но публична тайна е, че зад привидните разхищения процъфтява и черен пазар с тях и са предмет на износ. А здравната каса плаща и за въпросните остатъци. През тази година НЗОК въведе правило, че повече няма да плаща за тях, но това беше посрещнато с неодобрение в гилдията на онколозите, които изразиха опасения, че дори при правилна организация на работата винаги остават неусвоени количества, които ще се трупат като пасив за болниците. Затова беше решено след наблюдение на различните болнични практики да се установи средно ниво на допустими остатъчни количества и само то да бъде заплащано от НЗОК, а всичко което се изхвърля над него да е за сметка на болницата. От Лекарския съюз са поискали НЗОК да плаща дейността по т.нар. “куха“ амбулаторна процедура № 6 за изписване на таблетни форми на онкологично болни пациенти. Причината е, че освен изписването на лекарства на пациента се прави преглед, извършва се преценка за продължаване на лечението, изписва се терапия. От НЗОК обаче не са се съгласили, защото разходите й в онкологията са прекалено високи. Тази година разходите на НЗОК за онкомедикаменти в болниците ще надхвърлят 400 млн. лева при 327 млн. лева през миналата година. От Лекарския съюз съобщиха, че продължават разговорите по отношение на цените и обемите на медицинските дейности. БЛС е представил своите искания и във възможно най-кратък срок очаква разчетите от зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева, съобщиха още от БЛС. Договореностите между НЗОК и Лекарския съюз предстои да бъдат одобрени от събора на организацията в края на другата седмица.  

Ивица Дачич: Създаването на косовска армия ще повлияе негативно на Балканите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7188041

Ивица Дачич: Създаването на косовска армия ще повлияе негативно на БалканитеФормирането от самопровъзгласеното Косово на пълноценна армия ще окаже негативно влияние на Балканския регион, заяви днес министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич на откриването на 25-тото заседание на Съвета на министрите на външните работи на страните-членки на ОССЕ, предаде ТАСС. Прищина въведе мита от 100 процента на стоките от

Разтърсващи събития ден преди финала на 'Откраднат живот'

https://offnews.bg//zvezdi/raztarsvashti-sabitia-den-predi-finala-na-otkradnat-zhivot-693388.html

Разтърсващ момент за Ина и Борис ще последва в новия епизод на „Откраднат живот: Анатомия на гнева“ тази вечер от 20:00ч. по NOVA.

В навечерието на финала на шести сезон зрителите ще научат не само съдбата на младото семейство, но и бъдещето на МБАЛ „Св. Кирил“.

Доцент Банков ще въвлече Христо Карагьозов в секретна мисия, която да разобличи Чакъров. Междувременно доктор Хинова ще получи неочаквана медицинска диагноза, която ще обясни и някои от провокативните ѝ действия.

Развръзките в много от ключовите истории на героите ще станат ясни на самия финал на шести сезон на най-успешния български медицински сериал, който зрителите ще видят утре вечер от 20.00ч. в ефира на NOVA. Христо Карагьозов ще получи признанието и поканата да бъде част от лекарския екип. Междувременно доктор Огнянова и доцент Банков ще проведат един от най-искрените разговори помежду си, за да дадат отговор на недоизказани въпроси.

Дългоочакваният финал на „Откраднат живот: Анатомия на гнева“ ще бъде споделено преживяване за актьори и фенове по време на специалната прожекция на голям екран в Cinema City, Paradise Center в петък вечер. Актьорският състав и почитателите ще обсъдят най-вълнуващите моменти от създаването на хитовата продукция и развръзките, които по традиция ще видим в последните минути на епизода

Протест пред сградата на МС заради изгарянето на отпадъци в ТЕЦ "Бобов дол"

https://www.actualno.com/society/protest-pred-sgradata-na-ms-zaradi-izgarjaneto-na-otpadyci-v-tec-bobov-dol-news_710323.html

Загрижени за чистотата на въздуха хора се събраха на протест на пл. „Независимост“ в София, за да спрат изгарянето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“. Организаторите от „Грийнпийс“ – България информираха за рисковете от изгарянето чрез прожекция на кадри от района на теца и брошури. Те раздаваха и пощенски картички със снимки на централата, адресирани до ИАОС и МОСВ, които хората да изпращат с апел против изгарянето на отпадъци. На

Лондон публикува правния анализ на сделката за Брекзит

http://econ.bg/Новини/Лондон-публикува-правния-анализ-на-сделката-за-Брекзит_l.a_i.767334_at.1.html

Вчера британското правителство публикува целия правен анализ на договора за Брекзит, тъй като беше порицано за проява на неуважение към парламента...

Проливен дъжд отнесъл 40 м. от оградата с Турция

http://varnautre.bg/2018/12/06/97743/%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%bb%d0%b8%d0%b2%d0%b5%d0%bd-%d0%b4%d1%8a%d0%b6%d0%b4-%d0%be%d1%82%d0%bd%d0%b5%d1%81%d1%8a%d0%bb-40-%d0%bc-%d0%be%d1%82-%d0%be%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81

Оградата по границата с Турция пак падна. Участък от около 30-40 метра от оградата с Турция е отнесен, работи се по възстановяването ѝ, коментира лидерът на НФСБ Валери Симеонов, чиято кауза като вицепремиер беше именно преградното съоръжение. Там имало 24-часови постове. Снимките разпространи Николай Цонков от БСП и патриотът призна, че те са истински. Разрушеното […]

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване