The Head of “Social Assistance” Directorate in Gabrovo directs patients to his daughter’s home for elderly people

https://zaistinata.com/the-head-of-social-assistance-directorate-in-gabrovo-directs-patients-to-his-daughters-home-for-elderly-people/

Two months after „Pro Veritas” filed a signal in the Gabrovo Directorate for conflict of interest, there is no answer from the Agency for Social Assistance if they have assigned an inspection and if not – why? The Director of Social Assistance Directorate in Gabrovo – Radostina Bratovanova is the actual manager of a private […]

Григор Димитров и ползата от "частния турнир" в София

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/12/06/3356920_grigor_dimitrov_i_polzata_ot_chastniia_turnir_v_sofiia/?ref=rss


Не виждам защо трябва да има толкова много напрежение да играя в един частен турнир. По този начин Григор Димитров отговори на критиките, че отново ще пропусне тенис турнира от категория "АТП 250" в София. През февруари ще се проведе четвъртото издание на надпреварата и третото, в което най-добрият български тенисист няма да се включи.<br /><br />"Разбирам, че има разочарование (у българските фенове), но те пак ще ме видят. Има неща, които искаме да направим в...

Всички участници от „Фермата: Съединение“ за първи път заедно за среща с фенове

http://www.cross.bg/dekemvri-zaedno-sreshtata-1591008.html

/КРОСС/ За първи път в историята на най-позитивното риалити шоу „Фермата" феновете ще имат уникалната възможност да се срещнат с участниците и водещите, седмица преди големия финал на 16 декември. Настоящи и вече напуснали фермери от четвърти сезон ще се съберат заедно извън пределите на стопанството, за да се запознаят лично с най-верните си почитатели и посетители на Sofiа Ring Mall, където в събота, 8 декември, от 13.00 до 15.00 часа ще се проведе събитието.Специално за срещата на 8 декември, от фермата по изключение ще излязат всички, които все още са част от надпреварата за голямата награда от 100 хиляди лева, както и всички отпаднали от шоуто фермери и популярни участници. В Sofia Ring Mall почитателите на „Фермата: Съединение" ще могат лично да поговорят и да се снимат с вокалиста на група D2 Деян Каменов - Дидо, с емблематичния Ивайло Караньотов, както и със специалния гост от миналия сезон -  волейболната звезда Владо Николов. Домакини на срещата с фенове ще бъдат водещите Иван и Андрей, заедно с главните герои в онлайн риалити поредицата „Горан и фермерите" Горан Иванов и Ваня Джаферович.

Вижте номинациите за наградите "Златен глобус" в категорията за филмова драма

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7188033

Вижте номинациите за наградите "Златен глобус" в категорията за филмова драма
Филмите "Черната пантера", "Черен в клана" (BlacKkKlansman), "Бохемска рапсодия", "Ако Бийл стрийт можеше да говори", "Роди се звезда" бяха номининирани в категорията за драма на наградите "Златен глобус", предадоха световните информационни агенции. В категорията за най-добра комедия или мюзикъл бяха номинирани филмите "Луди богаташи" (Crazy Rich

Областният управител Б. Михайлов отбеляза Европейската година на културното наследство с гости от Гърция

http://www.struma.com/obshtestvo/oblastniyat-upravitel-b-mihailov-otbelyaza-evropeiskata-godina-na-kulturnoto-nasledstvo_142836/

По инициатива на Областния управител Бисер Михайлов с Празник на гръцката култура в Благоевград бе отбелязана Европейската година на културното наследство.

Събитието е част от Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз за 2018 г., а основната цел е да бъде представено богатството и разнообразието на гръцката култура и фолклорно изкуство пред широката общественост на област Благоевград.

По покана на Областния управител Бисер Михайлов сцената на зала...

Продължава

Протестно шествие на фенове на ЦСКА блокира "Орлов мост" (Снимки)

https://www.24chasa.bg/sport/article/7188029

Протестно шествие на фенове на ЦСКА блокира "Орлов мост" (Снимки)Преди мача на ЦСКА срещу "Лудогорец" на стадион „Българска армия” от 17,30 часа феновете на "армейците" излязоха на протестно мирно шествие, което започна от сградата на Българския футболен съюз на ул. "Иван Асен II" и стигна до „Орлов мост”. Движението на кръстовището на „Орлов мост” бе силно затруднено.

Слави Трифонов призова партиите да дарят субсидиите си за Българската Коледа

https://offnews.bg//obshtestvo/slavi-trifonov-prizova-partiite-da-dariat-subsidiite-si-za-balgarskata-693390.html

Телевизионният водещ Слави Трифонов призова политическите партии да дарят субсидиите си, които ще получат през 2019 г., за благотворителната кампания "Българската Коледа".

"С приблизителна точност може да заключим, че в началото на 2019 г. партиите в Парламента ще разполагат с около 40 милиона лева спестени пари. Тези милиони ще останат непокътнати в банките и в края на 2019 г., защото през годината партиите ще имат да си харчат онези близо 32 милиона лева субсидии, които си гласуваха и с новия държавен бюджет", пише шоуменът във фейсбук.

Трифонов е категоричен, че 11 лева партийна субсидия "не е нищо друго, освен нагло и безочливо източване на джоба на данъкоплатците". "Аз, като председател на Инициативния комитет на проведения референдум, касаещ и партийната субсидия, предлагам на партиите вариант, при който да измият поне малко огромния срам. Сега ще се обърна към тях":

"С онези 40 милиона лева наши пари може да се включите в кампания, която аз ще нарека „Българската Коледа" и за българските политици. Тази година каузата „Българската Коледа“ е в помощ на българските деца с тежки заболявания и увреждания", призовава Слави Трифонов.

Ето какво написа тв водещия във фейсбук страницата си:

31 711 988 лева. Това са парите, които партиите в Парламента си гласуваха да получат през 2019 г. от субсидията. Това са нашите пари. И те отново ще ги вземат от нас, против волята ни. 

Защото волята на 2 516 957 българи, изразена на референдум, беше повече от ясна - да им даваме около 3 милиона лева и да спестим 29 милиона годишно. Да ги спестим ние. Но всъщност ги спестяват те. За себе си.

Последните официални отчети на партиите са от началото на 2018 г. Според тях ГЕРБ имат на влог над 17 милиона лева, БСП разполагат с 4,7 милиона лева, ДПС с 4,6 милиона лева, ВМРО с 1,8 милиона, НФСБ с 1 милион, АТАКА с 900 000, а „Воля“ с 1,4 милиона. Общо 31,4 млн. лв. И това са натрупаните суми от партиите до началото на тази година. А тази година те получиха още милиони – ГЕРБ получиха 12,6 милиона, БСП – 10,5 милиона, „Обединени патриоти“ – 3,5 милиона, ДПС – 3,5 милиона и „Воля“ - 1,6 милиона.

Това означава, че сумите, които партиите са натрупали в банки и трезори ще са се увеличили и ще надхвърлят значително 31,4 млн. Това е така, защото през 2018 г. нямаше избори, на които партиите обикновено харчат най-много пари.

Всъщност, благодарение на огромните субсидии, партиите излизат на печалба и през годините, в които има избори.

С приблизителна точност може да заключим, че в началото на 2019 г. партиите в Парламента ще разполагат с около 40 милиона лева спестени пари. Тези милиони ще останат непокътнати в банките и в края на 2019 г., защото през годината партиите ще имат да си харчат онези близо 32 милиона лева субсидии, които си гласуваха и с новия държавен бюджет.

Нашите политици отказват да намалят огромните си субсидии и трупат получените пари на влог. Защо?

На този въпрос министър-председателят Бойко Борисов отговори от името на своята партия: „Защото от тях пра'име непрекъснато дарения“.

Всъщност, ГЕРБ наистина правеше немалки дарения от своята субсидия – през 2012 г. партията дарява 3,4 милиона лева, като огромна част от парите отиват за пострадалите от наводнението в село Бисер. През 2013 г. ГЕРБ дарява общо 3,1 милиона лева. И изведнъж щедрото сърце на партията става каменно – през 2015 г. ГЕРБ дарява... едва 183 000 лева, през 2016 – 106 000 лева, през 2017 г. - 157 000 лева.

Другите партии далеч не са по-щедри – за последната година ДПС са дарили 105 000 лева, а БСП – 28 000. Особено щедро е дарението на „червената“ партия от тази година – те помогнаха на пострадалите от наводненията в Роман с перилни препарати, кофи и дезинфектанти. И всичко това – на фона на милионите лева партийни субсидии.

Няма никакво съмнение – 11 лева партийна субсидия не е нищо друго, освен нагло и безочливо източване на джоба на данъкоплатците.
Все пак, аз, като председател на Инициативния комитет на проведения референдум, касаещ и партийната субсидия, предлагам на партиите вариант, при който да измият поне малко огромния срам. Сега ще се обърна към тях:

"Скъпи български партии, наричам ви "скъпи", защото държите на влог около 40 милиона лева наши пари, на данъкоплатците. И не само държите тези пари на влог, а и трупате още, докато ни казвате, че дарявате.

Месец декември е месецът, в който хиляди българи намират смисъл да отделят лични пари за благотворителната кауза „Българската Коледа“. Даряват по вътрешно убеждение, не насила – както е в случая с партийната субсидия. Вие също имате възможност да дарите – ако искате убедено, ако искате измъчено. Все тая.

С онези 40 милиона лева наши пари може да се включите в кампания, която аз ще нарека „Българската Коледа" и за българските политици“. Тази година каузата „Българската Коледа“ е в помощ на българските деца с тежки заболявания и увреждания.

Скъпи български партии, вие нямате обоснована нужда от тези милиони, които държите на влог, но тези български деца имат реална нужда от финансова подкрепа. Тази нужда е още по-крещяща на фона на болната ни здравна система и на фона на всички простотии, които се случиха във Фонда за лечение на деца в чужбина. Фонд, който даже закрихте.

Скъпи български партии,
вие имате право на избор – да продължите да трупате нашите пари на влог или да направите това, което правят хората от народа - да дарите за българските деца в нужда. Вие, скъпи български политици, от народа ли сте?

"България е единствена в НАТО със 100% зависимост от Русия в авиацията"

http://clubz.bg/76804-bylgariq_e_edinstvena_v_nato_sys_100_zavisimost_ot_rusiq_v_aviaciqta

България практически отсъства от многонационалните формирования на НАТО в Източна Европа, от 391 млн. лв. за превъоръжаване по стандартите на НАТО в бюджета за 2018 г. не е похарчен и лев, а това се повтаря вече трети мандат, в който премиер е Бойко Борисов. Страната ни е единствената в Алианса, чиито Военновъздушни сили са 100% зависими от Русия, но за сметка на това "упорито и последователно продължава политиката за изтичане на стотици милиони левове за удължаване на експлоатацията на съветското оборудване".

Това се казва в позиция на "Демократична България", посветена на инвестициите в отбрана и развитие на способностите на армията. От извънпарламентарната коалиция припомнят, че в бюджета за текущата година, както и преди това, има заделени средства за нови изтребители, бойни машини за пехотата и военни кораби. Нито един от инвестиционните проекти не е завършен до момента.

"Особено обезпокоително е състоянието във Военновъздушните сили. Продължават катастрофите със загуба на човешки живот – без никаква отговорност на ръководството на Министерството на отбраната. Въпросът за придобиване на нов многоцелеви изтребител за българските Военновъздушни сили стои на дневен ред от 2000 година. Независимо от редицата декларации на правителството на Борисов, все още не е взето решение и се търсят всякакви поводи то да бъде отлагано във времето. За сметка на това, упорито и последователно продължава политиката за изтичане на стотици милиони левове за удължаване на експлоатацията на съветското оборудване", припомнят от "Демократична България.

Факт е, че през ноември правителството взе ново решение, с което се отпускат милиони за ремонт и поддръжка на съветските самолети МиГ-29 и Су-25. Първите ще се поправят от руснаците, а при вторите има опит за подписване на рамково спораземуние с Беларус, защото руската компания така и не кандидатства. Една от причините за това са американските санкции срещу руски компании във военната сфера. Процедурата обаче в момента е върната до ниво "ново обсъждане" на офертата на Беларус.

"На фона на ескалацията на насилието в Украйна и очакваните нови санкции срещу руски компании, решението за нови многомилионни договори в тази посока е скандално. България е единствената страна в НАТО и ЕС със 100% зависимост на военновъздушните си сили от Русия", казват от обединението. 

Според "Демократична България" заради непохарчените пари за превъоръжаване се е генерира „излишък“, като сумите по договори с Русия, и свързани страни извън НАТО и ЕС, нарастват главоломно, и то с поемане на ангажименти за години напред. От коалицията настояват премиерът Бойко Борисов най-после трябва да поеме отговорност за действителната интеграция на армията ни в структурата на силите на НАТО.

И изброяват исканията си:

  • Да се вземат категорични решения за модернизация на българската армия – ако липсва капацитет и желание в Министерството на отбраната за това, то като минимум премиерът да активира отменената от неговото правителство през 2015 г. Национална Програма „България в НАТО и Европейската отбрана 2020“ (приета на 03.10.2014 г. от служебното правителство на президента Плевнелиев) като стратегия за превъоръжаване – в отговор на ангажиментите на България от срещата на НАТО в Уелс;
  • Да се приеме ясен график за изтегляне от въоръжение на несъвместимата в НАТО съветска техника, включително летателни апарати като приложение към Плана за достигане на разходите за отбрана до 2 % от БВП и 20% от тях за нови способности. При необходимост от преходен период, тяхната поддръжка и обслужване да се осъществява съвместно със съюзните и партньорски държави, да се търси възможност за реализацията им в трети страни.
  • Отношенията с Руската федерация във военната сфера да бъдат ограничени до минимум и да се осъществяват чрез механизмите на съюзната система за сигурност и отбрана до демонстрирането на ясно желание за деескалация на напрежението и демилитаризацията на Черно море от страна на Русия.​​​​​​​

10 градуса за Нова година у нас, в Гърция - до 17

http://www.varna24.bg/news/833426.html

Сухо време и температури до около 10 градуса ни очакват при посрещането на 2019 г. Прогнозата ...

Предимно слънчево утре във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=387164

По Черноморието в сутрешните часове ще има ниска облачност или мъгла. През деня облачността ще се разкъсва и намалява до предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър предимно от запад. Максималните температури ще са 4°-6°. Температурата на морската вода е 9-11°.

10 хил. деца в България получиха подарък от връстници от Германия

http://nakratko.bg/category/58/168030/


10 хил. български деца получиха подаръци от свои връстници от Германия преди коледните и новогодишни празници. Акцията е дело на една голяма доброволческа организация. Десетки учебни заведения у нас бяха обхванати от инициативата.

Феновете на ”червените” зоват: Да спрем гаврата с ЦСКА

https://frognews.bg/novini/fenovete-chervenite-zovat-sprem-gavrata-tsska.html

Привърженици на ЦСКА блокират центъра на София днес. ”Червените” организират протест, който ще затвори движението на кръстовище ”Орлов мост”.

Дневен хороскоп за 7 декември

https://www.actualno.com/curious/dneven-horoskop-za-7-dekemvri-news_710213.html

Овен През този ден ви очаква толкова много общуване, че ще съжалите, че сте поздравили много хора. Останете любезни до края, това ви прави красиви. Телец Днес околните ще ви разбират трудно. Най-добре не се опитвайте да обясните необяснимото. Кой може - ще разбере и сам.  Близнаци Този петък поставете на преден план въпросите от личния ви живот. Има да наваксвате с подаръци и нежности, така че - действайте. Рак Денят ще ви предложи интересна дейност, която преди не сте изпълнявал

Икономисти: Пловдив е индустриалният център на страната

https://www.actualno.com/plovdiv/ikonomisti-plovdiv-e-industrialnijat-centyr-na-stranata-news_710321.html

Пловдив е с най-високия ръст на заплатите в Производствената сфера. Това стана ясно по време на пресконференция на Образователно-индустриалния борд, в която взеха участие кметът Иван Тотев, заместникът му Стефан Стоянов и икономистът Георги Стоев. "9,1 процента е средногодишният ръст на заплатите в индустрията за Пловдив и областта. Това е повече от средния за страната, който е 7,5 на сто", обяви Георги Стоев. "Пловдив е индустриалният център на страната, тук заплатите растат мно

Съвременни решения за онлайн кредитиране от CreDirect

https://offnews.bg//obshtestvo/savremenni-reshenia-za-onlajn-kreditirane-ot-credirect-693381.html

CreDirect е сред най-младите и бързо развиващи се марки на пазара за бързи онлайн кредити. С динамични темпове и иновативност, за по-малко от 2 години, брандът завоюва стабилни позиции сред силната конкуренция в бранша. Насочвайки своите усилия в оптимизиране на процесите за онлайн кредитиране, CreDirect бързо печели доверието на нови клиенти.

CreDirect e марка, която в процеса на разширяване на своята дейност фокусира усилията си в разработване на кредитни продукти, подходящи за разрешаването на най-различни финансови казуси. Осъзнавайки, че парите са необходим ресурс за всеки, брандът се стреми да съдейства за намирането на индивидуално решение за всяко финансово затруднение. Продуктите Кредит до заплата и Потребителски кредит са гъвкави и удобни, разработени изцяло в услуга на потребителите.

„Пари по всяко време“ е не само послание, но и израз на фирмената политика на CreDirect. В този слоган се обобщава стремежът на марката да бъде верен и леснодостъпен помощник в разрешаването на проблеми, чрез отпускане на заеми, изцяло онлайн. Основен приоритет на CreDirect е своевременно и дискретно да отговаря на потребностите на всички свои клиенти.

Брандът вече заявява своята амбиция да достигне челни позиции на пазара на небанковите финансови институции. Доказателство за това е и въвеждането на иновативен процес за кандидатстване за онлайн кредити. CreDirect е първата кредитна компания, която дава възможност за проследяване на целия процес по кандидатстване за кредит онлайн: от заявката на кредита до неговото одобрение.

В лицето на CreDirect всеки може да припознае своя доверен партньор в трудни финансови ситуации. Брандът осигурява компетентна консултация и лесен достъп до пари изцяло онлайн. Кандидатстването за заем от CreDirect става без да се налага посещение в офис, а единствено чрез интернет. Документите за онлайн кредит се попълват само за няколко минути, а краткият одобрителен период е гарантиран. Всичко това е възможно с разумно кредитиране от CreDirect, а удовлетворението на клиентите е най-големият стимул за израстване и усъвършенстване на марката.

ДБГ: Скокът с 350% на цената на тока за бизнеса е знак за картел в производството на електроенергия

https://offnews.bg//ikonomika/dbg-skokat-s-350-na-tcenata-na-toka-za-biznesa-e-znak-za-kartel-v-pr-693389.html

Скокът с 350% на цената на тока за бизнеса е следствие от тайни договорки и забранени практики, извършвани от големите производители на електроенергия, заявиха от Движение България на гражданите.

Намираме за необяснимо твърдението, че шоковото поскъпване се дължи на повишено пазарно търсене. Това би било вярно, ако производствените мощности в България внезапно са се увеличили с 350%, заявяват от извънпарламентарната партия.

Според десните подобни драстични скокове на цената на електроенергията нанасят непоправими щети за бизнеса и увеличават разходите за производство на всички стоки.

В крайна сметка това ще е удар и по джоба на хората. До няколко месеца ще последва и скок в цената на тока за бита, което ще нанесе още един сериозен удар върху стандарта на живот на българските граждани, заявяват от ДБГ.

От партията призовават за незабавна проверка на големите производители на пазара за електроенергия от съвместни екипи на КЗК и КЕВР, които в срок от 10 дни да излязат с резултат.

Първоначалните заявки, че проверката ще завърши през януари означава фалит на стотици малки и средни предприятия, за които цената на електроенергията е основен разходен компонент, обясняват от движението.

В началото на година от ДБГ поискаха компетентните органи да проверят подробно пазара на електроенергия по повод поредното драстично увеличение на цената на тока с 60%.

Фактът, че днес говорим за трикратен скок в цените, е поредното доказателство, че обещаните тогава законодателни промени са били проформа мерки с цел да замажат очите на обществото, категорични са от партията.

Мей отстъпи пред депутатите по клаузата за ирландската граница

https://www.investor.bg/evropa/334/a/mei-otstypi-pred-deputatite-po-klauzata-za-irlandskata-granica-273189/

Тази клауза бе една от най-спорните точки от договореното с Брюксел споразумение за излизане на Великобритания от ЕС

Автомобилен шеф гледал старт от Формула 1 с Михаел Шумахер

https://www.24chasa.bg/sport/article/7188025

Автомобилен шеф гледал старт от Формула 1 с Михаел ШумахерПрезидентът на Международната федерация по автомобилизъм Жан Тод призна, че е гледал състезанието за Голямата награда на Бразилия от Формула 1 в компанията на Михаел Шумахер в Швейцария. Седемкратният световен шампион се възстановява у дома си след почти фаталното падане на ски. “Винаги съм внимателен, когато съобщавам нещо за Шумахер.

МЦ „Майчин дом“ сезира Медицински одит заради осъдения в Македония д-р Дамчевски

http://nakratko.bg/category/58/168029/


Ръководството на Медицински център „Майчин дом“ сезира Изпълнителна агенция „Медицински одит“ към Министерство на здравеопазването за извършване на проверка във връзка с македонския гинеколог д-р Николче Дамчевски, който има потвърдена от Апелативния съд в Скопие двегодишна ефективна присъда.

Изненадващи новини и признания за лекарите в МБАЛ „Св. Кирил“

https://www.vesti.bg/otkradnat-jivot/iznenadvashti-novini-i-priznaniia-za-lekarite-v-mbal-sv.-kiril-6089649

Актьори и фенове ще гледат заедно дългоочаквания последен епизод на „Откраднат живот: Анатомия на гнева“ на голям екран в петък вечер

Баневи са обвинени в седем престъпления

https://frognews.bg/novini/banevi-obvineni-sedem-prestapleniia.html

Спецпрокуратурата повдига на Евгения и Николай Баневи обвинения в седем престъпления. Прокуратурата ще поиска от съда те да останат за постоянно в ареста.

Френската левица внася вот на недоверие срещу кабинета на Макрон

https://www.24chasa.bg/novini/article/7188001

Френската левица внася вот на недоверие 
срещу кабинета на МакронФренската левица ще внесе в парламента искане за вот на недоверие срещу правителството на президента Еманюел Макрон, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Френската социалистическа партия, крайнолявата формация "Непокорна Франция" и Френската комунистическа партия загърбиха различията си и обещават да внесат искането в Националното събрание още

БЧК Враца започна да раздава хранителни помощи

https://www.actualno.com/vraza/bchk-vraca-zapochna-da-razdava-hranitelni-pomoshti-news_710307.html

От днес до 28 февруари 2019 г. БЧК Враца ще раздаде пакети с хранителни продукти. Кампанията се организира от Европейския социален фонд и в нея ще бъдат обхванати близо 14 хил. души от областта. Хранителните пакети включват основни продукти, сред които захар, леща, ориз, олио, спагети и консерви с общо тегло  24 кг. Продуктите ще се получават срещу документ за самоличност и подпис. Хората, които имат право да получат тези помощи, са подбрани от Агенция „Социално под

Баневи кацнаха на летище София

http://nakratko.bg/category/60/168028/


С полет от Мюнхен на летище София кацна самолетът, който превозва Евгения Банева, предаде репортер на БГНЕС. Малко по-късно с полет от Франкфурт кацна и самолетът, превозващ Николай Банев.

За втори път Спецапелативният съд отказа свобода на Иванчева

http://www.cross.bg/ivancheva-aresta-petrova-1591004.html

/КРОСС/ За втори път Специализираният апелативен съд отказа да пусне от ареста бившата кметица на кв. "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова, обвинени в подкуп. С определение от днес съдебният състав отново отмени освобождаването на двете под "домашен арест". Съдиите Веселина Вълева, Димчо Георгиев и Даниела Росенова са отказали да си направят отвод по делото. Съдиите отричат да са били предубедени. Освен това според тях не е бил нарушен срокът, в който е трябвало да се поизнесат по делото. Съдебният състав не е съгласен с изводите на първата инстанция, че в условията на ареста Иванчева и Петрова не могат да се запознават с всички материали, както и да организират правото си на защита. Според апелативния спецсъд здравословното състояние на Биляна Петрова не пречи тя да остане в ареста. От съдебно-медицинска експертиза се установява, че то се подобрява. Макар вещите лица да твърдят, че Десислава Иванчева трябва да се лекува в дома си, а не в ареста, съдебният състав смята, че тези заключения са необосновани, а освен това в местата за лишаване от свобода имало кой да оказва контрол за здравословното състояние на арестуваните. Съдиите са категорични, че престоят на Иванчева и Петрова в ареста не накърнява правото им на защита, тъй като и двете имат висококвалифицирани адвокати. Решението на съда е окончателно.  

Обвиняват Баневи за 7 престъпления

http://www.moreto.net/novini.php?n=387185

На 7 декември Специализираната прокуратура ще поиска от съда вземане на най - тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Евгения и Николай Баневи, съобщиха от прокуратурата. В рамките на разпореденото прокурорско задържане до 72 часа, в присъствието на защитниците им, на Николай и Евгения Баневи ще бъде предявено прецизно обвинение.

Търсят се 800 работници за бране на ягоди в Испания

https://www.actualno.com/vraza/tyrsjat-se-800-rabotnici-za-brane-na-jagodi-v-ispanija-news_710309.html

800 кандидати за бране на ягоди търси испански кооператив на производители от провинция Уелва. Работодателите предлагат брутна заплата в размер на 41,20 евро на ден, като след внасяне на здравни осигуровки и данък общ доход нетното възнаграждение е 39,71 евро на ден. Информацията е от Бюрото по труда във Враца, където може да се намерят повече данни по офертата. В съобщението се казва, че разходите за път до Испания са за сметка на кандидата, като той заплаща билета за автобус предвари

Яна Маринова се обясни в любов на Варна. Ето кое най-много радва красивата актриса (снимка)

https://petel.bg/YAna-Marinova-se-obyasni-v-lyubov-na-Varna--Eto-koe-nay-mnogo-radva-krasivata-aktrisa--snimka-__294188

Яна Маринова за пореден път сподели колко много обича Варна. Тя пусна снимка в пррофила си в Инстаграм от морската столица. Под нея кра...

Кой ще запуши дупките в София?

http://clubz.bg/76803-koj_shte_zapushi_dupkite_v_sofiq

Няма какво да се лъжем - София има нужда от промяна. Напоследък всеки ремонт носи упрека за "управленска немощ" и докарва столичани до "обществен инфаркт".

Преди два-три месеца „плочките за баня“ пред църквата „Свети Седмочисленици“ се превърнаха в местна атракция, където софиянци специално си уреждаха срещи да се снимат на фона на поредения кич. За да се достигне до тягостно дългия ремонт по „Графа“, където новите „колчета“ около трамвайната линия бяха иронично оприличени на надгробни плочи. Само за две години време втори заместник-кмет „гърми“ с обвинения за злоупотреби за „фино“ нагласяне на обществени поръчки.

С приближаването на местните избори злободневието около проблемите в най-големия град в България започва да тежат на близо 10-годишното управление на ГЕРБ и кмета Йорданка Фандъкова. Недоволството до такава степен се е обострило, че и най-малкото запрашаване на въздуха вече избива чивиите на гражданската търпимост. Но ако трябва да се търси обективен прочит, монетата има две лица.

Цветя и рози

През тези три мандата на кмета Йорданка Фандъкова столицата се промени. Има две метролинии, които спестиха на хиляди столичани часове задръствания. Относително редовен и обновен градски транспорт. В центъра стана по-чисто и подредено (разбира се, когато не е разкопана някоя улица). Евтините европейски авиолинии превърнаха „Витошка“ в „европейска улица“, на която можеш да чуеш британски английски, италиански, френски, испански.

Културният живот цъфти. В София са едни от най-добрите театри в страната, има фестивали, които събират най-доброто от европейското кино, гостуват световни артисти и музиканти от „Чамбао“ до диригенти от ранга на Валерий Гергиев. Има за всеки по нещо.

И не на последно място, който не го мързи, няма да остане без работа, защото столицата стана един от основните центрове на бизнеса в страната.

Дотук с панегириките

Столична община е държава в държавата. Годишният й бюджет е близо 1,5 млрд. лева. Така за едно десетилетие управление екипът на кмета Йорданка Фандъкова и мнозинството на ГЕРБ в общинския съвет се разпореждаха с повече от 15 млрд. лв., без да се броят стотиците милиони по европейски проекти.

От времето на „модела Софиянски“ не са спирали „майсторските практики“ в общината да се създават коалиции и групи по интереси, да се разпределят ресурси по партийни квоти, да се управлява чрез решения, от които печелят всички – и ГЕРБ, и БСП, и "малките" общинари.

Продажбата и заменките на общински имоти, политическите назначения в общински фирми, презастрояване, некачествени ремонти, кичозните импровизации, неясните харчове на публични средства превърнаха столицата в умален модел на управленски експерименти и съмнения за корупционни практики.

Уволненията на "бушончета" не са решение

Затова и оставката на зам.-кмета по транспорта – Евгени Крусев, е не само обикновено замазване на проблема с управлението на парите на софиянци, но и подигравка, каквото беше и неговото назначение.

Крусев пое поста на зам.-кмет по транспорта на 27-годишна възраст, без какъвто и да е било сериозен административен опит. Едва ли не беше издърпан за ушите от университета в общината, преминал през кратко репортерстване в „Хора пътища, автомобили“ на БНР, а после и среден чиновник в Центъра за градска мобилност. Какви очаквания може да има ръководството на Столична община към младеж, на когото се поверява отговорността на проекти за стотици милиони левове.

Бързо се забрави, че Крусев пое поста от Любомир Христов, който беше отстранен по личното настояване на партийния лидер Бойко Борисов заради конфликт на интереси. Оказа се, че Христов заедно с депутата от ГЕРБ Ирена Коцева били свързани с обществена поръчка за доставка на спирки на градския транспорт в София на стойност около 200 хил.лв. Търгът беше обявен от Центъра за градска мобилност и спечелен от фирма на съпруга на Коцева.

Добри практики

Сегашната история с младия кадър Крусев е продължение на същите „добри практики“. Той е с прокурорско обвинение за длъжносто престъпление, за това, че има „нагласяне“ на обществената поръчка за ремонта на трамвайното трасе по „Графа“. От екипа на Фандъкова нарекоха оставката на Крусев „достойна и мъжка постъпка". И какво от това?

Проблемите с обществените поръчки в Столична община не свършиха с оставката на Любомир Христов, нито ще приключат с тази на младия гербер. Нито ремонтите ще станат по-качествени, а изборът на изпълните на сочни обществени поръчки по-прозрачен.

Затова ако иска да продължи да управлява, екипът на най-харесвания политик в България (поне така твърдят социолозите), трябва да запуши дупките, откъдето изтичат парите на данъкоплатците - дали от корупция, дали от обикновено крадене. И да се замислят - как така при толкова много кандидати за зам.-кметове, не се намери  един не с по-малко апетит.     

Марияна Николова се срещна с производители на рибни продукти

http://nakratko.bg/category/26/168027/


Възможностите за развитие на сектора за производство и преработка на сладководна риба и рибни продукти, както и проблемите пред него, обсъди заместник министър-председателят Марияна Николова с представители на бранша.

ВМС участват в тържествата по случай Никулден

http://nakratko.bg/category/58/168026/


На 6 декември – Никулден, в град Варна, пред православния храм „Св. Николай Чудотворец” се проведе военен ритуал и отслужване на молебен за здравето и силата на всички моряци по случай църковния празник на Св.

Ципрас: Преговаряме с ЕС за удължаването на "Турски поток" през Гърция към другите страни

https://www.24chasa.bg/novini/article/7187964

Ципрас: Преговаряме с ЕС за удължаването на "Турски поток" през Гърция към другите страниГърция води диалог с ЕС по въпроса за удължаването на газопровода "Турски поток" през гръцка територия към други страни от ЕС и има сериозни аргументи. Това заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас преди предстоящото му посещение в Москва на 7 декември, предаде ТАСС. В интервю за ТАСС гръцкият премиер подчерта,

Къванч Татлъту отново на върха

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7187630

Къванч Татлъту отново на върхаТурският сериал по bTV „Искрите на отмъщението“, в който играе супер звездата Къванч Татлъту, е най-гледаното предаване по телевизията през ноември, с над 1 150 000 зрители средно всяка вечер, показва зрителската класация Топ 50 по данни на ГАРБ. Макар и с малко, той изпреварва лидерите на интереса - bTV Репортерите и централната емисия на bTV

Фенове на ЦСКА-София блокираха мирно "Орлов мост" (СНИМКИ)

http://clubz.bg/76802-fenove_na_cska_sofiq_blokiraha_mirno_orlov_most_snimki

Няколкостотин запалянковци на ЦСКА-София блокираха за половин час "Орлов мост" в София - точно преди мача от Първа лига срещу "Лудогорец" на ст. "Българска армия".

Техният протест бе под надслов "Да спрем гаврата с ЦСКА" и беше провокиран от съдийството на Волен Чинков в мача срещу "Славия" миналата неделя. В средите на ЦСКА-София са на мнение, че реферите грешат умишлено в ущърб на техния клуб и в полза на "Лудогорец".

Феновете тръгнаха от градинката пред сградата на БФС на ул. "Иван Асен II" в 16 часа и след минути спряха движението на "Цариградско шосе". Те скандираха и пяха, носеха транспаранти и пиротехнически средства.

От "Орлов мост" те се насочиха в посока някогашния хотел "Плиска" и срещу Полиграфическия комбинат се насочиха към "Българска армия" през парка. Тогава движението бе възстановено. Шествието бе мирно - няма нанесени материални щети, нито арести.

 

Анегрет Крамп-Каренбауер: Най-важното е ХДС да остане единен след вота

https://www.24chasa.bg/novini/article/7187954

Анегрет Крамп-Каренбауер: Най-важното е ХДС да остане единен след вотаАнегрет Крамп-Каренбауер, фаворитката за приемник на Ангела Меркел на поста председател на Християндемократическия съюз (ХДС), каза днес, че партията трябва да остане единна независимо кой спечели утрешното гласуване, предаде ДПА. "Най-важното е ХДС да остане единен след вота и мисля, че всеки от тримата кандидати го знае",

В Швеция започнаха мирните преговори за Йемен под егидата на ООН

https://dnes.dir.bg/svyat/v-shvetsiya-zapochnaha-mirnite-pregovori-za-jemen-pod-egidata-na-oon

Двете воюващи страни ще си разменят пленници, като Червеният кръст предложи да контролира процеса

Търговците на ток: НЕК и ТЕЦ Марица Изток 2 изкривяват пазара

https://offnews.bg//ikonomika/targovtcite-na-tok-nek-i-tetc-maritca-iztok-2-izkriviavat-pazara-693379.html

Асоциация свободен енергиен пазар, която обединява голям брой търговци на електроенергия, изпрати отворено писмо до премиера Бойко Борисов, с което го информира за изкривяванията на свободния пазар на електроенергия в България.

Според организацията те все повече се разрастват и дават негативни финансови отражения върху всички търговски участници.

За последната година се предприеха редица законови и нормативни промени, целящи изсветляване на търговията на едро на свободния пазар и осигуряване на по-голяма конкуренция на предлагане чрез задължение за продажба на енергията, произведена от ВЕИ и ВЕКП производители (с 4 и над 4МВт инсталирана мощност) на организиран борсов пазар. Тези мерки бяха предприети в следствие на редица изказвания на работодателски асоциации и призиви за протести поради повишената цена на електроенергията в края на 2017 г. Точно една година по-късно, равносметката показва, че върху цените на свободен пазар отново влияят множество непазарни фактори и на практика подобрение в конкуренцията не се наблюдава, заявяват от АСЕП.

От асоциацията обясняват, че през последните месеци цените на сегмент „Ден напред“ на БНЕБ ЕАД отчитат огромни флуктоации с постоянна тенденция за необосновано висок ръст, като за настоящата седмица дори надминаха 207 лв. за Мвтч базова енергия.

Това принуди редица големи индустриални потребители да предприемат крайни мерки по ограничаване на производствени мощности и освобождаване на работници. Подкрепяме напълно позицията и притесненията на крайните клиенти, изразени в официалните писма на Асоциация на индустриалния капитал и Холдинг Загора и заставаме зад исканията им. Още повече, заради липсата на каквато и да е предвидимост върху цените на БНЕБ ЕАД, търговците на електроенергия вече претърпяха огромни финансови загуби, оказаха се във фактическа невъзможност да изпълняват сключени договори и напуснаха пазара -доброволно или принудително отстранени, посочват търговците на ток.

Според тях реакцията на потребителите на свободен пазар е закъсняла, тъй като индикациите за изкривяване на пазара се наблюдават от началото на 2018 г. и са били заложени още с последните изменения на Закона за енергетика, Правила за търговия с електрическа енергия и Правилата за търговия на БНЕБ ЕАД.

АСЕП многократно алармира в официални писма институциите за допуснатите сериозни пропуски и негативните ефекти, които ще имат те за пазара, но не бяха предприети никакви насрещни действия. Така например, § 67 от преходните и заключителни разпоредби на Закона за енергетика само допълнително увеличи пазарната мощ и концентрация на Национална електрическа компания ЕАД, респективно БЕХ ЕАД, които осигуряват основните количества енергия на БНЕБ ЕАД. При неконкурентен пазар от страна на предлагането, какъвто наблюдаваме в България, продаването на енергията от ВЕИ на борсов пазар от НЕК ЕАД предостави допълнителен инструментариум за влияние върху постигнатите цени на БНЕБ ЕАД чрез контролирано производство на централи и оферирани цени за продажба, заявяват от организацията.

Според търговците пределената от КЕВР Прогнозна пазарна цена (ППЦ) в размер на 70 лв. за МВтч базов товар и липсата на навременна актуализация позволи НЕК ЕАД да реализира извънредни приходи за всяко отклонение между ППЦ и реалната борсова цена, което дава допълнителен стимул за непазарно поведение с цел завишаване на постигнатите цени на БНЕБ ЕАД.

В допълнение към изложеното – следва да бъде потърсен отговор на въпроса: разполагат ли всички търговски участници с равнопоставен достъп до информация относно продуктите, които предстои да бъдат предлагани, питат от АСЕП.

Според търговците подобни нетърговски практики и вътрешнохолдингови договорки прозират и в поведението на ТЕЦ Марица Изток 2, който непрекъснато ограничава производствени мощности с неясния аргумент „Търговски график-резерв“.

Освен че намаленото предлагане е сред основните причини за драстичния ръст на цената на БНЕБ ЕАД, ограничаването на централата допринася за допълнително утежняване на финансовото ѝ състояние, въпреки заявката за спешни мерки за стабилизация. При цена на въглеродни емисии от 25 евро/тон, според нашите изчисления предлагане на пикова енергия би гарантирало едни добри приходи на централата, посочват от организацията.

АСЕП призовава за предприемането на реални мерки, но за разлика от предишните изменения в нормативната база, настояваме този път да бъдат добре премислени, анализирани, с дългосрочен ефект и предварително обсъдени с всички заинтересовани страни.

Според търговците най-съществените проблеми, които трябва да се решат на българския електроенергиен пазар, които водят до несправедливи цени на едро са:

Докато предлагането на енергия на БНЕБ ЕАД е концентрирано в три търговски дружества (НЕК ЕАД, АЕЦ Козлодуй ЕАД и ТЕЦ Марица Изток 2 ЕАД), част от една и съща холдингова структура, е невъзможно постигането на реална конкурентна среда и борсова цена, определена единствено от пазарни принципи. Подобна концентрация в рамките на вертикално интегрирано предприятие позволява нерегламентиран обмен на търговска информация и синхронизация на действия между производителите и контролиране на предлагани количества и цени;

Моделът с определяне на Прогнозни пазарни цени от Регулатора е неприложим и несправедлив. Устойчиво решение е моделът договори за разлика, който се базира на реално постигнати цени, а не на мъгляви прогнози;

Липсата на какъвто и да е регулаторен контрол върху Правилата и решенията на БНЕБ ЕАД, едновременно с липса на външен клиъринг по сетълмент цени. Показателно е ситуацията от 10 октомври, когато поради грешка беше обявена цена от близо 5000 лв/Мвтч в определени часове от деня. Неспазване на разписаната процедура в Правилата от самия борсов оператор причини големи финансови щети на множество търговци на електроенергия;

Към момента липсва каквато и да е информация относно предприетите от Комисията за енергийно и водно регулиране действия по прилагане на Регламент 1227/2011 (REMIT);

Намалено търгуване на дългосрочни продукти за 2019 г, чийто обем е крайно недостатъчен за осигуряване на базовото потребление и да дадат относителна стабилност на пазарните участници в лицето на търговци на електроенергия и индустриални потребители;

Липса на маркет-мейкър на БНЕБ ЕАД – регистриран търговски участник, чиято функция е поддържане на определено ниво на цена купува/продава, както и съответните количества, т.е. купува/продава от началото до края на борсовия ден. Цените, които маркет-мейкърът ще определя, трябва да са максимално близки до пазарната реалност. Предвид факта, че ТЕЦ Марица Изток 2 има около 50 МВт базов товар продаден за календарната 2019г., считаме, че за добро решение именно тази централа да поеме позиция на маркет-мейкър на БНЕБ ЕАД

Търговците са категорични, че липсата на разнообразни възможности за хеджиране и покупка на електроенергия за свободния пазар ще продължи и в първите месеци на 2019 г.

Според очакванията ни, за да могат търговците да изпълняват договорите си за доставка към клиенти и да се снабдят с необходимата енергия при това ограничено ниво на предлагане, ще има презастраховка от тяхна страна, която ще се изрази в по-високи максимални цени при подаване на оферти към БНЕБ ЕАД. Това допълнително ще води до изкривяване на кривата на търсене и предлагане и ще рефлектира в още по-голямо увеличение на клиринговата цена на „Ден-напред“, посочват от организацията.

В Канада арестуваха главния финансов директор на „Хуауей" по неясни обвинения

http://econ.bg/Новини/В-Канада-арестуваха-главния-финансов-директор-на-Хуауей-по-неясни-обвинения_l.a_i.767333_at.1.html

Мън Уанджоу, главен финансов директор на китайския телекомуникационен гигант „Хуауей" и дъщеря на неговия основател, е била арестувана на 1 декември...

Кубинците вече имат мобилен интернет, струва една заплата

https://offnews.bg//sviat/kubintcite-veche-imat-mobilen-internet-struva-edna-zaplata-693382.html

За пръв път кубинците ще имат достъп до мобилен интернет, съобщиха от държавния телекомуникационен оператор ETECSA, предаде агенция Ройтерс.

Близо половината от населението на държавата ползва мобилни телефони, но не всички ще могат да си позволят интернет мрежата.

От държавната монополна компания обявиха, че пакетите за мобилен интернет ще започват от 7 долара за 600 мегабайта и ще достигат до 30 долара за 4 гигабайта. Без пакет, 100 мегабайта ще струват 10 долара.

Цената обаче е непосилна за повечето кубинци, тъй като средната работна заплата в страната е около $30 на месец, а много хора разчитат на странични доходи или на роднини в чужбина.

"Време беше това да бъде възможно и в Куба. Но за някои като мен, все още не е достъпно", споделя 58-годишен жител на Хавана.

Той посочва още, че няма да може да си позволи мобилен телефон с 3G, защото заплатата му като продавач в държавна компания е по-малко от 20 долара.

Куба изостава от повечето държави по отношение на достъпността до интернет. Причините са няколко: липса на пари, търговското ембарго от САЩ, както и заради притеснения във връзка с потока на информация. До 2013 г. достъп до глобалната мрежа имаше предимно в туристическите хотели.

Оттогава правителството превърна свързаността в приоритет, инсталирайки Wi-Fi в кафетата и на някои публични места. 

"Ще е добре да можем да се свързваме по-лесно към интернет", споделя 38-годишният Гуилермо Диаз, който често ходи до парка в близост до дома му, за да използва Wi-Fi.

Според търговци на ток НЕК е големият печеливш от борсовите скокове

https://www.mediapool.bg/spored-targovtsi-na-tok-nek-e-golemiyat-pechelivsh-ot-borsovite-skokove-news287202.html

Търговци на електроенергия смятат, че сега наблюдаваните флуктуации и скокове на цената на тока на енергийната борса у нас са резултат от изкривяване на свободния пазар, принос за което имат и законовите поправки, изваждащи от 1 януари 2018 г. на борсата всички производители на ток с мощност над 4 МВ, но позволяващи до края на годината държавната "Национална електрическа компания" (НЕК) за продава електроенергията от възобновяеми източници. Точно тази възможност, според Асоциацията "Свободен енергиен пазар" (АСЕП), дава на НЕК допълнителен инструментариум за влияние върху постигнатите цени на енергийната борса. Това може да става чрез контролирано производство от ВЕИ централи, чиито продажби на борсата електрическата компания е поела, и оферирани цени за продажба. В писмо до премиера, енергийния министър, регулаторния шеф и председателя на парламентарната енергийна комисия, разпространено в четвъртък, организацията посочва, че постигнатите в последно време високи борсови цени на доставките на базова електроенергия за следващия ден (207 лв./МВтч в понеделник), в комбинация с определената от Комисията за енергийно и водно регулиране прогнозна пазарна цена от 70 лв./МВтч, облагодетелстват НЕК. Отклоненията между прогнозната и реалната цена – в джоба на държавата Държавната компания получава шанс за извънредни приходи за всяко отклонение между прогнозната и реалната борсова цена. Това дава допълнителен стимул за непазарно поведение с цел завишаване на постигнатите цени на "Българската независима енергийна борса" (БНЕБ), посочват търговците. "Подобни нетърговски практики и вътрешнохолдингови договорки прозират и в поведението на ТЕЦ "Марица Изток 2", който непрекъснато ограничава производствени мощности с неясния аргумент "Търговски график-резерв“, пише още в писмото на АСЕП. В него се допълва, че "освен че намаленото предлагане е сред основните причини за драстичния ръст на цената на БНЕБ, ограничаването на централата допринася за допълнително утежняване на финансовото ѝ състояние, въпреки заявката за спешни мерки за стабилизация". Асоциацията изчислява, че при цена на въглеродни емисии от 25 евро/тон, ТЕЦ "Марица Изток 2" би си гарантирала добри приходи от предлагане на пикова енергия. Въпреки това държавната централа ограничава участието си на борсата за ток. Идея държавната ТЕЦ да стане маркет-мейкър АСЕП призова управляващите за предприемането на реални и добре премислени този път мерки за решаване на проблеми с предлагането на електроенергия само от държавните производители. Търговците смятат, че трябва да има регистриран търговски участник на БНЕБ, чиято функция да е поддържане на определено ниво на цена  купува/продава,  както и съответните количества, т.е. купува/продава от началото до края на борсовия ден. Цените, които маркет-мейкърът ще определя, трябва да са максимално близки до пазарната реалност, коментира асоциацията. "Предвид факта, че ТЕЦ "Марица Изток 2" има около 50 МВт базов товар, продаден за календарната 2019 г. , считаме, че за добро решение именно тази централа да поеме позиция на маркет-мейкър на БНЕБ", пише в писмото. Търговците смятат, че липсата на разнообразни възможности за хеджиране и покупка на електроенергия за свободния пазар ще продължи и в първите месеци на 2019 г. От 2019 г. борсовите играчи с опция да фиксират цените си Изпълнителният директор на БНЕБ Константин Константинов обаче посочи пред Mediapool, че ръководеният от него борсов оператор е подписал споразумение за сътрудничество с Европейската енергийна борса (European Energy Exchange – EEX). "То предвижда ЕЕХ да предложи деноминирани в евро български финансови фючърси за продукти със седмична, месечна, тримесечна и годишна база, чиито финансов сетълмент се основава на постигнатата референтната цена на пазар "Ден напред“ на БНЕБ" обясни той. По думите му стартирането на търговията с финансовите деривативи е предвидено за първата половина на 2019 г. "Сътрудничеството ни с ЕЕX определено ще укрепи регионалните ни позиции и ще допринесе за толкова важните за пазара референтни цени за дългосрочните продукти. Практически това е още един инструмент, който дава възможност на търговските участници да фиксират цената на електрическата енергия в дългосрочен период (до 1 година), като по този начин могат да хеджират риска си", посочи още Константинов.   Той припомни, че борсата работи за обединение на пазарите "Ден напред“ и "В рамките на деня“ с Македония, Сърбия, Гърция, Хърватия и Румъния, които според него ще увеличи предлагането и ликвидността на обединението и това ще нормализира обстановката. Студът също с принос за ценовия скок Константинов отново повтори, че цените на доставките на ток за следващия ден се определят само от подадените на борсата обвързващи оферти купува и продава, които формират клиринговата цена за всеки един час на доставка. Той допълни, че фактор за поскъпването на борсовите цени е и застудяването преди дни, които повишава търсенето на електроенергия. "В подобна ситуация е съвсем логично цените да се увеличат, още повече, че страната ни все още не е част от пазарно обединение, което би позволило най-ефективно оползотворяване на преносния капацитет и би ни предпазило от резките пикове и спадове на цената", смята шефът на БНЕБ. Според него твърденията за драстични поскъпвания се отнасят за изолирани часови интервали. Данните на борсата обаче сочат, че тези пикове са точно в часовете, когато работят предприятията и това е проблемът на бизнеса. Поскъпването било под резултатите на съседните борси "Ако трябва да гледаме обективно на пазарната ситуация, средната цена на електрическата енергия изтъргувана на пазар "Ден напред“ е под 39 евро, което е далеч от цените от началото на седмицата, които разтревожиха бизнеса.  По отношение на цените спрямо съседните страни, данните за изминалия месец ноември показват, че средната цена за база на БНЕБ е била 45.57 евро. За същия месец аналогичната цена на румънската борса OPCOM e била 60.60 евро, а на унгарската HUPX – 63.65 евро. През октомври средната цена на нашата борса е била 51.96 евро, на румънската – 61.67 евро, и на унгарската – 64.5 евро", даде примери Константинов. В отговор на критиките на бизнеса, че на борсата не се предлагат достатъчно количества енергия в гъвкави продукти, той посочи, че от началото на 2018 г. предлаганите обеми са значително нараснали именно заради извеждането на централите над 4 МВ на свободния пазар. БНЕБ призна, че гъвкавите продукти са малко "Действително, гъвкавите продукти са по-малко предлагани на нашата платформа в сравнение с базовите, при които имаме доставката на еднакво количество електрическа през 24-те часа на денонощието. Това обаче е обосновано изцяло от вида на производство и конкретните търговски стратегии на пазарните участници", посочи Константинов.  Според него в трите сегмента на търговията с ток на борсата – дългосрочни договори, "Ден напред" и "В рамките на деня", се предлага максимален набор от продукти, позволяваще на всеки търговски участник да моделира търсенето или предлагането на електрическа енергия, така че да минимизира небалансите и съответно загубите си. Борсовият шеф коментира и напускането на борсовия пазар от участници. Те са общо шестима, трима от които са били отстранени от пазара на електрическа енергия от Електроенергийния системен оператор", а останалите трима са решили да изтеглят бизнеса си от България. На тяхно място обаче се били регистрирали нови участници и технитя ръст бил значителен.

Разработват план за намаляване на рисковете от наводнения край Камчия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7187949

Разработват план за намаляване на рисковете от наводнения край КамчияСпециалисти ще разработят план за намаляване на рисковете от наводнения по поречието на река Камчия. Това съобщи днес при представянето на проекта "RECONECT": Възстaновяване на екосистемите и намаляване на хидро-метеорологичния риск" директорът на Института за екологична модернизация Людмил Икономов, цитиран от БТА.

5 продукции с номинации за най-добър чуждоезичен филм на наградите "Златен глобус"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7187941

5 продукции с номинации за най-добър чуждоезичен филм на наградите "Златен глобус"Продукциите "Капернаум", "Момиче", "Никога не гледай встрани", "Рома" и "Крадци от магазини" получиха номинации за най-добър чуждоезичен филм на наградите "Златен глобус", предаде Асошиейтед прес. Отличията се присъждат от Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд, предаде БТА. Наградите "Златен глобус" ще бъдат раздадени за 76-и път на 6

Туристическият бизнес подаде ръка на младеж с 95% увреждания

https://www.actualno.com/ruse/turisticheskijat-biznes-podade-ryka-na-mladej-s-95-uvrejdanija-news_710162.html

В туристическа агенция MG Travel от Русе, с радост и увереност, се определят като истински задружен екип. „Обслужването, което предлагаме на нашите клиенти и партньори е качествено, бързо и адекватно, благодарение на добрата комуникация между нас и нашите лични умения и познания в туризма“, това споделя Милен Герасимов, управител на агенцията пред кореспондент на Actualno.com. Агенцията по заетостта стартира инициатива за назначаване на хора с увреждания във фирми, като стим

Видин отбелязва Никулден с литийно шествие и молебен на брега на Дунав

https://www.actualno.com/vidin/vidin-otbeljazva-nikulden-s-litijno-shestvie-i-moleben-na-brega-na-dunav-news_710317.html

С тържествена литургия на Св. Николай Чудотворец Мирликийски в едноименния храм започнаха честванията за християнския празник във Видин. Тя бе отслужена от Видинския владика Негово Високопреосвещенство Даниил. На нея присъстваха кметът на Община Видин Огнян Ценков, областният управител Албена Георгиева, заместник областните управители Анжело Методиев и Лъчезар Попиванов, заместник-кметът Венци Пасков и много граждани. По традиция официалните гости запалиха кандилата в сребърния светилн

Електронни винетки от догодина и повече права за АПИ, след промени в Закона за движение по пътищата

https://www.actualno.com/politics/elektronni-vinetki-ot-dogodina-i-poveche-prava-za-api-sled-promeni-v-zakona-za-dvijenie-po-pytishtata-news_710318.html

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за движение по пътищата. Депутатите гласуваха три законопроекта, по предложение на Министерски съвет, на ПГ на ГЕРБ и на ПГ на „Воля“. От 1 януари догодина влиза в сила електронната винетка. Закупените до тогава хартиени стикери ще бъдат валидни до изтичане на срока им. Предложението на "Воля" е във всички автомобили на контролните органи на МВР да се инсталират ПОС терминални устройства, чрез които глобите да се

Иззеха над половин тон нерегламентирано уловена риба само в дните преди Никулден

http://www.moreto.net/novini.php?n=387183

Във връзка с празника Никулден, Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури засили проверките на територията на страната, научи Moreto.net. Проверяват се водни обекти, търговската мрежа и пътищата за нерегламентиран улов, превоз и търговия с риба и рибни продукти.

US дипломат: Европа може да затвори пристанищата си за руски кораби от Крим

http://clubz.bg/76801-us_diplomat_evropa_moje_da_zatvori_pristanishtata_si_za_ruski_korabi_ot_krim

Европейските съюзници на САЩ могат да затворят пристанищата си за руски кораби, идващи от окупирания Крим и от руски пристанища в Азовско море. За това предупреди специалният представител на САЩ за Украйна Кърт Волкър, цитиран от "Гласът на Америка".

Мярката се обмисля като отговор на руското задържане на три украински военни кораба и техните екипажи в Керченския проток на 25 ноември, което Волкър нарече "явно нарушение на международното право и нарушение на двустранно споразумение с Украйна" от страна на Русия.

Волкър заяви, че Азовско море е предмет на двустранно споразумение между Украйна и Русия и изрази несъгласието на САЩ  с руските претенции, че териториалните води около Крим са руски.

"Те са украински", каза американският дипломат. "Затова не сме съгласни с това, че Керченският проток е напълно руски. Смятаме, че става дума за съвместен суверенитет".

С предложение за затваряне на европейските пристанища за руски кораби, идващи от Крим и Азовско море, неотдавна излезе Анегрет Крамп-Каренбауер, една от трима претенденти за поста на германската канцлерка Ангела Меркел начело на Християндемократическия съюз.

Шаламанов: Отношенията с Русия във военната сфера да бъдат ограничени до минимум

https://frognews.bg/novini/shalamanov-otnosheniiata-rusiia-vav-voennata-sfera-badat-ogranicheni-minimum.html

В държавния бюджет за 2018 г. са предвидени 391 млн. лева за придобиване на нови и съвместими в НАТО бойни самолети, кораби и бронирани машини.

Ломчани празнуват Никулден с рибна саламура и пъстро хоро

https://www.actualno.com/montana/lomchani-praznuvat-nikulden-s-ribna-salamura-i-pystro-horo-news_710312.html

С рибна саламура, фолклорни танци и водосвет ломчани празнуваха Никулден на централния площад „Свобода“. Рибният курбан в чест на Св. Николай Чудотворец бе от 500 порции и е осигурен от Община Лом. Специалитетът бе приготвен по рецепта на общинския служител Бисер Станев, който е запален риболовец, авджия и кулинар. „Бистрата чорба се прави с три вида риба, печени на скара – шаран, бел амур и толстолоб. В горещия бульон се притурят и лук, чесън, сухи чушки

Отсъствието на Нинова от конгреса на ПЕС е лош знак, смята политолог

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/12/06/3357596_otsustvieto_na_ninova_ot_kongresa_na_pes_e_losh_znak/?ref=rss


Отказът на лидера на БСП Корнелия Нинова да участва в конгреса на Партията на европейските социалисти (ПЕС) в Лисабон е лош политически знак. Това коментира политологът доц. Татяна Буруджиева, която е сред гостите на конгреса.<br /><br />По-рано днес Нинова обяви, че няма да води делегацията на БСП в Лисабон. Един от мотивите е, че европейските социалисти ще приемат резолюция, с която да призоват страните - членки на ЕС, да ратифицират и прилагат Истанбулската конвенция, а БСП е...

Приложението в България, което спасява животи (ВИДЕО)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/prilozhenieto-v-bylgariia-koeto-spasiava-zhivoti-video-6089645

“Едно общество е толкова силно, колкото степента на взаимопомощ между отделните му членове”, казва в интервю на Силвия Прибиловска за Vesti.bg - Христо Христов, който развива в страната ни приложение за взаимопомощ

Враца посреща Никулден с благотворителна изложба-базар

https://www.actualno.com/vraza/vraca-posreshta-nikulden-s-blagotvoritelna-izlojba-bazar-news_710310.html

По традиция площад "Христо Ботев" събра десетки граждани и гости на Враца, за да честват християнския празник Никулден. Негово Високопреосвещенство врачански митрополит Григорий отслужи тържествен водосвет за здраве и благополучие. На площада бяха раздадени над 1 500 порции от рибния курбан. 50 шарана бяха приготвени за закупуване в кулинарна изложба-базар.Рибните ястия са дело на професионални майстор-готвачи от детските градини и ясли, както и от майстор-готвачите от Общинс

Съдът реши за варненските автокрадци: Единият в ареста, другите - с подписка

http://www.varna24.bg/news/833422.html

Състав на Варненския районен съд е уважил искането на Районната прокуратура и със свое определение ...

Сълзотворен газ и шокови гранати срещу протестиращи в центъра на Атина

https://www.24chasa.bg/novini/article/7187900

Сълзотворен газ и шокови гранати срещу протестиращи в центъра на АтинаГръцката полиция употреби днес сълзотворен газ и шокови гранати в центъра на Атина против анархисти, които хвърляха срещу полицията бутилки със запалителна смес и камъни, съобщи ТАСС, позовавайки се на гръцката телевизия ЕРТ. Инцидентите станаха по време на шествие на студенти и ученици по повод десетата годишнина от гибелта на убития от полицай

Слави: Президентът е завел жена си в Полша с наши пари. Хората на Радев: Не е вярно!

https://www.24chasa.bg/novini/article/7187816

Слави: Президентът е завел жена си в Полша с наши пари. Хората на Радев: Не е вярно!Президентът е завел жена си на екскурзия в Полша с наши пари. В първоначалния официален документ, изпратен до българското министерство на външните работи, както и до Полша, Деси Радева е била предвидена и посочена като заместник-водач на делегацията. Това каза Слави Трифонов в предаването си, което бе излъчено снощи.

Варненец стана спортист на Европа за 2018 година

https://www.actualno.com/tennis/varnenec-stana-sportist-na-evropa-za-2018-godina-news_710313.html

Талантливият тенесист Пьотр Нестеров от Варна е определен за "Спортист на Европа за 2018 година за 16-годишни. Неговият личен треньор Кристиян Илиев уточни, че през март младият шампион навършва 16 години, но още през януари ще участва на турнир в Белград за 18-годишни. "Тренираме здраво в момента. Най-вече за физическа подготовка. Имахме една много добра година и трябва да продължим нагоре. За да влезе в Световната ранглиста, Пьотр трябва да участва в турнир на ATP с награден фонд 1

Сандра Оу и Анди Самбърг ще са водещи на церемонията за наградите "Златен глобус"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7187898

Сандра Оу и Анди Самбърг ще са водещи на церемонията за наградите "Златен глобус"Американският комик Анди Самбърг и канадската актриса Сандра Оу ще са водещи на церемонията по връчването на наградите "Златен глобус" следващия месец, оповести Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд, цитирана от световните информационни агенции. С радост потвърждаваме, че Самбърг и Оу ще са водещи на 76-ата церемония за наградите "Златен

В Турция е разбита мрежа за трафик на мигранти към Европа

https://offnews.bg//sviat/v-turtcia-e-razbita-mrezha-za-trafik-na-migranti-kam-evropa-693385.html

В 5 турски провинции бе проведена мащабна операция срещу заподозрени за контрабанден трафик на мигранти към Европа през границите с Гърция и България.

Арестувани са 43 души по подозрения, че са извели успешно от страната множество членове на обявените за терористични организации ФЕТО и DHKP-C /Революционна партия – Фронт за народно освобождение/, съобщава агенция DHA.

Организираната група за трафик е осигурявала фалшиви паспорти и визи, като най-ниската цена е 5 000 долара.

Арестуваните трафиканти са били следени технически и физически от полицията в продължение на 6 месеца. Операцията по задържането им обхваща Истанбул, Ван, Анталия, Мардин и Коджаели. При обиските в жилищата и работните офиси са иззети 120 фалшиви печати на различни държави и институции, 415 европейски паспорти, от които 128 са били обявени за откраднати, 218 лични карти с чип и шофьорски книжки, 330 визи за различни страни в ЕС, заготовки за изработването на 1 000 паспорти и фалшиви документи, 35 устройства и инструменти, също ползвани за фалшификациите, незаконни пистолети и пушки, 590 патрони и пълнители, 12 100 щатски долара, 50 грама 24-каратови златни кюлчета, 2 000 турски лири, 2 900 евро и 200 паунда. Един от арестуваните е притежавал фалшиви документи на служител на полицията, турското разузнаване МИТ и израелското МОССАД. Групата е подготвяла прехвърлянето по незаконни пътища на двама съпрузи, издирвани за членство във ФЕТО, към Брюксел през Гърция, за което са уведомени гръцките служби с настояване от Анкара за арест. На летище Ататюрк е задържана издирвана за тероризъм жена с фалшиви паспор и виза, изготвени от същата организирана група.

Задържани са и 87 мигранти, които са контактували по интернет и телефоните с организаторите на трафика. Те са подготвяли прехвърляне в Гърция и България по нелегални пътища през границата, със самолет или по море. Други трима са задържани при опит да се прехвърлят от Македония в Италия с фалшиви паспорти, но са депортирани обратно в Турция.

Насилственото връщане на мигранти от гръцките и българските гранични власти обратно в Турция е престъпление според международното право, твърди координаторът на Асоциацията за солидарност с бежанците Пирил Ерчобан. Нелегалните мигранти са пребивани и изтезавани, събличани голи, вземат им дрехите и ги принуждават да се върнат в Турция, това е много сериозно престъпление, налице е тежко беззаконие, коментира той пред Анадолската агенция. Правозащитникът припомня случая от миналата седмица с тримата бежанци, починали от измръзване в крайгранично село край Одрин, след като граничари им взели дрехите. „България и Гърция не спират да връщат мигранти от сухопътната граница. Само през ноември броят им е близо 11 000 души, повечето явно са залавяни при опити незаконно да пресекат границата, но сред тях има и такива, които са успели да отидат в Европа и след като не са постигнали целта си, се връщат обратно в Турция“, коментира Ерчобан.

АЕЦ "Белене" може да бъде изградена за 8 години и да струва около 9 млрд. евро

https://www.24chasa.bg/novini/article/7187899

АЕЦ "Белене" може да бъде изградена за 8 години и да струва около 9 млрд. евроАЕЦ "Белене" може да бъде изградена за 8 години и да струва около 9 милиарда евро според анализа на енергийното министерство. Пред парламентарната енергийна комисия министър Теменужка Петкова заяви, че се предвижда финансирането на новата ядрена мощност да стане с 20% собствен и 80% привлечен капитал, предаде БНР.

Коледните лампички могат да забавят скоростта на безжичния интернет

http://www.moreto.net/novini.php?n=387170

Коледа наближава и всички бързат да украсят домовете и офисите си с празнични светлинки. Това обаче може да доведе до някои неочаквани последствия. Оказва се, че лампичките влияят на скоростта на интернет връзката. За това предупреждават от компанията "Ofcom", която е излязла със съобщение след проверка на качеството на вътрешната интернет връзка, цитирана от Би Би Си.

КАТ написа два акта на хасковския кмет

//dariknews.bg/regioni/haskovo/kat-napisa-dva-akta-na-haskovskiia-kmet-2135812

КАТ-Хасково написа два акта на кмета на Хасково Добри Беливанов, научи Дарик. Новината бе потвърдена след официално запитване от нас до МВР-Хасково.

Актовете са затова, че пешеходните пътеки не са в изряден вид.

Проверката бе разпореде

"Великата българска стена" отново не можа да устои на лошото време

https://www.mediapool.bg/velikata-balgarska-stena-otnovo-ne-mozha-da-ustoi-na-loshoto-vreme-news287201.html

Заради силния дъжд около 30-40 метра от оградата по границата с Турция отново е пропаднала. Това се вижда от снимки, разпространени от депутата Николай Цонков (БСП). Засегнатият участък е край Дълбок дол, Малко Търново и ще бъде възстановен. Това е поредният път, в който оградата не може да устои на лошото време. Тя бе определена от доскорошния вицепремиер Валери Симеонов като "най-стабилната ограда в целия ЕС, която спокойно може да бъде наречена Великата българска стена". Съоръжението е неизменна част от темите, по които БСП критикува правителството. Доскоро то бе в "ресора" на Елена Йончева, която направи и специален филм за него. Сега депутатът от БСП Николай Цонков каза, че социалистите все още очакват резултати от проверката на прокуратурата по сигнала, който преди месеци подадоха заради съмнения за злоупотреби и нередности при строежа на оградата. "Става въпрос за националната сигурност. Виждаме безхаберието, безстопанствеността на управлението и питаме кой ще понесе отговорност в крайна сметка", каза Цонков. Валери Симеонов, вече в качеството си на депутат, потвърди автентичността на снимките. Той обясни, че те показват отнесен участък от 30-40 метра в Дълбок дол, южно от Сливарово и недалеч от Вълчанов мост. "Това се е случило на 28 ноември, тогава е паднал дъждът. На същия ден в Одрин /на около 40 км. от мястото/ имаше наводнение, дъждът се е изсипал точно в този участък, става въпрос за над 70 л.на кв.м. и това стичане на огромни количества вода е предизвикало повличане на чакъл, на дървета, отнасяне на пътища и съответно на тази част от оградата", обясни Симеонов. Според него е възможно това да се случи отново, защото оградата е направена на изключително насечен терен. Вече се работело по възстановяването й. Бившият вицепремиер припомни, че парите за поддръжката на граничното съоръжение са осигурени, когато той беше в изпълнителната власт, а областните управители разполагали вече с тях. Винаги на такива места, до отстраняване на пораженията, се поставят 24-часови постове, каза депутатът. "На някого много му се иска това да бъде доказателство за лошо изпълнение, но оградата е изпълнена по проекта", посочи Симеонов. Цонков обаче не е на същото мнение: "Ако оградата е изградена добре, дали щеше да падне?" Областният управител на Бугас Вълчо Чолаков коментира пред "Фокус", че повредената ограда на границата с Турция ще бъде възстановена до седмица. "В деня, в който стана голямото наводнение в Одрин, и в Странджа се изсипа голямо количество дъжд. В следствие на това на едно място от съоръжението, което е в област Бургас, е съборено – много малко метри“, каза Чолаков и посочи, че това се случва в резултат на огромен обем вода, листна маса, дървета, камъни, шума и клони. "Фирмата, с която сме сключили договор за поддръжка, моментално е започнала действия по отстраняване на вредата. Така че се работи, но теренът там е тежък и много трудно достъпен. Поражението е в резултат на фосмажорни обстоятелства, а не на някакви други. Смятам, че оградата ще бъде възстановена до седмица. От момента на установяване на повредата там има постоянен пост на "Гранична полиция“, така че няма опасност от преминаване на бежанци“, каза областният управител на Бургас. Строителството на оградата се превърна в един от най-големите инфраструктурни проекти и излезе близо 200 млн. лева. 

На Александър Солженицин е посветен декемврийският брой на списание "Култура"

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/12/06/3357558_na_aleksandur_soljenicin_e_posveten_dekemvriiskiiat/?ref=rss


Декемврийският брой на месечното издание списание "Култура" е посветен на руския писател и дисидент Александър Солженицин. Поводът е стогодишнината от рождението му, а информацията е публикувана в сайта на изданието www.kultura.bg.<br /><br />"Писател или гражданин, творец или пророк? Предопределен от времето или от своя Бог да разкрие механизма на изтезанията и да разкаже за страданието, при това не от свое име, а от името на огромен брой хора. Сто години след...

Над 6500 камиона, таксита и автобуса са проверени при последната операция на КАТ

https://www.24chasa.bg/novini/article/7187892

Над 6500 камиона, таксита и автобуса са проверени при последната операция на КАТ4775 товарни автомобила, 861 автобуса и 1048 таксиметрови коли са проверени по време на последната операция, проведена от Пътна полиция по линия на TISPOL. Тя се състоя във времето от 26 ноември до 2 декември, съобщиха от пресцентъра на МВР. След приключване на проверките и обобщаване на получената информация в Главната дирекция “Национална

Шефът на КЕВР: Цената на природния газ ще се повиши с 4% от 1 януари

https://petel.bg/SHefat-na-KEVR--TSenata-na-prirodniya-gaz-shhe-se-povishi-s-4--ot-1-yanuari__294187

Снимка Булфото, архив Повишението на цената на природния газ ще бъде около 4% от 1 януари 2019 г. Това каза председателят на КЕВР доц. Иван Ив...

Елена Йончева и Камарата на инженерите: Пълният инженеринг ражда корупция, искаме независим контрол

https://offnews.bg//politika/elena-joncheva-i-kamarata-na-inzhenerite-palniat-inzhenering-razhda-k-693375.html

"Какъв е контролът на бенефициента - на държавата, когато се възлагат обществени поръчки при строителство? И тук нашата битка съвпада с Камарата на инженерите, защото ние считаме, че когато има добър контрол от страна на държавата при строителство, това означава по-малко корупция, по-качествен строеж и по-голям шанс за фирмите да се конкурират."

Това заяви говорителят на ПГ на "БСП за България" Елена Йончева след среща с представители на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП) в парламента.

Според членовете на Камарата некачественото изпълнение при строенето на обекти е резултат от приетата в България масовата практика, наречена "пълен инженеринг". При нея всички участници в проекта - проектанти, консултанти и строители, са зависими от спечелилия поръчката, който най-често е строителят. От камарата призовават за въвеждането на независимост между участниците в проектите на принципа на разделение на властите в държавното управление.

Бившият депутат от ГЕРБ Методи Андреев присъстваше на срещата в качеството си на строител и представител на КИИП. Той нарече пълния инженеринг "фундамента на българската гранд корупция" и заяви, че от Камарата са поискали среща и с ГЕРБ, както и ще направят с останалите партии, които имат представителство в парламента.

"Много пари ще продължават да се изливат в некачествени обекти. Не всички строители злоупотребяват, но когато една държава не успее да намери баланса, има хора, които се изкушават. В момента пълният инженеринг е такова изкушение и искаме сериозен парламентарен дебат по този въпрос."

Според Андреев строителният надзор в сегашната си форма не е достатъчен, тъй като той е независим само по закон и често строители със силно лоби в управлението намират начин да работят само с определени надзорни фирми. Като пример той посочи проекта за магистрала "Тракия".

"Там беше подменен основният строителен материал на една магистрала - носещият пласт на магистралата с некачествен материал. Ако тогава не е имало пълен инженеринг и ако строителят и проектантът са се чувствали независими от строителя, това никога нямаше да стане. Сега покрай Стара Загора нямаше да подскачат колите."

Руски студенти учат варненски баби и дядовци да сърфират в интернет

http://www.varna24.bg/news/833420.html

Студенти от Русия учат варненски баби и дядовци как да сърфират в интернет. Възрастните хора ...

Мей е готова да направи отстъпка на депутатите по сделката за Брекзит

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/12/06/3357585_mei_e_gotova_da_napravi_otstupka_na_deputatite_po/?ref=rss


Британският премиер Тереза Мей заяви днес, че депутатите може да имат последната дума дали да се задейства клаузата, която ще гарантира, че след Брекзит няма да се върне граничният контрол между двете Ирландии. Тази клауза бе една от най-спорните точки от договореното с Брюксел излизане на Великобритания от ЕС, предаде "Франс прес".<br /><br />Предпазната клауза гарантира, че ако не се постигне договорка за бъдещите отношения между Брюксел и Лондон след преходния период от...

Шестима са допуснати до втория кръг за подбор на европейски прокурор от България

https://www.mediapool.bg/shestima-sa-dopusnati-do-vtoriya-krag-za-podbor-na-evropeiski-prokuror-ot-bulgaria-news287200.html

Деветима български магистрали са подали документи за участие в конкурса за европейски прокурор, от тях шестима са допуснати до втория кръг на подбора, съобщи Министерството на правосъдието (МП) в четвъртък. Това са Александър Атанасов - прокурор в Окръжна прокуратура Варна, Дария Христова – прокурор в Окръжна прокуратура Пловдив, Десислава Пиронева - прокурор в Софийска градска прокуратура, Каролина Хлебарова - прокурор във Върховна касационна прокуратура (ВКП), Сава Петров - прокурор във ВКП и Теодора Георгиева - съдия в Административен съд София. Трима от участниците не са допуснати до втория етап, защото не отговарят на критериите, заложени в европейското законодателство. Това са Анна Аврамова-Градева – прокурор в Районна прокуратура Благоевград, Димитър Беличев – прокурор в Окръжна прокуратура Пловдив и Мария Стоянова – административен ръководител на Районната прокуратура в Елин Пелин. Вторият етап на конкурса - изслушването на кандидатите, ще се проведе на 11 декември, съобщи МП. Комисията за избор на българския прокурор в Европейската прокуратура се ръководи от заместник-министъра на правосъдието Евгени Стоянов. В състава й влизат директорът на Националния институт на правосъдието Миглена Тачева, четирима членове на ВСС (по двама от двете колегии - съдийска и прокурорска) и преподавателката по наказателно право в Софийския университет Маргарита Чинова. Европейската прокуратура   Европейската прокуратура ще разследва злоупотреби с европейски средства на територията на всички държави членки. Все по-засилено се коментира, че ако службата отговори на очакванията, нейната компетентност бързо може да бъде разширена и с разследвания на тероризъм и организирана престъпна дейност на територията на ЕС.   До момента общо 22 държави са се присъединили към споразумението за създаване на Службата на Европейския прокурор, сред които е и България. В новата структура към момента свои представители няма да имат на Полша, Унгария, Ирландия, Великобритания и Швеция. Първият Европейски главен прокурор ще бъде назначен през март 2019 г. Плановете са новата европейска прокуратура да заработи на 1 ноември 2020 г. в Люксембург в сграда, близо до тази на Съда на Европейския съюз. В нея ще работят 12 европейски прокурори, подбрани при строга професионална селекция. Отделно към европрокуратурата ще работят и делегирани прокурори от съответната държава членка, които ще провеждат разследванията на нейната територия по съответното национално право и сътрудничество с националните правоприлагащи органи.   През следващата година ще бъде подбрана и администрацията, която да подготви старта на Европейската прокуратура. Прогнозният бюджет за работата на новата структура за 2019 г. е 4.9 млн. евро. Ще бъде назначен временен административен директор, който ще стартира подбора на служители, ще подготви вътрешен процедурен правилник и ще го съгласува с държавите членки. Българските кандидати   Прокурор Десислава Пиронева от специализирания отдел на Софийската градска прокуратура наблюдаваше разследванията срещу бившия военен министър Николай Ненчев и за АЕЦ "Белене".   Бивш служител на същия отдел е и друг допуснат кандидат - Теодора Георгиева, която спечели конкурс и сега е съдия в Административен съд - София-град.   Прокурор Каролина Хлебарова от Върховната касационна прокуратура наблюдаваше разследването за отстъпените права на строеж в Приморско на роднини на високопоставени магистрати. Разследването така и не стигна до съда.   Прокурор Сава Петров от Върховната касационна прокуратура завеждаше отдел "Международен" във ВКП, а в момента е в аналитичното звено на ВКП. Другите двама кандидати Александър Атанасов от Окръжна прокуратура ъв Варна и Дария Христова - следовател от Окръжната прокуратура в Пловдив, са малко познати.

Над 440 проверки извърши агенцията по рибарство за последната седмица

https://www.24chasa.bg/novini/article/7187887

Над 440 проверки извърши агенцията по рибарство за последната седмицаЗасилен контрол за нерегламентиран риболов и продажба на риба на водоеми, тържища и пътища за Никулден Във връзка с празника Никулден, Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури засили проверките на територията на страната. Проверяват се водни обекти, търговската мрежа и пътищата за нерегламентиран улов,

Над 2000 испански полицаи на крак за дербито между Ривър и Бока

https://offnews.bg//futbol/nad-2000-ispanski-politcai-na-krak-za-derbito-mezhdu-rivar-i-boka-693380.html

Горещото аржентинско "Суперкласико" ще ангажира над 2000 испански полицаи, които ще се грижат за сигурността на десетки хиляди темпераментни фенове от Южна Америка.

Горещото Суперкласико ще се проведе на стадион "Сантяго Бернабеу" в Мадрид на 9 декември. Двата тима ще се изправят един срещу друг в испанската столица, след като двубоят-реванш между двата отбора на стадион "Монументал" беше отложен.

Това се случи заради атака на фенове на Ривър Плейт срещу клубния автобус на Бока непосредствено преди втората среща между двата тима. При инцидента пострадаха футболисти на "златисто-сините".

Властите и полицията в Мадрид са подготвили за 15 дни охраната на мач, за какъвто по принцип са нужни шест месеца приготовления.

Въпросната среща е определена като "най-рисковата, която столицата е приемала в цялата си история". Местните полицаи са получили от аржентинските си колеги списък с ултрасите на двата отбора, които имат забрана да посещават спортни събития в Аржентина и при опит за влизане на "Бернабеу", също ще бъдат спрени.

Очаква се около десет хиляди привърженици на Бока и Ривър да пътуват до Испания за втория финален двубой в най-престижния клубен турнир в Южна Америка.

Украйна прекрати Договора за приятелство с Русия

https://www.actualno.com/europe/ukrajna-prekrati-dogovora-za-prijatelstvo-s-rusija-news_710315.html

Върховната рада на Украйна гласува законопроект за прекратяване действието на Договора за дружба между Украйна и Русия, информира УНИАН. Решението беше подкрепено от 277 народни представители срещу 20. Договорът за приятелство е подписан на 31 май 1997 г. между президентите на двете страни Леонид Кучма и Борис Елцин. Страните официално признават границите и укрепват принципите за стратегическо партньорство и уважаване на териториалната цялост. Договорът беше сключен за срок от 10 г. и автома

В София се търсят най-вече големи жилища с паркомясто

https://offnews.bg//ikonomika/v-sofia-se-tarsiat-naj-veche-golemi-zhilishta-s-parkomiasto-693383.html

В София се търсят големи жилища с паркомясто, отчетоха експерти от имотния бранш на бизнес закуската на Imoti.net.

Други предпочитана характеристика е близостта до детска градини или училище.

Според брокерите все повече купувачи търсят тристайни и многостайни апартаменти за сметка на жилищата с една и две стаи. Данните показват, че през 2014 година средната площ на закупен имот е била 76 кв. м., а през тази година нараства до 82 кв. м. Средната цена на квадратен метър се е увеличила от 766 евро на кв. м. през 2014 година до 1199 евро на кв. м. в момента.

„Причината за засиления интерес към по-големи жилища е, че в последните 3 години пазарът е движен главно от купувачи, които придобиват жилища за собствено ползване, а не с инвестиционна цел“, обясни Младен Митов, анализатор в имотната агенция „Явлена“.

През деветмесечието на 2018 година средната цена на жилищата в София е нараснала с 11%, като при панелните жилища повишението е от 8%, а при монолитното строителство – от 12%. Данни на консултантската компания Colliers International показват, че средните цени на двустайните жилища от средновисокия и високия сегмент варират между 145 000 и 180 000 евро. За тристайните апартаменти сумите са между 210 000 и 250 000 евро, а при къщите – цените достига до 450 000 евро.
Най-предпочитаните квартали в София са „Малинова долина“, „Младост“ и „Изток“, но все повече хора търсят жилище и в околностите на столицата, отчетоха експерти.

„Малинова долина“ е най-динамично развиващият се квартал в София, а в район „Витоша“ са издадени най-много разрешителни за строеж. Има изградени и две нови детски градини“, заяви кметът на района „Витоша“ инж. Теодор Петков. 

Гърция облекчава имотния данък

http://econ.bg/Новини/Гърция-облекчава-имотния-данък_l.a_i.767332_at.1.html

Парламентът в Атина ще разгледа законодателство, с което ще се намали имотният данък, съобщи държавната агенция АНА-МПА. Облекченията ще засегнат...

Буруджиева: Един лидер трябва да изказва позициите на партията си, а не да се крие

https://www.24chasa.bg/novini/article/7187884

Буруджиева: Един лидер трябва да изказва позициите на партията си, а не да се криеЕдин политически лидер има ангажимент да изкаже позицията на партията си точно на форуми като конгреса на ПЕС, няма нужда да се крие. Така политоложката Татяна Буруджиева, която е в Лисабон за конгреса на ПЕС, коментира внезапния отказ на соцлидерката Корнелия Нинова да присъства. Най-висшият форум на европейската левица ще се проведе в Лисабон

Започна седмицата на Нобеловите тържества преди връчването на наградите за 2018-а

https://www.24chasa.bg/novini/article/7187728

Започна седмицата на Нобеловите тържества преди връчването на наградите за 2018-аВ шведската столица започна седмицата на Нобеловите тържества, в която лауреатите си дадоха среща по случай връчването на Нобеловите награди за 2018 г., предаде ТАСС, цитирана от БТА. По традиция, тържествата стартираха с посещение в Нобеловия музей в Стокхолм от носителите на престижния приз и техните семейства.

БСП и Камарата на инженерите се обединиха против корупцията при обществените поръчки в строителство

http://www.cross.bg/kamarata-inzhenerite-iioncheva-1591007.html

/КРОСС/ Елена Йончева: Искаме да въведем европейски стандарти при строежа на пътища „Искаме да бъде ясно- какъв е контролът на държавата, когато се възлагат обществени поръчки при строителство. Тук нашата битка съвпада с тази на Камарата на инженерите. Всички искаме да въведем европейски стандарти при строежа на пътища и други големи обекти." Това каза говорителят на ПГ на „БСП за България" Елена Йончева след среща с представители на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. Тя добави, че и двете страни считат, че когато има добър контрол от страна на държавата при строителство, включително и на пътища, това означава, че ще има по-малко корупция, по-добро качество и по-голям шанс за фирмите да се конкурират. „Нашата битка за проверка на пътищата и независима експертиза съвпада с виждането на Камарата за повече честност в сферата", каза още народният представител. Йончева благодари на Методи Андреев, че подкрепя искането за независима експертиза на българските пътища в независима европейска лаборатория. Тя добави, че това показва, че искането се подкрепя от граждани с различни политически убеждения - леви и десни. „Това е начинът, никоя власт да не се чувства безнаказана и да се строи качествено. Този контрол е в интерес и на строителите, защото те често са вкарвани в схеми и трябва да се подчиняват на различни нередности, които съпътстват целия инвестиционен процес", каза още Елена Йончева

Убиецът на 7-годишната Дамла припадна в съда, прекъснаха заседанието!

http://www.varna24.bg/news/833415.html

Убиецът на 7-годишната Дамла - Мехмед Хасан, почти се свлече на земята по време на делото в ...

Окончателно: Електронната винетка влиза в сила от 1 януари 2019 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7187845

Окончателно: Електронната винетка влиза в сила от 1 януари 2019 г.Агенция "Пътна инфраструктура"/АПИ/осъществява контрол върху заплащането на съответната такса за преминаване по платената пътна мрежа чрез електронната система за събиране на пътни такси. Това реши окончателно парламентът с приетите промени в Закона за движението по пътищата, предаде БТА. От 1 януари догодина влиза в сила електронната винетка.

НЕВЕРОЯТНАТА ИСТОРИЯ НА АРМАН БАБИКЯН, бащата на фалшивите новини. Плонжове от Надежда Михайлова към Борисов. Новият му гуру - президентът Радев

https://pik.bg/невероятната-история-на-арман-бабикян-бащата-на-фалшивите-новини-плонжове-от-надежда-михай-news801965.html

НЕВЕРОЯТНАТА ИСТОРИЯ НА АРМАН БАБИКЯН, бащата на фалшивите новини. Плонжове от Надежда Михайлова към Борисов. Новият му гуру - президентът Радев

Кой е Арман Бабикян и откъде се взе на главите ни, питат се от няколко часа всички, които разбраха, че са станали жертви на фалшивите новини, разпространяване от неговите сайтове (Виж в ОЩЕ ПО ТЕМАТА).

Паметливите помнят, че е акостирал в София от Варна. Причината е проста - търсил е начин да се изнесе в далеч по-оружайната столица откъм хонорари за предизборни кампании, на които да бабува. И се възползвал от лютата Виденова зима, за да се лепне за вече ясния победител на предсрочните избори през 1997-ма - СДС.

Именно тогава Бабикян влиза под кожата на бъдещия външен министър Надежда Михайлова (днес Нейнски), която е кандидат за депутат от ОДС във Варна и като местен човек започва да ѝ прави кампанията в морската столица. Тази кампания е успешна по простата причина, че СДС не просто имаше абсолютно мнозинство, но и толкова много гласове, че се говори, че дори е успяла да хариже малко на о бозе почившата отцепила се от БСП Евролевица на Александър Томов, за да я вкара в парламента и да демонстрира национален консенсус за излизането от кризата.

Барабар с националната криза Бабикян излезе и от личната си, като сподири победителите в София. И тук покрай победата на СДС внезапно се сдоби с ореола на успешен десен пиар. СДС обаче претърпя много катаклизми, разцепи се и Надежда Михайлова дори в един момент му беше председател, а през цялото време Бабикян бе наоколо, включително и покрай любимеца ѝ Николай Младенов, който по-късно се телепортира при ГЕРБ.

Всъщност успехите на Бабикян като пиар свършиха именно с успеха на СДС. Защото последвалите му опити да наложи в публичното пространство политическа сила претърпяха пълен крах. Така се случи с напусналата СДС Надежда Михайлова и нейното "Синьо единство", както и с Мария Капон и нейната Единна народна партия, когато Николай Младенов стана евродепутат от ГЕРБ. Връзката на Капон с Бабикян също е по линия на СДС, откъдето тя беше депутат, преди да напусне партията. Именно тогава той измисли някаква врътка, за да обяви възпълничката дама за "Мис депутатка", та да ѝ лепнат прякора Мара Мисата.

Преди партията на Мария Капон да се заличи от политическата карта, тя опита различни обединения, включително и с отцепилия се от ДПС Корман Исмаилов и тяхната Народна партия "Свобода и достойнство" заедно с Касим Дал. Бабикян неотлъчно следваше Капон навсякъде, но всичките му напъни да пиарства на тези проекти се провалиха с гръм и трясък.

Прочу се и с неуспешните кампании на двама кандидат-кметове на Варна - Данаил Папазов и Чавдар Трифонов. Почти толкова неуспешен бе и опитът му да защити Станишев в скандала "Хохегер". Както и да направи сечено на Борисов, като накара щерка си - студентка в Париж, да му пише злобни писма за гласуването на българите в чужбина, съъчинени всъщност от него.

Познанството му с премиера Бойко Борисов и ГЕРБ датира именно от времето, в което сегашните управляващи си избираха първите кандидати за евродепутати. Тогава Капон заедно с Николай Младенов и други отцепили се от СДС се прилепиха за ГЕРБ като комисия, която подбира бъдещите ѝ представители в Брюксел. Партията набираше мощна скорост и беше ясно, че ще е бъдещата победителка на следващите парламентарни избори.

След поредицата поражения Бабикян, надушил тлъстия пай, който се задава, решава да се прилепи за новия победител Борисов, но заради високия хонорар, който поискал, е отстранен от кампаниите и остава при победените.

Тъй като вратите на победителите за Бабикян са плътно затворени през победните им 10 години, а старото СДС и десницата е напълно разкапана, Бабикян все пак открива нов и твърде непросветен в предизборните тънкости победител, за който да се прилепи. Нищо, че е от другия спектър - левия. Нали е пиар, и той е като адвокатите - който плаща, за него работи.

Новият политически продукт, който захранва Бабикян, е президентът Румен Радев. Не се знае дали е имал нещо общо със същинската му кампания, в която водещи бяха днешният шеф на кабинета му Иво Христов и днешната червена депутатка Елена Йончева, но според изследователи на потайностите на сайтовете за фалшиви новини, какъвто е и informiran.net на Бабикян, стратегията да се пускат гнусни лъжи по адрес на личностите в управлението и най-вече на премиера Борисов, е именно на президентския човек Иво Христов и на подръчното му средство Арман Бабикян, който има да си връща оттук до края на света на Борисов, защото му отне възможността да бъде гуру на политическите му победи.

Фактът, че тези новини намират най-широк отглас при Сашо Диков, и то именно в компанията на Бабикян, е достатъчно красноречив за първоизточниците им. Уви, и тази мистификация на Бабикян бе разкрита.

Ето например едно от отмъщенията му по повод на посещението на Борисов в ООН:

"Посещението на Борисов в ООН не бележи особен успех. На моменти бе комично за българската публика. Поведението на министър-председател, който се държи като рок звезда и вместо автограф търси ръкостискане, за да бъде заснет, не ми се струва сериозно за лидер на една държава. Беше по-разумно президентът Радев да отпътува за САЩ, а не премиерът Борисов. Въпрос на избор е дали някой иска добре да представи България или добре да представи себе си. Ако ставаше дума за дипломатическия статус на страната ни, най-вероятно президентът щеше да се справи по-добре с това".

След такива оценки всеки пиар би казал, че по-дърварски пиар от този просто няма. Шито е с бели конци за кого работи, а точно това обезсмисля работата на пиара.

Биографичните данни за Бабикян в публичното пространство се твърде оскъдни. Знае се, че е  на 51 години, завършил е класическата гимназия в София и политология в СУ "Св. Климент Охридски", но е работил като водещ , каквото и да значи това, във Варна в радио "Канал Ком", после в радио „Атлантик“, на които се води създадел и правител, БНР и „Свободна Европа“.

Явно пиарските проекти на Бабикян окончатено са закърнели, тъй като днес се включи в мини "флаш моб" от трима души в Съдебната палата да чете от листче заедно с един от защитниците на забегналия банкер Цветан Василев - адвоката Николай Хаджигенов, че иска оставката на главния прокурор Сотир Цацаров.

Какво да се прави - и той деца храни, и той корем има. Няма как да се прехранва само с жена си, която е цветарка, тоест, продава цветя, при тия "цветя и рози", с които е задръстил пиарската си кариера.

Лед скова езерото "Сребърна"

https://www.24chasa.bg/region/article/7187877

Лед скова езерото "Сребърна"Лед е сковал езерото в "Сребърна", съобщават от Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Русе. Дебелината на ледената покривка е около 7 сантиметра. В централната част на водното огледало има незамръзнало петно, където се наблюдават струпвания на птици - неми лебеди, лиски, зеленоглави патици, зимно бърне и морски орли.

Семейство Баневи ще бъдат съдени по няколко обвинения

https://www.actualno.com/crime/semejstvo-banevi-shte-bydat-sydeni-po-njakolko-obvinenija-news_710314.html

Утре, 7 декември, Специализираната прокуратура ще иска от съда да остави в ареста Николай и Евгения Баневи. Разпоредено е прокурорско задържане до 72 часа, а обвинението срещу двамата няма да се ограничи само до пране на пари - ще има всъщност повече обвинения, предаде БГНЕС. Ето кои са те: 1. За ръководене на организирана престъпна група от Николай Банев и за участие на Евгения Банева в същата престъпна група (чл. 321 ал.1 и ал.3 НК). 2. За длъжностно присвояване на пари и вещи, собственост н

Недостиг на противогрипни ваксини във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=387177

Има недостиг на противогрипни ваксини в областта. Това съобщи д-р Янка Драганова, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ към Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Засилен е интереса за противогрипни ваксини и много варненци искаха информация от дирекцията, обясни д-р Янка Драганова.

В строежа на АЕЦ ”Белене” ще участват и наши фирми

https://frognews.bg/novini/stroeja-aets-belene-shte-uchastvat-nashi-firmi.html

Процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ “Белене“ е разработена така, че в строителството се разрешава да вземат участие и други инвеститори с миноритарен дял.

Започва шестото издание на Софийски международен литературен фестивал

https://offnews.bg//kultura/zapochva-shestoto-izdanie-na-sofijski-mezhdunaroden-literaturen-festiv-693384.html

На 11 декември започва шестият „Софийски международен литературен фестивал“. Дните до 16 декември ще включват срещи с писатели, дискусии, детска програма и изложби.

Тази година събитията ще се разширят с още три нови формата: Бързи литературни срещи, Софийски международен литературен фестивал представя и Тайно поетическо четене.

Форумът събира на едно място български и световни автори и създава пространство за среща на литературите, на големите и малките езици, на културите на различните държави. Пълната програма на фестивала включва над 80 участници и 40 събития.

Традиционно, чуждестранната програма на Фестивала е концентрирана върху тематични ядра на дадена литературна традиция. Политическата, социалната, аналитичната и ангажираната литература ще имат обединяващ характер за тазгодишния международен фокус на Литературния фестивал, посветен изцяло на немскоезичната съвременна литература.

Гости ще бъдат някои от най-значимите съвременни автори от Германия, Австрия, Швейцария, Лихтенщайн като Кристоф Хайн, Роберт Менасе, Лукас Берфус, Шерко Фатах, Илия Троянов, Йонас Люшер, Фердинанд Шмац, Марион Пошман и Забине Бокмюл. Те ще се срещнат с публиката на Литературния фестивал, заедно с българските писатели и поети: Алек Попов, Владимир Полеганов, Владислав Христов, Георги Господинов, Едвин Сугарев, Здравка Евтимова, Илиана Илиева, Кристин Димитрова, Крум Филипов, Людмила Миндова, Марин Бодаков, Мирела Иванова, Мехмед Атипов, Палми Ранчев, Петър Чухов, Румен Петров, Христо Карастоянов, Цвета Софрониева и Яна Букова.

Срещата и диалогът на литературите и културите на различните държави е вписан и в многообразните теми и дискусии. Разговорите с писателите ще осмислят въпроси като днешните неврози; социалната травма; Европа като сюжет; историческото наследство: паметта и истината; поезията, представена пред скоби; проза и справедливост и много други.

Разнообразни и многопластови, дискусионните панели ще се занимават с темите: „Случаят СВЕП, визуалната поезия и свободата на образите“, „Маршрути на превода. Разговор за преводните издания на българска литература на немски език", „Как се отваря архив на тайните служби?“, „Аз съм тук, за да питам, не да отговарям. Въпросите на Георг Бюхнер и Бертолт Брехт. Българският театър и жалоните на драматургичното мислене“, „Говорим за българската драматургия: Пиеси за родината или за трудните отношения между българската театрална сцена и българските автори на пиеси“, „Къде се крие богът на късия разказ“, „Измерване на съвременното. Немскоезичният роман днес“.

Някои от дебатните блокове ще бъдат ангажирани с новите тенденции в издаването на книги, със социокултурната роля на издателя, с литературата, пренесена във виртуалната реалност, с аудиокнигите или с това как чуваме литературата.
Три нови форми на срещи с публиката ще бъдат добавени в тазгодишната програма. Първото Тайно поетическо четене няма да признае до края къде ще се проведе и кои поети и музиканти ще участват в него. Както всички събития на фестивала, входът ще е свободен, но предварителното записване ще е задължително, тъй като местата са ограничени.

Алек Попов, Виргиния Захариева, Елена Алексиева, Иван Ланджев и Соня Тодорова ще бъдат първите автори, които ще участват в Бързите литературни срещи. Тези лични срещи между читател и писател ще заимстват случайния принцип на Speed Dating-формата. Събитието също изисква да бъде запазен безплатен билет.

Фестивалът се ангажира да посвещава специално внимание на важни литературни инициативи в страната. В рамките на Софийски международен литературен фестивал представя всяка година ще бъдат канени разпознаваеми, устойчиви, интересни, непознати или напълно нови начинания. Тази година това ще бъдат Международния литературен фестивал в Русе, Прозрачният преводач на Къщата за литература и превод, Артизанин, Свободно поетическо общество
Съвсем закономерно, дните на Литературния фестивал започват със събития, свързани с детските книги, срещи с писатели или работилници. Дагмар Гайслер, Калина Мухова, Катя Алвес, Мила Попнеделева-Генова, Петя Кокудева, Радостина Николова, Сотир Гелев и Юлия Спиридонова–Юлка са писателите, които ще вземат участие в тазгодишната детската програма.

На сцената на Литературния фестивал ще бъдат представени и две изложби. BUCHSCHMUCK включва селекция, след конкурс, от визуални интерпретации на произведения на немскоезични автори като Франц Кафка, Патрик Зюскинд, Гьоте, Херман Хесе и Е.Т.А. Хофман. Паралелно на конкурса на Гьоте-институт течеше и отворената покана „Параграф“, в която от колектив ТИ-РЕ търсиха най-интересните арт книги, вдъхновени или интерпретиращи литературни произведения. Двете инициативи се обединиха с общо откриване в двете сгради на Гьоте-институт по-рано тази година, а сега могат да бъдат видени отново заедно по време на Софийския литературен фестивал.

Шестте дни на Софийския международен литературен фестивал 2018 се провеждат по време на 46-ия „Софийския международен панаир на книгата“. Тазгодишното му издание ще премине под мотото: Четири страни – един език, посветено на немскоезичните държави Австрия, Германия, Лихтенщайн и Швейцария, които тази година ще бъдат Почетни гости на събитието.

Марияна Николова: Има още потенциал да се увеличи производството на качествена риба

https://www.24chasa.bg/novini/article/7187871

Марияна Николова: Има още потенциал да се увеличи производството на качествена рибаВъзможностите за развитие на сектора за производство и преработка на сладководна риба и рибни продукти, както и проблемите пред него, обсъди заместник министър-председателят Марияна Николова с представители на бранша, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. „За мен няма малки или големи производители и представители на бизнеса.

Все още сме сред "плахите" иноватори в ЕС

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/vse-oshte-sme-sred-plahite-inovatori-v-es-273181/

България остава на равнището на 2010 г. за развитие на иновационния потенциал, като финансирането осигурява основно частният бизнес

Областният управител на Смолян: Патриотизмът не е отживелица

https://www.actualno.com/smolyan/oblastnijat-upravitel-na-smoljan-patriotizmyt-ne-e-otjivelica-news_710281.html

„Усмивките по лицата на тези деца в народни носии доставят голяма радост и на нас. Те показват и аз съм особено щастлив от това, че патриотизмът не е отживелица, а трябва да бъде насърчаван и подкрепян. Надявам се, че ние даваме нашия скромен принос за това, каза областният управител на Смолян при награждаването на участниците в конкурса „Аз раста патриот".  Той се провежда трета поредна година и се радва на много фенове. Славов заяви, че ще продължи да подкре

Полицията в Бургас издирва Красимир Тропотанов, избягал от УМБАЛ

https://pik.bg/полицията-в-бургас-издирва-красимир-тропотанов-избягал-от-умбал-news801985.html

Полицията в Бургас издирва Красимир Тропотанов, избягал от УМБАЛ

ОДМВР – Бургас издирва 54-годишния Красимир Димитров Тропотанов, избягал от Университетската болница за активно лечение в Бургас на 17 май т.г.

За последно Красимир Тропотанов е заснет от видеокамерите на лечебното заведение, като вече издирването му е популяризирано, чрез нарчно съобщение.

Висок е 170 см. с бяла къса коса и слабо телосложение. В деня, в който е напуснал болницата, е бил облечен с раирана риза и тъмен панталон. ОДМВР – Бургас призовава гражданите, разполагащи с някаква информация относно местонахождението на Красимир Димитров Тропотанов да съобщи незабавно на тел. 112 или в най - близкото Районно управление на МВР.

Мей направи отстъпка пред депутатите по споразумението за Брекзита

https://www.24chasa.bg/novini/article/7187853

Мей направи отстъпка пред депутатите
по споразумението за Брекзита Британският премиер Тереза Мей заяви днес, че депутатите може да имат последната дума дали да се задейства клаузата, която ще гарантира, че след Брекзита няма да се върне граничният контрол между двете Ирландии. Тази клауза бе една от най-спорните точки от договореното с Брюксел излизане на Великобритания от ЕС, предаде Франс прес,

Парламентът ратифицира без дебати договора между ЕС и Канада

https://dnes.dir.bg/politika/parlamentat-ratifitsira-sporazumenieto-za-strategichesko-partnyorstvo-mezhdu-es-i-kanada

Договореностите между двете страни отварят пътя за сътрудничество във външната политика и сигурността

Мълчанието на специалния прокурор Робърт Мълър държи в напрежение „политическото блато“ във Вашингтон

http://e-vestnik.bg/29307/malchanieto-na-spetsialnia-prokuror-robart-malar-darzhi-v-naprezhenie-politicheskoto-blato-vav-vashington/

Доналд Тръмп и Робърт Мълър. Снимка: от тв екрана Сянката му витае над „политическото блато“ във Вашингтон, но Робърт Мълър остава невидим. Името му е в устите на всички в микрокосмоса на американската столица, но натовареният с руското разследване специален прокурор остава обвит в мълчание. Без да излиза от сенките, той нанася ударите си с…

Материалът Мълчанието на специалния прокурор Робърт Мълър държи в напрежение „политическото блато“ във Вашингтон е публикуван за пръв път на e-vestnik.bg.

Община Варна с награда от БХРА за най-устойчиво сътрудничество в туризма

http://budnavarna.bg/41322-obshtina-varna-s-nagrada-ot-bhra-za-naj-ustojchivo-satrudnichestvo-v-turizma/

Снимка: Будна Варна

Община Варна получи награда от Българската хотелска и ресторантьорска асоциация /БХРА/ за най-устойчиво сътрудничество в туризма, научи BudnaVarna.bg. Призът бе връчен на официална церемония снощи в София на кмета на Варна Иван Портних от Георги Щерев, председател на  УС на БХРА.

„Благодаря на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация за доброто сътрудничество. Съвместната ни работа даде резултати и отчетохме много добър сезон. Вярвам, че ще продължим да работим заедно, обединени от каузата Варна – дестинация за 4 сезона“, заяви кметът Иван Портних. 4,7% е ръстът на пренощувалите лица на територията на община Варна за първите 10 месеца на годината спрямо същия период на миналата година, сочат туристическите данни. Най-много са се увеличили нощувките на почиващи от Полша, Румъния, Франция, Великобритания и Израел.

Годишни награди на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация се връчват за двадесет и трета поредна година за професионални постижения в областта на хотелиерството, ресторантьорството и мениджмънта. От 1996 г. БХРА избира носители на най-престижните и дългогодишните отличия в туризма, които са част от най-успешното предприемачество.

Материалът Община Варна с награда от БХРА за най-устойчиво сътрудничество в туризма е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Петър Волгин: Исканията на жълтите жилетки са правилни - не е справедливо да вземаш повече от 15 000 евро

https://www.actualno.com/politics/petyr-volgin-iskanijata-na-jyltite-jiletki-sa-pravilni-ne-e-spravedlivo-da-vzemash-poveche-ot-15-000-evro-news_710274.html

"Едно от исканията на "жълтите жилетки" във Франция е поставянето на горен праг за високите месечни заплати - 15 000 евро. Това е справедливо. Заплати от по 30- 40, 50 хиляди евро на месец са извращения. Никой не може да ме убеди, че човек, получаващ такава заплата, работи 10 или 15 пъти повече от нормалните хора. Че е двайсет пъти по-талантлив от останалите", заяви журналистът Петър Волгин. "Разбира се, хората са различни. Не работят еднакво и не са еднакво способни. З

Единственият паметник на Кара Кольо откриха в Тополовград

https://www.actualno.com/goodnews/edinstvenijat-pametnik-na-kara-kolio-otkriha-v-topolovgrad-news_710311.html

Единственият паметник на легендарния хайдутин Кара Кольо откриха днес в Тополовград кметът Божин Божинов и авторът Христо Дюлгеров. Това стана на тържествена церемония, която уважиха заместник-областният управител на област Хасково Ангел Божинов, председателят на Общинския съвет Васил Сяров, общественици, граждани, ученици и гости. Идеята за монумента се родила спонтано през 2013 година от кмета Божинов и автора - Христо Дюлгеров. Още тогава започва и дарителка кампания за събиране на средства.

Иззеха над 1 тон хероин при акция в Източна Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/7187844

Иззеха над 1 тон хероин при акция в Източна ТурцияТурският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу съобщи днес, че турската полиция е иззела над 1 тона хероин при операция в източния окръг Ерзинджан, което е най-голямото количество конфискуван хероин в цялата история на Турция, предаде Анадолската агенция. Екипи от Отдела за борба с разпространението на наркотици на турската полиция са

Обвиняват семейство Баневи, че „изпрали“ над 1 млрд. лева

//dariknews.bg/novini/bylgariia/obviniavat-semejstvo-banevi-che-izprali-nad-1-mlrd.-leva-2135806

Николай и Евгения Баневи ще бъдат обвинени за пране на пари в размер над 1 млрд. лв. Това обяви зам. главният прокурор Иван Гешев по време на брифинг пред Специализирания съд. Те се намирали в офшорни сметки, контролирани от Баневи извън територията на България. По

Полицията арестува 146 души край училище във Франция (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/policiiata-arestuva-146-dushi-kraj-uchilishte-vyv-franciia-video-2135807

146 души бяха арестувани край училище във френски град близо до Париж, съобщи полицейски източник, цитиран от ДПА.

Арестите са извършени след вандалски прояви в град Мант ла Жоли. По първоначална инф

Трима членове на Бюрото за контрол над подслушванията са прикривали нарушения, но са издигнати за нов мандат

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/12/06/3357467_trima_chlenove_na_bjuroto_za_kontrol_nad/?ref=rss


В навечерието на избор от парламента на нов състав на Националното бюро за контрол над специалните разузнавателни средства (НБКСРС) става известно, че трима от сегашните членове на бюрото са извършвали нарушения, и въпреки това са издигнати от парламентарните партии за нов петгодишен мандат.<br /><br />Фактите изнася в свое проучване в. "Капитал" в последния си брой: членовете на бюрото Огнян Стоичков /посочен от "Атака"/, Огнян Атанасов /ГЕРБ/ и Илия Ганев /БСП/...

Полицията в Бургас издирва 54-годишен мъж, избягал от болница

https://www.24chasa.bg/novini/article/7187820

Полицията в Бургас издирва 54-годишен мъж, избягал от болницаПолицията в Бургас издирва 54-годишния Красимир Димитров Тропотанов, избягал от Университетската болница за активно лечение Бургас на 17 май т.г. За последно Красимир Тропотанов е заснет от видеокамерите на лечебното заведение. Висок е 170 см., с бяла къса коса и слабо телосложение. В деня, в който е напуснал болницата,

В Унгария създадоха проправителствена медийна империя

http://www.moreto.net/novini.php?n=387152

Унгарският премиер Виктор Орбан лично разреши създаването на гигантска проправителствена медийна империя в страната. Собствениците на около 500 унгарски национални и регионални медии миналата седмица, при координирана акция, подариха своите компании на бившия депутат от управляващата партия Фидес Габор Лискай.

Люба Кулезич: Никой от ГЕРБ не се втурна да брани Горанов на амбразурата

https://frognews.bg/novini/liuba-kulezich-nikoi-gerb-vturna-brani-goranov-ambrazurata.html

Приказките за конфликт на интереси или липсата му са просто прах в очите. Може би става дума за изтънчена корупция, но едва ли прокуратурата и КПКОНПИ ще се трогнат. Отдавана се говори, че Горанов е министър на Пеевски, а не на Борисов. Видя се, че никой от ГЕРБ не се втурна да го брани на амбразурата, както беше с Делян Добрев и скандалния в „Кум гейт“.

Градовете на Балканите се задушават, отровени от колите и въглищата

http://e-vestnik.bg/29306/gradovete-na-balkanite-se-zadushavat-otroveni-ot-kolite-i-vaglishtata/

Смог в София. Снимка: от тв екрана Продавачите на пречистватели на въздуха са единствените, които потриват ръце: зимата е дошла, градовете на Балканите се задушават, отровени от колите и въглищата за отопление. Фуад Пърняворац, асматик на 69 години, се е качил на планината Требевич над Сараево, „за да напълни белите си дробове с кислород“. „В…

Материалът Градовете на Балканите се задушават, отровени от колите и въглищата е публикуван за пръв път на e-vestnik.bg.

Модни дрехи и добри практики – обичайният микс на „Тексaйд“

https://www.24chasa.bg/novini/article/7187842

Швейцарската TEXAID е един от лидерите на пазара в Европа и в България и всяка година събира по 80 000 тона употребяван текстил, половината от който – от Швейцария Преработката и търговията на употребявани облекла, домакински текстил, обувки, чанти и други аксесоари в България, а и изобщо в Източна Европа, е сравнително нова индустрия.

Премиерът на работна закуска с посланиците на държавите от ЕС

http://www.cross.bg/bulgariya-durzhavite-zakyska-1591002.html

/КРОСС/ Министър-председателят Бойко Борисов проведе работна закуска с посланиците на държавите от Европейския съюз, организирана от посолството на Австрия в България като ротационен председател на Съвета на ЕС. На срещата бяха обсъдени актуални въпроси от европейския дневен ред. Сред тях бяха енергетиката, икономиката, международната политика, сигурността на ЕС, както и стъпките за присъединяване на България към чакалнята на еврозоната.  

Дебел лед скова езерото "Сребърна"

https://petel.bg/Debel-led-skova-ezeroto-Srebarna__294186

Лед е сковал езерото в "Сребърна", съобщават от Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Русе, съобщава Блиц. Дебелина...

От полицията за "Петел": Жена е пострадала при сблъсъка на пътя Варна - "Виница", откарана е в болница

https://petel.bg/Ot-politsiyata-za-Petel--ZHena-e-postradala-pri-sblasaka-na-patya-Varna---Vinitsa--otkarana-e-v-bolnitsa-__294185

снимка: Веселин Ивов, "Виждам те КАТ - Варна" 54-годишна жена е откарана в болница след сблъсъка на пътя Варна - "Виница" в района на Горна Тр...

Обвиняват и майката на Банев, присвоените пари са над 90 милиона лева

https://petel.bg/Obvinyavat-i-maykata-na-Banev--prisvoenite-pari-sa-nad-90-miliona-leva__294184

Николай и Евгения Баневи се сдобиват и с нови обвинения след връщането си от Франция в България. Това стана ясно на извънреден брифинг на ...

Фандъкова: Графа беше лунен пейзаж с ориенталски привкус

https://offnews.bg//politika/fandakova-grafa-beshe-lunen-pejzazh-s-orientalski-privkus-693377.html

Няколко хиляди души са слезли от колите в деня, в който Столична община пусна билет по 1 лев за всички линии на транспорта, заради мръсния въздух.

Днес предлагам промяна на механизма, която да ни даде възможност да въвеждаме буферните паркинги и зеления билет, когато имаме прогноза за продължаващо безветрие, ниски температури, ниско атмосферно налягане – тоест, факторите за температурна инверсия, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова на заседанието на СОС. 

София безспорно има проблем с високите нива на фини прахови частици в зимните месеци. Пиковите стойности, които регистрираме в студените зимни дни, се дължат на битовото отопление с нискокачествени въглища, сурови дърва и разбира се, горенето на отпадъци. През лятото направихме специално проучване, което показа, че 55 000 домакинства в София се отопляват на дърва и въглища. Подготвили сме проектите за подмяна на стари отоплителни инсталации на дърва и въглища, с по-екологични – газифициране, топлофициране, климатици и печки на пелети. С някои големи български общини кандидатствахме по Програма LIFE на ЕК и вече имаме одобрен проект за подмяната на старите отоплителни инсталации на 5 хил. домакинства. Вече имаме и покана по оперативна програма „Околна среда“ и имаме готовност да внесем проекта за подмяна на старите печки на 15 хил. домакинства. С тези два проекта целта ни е безплатно за домакинствата да сменим отоплението на 1/3 от тези, които се отопляват на твърдо гориво, обясни Фандъкова.  

В бюджета, който предстои да представим, ще предложа да отделим средства за пилотна програма за поставяне на филтри на домакинства. Въпреки че тази мярка не променя начина на отопление, поради което тя не е заложена за програмите за финансиране с европейски средства, моето лично мнение е, че трябва да се възползваме. Данните от филтрите, които поставихме пилотно показват, че замърсяването с тях спада с над 80%. Ще направим анализ затова за кои домакинства и в които райони, тя би била най-подходяща, допълни кметът на София. 

По мое предложение и в изпълнение на нашата програма за подобряване на качеството на въздуха, МОСВ изработи стандарти за въглищата, които в момента се разглеждат в Народното събрание. Благодаря на МОСВ, на комисията по екология и на парламента затова, че приеха стандартите на първо четене. Въглищата с високи нива на пепел и сяра не трябва да бъдат продавани за битово отопление. Вчера имах среща с представители на големите работодателски организации и големия бизнес, които казаха, че можем да разчитаме на тяхната подкрепа затова, разкри Фандъкова. 

Тя съобщи още, че е внесла в Народното събрание и предложение за инкриминиране на нерегламентираното горене на отпадъци. 

Следващата седмица ще обявим и специалния сайт за въздуха, който разработихме. Той съдържа всички данни, мерки и информация, която е полезна на гражданите. Готово е и мобилното приложение, от което гражданите да могат да получават информация лесно и през мобилните си телефони, каза още кметът на София. 

Аз отговарям с името и авторитета си за направено в последните години, в това число и за избора на зам.-кмет, и за проектите, които реализирахме заедно, и политиките, които водим в транспорта през това време. 

Резултатите: 

За тези две години купуваме 172 нови автобуса, сред които първите 20 електробуса. Ще ги видите на линия другата седмица. Догодина 90% от автобусите на София ще са нови и екологични. Имаме 58 модернизирани трамвая и очакваме 13 нови. До края на годината ще пуснем една изцяло нова тролейбусна линия, която свързва „Манастирски ливади“, „Лозенец“, центъра и „Люлин“. Удължихме линията на тролеите между Младост 1 и Младост 2. Обявяваме конкурс за първите публични зарядни станции за електромобили. Въведохме нощен градски транспорт, обособихме нови бус-ленти, изградихме първото обособено трасе на градския транспорт, въведохме приоритизация на линейките и градския транспорт на светофарите. Разработен е и модел за довеждащ транспорт до метрото. Всичко това са мерки, които целят да привлекат повече хора към градския транспорт, да го направят по-бърз и удобен. Мерките, които променят София и я правят модерен град, заяви Фандъкова. 

Ремонтът на „Графа“ е един от 40 пътни инфраструктурни обекта, по които работихме тази година. Ще си позволя да спомена само някои от по-големите – първият основен ремонт на участък от бул. “България” от изграждането му, ремонт на бул. “Левски”, разширение на бул. “Тодор Каблешков”, ремонти на бул. “Арсеналски”, бул. „Христофор Колумб“, Източна тангента, бул. “Монтевидео”, който ремонтирахме и разширихме, така че сега имаме изцяло нов булевард.

За ремонта на Графа: 

Ремонтът на ул. „Граф Игнатиев“ причини огромни неудобства и проблеми на живущите и на бизнеса. Преди седмица възстановихме пешеходното движение, въпреки че работата продължава. Очакваме ДНСК да провери първият етап от обекта и да издаде акт 16, като веднага след него имаме готовност да възстановим трамвайното движение.

Мисля, че никой от вас не е забравил, че „Графа“ беше лунен пейзаж с ориенталски привкус. И аз нося своята отговорност, че взех решение за този ремонт, че осигурихме финансиране и стърчащите релси, дупките, кашоните и сергиите повече няма да са лицето на София. Изпълнителите ще работят, докато го направят както трябва - ще се връщаме и ще се глобяваме колкото е нужно. И коя е фирмата за мен няма никакво значение, каза още Фандъкова. 

Син диамант бе продаден за над 18 млн. долара на търг в Ню Йорк

https://www.investor.bg/novini/346/a/sin-diamant-be-prodaden-za-nad-18-mln-dolara-na-tyrg-v-niu-iork-273172/

Колие от платина и розово злато с рядък розов диамант с тегло 15,56 карата пък бе продадено за 9,5 милиона долара

Убиецът на 7-годишната Дамла припадна в съда, прекъснаха делото

https://pik.bg/убиецът-на-7-годишната-дамла-припадна-в-съда-прекъснаха-делото-news801976.html

Убиецът на 7-годишната Дамла припадна в съда, прекъснаха делото

Убиецът на 7-годишната Дамла-Мехмед Хасан, почти се свлече на земята по време на делото в Пловдив, което накара магистратите да прекратят за 30 минути съдебното заседание за половин час, съобщава 24rodopi.com. Наложи се спешни медици да влязат в залата, за да окажат помощ на 26-годишния момчилградчанин, който обжалва присъдата от 23 години затвор. След това заседанието продължи.

Както вече 24rodopi.com първи писа, делото се гледа на 6 декември в Апелативния съд в Пловдив.
Защитата на убиеца Мехмед поиска по-леко наказание. От прокуратурата и семейството на жертвата Дамла пък протестираха присъдата от 23 години затвор. Държавното обвинение настоява за 29 години зад решетки.

Припомняме, че зверското деяние бе извършено на 17 декември м.г. Мехмед Хасан влязъл в дома на леля си, където спяла сама малката Дамла. Мъжът задушил с ръце първата си братовчедка, след което увил главата й в тиксо.
Какво чу в съдебната зала Мехмед, след което му прилоша и какви бяха думите на убиеца, четете единствено по-късно в 24rodopi.com и новия броя на вестник №1 в региона-„Родопи voice”!

Близо 200 студенти от ВУЗФ получиха своите дипломи и положиха клетва като икономисти

https://www.investor.bg/strategii/127/a/blizo-200-studenti-ot-vuzf-poluchiha-svoite-diplomi-i-polojiha-kletva-kato-ikonomisti-273183/

На церемонията ректорът на университета връчи специални награди на отличили се през годината преподаватели, студенти, докторанти и служители

НА ЖИВО: ЦСКА - Лудогорец

https://www.actualno.com/bgfootball/na-jivo-cska-ludogorec-news_710308.html

Шампионът на България и настоящ лидер в първенството Лудогорец ще се опита да направи решаваща крачка към откъсването си на върха в класирането. "Орлите" гостуват на ЦСКА в София в късния следобед и ще се стремят към втори успех над "червените" от началото на сезона. Битката между двата тима е изключително важна за интригата в българския футбол и започва точно в 17:30 часа. Може да следите НА ЖИВО ЦСКА - Лудогорец в Sportlive.bg.

ПТП пред очите на полицията! Автомобил се заби в автобус в Благоевград

http://www.struma.com/obshtestvo/ptp-pred-ochite-na-policiyata-avtomobil-se-zabi-v-avtobus_142835/

Катастрофа преди минути в Благоевград. Лек автомобил се заби в автобус на градски транспорт на метри от полицейски патрул, инцидентът стана на кръговото кръстовище на "Джейм Баучер" и "Васил Левски".

Катастрофата създаде транспортен хаос и предизвика задръстване. Полицията е на място.

П. Попов

Клишетата по Коледа, които все пак обичаме

https://www.vesti.bg/koleda/klishetata-po-koleda-koito-vse-pak-obichame-6089604

Понякога няма нищо по-лесно и успокояващо от това да се опреш на добре познатото старо

Изчезналата рейнджърка имала много гаджета, разследват любовни многоъгълници

http://www.varna24.bg/news/833409.html

Изчезналата от карловската бригада рейнджърка Десислава Стоянова е имала множество връзки, научи ...

Националистите задават тона срещу Глобалния пакт на ООН за миграцията

http://e-vestnik.bg/29305/natsionalistite-zadavat-tona-sreshtu-globalnia-pakt-na-oon-za-migratsiata/

Светкавичната мобилизация на европейските националисти срещу световния пакт за регулиране на миграцията разпали отново политически конфликти от източната до западната част на континента по този все още наболял въпрос, който парализира сътрудничеството между страните. Има опасност документът, договорен под егидата на ООН, да доведе дори до падане на белгийското коалиционно правителство на либерала Шарл Мишел,…

Материалът Националистите задават тона срещу Глобалния пакт на ООН за миграцията е публикуван за пръв път на e-vestnik.bg.

Адв. Марковски за Фрог: Протестът на съдиите по делото Иванчева е протест срещу закона

https://frognews.bg/novini/adv-markovski-frog-protestat-sadiite-deloto-ivancheva-protest-sreshtu-zakona.html

Всичките въпроси, свързани с реда в правосъдието, правата на съдиите, техните задължения, са уредени в Закона за съдебната власт. Всяко едно действие, което не противоречи на съдебната власт, е законно действие. Когато се протестира срещу законно действие, това е протест срещу закона.

Обвиняват Баневи за 7 престъпления, присвоили милиони

https://www.24chasa.bg/novini/article/7187825

Обвиняват Баневи за 7 престъпления, присвоили милиониДнес на летище София задочно обвинените в пране на пари Евгения и Николай Баневи бяха предадени от френските власти на разследващия екип от Специализираната прокуратура, съобщават от пресцентъра на държавното обвинение. Предаването на обвиняемите е в изпълнение на издадена от СП Европейска заповед за задържането им.

Градина: Мини нарче в саксия

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7185249

Градина: Мини нарче в саксияПолезно и красиво растение за дома Много от растенията, които сме свикнали да отглеждаме само заради плодовете, са не само полезни, но и красиви. Примери има много - цветовете на дюлите в ранната пролет, рошавите пухчета на левзеята, фееричните листенца на аспержите и т.н., и т.н. Но в повечето случаи растенията, които отглеждаме за плодове,

Във Врачанско майка на две деца се сдоби с близнаци, едното се роди вкъщи

https://www.24chasa.bg/region/article/7187817

Във Врачанско майка на две деца се сдоби с близнаци, едното се роди вкъщиЧаст от хората вярват безрезервно в способността на светците да правят чудеса. Тази нощ Св. Никола убеди в това и 29-годишната Петя Попова от врачанското с. Бутан, която изненадващо се сдоби с трета и четвърта рожба по необичаен начин, съобщи сайтът kozloduy-bg.info. Петя е майка на две момичета. Разбира за третата си бременност едва през август,

Уличен музикант от Украйна избра за своя сцена центъра на Варна

http://www.varna24.bg/news/833406.html

Романтична музика се разлива и гали слуха в центъра на Варна от няколко дни. Източникът й обаче не ...

След разпра за пари в казино в Сандански! Мартин изби зъбите на Кирил, арестуваха го

http://www.struma.com/krimi/sled-razpra-za-pari-v-kazino-v-sandanski-martin-izbi_142834/

С юмрук Мартин С. от Сандански изби зъбите на опонент след скандал за пари. Екшънът се разиграл в местно казино. Двамата играли на рулетката, когато избухнал скандалът. Охраната ги избутала навън, където се заформил ръкопашен бой.

С юмрук Мартин избил зъбите на Кирил от Струмяни. Извикана е полиция и нападателят е задържан. Образувано е дознание за причинена средна телесна повреда.

П. Иванов

Кубрат Пулев подписва с американския промотър Боб Аръм

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/12/06/3357487_kubrat_pulev_shte_podpishe_s_amerikanskiia_promotur/?ref=rss


Кубрат Пулев обяви, че ще работи с популярния американски промотър Боб Аръм. Българският боксьор заминава днес за САЩ, за да подпише договор с компанията "Топ ранк", чийто собственик и основател е 86-годишният Аръм.<br /><br />"Заминавам за САЩ и там ще уточним нещата, отивам да подпишем договор, но ще видим как ще се развие ситуацията. Възможно е да има и други новини оттам", заяви претендентът за световната титла на IBF пред "Тема спорт".<br...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване