12/06/18 16:14
(http://www.clubz.bg/)

"България е единствена в НАТО със 100% зависимост от Русия в авиацията"

България практически отсъства от многонационалните формирования на НАТО в Източна Европа, от 391 млн. лв. за превъоръжаване по стандартите на НАТО в бюджета за 2018 г. не е похарчен и лев, а това се повтаря вече трети мандат, в който премиер е Бойко Борисов. Страната ни е единствената в Алианса, чиито Военновъздушни сили са 100% зависими от Русия, но за сметка на това "упорито и последователно продължава политиката за изтичане на стотици милиони левове за удължаване на експлоатацията на съветското оборудване".

Това се казва в позиция на "Демократична България", посветена на инвестициите в отбрана и развитие на способностите на армията. От извънпарламентарната коалиция припомнят, че в бюджета за текущата година, както и преди това, има заделени средства за нови изтребители, бойни машини за пехотата и военни кораби. Нито един от инвестиционните проекти не е завършен до момента.

"Особено обезпокоително е състоянието във Военновъздушните сили. Продължават катастрофите със загуба на човешки живот – без никаква отговорност на ръководството на Министерството на отбраната. Въпросът за придобиване на нов многоцелеви изтребител за българските Военновъздушни сили стои на дневен ред от 2000 година. Независимо от редицата декларации на правителството на Борисов, все още не е взето решение и се търсят всякакви поводи то да бъде отлагано във времето. За сметка на това, упорито и последователно продължава политиката за изтичане на стотици милиони левове за удължаване на експлоатацията на съветското оборудване", припомнят от "Демократична България.

Факт е, че през ноември правителството взе ново решение, с което се отпускат милиони за ремонт и поддръжка на съветските самолети МиГ-29 и Су-25. Първите ще се поправят от руснаците, а при вторите има опит за подписване на рамково спораземуние с Беларус, защото руската компания така и не кандидатства. Една от причините за това са американските санкции срещу руски компании във военната сфера. Процедурата обаче в момента е върната до ниво "ново обсъждане" на офертата на Беларус.

"На фона на ескалацията на насилието в Украйна и очакваните нови санкции срещу руски компании, решението за нови многомилионни договори в тази посока е скандално. България е единствената страна в НАТО и ЕС със 100% зависимост на военновъздушните си сили от Русия", казват от обединението. 

Според "Демократична България" заради непохарчените пари за превъоръжаване се е генерира „излишък“, като сумите по договори с Русия, и свързани страни извън НАТО и ЕС, нарастват главоломно, и то с поемане на ангажименти за години напред. От коалицията настояват премиерът Бойко Борисов най-после трябва да поеме отговорност за действителната интеграция на армията ни в структурата на силите на НАТО.

И изброяват исканията си:

  • Да се вземат категорични решения за модернизация на българската армия – ако липсва капацитет и желание в Министерството на отбраната за това, то като минимум премиерът да активира отменената от неговото правителство през 2015 г. Национална Програма „България в НАТО и Европейската отбрана 2020“ (приета на 03.10.2014 г. от служебното правителство на президента Плевнелиев) като стратегия за превъоръжаване – в отговор на ангажиментите на България от срещата на НАТО в Уелс;
  • Да се приеме ясен график за изтегляне от въоръжение на несъвместимата в НАТО съветска техника, включително летателни апарати като приложение към Плана за достигане на разходите за отбрана до 2 % от БВП и 20% от тях за нови способности. При необходимост от преходен период, тяхната поддръжка и обслужване да се осъществява съвместно със съюзните и партньорски държави, да се търси възможност за реализацията им в трети страни.
  • Отношенията с Руската федерация във военната сфера да бъдат ограничени до минимум и да се осъществяват чрез механизмите на съюзната система за сигурност и отбрана до демонстрирането на ясно желание за деескалация на напрежението и демилитаризацията на Черно море от страна на Русия.​​​​​​​

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване