12/06/18 09:48
(http://pik.bg)

Данаил Кирилов: Няма да има електронно гласуване на следващите избори

Данаил Кирилов: Няма да има електронно гласуване на следващите избори

Електронно дистанционно гласуване няма да има на следващите избори, защото няма да бъде гарантирана сигурността на вота. Не може на следващите, непосредствено предстоящите избори да се приложи… и това приложение да доведе до изискуемото доверие, че този способ ще бъде безспорен. Това заяви за БНР председателят на правната комисия в парламента от ГЕРБ Данаил Кирилов.

По думите на Кирилов  следващата седмица в пленарната зала се очаква да влязат за обсъждане на първо четене промените в Изборния кодекс. Депутатът сподели още, че на дебатите по промените е посочил, че има поне 4 варианта за избягване на ефекта, условно наричан 15/15 – дублиране на номера на партийната листа с преференцията в нея. И изрази надежда, че дискусията ще доведе до подкрепа на един от тях, включително базовия, предложен от вносителите.

Кирилов потвърди, че вариант е разминаване на номерата на партии и преференции – например партиите да са от 1 до 100, а преференциите – над 100. Но би могло да се подходи и с друг вид идентификация – с букви.

Кирилов отрече ,,договорки'' за промени заради съпротивата на ДДПС срещу отпадането на номерата пред имената на партиите, но посочи, че с оглед на опасността от твърдения за въвеждане на образователен ценз ,,би следвало да изберем способ, който е оперативно приложим, но и да не създава излишни затруднения с оглед изискванията за свободата на вота''.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване