12/06/18 07:05
(http://pik.bg)

Депутатите продължават с обсъждане на второ четене на закона за личната помощ

Депутатите продължават с обсъждане на второ четене на закона за личната помощ

Депутатите продължават с обсъждане на второ четене на още един от социалния пакет закони - този за личната помощ. С него средствата за личен асистент на човек с трайни увреждания - общо 71,5 млн.лв. се прехвърлят от централния бюджет в бюджета на Министерството на труда и социалната политика, съоби БНР.

Средствата за личен асистент бяха предвидени в централния бюджет, защото не се знаеше кой ще ги разпределя - чрез делегирани бюджети на общините или през дирекциите на Агенцията за социално подпомагане. Това притесни протестиращите майки на деца с увреждания. След като бе решено това да е АСП, средствата ще бъдат прехвърлени към бюджета на МТСП.

В закона е записано, че ползвател на лична помощ е човек с увреждане, довело до ограничения в способността му за самостоятелно обслужване в ежедневието. Ползвателят на лична помощ или упълномощено от него лице - ако е малолетен или поставен под запрещение, ще може да избира асистента, да участва в договарянето на условия за заетост и в контрола върху положения труд. Ползвател на услугата може да е и чужденец с увреждания, на когото е предоставено убежище, хуманитарен или бежански статут. Помощта е в размер до 380 лв. месечно.

Личната помощ се финансира със средства от държавния бюджет чрез бюджета на Социалното министерство, дарения или спонсорства, от европейски структурни и инвестиционни фондове или чрез средства на общините. Ако длъжностни лица установят неверни данни или нарушение на правилата, ползвателите на услугата ще бъдат наказвани с глоба от 100 до 300 лв. Наказанието за асистент, който не изпълнява задълженията си, е до 500 лв., а за доставчиците на услугата - до 5 000 лв. имуществена санкция.

В програмата на парламента за днес са включени и законопроект за ратифициране на споразумението за стратегическо партньорство между ЕС и Канада, второ гласуване на промените в Закона за движението по пътищата и първо четене на закона за преминаването през и пребиваване на територията на България на съюзнически и на чужди въоръжени сили.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване