12/06/18 11:37
(http://www.clubz.bg/)

Искаш обществена информация? Кмет те праща на прокурор

Какво може да се случи на активен гражданин, който реши честичко да ползва правото си по Закона за достъп до обществена информация в малка община в България? Може да бъде даден на прокуратурата. От кмета на общината.

За такъв случай разказват от "Програма достъп до информация" в сайта си. Общината е Дряново, кметът - Мирослав Семов (който на последните избори през 2015 г. е бил номинация на ГЕРБ - б.р.), а гражданинът се казва Ангел Ангелов. Приложени са и факсимилета от документи.

Кметът Семов е изпратил сигнал срещу съгражданина си до Окръжната прокуратура в Габрово. Целта - да се провери какво прави Ангелов с получената информация и дали не е налице злоупотреба с права. Последвало писане на обяснение пред прокурор по темата, става ясно от публикацията, предоставена от областния координатор на "Програма достъп до информация" за Гарбово Емилия Димитрова.

14 искания за информация в година? Има нещо гнило

Мирослав Семов установява, че исканията за достъп до обществена информация от Ангелов зачестяват. И предоставя съответната справка за това на прокуратурата. От нея става ясно, че през 2016 г. има само едно заявление за получаване на информация до общината от този подател, през 2017 г. заявленията стават 2, а от началото на 2018 г. са 14. В пет от случаите заради мълчалив отказ на местната администрация да предостави исканите данни се е стигнало и до дела в  Административния съд в Габрово.

Искаш информация, значи обслужваш интереси

Чии интереси обслужва Ангелов, търсейки обществена информация, използвайки механизма на специалния закон - това е един от въпросите, развълнували кмета Семов, поставени пред прокуратурата.  

„За мен не е ясно за какво той използва придобитата от него информация, като вероятно това не е за задоволяване на любопитството“, предполага Семов, като настоява прокуратурата да се намеси.

Към сигнала си до прокуратурата кметът прилага цялата кореспонденция между общината и Ангел Ангелов, както и статии от местното печатно издание „Дряновица“. В него са публикувани част от разкритията, направени от гражданина на база получената обществена информация.

„След като я разгледате, ще забележите, че след получаване на търсената информация, Ангелов я използва, като я разгласява“, пише кметът до прокуратурата.

„Считам, че е от особена важност да се разкрие чии интереси обслужва това лице и на кого докладва тази информация, която получава по реда на ЗДОИ“, продължава кметът, според когото това било злоупотреба с права. 

Има и "финансов детайл" в атаката на кмета срещу съгражданина му - а именно, че последният подавал заявленията си по електронен път, с което „избягва плащането на такса, като общината освен че ангажира административен капацитет, за да му отговаря постоянно, не получава и съответните такси“.

Отговорът на Ангел Ангелов:

„В Европейската конвенция за защита правата на човека е записано, че всеки има право на свобода на изразяване на мнения. Това право включва свободата на всеки да получава и разпространява информация и идеи, без намесата на държавните власти и независимо от държавните граници“, пише в обяснението Ангел Ангелов, цитирано от "Програма достъп до информация".
Гражданинът обяснява, че основната му цел при подаване на заявление по ЗДОИ е да си състави мнение за работата на общинската администрация в Дряново и в частност за работата на кмета във връзка с предоставените му по закон правомощия. За Ангелов информацията, която търси по реда на ЗДОИ, е начин да установи налице ли са корупционни практики и дали общината се управлява добре. Подава заявления винаги, когато прецени, че е възможна злоупотреба, а целта му освен информираност е и сезиране на компетентните органи, които в крайна сметка се произнасят има ли нарушения.

Ангелов не вижда и никакво нарушение за това, че малка част от нея е станала достояние на повече хора, намирайки място в разпространявания безплатно местен вестник „Дряновица“. По думите му обществото има право да знае как работят кметът Семов и екипът му. 

"Факт е, че у нас гражданите често са по-активни от журналистите, от които се очаква търсенето и разпространението на информация. Безспорно е също, че никъде в Наказателния кодекс няма текст, който третира подаването на заявления по ЗДОИ и публикуването на полученото в отговор като престъпление. А искането на кмета на Дряново Ангел Ангелов да каже на кого предава получената по ЗДОИ информация е меко казано параноично и води до извода, че Семов опитва със средства на държавата да сплаши гражданин, който се интересува от ставащото в общинската администрация", пише Емилия Димитрова от "Програма достъп до информация" в публикацията в сайта на огранизацията.

Очаква се все пак прокуратурата да се произнесе по сигнала на кмета срещу гражданина. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване