12/06/18 14:40
(http://offnews.bg)

Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ 'Св. Георги' с кампания за животоспасяваща апаратура

Очакването на дете е най-хубавото и съкровено преживяване. Щастливи мигове, смели планове и искрящи мечти. Животът придобива нови цветове, щрихи и необятности. Наближаващото раждане прави нетърпението непосилно – на кого ще прилича; каква ще е косата му; какъв цвят ще са очите му; кротко бебе ли ще бъде или ще плаче нощем?

Денят, носещ отговорите, е настъпил, но вече никой не се интересува от тях. Радостта е почернена от тонове страх, тревога и болка. Защото нещо с детето не е наред! Нещо в съвършеното му телце се е объркало и то се е родило различно. Колко страшно е това различно? Колко болка ще му причини? Колко точно ще пречи на нормалното му израстване? Поправимо ли е?

Това са въпросите на дневен ред, които ужасените родители на деца, родени с малформации, не спират да си задават в първите минути след раждането. Шокът е толкова огромен, че не би могъл да се сравни с нищо друго. Изгубване, чувство за вина, пропадане, страх, паника, безтегловност, безсилие са само част от чувствата, в които се давят родителите, докато се борят сами с преобърнатия си живот.

Но най-страшното усещане на родителите е това, че са сами.

После се срещат с проф. Пенка Стефанова и нейния екип в Клиниката по Детска хирургия към Университетска болница „Свети Георги“ в гр. Пловдив, и тогава страхът отстъпва място на доверието, болката – на надеждата, ужасът – на любовта. Родителите и родените им с различия деца изведнъж попадат в място, което лекува всичко – не само проблемите, но и душите им.

Успехът на едно лечение зависи изключително много от високия професионализъм, който присъства в изобилие в тази клиника. Но това, което наистина гарантира добрия резултат е любовта. Проф. Стефанова говори с такава обич за своите настоящи и бивши пациенти, че човек дори и без да ги познава ги обиква също.

А те са хиляди.

Годишно в Клиниката по Детска хирургия се лекуват и оперират до 3 400 деца, 30% от тях с вродени аномалии. Ано-ректалните аномалии, аномалии на белия дроб, аномалии на гастроинтестиналния тракт, различни тумори са сред най-честите случаи, с които се борят хирурзите в клиниката.

Друга голяма част от пациентите са с изключително тежки травми, получени при различни инциденти. Проф. Стефанова и екипът ѝ прилагат изключително съвременни техники и методи, които са приложими само в няколко болници в света. Повечето от извършените операции са толкова сложни и тежки, че се проследяват в цялата световна медицинска общност.

Най-малките пациенти са буквално на часове. Съвместната работа с акушер-гинеколози, микропедиатри, педиатри, генетици дава достатъчно информация за аномалиите още преди раждането на детето и за това дали оперативното лечение е приложимо.

„Това е висшият пилотаж в хирургията и клиниката, в която се правят невъзможни неща . Няма по-голямо щастие за лекарите да видим щастливите детски очи и тези на родителите им“, споделя проф. Стефанова.

Да връща радостта в очите на пациентите си, това здравно заведение прави съвсем не отскоро.

Университетска болница „Свети Георги“ в Пловдив има вековна традиция. Тя е приемник на разкритата веднага след Освобождението през 1879 г. болница на червено-кръстната организация „Св. Пантелеймон“ – първото крупно болнично заведение в южно-българския регион.

Клиниката по Детска хирургия е първото в България специализирано детско хирургическо отделение, създадено през 1952 г., където се извършва планово и спешно хирургическо лечение на деца от 0 до 18 г., както и прием в условията на непрекъсната спешност. Към клиниката е създадено Интензивно отделение, където работят високо специализирани детски анестезиолози, осигуряващи 24-часова реанимационна и интензивна помощ на хирургично болните деца.

Включването на Клиниката по Детска хирургия в кампанията „Избери да помогнеш“ на Райфайзенбанк е с цел закупуване на апаратура за миниинвазивна хирургия при новородени, като децата не само се ще се оперират в клиниката, но и ще се проследяват в годините, а родителите ще имат 24-часова възможност за осъществяване на професионални консултации с персонала.

„Спокойствието на родителите е изключително важно за успешното адаптиране на децата. Любящото семейство, подкрепящото общество, доверието в лекарите и силната вяра са гаранция за впечатляващи резултати.
Искам да благодаря на българския народ, защото той е изключително добродетелен. Българинът никога няма да остави детето си в беда и прави всичко по силите си за добруването му. А доброто е заразно. То винаги се връща!“ – убедена е проф. Стефанова.

В навечерието на празниците, Клиниката по Детска хирургия посреща поредните доброволци, дошли да окажат подкрепа на малките пациенти и техните родители. Музикотерапия, артистични дейности, театър и творчески работилници са само част от дейностите, в които се включват настоящи и бивши пациенти.

Да си щастлив, че се намираш в болница?! Да, ако в нея непрекъснато се случват чудеса. А най-голямо от тях е любовта.

УМБАЛ Св. Георги ЕАД

IBAN: BG59UNCR75271054808124

BIC: UNCRBGSF

При банка: Уникредит Булбанк

Основание за плащане: Избери, за да помогнеш;

DMS ANOMALII на кратък номер 17 777 за всички оператори

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване