12/06/18 20:41
(http://offnews.bg)

Майката на Николай Банев също ще бъде обвинена за пране на пари

Мария Банева, майката на Николай Банев, също ще получи обвинение, съобщи на брифинг зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Николай и Евгения Баневи ще бъдат обвинени за пране на пари в размер над 1 млрд. лв. - парите се намирали в офшорни сметки, контролирани от семейството извън територията на България. 

От държавното обвинение обявиха днес, че в престъпната група, ръководена от Николай Банев, е участвала Евгения Банева и майка му, както и други неустановени към момента лица. Мария Банева се е разпореждала и е вземала пари от касите на някои от дружествата, активен участник е и в прането на пари. Прокуратурата ще поиска на нея да й бъде наложена мярка "парична гаранция" заради напредналата й възраст.

Зам.-главният прокурор Иван Гешев каза още, че в миналото е имало сигнали за заплахи и побой срещу работници от предприятия на Баневи.

Днес на летище София Евгения и Николай Баневи  бяха предадени от френските власти на разследващия екип от Специализираната прокуратура.

Наказателната отговорност на Николай Банев и Евгения Банева се ангажира за 7 престъпления от общ характер:

- за ръководене от Николай Банев на организирана престъпна група и за участие на Евгения Банева в същата престъпна група;

- за длъжностно присвояване на пари и вещи, собственост на „Полимери“ АД, „Елма“АД,“Химически завод Панайот Волов“ АД и „Топлофикация Казанлък“ АД в общ размер на 84 682 896 лв.;

- за избягване установяване и плащане на данъчни задължения в размер на 231 052 лв. на като управляващи „Полимери“АД, в размер на 1 515 235 лв. като управляващи на „Партнърс комерс“ ЕООД и в размер на 2 623 816 лв. като в управляващи „Елма“АД; за пране на пари в особено големи размери - 589 811 132 евро и 225 000 лева;

- за държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси;

Утре Специализираната прокуратура ще поиска от Специализирания наказателен съд вземане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Евгения и Николай Баневи.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване