12/06/18 14:30
(http://offnews.bg)

Нинова не отиде в Лисабон, където ПЕС преизбира Станишев за свой лидер

Лидерът на БСП Корнелия Нинова няма да присъства на конгреса на Партията на европейските социалисти в Лисабон, съобщи тя пред журналисти днес. Делегацията на БСП е водена от нейния заместник Деница Златева.

Нинова изрази несъгласие с редица мерки, които ще бъдат приети на конгреса, сред които Истанбулската конвенция, резолюцията за миграция и тази за одобряване на пакта за миграция на ООН.

"Подкрепяме редица от решенията на конгреса, които касаят социална Европа, политика за млади хора, за зелена икономика и т.н., но конгресът ще приеме няколко решения, които искам да представя пред вас", заяви Нинова.

Лидерът на БСП обясни, че всички държави-членки на ПЕС ще бъдат призовани да ратифицират резолюцията за равенство на половете в националното си законодателство като единствен начин за защита на жени от насилие. Тя заяви, че това противоречи на решението на Конституционния съд, че Истанбулската конвенция е в разрез с българската конституция. 

На конгреса ще бъде приета и резолюция относно политиката по миграция, като се очаква и солидизиране на ПЕС с пакта по миграция на ООН. Нинова се обяви против тези мерки като заяви, че те не отговарят на нашата позиция. Тя допълни, че писмените възражения на БСП срещу резолюциите вече са връчени на ПЕС. 

На конгреса в Лисабон Сергей Станишев ще бъде преизбран за президент на Партията на европейските социалисти като единствен кандидат. Нинова заяви, че от партията стоят твърдо зад него и ще го подкрепят с гласовете си. "Желая му успех и здраве, защото го чакат тежки битки догодина на европейските избори", допълни тя. Попитана дали Станишев ще оглави листата на партията за евроизборите, Нинова отговори, че това предстои да бъде решено следващата година.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване