12/06/18 08:03
(http://budnavarna.bg/)

Нови правила за яслите във Варна влизат в сила от 2019 г.

Нови правила за прием в детските ясли на територията на Община Варна се очаква да влязат в сила от 1 януари 2019 г. Изготвянето им е с оглед приетия Общ европейски регламент за защита на личните данни и цели уеднаквяване с основните принципи на класиране в детските градини. По този начин ще бъдат улеснени родителите при кандидатстване в детските заведения, отбелязват от дирекция „Здравеопазване“ към общината. Проектодокументът може да бъде видян в страницата на общинската администрация.

Класирането на децата ще се извършва в низходящ ред, в зависимост от събрания общ брой точки по посочените от родителите критерии, описани в правилата. При равни условия ще се прилага процедура по генериране и присъждане на случайни числа от електронната система за прием – децата ще се подреждат във възходящ ред по случайно число. При определяне на случайния принцип на номерата на децата ще се използва функция за получаване на случайни числа. На сайта за прием ще бъде публикувана програма и изходен код, с които всеки родител ще може да възпроизведе и провери алгоритъма на определяне на номерата на случаен принцип. Такава е процедурата и при класиранията в детските градини.

Освен това регистрирането на заявление за кандидатстване вече ще важи за една календарна година. Системата ще се отваря за регистрации на заявления на 10 януари и ще се затваря на 15 декември. След приключване на приема за календарната година личните данни на децата и заявителите ще се заличават.

С новите правила се дава възможност на родителите за равен старт, който произтича от факта, че няма значение кога е подадено заявлението. Промяната ще даде възможност за равен старт при различни социални ситуации, като миграция, завръщане на граждани от чужбина и други. С новите правила ще се дават допълнителни точки при избор на желания, тоест тежест ще има подреждането на желанията за детски ясли. Така ще се даде възможност децата да бъдат класирани по възможно най-предходно желание на родителите.

Източник: varnautre.bg

Материалът Нови правила за яслите във Варна влизат в сила от 2019 г. е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване