12/06/18 17:39
(http://pik.bg)

ПЛАНЪТ "МАКРОН": Транспортният министър коментира последиците за българските превозвачи, обяви новите шефове в БДЖ

ПЛАНЪТ "МАКРОН": Транспортният министър коментира последиците за българските превозвачи, обяви новите шефове в БДЖ

Последиците за българските превозвачи от плана "Макрон" коментира пред бТВ транспортният министър Росен Желязков. Казах на колегите транспортни министри, че ние не само говорим на различни езици, но приличаме на Вавилонската кула - строиме, но тя може да рухне, коментира той по отношение на ограничителните мерки на ЕС, които засягат българските превозвачи. 

Министърът коментира, че нашите превозвачи са по-добрите и по-конкуретно способни. Ние имаме най-новия парк, караме с Евро 5 и Евро 6. За съжаление, в националните законодателства на Францмзия, Германия, Белгия, Испания се въведоха рестриктивни мерки. Чехия и Словакия в последния, трети кръг, на преговорите си промениха националната позиция и ние останахме 9+1 държави. Вишеградската четворка се разпадна по тези важни решения, каза Желязков. Той подчерта, че стои въпросът с изпълняемостта на мерките. Взимаме за пример връщането на шофьора на 4 седмици. Това как ще бъде приложено или контролирано. С гривна за проследяване или с извинителна бележка от семейството, попита реторично министърът.

Ще искаме дерогация на забраната да се стои в кабината, защото нашите са подходящи и затова се и произвеждат. Западноевропейските производители правят тези удобни камиони за почивка. Тогава да въведем регулация да не се произвеждат такива скъпи камиони, а спестените средства да се дадат за бунгала, заяви той.

Превозвачите са гневни, но и аз съм гневен. Аз си тръгнах емоционално и казах: Аве Цезаре, моритури те салутант (Ave Caesar, morituri te salutant!-от лат. Здравей, Цезаре, тези, които ще умрат, те поздравяват-  б.р.), коментира Желязков. Приходите от концесията трябва да погасят задължения на БДЖ към националния бюджет, както и на НКЖИ, посочи още той.

Запитан за доклада за БДЖ, министърът заяви, че резултатите от одита са налице и днес освободил досегашните шефове Велик Занчев и Владимиров. От утре БДЖ холдинг има ново ръководство - Григорий Григоров и Светломир Николов. Досегашният финансов директор ще продължи да работи още около месец, посочи още той. 

Освободих Занчев и Владимирпов, защото одитният доклад показа, че дружеството има сериозни пропуски в мениджмънта, което се дължи на неумението за справяне с новото предизвикателство. Мениджърите са се справяли успешно със задълженията, заяви Желязков. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване