12/06/18 12:50
(http://offnews.bg)

Приеха Закона за личната помощ, майките канят на чай в палатката

Парламентът гласува на второ четене окончателното приемане на Закона за личната помощ. Законът гарантира финансова подкрепа и правна рамка за осигуряването на лична помощ на хора с увреждания, за да могат да водят независим и пълноценен живот.

Майките от инициативата "Системата ни убива" обявиха, че след почти половин година, прекарана в палатковия лагер, прекратяват протеста и канят всички на чай в палатката до Народното събрание. Те обаче допълниха, че ще продължат през януари пред Министерството на здравеопазването, за да се борят за реформа в системата на ТЕЛК

Законопроектът за личната помощ бе изготвен от екипа на омбудсмана Мая Монолога в сътрудничество с майките от инициативата.

Законът ще влезе в сила на 1 януари 2019 г.

След края на заседанието социалният министър Бисер Петков благодари на депутатите и заяви, че по този начин те са изпълнили изцяло и в срок ангажиментите си към хората с увреждания.

Омбудсманът Мая Манолова заяви, че майките са научили институциите на ценен урок: че трябва да слушат народа. "Това не е обикновен закон, а изстрадан закон от едни смели жени - майките на деца с увреждания, които дадоха урок на българското общество, на гражданите на България, че една кауза, колкото и да е невъзможна, може да бъде успешна, ако е справедлива", каза Манолова.

Законът дефинира термини като ползвател и получател на лична помощ и гарантира държавна финансова подкрепа за нейното осигуряване. Депутатите приеха министърът на труда и социалната политика да съблюдава за изпълнението на закона, а кметовете и самите доставчици на лична помощ да са отговорни по прилагането му.

Според закона доставчикът на личната помощ е общината, но депутатите приеха тя да може да преотстъпи дейностите по предоставянето чрез възлагане на договор от страна на кмета. Депутати от БСП предложиха това решение да се взима само след съгласие от Общински съвет, но мнозинството отхвърли предложението. 

Личната помощ ще се предоставя въз основа на изготвена индивидуална оценка на потребностите, която беше въведена вчера депутатите с окончателното приемане на Закона за хора с увреждания. В закона е заложено и създаването на публичен регистър на изпълняващите дейности за лична помощ, като отхвърлиха предложението на депутати от БСП такъв да бъде изготвен и за асистентите. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване