12/06/18 14:46
(http://regiona.bg/)

Рекорд! 320 килограмов глиган повали ловната дружинка в Брежани

Великански 320-килограмов глиган беше повален!

Дивото прасе пада при епична битка в местността Моравица край благоевградското село Брежани.
52-ра ловна дружинка от населеното място излиза на редовния си излет през почивните дни, когато попада на следите на чудовището. Авджиите са предвождани от председателя си Райо Миленков, който е известен в региона с дивите си трофеи. По обедно време глиганът попада в засада и ловците започват да изстрелват десетки куршуми към подивялото животно.

С най-точен мерник се оказва Пламен Борисов, който успява да повали гиганта. Авджиите изчакват няколко минути преди да приближат дивото прасе, тъй като искат да са сигурни, че е мъртво. По време на претеглянето кантарът заковава на 320 килограма – рекорд за този зимен сезон в Югозападна България.

„По нашите земи обикалят големи глигани, но този е наистина впечатляващ. Обикновено се повалят прасета до 200 килограма, но този екземпляр е абсолютен рекордьор“, коментираха пред „България Днес“ от кметството в Брежани. В благоевграското село са свикнали ловците да повалят едри глигани, но този път са силно впечатлени.

Месото от дивото прасе е разпределено между авджиите, както повелява традицията. Но преди това се очакват лабораторните проби от него дали е годно за консумация заради върлуващата по-рано през годината африканска чума. По разкази на местните жители ловците още същата вечер след отстрела отпразнували трофей с весела забава в местната кръчма. Преди това всеки от тях си направил снимки за спомен с 320-килограмовото чудовище.

Любопитен факт е, че само няколко дни по-рано ловците от Брежани гръмнаха 150-килограмово диво прасе. Под вещото ръководство на майстора на лова Кипро Кипров те се разположили в местността Чикалово дере. Разположените на стратегически места постове издебнали животното и го прибавили към колекцията от успешни ловувания този сезон.

Дружинката от Брежани влезе в информационния поток, когато преди 6 години беше нападната от ранено диво прасе. Животното се свлича на земята след изстрели и авджииите го мислят за мъртво. Но то се надигна и ранява един от ловците, който е откаран в болница.

 

 

Материалът Рекорд! 320 килограмов глиган повали ловната дружинка в Брежани е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване