12/06/18 16:55
(http://pik.bg)

Слагат нов асфалт върху стар водопровод на пловдивска улица

Слагат нов асфалт върху стар водопровод на пловдивска улица

Недоволство назрява на улица "Георги Мамарчев" в центъра на Пловдив, защото се налива асфалт върху изгнили водопроводни тръби. Улицата се намира в карето между булевардите "Княгиня Мария-Луиза", "Марица-юг", "Източен" и улица "Митрополит Панарет". Ремонтите в квартала се извършват по проекта на Община Пловдив с европейски пари. 

Улица "Георги Мамарчев" вече е асфалтирана наполовина, но във вторник на обяд в разкопания участък бликна гейзер. Водопроводът е много стар, етернитов, и се ползва повече от половин век. Аварията остави хората без вода.

"Как е възможно да се прави ремонт, без да се подменят износените тръби", негодуват съкварталците. Заради пробива са стояли на сухо до 22 часа вечерта във вторник и твърдят, че това не се случва за първи път, тъй като амортизираният водопровод неведнъж излиза от строя, пише "Марица".

Притеснени са и живеещите на улиците "Мара Гидик" и "Д-р Селимински", че само ще се смени настилката, без да сложат здрави тръби. В квартала започват да събират подписка до Община Пловдив и ВиК ЕООД с искане за нови подземни комуникации. "За ремонтите се плащат милиони левове, но ако останат старите тръби, утре ще се наложи пак да разкопават асфалта", предупреждават жителите. 

Документацията по проекта е подготвена от екипа на зам.-кмета инж. Димитър Кацарски. Обществените поръчки са на обща стойност 20 млн. лева. Реконструкцията на бул. "Марица-юг" бе изпълнена от фирма "Драгиев и ко" още през септември. Другите две поръчки за ремонтите на над 30 улици в квартала са възложени на фирмите "Пътища Пловдив" и "Агромах". Те са на обща стойност 11 млн. лева без ДДС.

В условията се посочва, че изпълнителите трябва да извършат следните дейности - "реконструкция и рехабилитация на улици и прилежащите им тротоари и въвеждане на енергоспестяващо улично осветление, благоустрояване и озеленяване, изграждане на детски и спортни площадки в междублоковите пространства". За нито една от улиците не е поставено условие за подмяна на ВиК мрежата. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване