12/11/18 20:14
(http://www.clubz.bg/)

Двама убити и 11 ранени при стрелба в Страсбург (ВИДЕО)

Най-малко двама души са убити и единадесет са ранени при стрелба близо до Коледен пазар в центъра на френския град Страсбург, съобщиха властите. Според Ройтерс стрелецът е избягал, но полицията го е идентифицирала и го преследва.

Престрелката е станала около 21 часа българско време на централния площад "Клебер", оживена търговска зона, в съседство с наскоро открития коледен пазар в града.

Извършителят е мъж на 29 години, роден в Страсбург и известен на службите, предаде информационната телевизия BFM. Въоръжен е с пистолет.

Едната от жертвите му е военен, който патрулирал на площада, съобщи телевизията. Площад „Клебер“ е силно орханявана зона заради предишни заплахи за терористични нападения.

Седем от ранените се борят за живота си.

Вътрешното министерство съобщи на профила си в Туитър за "сериозен инцидент с обществената сигурност" и  предупреди гражданите да не излизат от домовете си и, ако са навън, да избягват районите около полицейските управления. "Монд" цитира граждани, че са били принудени да останат затворени в заведения в центъра на града, след като властите са обявили тревога.

Президентът Еманюел Макрон прекъсна среща с депутатите от мнозинството, за да следи положението. Той изпрати веднага вътрешния министър Кристоф Кастанер на мястото на атентата. Кастанер съобщи, че службите за сигурност във Франция са на крак и че болниците в Страсбург са в състояние за посрещане на криза.

"Не разпространявайте слухове, следвайте съветите на властите", написа той в Туитър.

Сградата на Европейския парламент в Страсбург е затворена и никой няма право да влиза или да излиза във връзка с информацията за стрелба в града, съобщи БТА, като цитира съобщение на евродепутатката Ева Кайли в Туитър.

"Европейският парламент задейства протокола за извънредни ситуации. В момента никой няма право да влиза или да излиза като предпазна мярка за хората тук", написа тя.  

Центърът на града е напълно блокиран от полиция и войници в бойно снаряжение. Кметството призова жителите на два съседни на центъра квартали - "Нойдорф" и "Парк "Етоал" - да не излизат от домовете си.

Жертвите на терористични нападения във Франция са общо 246 от 2015 година насам.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване