12/11/18 20:14
(http://www.clubz.bg/)

Двама убити и 11 ранени при стрелба в Страсбург. Седмина се борят за живота си (ВИДЕО)

Най-малко двама души са убити и единадесет са ранени при стрелба близо до Коледен пазар в центъра на френския град Страсбург, съобщиха властите. Седмина от ранените се борят за живота си.

Френската полиция подозира, че става дума за терористичен акт, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Според Ройтерс стрелецът е избягал, но полицията го е идентифицирала и го преследва. Френски военни са влезли в престрелка с нападателя  и той е ранен, предаде ТАСС, като се позова на Франс прес.

Той  е мъж на 29 години, роден в Страсбург и известен на службите, предаде информационната телевизия BFM. Въоръжен е с пистолет. Едната от жертвите му е военен, който патрулирал на пазара, съобщи телевизията.

Престрелката е станала около 21 часа българско време на централния площад "Клебер", оживена търговска зона, в съседство с наскоро открития коледен пазар в града. Площад „Клебер“ е силно охранявана зона заради предишни заплахи за терористични нападения.

 

"Чуха се няколко изстрела, може би три, и видяхме няколко души да тичат. Единият от тях падна, не знам дали защото е припаднал, или защото беше улучен. Хората в бара викаха: "Затваряй, затваряй" и барът беше затворен", разказва очевидец на сцената, цитиран от Франс прес.

Вътрешното министерство съобщи на профила си в Туитър за "сериозен инцидент с обществената сигурност" и  предупреди гражданите да не излизат от домовете си и, ако са навън, да избягват районите около полицейските управления. "Монд" цитира граждани, че са били принудени да останат затворени в заведения в центъра на града, след като властите са обявили тревога.

Президентът Еманюел Макрон прекъсна среща с депутатите от мнозинството, за да следи положението. Той изпрати веднага вътрешния министър Кристоф Кастанер на мястото на атентата. Кастанер съобщи, че службите за сигурност във Франция са на крак и че болниците в Страсбург са в състояние за посрещане на криза.

"Не разпространявайте слухове, следвайте съветите на властите", написа той в Туитър.

Сградата на Европейския парламент в Страсбург е затворена и никой няма право да влиза или да излиза във връзка с информацията за стрелба в града, съобщи БТА, като цитира съобщение на евродепутатката Ева Кайли в Туитър.

"Европейският парламент задейства протокола за извънредни ситуации. В момента никой няма право да влиза или да излиза като предпазна мярка за хората тук", написа тя.  

Центърът на града е напълно блокиран от полиция и войници в бойно снаряжение. Кметството призова жителите на два съседни на центъра квартали - "Нойдорф" и "Парк "Етоал" - да не излизат от домовете си.

Жертвите на терористични нападения във Франция са общо 246 от 2015 година насам.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване