12/11/18 11:55
(http://www.clubz.bg/)

КПКОНПИ се жалва от ВКС - можело да изпусне близо 22 милиона лева

Тълкувателното решение на Върховния касационен съд (ВКС) по стария антикорупционен закон уж не представляваше кой знае какъв проблем за Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно припобидобитото имущество (КПКОНПИ), но днес оказа се проблемът е повече от голям, защото депутати на ГЕРБ спешно твъгнаха да променят закони, а от самата КПКОНПИ излязоха с груби сметки какви "загуби" им е нанесъл ВКС.

Според информация "на базата на неокончателен анализ за исковете, които би трябвало КПКОНПИ да оттегли след решението на съда" става въпрос за близо 22 милиона лева.

Както е известно магистратите обявиха (тълкувайки стария закон, отменен от новия антикорупционен зкаон, приет преди по-малко от година), че КПКОНПИ няма право да води дела за отнемане на имущества срещу лица, които са оправдани или чието наказателно производство е прекратено.

По тази причина днес от комисията на Пламен Георгиев обявиха, че трябва да оттегеглят от съдилищата в страната исковете за отнемане на незаконно придобито имущество по 19 дела по реда на отменения Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество на обща стойност 21 790 660 лв.

Това сочи първоначалният анализ на органите на Комисията. Ето и разбивката на сумите:

- две дела по уведомления за измама (чл. 109 и чл. 211 от НК) на обща стойност 1 113 711 лв.

- две дела по уведомления за документна измама в особено големи размери (чл. 212 ал. 5 от НК) на обща стойност 898 858 лв.

- едно дело по уведомление за изнудване (чл. 213а) на стойност 56 548 лв.

- едно дело по уведомление за безстопанственост (чл.219 и чл. 220 от НК) на стойност 1 998 438 лв.

- две дела по уведомления за незаконен дърводобив (чл. 235 от НК) на обща стойност 770 242 лв.

- едно дело по уведомление за използване на техническо средство с цел придобиване на информация от платежни инструменти (чл.249 ал.3 от НК) на стойност 375 804 лв.

- две дела по уведомления за пренасяне през граница на недекларирани ценности и суми (чл.251 от НК) на обща стойност 8 543 703 лв.

- две дела по уведомления за данъчни престъпления (чл. 255 от НК) на обща стойност 821 770 лв.

- две дела по уведомления за престъпления по служба (чл. 282 ал. 2 и чл. 283 от НК) на обща стойност 2 665 603 лв.

- едно дело по уведомление за подкуп, осъществен от служебно лице (чл. 302 от НК) на стойност 626 350лв.

- две дела по уведомления за организирани престъпни групи за производство на наркотици в големи размери и за акцизни стоки без бандерол (чл.321, ал.3, чл.354а, ал.2 от НК и чл.321, ал.3, чл.234, ал.2 от НК) на обща стойност 1 921 587 лв.

От ведомството наблягат на едно от знаковите дела за гражданска конфискация, които може да бъдат "провалени" от тълкувателното решение - това срещу бившия заместник-председател на ДПС и на парламента Христо Бисеров. 

"На основание на... тъкувателното решение ВКС, на 10 декември 2018г., понеделник, Софийският градски съд е прекратил делото по иска на КПКОНПИ срещу Христо Бисеров на стойност близо 1 998 046 лв. Мотивът на съда е, че бившият зам.-председател на Народното събрание е бил оправдан по наказателното дело, послужило за започване на процедурата по гражданска конфискация", държат да отбележат от КПКОНПИ.

Оттам допълват и че решението на ВКС не касае делата срещу бившият собствнеик на КТБ Цветан Василев, както и на бившият енергиен министър в кабинета "Борисов 1" Трайчо Трайков, тъй като техните наказателни дела не са приключили.

Както Клуб Z писа, магистратите хвърлиха в смут и законодателите в лицето на ГЕРБ. В спешен порядък председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов излезе днес с изменения в настоящия закон за гражданската конфискация, според които изменения най-общо ако прокурор започне разследване срещу лицето X, дори и това разследване да не стигне до съда или стигне, но лицето е оправдано, то имуществото му може да продължи да бъде обект на проверка и отнемане. Т.е. Кирилов предлага да се въведе в новия закон това, което магистратите на практика отменят в стария.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване