12/11/18 20:14
(http://www.clubz.bg/)

Трима убити и 12 ранени при стрелба в Страсбург. Шестима се борят за живота си (ВИДЕО)

Трима души са били убити при стрелбата снощи на коледния базар в Страсбург, съобщи министърът на вътрешните работи на Франция Кристоф Кастанер, въпреки по-ранните съобщения за четирима загинали.
Други 12 души са ранени, а шестима от тях са в критично състояние, заяви министърът пред журналисти в Страсбург.
Нападателят е участвал в две престрелки със силите за сигурност между 20:20 ч. и 21:00 ч., каза още министърът. Стрелецът обаче все още е на свобода, а в операцията по задържането му участват около 350 служители на реда, подкрепени от два хеликоптера.
Заподозреният е известен на полицията с престъпления, които не са свързани с тероризъм. Той е имал присъди във Франция и в Германия, и е лежал в затвора, съобщи още Кристоф Кастанер.

Френската полиция подозира, че става дума за терористичен акт, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Нападателят е мъж на 29 години, роден в Страсбург и известен на службите. Въоръжен е с пистолет. Едната от жертвите му е военен, който патрулирал на пазара, съобщи телевизията. Ранен е бил и италиански журналист.

Престрелката е станала около 21 часа българско време на централния площад "Клебер", оживена търговска зона, в съседство с наскоро открития коледен пазар в града. Площадът е силно охраняван заради предишни заплахи за терористични нападения.

"Чуха се няколко изстрела, може би три, и видяхме няколко души да тичат. Единият от тях падна, не знам дали защото се спъна, или защото беше улучен. Хората в бара викаха: "Затваряй, затваряй" и барът беше затворен", разказва очевидец на сцената, цитиран от Франс прес.

"По данни на дежурния в Постоянното представителство на Република България към Съвета на Европа в Страсбург към момента няма данни за пострадали български граждани при стрелбата до коледния базар в града. Българските дипломати и техните семейства са живи и здрави. Съветваме нашите сънародници в Страсбург да останат там, където се намират, и да следват инструкциите на властите", съобщи българското външно министерство.

Френското вътрешно министерство съобщи на профила си в Туитър за "сериозен инцидент с обществената сигурност" и  предупреди гражданите да не излизат от домовете си и, ако са навън, да избягват районите около полицейските управления. "Монд" цитира граждани, че са били принудени да останат затворени в заведения в центъра на града, след като властите са обявили тревога.

Президентът Еманюел Макрон прекъсна среща с депутатите от мнозинството, за да следи положението. Той изпрати веднага вътрешния министър Кристоф Кастанер на мястото на атентата. Кастанер съобщи, че службите за сигурност във Франция са на крак и че болниците в Страсбург са в състояние за посрещане на криза.

"Не разпространявайте слухове, следвайте съветите на властите", написа той в Туитър.

Сградата на Европейския парламент в Страсбург е затворена и никой няма право да влиза или да излиза във връзка с информацията за стрелба в града, съобщи БТА, като цитира съобщение на евродепутатката Ева Кайли в Туитър.

"Европейският парламент задейства протокола за извънредни ситуации. В момента никой няма право да влиза или да излиза като предпазна мярка за хората тук", написа тя.  

Центърът на града е напълно блокиран от полиция и войници в бойно снаряжение. Кметството призова жителите на два съседни на центъра квартали - "Нойдорф" и "Парк "Етоал" - да не излизат от домовете си.

Жертвите на терористични нападения във Франция са общо 246 от 2015 година насам.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване