12/16/18 11:49
(http://pik.bg)

България и света през погледа на писателя Илия Троянов: Народът ни е прекалено кротък, послушен и парализиран

България и света през погледа на писателя Илия Троянов: Народът ни е прекалено кротък, послушен и парализиран

Как изглеждат България и света през погледа на писателя Илия Троянов, който от дълги години живее в Германия. Той разкри впечатленията си пред сутрешния блок на Нова телевизия.

„България изглежда трагично. От доста години не се е развила като свобода и възможности за живот – анализира Троянов. -  Проблемите на България като корупция, концентрация на власт, олигархия, мафия, всичко пречи на живота.

Политическият ни елит е фалирал, защото за 30 години не е успял да промени нещата в икономически и социален план.

Българският народ е много кротък, послушен, парализиран.Вижте французите, които са по-бунтовни и буйни. „Жълтите жилетки” обаче не са хомогенни, нямат лидери. Властта обаче реагира с отстъпки на недоволството им.

В Германия има няколко големи промени. Съединяването с бившето ГДР премина през мечти и голямо разочарование. Части от бившето ГДР и в момента са също така изостанали като България. Загиващи селища. В последните години в Германия доминацията бе на темата за имграцията. Там има и негативна и позитивна реакция. Фашизъм, расизъм, но и стимул на съчувствие и солидарност на много хора, които подпомагаха бегълци и се ангажираха. Не очаквам проблемът с бежанците да се задълбочи след ерата „Меркел”. В момента там няма актуален проблем от гледна точка на фактите. Там проблемът е с инструментализацията. Меркел от доста време е на власт и е нормално да има някакво изхабяване. Не очаквам кардинални проблеми в Германия след Меркел”.

Илия Троьянове категоричен, че големият проблем в обществото е, че разликата между богати и бедни продължава да расте.

„Под повърхността на политическите събития в цял свят има една концентраця на пари – коментира той. - Разликата между богати и бедни расте. Това е във всички общества. Донякъде в тази фаза на капитализма има тенденция на монополизация. Очевидна е тя в дигиталниеи медии, „Фейсбук” са завладели почти целия пазар. Едно сливане на едрите капитали с мафията. „Дойче Банк” са под съд, защото са прали пари на руската мафия и на други. Заради една австрийска банка, която фалира, държавата трябваше да плати 20 млрд евро нказателни, а за бежанци Австрия плати 1 млрд. евро.

Не трябва да позволяваме на новите националисти да внушават, че проблемни са бедните. Англия, като една от най-мощните страни в света, има невероятни проблеми около Брезкит. Реално, ако националисттите дойдат на власт, бързо ще фалират.

Сега границата между България и Турция е по-дебела и сериозна, от времето на комунистическа диктатура. Това е абсурдно в ерата на отворените общества. Бях на границата миналата година и това ми направи впечатление.

Смятам, че всички хора, които сериозно се занимават са наясно, че капитализма няма нинакви решения за глобалните кризи и експлозии, които са започнали сега. Човечеството и обществата винаги реагират със закъснения, за съжаление. Вижте колко векове са ни трябвали жените да гласуват и още не сме го извоювали изцяло. Очевидно човекът е леко тъповат и му трябва повече време за да реализира потенциала на едно еманципирано общество”.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване