12/16/18 10:43
(transmedia.bg)

Кометата 46R/Virtanen ще може да се види днес с просто око

 

Най-ярката комета за годината, позната под името 46R/Virtanen ще може да се наблюдава днес с просто око, ако обаче атмосферните условия го позволяват. Тази неделя тя  се намира най-близо до Земята. Кометата спада към семейството комети на Юпитер, затова орбитата й и орбиталният ѝ период не са постоянни величини, а зависят от преминаването й покрай планетата гигант.

46R/Virtanen е част от т.нар. Топ 10 на най-близко минаващите комети до Земята. Може да бъде видяна на изток-североизток, като бледо зелено петно с размерите на пълната Луна между Плеядите и Алдебаран от съзвездието Бик.

46R/Virtanen е синкава и има малка тънка опашка. Около Слънцето обикаля за почти 5 и половина години. Предишното ѝ най-близко преминаване покрай Земята беше през 2008 г.

Преди време, кометата беше и цел на сондата „Розета“, но заради технически проблеми беше изпуснат прозорецът за изстрелване и тя беше насочена към кометата 67P/Чурюмов-Герасименко, в която се разби през 2016 г.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване