Слави бесен: Циганите си правят каквото искат, а политиците ни се правят на луди!

http://www.varna24.bg/news/841141.html

Покрай случая с пребития командос в село Войводиново – не ви ли се струва, че всички ние ...

В този „Писък“ всеки може да открие себе си

http://clubz.bg/78138-v_tozi_%E2%80%9Episyk%E2%80%9C_vseki_moje_da_otkrie_sebe_si

Рядка литография на най-популярната творба на Едвард Мунк – „Писъкът“, ще бъде показана в най-голямата изложба на художника във Великобритания от 45 години. Експозицията „Любов и тревога“ ще изследва норвежкия начин за изразяване на комплексни, често потискащи чувства. Във времето, когато Моне създава своите пейзажи, Мунк изобразява любов и страст, но също и завист, самота, притеснение, мъка и ментална нестабилност – най-запомнящо се в „Писъкът“, пише „Гардиън“.

Версията, която ще бъде изложена през април в Британския музей, е черно-бяла литография, създадена след картината и две скици на „Писъкът“. Именно тази литография е най-често разпространявана, когато Мунк е още жив и му носи слава.

„Емоционалното въздействие е изключително важно – казва кураторът Джулия Бартрум на въпрос защо картината е винаги актуална. – Мунк е бил дълбоко, дълбоко наясно с менталната нестабилност, менталните болести, голяма тема по неговото време, и това се е опитвал да изобрази. Всичко, което се е стремил да изрази, за начина, по който работи съзнанието, днес има огромен резонанс.“

„Писъкът“ ще бъде изложен сред „Anxiety“, „Separation“ и скицата „Despair“, свързвана с най-известната творба на Мунк, защото показва човешка фигура, извърната към фиордите. Това, според Бартрум, вероятно е „моментът, в който той е почувствал как викът преминава през природата“. „Anxiety“, или на норвежки „Angst“, показва бели лица, стичащи се по най-популярната улица на Осло. Кураторката смята, че в тази картина може да открие себе си всеки, който някога се е чувствал самотен в Лондон.

В текст, придружаващ „Писъкът“, Мунк пише за кървавочервено небе, нарисувано на платното, и как моментното чувство резонира в долината и главата му.

В изложбата има общо 83 творби на художника, включително 50 литографии от неговия музей в Осло. Сред другите теми, показани в експозицията, са жените, с които творецът е имал серия катастрофални връзки, и болестите.

Картината „Ревност“ изобразява писателя Станислав Пшибишевски и жена на заден план, вероятно Дагни Юел, заедно с мъж, обърнат с гръб към Пшибишевски. Смята се, че Юел е имала връзка в Мунк преди краткия си брак с полския писател.

Майката на художника умира от туберкулоза, когато той е още млад, сестра му също заболява. „Болното дете“ вероятно е провокирана от смъртта на сестра му. В изложбата в Британския музей ще бъдат изложени три версии на картината. Когато е изложена в Берлин през 1892 г., „Болното дете“ предизвиква скандал – хората тогава още не са свикнали с опитите да се пресъздава болката в момента на смъртта. Наложило се изложбата да бъде закрита само седмица след откриването ѝ, но в авангардните среди приемат Мунк повече от добре.

Бартрум коментира, че Мунк няма деца, тъй като се страхувал да не страдат от болести, но картините му били като заместител. Кураторката обяснява, че Мунк е бил истинска европейска космополитна фигура, животът му протича в пътуване между Париж и Берлин, привнасяйки в Норвегия нови техники.

Изложбата „Любов и тревога“ може да бъде разгледана в Британския музей от 11 април до 21 юли 2019 г.

"Площад Славейков"

Очакват ни студени сутрини, но без съществени валежи

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ochakvat-ni-studeni-sutrini-no-bez-syshtestveni-valezhi-2141612

След преминаването на средиземноморския циклон, който донесе сняг на запад и валежи от дъжда на юг и изток, времето в следващите дни ще е по-стабилно, с разкъсана облачност, през деня с температури около и над нулата.

Убиецът на Юлияна: "Тя ме нападна с нож и ме рани"

http://www.varna24.bg/news/841136.html

Постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража“ постанови състав на старозагорския ...

Мъжът на Антония Петрова я прецака жестоко с железен предбрачен договор

http://www.varna24.bg/news/841129.html

Страшен предбрачен договор прецаква Антония Петрова, ако се стигне до развод. Мис България 2009 ...

Американците над 65 г. са споделяли повече фалшиви новини във Facebook от младите

https://www.investor.bg/socialni-mreji/454/a/amerikancite-nad-65-g-sa-spodeliali-poveche-falshivi-novini-vyv-facebook-ot-mladite-275109/

Nикоя възрастова група не е била толкова активна около изборите за президент в САЩ, колкото тази на и над 65-годишните, сочи ново проучване

Таяни: Румъния и България в Шенген по време на румънското председателство

http://www.cross.bg/rymuniya-shengen-zona-1593583.html

/КРОСС/ На церемонията в букурещката зала Атенеум по повод началото на румънското председателство на ЕС председателят на Европейския парламент Антонио Таяни изрази надежда, че Румъния и България ще бъдат приети в Шенгенското пространство по време на румънското председателство, предаде БТА. Ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер също каза по време на церемонията, че Румъния трябва да се присъедини към Шенгенската зона, допълва РИА Новости. "Мястото на Румъния е в Шенген. Пред Европейския парламент защитих идеята Румъния да стане част от Шенгенската зона и си оставам предан на тази идея. Румъния трябва да стане част от Шенген", каза Юнкер. В Шенгенската зона влизат 22 страни от 28 страни от ЕС. Великобритания, Ирландия и Кипър не влизат в Шенген. Румъния, България и Хърватия са на пътя на присъединяването към зоната.  

Ще можем ли да препънем “Макрон”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7238346

Ще можем ли  да препънем “Макрон”Малцина останаха онези, които не са разбрали - планът “Макрон” за т.нар. пакет “Мобилност” раздели по безпрецедентен начин Европа, защото изправи интересите на бизнеса от конкретни държави - като България, Румъния, Литва, дори и Португалия и Испания, срещу големите играчи в ЕС като Германия и Франция.

От ВМРО отрекоха търговия с ромски гласове, от Войводиново командоси заплашиха да се заемат с проблема

https://www.actualno.com/politics/ot-vmro-otrekoha-tyrgovija-s-romski-glasove-ot-vojvodinovo-komandosi-zaplashiha-da-se-zaemat-s-problema-news_715598.html

Нямам медицински компетенции, за да коментираме такова лице. С новия бюджет за здраве вярвам, ще има достатъчно средства, за да се погрижи за състоянието си. Очевидно е, че Марешки има нужда от лечение. Изказването му, че председателят на ВМРО в Община Марица е правел гето във Войводиново е нелепо. Кметът на Марица Димитър Иванов е избран с подкрепата на друга партия, не на ВМРО. Ние имаме един зам.-председател на Общинския съвет в Община Марица. Това обясни депутатът от ВМРО Александър Сиди в о

АПИ връща парите на всички, платили два пъти за е-винетка

http://www.varna24.bg/news/841122.html

Шофьорите, които са платили два и повече пъти за електронна винетка за един и същ регистрационен ...

Таяни: Надявам се, че Румъния и България ще бъдат приети в Шенген по време на румънското европредседателство

https://www.24chasa.bg/novini/article/7238786

Таяни: Надявам се, че Румъния и България ще бъдат приети в Шенген по време на румънското европредседателствоНа церемонията в букурещката зала Атенеум по повод началото на румънското председателство на ЕС председателят на Европейския парламент Антонио Таяни изрази надежда, че Румъния и България ще бъдат приети в Шенгенското пространство по време на румънското председателство, предаде ТАСС. Ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер също каза по

83-ма в схема за уреждане на мачове в тениса, управлявали арменци

https://www.24chasa.bg/novini/article/7238787

83-ма в схема за уреждане на мачове в тениса, управлявали арменциИспанската полиция е разбира банда за уреждане на мачове в тениса, в която са включени 28 играчи на ниво ITF Futures и Challenger, включително и един, който е играл на последното открито първенство на САЩ от "Големият шлем". Разследвани са общо 83 човека. "15 от тях са арестувани, сред тях са и лидерите на незаконната организация.

83-ма в схема за уреждане на мачове в тениса, управлявали арменци

https://www.24chasa.bg/sport/article/7238787

83-ма в схема за уреждане на мачове в тениса, управлявали арменциИспанската полиция е разбира банда за уреждане на мачове в тениса, в която са включени 28 играчи на ниво ITF Futures и Challenger, включително и един, който е играл на последното открито първенство на САЩ от "Големият шлем". Разследвани са общо 83 човека. "15 от тях са арестувани, сред тях са и лидерите на незаконната организация.

След инцидента с мазилката, Община Варна започва оглед на училищата

http://budnavarna.bg/42832-sled-intsidenta-s-mazilkata-obshtina-varna-zapochva-ogled-na-uchilishtata/

След инцидента с падналата мазилка в ОУ „Христо Ботев“ във Варна, общината започва оглед на всички училища в града, съобщиха от дирекция „Образование и младежки дейности“.

Сигналът за падналото парче в класната стая, при който пострада едно дете, е бил подаден веднага до Регионалното управление на образованието в морската столица. От там са извършили проверка, която показва, че пукнатини и подпухвания на мазилката има и в други помещения.

„Проверката продължава. Искам писмени обяснения от директора. Нещата ще се изяснят. Каква е причината това да се случи – не е било ремонтирано или е предстоял ремонт, но така или иначе директорът е трябвало да прави оглед своевременно, да констатира, да сигнализира. За това е там.“, заяви Генова.

От дирекция „Образование и младежки дейности“ в Община Варна припомнят, че директорите на учебните заведения са разпоредители с делегирани бюджети, в рамките на които са длъжни да поддържат в изправност материално-техническата база. При необходимост и преценка директорите имат възможност да предлагат ремонтни дейности за включване в капиталовата програма на общината.

Източник: moreto.net

Материалът След инцидента с мазилката, Община Варна започва оглед на училищата е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Бум на кражбите в Благоевград! Задигнаха пари от болницата и още…

http://regiona.bg/%d0%b1%d1%83%d0%bc-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d0%b6%d0%b1%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b2-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4-%d0%b7%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d0%b3%d0%bd%d0%b0/

Полицейски служители на 01 РУ-Благоевград работят по получен сигнал за извършена, около 14:00 часа вчера кражба на сумата от около 300 лв. от портмоне, оставено в кабинет на болница „Пулс“ в Благоевград. По случая е образуван заявителски материал.

В 01 РУ-Благоевград е получен сигнал за извършена, около 12:45 часа на вчера кражба на мобилен телефон от класна стая на училище в Благоевград. Стойността на нанесената щета е около 100 лева. По случая е образуван заявителски материал.

Материалът Бум на кражбите в Благоевград! Задигнаха пари от болницата и още… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Температурите падат до -12 градуса през уикенда

http://www.cross.bg/gradysa-bulgariya-petuk-1593582.html

/КРОСС/ В петък валежите ще спрат навсякъде в страната. Облачността ще е разкъсана - в Централна и Западна България почти до слънчево време. Вятърът ще е по-силен по Черноморието, където скоростта му ще бъде около 20-30 км/ч. Температурите ще се задържат в интервала от 0 до 5 градуса. По-студено ще бъде в Северозападна България, като в района на София температурата ще е под нулата до края на деня в петък.В планините облачността ще намалее, но ще е ветровито със скорост на поривите до 40-50 км/ч. Снежната покривка в курортите ще бъде солидна: на Алеко - 85 см, на Бъндеришка поляна - 120 см, в Боровец - 130 см, в Пампорово - 60 см, Узана в Стара планина - 75 см, Осоговска планина - около 60 см. Навсякъде лавинната опасност след обилните снеговалежи е значителна.Почивните дни ще са с променлива облачност, по-често - незначителна. Валежи не се очакват. В петък срещу събота и в събота срещу неделя температурите сутрин и вечер ще са ниски. На отделни места в Западна България те ще паднат до минус 8 - минус 12 градуса. Дневните стойности през уикенда обаче ще бъдат над нулата - около 1-2 градуса. В петък сутрин мръсен въздух дишат 10 града в страната. Най-замърсен е той в района на Сливен, където концентрацията на фини прахови частици е 2 пъти над нормата.  

Днес в Градската художествена галерия на Варна се открива изложба на художника Иван Минчев

http://www.moreto.net/novini.php?n=388964

Изложба живопис, графика и рисунки представя роденият в гр. Шумен, но живеещ и работещ във Варна художник Иван Минчев, напомня Moreto.net. "Следите остават" е посветена на града и обхваща различни перспективи към него във формата на абстрактна експресивност.

Хърватия се отказа да купи от Израел изтребители F-16

https://www.mediapool.bg/harvatiya-se-otkaza-da-kupi-ot-izrael-iztrebiteli-f-16-news288452.html

Хърватия се отказа да купи от Израел изтребители Ф-16 заради американско противопоставяне, заяви хърватският министър на отбраната Дамир Кръстичевич. ”Израел информира министерството на отбраната, че не може за жалост да получи адекватна зелена светлина от САЩ за предоставяне на самолетите Ф-16“, каза министърът след разговори с израелска делегация. Загреб бе договорил миналия март да купи от Израел 12 стари Ф-16 американско производство, за да замени своите МиГ-21 руско производство. Според хърватски представители САЩ се противопоставили на тази продажба, защото искали модернизираните електронни системи, инсталирани от Израел на изтребителите без американско съгласие да бъдат отстранени. Сделката бе за $500 милиона долара (435 млн. евро). Това трябваше да бъде най-скъпата оръжейна поръчка за Хърватия от нейната независимост насам. Сега според хърватски медии Загреб може да се обърне към Швеция за изтребители „Грипен“, които също са участвали в търга и са останали на втора позиция, или да анулира търга за закупуване на изтребители. Загреб може да обяви нов търг или пък да се споразумее директно със САЩ.  

Хърватия отказа да купи от Израел изтребители F-16

https://www.mediapool.bg/harvatiya-otkaza-da-kupi-ot-izrael-iztrebiteli-f-16-news288452.html

Хърватия се отказа да купи от Израел изтребители F-16 заради американско противопоставяне, заяви хърватският министър на отбраната Дамир Кръстичевич.   ”Израел информира министерството на отбраната, че не може за жалост да получи адекватна зелена светлина от САЩ за предоставяне на самолетите F-16“, каза министърът след разговори с израелска делегация. Загреб бе договорил миналия март да купи от Израел 12 стари Ф-16 американско производство, за да замени своите МиГ-21 руско производство.   Според хърватски представители САЩ се противопоставили на тази продажба, защото искали модернизираните електронни системи, инсталирани от Израел на изтребителите без американско съгласие да бъдат отстранени.   Сделката бе за $500 милиона долара (435 млн. евро). Това трябваше да бъде най-скъпата оръжейна поръчка за Хърватия от нейната независимост насам.   Сега според хърватски медии Загреб може да се обърне към Швеция за изтребители "Gripen“, които също са участвали в търга и са останали на втора позиция, или да анулира търга за закупуване на изтребители.   Загреб може да обяви нов търг или пък да се споразумее директно със САЩ.   Според неофициална информация Израел проявяваше сериозен интерес и към поръчката в България, но в последния момент се отказаха да участват.   По едно време потенциалната оферта на Израел дори се смяташе за фаворит, тъй като се очакваше да включва повече от 8 самолети.    САЩ и Израел са традиционно близки партньори и подобно противопоставяне не се случва често.    По-рано тази година Словакия също взе решение за закупуването на нови изтребители. След спорове в правителството бе предпочетена офертата на САЩ за F-16 пред тази на Швеция за "Gripen".   До подобно развитие се стигна и в България. По-рано тази седмица правителството реши да води преговори със САЩ за F -16 Block 70.

Папата ще посети Румъния на 31 май, твърдят две издания

https://www.24chasa.bg/novini/article/7238782

Папата ще посети Румъния на 31 май, твърдят две изданияПапа Франциск ще посети Румъния на 31 май. Визитата му ще продължи три дни. Това пишат англоезичното издание "Бизнес ривю" и румънският сайт Ди Джи 24. Визитата ще включва Букурещ, Яш и Клуж-Напока, предаде БТА. Франциск беше поканен от президента на Румъния Клаус Йоханис да посети Румъния още през 2017 г.

Меркел подкрепи Ципрас за Договора от Преспа

https://www.actualno.com/balkani/merkel-podkrepi-cipras-za-dogovora-ot-prespa-news_715590.html

Преспанският договор е в полза на целия регион и цяла Европа. Това каза германският канцлер Ангела Меркел по време на срещата си в Атина с гръцкия премиер Алексис Ципрас, предаде БГНЕС. "Благодаря на Ципрас, който работи заедно с премиера Зоран Заев, за разрешаването на дългогодишния спор за името. Тук става въпрос за нещо, за което всеки един от нас знаеше, че няма да се стигне до лесно решение. Но, сега с името Северна Македония за всички нас, говоря от името на Германия, има яснота, коя

Кулата “Вавилон” в Пловдив ще глътне 3 млн. лв. за 1 час, хаосът в европейската столица на културата

https://www.24chasa.bg/novini/article/7238470

Кулата “Вавилон” в Пловдив  ще глътне 3 млн. лв. за 1 час,  хаосът в европейската столица на културатаЗаради изкопите, загражденията, камарите с пръст и затворените улици кметът Иван Тотев не успя да убеди съгражданите, че това е голям празник за тях. Кани ги на церемонията в събота с 30 хиляди безплатни одеяла и шалове, закупени без обществена поръчка - нямало време, а и били евтини Въпреки масовите критики срещу пловдивския кмет за състоянието

Започва зимната сесия на Народното събрание

http://www.cross.bg/obsuzhdane-politicheski-sezon-1593581.html

/КРОСС/Започва зимната сесия на Народното събрание. Днес депутатите се събират след 20-дневната си коледната ваканция. В началото на пленарния ден парламентарните групи ще обявят в декларации водещите си приоритети за новия политически сезон. Работата на парламента включва и обсъждане на първо четене на промените в закона за животновъдството, с които се прецизират условията за извършване на развъдна дейност у нас. Новият политически сезон стартира в година на предстоящи избори за Европейски парламент и за местна власт. Като законодателни акценти се очертават окончателните промени в Изборния кодекс, в които се очаква мнозинството да отложи масовото въвеждане на машинното гласуване, но и да запази в крайна сметка номерацията в избирателната бюлетина. Предстои прокарването на по-строгите мерки срещу домашното насилие и важното обсъждане за мандат за преговори за нов тип боен самолет, а внесените за обсъждане днес изменения на закона за животновъдството предвиждат в разработването на развъдните програми да участват и научни специалисти, освен зооинженери, а в земеделското министерство да се води публичен списък на издадените разрешения за развъдна дейност. С промените се въвежда и възможност за частично отнемане на разрешението при констатирани нарушения. В рамките на редовния парламентарен контрол на депутатски въпроси ще отговарят вицепремиерите Томислав Дончев и Красимир Каракачанов и още четирима министри.  

Росен Бъчваров: Хората да внимават, когато получават имейли от НАП

https://www.24chasa.bg/novini/article/7238779

Росен Бъчваров: Хората да внимават, когато получават имейли от НАП200 декларации са подадени в Националната агенция за приходите при старта на данъчната кампания, която започна вчера. Това каза пред БНТ говорителят на НАП Росен Бъчваров. За пореден път той предупреди хората да внимават, когато получават имейли от приходната агенция. Все повече са случаите на хакерски атаки, използващи фалшиви страници.

Стартът на Румънското европредседателство ще се запомни със срив на леята

http://www.cross.bg/rymuniya-vsichki-ylitzite-1593580.html

/КРОСС/ Официалният старт на румънското председателство ще бъде запомнен още и с рекордния срив на румънската лея спрямо еврото преди два дни. В същото време страната е разтърсвана от политически скандали между президента Клаус Йоханис и правителството начело с Виорика Дънчила. Представители на водещи румънски медии прогнозират, че отговорната роля на Румъния в Европа през следващите шест месеца няма да успокои сътресенията във вътрешната политика и очакват нови протести по улиците на Букурещ. Двете страни на румънския конфликт са толкова непримирими, че председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер се принуди да обяви две отделни пресконференции в Букурещ - една с президента Йоханис и втора - с премиера Дънчила. А на управляващите все още им е трудно да преглътнат коментара на Юнкер от края на декември, че „румънското правителство не разбира смисъла на председателството". Тази критиката към кабинета като че ли задълбочи още повече политическата криза в Румъния, за която тук всички говорят ежедневно. Дали критиките на Брюксел към румънското правителство са основателни или не - по този въпрос Румъния е разделена на две. Но политическите коментатори и журналистите от водещите румънски медии са убедени, че този площад - пиаца Викторией - много скоро отново ще се изпълни с хиляди протестиращи

Тръмп отказа да участва на Световния икономически форум в Давос

https://www.mediapool.bg/tramp-otkaza-da-uchastva-na-svetovniya-ikonomicheski-forum-v-davos-news288451.html

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че няма да участва в Световния икономически форум в Давос (Швейц, 21-25 януари) заради частичната парализа на федералната администрация в САЩ, съобщиха световните агенции. "Заради неотстъпчивостта на демократите за сигурността на границите и важното значение на сигурността за нашата страна, при цялото си уважение отменям много важното си посещение в Давос, Швейцария, за Световния икономически форум“, написа в Туитър Тръмп. По-рано президентът на САЩ похвали участието си в срещата на глобалния политически и икономически елит в швейцарския курорт миналата година, наричайки го „истински успех“. Той подчерта, че американската икономика е „невероятна“, и спомена за „много успехи“ в търговските преговори с Китай. Федералната администрация в САЩ е парализирана частично вече 20 дни заради искането на Тръмп Конгресът да отпусне 5,7 млрд. долара за построяване на стена по границата с Мексико. Демократите, които след междинните избори през ноември контролират Камарата на представителите, отказват да деблокират пари за проекта, който определят като неморален и неефективен.

Създателят на Amazon най-вероятно ще трябва да се раздели с милиарди при развода си

https://www.actualno.com/showbusiness/syzdateljat-na-amazon-naj-verojatno-shte-trjabva-da-se-razdeli-s-miliardi-pri-razvoda-si-news_715588.html

Собственикът на Amazon Джеф Безос и съпругата му Макензи, които се развеждат, ще трябва да поделят поравно имуществото и активите си, натрупани по време на брака, предаде БГНЕС. Според холивудския сайт TMZ, двойката, която беше женена в продължение на 25 години, е подала молба за развод във Вашингтон, а причината е връзка на Безос с по-млада жена - с телевизионната водеща от Fox TV Лорън Санчес. Според местните закони, в случай на прекратяване на брака, всички съвместно придобити имоти се разде

181 снегорина лъснаха София

https://pik.bg/181-снегорина-лъснаха-софия-news810794.html

181 снегорина лъснаха София

Общо 181 снегопочистващи машини са работили във всички райони на Столична община. Работата продължава и към момента. Това съобщават от пресцентъра на Столична община. Направени са цялостни обработки със смеси срещу заледяване, както и почистване на снежна маса в някои квартали поради по-обилния снеговалеж.

Обработени са приоритетно всички трасета на градския транспорт, общинските пътища, Южната дъга на Околовръстен път и основни улици в райони. В планината Витоша са извършени опесъчаване и избутване на снежна маса на пътищата Бояна – Златни мостове и Драгалевци – Алеко. Към момента навсякъде градският транспорт се движи по обичайните се маршрути.

Снегопочистваща техника започва обработки и в някои вътрешно-квартални улици, започва почистването на спирки и подходи към подлезите и тротоари. 

Екипи на Дирекция „Аварийна помощ и превенция” извършват обходи на терен и заедно със Столичен инспекторат следят обстановката. 

160 души са настанени в Кризисните центрове за хора, останали без дом. Във връзка с ниските температури е осигурен постоянен режим на работа.

Гражданите могат да подават сигнали на тел. 070017310 или на 112.
Днес температурите остават отрицателни. Напомняме на шофьорите да карат с автомобили, оборудвани за движение при зимни условия и съобразена скорост.

Собствениците на сгради да почистят местата, пред съответните имоти. 

Екстрадирахме в САЩ руския хакер, хванат у нас

https://petel.bg/Ekstradirahme-v-SASHH-ruskiya-haker--hvanat-u-nas__298541

Снимка Булфото Руският хакер Александър Жуков, който бе арестуван у нас през ноември по искане на американските власти, вече е екстради...

Един квартал във Варна остава без вода

https://petel.bg/Edin-kvartal-vav-Varna-ostava-bez-voda__298540

Един район на Варна е без вода поради авария, съобщиха от ВиК.  Безводието е обхванало кв. Кайсиева градина, като ще продължи до около 15 часа.

Здравното министерство предупреждава: Два взрива на опасна болест са регистрирани в България!

https://petel.bg/Zdravnoto-ministerstvo-preduprezhdava--Dva-vzriva-na-opasna-bolest-sa-registrirani-v-Balgariya-__298539

В Министерство на здравеопазването постъпи информация за регистрирани два взрива със заболели от трихинелоза лица. Единият взрив е рег...

Гала призна в ефира какви коментари чете за себе си откакто е навършила 35 години

https://petel.bg/Gala-prizna-v-efira-kakvi-komentari-chete-za-sebe-si-otkakto-e-navarshila-35-godini__298537

Възрастовата дискриминация бе основна тема в предаването "На кафе" при Гала. Водещата и нейните титулярни гост-коментатори коментира...

Прокуратурата обвини бившия депутат Живко Мартинов в изнудване

https://zaistinata.com/%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%ba%d1%83%d1%80%d0%b0%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%be%d0%b1%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b8-%d0%b1%d0%b8%d0%b2%d1%88%d0%b8%d1%8f-%d0%b4%d0%b5%d0%bf%d1%83%d1%82%d0%b0%d1%82/

Специализираната прокуратура приключва разследването срещу бившия народен представител Живко Мартинов. Престъплението, в което е обвинен Мартинов е изнудване – престъпление, за което законът предвижда наказание Лишаване от свобода от 5 до 15 години, глоба от 5 хил. до 10 хил. лева и конфискация на имущество на дееца. Предстои внасянето на делото в съда, съобщи пресцентърът […]

„Терем“, „Кинтекс“ и „Авионамс“ вдигат оборотите, ВМЗ намалява печалбата

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/terem-kinteks-i-avionams-vdigat-oborotite-vmz-namaliava-pechalbata-274929/

Повечето държавни компании от военнопромишления комплекс могат да се похвалят с добри резултати за деветмесечието

Имен ден празнуват Богдана и Теодосий

https://frognews.bg/laif-stail/etno-kalendar/imen-den-praznuvat-bogdana-teodosii.html

На 11 януари църквата почита Св. преподобни Теодосий Велики - от Бога даден, дошъл на този свят като дар на Провидението. Той бил възпитан в съвършено благонравие и постоянно преклонение пред божието слово.

Църквата почита Преподобни Теодосий Велики

http://www.moreto.net/novini.php?n=389219

Както през първите векове на християнството мъченичеството послужило за утвърждаване на Църквата, така монашеството станало опора на Църквата през следващите времена. Преминало различни форми в своето развитие, християнството дължи на преподобни Теодосий Велики (424-529 г.

Линейките в Спешния център във Варна са в окаяно състояние

http://budnavarna.bg/42830-linejkite-v-speshniya-tsentar-vav-varna-sa-v-okayano-sastoyanie/

Снимка: Будна Варна

Линейките в Центъра за спешна медицинска помощ във Варна са в окаяно състояние. Лекарите разполагат с 33 коли, с които се отзовават на стотици повиквания. Всеки ден в автосервиза за ремонт влизат най-малко две от линейките. Не са редки случаите, в които колите не са в движение са много повече, съобщава БНТ.

Дългоочакваното подновяване на автопарка в Спешната помощ все още се бави и шофьорите на линейки във Варна всеки ден минават стотици километри със стари коли.

Според техническия стандарт за спешна помощ, в добро състояние са линейките с пробег до 300 хиляди км и са в експлоатация не повече от 7 години.

Когато една линейка се развали, лекарският екип не може да стигне навреме до човека, който чака помощ.

Милко Лефтеров сподля: Онзи ден имахме адрес в село Цонево, там закъса автомобила. Екипът от филиал Провадия се отзова, поеха пациента, докараха го до Варна. Очаква се от март да започне поетапното подновяване на линейки в центровете за спешна помощ в цялата страна.

Медиците от Центъра за спешна медицинска помощ във Варна се надяват да получат и така необходимите високопроходими линейки, с които да стигат до пациентите при зимни условия.

Източник: Varna24.bg

 

Материалът Линейките в Спешния център във Варна са в окаяно състояние е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Полицията на САЩ иска ДНК проба от Роналдо заради разследване на изнасилване

https://www.mediapool.bg/politsiyata-na-sasht-iska-dnk-proba-ot-ronaldo-zaradi-razsledvane-na-iznasilvane-news288450.html

Полицията на САЩ е поискала от португалския футболист Кристиано Роналдо да предостави ДНК проба във връзка с разследване по твърденията на жена от щата Невада, че е била изнасилена от него в хотел в Лас Вегас през 2009 г., предаде Асошиейтед прес, като се позова на адвоката на Роналдо Питър Кристиянсен. "Господин Роналдо винаги е твърдял, че случилото се през 2009 г. в Лас Вегас е било по взаимно съгласие, така че не е изненадващо, че ще бъде представена ДНК проба, нито че полицията ще отправи такова много стандартно искане като част от разследването", каза адвокатът на Роналдо. Обвинителката на Роналдо - Катрин Майорга, е бивш модел и учителка. Тя твърди, че Роналдо я насилил и после тя получила 375 000 долара, за да пази случилото се в тайна. Първоначалното полицейско разследване в САЩ приключи през 2009 г., когато Майорга не посочила името на насилника си. Разследването обаче бе подновено по искане на Майорга миналия август.  

Американската полиция иска ДНК проба от Роналдо заради разследване на изнасилване

https://www.mediapool.bg/amerikanskata-politsiya-iska-dnk-proba-ot-ronaldo-zaradi-razsledvane-na-iznasilvane-news288450.html

Полицията на САЩ е поискала от португалския футболист Кристиано Роналдо да предостави ДНК проба във връзка с разследване по твърденията на жена от щата Невада, че е била изнасилена от него в хотел в Лас Вегас през 2009 г., предаде Асошиейтед прес, като се позова на адвоката на Роналдо Питър Кристиянсен. "Господин Роналдо винаги е твърдял, че случилото се през 2009 г. в Лас Вегас е било по взаимно съгласие, така че не е изненадващо, че ще бъде представена ДНК проба, нито че полицията ще отправи такова много стандартно искане като част от разследването", каза адвокатът на Роналдо. Обвинителката на Роналдо - Катрин Майорга, е бивш модел и учителка. Тя твърди, че Роналдо я насилил и после тя получила 375 000 долара, за да пази случилото се в тайна. Първоначалното полицейско разследване в САЩ приключи през 2009 г., когато Майорга не посочила името на насилника си. Разследването обаче бе подновено по искане на Майорга миналия август.  

Ваканцията свърши: Започна новата сесия на Народното събрание

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vakanciiata-svyrshi-zapochna-novata-sesiia-na-narodnoto-sybranie-2141601

По традиция първото заседание от новата сесия на Народното събрание беше открито с химните на България и на Европейския съюз (ЕС). Предстои парламентарните групи да излязат с декларации за новия политически сезон.
 

Спецсъдът слуша СРС-та по делото ”Иванчева”

https://frognews.bg/novini/spetssadat-slusha-srs-deloto-ivancheva.html

Продължава делото срещу отстранения кмет на район ”Младост” Десислава Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и считания за посредник при предаването на подкупа Петко Дюлгеров.

Как Китай раздели Европа на запад, изток и юг

https://www.dnevnik.bg/sviat/2019/01/11/3364516_kak_kitai_razdeli_evropa_na_zapad_iztok_i_jug/?ref=rss


Китай измести Япония като втора икономика в света още преди седем години. По същото време (и малко по-рано - във Великобритания) инвестиции за стотици милиони долари потекоха от китайски компании към Западна Европа, малко по-късно - и към Източна.<br /><br />За Европейския съюз потоците дълго не бяха проблем. През последните две години и особено през 2018г. обаче правилата на играта започнаха да се променят.<br /><br />В Европа това отваря нови разделителни линии и те ще...

Анди Мъри през сълзи: В понеделник може да е последният ми мач

https://www.24chasa.bg/sport/article/7238774

Анди Мъри през сълзи: В понеделник може да е последният ми мачЕдин от най-добрите тенисисти на съвремието ни сър Анди Мъри изненадващо обяви, че в понеделник може да изиграе последния мач от кариерата си срещу Роберто Баутиста Агут. Коравият шотландец се разплака пред журналисти, като призна, че има постоянни болки в контузеното бедро, но трябва да излезе на корта от уважение към домакините.

Над 10 души загинаха заради лошото време в Германия и Австрия

https://www.actualno.com/europe/nad-10-dushi-zaginaha-zaradi-loshoto-vreme-v-germanija-i-avstrija-news_715587.html

12 души са загинали в Германия и Австрия от събота до вчера заради лошото време. Сред жертвите е и 9-годишно момче, убито от паднало дърво в Бавария, предаде БГНЕС. А общо 16 е броят на жертвите на лошото време в Западна Европа за последната седмица. Стотици останаха блокирани на магистрала А8 в Германия в 35-километрово задръстване. 54-годишен шофьор е починал в колата си край Баден-Вюртенберг. В Бавария е мобилизирана армията, която се включи в почистването на снега. Военните и медицинските с

Русия ще изпрати пилотиран кораб до Луната

https://www.mediapool.bg/rusiya-shte-izprati-pilotiran-korab-do-lunata-news288449.html

Специалистите на руската космическа агенция Роскосмос и на Ракетнокосмическата корпорация "Енергия" започнаха разработка на концепцията на ново транспортно средство за пилотирани полети в орбита около Луната, предаде ТАСС. Концепцията ще включва използването на специален вариант на космическия кораб Союз МС. Плановете предвиждат транспортното средство да потегля към Луната от Международната космическа станция (МКС). Космическият кораб ще се състои от специална версия на кораба Союз МС и от ускорителен блок. Те ще бъдат доставени на станцията с две изстрелвания на ракета-носител Союз 2,1А. Модулът ще бъде сглобяван в космоса под контрола на екипажа на руския сегмент на МКС, съобщава запознат източник от руския ракетно-космически отрасъл. Вчера ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин каза пред телевизия Россия 24, че НАСА е поискала от руската корпорация да разработи версия на космическия кораб Союз за полети до Луната, за да има втора, резервна транспортна система. САЩ планират да реализират програма с международно участие за създаването на постоянно действаща станция около Луната, до която регулярно ще се отправят кораби от Земята. В Русия разработват собствена лунна програма, която на първи етап предполага изпращане на автоматичен кораб, после на пилотируем кораб, който да орбитира около Луната, а в перспектива се планира кацане на космонавт и последващо създаване на лунна база.

Почина Величко Скорчев - бащата на сутрешните блокове

https://www.24chasa.bg/novini/article/7238773

Почина Величко Скорчев - бащата на сутрешните блоковеНа 81 години ни напусна един от доайените на българската журналистика Величко Скорчев, предаде БНТ. Той е наричан "бащата на сутрешните блокове". На 18 септември 1990 година прозвучава за първи път сигналът на "Добър ви ден". Легендарният телевизионен водещ и журналист е завършил археология. В БНТ работи 25 години,

Отиде си журналистът Величко Скорчев

https://frognews.bg/kultura/cherno-bqlo/otide-jurnalistat-velichko-skorchev.html

На 81 години ни напусна един от доайените на българската журналистика Величко Скорчев. Той е наричан ”бащата на сутрешните блокове”.

Лавина падна върху хотел в Алпите, има ранени туристи

https://offnews.bg//sviat/lavina-padna-varhu-hotel-v-alpite-ima-raneni-turisti-695306.html

Трима души са ранени в швейцарските Алпи, след като лавина помете хотел. Засега нито един гост на обекта не се води изчезнал, но има вероятност да са били затрупани хора в близост до сградата.

В южните райони на Германия обявиха висок риск от лавинна опасност, съобщи бТВ. 

Двама германци са загубили живота си през последните дни при падането на лавини. Продължаващите снеговалежи причиниха транспортен хаос и доведоха до затварянето на много училища и институции.

Нарушен е и железопътният транспорт, много влакови маршрути в южните германски щати, особено в близост до Алпите, бяха блокирани.

Синоптиците прогнозират нови валежи през следващите дни. 

Преглед на вестниците в петък

http://www.cross.bg/pishe-komentira-vestnikut-1593579.html

/КРОСС/ "Въпреки неразбориите Агенцията за приходи отказва да отложи подмяната на касовите апарати", пише "Сега". Новите устройства и софтуерът към тях ще струват на бизнеса поне 120 милиона лева. Производители на софтуер и търговци се оплакват, че на пазара има само няколко модела касови апарати и принтери и почти няма избор. Истинският кашкавал струва поне 13 лева за килограм при търговията на дребно, информира "24 часа". По магазините се продава кашкавал, в който част от млякото е заместено с царевично нишесте, твърдят производители, цитирани от вестника. Другият начин за фалшификация на кашкавала е от сухо мляко с добавка хидрогенирани мазнини. Сиренето с палмово масло ще е на отделен щанд от 14 януари, съобщава "Монитор". За една година сме изяли повече от 13 хиляди тона млечни продукти менте. "3,4 на сто от българите страдат от депресия", пише "Труд". Данните са от национално проучване. Заболяването се среща все по-често и трудно се разпознава, признават психиатрите. "Петролните фирми напускат Конфедерацията на работодателите и индустриалците, искат среща с Борисов", пише "24 часа". Те не са доволни от отлагането на закона за горивата, защото така се удължавал живота на сивия сектор. Членовете на Петролната и газова асоциация изразяват възмущение в декларация, че решението за отлагане на закона е било прието без консултации в бранша

Европейските лидери отново подкрепиха България и Румъния за Шенген

https://www.mediapool.bg/evropeiskite-lideri-otnovo-podkrepiha-bulgaria-i-rumaniya-za-shengen-news288448.html

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни изрази надежда, че Румъния и България ще бъдат приети в Шенгенското пространство по време на румънското председателство. Той говори на церемонията в Букурещ по повод началото на румънското председателство на ЕС. Ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер също каза по време на церемонията, че Румъния трябва да се присъедини към Шенгенската зона. "Мястото на Румъния е в Шенген. Пред Европейския парламент защитих идеята Румъния да стане част от Шенгенската зона и си оставам предан на тази идея. Румъния трябва да стане част от Шенген", каза Юнкер. В Шенгенската зона влизат 22 страни от 28 страни от ЕС. Великобритания, Ирландия и Кипър не влизат в Шенген. България и Румъния са изпълнили техническите изисквания за членство, но някои страни имат резерви заради слабите резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност. Румъния, България и Хърватия са и по пътя на присъединяването към зоната.

Млада майка от Варна се нуждае от помощ

http://budnavarna.bg/42826-mlada-majka-ot-varna-se-nuzhdae-ot-pomosht/

Млада жена от Варна, майка на момиченце, се нуждае от нашата помощ. Ето какво споделя тя:

Казвам се Антоанета Асенова на 41 год. от гр. Варна. Преди 4 г. ми бе поставена диагноза Хроничен нефритен синдром при полулунен гломерулонефрит в хода на микроскопски полиангиит и хронична бъбречна недостатъчност. От провежданите през това време различни терапии и диети заболяването ми не успя да излезе в ремисия, а напротив прогресира с доста бързи темпове, като се проявиха и други странични заболявания – високо кръвно, болки в костите и др.

Не знам в кой момент бъбреците ми ще спрат да работят. Пред мен стоят две възможности – животоподдържаща диализа до края на живота ми на всеки 3 дни по 4 часа прикована към диализатора, съпроводено от много болка и увреждане на всички органи, спазване на строга диета и любимите ми хора да посветят дните си на постоянни грижи за мен, вместо тези наши дни да бъдат изпълнени с радост и щастливи емоции или да се подложа на трансплантация на бъбрек и шанс за един нормален живот и да бъда активна част от моето семейство, да отгледам аз детето си, а не то мен, да продължа да следвам мечтите си и да бъда полезна на себе си и всички около мен.

Обърнах се за помощ към турски болници за трансплантация и получих оферта от Медикъл парк на стойност 23 000 евро, сума, която моето семейство не може само да осигури. Моята майчица е готова да ми стане донор, ако имаме съвместимост, ако ли не ще се подложим на кръстосана трансплантация.

Нормално е да се страхувам…кой от нас не се страхува от смъртта?! Нормално е да плача често…кой от нас не би плакал при постоянна болка, ограничения и чести посещения в болничната стая…

Знам, че много хора молят за помощ и аз съм вече част от тях, но знам, че има и много състрадателни и милосърдни хора помогнали на стотици изпаднали в беда за които единствения начин да успеят в битките с коварните заболявания е благотворителността!

Обръщам се към всички, които са готови да застанат до мен в битката за моя живот!

Дарителска сметка в евро към ЦКБ АД

IBAN: BG28 CECB 9790 44H0 5295 00

BIC: CECBBGSF

АНТОАНЕТА РУМЕНОВА АСЕНОВА

 

Източник: Varna24.bg

Материалът Млада майка от Варна се нуждае от помощ е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Майка изплака: Д-р Попов и д-р Божанова от Разлог убиха детенцето ми!

https://pik.bg/майка-изплака-д-р-попов-и-д-р-божанова-от-разлог-убиха-детенцето-ми-news810774.html

Майка изплака: Д-р Попов и д-р Божанова от Разлог убиха детенцето ми!

19-годишната майка от Якоруда - Елена, загуби първото си дете. Шест дни след раждането на момиченцето в разложката болница то отлетя от този свят. Майката и нейните близки винят за случилото се д-р Попов и д-р Божанова от Разлог. "Те убиха детенцето ми!", каза за Елена и разказа тъжната история пред "Трафик Нюз":

На 9.12 2018 г. получих болки за раждане и веднага ме закараха в разложката болница. Там беше на смяна доктор Попов. В болницата получих още по-силни болки и започна да ми тече зелена вода, а доктор Попов ми би само един ношпа и ме изпрати обратно вкъщи. Същата вечер ми се пукнаха водите и пак отидох в същата болница с течащи зелени води и пак никакво внимание!

Чаках си в болницата почти цял ден с болките, в 11 часа ме видяха на видеозона и платих 50 лева за упойка. През това време доктор Попов потърси още 300 лева на ръка, а ние в момента бяхме финансово затруднени и нямаше откъде да ги дадем. После ме качиха в операционната и извадиха детето ми с цезарово сечение.

Доктор Божанова дойде при мен и ми каза, че детето ми е в отлично състояние. Но... не ми я даваха да си я видя. На петия ден ме изписаха. По време на изписването, когато го обличаше акушерката, детето ми беше посиняло, но аз си помислих, че й е студено и си премълчах. Но докато отидем вкъщи, тя посиня цялата и ние пак се върнахме пак при същите лекари в болницата.

Доктор Божанова постави детето ми в кувьоз и го отведоха в болница в София. Ние веднага тръгнахме след нея и като стигнахме в София, главният лекар на софийската детска болница ни каза, че би трябвало веднага след раждането детето ми да е било транспортирано в София. А те държаха детето ми пет дена болно, без да ни кажат нищо. Всеки ден питах доктор Божанова как е детето ми, а тя ми казваше, че детето ми е в отлично състояние.

На шестия ден от раждането си детето ми почина.

Така изглежда тъжната история, разказана от младата майка. Не се наемаме да правим изводи, защото вероятно комисия ще се заеме със случилото се и ще установи имало ли е престъпна лекарска небрежност по отношение на новороденото момиченце.

Румен Петков прекръсти министри на КараТози и КараОнзи

https://frognews.bg/novini/rumen-petkov-prekrasti-ministri-karatozi-karaonzi.html

Румен Петков прекръсти двама министри от кабинета на КараТози и КараОнзи. Така той визира военният министър Красимир Каракачанов и на икономиката Емил Караниколов по БТВ.

Без Тръмп на Световния икономически форум в Давос

https://www.24chasa.bg/novini/article/7238771

Без Тръмп на Световния икономически форум в ДавосАмериканският президент Доналд Тръмп обяви днес, че няма да участва в Световния икономически форум в Давос от 21 до 25 януари заради частичната парализа на федералната администрация в САЩ, предаде Франс прес, цитирана от БТА. "Заради неотстъпчивостта на демократите за сигурността на границите и важното значение на сигурността за нашата страна,

Коледната ваканция свърши и за депутатите

https://offnews.bg//politika/kolednata-vakantcia-svarshi-i-za-deputatite-695303.html

Новата сесия на Народното събрание се открива днес, депутатите се връщат на работа след коледните и новогодишните празници.

Заседанието на парламента започва в 9 часа по традиция с изявления от парламентарните групи за приоритетите през новия политически сезон.

Проектът на дневен ред предвижда депутатите да обсъдят на първо четене промени в Закона за животновъдството. 

В редовния петъчен парламентарен контрол на въпроси ще отговарят вицепремиерите Томислав Дончев и Красимир Каракачанов и министрите Нено Димов, Красимир Вълчев, Кирил Ананиев и Теменужка Петкова.

Ще можем ли да препънем “Макрон”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7238389

Ще можем ли да препънем “Макрон”Малцина останаха онези, които не са разбрали - планът “Макрон” за т.нар. пакет “Мобилност” раздели по безпрецедентен начин Европа, защото изправи интересите на бизнеса от конкретни държави - като България, Румъния, Литва, дори и Португалия и Испания, срещу големите играчи в ЕС като Германия и Франция.

Как Матьо и Даниел ми върнаха документите и вярата в доброто възпитание

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7238488

Как Матьо и Даниел ми върнаха документите и вярата в доброто възпитаниеИстория с двама младежи и един портфейл, намерен на улицата Когато човек си загуби портфейла, най-големият проблем обикновено не са парите в него, а документите за самоличност, банкови карти и всякакви други късове хартия или пластмаса, върху които има букви и цифри. Някакви малки правоъгълничета, чието изчезване неимоверно усложнява живота ни.

Румяна Коларова: Дали ще изберем F-16, или “Грипен”, цената все ще зависи от САЩ

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7238089

Румяна Коларова: Дали ще изберем F-16, или “Грипен”, цената все ще зависи от САЩАко сделката се финализира преди изборите, политиците може да унищожат консенсуса в сферата на националната сигурност САЩ може да отстъпят от цената. Но ако се купят грипени, които след това трябва да бъдат оборудвани със системи от САЩ, американците ще ни ги продадат по най-високата възможна цена Когато става дума за отбрана в ситуация на

Домусчиев нападна Златев заради закона за горивата

https://www.actualno.com/business/domuschiev-napadna-zlatev-zaradi-zakona-za-gorivata-news_715597.html

Те имат огромен интерес от този закон, това ще им донесе огромни печалби. Заради интересите на група хора и една асоциация от 5-6 членове, повечето от които свързани с г-н Валентин Златев, ние не можем да не защитим Минно-геоложката камара и други субекти. Това заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев, коментирайки ситуацията с новия закон за горивата, чието влизане в сила беше отложено с половин година. Той е категоричен, че КРИБ не е против закона, но не можело да бъдат ощетявани предприяти

Почина тв журналистът Величко Скорчев

https://offnews.bg//obshtestvo/pochina-tv-zhurnalistat-velichko-skorchev-695305.html

На 81 години почина един от доайените на българската журналистика Величко Скорчев, съобщи БНТ. Той е наричан "бащата на сутрешните блокове". 

На 18 септември 1990 година прозвучава за първи път сигналът на "Добър ви ден". Легендарният телевизионен водещ и журналист е завършил археология.

В БНТ работи 25 години, още 10 посвещава отново на телевизията.

Поклон пред паметта му!

"100 часа астрономия" и Ден на отворените врати днес във варненския планетариум

http://www.moreto.net/novini.php?n=389218

Ден на отворените врати ще се проведе днес - 11 януари в НАОП "Николай Коперник" във Варна. Събитието ще протече под надслов "100 часа астрономия”, научи Moreto.net. То е част от астромаратона от 10 до 13 януари по цялата планета по случай 100-годишния юбилей на Международния астрономически съюз.

Почитаме паметта на Преподобни Теодосий Велики

http://varnautre.bg/2019/01/11/100629/%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%b8%d1%82%d0%b0%d0%bc%d0%b5-%d0%bf%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d1%82%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%be%d0%b1%d0%bd%d0%b8-%d1%82%d0%b5%d0%be%d0%b4%d0%be

На 11 януари православната църквата почита паметта на Св. Преподобни Теодосий Велики (424 – 529 г.). През 650 г. той основал своя знаменит манастир, който и днес носи неговото име и се намира на 7 км от Йерусалим. Дошъл на този свят като дар на Провидението. Преданието разказва, че в пещера във Витлеемската пустиня той […]

11 януари – Световен ден на думата “Благодаря”

http://varnautre.bg/2019/01/11/100626/11-%d1%8f%d0%bd%d1%83%d0%b0%d1%80%d0%b8-%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%be%d0%b2%d0%b5%d0%bd-%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d1%83%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be

На 11 януари в много страни се отбелязва Световния ден на думата “Благодаря” (International Thank You Day). На този ден имаме пълното право да изразим благодарността си на семейството, приятели, колеги и всеки, който ни е направил деня по-добър. „Благодаря” е най-простото послание. Това не означава, че на “най-учтивата” дата в годината трябва да излезете […]

САЩ и ЕС ще продължат натиска срещу Мадуро

https://www.mediapool.bg/sasht-i-es-shte-prodalzhat-natiska-sreshtu-maduro-news288447.html

Съединените щати няма да признаят легитимността на преизбрания венецуелски президент Николас Мадуро, заяви съветникът на президента на САЩ Доналд Тръмп за националната сигурност Джон Болтън, цитиран от Франс прес. Това стана след като Мадуро положи клетва за втори шестгодишен мандат, който обаче е оспорван от опозицията и част от международната общност. Болтън написа в Туитър, че Съединените щати ще "продължат да засилват натиска върху този корумпиран режим, да поддържат демократичното Национално събрание и да призовават за свобода и демокрация във Венецуела". Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо призова венецуелския президент да работи с Националното събрание - контролирания от опозицията еднокамарен парламент - "за мирно връщане към демокрацията". Европейският съюз осъди новия мандат на Мадуро след едни "недемократични избори" и заплаши със "съответни мерки" в случай на нови посегателства срещу човешките права и правовата държава във Венецуела. "Президентските избори, произведени през май (миналата година) във Венецуела, не бяха нито свободни, нито справедливи, и резултатите не са легитимни", заяви в комюнике върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини. Тя призова венецуелския президент да признае независимостта на контролирания от опозицията парламент "като демократично избрана институция, да освободи всички политически затворници, да спазва правовата държава, човешките права и основните свободи и да отговори незабавно на спешните нужди на населението". Организацията на американските държави (ОАЕ) прие на извънредно заседание резолюция, в която обявява, че също не признава Мадуро за законен президент на Венецуела. Текстът бе одобрен с 19 гласа "за" при 6 "против", 8 въздържали се и една неприсъстваща страна. Парагвай ще прекъсне дипломатическите си отношения с Венецуела и ще изтегли незабавно дипломатите си оттам, обяви президентът Марио Абдо, цитиран от Ройтерс. Той направи това броени минути след като венецуелският му колега положи клетва за нов мандат на поста.  

Тръмп продължава да заплашва с извънредно положение, за да строи ограда

https://www.actualno.com/america/trymp-prodyljava-da-zaplashva-s-izvynredno-polojenie-za-da-stroi-ograda-news_715589.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че има пълното право да въведе извънредно положение в страната, за да заобиколи Конгреса и така да получи средства за строителството на стена по границата с Мексико, предаде БГНЕС. В интервю за телевизия Fox News, държавният глава обясни, че според закона всичко е ясно. Той му давал пълното право да въведе режим на извънредно положение. "Ако не сключим сделка с Конгреса, вероятно ще направя точно това. Не виждам причина да не го направя, имам това пра

Линейките в Центъра за спешна медицинска помощ във Варна са в окаяно състояние

http://varnautre.bg/2019/01/11/100624/%d0%bb%d0%b8%d0%bd%d0%b5%d0%b9%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b2-%d1%86%d0%b5%d0%bd%d1%82%d1%8a%d1%80%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d1%81%d0%bf%d0%b5%d1%88%d0%bd%d0%b0-%d0%bc%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d1%86%d0%b8%d0%bd

Линейките в Центъра за спешна медицинска помощ във Варна са в окаяно състояние, съобщава БНТ. Лекарите разполагат с 33 коли, с които се отзовават на стотици повиквания. Всеки ден в автосервиза за ремонт влизат най-малко две от линейките. Не са редки случаите, в които колите не са в движение са много повече. Дългоочакваното подновяване на […]

Движението в тунел „Топли дол“ на АМ „Хемус“ ще e двупосочно в една тръба

http://www.cross.bg/trubata-sofiya-tynel-1593578.html

/КРОСС/ Днес, 11 януари, от 10:30 ч. до 13:30 ч. движението в тунел „Топли дол" на АМ „Хемус" в посока Варна ще бъде ограничено поради оглед на осветителната система. Трафикът ще се осъществява двупосочно в тръбата за София. От 13:30 ч. до 16:30 ч. ще бъде ограничено движението в тръбата за София. Превозните средства ще преминават в тръбата за Варна. Необходимо е шофьорите да карат с повишено внимание и съобразена скорост, като спазват стриктно поставената сигнализация. Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ - www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.

И днес багери ще рушат постройки във Войводиново

https://frognews.bg/novini/dnes-bageri-shte-rushat-postroiki-vav-voivodinovo.html

До момента са съборени 10 немасивни постройки. Предстоят още 4 да бъдат съборени. След това има и протоколи за събаряне на по-масивни къщи. Никой не иска от селото хората да се върнат ромите на този имот. Той фигурира в общински списък за продажба. Това нещо няма да се застроява по този начин, както е бил досега.

Изложба, филм и нова книга отбелязват 90 години от рождението на Йордан Радичков

https://www.dnevnik.bg/kultura/2019/01/11/3369127_izlojba_film_i_nova_kniga_otbeliazvat_90_godini_ot/?ref=rss


През януари Пловдив - културната столица на Европа, отдава почит на Йордан Радичков. Тази година се навършват 90 години от рождението му. Негови произведения са преведени на над 40 езика и издадени в над 50 страни по света.<br /><br />Годишнината на един от най-самобитните и плодовити майстори на словото у нас, виртуоз на късия разказ и играта с въображението, драматург и сценарист ще бъде отбелязана със серия събития, като специално за пловдивчани и гостите на града за първи път ще...

Хекимян се изненада от новата прическа на Деси Стоянова. Оприличи я на легендарната... (кадри)

https://petel.bg/Hekimyan-se-iznenada-ot-novata-pricheska-na-Desi-Stoyanova--Oprilichi-ya-na-legendarnata-----kadri-__298532

Водещият на сутрешния блок на bTV Антон Хекимян се изненада сериозно от новата прическа на колежката си от "Преди обед" Десислава Стоянова. ...

Румен Петков: На гол тумбак - чифте F-16! Това е грозно!

https://petel.bg/Rumen-Petkov--Na-gol-tumbak---chifte-F-16--Tova-e-grozno-__298536

На гол тумбак - чифте F-16! Това е грозно! Така лидерът на АБВ Румен Петков коментира в „Тази сутрин“ по бТВ процедурата за избор на самолети...

Цветанов: Поставяме си за задача ГЕРБ да има поне шестима депутати в следващия ЕП

https://petel.bg/TSvetanov--Postavyame-si-za-zadacha-GERB-da-ima-pone-shestima-deputati-v-sledvashhiya-EP__298535

Снимка Булфото „През тази година политическият календар включва важни избори, първият от които е за Европейския парламент, а вторият - ...

Легендата Божил Колев – един успял мъж на 70

https://petel.bg/Legendata-Bozhil-Kolev-----edin-uspyal-mazh-na-70__298534

Легендарният футболист на Черно море, ЦСКА и националния отбор на България - Божил Колев, ще празнува 70-годишен юбилей утре. В ексклузи...

Верижна катастрофа край Крън: Пет коли се удариха заради заледяване

https://petel.bg/Verizhna-katastrofa-kray-Kran--Pet-koli-se-udariha-zaradi-zaledyavane__298533

Кадър Нова тв Верижна катастрофа стана на път в Казанлъшко в петък сутринта. Пет автомобила са се ударили край град Крън, вероятно зарад...

Еквадор приканва Асандж да се предаде на Великобритания

https://www.actualno.com/europe/ekvador-prikanva-asandj-da-se-predade-na-velikobritanija-news_715586.html

Основателят на WikiLeaks Джулиан Асандж ще бъде най-добре да се предаде на британските власти. Това заяви министърът на външните работи на Еквадор Хосе Валенсия, предаде БГНЕС. Според него пред Асандж има два варианта - или да остане за неопределено време в еквадорското посолство в Лондон без ясни перспективи, или да се предаде на властите във Великобритания. "Втората възможност, според нас, е най-позитивната за него", каза дипломатът. По-рано президентът на Еквадор Ленин Морено пред

181 снегопочистващи машини почиствали София

https://www.24chasa.bg/novini/article/7238768

181 снегопочистващи машини почиствали СофияОбщо 181 снегопочистващи машини са работили във всички райони на Столична община. Работата продължава и към момента. Направени са цялостни обработки със смеси срещу заледяване, както и почистване на снежна маса в някои квартали поради по-обилния снеговалеж. Обработени са приоритетно всички трасета на градския транспорт, общинските пътища,

Как кюрдите в Сирия пострадаха от геополитиката

https://www.dnevnik.bg/sviat/2019/01/11/3373191_kak_kjurdite_v_siriia_postradaha_ot_geopolitikata/?ref=rss


Те винаги са очаквали, че подкрепата на САЩ ще приключи, но въпреки това внезапното решение на президента Доналд Тръмп за бързо изтегляне на американските сили от Североизточна Сирия смая кюрдите там, които през последните три години са партньор на Америка в борбата с групировката "Ислямска държава".<br /><br />Евентуално изтегляне ще остави сирийските кюрди изложени на турските заплахи за нахлуване, от една страна, и на сирийските правителствени войски, от друга. Това...

Пристрастените към "Фейсбук" се държат като наркомани или комарджии, показаха учени

https://www.dnevnik.bg/sviat/2019/01/11/3373387_pristrastenite_kum_feisbuk_se_durjat_kato_narkomani/?ref=rss


Симптомите на прекомерната употреба на социални мрежи са подобни на тези на поведенченски и физически зависимости – тези хора поемат по-големи рискове, дори когато не би трябвало. Това показва изследване на учени от Мичиганския университет, публикувано в Journal of Behavioral Addictions.<br /><br />Прекомерната употреба на социални мрежи води до промени в настроението, толеранс към "социалните награди", получавани в сайтовете, конфликти с близките и симптоми на абстиненция...

Ужас! Възрастен мъж с тежки изгаряния по лицето след…

http://regiona.bg/%d1%83%d0%b6%d0%b0%d1%81-%d0%b2%d1%8a%d0%b7%d1%80%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b5%d0%bd-%d0%bc%d1%8a%d0%b6-%d1%81-%d1%82%d0%b5%d0%b6%d0%ba%d0%b8-%d0%b8%d0%b7%d0%b3%d0%b0%d1%80%d1%8f%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%bf/

Възрастен мъж е настанен в МБАЛ Благоевград с тежки изгаряния по лицето. Пожарът е избухнал снощи в дома на 68-годишния Александър Чорбаджийски в района на Драката на излизане от село Струмяни в посока Микрево. Пожарът е опустошил напълно къщата на А. Чорбаджийски. Състоянието на мъжа към момента е стабилно и не се нуждае от транспортиране в „Пирогов“. Мястото е обслужено от екип огнеборци от Санаднски. сн.илюстративна

Материалът Ужас! Възрастен мъж с тежки изгаряния по лицето след… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Румъния пое председателството на ЕС, лидерите слушаха 'Румънска рапсодия'

https://offnews.bg//sviat/rumania-poe-predsedatelstvoto-na-es-liderite-slushaha-rumanska-rapso-695304.html

Румъния пое официално ротационното председателство на Съвета на ЕС за шест месеца, церемонията се състоя в концертната зала Атенеум в Букурещ. 

"Днес повече от когато и да е било вярваме, че Европейският съюз безспорно е успешен, силен и жизнеспособен проект", заяви румънският президент Клаус Йоханис. Премиерът Виорика Дънчила увери, че вътрешнополитическите борби няма да навредят на румънското председателство. 
"Някои в Брюксел вярват, че политическите борби и безпокойството заради върховенството на закона могат да засенчат основната отговорност на Румъния да търси консенсус между правителствата от ЕС по редица европейски въпроси. Ние ще покажем, че Румъния е добре подготвена да управлява важните въпроси и че тя може да породи консенсус на европейско ниво", подчерта Дънчила. 

На тържественото събитие присъстваха и лидерите на ЕС. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза: "Да, Европейският съюз е съставен от компромиси, но когато става дума за човешки права, когато става дума за правова държава, за борба с корупцията, няма възможен компромис", предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск пък каза, че "някои в ЕС си мислят, че е знак за сила това, че действат извън правилата". "Но те грешат, това е знак за слабост", допълни той.
"Призовавам румънците да защитават основите на нашата политическа цивилизация - свободата, интегритета, зачитането на истината в обществения живот, на правовата държава, на конституцията", допълни Туск. Речта си той произнесе на румънски език и беше силно аплодиран. 

На гала вечерта отсъстваше председателят на Камарата на депутатите и лидер на социалдемократите Ливиу Драгня. Той започна пред европейското правосъдие процедура срещу ЕК заради това, че неговата презумпция за невинност не е била достатъчно съблюдавана в разследване срещу него за предполагаеми измами с европейски фондове, припомня АФП. 
По време на церемонията в Букурещ въпреки снега стотици демонстранти се събраха пред концертната зала, размахвайки знамената на Румъния и на ЕС. Техният протест целеше да насочи вниманието върху корупцията в правителството, отбелязва АП. 
Върху фасадата на сградата, в която бе планираната вечеря на европейските представители, прожектор "изписа", че протестиращите "искат ЕС", а управляващите социалдемократи "искат Русия".

По време на концерта в Атенеум политиците пък изслушаха оркестър, изпълняващ пламенната творба "Румънска Рапсодия" на Джордже Енеску.

СКРЪБНА ВЕСТ: Почина Величко Скорчев, първият водещ на сутрешен блок в България

https://pik.bg/скръбна-вест-почина-величко-скорчев-първият-водещ-на-сутрешен-блок-в-българия-news810801.html

СКРЪБНА ВЕСТ: Почина Величко Скорчев, първият водещ на сутрешен блок в България

На 81 години ни напусна един от доайените на българската журналистика Величко Скорчев. Той е наричан "бащата на сутрешните блокове".

На 18 септември 1990 година прозвучава за първи път сигналът на "Добър ви ден". Легендарният телевизионен водещ и журналист е завършил археология. В БНТ работи 25 години, още 10 посвещава отново на телевизията.

Неотдавна дъщеря му Лора Скорчева, която също е журналист, разкри кои три най-важни неща е научила от баща си - "Бъди себе си, не лъжи и коренопреклонно уважавай зрителя".

Поклон пред паметта му!

Мъжът, който не се обади...

https://www.actualno.com/books/myjyt-kojto-ne-se-obadi-news_715567.html

Седем перфектни дни. След това той изчезна безследно... Сара е привлекателна жена на прага на четиресетте, която се опитва да загърби миналото. Запознава се с очарователния Еди, двамата се влюбват от пръв поглед и прекарват една незабравима седмица. За пръв път в живота си Сара е убедена, че е открила сродната си душа. Тя възнамерява да му разкаже за живота си, но така и не успява, защото той заминава на почивка в Испания. Обещава, че ще й се обади веднага щом се върне, за да поставят началото

Преглед на печата - 11 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=389217

"Въпреки неразбориите Агенцията за приходи отказва да отложи подмяната на касовите апарати", пише "Сега". Новите устройства и софтуерът към тях ще струват на бизнеса поне 120 милиона лева. Производители на софтуер и търговци се оплакват, че на пазара има само няколко модела касови апарати и принтери и почти няма избор.

Поне 60 незаконни постройки в „Максуда“ ще бъдат съборени тази година

http://budnavarna.bg/42823-pone-60-nezakonni-postrojki-v-maksuda-shte-badat-saboreni-tazi-godina/

Поне 60 незаконни къщи във варненското циганско гето „Максуда” ще бъдат съборени през тази година. Това обяви кметът на район „Младост” Христо Христов, според когото вдигнатите без разрешение постройки в махалата са около 2000.

Първите от тях, които се очаква да бъдат разчистени, се намират по дерето до улиците „Кап. Райчо Николов” и „Свобода”. В края на миналата година бяха бутнати други 19 цигански къщи.

„Радвам се, че си свършихме работа и то не преди избори. През годините обаче администрацията не си е вършила работа. Аз имам твърдата воля и подкрепата на Община Варна за премахване на незаконите постройки.

Това е тежък процес с дълги процедури, върху който има засилен мониторинг. Заради събарянето преди време имаше натиск от страна на неправителствени организации, но техните представители вече се отказаха да разговарят с мен”.

Районната администрация на „Младост” може в скоро време да се премести в собствена сграда. Водят се разговори за разрешаване на дългогодишния проблем, каза още Христов. В момента служителите на кметството работят в 4 жилищни блока, а документацията се съхранява в бивши котелни помещения.

Район „Младост” се разраства изключително бързо, а жителите вече са вероятно около 150 хил. души, смята Христов. Средно на година по 3000 души си правят адресни регистрации, а броят им ще се увеличи след пускане в експлоатация на строящите се големи жилищни комплекси.

През миналата година за района са били издадени 85 разрешителни за строеж. 27 от тях са били за жилищни сгради, а 28 са били завършени. Има заявен инвеститорски интерес и за изграждане нови затворени комплекси. Христов уточни, че разрешителните за строеж изглеждан малко на брой, но доста от тях са за цели комплекси, в които ще живеят още много нови жители на „Младост“.

След завършването на парка във „Възраждане” кметът се надява тази година да започне и работата по още един парк, който ще се намира зад Медицински център „Младост”. Теренът там е с площ над 33 дка.

Жителите на „Младост” най-често се оплакват от инфраструктурни проблеми. По-дребните от тях могат да се разрешават по-бързо, ако общината делегира правомощия на районните кметове за извършване на ремонти, смята Христов.

Според него, в цяла Варна трябва да бъде въведена „синя зона”, защото паркоместата недостигат, а много собственици карат автомобилите си с регистрации в други общини.

Източник: DarikNews.bg

Материалът Поне 60 незаконни постройки в „Максуда“ ще бъдат съборени тази година е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Матрицата на изборната реформа има нужда от презареждане

https://www.dnevnik.bg/analizi/2019/01/08/3368887_matricata_na_izbornata_reforma_ima_nujda_ot/?ref=rss

Дебатите за гласуването с машини и по интернет зациклиха. Следя дискусиите, понякога съм се включвал, но си дадох сметка, че от година време не съм чул нищо ново. Умни и добре осведомени хора от двата лагера си разменят познати аргументи "за" и "против" новите технологии, без никакви изгледи да се убедят взаимно или да спечелят надмощие сред електората.<br /><br />Всъщност усещането ми е, че подкрепата за хай-тек промените намаля. Може да се спори дали...

Депутатите вече работят? Не, влизат в предизборна кампания

http://clubz.bg/78137-deputatite_veche_rabotqt_ne_vlizat_v_predizborna_kampaniq

Очакванията, че през тази година дейността на парламента ще бъде подчинена на предстоящите два вида избори - за европарламент и за местна власт - се потвърдиха още от първото заседание на депутатите. Всички лидери на парламентарни групи, които говориха от трибуната, звучаха като на предизборен митинг и единственото, което оповестиха, бяха акценти от бъдещите им предизборни програми и послания.

Изборната тематика бе най-сериозно застъпена в речите на Цветан Цветанов, Корнелия Нинова и Волен Сидеров. Любопитен акцент бе, че Нинова и Сидеров, чиито партии винаги са били по-скоро евроскептични и неведнъж са си позволявали нападки към ЕС, сега говориха най-вече за евроизборите и почти не споменаха местния вот, който е през есента.

Цветанов заяви, че ГЕРБ ще се старае да се представи по-добре на местния вот в населени места, в които досега партиията не е печелила.

"Сега ГЕРБ управлява 130 общини с население от 5 млн. и половина души", отчете той.

ГЕРБ "без колебание" ще номинира сегашните си успешни кметове.

Цветанов потвърди, че управляващите ще се съобразят с препоръките на ЦИК за електронното гласуване, което означава, че такова няма да има в обозримо бъдеще.

"Търсим баланс между високотехнологичен изборен процес и привличане на вота на българите от чужбина от една страна, и постигане на гаранции за сигурност на вота - от друга", обясни той.

Цветанов не пропусна да разкритикува президента Румен Радев заради нежеланието му да работи "за хората, заедно с техните избраници начело на властта".

"За нас от ГЕРБ темата за обединението зад национални каузи е особено важна. Неслучайно слоганът на българското европредседателство беше "Съединението прави силата". Каузи не липсват и днес, когато в Брюксел протестират превозвачите от транспортните фирми, които имат принос към БВП на България. Наясно сме, че ако се приемат регулациите в пакет "Мобилност 1", по-големите български фирми ще бъдат принудени да работят в централна Европа или в страни, в които регулациите не важат. По-малките фирми просто ще фалират. В подобна ситуация сме длъжни да защитим интересите на превозвачите. Още повече, че протестите им се подкрепят масово от българите, при това независимо от техните политически пристрастия. Премиерът Борисов, министри и евродепутати от България, нееднократно през 2017-18 г. поставяха проблема на най-високо европейско ниво", каза още Цветанов.

Според него ГЕРБ е възприемана като "най-европейската партия у нас", като отношението към БСП е точно обратното

"Изглежда логично ръководството на БСП да си представя евровота главно като повод за премерване на силите между БСП и ГЕРБ и като оценка за управлението на ГЕРБ. Около 500 милиона граждани на ЕС ще избират 705 евродепутати, в това число и 17 български. В ГЕРБ си поставяме задачата да имаме 6-има или повече евродепутати в следващия европарламент, както и да работим за това ЕНП да бъде първа политическа сила. ЕНП изпълнява обещанията си от 2014 г. Върна европейската икономика към растеж. Създадени са 12 милиона нови работни места. Безработицата е с най-ниските нива от 2008  г. От 2015 г. насам броят на незаконните имигранти е намалял с 90 %, благодарение на предприетите мерки", обясни Цветанов.

Нинова обаче контратакува, че днес всички европейски лидери искат промяна на Европа, а през всичките тези години тя е управлявана от ЕНП, от която част е ГЕРБ. Затова според нея ГЕРБ трудно ще вземат "завоя".

"През всички тези години подкрепяхте безропотно позицията на г-жа Меркел за миграцията. Ние ще бъдем последователни. За нас Европа, бъдещата, истинската, е тази, която зачита националния интерес на държавите членки, в която няма двойни стандарти, в която има по-малко бюрокрация и повече социална Европа. Ще работим усърдно европейската прокуратура възможно най-бързо да се конструира и да влезе в България", каза Нинова.

Тя пожела европейското правораздаване да донесе справедливост у нас.

БСП щяла да е против Истанбулската конвенция, Пакта за миграция и пакета "Мобилност". Според Нинова предстоящата година ще сложи край на статуквото и начало на промяната в България и Европа.

Нинова каза още, че БСП ще иска актуализация на бюджета заради ниските доходи и оставка на КЕВР заради високите цени на тока, газта и водата.

"Пет фирми получиха огромен коледен подарък - 1,3 млрд. за строителство на магистрали. Магистралите са необходими на България и Европа, разбира се. Но тези пари се раздадоха извън закона на фирми, срещу които текат разследвания и то без критерии", каза още Нинова.

И изтъкна, че това, което обединява тези фирми са протестите, които те са организирали срещу БСП. Нинова декларира, че левицата ще прати сделката с тези пет фирми, както и концесията на летище "София", на ЕК. Според нея и в двата  случая правителството нарушава европейски правила. Кметовете на БСП пък щели да напуснат националното сдружение на общините, ако не се спре практиката да се облагодетелстват градоначалниците, които са приближени до управляващите.

"Уважаеми граждани за европейско развитие, когато преди две години от БСП поискахме да сме равни на другите европейски народи, да няма двойни стандарти, вие ни заклеймихте. Това беше светотатство да се произнесе. Тогава казахте, че е антиевропейско", каза още Нинова.

И припомни, че сега говоренето на управляващите по тези теми е различно.

Сидеров обяви следващата година за година на разместване на пластовете в Европа. Той заяви, че лидерите на големите европейски държави са се провалили в политиката си спрямо мигрантите.

"През 2019 г. в Европа ще стане сблъсък глобализъм - антиглобализъм, соросоизъм срещу здрави традиционни ценности, върху които са изградени нашите народи от хилядолетия. Тази битка ще изведе на преден план политически сили, които не са членове на сегашните алианси. Защото ако членуваш в алианс, който е приел петия и шестия пол, то тогава ти си слаб", убеден е Сидеров.

Според него България е с ограничен, но не и ликвидиран суветинитет.

"Ние сме политическо съсловие и носим отговорността да посочим накъде ще върви България. Имаме два вида избори и и двата са страшно важни. Дали отново България ще прати в европарламента 17 души, от които само един-двама да застават на важни позиции, а другите да са съгласни с всичко, което ни се налага  - дали да имаме шест пола, дали да ни се налага джендър философия и т.н., зависи от нас", каза Сидеров.

Според него ЕС трябва да гледа своя интерес, своята икономика и да прави най-доброто за своите граждани.

"През 2019 г. ще се явим на изпит за това ставаме ли за политици или не. И в него няма да има поправка. Затова трябва да се вземем в ръце", убеден е Сидеров.

Според лидера на ДПС Мустафа Карадайъ изминалата година е изгубено политическо време за България. Той пожела през 2019 г. страната да извоюва достойно място в Европа.

"Със скандали започна 2018 г. и със скандали приключи - и в малката, и в голямата коалиция, в страната и в чужбина, в институциите, между институциите. Със скандал започна и 2019 г. - изборът на нов изтребител", заяви Карадайъ.

В голяма част от словото си той наблегна на нуждата от ускорен икономически растеж у нас.

"ДПС призовава всички национално отговорни партии да превърнат 2019 г. в година за намиране на консенсус по политическите и икономическите приоритети на България. И страната ни да има активна роля в ЕС. Дължим го на България и на българските граждани. Така можем да бъде полезни и на Европа", каза още Карадайъ.

Според лидера на "Воля" Веселин Марешки през 2019 г. ще стане ясно дали ЕС ще се разпадне или ще продължи да съществува по коренно различен начин. Според него старите елити ще бъдат пометени.

"Навсякъде е в подем истинската патриотична вълна", убеден е Марешки и изтъкна, че "Воля" ще е част от тази вълна.

 

Депутатите вече работят? Не точно, влизат в предизборна кампания

http://clubz.bg/78137-deputatite_veche_rabotqt_ne_tochno_vlizat_v_predizborna_kampaniq

Очакванията, че през тази година дейността на парламента ще бъде подчинена на предстоящите два вида избори - за европарламент и за местна власт - се потвърдиха още от първото заседание на депутатите. Всички лидери на парламентарни групи, които говориха от трибуната, звучаха като на предизборен митинг и единственото, което оповестиха, бяха акценти от бъдещите им предизборни програми и послания.

Изборната тематика бе най-сериозно застъпена в речите на Цветан Цветанов, Корнелия Нинова и Волен Сидеров. Любопитен акцент бе, че Нинова и Сидеров, чиито партии винаги са били по-скоро евроскептични и неведнъж са си позволявали нападки към ЕС, сега говориха най-вече за евроизборите и почти не споменаха местния вот, който е през есента.

Цветанов заяви, че ГЕРБ ще се старае да се представи по-добре на местния вот в населени места, в които досега партиията не е печелила.

"Сега ГЕРБ управлява 130 общини с население от 5 млн. и половина души", отчете той.

ГЕРБ "без колебание" ще номинира сегашните си успешни кметове.

Цветанов потвърди, че управляващите ще се съобразят с препоръките на ЦИК за електронното гласуване, което означава, че такова няма да има в обозримо бъдеще.

"Търсим баланс между високотехнологичен изборен процес и привличане на вота на българите от чужбина от една страна, и постигане на гаранции за сигурност на вота - от друга", обясни той.

Цветанов не пропусна да разкритикува президента Румен Радев заради нежеланието му да работи "за хората, заедно с техните избраници начело на властта".

"За нас от ГЕРБ темата за обединението зад национални каузи е особено важна. Неслучайно слоганът на българското европредседателство беше "Съединението прави силата". Каузи не липсват и днес, когато в Брюксел протестират превозвачите от транспортните фирми, които имат принос към БВП на България. Наясно сме, че ако се приемат регулациите в пакет "Мобилност 1", по-големите български фирми ще бъдат принудени да работят в централна Европа или в страни, в които регулациите не важат. По-малките фирми просто ще фалират. В подобна ситуация сме длъжни да защитим интересите на превозвачите. Още повече, че протестите им се подкрепят масово от българите, при това независимо от техните политически пристрастия. Премиерът Борисов, министри и евродепутати от България, нееднократно през 2017-18 г. поставяха проблема на най-високо европейско ниво", каза още Цветанов.

Според него ГЕРБ е възприемана като "най-европейската партия у нас", като отношението към БСП е точно обратното

"Изглежда логично ръководството на БСП да си представя евровота главно като повод за премерване на силите между БСП и ГЕРБ и като оценка за управлението на ГЕРБ. Около 500 милиона граждани на ЕС ще избират 705 евродепутати, в това число и 17 български. В ГЕРБ си поставяме задачата да имаме 6-има или повече евродепутати в следващия европарламент, както и да работим за това ЕНП да бъде първа политическа сила. ЕНП изпълнява обещанията си от 2014 г. Върна европейската икономика към растеж. Създадени са 12 милиона нови работни места. Безработицата е с най-ниските нива от 2008  г. От 2015 г. насам броят на незаконните имигранти е намалял с 90 %, благодарение на предприетите мерки", обясни Цветанов.

Нинова обаче контратакува, че днес всички европейски лидери искат промяна на Европа, а през всичките тези години тя е управлявана от ЕНП, от която част е ГЕРБ. Затова според нея ГЕРБ трудно ще вземат "завоя".

"През всички тези години подкрепяхте безропотно позицията на г-жа Меркел за миграцията. Ние ще бъдем последователни. За нас Европа, бъдещата, истинската, е тази, която зачита националния интерес на държавите членки, в която няма двойни стандарти, в която има по-малко бюрокрация и повече социална Европа. Ще работим усърдно европейската прокуратура възможно най-бързо да се конструира и да влезе в България", каза Нинова.

Тя пожела европейското правораздаване да донесе справедливост у нас.

БСП щяла да е против Истанбулската конвенция, Пакта за миграция и пакета "Мобилност". Според Нинова предстоящата година ще сложи край на статуквото и начало на промяната в България и Европа.

Нинова каза още, че БСП ще иска актуализация на бюджета заради ниските доходи и оставка на КЕВР заради високите цени на тока, газта и водата.

"Пет фирми получиха огромен коледен подарък - 1,3 млрд. за строителство на магистрали. Магистралите са необходими на България и Европа, разбира се. Но тези пари се раздадоха извън закона на фирми, срещу които текат разследвания и то без критерии", каза още Нинова.

И изтъкна, че това, което обединява тези фирми са протестите, които те са организирали срещу БСП. Нинова декларира, че левицата ще прати сделката с тези пет фирми, както и концесията на летище "София", на ЕК. Според нея и в двата  случая правителството нарушава европейски правила. Кметовете на БСП пък щели да напуснат националното сдружение на общините, ако не се спре практиката да се облагодетелстват градоначалниците, които са приближени до управляващите.

"Уважаеми граждани за европейско развитие, когато преди две години от БСП поискахме да сме равни на другите европейски народи, да няма двойни стандарти, вие ни заклеймихте. Това беше светотатство да се произнесе. Тогава казахте, че е антиевропейско", каза още Нинова.

И припомни, че сега говоренето на управляващите по тези теми е различно.

Сидеров обяви следващата година за година на разместване на пластовете в Европа. Той заяви, че лидерите на големите европейски държави са се провалили в политиката си спрямо мигрантите.

"През 2019 г. в Европа ще стане сблъсък глобализъм - антиглобализъм, соросоизъм срещу здрави традиционни ценности, върху които са изградени нашите народи от хилядолетия. Тази битка ще изведе на преден план политически сили, които не са членове на сегашните алианси. Защото ако членуваш в алианс, който е приел петия и шестия пол, то тогава ти си слаб", убеден е Сидеров.

Според него България е с ограничен, но не и ликвидиран суветинитет.

"Ние сме политическо съсловие и носим отговорността да посочим накъде ще върви България. Имаме два вида избори и и двата са страшно важни. Дали отново България ще прати в европарламента 17 души, от които само един-двама да застават на важни позиции, а другите да са съгласни с всичко, което ни се налага  - дали да имаме шест пола, дали да ни се налага джендър философия и т.н., зависи от нас", каза Сидеров.

Според него ЕС трябва да гледа своя интерес, своята икономика и да прави най-доброто за своите граждани.

"През 2019 г. ще се явим на изпит за това ставаме ли за политици или не. И в него няма да има поправка. Затова трябва да се вземем в ръце", убеден е Сидеров.

Според лидера на ДПС Мустафа Карадайъ изминалата година е изгубено политическо време за България. Той пожела през 2019 г. страната да извоюва достойно място в Европа.

"Със скандали започна 2018 г. и със скандали приключи - и в малката, и в голямата коалиция, в страната и в чужбина, в институциите, между институциите. Със скандал започна и 2019 г. - изборът на нов изтребител", заяви Карадайъ.

В голяма част от словото си той наблегна на нуждата от ускорен икономически растеж у нас.

"ДПС призовава всички национално отговорни партии да превърнат 2019 г. в година за намиране на консенсус по политическите и икономическите приоритети на България. И страната ни да има активна роля в ЕС. Дължим го на България и на българските граждани. Така можем да бъде полезни и на Европа", каза още Карадайъ.

Според лидера на "Воля" Веселин Марешки през 2019 г. ще стане ясно дали ЕС ще се разпадне или ще продължи да съществува по коренно различен начин. Според него старите елити ще бъдат пометени.

"Навсякъде е в подем истинската патриотична вълна", убеден е Марешки и изтъкна, че "Воля" ще е част от тази вълна.

 

Започна новата сесия на Народното събрание

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zapochna-novata-sesiia-na-narodnoto-sybranie-2141601

По традиция първото заседание от новата сесия на Народното събрание беше открито с химните на България и на Европейския съюз (ЕС). Предстои парламентарните групи да излязат с декларации за новия политически сезон.
 

Спецсъдът изслушва СРС-та по делото срещу Десислава Иванчева

//dariknews.bg/novini/bylgariia/specsydyt-izslushva-srs-ta-po-deloto-sreshtu-desislava-ivancheva-2141602

Продължава делото срещу отстранения кмет на район "Младост" Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и считания за посредник при предаването на подкупа Петко Дюлгеров.

Масов протест във Войводиново, присъединяват се и парашутистите

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/masov-protest-vyv-vojvodinovo-prisyediniavat-se-i-parashutistite-2141593

За пети пореден ден жители на пловдивското село Войводиново излизат на протест. Днес се очаква в района на църквата да се съберат максимален брой хора, защото към протестиращите ще се присъединят и военнослужещи както от 68-ма бригада „Специални сили“, така и от други формирования. Припомням, че би

Лондон може да се подиграва на Тръмп и стената му, но във Великобритания не е по-различно

https://www.dnevnik.bg/evropa/2019/01/11/3373046_london_moje_da_se_podigrava_na_trump_i_stenata_mu_no/?ref=rss


Една от малкото утешителни мисли във Великобритания в условията на Брекзит е, че колкото и дисфункционални да сме станали, поне не сме Америка на Тръмп. Може и да сме се побъркали с организиране на фалшиви пътни задръствания на летище в Кент, но поне не сме в третата седмица на парализа на държавната администрация, предизвикана от излязъл извън контрол президент, който тропа с крак и говори за "духовна криза" в национално телевизионно обръщение само защото опонентите му отказват да...

Военни протестират: “Не на циганизацията на държавата”

http://clubz.bg/78136-voenni_protestirat_%E2%80%9Cne_na_ciganizaciqta_na_dyrjavata%E2%80%9D

Колеги на пребития командос Валентин Димов организират в петък вечерта протест във Войводиново под наслов “Не на циганизацията на държавата”, съобщи Нова телевизия.

В интервю за телевизията жена от ромски произход представила се като държавна служителка протестира срещу изказванията на министъра на отбраната Красимир Каракачанов по случая.

“Чувствам се обидена. Това е един битов скандал, още не е установено дали момчетата са виновни, не искам да защитавам хора, упражнили насилие. Аз съм тук, за да изразя недоволството си, че се използва такъв език - каза Лиляна Ковачева, събедничка в “Здравей България”. - Искам да разбере г-н Каракачанов, че не може да се говори така на ангро, да се лепят етикети. Защо аз трябва да се срамувам от колегите си, от съседите си и какъв отговор да дам на 15-годишната си дъщеря, която ме пита защо този човек ни нарича нагли?”

В същото предаване депутатът от „Обединени патриоти” Александър Сиди отрече твърдения на лидера на “Воля” Веселин Марешки, че членове на ВМРО са позволявали незаконно строителство с цел да спечелят гласовете на жители на ромската махала във Войводиново.

Сиди каза, че на ромите от Войводиново са предлагани парцели, върху които да построят законно домовете си. Едно от семействата стигнало до края на процедурата и се е отказало в последния момент.

„Изхарчихме милиони за ромското включване, което така и не се случи - каза Сиди. - Той нарече групите, които защитават правата на ромите у нас, „грантаджийски”.

Ползваме отстъпка, ако подадем данъчната декларация онлайн до края на януари

http://www.cross.bg/leva-elektronen-onlaiin-1593577.html

/КРОСС/Декларациите трябва да бъдат подадени и съответно данъците платени до края на април. Това може да стане по пощата, в офисите на данъчната администрация или онлайн. "Ако си подадеш декларацията онлайн, може да се ползва отстъпка в размер на 5% от данъка за довнасяне, но не повече от 500 лева. За да се ползва отстъпката, трябва да бъдат спазени няколко неща. Да се подаде декларацията по електронен път в срок до 31 януари и целият дължим данък да бъде заплатен също в срок до 31 януари", обясни Боряна Георгиева от НАП.Важно уточнение е че тази година максималният осигурителен доход вече е 3000, а минималният 560 лева, земеделските стопани вече ще се осигуряват на 400 лева. "Всеки, който притежава електронен подпис или издавания безплатно от НАП персонален идентификационен код (ПИН), може да подаде данъчната си декларация безпрепятствено, използвайки електронните услуги. Очакваме тази година приблизително половината екземпляри от граждани и сумарно над 85% от всички документи, които получаваме, да бъдат обменени с клиентите ни по електронен път", посочи Росен Бъчваров. До 500 лева стига глобата за неподадена данъчна декларация от граждани и до 1000 лева за обявяване на неверни данни в нея.

Почина големият български журналист Величко Скорчев

https://www.actualno.com/society/pochina-golemijat-bylgarski-jurnalist-velichko-skorchev-news_715596.html

На 81-годишна възраст почина един от доайените на българската журналистика Величко Скорчев. Той е наричан "бащата на сутрешните блокове". На 18 септември 1990 година прозвучава за първи път сигналът на "Добър ви ден", припомня БГНЕС. Легендарният телевизионен водещ и журналист е завършил археология. В БНТ работи 25 години, още 10 посвещава отново на телевизията. Поклон пред паметта му!

Полицията на САЩ поискала ДНК проба от Роналдо заради обвиненията в изнасилване ДНК проба заради

https://www.24chasa.bg/sport/article/7238765

Полицията на САЩ поискала ДНК проба от Роналдо заради обвиненията в изнасилване
ДНК проба зарадиПолицията на САЩ е поискала от португалския футболист Кристиано Роналдо да предостави ДНК проба във връзка с разследване по твърденията на жена от щата Невада, че е била изнасилена от него в хотел в Лас Вегас през 2009 г., предаде Асошиейтед прес, като се позова на адвоката на Роналдо Питър Кристиянсен.

Откриването на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 започва с арт изненади

https://offnews.bg//kultura/otkrivaneto-na-plovdiv-evropejska-stolitca-na-kulturata-2019-zapoc-695280.html

От днес започва дългият уикенд за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Пловдив ще първият носител на тази титла, а събитието ще бъде проследено от милиони граждани на Европа. 

Силвен Паскуа – ръководител към инициативата на ЕК за „Европейска столица на културата” и еврокомисар Мария Габриел ще бъдат сред представителите на Европейската комисия.

По-голямата част от международното жури, което следи напредъка на градовете-кандидати, също ще е в Пловдив за откриващия уикенд.

В града ще пристигне и най-многобройната делегация от над 20 градове, които са били или ще бъдат Европейски столици на културата. Над 100 делегати ще бъдат в Пловдив още от петък и ще се включат активно в над 30-те събития. Специални гости ще са и членовете на екипа от Матера – другият град, които тази година носи титлата.

Събитията ще следят екипи на Euronews, Тhe Daily Telegraph, Deutsche Welle. Очакват се и представители на Kleine Zeitung – вторият по големина aавстрийски вестник, Columbustravelmedia – популярно английско онлайн издание за туризъм, Museum TV – френска телевизия, която се излъчва на английски, френски и руски език.

Сред агенциите, които ще отразят откриването са Европейската пресфото агенция и френската новинарска агенция Agence France-Presse. Ще присъстват журналисти, които ще отразят събитието и ще представят Пловдив във Франция, Австрия, Германия, Полша, Чехия и Унгария, Холандия, Италия, Словакия, Турция. 

Всички български телевизии и медии изпращат свои екипи да отразят най-големия културен проект на Европейския съюз, който за първи път ще се проведе в България. Над 5 подвижни телевизионни станции ще отразяват пряко събитията.

В последните няколко месеца ежедневно най-големите чуждестранни медии в партньорство с фондация „Пловдив 2019“ изготвят публикации за града. Всички те са с милионна публика - CNN, DW, RadioRai 1, New York Post, El Pais, BBC, Corriere della Sera, АRD Radio, France Télévisions, Lonely Planet, Independent и други.

„The Guardian“ и “Kurier” обявиха Пловдив за топ дестинация. CNN Travel също включи града в класацията си за предпочитани световни дестинации: "Пловдив, вторият по големина град в България се готви да затвърди статуса си на водеща дестинация за европейски градски почивки като една от двете европейски столици на културата за 2019 година“, съобщава медията и припомня, че другата европейска столица през 2019-а година е италианският град Матера.

Независимо от ироничните интерпретации на визията му, логото на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 вече е триизмерно и e монтирано на площад „Централен“. Композицията ще свети през нощта, благодарение на вградена соларна система и ще бъде новото място за срещи в Пловдив.

Освен от логото, градът ще се осветява и от 30-метрова кула на 6 нива, която осигурява видимост от 360 градуса. С помощта на 350 осветителни тела, кулата ще бъде превърната в своеобразен светлинен символ.

В рамките на дългия уикенд (11 - 13 януари 2019 г.) са планирани серия от събития в различни пространства, открити и закрити сцени в града, които ще имат своята кулминация в съботната вечер на 12 януари 2019 г., със спектакъла „Ние сме всички цветове".

Десетки културни събития и арт изненади очакват пловдивчани и гостите на града през трите дни. 

Не липсваха куриози и при организацията на събитието. Полицията забрани на пловдивчани да отварят прозорците си и да излизат на терасите си. Малко по-късно, забраната беше отменена, а мярката коментирана като "престараване".

За откриването се очакват около 30 000 души, които ще бъдат разположени на 4 основни точки – от двете страни на сцената по продължение на бул. „Цар Борис III Обединител” покрай платформите, от северната страна на Пощата до Руската книжарница, откъдето има перфектна видимост към екраните и сцената, както и по бул. „Княгиня Мария Луиза” до църквата „Света Петка”.

Какво ще бъде времето през уикенда

https://www.vesti.bg/bulgaria/kakvo-shte-byde-vremeto-prez-uikenda-6090823

През почивните дни сутрин ще е студено, минималните температури ще са предимно между -4 и -9, максималните ще са близки до 0 градуса

Бившият адвокат на Тръмп ще говори пред Конгреса за тъмните дела на президента на САЩ

https://www.actualno.com/america/bivshijat-advokat-na-trymp-shte-govori-pred-kongresa-za-tymnite-dela-na-prezidenta-na-sasht-news_715585.html

Бившият адвокат на американския президент Доналд Тръмп - Майкъл Коен, ще даде показания пред Конгреса следващия месец - при това публично. Коен доброволно се е съгласил да се изправи пред Комисията по надзор и реформи на Камарата на представителите на 7-ми февруари, предаде БГНЕС. "Очаквам с нетърпение да имам привилегията да ми бъде предоставена платформа, с която да дам пълна и достоверна информация за събитията, които са се случили", обяви Коен, информира Агенция "Фокус".

Маестрото направи аранжимент на парче на Криско

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7238192

Маестрото направи аранжимент на парче на Криско Рапърът прави нова песен, но тепърва ще обяви името ѝ. Върху нея той работи заедно с Евгени Димитров-Маестрото, който прави аранжимента и се справя със задачата само за ден. “Абсолютна привилегия е да общуваш с Маестрото!”, написа Криско към тяхна обща снимка, публикувана във фейсбук профила му.

Млада жена в болница след удар на джип!

http://regiona.bg/%d0%bc%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%b0-%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d0%b2-%d0%b1%d0%be%d0%bb%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b0-%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4-%d1%83%d0%b4%d0%b0%d1%80-%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d0%b6%d0%b8%d0%bf/

41-годишната Юлияна Димитрова е пострадала снощи след удар от джип.
Жената паркира автомобилът си пред дома си в село Бараково, когато е ударена от джип движещ се р посока Кочериново. От удара  колата и се завърта. Ю. Димитрова се е ударила в главата във волана на автомобила. Инцидентът е обслужен от органите на реда. В колата нея е пътувал и синът, който се разминал само с уплаха. Направена е алкохолна проба на водача на джипа.

 

Материалът Млада жена в болница след удар на джип! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Жена в болница след удар от джип!

http://regiona.bg/%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d0%b2-%d0%b1%d0%be%d0%bb%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b0-%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4-%d1%83%d0%b4%d0%b0%d1%80-%d0%be%d1%82-%d0%b4%d0%b6%d0%b8%d0%bf/

41-годишната Юлияна Димитрова е пострадала снощи след удар от джип.
Жената паркира автомобилът си пред дома си в село Бараково, когато е ударена от джип движещ се в посока Кочериново.

От удара  колата и се завърта. Ю. Димитрова се е ударила в главата във волана на автомобила. Инцидентът е обслужен от органите на реда.

В колатас нея  е пътувал и синът й, който се разминал само с уплаха. Направена е алкохолна проба на водача на джипа.

 

Материалът Жена в болница след удар от джип! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Най-важното от Варна във вчерашния 10 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=389216

Десетки хиляди варненци без вода в понеделник Десетки хиляди жители на морската столица ще останат без вода в понеделник, 14 януари. Мъж загина, след като скочи от Аспаруховия мост във Варна 41-годишен мъж загина, след като скочи от Аспаруховия мост във Варна, съобщиха от полицията в морския град за Moreto.

Руши Видинлиев написа песен за D2

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7238188

Руши Видинлиев написа песен за D2Групата записа новия сингъл “Марс” още през лятото, малко преди вокалът Дидо да влезе в тв риалити формат. Музиката и аранжиментът са на D2, а текстът е дело на Руши Видинлиев. Това не е първата им съвместна работа. Заедно създават и предишния сингъл на бандата “Егоист”. Неотдавна е заснето и видео към “Марс”,

От МЗ уверяват, че преговорите за белодробни трансплантации във Виена са на финала

https://www.actualno.com/healthy/ot-mz-uverjavat-che-pregovorite-za-belodrobni-transplantacii-vyv-viena-sa-na-finala-news_715574.html

От Министерството на здравеопазването твърдят, че преговорите за белодробни трансплантации на българи във Виена са във финална фаза. Новината идва след смъртта на 17-годишния Красимир, който страдаше от рядко генетично заболяване - муковисцидоза. Според статистиката 1 на 3600 бебета се ражда с дефект в този ген. Или средно в България всяка година се раждат около 15 бебета с муковисцидоза. Пациентите, които живеят у нас с това заболяване са 211. Месец преди да навърши пълнолетие Красимир си оти

Предстоящи събития в страната на 11 януари

http://www.cross.bg/chasa-provede-strelcha-1593576.html

/КРОСС/София.От 09.00 часа Народното събрание ще проведе пленарно заседание. ***Сoфия.От 12.00 часа пред Министерския съвет е насрочен протест под надслов „Време е!" против увеличението на цените на продуктите, горивата, данъка на МПС, политическата мафия и др. ***София.От 14.00 часа заместник-кметът на София доц. д-р Тодор Чобанов ще провери работата по аварийното укрепване на Царските конюшни. ***Добрич.От 16.00 часа в сградата на Община град Добрич в Голямата заседателна зала ще се проведе публично обсъждане на проекта за бюджет на Общината за 2019 г. ***Добрич.От 18.00 часа до 20.30 часа във фоайето на Младежкия център ще се проведе инициативата „Да общуваме реално, а не виртуално" - настолни игри. ***Пловдив.От 10.00 часа в клуба на ВМРО-Пловдив на бул. „Марица 51" по случай откриването на Пловдив - Европейска столица на културата. ***Пловдив./с. Войводиново.От 18.00 часа ще се проведе протест на жителите на село Войводиново срещу циганския произвол. ***Свищов.От 16.30 часа ще бъде открит Туристически информационен център. От 17.00 часа от къщата музей на Алеко Константинов до паметника на Алеко в Градската градина ще се състои факелно шествие. От 18.00 часа в салона на Първо българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови" ще се проведе празничен концерт на Държавна опера-Русе. ***Стрелча.От 11.30 часа на пл

Български продавач в Шотландия с фактури след побой и викове "Това е нашата страна" (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7238762

Български продавач на вестници разпространи шокиращи кадри от охранителна камера, на които се вижда как той е станал жертва на побой от страна на двама крадци, които отправили расистки коментари по негов адрес, съобщава в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. Инцидентът станал пред магазина за вестници на 32-годишния Илхан Ахмедов в Мъсълбърг в Шотландия

Шотландци пребиха български магазинер с викове: "Това е нашата страна" (видео)

https://petel.bg/SHotlandtsi-prebiha-balgarski-magaziner-s-vikove--Tova-e-nashata-strana--video-__298531

Български търговец  публикува в интернет запис от камерите видеонаблюдение в магазина си как е бил расово малтретиран и жестоко бит от д...

Катастрофа блокира центъра на русенското село Басарбово, починала е жена

https://petel.bg/Katastrofa-blokira-tsentara-na-rusenskoto-selo-Basarbovo--pochinala-e-zhena__298530

Снимка Булфото Жена е загинала при пътно-транспортно произшествие в центъра на с. Басарбово тази сутрин, съобщиха очевидци на инцидент...

Шофьори сигнализират, че вече плащат по-скъпа със 100-140 лева "Гражданската отговорност"

https://petel.bg/SHofori-signalizirat--che-veche-plashhat-po-skapa-sas-100-140-leva-Grazhdanskata-otgovornost__298529

Снимка Булфото Средно с 30% е поскъпнала застраховката "Гражданска отговорност" за шофьорите през последната година. Увеличението в цена...

Домусчиев нападна Златев заради Закона за горивата

https://petel.bg/Domuschiev-napadna-Zlatev-zaradi-Zakona-za-gorivata__298528

Снимка Булфото Те имат огромен интерес от този закон, това ще им донесе огромни печалби. Заради интересите на група хора и една асоциаци...

Ало-измамниците отмъкнали 8,4 милиона лв. за 2018 г. Полицейски шеф даде много важен съвет

https://petel.bg/Alo-izmamnitsite-otmaknali-8-4-miliona-lv--za-2018-g--Politseyski-shef-dade-mnogo-vazhen-savet__298527

Ало-измамниците са отмъкнали 8,4 милиона лева само през 2018 г. Това сочат неофициалните данни на сектор "Измами" към полицията. Това каза шеф...

Социолог: Скандалите карат хората да се отдръпнат от всички партии и политици

https://petel.bg/Sotsiolog--Skandalite-karat-horata-da-se-otdrapnat-ot-vsichki-partii-i-polititsi__298526

Кадър бТВ Съществен отлив в доверието се отчита при всички по-големи политически партии и техните лидери, като причината са огромното к...

Народното събрание започва работа, партиите ще чатат декларации

https://dnes.dir.bg/politika/narodnoto-sabranie-zapochva-rabota-partiite-shte-chatat-deklaratsii

Депутатите ще гледат промените в Закона за животновъдството, ще има и парламентарен контрол

Народното събрание започва работа, партиите ще четат декларации

https://dnes.dir.bg/politika/narodnoto-sabranie-zapochva-rabota-partiite-shte-chetat-deklaratsii-1

Депутатите ще гледат промените в Закона за животновъдството, ще има и парламентарен контрол

Samsung представя сгъваемия си смартфон след месец

https://www.vesti.bg/tehnologii/samsung-predstavia-sgyvaemiia-si-smartfon-sled-mesec-6090822

Компанията планира да покаже новото си устройство и юбилейното 10-то поколение на Galaxy S на 20-ти февруари

САЩ пред военно положение заради стената с Мексико

https://frognews.bg/novini/sasht-pred-voenno-polojenie-zaradi-stenata-meksiko.html

Белият дом се готви да обяви извънредно положение в Съединените щати, за да може да се построи стената по границата с Мексико, за която настоява Доналд Тръмп. Това твърди ”Вашингтон пост”.

Подписка: Каракачанов, върви си!

https://terminal3.bg/podpiska-karakachanov-varvi-si/

Публикуваме призива на Български хелзински комитет за отстраняването на вицепремиера Красимир Каракачанов след като използва случай на битова престъпност, за да насажда страх и възпламенява етническа омраза.

На 8 януари 2019 г. вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов от ултранационалистическата партия ВМРО-БНД употреби по най-грозен начин трагедията на едно престъпление, за да подбужда българската общественост към страх, враждебност и омраза против ромите в България. Причината – извършителите на престъплението били роми. В отговор той призова към колективни мерки срещу цялата ромска общност.

Тази расистка пропаганда не е търпима и не е търпимо да идва от високопоставено официално лице, каквото е един министър и вицепремиер. Неговите обидни квалификации за 10% от българските граждани – ромите – накърняват достойнството на нашата общност и нарушават правото ни да живеем в тази страна без страх от дискриминация и преследване. Нашите дядовци си дали живота в две войни за България! България е нашата родина! Безотговорно е човек, заемащ такава висока позиция в българския парламент, да подстрекава етническо напрежение.

Такъв човек няма място в българското правителство. Това е втори случай в рамките на само половин година, в който вицепремиер от ултранационалистическа партия напада уязвими хора в България. Предишният такъв вицепремиер си отиде. Този трябва да направи същото. Ето защо излизаме на протест с искане за оставката на Каракачанов.

Протестът ще се проведе на 14.01.2019 г. от 14.00 часа пред Министерския съвет.
Подпишете и петицията

Любимият шоколад на всяка зодия

//dariknews.bg/novini/liubopitno/liubimiiat-shokolad-na-vsiaka-zodiia-2141106

Той е вкусен, в умерени количества е полезен, помага и за повишаване на нивата на хормона на щастието. А ацтеките го наричали „храна на боговете“. Вероятно вече се досещате за какво става въпрос – негово величество Шоколадът.

Рожденици на 11 януари

http://www.cross.bg/rozhdenitzi-na-yanyari-1593575.html

/КРОСС/ Бойко Василев, журналистБойко Пенков, зам. министър на здравеопазването Васко Жеков, писател Венцислав Мартинов, шоумен Ветко Арабаджиев, бизнесмен Нина Добрев, актриса Доц. д-р Райна Николова, юрист, бивш член на СЕМ Проф. д-р Стефан Брезински, езиковед Тодор Скримов, волейболист. Явор Милушев, актьор, бивш депутат    

Лавина отнесе хотел в Алпите, има ранени туристи

https://frognews.bg/novini/lavina-otnese-hotel-alpite-ima-raneni-turisti.html

Трима души бяха ранени в Швейцарските Алпи, след като лавина помете хотел. Засега нито един гост на хотела не се води за изчезнал, но има вероятност да са били затрупани минувачи. На този фон в южните райони на Германия обявиха висок риск от лавинна опасност, съобщи БТВ.

Пътна обстановка в страната - 11 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=389215

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: Област София: Движението по АМ "Тракия" от 45+900 до км 53+000 и в двете посоки се осъществява с повишено внимание поради констатирани неравности по пътната настилка. Скоростта на движение се ограничава до 90 км/ч.

Аз не съм стока, аз съм мостра, казва шоуменът Миодраг Иванов

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7238184

Аз не съм стока, аз съм мостра, казва шоуменът Миодраг Иванов“Поразяващата уста” - така наричат Миодраг Иванов заради бързата му мисъл и острото чувство за хумор. Известният български шоумен, тв водещ и актьор от сръбски произход има днес рожден ден. За себе си казва, че типично за зодията си - Козирог, остарява бавно и годините не му личат. “Не крия, че никой не ми дава годините, но винаги съм спортувал,

Очаква се най-мащабният протест във Войводиново

https://frognews.bg/novini/ochakva-nai-mashtabniiat-protest-vav-voivodinovo.html

Протестите в пловдивското село Войводиново продължават. В днешния се очаква да се включат хора от цялата страна. Призовани са в него да се включат колеги на пострадалия от цялата страна. По тази причина се очаква протестът да е най-мащабен.

2019 - има ниша за нов политически проект на новата средна класа

https://www.dnevnik.bg/analizi/2019/01/11/3372353_2019_-_ima_nisha_za_nov_politicheski_proekt_na_novata/?ref=rss


"Дневник" публикува отговорите на политолози и социолози какви са очакванията им за политическия живот през 2019 г.<br /><br />Какви са надеждите Ви и какви опасенията за 2019 г.?<br /><br />- Надявам се, че Брекзит няма да се състои, макар че вероятността е много малка. Ние често говорим какво ще загуби Великобритания от Брекзит, рядко говорим за онова, което губят другите. Според мен другите, включително и България, губят повече. Опасенията ми са свързани...

Откриването на „Пловдив – Европейска столица на културата“ започва от днес

https://zaistinata.com/7871-2/

Откриването на „Пловдив – Европейска столица на културата“ започва днес с изложби, концерти и с театър, предават регионалните медии. В Тютюневия град в Пловдив се открива изложбата „Дим. Истории за тютюна“ по идея на артистичния директор на фондация „Пловдив 2019“ Светлана Куюмджиева и е нещо като въведение на пристигащите днес чуждестранни гости за историята на Пловдив – […]

Хърватия се отказва от израелски изтребители F-16 заради САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/7238758

Хърватия се отказва от израелски изтребители F-16 заради САЩХърватия се отказа да купи от Израел изтребители F-16 заради американско противопоставяне. Това заяви хърватският министър на отбраната Дамир Кръстичевич, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. "Израел информира министерството на отбраната, че не може за жалост да получи адекватна зелена светлина от САЩ за предоставяне на самолетите F-16",

Къде отидоха бойците на "Ислямска държава", прогонени от "Фейсбук" и "Туитър"

https://www.dnevnik.bg/sviat/2019/01/11/3373390_kude_otidoha_boicite_na_isliamska_durjava_progoneni_ot/?ref=rss


Големите платформи като "Фейсбук", "Туитър", "Ютюб" и "Телеграм" прогониха джихадистите, но онлайн пропагандата на "Ислямска държава" продължава да се разпространява.<br /><br />Къде, разказва Рита Кац, изпълнителният директор на неправителствената организация SITE, специализирана в анализиране на онлайн активността на екстремистите по света.<br /><br />RocketChat<br /><br />През декември 2018 г. медийните...

Започна румънското председателство на Съвета на ЕС

https://frognews.bg/novini/zapochna-rumanskoto-predsedatelstvo-saveta.html

В концертната зала в Букурещ - Атенеум - се състоя церемонията, с която Румъния пое официално ротационното председателство на Съвета на ЕС за шест месеца. Девизът на румънското председателство е ”Сближаването - обща европейска ценност”.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване