Британска козметичка: Перете редовно зимния шал

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7239396

Британска козметичка: Перете редовно зимния шалБританската козметичка Мерин Патерсън предупреди, че зимният шал, ако не се пере редовно, може да предизвика акне при допир с лицето, пише в. "Дейли мейл". Нередовното пране на този аксесоар може да доведе до запушване на порите, до появата на пъпки под брадата, на шията или на гърдите. Шалът трябва да се пере толкова често, колкото и бельото,

Новата 2019 г. може да се окаже решаваща за Германия след Меркел

http://e-vestnik.bg/29554/novata-2019-g-mozhe-da-se-okazhe-reshavashta-za-germania-sled-merkel/

Ангела Меркел Европейските избори през май, както и три ключови вота в Източна Германия могат да станат важен тест за лидерите на страната и да доведат до размествания в политическия живот в най-голямата европейска икономика. 2019 за Германия ще е решаваща и може би бурна политическа година година с поредица от местни вотове и европейски…

Материалът Новата 2019 г. може да се окаже решаваща за Германия след Меркел е публикуван за пръв път на e-vestnik.bg.

Лавина падна на Банско, двама загинаха

http://www.moreto.net/novini.php?n=389257

Лавина уби двама сноубордисти над Банско. Сигналът за паднала снежна маса от Тодорини улуци в посока хижа Бъндерица е получен към 11 ч. в петък. Едната жертва е загинала на място. По първоначална информация другият затрупан бил изваден жив изпод снега, но малко-късно починал.

Втори съд в Мианма осъди репортери на "Ройтерс" на седем години затвор

https://www.dnevnik.bg/sviat/2019/01/11/3373624_vtori_sud_v_mianma_osudi_reporteri_na_roiters_na_sedem/?ref=rss


Мианмански съд отхвърли днес обжалването на двама репортери на "Ройтерс", осъдени на седем години затвор по обвинения в нарушаване на закона за държавната тайна, като заяви, че защитата не е предоставила достатъчно доказателства, че те са невинни/<br /><br />Ва Лоне и Киав Сое О бяха осъдени през септември по дело, което повдигна въпроса за напредъка на Мианма към демокрация и предизвика протести от дипломати и правозащитници.<br /><br />Съдът определи като...

ЗАРАДИ ЖЕНА: Тръгва делото срещу командоса, убил полицай

https://pik.bg/заради-жена-тръгва-делото-срещу-командоса-убил-полицай-news810907.html

ЗАРАДИ ЖЕНА: Тръгва делото срещу командоса, убил полицай

Следващата седмица стартира делото срещу командоса от пловдивската 68-а бригада "Специални сили" Ангел Желязков, обвинен в предумишленото убийство на полицая Добромир Лазаров. На 20 май м.г. 33-годишният младши сержант намушка с нож в сърцето служителя на реда от РУ - Сопот, заради красивата дознателка Люба Алексова.

Военният съд под тепетата го остави в ареста, но при обжалването на наложената му мярка за неотклонение "задържане под стража" Военно-апелативният съд в София освободи Желязков с подписка. Мотивите бяха, че той има добра служебна характеристика, няма опасност да се укрие или да извърши друго престъпление и съдейства изцяло на разследващите.

Ангел Желязков е действал при условията на неизбежна самоотбрана, категоричен е защитникът му адвокат Красимир Елдъров.

Въпреки обвинението в предумишлено убийство Желязков продължава да е част от пловдивската военна бригада, а колегите му го подкрепят, убедени, че е действал при неизбежна самоотбрана. Ангел Желязков е отличен парашутист, участвал в редица опасни мисии.

Очаква се на първото заседание в пловдивския Военен съд следващата седмица повереникът на роднините на убития полицай да предяви граждански иск към Ангел Желязков за причинени неимуществени вреди. Съдия по делото е полк. Румен Катрев.

Глобиха радомирка, държала 4 грама дрога в чантата си, и още...

http://www.struma.com/krimi/globiha-radomirka-durjala-4-grama-droga-v-chantata-si-i_144255/

Съдът е признал за виновна Д.В., обвинена от Районна прокуратура – Радомир за държане на наркотично вещество без необходимо разрешение, предвидено в закона.

На 18.08.2017 г., в метална кутийка, поставена в чантата й, подсъдимата, държала бежово вещество, на прах и бучки, с тегло 4,17 грама. След изземването им, извършеното експертно изследване е установило, че то представлява смес от амфетамин и кофеин, на стойност 125,10 лева.

Съдът е освободил подсъдимата Д.В. от...

Продължава

Кака ще се жени за втори път

https://offnews.bg//izvan-terena/kaka-shte-se-zheni-za-vtori-pat-695336.html

Бившият бразилски футболист на Реал Мадрид и Милан Кака ще се жени за втори път.

Играчът е предложил брак на приятелката си Каролина Диас, с която са заедно от 2016 година. Атрактивната дама е казала "Да".

Това ще бъде втори брак за бразилеца, който се разведе през 2015 година с първата си съпруга Каролине Селико.

Заради нея той запази девствеността си до сватбата. Кака понесе доста шеги по този повод, което го накара да съжалява, че е разкрил публично този факт.

Ватиканът потвърди: Папа Франциск ще е на посещение в Румъния от 31 май до 2 юни

https://www.24chasa.bg/novini/article/7239397

Ватиканът потвърди: Папа Франциск ще е на посещение в Румъния от 31 май до 2 юниПапа Франциск ще направи тридневно посещение в Румъния в периода 31 май - 2 юни, съобщи Асошиейтед прес, като се позовава на пресслужбата на Ватикана. Неофициална информация за предстоящото посещение на папата изтече още вчера в две румънски издания. В съобщението на Ватикана се казва, че папа Франциск ще посети столицата Букурещ,

Изложба за Търновската конституция в Монтана

https://www.actualno.com/montana/izlojba-za-tyrnovskata-konstitucija-v-montana-news_715689.html

В Монтана ще бъде представена пътуващата изложба „140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция“. Проявата ще бъде открита на 14 януари 2019 година от 11:00 часа в сградата на Държавен архив – Монтана. Организатори са от Областна администрация – Монтана, под егидата на Народно събрание на Република България, със съдействието на Държавна агенция „Архиви“. Експозицията ще бъде показана  във всички о

/Видео/ Добро дело! Деца събират пари за свой съучeник, за да продължи да ходи на училище…

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d0%b4%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%be-%d0%b4%d0%b5%d0%bb%d0%be-%d0%b4%d0%b5%d1%86%d0%b0-%d1%81%d1%8a%d0%b1%d0%b8%d1%80%d0%b0%d1%82-%d0%bf%d0%b0%d1%80%d0%b8-%d0%b7%d0%b0/

Деца от Сливен събират пари за операция на свой съученик с детска церебрална парализа (ДЦП).

Третокласникът има нужда от лечение, за да продължи да ходи на училище и да бъде сред приятелите си.

Всеки ден Ивелин идва на училище с майка си. Единственият шанс да бъде сред връстниците си е проходилката, с която се движи и силната воля, с която превъзмогва болката.

Всички деца помагат на Ивелин – да отвори вратата, да му донесат проходилката, да си подреди чантата, казва Антония Петрова, учителка на момчето.

Мечтата на Ивелин е да стане пожарникар. Умен, добър и усмихнат въпреки страданието – така го описват всички.

Той е роден с тегло едва 800 грама, а на 18 месеца лекарите му поставят диагноза ДЦП. Следват пет операции за няколко месеца, но подобрението е за кратко,пише бтв. Започват болки в коленете и детето се обездвижва. Налага се спешна операция.

От клиника в Турция дават гаранция за лечението на детето, но операцията ще струва 20 000 евро.

За да помогнат, децата от класа изработват сувенири и ги продават.

Досега за операцията на момчето са събрани малко над 10 000 лв., необходими са още 30 000 лв.

Ако желаете да помогнете, сметката на Ивелин е:

BIC:STSABGSF

IBAN:BG77STSA93000025751913

Ивелин Атанасов Бонев

Материалът /Видео/ Добро дело! Деца събират пари за свой съучeник, за да продължи да ходи на училище… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Два автобуса с потрошени стъкла след хвърлени камъни по тях във Варна

http://budnavarna.bg/42860-dva-avtobusa-s-potrosheni-stakla-sled-hvarleni-kamani-po-tyah-vav-varna/

Снимка: Будна Варна – илюстративна

Два автобуса на „Градски транспорт“ са с потрошени стъкла, след хвърлени камъни по тях от неизвестни. При инцидентите няма пострадали хора. Това каза шефът на общинския превозвач Злати Златев.

Първият случай е от 8-ми януари вечерта. Счупено е страничното стъкло на съчленен автобус, движещ се в района между Техникумите и „Тих труд“.

Другият инцидент е от 9-ти януари и е с един от новите автобуси на превозвача, които също е със счупено странично стъкло. Возилото е атакувано по време на курс в „Аспарухово“.

Новият автбус е е гаранция. Дадена е заявка и се чака доставка на стъкло от Полша, което означава, че ще средството за обществен транспорт ще остане извън строя поне седмица. От движение за момента е спрян и другият автобус, но за него има налични резервни части, тъй като е по-стар. Той ще бъде пуснат да обслужва линиите по-скоро.

И за двата случая е уведомена полицията. Все още няма установени извършители.

Източник: moreto.net

Материалът Два автобуса с потрошени стъкла след хвърлени камъни по тях във Варна е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Мая Манолова поиска от Европейския омбудсман защита на българските превозвачи

http://www.cross.bg/evropeiiskiya-ombydsman-manolova-1593620.html

/КРОСС/ Омбудсманът Мая Манолова изпрати писмо с настояване за съдействие до Европейския омбудсман Емили О‘Райли във връзка със спорните законодателни поправки в пакета „Мобилност 1", известен още като плана „Макрон", които са категорично в ущърб на българските превозвачи. Общественият защитник се обърна с писма и към председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателя на Европейския парламент Антонио Таяни с искане поправките да не бъдат гласувани от настоящия състав на Европейския парламент с оглед изтичащия му мандат.В писмата до тримата Манолова посочва, че „приемането на предложените поправки засяга сериозно основни права на превозвачите от всички източноевропейски държави, като същевременно грубо нарушава функционирането на общия пазар, конкурентоспособността, правото на достъп и свободното движение на хора".По думите й новите изисквания, свързани със задължението на шофьорите да се връщат у дома на всеки 4 месеца, забраната на нощуват в кабините на тировете, при липса на изградени охраняеми паркинги и мотели, и новите правила за плащане, ще нанесат тежък удар на българските превозвачи и ще засегнат над 150 000 шофьори и техните семейства

2019 г. може да е решаваща за политическия пейзаж в Германия след Меркел

https://www.24chasa.bg/novini/article/7239404

2019 г. може да е решаваща за политическия пейзаж в Германия след МеркелЕвропейските избори през май, както и три ключови вота в Източна Германия могат да станат важен тест за лидерите на страната и да доведат до размествания в политическия живот в най-голямата европейска икономика. 2019 за Германия ще е решаваща и може би бурна политическа година година с поредица от местни вотове и европейски избори.

Благоевградчанин, тормозил психически и физически приятелката си, влиза в съда

http://www.struma.com/obshtestvo/blagoevgradchanin-tormozil-psihicheski-i-fizicheski-priyatelkata-si-vliza-v-suda_144254/

Районна прокуратура – Благоевград е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Б.К. за извършено от него престъпление по чл. 296, ал. 1, пр. 2 от НК.

В рамките на една седмица – от 31.07.2018 г. до 04.08.2018 г., в гр. Благоевград, обвиняемият К. два пъти осъществил психическо насилие спрямо К.К.

Около 19:55 ч. на 31.07.2018 г. той приближил обитаваното от нея жилище на ул. Крали Марко“, удрял по входната врата, искал на висок тон парични средства и...

Продължава

Момче и момиче загинаха под лавина край Банско

https://offnews.bg//112/momche-i-momiche-zaginaha-pod-lavina-kraj-bansko-695335.html

Двама младежи, момче и момиче, са загинали днес след падане на лавина в Пирин, в района на Банско, малко под връх Тодорка. За инцидента потвърдиха пред OFFNews от Планинската спасителна служба.

Предполага се, че жертвите сами са предизвикали лавината. Сигналът е бил подаде в 11:20 ч на 11 януари.

Първоначално е било открито едно от телата, а малко по-късно и другото. 

На мястото работи целият отряд на Планинска спасителна служба – Банско заедно с кучета търсачи.

В момента в планините има повишена опасност от лавини. ПСС препоръчва скиорите и сноубордистите да не се отдалечават от пистите и да не навлизат в лавиноопасни райони.



Двама младежи загинаха под лавина край Банско

https://offnews.bg//112/dvama-mladezhi-zaginaha-pod-lavina-kraj-bansko-695335.html

Двама млади мъже са загинали днес след падане на лавина в Пирин, в района на Банско, малко под връх Тодорка. За инцидента потвърдиха пред OFFNews от Планинската спасителна служба.

Сигналът е бил подаде около 11:20 ч на 11 януари.

Предполага се, че жертвите сами са предизвикали лавината. Те са от София и са правили екстремни спускания по улеите над хижа "Бъндерица".  С тях е имало и други хора, които не са пострадали.

Първоначално е било открито едно от телата, а малко по-късно и другото. 

На мястото работи целият отряд на Планинска спасителна служба – Банско заедно с кучета търсачи.

В момента в планините има повишена опасност от лавини. ПСС препоръчва скиорите и сноубордистите да не се отдалечават от пистите и да не навлизат в лавиноопасни райони.



Два автобуса с потрошени стъкла във Варна след хвърлени камани

http://varnautre.bg/2019/01/11/100747/%d0%b2%d1%8a%d0%b2-%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4-%d1%85%d0%b2%d1%8a%d1%80%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d0%ba%d0%b0%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%b8

Два автобуса на „Градски транспорт“ са с потрошени стъкла след хвърлени камъни по тях от неизвестни. При инцидентите няма пострадали хора. Това каза за Moreto.net шефът на общинския превозвач Злати Златев. Първият случай е от 8-ми януари вечерта. Счупено е страничното стъкло на съчленен автобус, движещ се в района между Техникумите и „Тих труд“. Другият […]

Два автобуса с потрошени стъкла във Варна след хвърлени камъни

http://varnautre.bg/2019/01/11/100747/%d0%b2%d1%8a%d0%b2-%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4-%d1%85%d0%b2%d1%8a%d1%80%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d0%ba%d0%b0%d0%bc%d1%8a%d0%bd%d0%b8

Два автобуса на „Градски транспорт“ са с потрошени стъкла след хвърлени камъни по тях от неизвестни. При инцидентите няма пострадали хора. Това каза за Moreto.net шефът на общинския превозвач Злати Златев. Първият случай е от 8-ми януари вечерта. Счупено е страничното стъкло на съчленен автобус, движещ се в района между Техникумите и „Тих труд“. Другият […]

"Демократична България" със силни критики към харченето на излишъка

https://www.mediapool.bg/demokratichna-bulgaria-sas-silni-kritiki-kam-harcheneto-na-izlishaka-news288470.html

"Харченето от Борисовата държава на милиарди бюджетен "излишък" на тъмно трябва да се прекрати", гласи позиция на "Демократична България". По данни на движението през последните четири работни дни на 2018 г. правителството е похарчило близо 3.5 млрд. лв., което е с 30% повече, отколкото през декември 2017 г. "Утвърдилата се през последните години традиция на извършване на огромни плащания в последния момент е изключително порочна и ограбва българските граждани, в полза на управляващата върхушка и присъдружната й олигархия", посочва Георги Ганев, който отговаря за сектор "Финанси" в дясното движение. Според Ганев действията на кабинета нарушават "духа" на Закона за публичните финанси. "Създава се силен стимул правителството да предлага големи бюджетни разходи за благородно изглеждащи и обществено приемливи цели и политики, после нарочно в течение на годината да не изпълнява тези разходи, да нарече това неизпълнение на закона "реализиране на излишък" и непрозрачно да преразпредели парите на българските данъкоплатци към предпочитани от изпълнителната власт и от обръчите нейни приятели, сфери", посочва Ганев. Той е силно против пълната липса на оценка на въздействието на промяната във финансирането. "Къде е публикувана, примерно, оценката на въздействието на Постановление на Министерски съвет № 308 от 13.12.2018, с което са пренасочени 1.35 милиарда лева пари на българските граждани? Или просто решаваме от днес за утре, без мандат от парламента, че "Автомагистрали" ЕАД ще строи "Хемус" и ще сключи договори с добре известните ни подизпълнители, близки до властта, без търгове", пита Ганев. От "Демократична България" се заканват, че ако участват във властта, ще внесат поправки в закона, за да отнемат възможността на изпълнителната власт да злоупотребява с публични пари.

"Ламборгини" отбеляза ръст на продажбите от 51% за миналата година

https://www.dnevnik.bg/skorost/avtomobilna_industriia/2019/01/11/3373350_lamborgini_otbeliaza_rust_na_prodajbite_ot_51_za/?ref=rss


"Ламборгини" отчете 51% ръст на продажбите през миналата година, като достави 5750 коли на клиенти в цял свят. През 2017-та купените автомобили бяха 3815.<br /><br />Най-сериозен ръст на търсенето има в района EMEA (Европа, Близък изток, Африка) - +69%, САЩ - +46%, и Азия - +30%. С доставените 1595 бройки САЩ е най-големият единичен пазар на "Ламборгини". Следват Великобритания (636), Япония (559), "Германия" (463), Китай (342), Канада (316) и Италия...

Бургаският "Альоша", стана на 66, проверяват неговата устойчивост

https://www.actualno.com/burgas/burgaskijat-aliosha-stana-na-66-proverjavat-negovata-ustojchivost-news_715680.html

Един от най-обсъжданите и противоречиви символи на Бургас е обект на проверка. Експерти установяват устойчивостта на паметника "Альоша" на площад "Тройката". Това се е наложи, след като в община Бургас бяха получени сигнали от граждани, които са забелязали пукнатини. Оказа се, че по бронзовата статуя, изобразяваща руски войник, вдигнал ръка за поздрав, наистина има нарушени участъци. Въпреки това, според комисията, която включва - архитект, строителен инженер, художник и ску

За 11 месеца през 2018 г. износът за страни извън ЕС се свива двуцифрено

http://econ.bg/Новини/За-11-месеца-през-2018-г-износът-за-страни-извън-ЕС-се-свива-двуцифрено_l.a_i.768279_at.1.html

През периода януари - ноември 2018 г. износът на стоки от България за трети страни намалява с 12.3% в сравнение със същия период на 2017 г. и е на...

Пари по ОП "Околна среда" за чист въздух ще има само за много задушаващи се общини

https://www.actualno.com/society/pari-po-op-okolna-sreda-za-chist-vyzduh-shte-ima-samo-za-mnogo-zadushavashti-se-obshtini-news_715666.html

Само ограничен брой общини ще получат средства по програма "Околна среда" т.е. евросредства по тази програма, за да "изчистят" въздуха си. Това стана ясно от думите на екоминистъра Нено Димов на днешния парламентарен контрол. Всъщност Димов директно каза, че сега пари по ОП "Околна среда" за чистота на въздуха ще се дадат на по-малко общини, за да можело да се гони максимален резултат и при следващия програмен период да се искат повече пари, за повече общини. Д

4° ще е утре максималната температура по морето

http://www.varna24.bg/news/841313.html

През следващото денонощие облачността ще е променлива, по-значителна до обяд над Югоизточна ...

Майчин дом въвежда първия у нас безкръвен тест за белодробна зрялост на плода

http://www.cross.bg/zryalost-prezhdevremenno-test-1593619.html

/КРОСС/ За първи път в България болница „Майчин дом" въвежда неприлаган досега у нас 100% неинвазивен тест за определяне на белодробна зрялост на плодa при бременности с висок риск от предтерминно раждане. Това означава, че основното и най-често срещано предизвикателство при преждевременно родените деца - зрелостта на белия дроб и възможността за самостоятелно дишане - вече може да се предвиди с по-голяма точност още по време на бременността. Основен фактор, който определя прогнозата при недоносените новородени, е степента на зрялост, в това число и основна роля има белодробната зрялост.  Това е причината в случаите, когато има риск от преждевременно раждане, да се прилага превантивна терапия с кортикостероиди. Тя стимулира вътреутробното развитие на белите дробове, за да могат те да поемат пълноценно функциите си след раждането. Въпреки тази терапия обаче неонаталното белодробно заболяване продължава да бъде главен проблем при преждевременно родените бебета. Степента на развитие на белите дробове е основен критерий за вземане на решение също и в случаите, когато се налага предизвикано раждане при усложнения в здравето на майката, излагащи на риск и нея, и бебето. Използваните до момента тестове за оценка на белодробната зрялост на плода изискват амниоцентеза (процедура за взимане на малко количество околоплодна течност), която е свързана с рискове, неудобства и стрес за бременните

Подсъдим за отглеждане на коноп в с. Бело поле с наложено наказание

http://www.struma.com/krimi/podsudim-za-otglejdane-na-konop-v-s-belo-pole-s_144253/

Районна прокуратура – Благоевград е сключила споразумение със защитата на подсъдимия Й.С., обвинен за извършено от него престъпление по чл. 354в, ал. 1, пр. 2 от Наказателния кодекс. Той се е признал за виновен за това, че е засял и отглеждал растения от рода на конопа – канабис в благоевградското село Бело поле.

На 02.07.2018 г. разследващите органи открили в прилежащ двор на двуетажна къща 58 растения, със съдържание на наркотично действащ компонент тетрахдироканабинол...

Продължава

Пометоха двама на пешеходна пътека на ул. "Младежка" във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=389248

Двама са били блъснати на пешеходна пътека на ул. "Младежка", съобщават за Moreto.net от варненската полиция. Първият инцидент е възникнал около 17:30 часа. Водачът на лек автомобил (65 г.), местен жител, по време на движение, не пропуска и блъска пешеходка, която пресича пътното платно на обозначена пешеходна пътека.

Двама са вече загиналите след лавината в района на Банско

http://www.varna24.bg/news/841320.html

Двама туристи загинаха след лавина в района на Банско. Инцидентът е станал около 12 ч. в района на ...

С втора етапна победа Ал Атия увеличи преднината си в "Дакар"

https://www.dnevnik.bg/sport/2019/01/11/3373590_s_vtora_etapna_pobeda_al_atiia_uvelichi_predninata_si/?ref=rss


<br /><br />Двукратният победител в рали "Дакар" Насер Ал Атия продължи доброто си представяне в надпреварата. Катарският пилот на "Тойота" увеличи преднината си в класирането при автомобилите с успех в четвъртия етап.<br /><br />Ал Атия беше най-бърз в първия маратонски етап от Арeкипа до Такна и завърши с време 3:38:49 часа. 48-годишният катарец изпревари с 1:52 мин. легендарния Стефан Петерханзел с "Мини". Трети с изоставане от 8:32 мин....

Бившата тв водеща Супер Бианка: В края на 2019 г. ще бъда гордо оцеляла от рак

https://www.24chasa.bg/novini/article/7239380

Бившата тв водеща Супер Бианка: В края на 2019 г. ще бъда гордо оцеляла от ракАктрисата и бивша водеща Бианка Илич, или по-известна известна като Супер Бианка, обяви в социалните мрежи, че води битка с рака. Снощи тя сподели снимка във фейсбук, към която написа: "Животът те удря силно, но ти трябват три секунди, за да решиш дали си супергерой или не. Аз съм! В края на 2019 г. ще бъда гордо оцеляла от рак!

Прокуратурата погва частния съдебен изпълнител, продал либийския танкер

https://pik.bg/прокуратурата-погва-частния-съдебен-изпълнител-продал-либийския-танкер-news810905.html

Прокуратурата погва частния съдебен изпълнител, продал либийския танкер

Окръжна прокуратура – Бургас, образува досъдебно производство за това, че през периода 10 март – 30 август 2018 г. в Бургас длъжностно лице (частен съдебен изпълнител) не е изпълнило служебните си задължения и е превишило правата си с цел да набави за другиго облага и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици – престъпление по чл. 282, ал. 1 от НК.

Случаят касае изпълнително производство, образувано в Районен съд – Бургас, по искане на българско дружество, претендиращо обезпечаване на свой дълг в размер на 9 250 362 американски долара, с твърдение, че му се дължи от търговско дружество, собственост на Либийската държава. Според взискателя този дълг е бил обезпечен с ипотека върху плавателен съд – танкер.

Спорът по изпълнителното дело е касаел искането претендираният дълг да бъде реализиран с промяна на собствеността върху плавателния съд. Изпълнителното дело е било спряно с акт на съда. Въпреки този влязъл в законна сила съдебен акт частен съдебен изпълнител от Бургас е провел незаконосъобразни действия по реализация на публична продан на кораба, която е приключила с възлагане на танкера на българското дружество.

Към настоящия момент плавателният съд се намира извън териториалните води на Република България.

Досъдебното производство е образувано след постъпил в прокуратурата сигнал от страна на адвокати, които представляват интересите на търговското дружество, собственост на либийската държава. Той е получен в прокуратурата на 21 декември 2018 г. По него още същия ден е разпоредено извършване на проверка.

Образуваното дело е възложено за разследване на следовател от Окръжен следствен отдел при Окръжена прокуратура – Бургас, тъй като се отличава с висока фактическа и правна сложност, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Изкуственият интелект - по-надежден в откриването на рака на маточната шийка

http://clubz.bg/78155-izkustveniqt_intelekt_po_nadejden_v_otkrivaneto_na_raka_na_matochnata_shijka

Снимка ЕПА/БГНЕС

Изкуственият интелект може да се окаже по-прецизен от хората и традиционните медицински методи, що се отнася до откриване на предракови изменения на маточната шийка, заявиха американски учени, цитирани от Франс прес, съобщава БТА.

Ракът на шийката на матката е четвъртият най-често срещан вид онкологично заболяване в света.

През 2018 г. са регистрирани 570 000 случая на заболяването, сочат данни на Световната здравна организация. В богатите страни напредъкът в откриването на рак на маточната шийка и кампаниите за ваксинация срещу причиняващите заболяването папиломавируси намалиха смъртността. По-малко от медицинските открития обаче се възползват бедните стрени, където през 2012 г. са регистрирани 90 на сто от случаите на рак на маточната шийка.

"Ракът на шийката на матката вече е болест на бедните - заяви ръководителят на изследването Марк Шифман от Американския национален онкологичен институт в района на Вашингтон. - Опитваме се да открием достъпни, но много прецизни методи, за да го атакуваме посредством вируси или да бъде диагностициран чрез прости технологии, като например използване на смартфон."

Екипът му разработил алгоритъм въз основа на 60 000 снимки на маточни шийки. Фотографиите били направени в Коста Рика през 90-те години на миналия век. 

Години наред било следено здравословното състояние на 9400 жени. Това позволило всеки случай на рак на маточната шийка да бъде свързан с дадена снимка преди появата на заболяването. След като бил трениран на базата на тези снимки, алгоритъмът открил предракови клетки в 91 на сто от случаите.

За сравнение експертите ги откриват в 69 на сто от случаите, а традиционните методи като цитонамазка - в 71 на сто от случаите.

Близо 500 бона изплуваха около бруталното убийство на златаря Барата

http://www.struma.com/sinya-lampa/blizo-500-bona-izpluvaha-okolo-brutalnoto-ubiistvo-na-zlatarya-barata_144252/

458 820 лева и 3 стотинки са били изплатени като обезщетение на семейството на прегазения кърджалийски златар Бахтияр Ш. - Батара. Застрахователната компания обаче започна да си търси парите от водача-убиец. Софийското дружество заведе частичен иск в размер на 25 100 лева срещу бизнесмена Красимир Д., който с джипа си уби 44-годишният свой съгражданин. П

огребаха убития златар Батара Инцидентът стана на 30 октомври 2014 година. 44-годишният Бахтияр Ш. почина в болницата в Кърджали...

Продължава

Цитат на деня: Дискриминираният съм аз

https://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2019/01/11/3373615_citat_na_denia_diskriminiraniiat_sum_az/?ref=rss


"Има хора (роми - бел авт.), които са завършили няколко специалности, и работят, трудят, имат по две-три деца, не по десет за социални помощи. Има една част от тях, особено в малките населени места, които смятат, че могат да правят, каквото си искат. Чувам нещо за дискриминация. Дискриминираният съм аз" <br /><br />Това заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов в парламента днес и поиска общините да съборят всички незаконни постройки, в които живеят роми, а те да бъдат...

Най-малко са личните лекари в Кърджали и Разград, най-много има в Плевен и Добрич

https://www.dnevnik.bg/zdrave/2019/01/11/3373613_nai-malko_sa_lichnite_lekari_v_kurdjali_i_razgrad/?ref=rss


Най-малко общопрактикуващи лекари има в областите Кърджали и Разград и там един лекар обслужва над 2000 пациенти, а най-много са тези медици в Плевен, Добрич, Видин. Това каза здравният министър Кирил Ананиев в отговор на въпрос на депутати от левицата за недостига на общопрактикуващи лекари по места.<br /><br />Към края на миналата година средно за страната на един личен лекар са се падали 1409 здравно осигурени лица с непрекъстани права. За същия период на миналата година един...

Съпротивата срещу пакета Макрон: Националисти тупат шкембаци, за да плашат очилатите джендъри на Запад

https://offnews.bg//analizi-i-komentari/saprotivata-sreshtu-paketa-makron-natcionalisti-tupat-shkembatci-za-695332.html

Нека да видим конкретен, болезнен пример: пакета "Мобилност" или - както мосю Макрон си го приписа с вътрешнополитически цели - "пакета Макрон".

Подкрепям тезата, че този пакет регулации е истински опасен за българската икономика, не само за транспортния бранш.

И преди всичко - че е опасно изключение от принципите на Единния пазар, т.е. стъпка към разделяне, а не обединение на Европа.

На какво е следствие тази регулация?

На успеха на Франция, Германия и Бенелюкс да съгласуват позициите и интересите на своя бизнес и на своите социални системи, да намерят пресечни точки с други държави и да наложат волята си на трети. Срещу тази Realpolitik, големите националисти на Изток тупат шкембаци, с надежда, че шумът ще изплаши очилатите джендъри на Запад. И толкова. И после ще млъкнат, защото националните им (ни!) икономики зависят безнадеждно от еврофондове и изцяло - от инвестициите и пазарите на Запада.

Сега, пичове. "Европа на нациите" е това. Не някакви въображаеми бюрократи, а силни национални лидери в силни и богати държави се събират и решават какво ще стане. Оста Париж-Берлин е факт. Получи ли подкрепата на Бенелюкс, става непреодолима сила в отношенията вътре в ЕС. Защото имат икономики, армии, пазар и институции, които са абсолютно несравними с останалите. Защото имат опит в тази игра. И защото имат ясни общи интереси. И защото са привлекателни за нашето население като трудови и образователни пазари.

Насреща са (сме!) сравнително бедни държави, със силна емиграция, със слаби и зависими от "тях" икономики и финанси, с много слаби институции, с нулев потенциал да защитим сигурността си сами и пълни лаици в изграждането на сериозни национални съюзи в рамките на ЕС.

Нещо повече - "националистическите" управления в Източна Европа изобщо нямат необходимата обществена подкрепа, нито се опират на здрави вътрешни консенсуси, за да се чувстват силни в преговори със "Запада", където националните консенсуси се подкрепят от 70-80% от населението.

Докато се радвате на успехите на националисти на Запад, имайте предвид, че колкото по-силни са националистите "там", толкова по-често ще сме изправени пред изпитания, подобни на пакета "Мобилност" - защото националният егоизъм на Запад неизбежно ще поставя предизвикателства пред Единния пазар, в т.ч в сферата на инвестициите, еврофондовете, трудовия и образователен пазар, енергийния съюз (вж. Северен поток!), интеграцията в здравеопазването.

Решението е тъкмо обратното. В единна Европа, в която гласът на българина, унгареца и холандеца тежи еднакво, без оглед на несравнимо по-голямото богатство на холандеца. Защото като си мерим държавите, а не гражданите, няма как да ги мерим само по население - мерим ги по БВП, и тогава става лошо...

Б. ред. - Позицията на зам.-председателя на ДСБ Радан Кънев е от личния му профил във фейсбук.

Отново пияни и дрогирани шофьори по пътищата в Пиринско!

http://www.struma.com/krimi/otnovo-piyani-i-drogirani-shofiori-po-putishtata-v-pirinsko_144251/

Бързи производства за извършено престъпление по чл.343Б, ал.3 от НК са образувани срещу следните водачи на МПС:

На 11.01.2019г. около 00:45 часа по ул.“Гоце Делчев“ в гр.Гоце Делчев, Х.С./34г./ от гр.Гоце Делчев е управлявал лек автомобил „Дачия Сандеро“ след употреба на наркотични вещества. Лицето е задържано със заповед за задържане до 24 часа.

На 11.01.2019г. около 02:00 часа по ул.“Н.Геров“ в гр.Банско, Й.Р./33г./ от гр.Банско е...

Продължава

Двама души загинаха, затрупани от лавина над Банско

https://www.actualno.com/society/dvama-dushi-zaginaha-zatrupani-ot-lavina-nad-bansko-news_715687.html

Двама любители на екстремните зимни спортове предизвикаха днес свличане на лавина в западните склонове на връх Тодорка и попаднаха под огромна снежна маса. Те бяха открити от планинските спасители мъртви, съобщиха от пресцентъра на БЧК Сигналът е получен към 11 ч. за паднала лавина от Тодорини улуци в посока хижа Бъндерица. Въпреки многократните предупреждения на ПСС, продължава практиката да се пренебрегва информацията за утежнената лавинна обстановка, както и указанията на планинските спаси

Каракачанов не можел да заповяда да бъде прекратен договорът на фирма, охраняваща складове с оръжие

https://www.actualno.com/society/karakachanov-ne-mojel-da-zapovjada-da-byde-prekraten-dogovoryt-na-firma-ohranjavashta-skladove-s-oryjie-news_715688.html

За проблем с осигуряването на надеждна охрана на складове с въоръжение и боеприпаси, подчинени на бригада "Логистика" алармира по време на днешния парламентарен контрол депутатът на БСП Милко Недялков. Става въпрос за складове, охранявани по обществена поръчка от частната фирма "Бат Секюрити". Името на фирмата е публично известно заради това, че същата охранява и депото за мотриси на софийското метро в квартал "Земляне". Тогава се появиха съмнения, защото посоченат

Xiaomi влага $1.5 милиарда в изкуствен интелект и смарт устройства

https://news.bg/investments/xiaomi-vlaga-usd1-5-miliarda-v-izkustven-intelekt-i-smart-ustroystva.html

Компанията иска да се пребори със забавящите се продажби при смартфоните и икономическата несигурност

Изявени спортисти ще оставят своите послания за Варна в специална книга

https://www.actualno.com/varna/izjaveni-sportisti-shte-ostavjat-svoite-poslanija-za-varna-v-specialna-kniga-news_715681.html

Във връзка с титлата на Варна - Европейски град на спорта 2019г., общината ще създаде специална книга, където ще бъдат събирани пожелания за града. Едни от най-видните спортисти ще могат да се разписват както в нея, така и върху флага, който морската столица получи от Брюксел. Първи в книгата остави своето послание най-успешният български футболист – Христо Стоичков, който написа: „Успех през 2019!". "Очаква се през този месец да се разпишат още т

Митниците отричат да има проблем със системата им

https://www.mediapool.bg/mitnitsite-otrichat-da-ima-problem-sas-sistemata-im-news288469.html

Агенция "Митници" твърди, че няма проблем с информационната им система за вноса по повод излъчен репортаж по бТВ. В него се твърди, че камиони чакат с дни по паркингите и не могат да освободят стоката си заради проблеми с ИТ системата на митниците. От пресцентъра на митниците съобщиха, че от 7 януари действително има промяна при попълването на митническите декларации за вноса, които се подават онлайн. Промяната била обявена през ноември, а техническите параметри по нея - още през април 2018 г. Тя се прави във връзка с нови еврорегламенти от 2016 г., които целят уеднаквяване на митническите декларации в ЕС. Според митниците няма генерален проблем със системата, но отделни търговци, предимно по-малки, изпитват затруднения с попълването на декларациите, което бави освобождаването на стоката. Обичайно, по-големите фирми са подготвени и по-бързо се адаптират към промените. Що се отнася до излъчените шофьори, чакащи с камионите си, техните проблеми били от съвсем различен характер. Най-много погрешно попълнени декларации е имало в понеделник, но оттогава процесът постепенно се нормализира. "При положение че обичайно обработваме по около 1500 декларации за внос на ден, за първите четири дни от работата на новата система (тоест до петък сутринта) са подадени 6400 декларации", казаха от Агенция "Митници".

Каракачанов: Бивши военни се готвят да идат във Войводиново, но за съпричастност

https://www.24chasa.bg/novini/article/7239374

Каракачанов: Бивши военни се готвят да идат във Войводиново, но за съпричастностКрасимир Каракачанов имал информация, че във Войводиново се очакват представители на организация на бивши военни, но целта им не била незаконни действия. Вицепремиерът и военен министър обясни това в отговор на журналистически въпроси в НС за ситуацията в селото след побоя на 33-годишния военнослужещ Валентин Димов.

Над 1000 операции отложени в Косово заради стачка на хирурзите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7239388

Над 1000 операции отложени в Косово заради стачка на хирурзите Над хиляда хирургически интервенции бяха отложени само за една седмица в клиниката за хирургия в Клиничния университетски център на Косово заради стачка на лекарския персонал, съобщи МИА. На 17 декември 2018 година професионалната организация на хирурзите към Клиничния университетски център на Косово взе решение за започване на стачка заради

Пловдив открива официално програмата си като Европейска столица на културата 2019

http://www.cross.bg/plovdiv-stolitza-kyltyrata-1593618.html

/КРОСС/ Откриването на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 започва от днес с 5 изложби, концерти и с театър. Изложбата „ДИМ. Истории за тютюна" е подготвена специално за откриването на домакинството на града и е посветена на един от ключовите проекти в програмата - „Тютюневия град". Тя включва архиви, фотографии, видео, филми, литература и произведения на известни български автори, които изследват историята на Пловдив чрез връзката ѝ с тютюневата индустрия. Откриването е тази вечер в СКЛАД. В Етнографския музей е представена експозицията „Песента на дървото", която включва традиционни и съвременни народни музикални инструменти. Регионалният исторически музей открива фотоизложбата „Преоткриване на наследството". Фотографиите отразяват градски пейзажи и атмосферата на балканския град. Тази вечер в галерията на Общинския съвет се открива и изложбата „Пловдивските художници". Тя представя 30 произведения на автори от Дружеството на пловдивските художници, а преподавателят в АМТИИ доц. Георги Трифонов в Балабановата къща представя изложба живопис, рисунка и пластика. Пак там е и Камерният концерт „Юбилеи", посветен на Панчо Владигеров и Марин Големинов. Театралният спектакъл „ЕВРИДИКА в подземния свят" ще се играе на сцената на пловдивската драма в Камерна зала със симултанен превод на английски

Въвеждат изрична забрана за шамарите на деца

https://petel.bg/Vavezhdat-izrichna-zabrana-za-shamarite-na-detsa__298591

Снимка: Булфото Въвеждане на пълна и изрична забрана за телесно наказание над деца и криминализиране на домашното насилие предвижда пр...

Слави разкри драматична случка в БМВ. Шоуменът е...

https://petel.bg/Slavi-razkri-dramatichna-sluchka-v-BMV--SHoumenat-e----__298590

Кадър: БТВ Напоследък стана много модерно родните звезди да се оплакват от паник атаки, които тровят лъскавото им ежедневие. И докато до...

Цветомир Панов направи първа тренировка с Черно море. Поп даде божия благословия на футболистите (снимки)

https://petel.bg/TSvetomir-Panov-napravi-parva-trenirovka-s-CHerno-more--Pop-dade-bozhiya-blagosloviya-na-futbolistite--snimki-__298589

Бранителят Цветомир Панов направи първа тренировка с Черно море. Десният краен защитник подписа договор с “моряците” в четвъртък и от д...

Товарен бус прегази 56-годишна жена в русенското село Басарбово (снимки)

https://petel.bg/Tovaren-bus-pregazi-56-godishna-zhena-v-rusenskoto-selo-Basarbovo--snimki-__298586

Снимки, Булфото 56-годишна жена е загинала, след като е била блъсната от товарен бус в центъра на русенското село Басарбово.  Сигналът за ...

Пожар в кърджалийско училище, ученици и учители са евакуирани

//dariknews.bg/novini/bylgariia/pozhar-v-kyrdzhalijsko-uchilishte-uchenici-i-uchiteli-sa-evakuirani-2141726

Пожар в сградата на кърджалийската професионална гимназия "Васил Левски" е наложил евакуацията на ученици и учители, потвърдиха от Регионалният пресцентър на МВР и допълниха, че няма тежко пострадали. Единствено две учителки са лек

Новото менте – кашкавал от картофено нишесте

http://www.moreto.net/novini.php?n=389238

Кашкавал, в който една част от млякото е заместено от картофено нишесте, е новото менте на пазара за млечни продукти, твърдят производители. Според Асоциацията на млекопреработвателите в България използването на палмово масло, което да се смесва със сухо мляко при кашкавала, се измества от добавянето на нишесте.

Супер Бианка се бори с най-коварната болест

http://www.varna24.bg/news/841308.html

Със сигурност ще се сетите за Супер Бианка – вироглавата блондинка, станала известна преди години ...

Д21: Неформален център на власт прокарва мракобесни правила в полза на мафиотската система

https://offnews.bg//politika/d21-neformalen-tcentar-na-vlast-prokarva-mrakobesni-pravila-v-polza-n-695330.html

"Обнародването на последните промени в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество демонстрира как политическата система и държавните институции са подчинени на неформален център на власт, диктуващ законодателни инициативи, позиции на парламентарни групи, решения на Народното събрание, актове на президента на републиката. Не може да има друго обяснение фактът, че в законодателството бяха въведени мракобесни правила, позволяващи укрепване и развитие на мафиотската система от практики за изнудване, контрол, изземване на бизнеси и в крайна сметка преразпределяне на собственост с активната роля на държавата."

Това се казва в позиция на Националния изпълнителен съвет на "Движение 21", оглавяван от Татяна Дончева.

"Даването на КПКОНПИ на възможност да иска конфискация на имущество като "незаконно придобито", дори когато е прекратено наказателното производство, заради което е проверката или когато проверяваният е бил обявен за невинен с оправдателна присъда, е инструмент от репресивния арсенал на тоталитарните фашистки или комунистически режими. Нямаме съмнение, че тези правомощия ще бъдат използвани за разправа с неудобни за властта и за контролиращия я задкулисен център", пишат още от Д21.

Те подчертават, че такива правила са в противоречие с основни принципи на правовата държава като презумпцията за невиновност, правото на ефективни правни средства за защита и на справедлив съдебен процес, гаранциите за правата на личността, вкл. неприкосновеността на частната собственост. Разпоредбите противоречат на Конституцията и на правото на ЕС, поради което следва да бъдат отменени.

От Движението коментират и изискванията на новия закон за горивата (Закон за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход), които, според тях, обслужват интересите на същият политико-икономически картел.

С въвеждането на трудно изпълними условия и финансови прагове държавата на практика ще извади от пазара значим брой фирми, ще ограничи конкуренцията и ще засили позициите на големите играчи от картела с горива. Закриването на малките търговци на горива ще означава затваряне на обекти в малки и отдалечени населени места, съответно ограничен достъп на гражданите до горива.

"Укрепването на картела ще доведе до по-високи цени и отново до ощетяване на гражданите. Лобисткия закон трябва да бъде отменен и същевременно да се създадат условия за пазарна свобода, за засилване на конкуренцията, за увеличение на данъчните и акцизни приходи, както и за намаляване цените на горивата", пишат те.

"Лобистки законодателни решения от близкото минало и погрешното прилагане на европейското изискване за либерализация на енергийния пазар водят до ползи основно за собственици на възобновяеми източници, а в същото време предизвиква несигурност за икономиката", се казва в позицията.

"В среда, в която поради нечестни и манипулирирани избори на практика е невъзможно да се промени политическото статукво, в която мафиотските бизнес лобита контролират институциите на властта протестът може да се превърне в основна форма на демократично участие. Улицата ще остане сред малкото останали ефективни инструменти за въздействие на гражданите върху политиката. Използването му може да ескалира непредвидимо, ако управляващите не гарантират честността и демократичността на изборите чрез: активна изборна регистрация, актуализиране на избирателните списъци и изчистване от „мъртвите души“, повсеместно машинно гласуване, създаване на регионални преброителни центрове, промяна на партийно-квотния принцип за назначаване на избирателните комисии, отпадане на платените форми за медийно отразяване на предизборната кампания", предупреждават от "Движение 21".

Женски папагали предпочитат за партньори умни самци

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7239325

Женски папагали предпочитат за партньори умни самциОрнитолозите отдавна са установили, че женските папагали предпочитат самци с впечатляващо оперение и виртуозно пеене. Но дали женските екземпляри държат сметка за интелекта, когато избират партньор? Чарлз Дарвин го бе предположил, но потвърждаването на хипотезата му се оказа трудно сред животните, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Учени: Правете секс още от първата среща

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7239379

Учени: Правете секс още от първата срещаДосега се считаше, че е най-добре за новозапознали се партньори да пристъпят към секс след третата си среща. Но американски и израелски учени опровергават тази препоръка, след като установиха, че е добре да се пристъпи към интимност още при първия контакт, пише в. "Метро". Таблоидът цитира изследване на психолози от университета в Рочестър и на

Парцел за живи коледни елхи в Стара Загора

https://www.actualno.com/starazagora/parcel-za-jivi-koledni-elhi-v-stara-zagora-news_715652.html

Много хора купуват живи коледни дръвчета, които изхвърлят, защото няма къде да ги засадят. Площ от около декар в парк “Загорка” осигури община Стара Загора за ненужни, но живи коледни елхи. Първите 30 дупки за такива дръвчета са изкопани до алеята срещу входа на стадион “Локомотив” откъм ул. “Иван Вазов”. Идеята за парцел за живи коледни елхи е на кмета на община Стара Загора Живко Тодоров. През уикенда метеоролозите очакват времето в

Йерусалим е обявен за столица на ислямската култура за 2019 година

https://offnews.bg//sviat/jerusalim-e-obiaven-za-stolitca-na-isliamskata-kultura-za-2019-godina-695331.html

Най-оспорваният от хилядолетия град, свещено място за три религии - Йерусалим, е обявен за столица на ислямската култура за 2019 година.

Това е решение на Ислямската организация по въпросите на образованието, науката и културата, съобщи генералният директор Абдулазиз бин Осман ал-Тувейджри на пресконференция в мароканската столица Рабат, цитиран от Анадолската агенция.

Той посочи, че е задействана комплексна програма за засилване на подкрепата на международната общност и мюсюлманските страни по въпроса за запазването на културното наследство на Йерусалим. Тувейджри призова структурите на страните – членки в организацията да подкрепят тази инициатива. Това трябва да стане по пътя на реализацията на проекти и културни програми с цел да се повиши информираността за културното наследство на ислямския свят, в това число и в спорните региони, заяви той.

Проверка на Офнюз се натъкна на странна липса на отзвук на това решение в израелските медии. В най-тиражните вестници като „Израел Хайом“, „Йедиот Ахронот“ и „Хааретц“ няма информация за това, нито официална позиция на Тел Авив, вероятно защото петък в Израел е почивен ден.

Йерусалим до днес е „ябълка на раздора“ в преговорите между Израел и Палестина за създаването на независима палестинска държава. Еврейската страна приема „единния и неделим“ град за своя столица, а за палестинците Източен Йерусалим е столицата на бъдещата им държава.

През декември 2017 г. Организацията за ислямско сътрудничество обяви Източен Йерусалим за столица на Палестина. Това бе огласено с декларация по време на извънредна лидерска среща в Истанбул по инициатива на турския президент Реджеп Ердоган, който тогава председателстваше организацията. Поводът за нея бе решението на Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел.

Снежен хаос в Монтанско - натрупа 30 см, масово катастрофират по пътищата

https://pik.bg/снежен-хаос-в-монтанско---натрупа-30-см-масово-катастрофират-по-пътищата-news810900.html

Снежен хаос в Монтанско - натрупа 30 см, масово катастрофират по пътищата

След близо 20 часа снеговалеж бялата покривка в област Монтана на места надхвърли 30 см. Във Вършец снегът е с дебелина 31 см, в Чипровци и района – 26 см, в Берковица – 25 см, в Монтана – 22 см. В равнината край Дунав бялата постелка е по –тънка – от 8 до 20 см, съобщиха от МТО станцията в областния град. Заради снега, леда и неразумно шофиране из региона станаха и няколко катастрофи, а ТИР-ове, вече по традиция, запушиха пътища.

Към 5 часа сутринта в петък ТИР е поднесъл на заснежен път край село Славотин и затворил платното. Зад него бързо се образувала колона от шест ТИР-а. Камионите са били изтеглени от екипи спасители. На шофьора, предизвикал задръстването е съставен акт. В четвъртък към 9,00 часа на път Е 79, в района на разклона за село Клисурица,31-годишен шофьор на влекач МАН с прикачено ремарке, който пътувал от Видин към Монтана, загубил контрол над камиона, навлязъл в лентата за насрещно движение и се блъснал в товарен автомобил „Мерцедес Актрос“ на монтанска фирма, управляван от 50-годишен мъж. При удара водачът на „Мерцедеса“ е получил комоцио и е настанен в болницата в Монтана без опасност за живота. На автомобила му са причинени щети. Два часа и половина по-късно във Вършец се сблъскали два леки автомобила. „Фолксваген Бора“, шофиран от 25 годишен мъж, заради несъобразена с пътните условия скорост ударил насрещно движещ се „Хюндай Санта Фе“, собственост на 62-годишна жителка на Вършец. Жената е настанена в областната болница със счупен трети шиен прешлен. На нарушителя е съставен протокол за материални щети и акт, съобщава "Труд".

В следобеда в четвъртък пък четирима души пострадаха при катастрофа на два „Фолксвагена”. В района на с. Винище 34-годишен мъж от София, който пътувал към Видин с „Фолксваген Шаран” при десен завой с несъобразена скорост и заснежена пътна настилка навлязъл в лентата за насрещно движение и ударил „Фолксваген Крафтер“ с пловдивска регистрация, управляван от 51-годишен мъж. При произшествието пътниците от „Шарана” – двама мъже на 45 г. и 29 г., и две жени на 25 г. и 29 г. са получили наранявания и са приети в Центъра за спешна помощ в Монтана. По данни на медиците пострадалите са се отървали леко. И за трите катастрофи са образувани досъдебни производства.

Юнкер предупреди Румъния да внимава с плановете за амнистия за корупция

https://www.dnevnik.bg/evropa/2019/01/11/3373593_junker_predupredi_rumuniia_da_vnimava_s_planovete_za/?ref=rss


Приемането на закон за декриминализиране на някои случаи на корупция и широка амнистия за някои престъпления ще бъде отстъпление от спазването на върховенството на закона в Румъния, предупреди председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от "Ройтерс".<br /><br />Лидерът на управляващата в Румъния Социалдемократическа партия Ливиу Драгня е признат за виновен за корупция и затова не може да бъде премиер.<br /><br />По време на съвместна...

Двама души загинаха след падане на лавина в района на Банско

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2019/01/11/3373611_chovek_zagina_a_drug_se_izdirva_sled_padane_na_lavina/?ref=rss


Двама души загинаха след падане на лавина в Пирин в района на Банско, съобщи радио "Фокус" – Пирин, като се позова на директорът на Планинската спасителна служба към Българския Червен кръст Емил Нешев. На мястото работи целият отряд на Планинска спасителна служба – Банско.<br /><br />Първоначално беше открито тялото на единия загинал, а малко по-късно и на втория. На мястото освен планинските спасители работиха и кучета – търсачи.<br /><br />Инцидентът става...

Двама блъснати през 2 часа на една и съща пешеходна пътека във Варна

https://www.24chasa.bg/region/article/7239384

Двама блъснати през 2 часа на една и съща пешеходна пътека във ВарнаДвама пешеходци са били блъснати от автомобили през 2 часа на една и съща пешеходна пътека на ул. "Младежка" във Варна. Опасност за живота им няма. Жена е откарана в болницата със счупен нос и контузии, след като била пометена докато пресича улицата от сеат. 65-годишният мъж зад волана спрял едва, след като ударил жената.

Цветомир Панов с първа тренировка с Черно море

http://varnautre.bg/2019/01/11/100684/%d1%86%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%be%d0%bc%d0%b8%d1%80-%d0%bf%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2-%d1%81-%d0%bf%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%b0-%d1%82%d1%80%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%ba%d0%b0-%d1%81-%d1%87%d0%b5

Бранителят Цветомир Панов направи първа тренировка с Черно море. Десният краен защитник подписа договор с “моряците” в четвъртък и от днес започна подготовка с варненци. Заниманието се проведе на стадион “Младост”, като треньорският щаб заложи на силови упражнения. Заради болежки на облекчен режим се готвят Мехди Фенуш и Юго Кононго. По индивидуална програма тренира и […]

Делото срещу Каменаров продължава, предстои разпит на лекарка

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2019/01/11/3373584_deloto_sreshtu_kamenarov_produljava_predstoi_razpit_na/?ref=rss


Не се оправдаха очакванията, че наказателното дело на втора инстанция срещу генералния директор на БНТ Константин Каменаров може да приключи с днешното съдебно заседание. Той обжалва пред Софийския градски съд /СГС/ условната присъда, наложена в края на 2017 г. от Софийския районен съд за шофиране след употреба на алкохол.<br /><br />Процесът продължава на 18 февруари с разпит на лекарката от болницата, в която е взета кръвната проба за съдържание на алкохол на Каменаров - д-р...

Военната коалиция на САЩ започна изтегляне от Сирия

http://www.cross.bg/izteglya-siriya-koalitziya-1593617.html

/КРОСС/ Международната антиджихадистка коалиция, водена от Съединените щати, е започнала да изтегля войските си от Сирия. Това съобщиха световните агенции, като цитират нейния говорител Шон Райън. Локациите не са уточнени от съображение за сигурност. Изявление на американският президент на 19 декември, че изтегля всички американски военнослужещи от арабската държава, създаде смут сред съюзниците на Вашингтон и доведе до оставката на министъра на отбраната Джеймс Матис.  

Лавина уби двама в Банско

https://frognews.bg/novini/lavina-ubi-dvama-bansko.html

Двама туристи са затрупани от лавина в Пирин, съобщиха от Планинската спасителна служба в Банско.

Ремонтират двора на бургаско училище, където е снимана сцена от филма „Опасен чар“

https://www.actualno.com/burgas/remontirat-dvora-na-burgasko-uchilishte-kydeto-e-snimana-scena-ot-filma-opasen-char-news_715672.html

Две училища се помещават в сградата на една от най-старите гимназии в Бургас. Това са ППМГ "Акад. Никола Обрешков" и ГРЕ "Г.С. Раковски". Дворът към красивата сграда е голям, а самото училище се намира в центъра на града. Реконструкцията на двора е начинание на Община Бургас. Там ще има игрища за баскетбол, футбол, волейбол, хандбал, лекоатлетическа писта, зони за фитнес и тенис на маса. Модерните, меки настилки, които вече са положени в други училища в града, ще бъде пос

Откриха 549 600 къса нелегални цигари в бус край София (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7239370

Откриха 549 600 къса нелегални цигари в бус край София (Снимки)Служители на отел "Митническо разузнаване и разследване - Югозападна" и ДАНС задържаха 549 600 къса нелегални цигари на главен път Е871, до разклона за с.Григорево, област Елин Пелин, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Митници". Цигарите са открити при проверка на спрял товарен микробус, превозващ строителни панели.

Отхвърлиха обжалването на осъдени на затвор репортери на Ройтерс в Мианмар

https://www.24chasa.bg/novini/article/7239298

Отхвърлиха обжалването на осъдени на затвор репортери на Ройтерс в МианмарМианмарски съд отхвърли днес обжалването на двама репортери на Ройтерс, осъдени на седем години затвор по обвинения в нарушаване на закона за държавната тайна, като заяви, че защитата не е предоставила достатъчно доказателства, че те са невинни, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Ва Лоне и Киав Сое О бяха осъдени през септември по дело,

БВП на Великобритания ще падне с 8% при твърд Brexit, смятат предприемачи

https://www.actualno.com/europe/bvp-na-velikobritanija-shte-padne-s-8-pri-tvyrd-brexit-smjatat-predpriemachi-news_715683.html

Британският изход от Европейския съюз без споразумение с Брюксел ще доведе до дългосрочни негативни последици за британската икономика - спад на БВП от почти 8%, загуба на хиляди работни места. Това се съобщава от The Guardian по данни на Конфедерацията на британската индустрия (CBI). Съюзът на водещите предприемачи от Обединеното кралство обяви тези данни в очакване на гласуването, насрочено за 15 януари по проекта за споразумение за условията на Brexit в Камарата на общините на британския па

Страшна трагедия! Момче и момиче са загиналите от лавината под връх Тодорка…

http://regiona.bg/%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d1%88%d0%bd%d0%b0-%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%b3%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d1%8f-%d0%bc%d0%be%d0%bc%d1%87%d0%b5-%d0%b8-%d0%bc%d0%be%d0%bc%d0%b8%d1%87%d0%b5-%d1%81%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d0%b3/

500-600-метрова лавина е затрупала двамата сноубордисти в Пирин планина. За инцидента ИА Региона Ви информира преди два часа.
Загиналите са от София, по непотвърдена информация единият е на 23 г., а другият – на 30 г. , момче и момиче. Те се спускали в улеите под връх Тодорка заедно с още двама свои приятели, всичките любители на екстремното каране и на адреналина. „Четири души са били, не са се съобразили, че е много висока лавинната опасност, защото температурите се повишиха. Лавината е била 500-600 метра, имало е много дървета в района на инцидента, много обрасло е било мястото под снега. И двамата са били с аербеци, но това не им е помогнало, защото дърветата са ги разкъсали. Единият е бил с включено пипси /лавинен уред, който излъчва сигнал, ако те затрупа лавина/, а другият даже не си е бил включил пипсито”, сподели Румен Баряков, който е ръководител на Планинската спасителна служба в Банско. Той призова туристите да щадят и себе си, и планинските спасители. „И ние рискуваме нашия живот също. На помощ днес ни се притекоха и около 15 души доброволци, бяха снабдени със сонди и пипсита. Те също ни помогнаха страшно много и им благодарим. Защото за подобни спасителни акции си трябват хора”, уточни Баряков. сн.илюстративна

 

Материалът Страшна трагедия! Момче и момиче са загиналите от лавината под връх Тодорка… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Страшна трагедия! Две момчета са загиналите от лавината под връх Тодорка…

http://regiona.bg/%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d1%88%d0%bd%d0%b0-%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%b3%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d1%8f-%d0%b4%d0%b2%d0%b5-%d0%bc%d0%be%d0%bc%d1%87%d0%b5%d1%82%d0%b0-%d1%81%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d0%b3%d0%b8%d0%bd/

500-600-метрова лавина е затрупала двамата сноубордисти в Пирин планина. За инцидента ИА Региона Ви информира преди два часа.
Загиналите са от София, по непотвърдена информация единият е на 23 г., а другият – на 30 г.  Те се спускали в улеите под връх Тодорка заедно с още двама свои приятели, всичките любители на екстремното каране и на адреналина. „Четири души са били, не са се съобразили, че е много висока лавинната опасност, защото температурите се повишиха. Лавината е била 500-600 метра, имало е много дървета в района на инцидента, много обрасло е било мястото под снега. И двамата са били с аербеци, но това не им е помогнало, защото дърветата са ги разкъсали. Единият е бил с включено пипси /лавинен уред, който излъчва сигнал, ако те затрупа лавина/, а другият даже не си е бил включил пипсито”, сподели Румен Баряков, който е ръководител на Планинската спасителна служба в Банско. Той призова туристите да щадят и себе си, и планинските спасители. „И ние рискуваме нашия живот също. На помощ днес ни се притекоха и около 15 души доброволци, бяха снабдени със сонди и пипсита. Те също ни помогнаха страшно много и им благодарим. Защото за подобни спасителни акции си трябват хора”, уточни Баряков. сн.илюстративна

 

Материалът Страшна трагедия! Две момчета са загиналите от лавината под връх Тодорка… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Стефан Аврамов: Промените в Закона за биоразнообразието противоречат на духа на директивите за "Натура"

https://www.dnevnik.bg/zelen/2019/01/11/3373006_stefan_avramov_promenite_v_zakona_za_bioraznoobrazieto/?ref=rss


На 7 януари правителството публикува за обществено обсъждане проект за промени в Закона за биологичното разнообразие, изработен от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), със срок за становища до 8 февруари. Законът от 2007 г. насам транспонира задълженията на държавата по управление на природозащитната мрежа "Натура 2000", които са определени от две европейски директиви – за дивите птици и за видовете и местообитанията. За "Дневник" експертът на Българска фондация...

Двама души са осъдени след сблъсъците в ромския квартал в Мъглиж

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2019/01/11/3373601_dvama_dushi_sa_osudeni_sled_sblusucite_v_romskiia/?ref=rss


Двама души бяха осъдени за нападение над полицаи в ромския квартал в Мъглиж. Инцидентът стана в края на октомври миналата година, когато петима служители на реда пострадаха по време на сблъсъци, предизвикани от опита им да задържат организатори на незаконни надбягвания с коне, които са се провеждали по общинския път между селата Черганово и Овощник.<br /><br />Единият от осъдените е мъж на 34 години. Той е нанесъл лека телесна повреда на полицай и получи присъда от 11 месеца...

Тираж 3 на Българския спортен тотализатор

https://www.24chasa.bg/sport/article/7239371

Тираж 3 на Българския спортен тотализатор"6 от 49" (2, 7, 28, 36, 39, 48) I гр. (6) - няма II гр. (5) - 7 по 4953,10 лв. III гр. (4) - 428 по 81 лв. IV гр. (3) - 8864 по 5,50 лв. Джакпот - 6 870 181,01 лв. "6 от 42" (3, 10, 14, 21, 39, 42) I гр. (6) - няма II гр. (5) - 6 по 1820,90 лв. III гр. (4) - 348 по 31,40 лв. IV гр. (3) - 5045 по 3,10 лв. Джакпот - 716 676,58 лв.

Откриха 29 чувала тютюн в колата на 33-годишен във Варненско

https://www.24chasa.bg/novini/article/7239343

Откриха 29 чувала тютюн в колата на 33-годишен във Варненско450 кг. нарязан контрабанден тютюн, прибран в 29 чувала, откриха в автомобил служителите на варненската икономическа полиция. Срещу 33-годишния шофьор на колата е образувано предварително производство. Разследващите следили мъжа, който е родом от варненското село Тръстиково, известно време. Те имали информация, че продава контрабанден тютюн.

Филм поднови темата за Джако и сексуалното насилие над деца

http://clubz.bg/78154-film_podnovi_temata_za_djako_i_seksualnoto_nasilie_nad_deca

Майкъл Джексън          Снимка БГНЕС

Наследниците на Майкъл Джексън окачествиха като скандален и патетичен нов документален филм, който обвинява починалия певец в сексуално насилие над деца, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес, цитирани от БТА. В "Да напуснеш Невърленд", който е планирано да бъде представен на кинофестивала "Сънданс" в края на месеца, се говори за двама мъже на около 30-годишна възраст, които уверяват, че станали жертви на сексуални посегателства от страна на Краля на попмузиката, когато били на 7 и 10 години.

"Това е поредната екстравагантна творба, става въпрос за скандален опит да се извлече изгода от Майкъл Джексън и за повтаряне на стари необосновани обвинения", се казва в комюнике на наследниците на певеца.

Филмът, в чието заглавие е използвано названието на ранчото на Джако в Калифорния, е заснет от Дан Рийд. Той е автор на няколко документални филма, един от които е посветен на атентата срещу френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо" в Париж през 2015 г. Продуцентите на "Да напуснеш Невърленд" потвърдиха пред сп. "Ролинг стоун", че двамата мъже са хореографът Уейд Робсън, който през 2013 г. заведе дело срещу починалия певец, и Джеймс Сейфчук, който бе завел дело срещу наследниците на Майкъл Джексън. Двете дела бяха прекратени през 2017 г. Дан Рийд обаче увери, че взел насериозно обвиненията срещу певеца.

"На двамата мъже е била нужна голяма смелост, за да разкажат историите си - отбеляза той. - Не се съмнявам в достоверността им."

Да заклеймяваш цял етнос заради отделни членове е ниска култура или ниска почтеност

https://terminal3.bg/da-zaklejmjavash-cjal-etnos-zaradi-otdelni-chlenove-e-niska-kultura-ili-niska-pochtenost/

Да заклеймяваш цял етнос заради извършени престъпления от отделни негови членове е израз или на ниска култура, или на ниска почтеност.

Да използваш етническата тема за партийни и конюнктурни цели е изключително низко. Още по-гнусно е, когато си във властта и си отговорен за решаването на социалните – образователни, икономически, здравни и др. проблеми на дадена етническа група, които проблеми са в основата на генерираната от тази група престъпност. Или си в коалиция с тези, които са във властта от десетилетия и са експлоатирали проблемите на тези групи.

Съдия съм от 15 г., наказателен от 12 г. Виждал съм стотици престъпници. Едни от най-безскрупулните не бяха от малцинствата. Когато виждам, че “първите хора” в държавата сеят публично невежество и омраза и те се самоопределят като българи, тогава аз се срамувам, че съм българин.

Връщам се отново в детството си, когато исках да съм Маркъс Милър, гениален басист и Карл Люис, един от най-великите лекоатлети на нашето време (точно така, едновременно).

Опа, та те са чернокожи, а всички сме чували за престъпността в Харлем, например. Вероятно и за тях някой ментално затлъстял индивид ще каже, че са нагли. Аз обаче искам да съм като тях, а не като него.

И ще възпитам синовете си не да мразят етноси заради престъпленията на отделни техни членове, а да са непримирими към тези, които са отговорни за решаването на проблемите на тези етноси, така че същите да не живеят в изолация, бедност и безпросветност.

Ясно ли е?!

Автор: Методи Лалов
Текстът е препубликуван от фейсбук профила на автора. Заглавието е на редакцията на Терминал 3. 

Възрастна русенка даде близо 5000 лева на телефонни измамници

https://www.24chasa.bg/novini/article/7239348

Възрастна русенка даде близо 5000 лева на телефонни измамнициСедемдесет и пет годишна русенка е поредната жертва на телефонни измамници, на които дала 4800 лева. Това съобщиха от полицията в крайдунавския град. На домашния си телефон жената получила обаждане от мъж, който се представил за полицай. Той поискал от нея да съдейства на органите на реда при залавянето на банда измамници.

Силви Вартан: С огромна гордост научих, че Пловдив е Европейска столица на културата (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7239344

Силви Вартан: С огромна гордост научих, че Пловдив е Европейска столица на културата (Видео) С видеопослание до кмета на Пловдив Иван Тотев, френската певица с български корени Силви Вартан поздрави пловдивчани със започването на проекта "Пловдив - Европейска столица на културата 2019", съобщиха от фондация "Пловдив 2019". "С огромна гордост научих, че Пловдив е избран за Европейска столица на културата за 2019 година.

През март пускат новото кръгово на бул. "Цар Освободител" във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=389241

Новото кръгово кръстовище на бул. "Цар Освободител" трябва да е готово средата на март, съобщи изпълнителният директор на "Хидрострой" Николай Пашов за Moreto.net. "Очакваме кръговото на бул. "Цар Освободител" да бъде готово средата на март, но все пак е зимен период и ако времето не позволява ще бъдем принудени да спрем ремонта за няколко дни, за да не компрометираме това, което сме изпълнявали и да гарантираме качеството на съоръжението", заяви Пашов.

3 места, където трябва да пиете вино в София

https://www.vesti.bg/lyubopitno/3-mesta-kydeto-triabva-da-piete-vino-v-sofiia-6090838

В новото видео от канала Urban life във Vbox7 водещият Алекс Петренко ни показва своя топ 3 на най-добрите места за вино барове

Цацаров - феномен 9/42

https://frognews.bg/novini/tsatsarov-fenomen-942.html

Рейтингът на Цацаров в края на мандата му остава катастрофално нисък. Такъв беше и предишните години. Не се отлепи от заветните 10 %. Защо не го харесаха хората, въпреки напъните на подопечното му ведомство да доказва с показни акции, че е непримирим към злото.

Полицията разследва кражба от средства на Арета Франклин преди кончината й

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7239338

Полицията разследва кражба от средства на Арета Франклин преди кончината йПолицията в американския щат Мичиган води разследване за кражба на средства от авоарите на Арета Франклин преди кончината й на 16 август миналата година, съобщава сайтът TMZ. Според портала неизвестно лице незаконно е получило достъп до финансовите активи на певицата малко преди тя да се спомине. Парични средства са били теглени през месец юни без

Взрив на заболели от трихинелоза, яли диви прасета

https://www.vesti.bg/bulgaria/vzriv-na-zaboleli-ot-trihineloza-iali-divi-praseta-6090840

рихинелозата е тежко протичаща паразитна болест при хората. Причинителите на заболяването са малки кръгли червеи – трихинели

Пазарът на имоти в Кипър продължава да се възстановява и през 2018 г.

https://www.investor.bg/po-sveta/453/a/pazaryt-na-imoti-v-kipyr-prodyljava-da-se-vyzstanoviava-i-prez-2018-g-275131/

Стабилен растеж на пазара се вижда през цялата изминала година въпреки лекия спад на продажбите през декември

САМО В ПИК! Румен Гечев: Нинова не може да решава еднолично дали Станишев ще е в евролистата на БСП, тръгваме на избори

https://pik.bg/само-в-пик-румен-гечев-нинова-не-може-да-решава-еднолично-дали-станишев-ще-е-в-евролистата-news810885.html

САМО В ПИК! Румен Гечев: Нинова не може да решава еднолично дали Станишев ще е в евролистата на БСП, тръгваме на избори

Разкрития за горещите политически екшъни на старта на новия сезон направи пред ПИК депутатът от парламентарната група на БСП Рутен Гечев. Той разкри и подробности във връзка с предстоящия пленум на левицата утре, на който се очаква да се дебатира каква да бъде програмата на конгреса на 26-и януари.

Проф. Гечев обясни каква е процедурата за номиниране на кандидати за евродепутати от БСП и защо лидерката Корнелия Нинова няма да има последната дума как да бъде наредена листата на левицата. По думите му не е нейно и решението за за кандидатирането на лидера на ПЕС Сергей Станишев, въпреки конфликта й с него и намеците, че няма място сред кандидатите на червените. 

Гечев, който бе икономическото гуру на кабинета „Жан Виденов“, коментира още дали е възможно програмно правителство по модела „Доган“, както и защо се налага актуализация на бюджета.   

- Проф. Гечев, предстои ви пленум, на който трябва да се дебатира по програмните документи за евроизборите, какво да очакваме от този ваш форум?

- Не знам. Дневният ред още не е изпратен. Ясно е само, че ще говори за европейските избори, но нямам материалите и не знам какво точно е заложено в документа.

- Това означава ли, че се очаква да бъде подреждана, формулирана листата?

- Не, листата няма да се подрежда утре със сигурност. Ще се приема документът, който ще бъде обсъждан на конгреса – визията на България за Европа. Няма как да се обсъждат конкретни имена за евролистата, защото за това със сигурност по устав трябва да има предложения на партийните организации.

Там такова обсъждане се очаква да има, така е планирано, чак след конгреса. След като конгресът изработи критериите, след това ще има обсъждания в партийните организации. Едва след това те ще направят предложенията. Затова нямаме листа, която да обсъждаме утре. Не е възможно.

- Стои ли действително на дневен ред кандидатурата на председателя на ПЕС Сергей Станишев за влизане в евролистата, за това дали той да бъде водач, или по темата се спекулира?

- Не мога да ви кажа, аз не съм в ръководството на БСП, нямам представа утре те какво ще предложат, но едва ли. Този въпрос ще се реши или на конгреса, или след него - от Националния съвет.

Ако бъде предложен, може и да се решава, но аз нямам такива материали за обсъждане.

- Ако партийните организации трябва да номинират и Сергей Станишев за включване в листата, има ли санкция върху тях от Корнелия Нинова, нейна ли е последната дума?

- Последната дума съгласно устава е на Националния съвет. Никой друг, освен него, не утвърждава листите. Всеки може да предлага. Партийните организации при всички случаи ще предложат много хора.

Няма как да не предложат и президента на ПЕС, така че – както неговото предложение, така и другите, ще бъдат обсъждани в Националния съвет. Там ще има гласуване. А какво ще е гласуването – дали тайно, дали явно, това не мога да ви кажа. Това е въпрос на решение на съвета.

Но със сигурност по устав Националният съвет утвърждава листата, никой друг не може да я утвърждава.

- Ако правилно ви разбирам, последната дума няма да е на Корнелия Нинова?

- Няма такава партия, където по устав последната дума да е на лидера. Нашата – най-малко. Председателят винаги е предлагал, а Националният съвет утвърждава. Дали ще утвърди, или няма да утвърди, това си е право на Националния съвет. Ние спазваме устава, така е по него.

- Възможно ли е през парламента да се случи прокламираният в предколедната реч на почетния председател на ДПС Ахмед Доган модел за програмно правителство, какъв беше смисълът от казаното от Корнелия Нинова от пленарната трибуна днес?

- Бях в залата, слушах много внимателно какво говори Корнелия Нинова. Тя въобще не говори за програмно правителство. Категорично против е програмно правителство. Ако някой твърди обратното, не е разбрал, станала е техническа грешка или дезинформира.

Аргументите на Нинова точно срещу подобно програмно правителство са, че то би запазило статуквото и тя изразява искането на БСП за предсрочни избори. Казано беше съвсем ясно, нямаше никакво двусмислие.

- Какъв е експертният ви коментар по искането за актуализиране на бюджета?

- Актуализацията на бюджета е нещо, което е разрешено от Конституцията. Освен това, добре е актуализацията на бюджета да минава през парламента, а не както управляващите разпределят милиарди в нарушение именно на Закона за бюджета против Конституцията. Те се събират, пият си хората по едно питие и си разпределят милиарди. Къде го има това по света? За такова нещо се носи тежка съдебна отговорност. И за в бъдеще това най-вероятно няма да мине току-така.

На колегите трябва да им е ясно, че тези решения ще бъдат разглеждани отново, когато загубят властта. Тук става дума за решение на съдебната система – дали тези решения са съгласно закона, или не са. Според нас не са. Няма как милиарди да се разпределят преди Нова година на коляно и да се раздават на техни кметове заради изборите. Няма как да стане това. Щом могат да разпределят милиарди извън закона, ние настояваме съгласно закона да се обсъди и да се актуализира бюджетът. Нищо сензационно.

- Това ли стои в основата на ултиматума на БСП, че ще напусне Сдружението на общините?

- То беше казано от председателката Нинова съвсем ясно. След като разпределят парите на техните си кметове, нарушавайки закона и правилата. Преди Нова година по традиция те всяка година отчитат едни фалшиви излишъци. Тези излишъци са фалшиви, защото вече няколко години лъжат българския народ, че ще купуват изтребители.

Залагат милиард и половина, не ги харчат, отчитат ги като излишък, същевременно армията вече се е стопила до един батальон, който да минава на 6 май за Гергьовден на парад. Нямаме самолети, отчитат се фалшиво излишъци, които се разпределят сред кметовете на ГЕРБ.

Тогава ние какво правим в този Съвет на общините, след като те нарушават законите и правилата и през нелегитимни обществени поръчки си усвояват парите през близки на тях фирми? Много правилно решение.          

Лавина уби двама сноубордисти в Пирин

https://dnes.dir.bg/intsidenti/lavina-ubi-dvama-skiori-v-pirin

Трагичният инцидент е станал преди обед, жертвите са млади мъже

Впечатляващи карикатури представи Йовчо Савов на Алековите дни в Свищов

https://www.24chasa.bg/region/article/7239326

Впечатляващи карикатури представи Йовчо Савов на Алековите дни в СвищовНа 10 януари в Художествената галерия „Николай Павлович“ в Свищов бе открита изложба на карикатуриста Йовчо Савов. Изложбата е част от програмата по повод честването на 156-годишнината от рождението на Алеко Константинов и бе първото от поредицата събития, организирани от община Свищов, предават от местната администрация.

От пътната агенция обмислят санкция за фирмата, направила сайта за винетките

http://econ.bg/Новини/От-пътната-агенция-обмислят-санкция-за-фирмата-направила-сайта-за-винетките_l.a_i.768277_at.1.html

Доклад на екип, ръководен от експерта в Агенция "Пътна инфраструктура" проф. Олег Асенов, предлага на ръководството на АПИ да наложи санкция на...

Откраднаха пари от благоевградска болница!

http://www.struma.com/krimi/otkradnaha-pari-ot-blagoevgradska-bolnica_144250/

Полицейски служители на 01 РУ-Благоевград работят по получен сигнал за извършена, около 14:00 часа на 10.01.2019г., кражба на сумата от около 300 лв. от портмоне, оставено в кабинет на болница „Пулс“ в гр.Благоевград. По случая е образуван заявителски материал.

В 01 РУ-Благоевград е получен сигнал за извършена, около 12:45 часа на 10.01.2019г., кражба на мобилен телефон от класна стая на училище в гр.Благоевград. Стойността на нанесената щета е около 100 лева. По случая е...

Продължава

Спас Русев и Кирил Домусчиев в конкуренция за Нова тв

http://clubz.bg/78153-spas_rusev_i_kiril_domuschiev_v_konkurenciq_za_nova_tv

Шведската компания MTG преговаря за продажбата на най-голямата българска медийна група - "Нова броудкастинг груп", с двама местни играчи - Спас Русев и Кирил Домусчиев.

Това съобщава "Капитал", позовавайки се на няколко независими източника. Русев е потвърдил за интереса си, Домусчиев не е открит за коментар.

В процедурата за продажба двамата са конкуренти. "Да, заявил съм интерес пред MTG за "Нова" в консорциум с голяма чуждестранна компания", е потвърдил Спас Русев, без да уточни с кого си партнира.

Появата на български играчи за "Нова телевизия" беше напълно очаквана развръзка след провала на сделката между MTG и чеха Петр Келнер, който миналата година купи българския бизнес на "Теленор". Неговият инвестиционен фонд PPF Group се беше договорил през февруари 2018 да плати 185 млн. евро за "Нова броудкастинг груп", която включва седем телевизионни канала и 19 онлайн компании с общи приходи за 2017 г. от 100 млн. евро.

Този понеделник обаче стана ясно, че "Нова Броудкастинг груп" няма да бъде продадена на компанията на чешкия мириардер. Договорът за продажба на акциите на MTG на PPF Group е прекратен, съобщиха официално от Нова тв.

До това развитие на ситуацията се стига, след като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обяви сделката за невъзможна през лятото на миналата година. Решението на КЗК бе определено като странно, защото бе мотивирано с това, че и придобиваното дружество, и придобиващата страна имат богат опит и финансов ресурс. В момента тече обжалване на решението на КЗК в съда, но първото заседание по него е насрочено чак за май тази година, но сделка с Келнер е явно, че не може да има.

"MTG започна дискусии с други потенциални инвеститори относно продажбата на акциите си в най-голямата търговска медийна група в България. Прекратяването на договора с PPF Group е след решението на Българската комисия за защита на конкуренцията да не разреши сделката, както и след изтичането на удължения краен срок по договора между двете страни за приключване на продажбата", категорични са от Нова.

"По-важното обаче е друго - с решението на КЗК беше даден ясен сигнал, че купувачът на "Нова" трябва да има одобрението на властта. А това означава местен играч или в най-лошия случай - местен партньор, който да има контрол върху съдържанието", посочва "Капитал".

Борисов помолил Таяни въпросът с превозвачите да се реши след евроизборите

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2019/01/11/3373587_borisov_pomolil_taiani_vuprosut_s_prevozvachite_da_se/?ref=rss


Министър-председателят Бойко Борисов предложил на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни въпросът с условията на работа на международните превозвачи, известен като пакета "Мобилност 1" и Плана "Макрон", да се обсъди след предстоящите през май избори за европейски парламент. Това съобщава правителствената пресслужба след разговор по телефона между двамата.<br /><br />Борисов се аргументирал с това, че при последното гласуване в Комисията по транспорт...

Депутатите откриха сезона с традиционните политически речи

http://www.cross.bg/traditzionnite-otkriha-depytatite-1593615.html

/КРОСС/ Депутатите откриха сезона с традиционните политически речи от трибуната. Те се върнаха на работа след зимната ваканция, която по правилник продължава до 10 януари. Народните представители откриха сесията със заявки за старт на предизборната кампания и традиционните атаки към опонента. Обединение за национални каузи, прагматизъм, а не креслив тон, поискаха ГЕРБ. А БСП отново обвини управляващите в корупция и некадърност. И поиска предсрочен вот. Патриотите поставиха акцент изцяло върху изборната година. И предупредиха, че трябва да се фокусираме върху националните, а не либералните ценности. ДПС даде поредна заявка да участва активно в промяната на статуквото в управлението. На финала партия „Воля" атакува традиционните си опоненти - патриотите. Първият работен ден продължи без дебат и с парламентарен контрол.  

Докараха убитата от мъжа си Юлияна в Драчево, погребва я леля й в Средец

https://www.24chasa.bg/novini/article/7239285

Докараха убитата от мъжа си Юлияна в Драчево, погребва я леля й в СредецТялото на 25-годишната Юлияна, намушкана с нож в сърцето от 40 г. по-възрастния си съпруг Митко Симеонов, бе докарано днес по обед в средецкото село Драчево, установи репортерска проверка. Там живее лелята на момичето Милена, която е поела организацията по погребението. Това се наложи след като майката на убитата Юлияна - Ирина Йорданова

МВнР на Китай поздрави „Тесла" за старта на строежа на фабриката в Шанхай

https://www.24chasa.bg/novini/article/7239032

МВнР на Китай поздрави „Тесла" за старта на строежа на фабриката в ШанхайНа 10 януари говорителят на Министерството на външните работи Лу Кан поздрави „Тесла" за официалния старт на строежа на фабриката на автомобилната компания в Шанхай, която ще бъде и първата й в чужбина. Той изтъкна, че Китай категорично отстоява откритата стратегия за взаимна изгода и съвместна печалба и приветства все повече чуждестранни компании

Лавина отне живота на турист в района на Банско

http://www.varna24.bg/news/841304.html

Един турист загина от лавина в района на Банско, още един човек се издирва от спасителите, ...

Кошмар в Банско! Лавина уби турист

http://www.struma.com/obshtestvo/koshmar-v-bansko-lavina-ubi-turist_144249/

Един турист загина, след лавина в района на Банско. Още един човек се издирва от планинските спасители, съобщават от Планинската спасителна служба. Спасителите предупреждават, че в момента лавинната опасност е значителна.

Това означава, че предизвикване на лавина е възможно, дори при малко допълнително натоварване, особено по определени стръмни склонове, предаде Блиц. В някои случаи са възможни средни и по-рядко – големи спонтанни лавини.

Възрастно семейство стана жертва на ало измамници в Исперих

https://www.24chasa.bg/novini/article/7239318

Възрастно семейство стана жертва на ало измамници в ИсперихВъзрастни хора от Исперих са поредните жертви на телефонни измамници, съобщават от Областната дирекция на МВР. Те са били подведени по познатата схема за даване на пари, за да се помогне на полицията за залавяне на измамници. Жена на 72 години и 70-годишният й съпруг получили обаждане от мним "полицай Тотев" за провеждаща се акция.

Прокуратурата погна ЧСИ за либийския кораб

https://frognews.bg/novini/prokuraturata-pogna-chsi-libiiskiia-korab.html

Прокуратурата в Бургас е образувала досъдебно производство срещу ЧСИ Тотко Колев. По негово осмотрение на 21 декември 2018 г., в Бургас, беше сменен флага и екипажа на либийския танкер ”БАДР”, който след това отплава. Досъдебното производство е образувано след постъпил в Прокуратурата сигнал от страна на адвокати, които представляват интересите на търговското дружество, собственост на Либийската държава.

ООН: Преговорите за денуклеаризация на КНДР трябва да включват и въпроса за човешките права

https://www.24chasa.bg/novini/article/7239329

ООН: Преговорите за денуклеаризация на КНДР трябва да включват и въпроса за човешките праваПреговорите за денуклеаризацията на Северна Корея трябва да засегнат и кошмарната ситуация с човешките права в страната, заяви специалният докладчик на ООН по въпроса за човешките права в Корейската народнодемократична република (КНДР) Томас Охея Кинтана, цитиран от Асошиейтед прес. Кинтана каза пред медии в Сеул,

Полицията в Лас Вегас поиска ДНК проба от Роналдо

http://clubz.bg/78152-policiqta_v_las_vegas_poiska_dnk_proba_ot_ronaldo

Полицията в Лас Вегас се е сдобила със съдебна заповед за ДНК проба от обвинения в изнасилване Кристиано Роналдо, пише "Уолстрийт джърнъл". Документът вече е изпратен по съответния ред в Италия, тъй като голмайсторът живее и играе там (в "Ювентус").

През миналата година властите във Вегас подновиха разследване срещу Кристиано, след като учителката и бивш модел Катрин Майорга заяви, че през юни 2009 г. е била насилена от звездата в луксозния му хотелски апартамент след запознанство в нощен бар. Майорга се е оплакала още тогава в полицията, но впоследствие е оттеглила думите си след подписано споразумение за мълчание и преведени 375 000 долара от Роналдо.

Един от адвокатите на №7 - Петер Кристиансен, заявява, че изисканата ДНК е напълно "стандартна процедура". Той отново подчертава, че станалото в нощта на 12 юни е било изцяло по "взаимно съгласие".

Според "Уолстрийт джърнъл" доказването на наличието на ДНК от Роналдо по дрехите на Катрин Майорга е от ключово значение за разследването. Следи от такава са открити по роклята на жената, остана да се установи дали е на португалеца.

Футболистът няколко пъти отрече да е виновен с официални изявления, а веднъж го направи и на пресконференция. Той заяви, че е спокоен и че "скоро истината ще излезе наяве".

Интернет платформата "Футболлийкс" разпространи в текст целия разпит на Роналдо от юни 2009 г. Там той признава, че Майорга първоначално не е искала да прави секс с него и той е "подходил грубо", но това не значело, че я изнасилил. После се извинил.

След като стана ясно, че разследването е подновено адвокат на американката заяви, че тя неохотно е взела парите в месеците след случката. Изнасилването преобърнало живота ѝ, единственото ѝ желание било истината да възтържествува.

Неотдавна полицията в Лас Вегас официално съобщи, че разследва казуса като всеки друг и спазва процесуалните стъпки и не се влияе от това, че единият от замесените е известен спортист, нито пък че случаят веднъж вече е бил приключен.

Юнкер: Румънското председателство на Съвета на ЕС е в трудно време за Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/7239327

Юнкер: Румънското председателство на Съвета на ЕС е в трудно време за Европа Румънското председателство на Съвета на ЕС се осъществява в трудно време за Европа, заяви днес в Букурещ председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, предаде Аджерпрес. Юнкер каза това на среща на членовете на Европейската комисия с румънския президент Клаус Йоханис в президентския дворец в Букурещ, предава БТА.

Предлагат санкции за фирмата, разработила сайта за е-винетките

//dariknews.bg/novini/bylgariia/predlagat-sankcii-za-firmata-razrabotila-sajta-za-e-vinetkite-2141711

IT отделът на Националното тол управление предлага санкции за фирмата, разработила сайта www.bgtoll.bg, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.

СГС ще разпитва лекарката, взела алкохолна проба на шефа на БНТ

https://petel.bg/SGS-shhe-razpitva-lekarkata--vzela-alkoholna-proba-na-shefa-na-BNT__298588

Снимка: Булфото Софийският градски съд ще разпитва лекарката, взела алкохолна проба на Константин Каменаров. Генералният директор ...

Обявиха извънредно положение в Сърбия!

https://petel.bg/Obyaviha-izvanredno-polozhenie-v-Sarbiya--__298587

Снегът, който непрекъснато вали вече почти 24 часа, затруднява в много части на Сърбия, а в някои общини е обявено извънредно положение. Тов...

Гори училище в Кърджали! Спешно евакуират децата (Снимки, Видео)

https://petel.bg/Gori-uchilishhe-v-Kardzhali--Speshno-evakuirat-detsata--Snimki--Video-__298585

  Гори училище в Кърджали, пожарни коли, линейки и полицейски автомобили са в района, съобщава 24rodopi.com. Има обгазени хора.   Служители на ...

Ученици от Кнежа ще тренират фермерство в пилотен проект

https://www.actualno.com/pleven/uchenici-ot-kneja-shte-trenirat-fermerstvo-v-piloten-proekt-news_715671.html

Професионалната гимназия по земеделие „Стефан Цанов“ в Кнежа е включена в пилотния проект „Тренировъчна ферма“ на Агенция СТРАТЕГМА ООД. През втория учебен срок нейни ученици ще имат и ще управляват своя виртуална ферма. Чрез нея те ще влязат в ролята на истински фермери – ще пишат бизнес планове, ще кандидатстват за финансиране по мерките на Държавен фонд „Земеделие“, ще имат сметки във виртуална банка и ще правят дизайн на е

Бойко Борисов обсъди пакета „Мобилност 1“ с председателя на ЕП

http://www.moreto.net/novini.php?n=389239

Министър-председателят Бойко Борисов обсъди развитието на ситуацията около пакета „Мобилност 1“ с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, съобщават от пресслужбата на МС. Двамата проведоха телефонен разговор днес. Предвид последното гласуване на текстовете по пакета в Комисията по транспорт и туризъм в Европейския парламент, на което два от трите доклада по пакета бяха отхвърлени, българският премиер настоя пред председателя Таяни да бъде обмислена възможността темата да бъде оставена за разглеждане от следващия парламент след евроизборите.

ЕКШЪН: Фрашкан с незаконна дървесина бус блъсна патрулка

https://pik.bg/екшън-фрашкан-с-незаконна-дървесина-бус-блъсна-патрулка-news810837.html

ЕКШЪН: Фрашкан с незаконна дървесина бус блъсна патрулка

На 10 януари година около 17:00 часа в град Угърчин полицаи извършват проверка на товарен автомобил "Пежо Боксер", с водач 48-годишен от същия град.

Органите на реда установяват, че мъжът превозва около 1 куб. метър дървесина за огрев без контролна горска марка и без придружаващ ги превозен билет. Извикан е екип на ДГС село Лесидрен за съставяне на акт и товарният автомобил е иззет. При транспортиране на автомобила до град Луковит, водачът обаче направил опит да избяга и тръгнал към Плевен.

Беглецът незабавно е последван от двамата служители с лек автомобил "Опел Астра", с включен светлинен и звуков сигнал. В преследването товарният автомобил направил ляв завой и влязъл в село Горни Дъбник. При опит да бъде спрян, блъснал едната патрулка. Резултатът - минимални материални щети по двата автомобила. След това бусът се удрил във висок бордюр и спрял.

Местопроизшествието е посетено от служители на РУ Долни Дъбник при ОДМВР – Плевен. На нарушителя е съставен акт по ЗДВП и протокол за ПТП. На водачите са направени алкотестове и пробите са отрицателни.

Уведомен е разследващ полицай и дежурен прокурор при РП – Плевен. Образувано е досъдебно производство. Продължава работа разследващ полицай.

8 години затвор, вместо условна присъда, за 23-годишен, опитал да убие свой приятел

https://www.24chasa.bg/novini/article/7239313

8 години затвор, вместо условна присъда, за 23-годишен, опитал да убие свой приятелВарненският апелативен съд отмени условна присъда на Окръжния съд в Силистра и вместо нея наложи ефективно наказание - 8 години затвор, при първоначален строг режим, на 23-годишен мъж, направил опит умишлено да убие свой приятел от с. Айдемир, предаде БТА. Подсъдимият трябва да плати на пострадалия и 45 хиляди лева за причинените му имуществени и

Борисов говорил с Таяни пакет "Мобилност" да не бъде гледан от сегашния ЕП

https://www.actualno.com/business/borisov-govoril-s-tajani-paket-mobilnost-da-ne-byde-gledan-ot-segashnija-ep-news_715679.html

Българският премиер Бойко Борисов поиска в телефонен разговор от председателя на Европейския парламент Антонио Таяни да бъде обмислено темата за пакет "Мобилност" да остане за обсъждане и решаване от следващия Европейски парламент, съобщава правителствената пресслужба. Припомняме, че предстоят европейски избори в края на май тази година. Предвид последното гласуване на текстовете по пакета в Комисията по транспорт и туризъм в Европейския парламент, на което два от трите доклада по п

МВР показа супер патрулки, каквито досега в България нямаше! От тях всеки автоджамбазин ще трепери!

http://www.struma.com/obshtestvo/mvr-pokaza-super-patrulki-kakvito-dosega-v-bulgariya-nyamashe-ot_144248/

„Полицейски коли, оборудвани със специална техника, ще спомагат противодействието на крадени превозни средства“, това е надсловът над снимката на супер патрулките.

„Полицейски коли, оборудвани със специална техника за идентифициране и за проверка в реално време, ще засилят възможностите на българската полиция да противодейства на трафика на крадени превозни средства. Това стана ясно от заключително събитие по съфинансиран проект от швейцарското правителство за...

Продължава

Виктор Орбан раздели Европейския съюз на две цивилизации

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7239289

Виктор Орбан раздели Европейския съюз 
на две цивилизацииУнгарският премиер Виктор Орбан даде в четвъртък първата си пресконференция за новата година. Той припомни, че през май предстоят избори за Европейски парламент и открои миграцията като основен проблем, свързан с този вот. Наложи се впрочем г-н Орбан да реагира и на събитията вътре в страната - от средата на декември в Унгария не стихват протести

Гръцият президент подсети Меркел за репарациите от Втората световна война

https://www.24chasa.bg/novini/article/7239296

Гръцият президент подсети Меркел за репарациите от Втората световна война След днешната си среща с германския канцлер Ангела Меркел в Атина, президентът на Гърция Прокопис Павлопулос отново повтори, че гръцките претенции към Германия за окупационния заем и за репарации за престъпленията на нацисткия режим са "юридически активни", и заяви, че "трябва да решим съответния въпрос в компетентния съдебен форум и на базата на

Жената на Томислав Дончев на война срещу циганската държава и псевдолибералните грантаджии

https://offnews.bg//obshtestvo/zhenata-na-tomislav-donchev-na-vojna-sreshtu-tciganskata-darzhava-i-ps-695328.html

Съпругата на вицепремиера Томислав Дончев отново сподели антиромски фейсбук статус, който определено се пързаля по ръба на границата на възприятията за расизъм и, още повече - на добрия вкус.

Поводът за изявата ѝ в социалната мрежа е нашумелият побой над командоса Валентин Димов в пловдивското село Войводиново от двама млади роми.

В позицията ѝ силно впечатление прави и фактът, че дамата използва реторика от жълто-кафявите медии, критикувайки "псевдолибералните грантаджии".

Ето и целия статус на Дончева:

"Пореден епизод от сериала "Интеграцията невъзможна". На тези хора все някой им е виновен - българите, държавата, политиците. Те винаги са невинни, жертви на обстоятелствата. "Твърда ръка" за всеки, без значение циганин или българин, който бие, убива, краде, не се грижи адекватно за децата си, превръща ги в просяци, прави деца на други деца. Твърди, смели и категорични мерки, иначе съвсем скоро ще се превърнем в циганска държава. И стига сме се страхували от псевдолибералните грантаджии, които започват да пищят всеки път, когато някой се опита да назове нещата с истинските им имена. Лицемерието и овчедушието ни докараха дотам, престъпникът да има повече права от жертвата."

Съпругата на вицепремиера доби медийна популярност през последните месеци най-вече със статусите си по ромските въпроси. Преди време тя скандализира мнозина с думите си:

"Морковите за циганите са на свършване, време е за тоягата!"

След като от Българския хелзинкски комитет поискаха от Томислав Дончев да се разграничи от това изказване, съпругата му блесна с друг статус, в който коментира сблъсък между роми и полицаи в Ботевград и същевременно използва повода за атака срещу правозащитната организация. Ето го:

"Предлагам Българският хелзингски комитет да излезе с "остра" декларация в защита на правата на полицаите от Ботевград и да осъди посегателствата върху тях като представители на българския етнос. Равенство в правата и задълженията без значение на етноса, нали? Също така предлагам, всяка циганка от въпросния блок да се отрече от мъжа си, ако е хвърлял камъни и дърве по униформените лица."

Откъс от "От бездънната бездна. Спомени от затвора и Белене" на Иван Тутев

https://www.dnevnik.bg/kultura/2019/01/11/3371409_otkus_ot_ot_bezdunnata_bezdna_spomeni_ot_zatvora_i/?ref=rss


В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "От бездънната бездна. Спомени от затвора и Белене", с автор Иван Тутев, предоставен от Издателство "Рива"<br /><br />Иван Тутев, въпреки тежкия си инфаркт, все пак успява да дочака освобождението си през 1956 г.: след седем дълги и мъчително трудни години по затвори и лагери.<br /><br />И да ни остави този свой дневник – свидетелството от първо лице пред съда на историята, идващо...

Трихинелоза прати 9 души в болница

http://www.cross.bg/divo-prase-meso-1593614.html

/КРОСС/ За нови случаи на заболели от трихинелоза след консумация на месо от диво прасе съобщи Министерството на здравеопазването. Става дума за общо 11 болни, които 9 са настанени в болница. 8 от заболелите са от Бургас. Те са консумирали луканки от диво прасе. Шестима са хоспитализирани. 3-членно семейство е хоспитализирано в УМБАЛ „Свети Георги" в Пловдив след консумация на месо от друго диво прасе. От Крумовград е дошла информация за още лица, които също са с оплаквания, като случаят е свързан с този на семейството.  

Мъж изпотрошен след вчерашната тежка катастрофа на пътя Кюстендил-Дупница

http://www.struma.com/obshtestvo/muj-izpotroshen-sled-vcherashnata-tejka-katastrofa-na-putya-kyustendil-dupnica_144247/

Както съобщихме вчера два опела се сблъскаха на пътя Кюстендил-Дупница.

След тежката катастрофа, пострадал е 63-годишен водач на единия от автомобилите. Пострадалият водач е настанен в кюстендилската болница с фрактура на череп и ребра.

С. Стоянов

Германия поема отговорността за престъпленията на нацистите в Гърция, обяви Меркел

https://offnews.bg//sviat/germania-poema-otgovornostta-za-prestapleniata-na-natcistite-v-gartcia-695320.html

Германия "поема изцяло отговорността за престъпленията", извършени от нацистите в Гърция.

Това заяви днес германският канцлер Ангела Меркел по време на официално посещение в Атина.

Меркел се срещна с гръцкия президент Прокопис Павлопулос. Пред него тя посочи, че Германия съзнава "историческата отговорност за страданието", причинено от нацистите в Гърция, но избегна коментар за евентуални репарации. 

Претенциите за финансови репарации, искани от Германия като компенсация за престъпленията, извършени по време на окупацията на страната от нацистите (1941 - 1944), са тема на стар дебат в Гърция, съживен от дълговата криза през последните години. В края на миналата година Атина поиска 288 млрд. евро репарации от Германия за нацистката окупация.

Меркел приветства постигнатото споразумение за новото име на Македония, като посочи, че то ще ѝ позволи да стане член на НАТО и ЕС.

Пристигането на Ангела Меркел в Гърция беше съпроводено от протести и сблъсъци на демонстранти с полицията.

Това е първото официално посещение на Меркел в страната от 2014 г. насам.

Вярваме в доброто! Сумата за протезата на Крум от Петрич е събрана!

http://regiona.bg/%d0%b2%d1%8f%d1%80%d0%b2%d0%b0%d0%bc%d0%b5-%d0%b2-%d0%b4%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%be%d1%82%d0%be-%d1%81%d1%83%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%82%d0%b5%d0%b7%d0%b0%d1%82%d0%b0/

В социалните мрежи излезе информация от Сдружение ,,Заедно можем повече‘‘ , че сумата за протезата на Крум,която беше непосилна за семейството му е събрана.Участници в сдружението помагаха на Крум и близките му като поставяха кутии, за да може да се набeрат по-бързо средствата.

Припомняме ви,че Крум от Първомай претърпя инцидент в следствие на който остана без крак.Георги Попстоянов управлявайки колата си с несъобразена скорост по хлъзгав път,губи контрол над автомобила и се забива в Крум и приятелите му,които стоят на отсрещната спирка.

Ето какво написаха от сдружението:

‘‘МИЛИ ХОРА, радваме се да Ви съобщим, че след събирането на кутиите и преброяването на средствата, сумата необходима за протеза на Крум Николов Е СЪБРАНА!

Нещо повече! Благодарение на общите усилия на всички нас – граждани, институции, НПО, сдружения, фирми, училища, клубове – сумата даже надхвърля необходимите 62000 евро!!!

В най-скоро време ще ви съобщим как ще бъдат разпределени и останалите средства – отново за благородни каузи в помощ на спешно-нуждаещи се!

Надяваме се да донесем радост и успех на всички! Защото ръка, която дава, не обеднява!

И защото Заедно Можем Повече!!!‘‘

Припомняме на читателите на ИА Региона, че група младежи от Благоевград първи сложиха кутия в помощ на Крум. Много наши читатели от цялата страна се свързаха с нас, за да помогнат на Крум. Ние направихме връзка със сестрата на момчето Елена Николова.

Заедно можем повече! Радваме се от сърце, че с помощта на всички ни събраха непосилната за семейството сума. Крум заслужава един по-добър живот!

Благодарим Ви мили хора!

Материалът Вярваме в доброто! Сумата за протезата на Крум от Петрич е събрана! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Какви ще са партийните приоритети за новия политически сезон?

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/kakvi-shte-sa-partiinite-prioriteti-za-noviia-politicheski-sezon-275132/

ГЕРБ ще се бори за шест места за евродепутати, ДПС ще търси консенсус за догонващо развитие на страната, а БСП настоява за актуализация на бюджета

Задържат под стража един от заподозрените за убийството на руския посланик Карлов през 2016 г

https://www.24chasa.bg/novini/article/7239275

Задържат под стража един от заподозрените за убийството на руския посланик Карлов през 2016 гСъд в Анкара нареди задържане под стража на един от заподозрените за убийството на руския посланик в Турция Андрей Карлов през 2016 г., съобщава турският телевизионен канал НТВ. Тази мярка е била определена за заподозрения Абдулсамет Кекеч на вчерашното съдебно заседание по делото. Заподозреният не е присъствал в съдебната зала и е издадена

Борисов поиска от Таяни пакета ”Мобилност” да се гледа след евроизборите

https://frognews.bg/novini/borisov-poiska-taiani-paketa-mobilnost-gleda-sled-evroizborite.html

Бойко Борисов е разговарял с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни. Премиерът е настоял пакет ”Мобилност” да се разгледа след евроизборите.

Президентът на Японския олимпийски комитет е обвинен в корупция във Франция

https://www.dnevnik.bg/sport/2019/01/11/3373585_prezidentut_na_iaponskiia_olimpiiski_komitet_e_obvinen/?ref=rss


Президентът на Японския олимпийски комитет Цунекацу Такеда е обвинен в корупция във Франция, съобщава "Ройтерс". Обвинението е дошло през декември от националната финансова прокуратура.<br /><br />Такеда, който е бивш състезател по конен спорт, не е бил открит за коментар. За момента липсва коментар и от Японския олимпийски комитет, както и от организационния комитет на Токио 2020.<br /><br />През 2016 г. френската прокуратура обяви, че разследва случай с...

Лавина уби турист над Банско

http://www.cross.bg/bansko-lavina-tyrist-1593616.html

/КРОСС/ Един турист загина, след лавина в района на Банско, съобщава кореспондентът на bTV в региона. Още един човек се издирва от планинските спасители. По информация на Планинската спасителна служба в момента лавинната опасност е значителна. Това означава, че предизвикване на лавина е възможно, дори при малко допълнително натоварване, особено по определени стръмни склонове. В някои случаи са възможни средни и по-рядко - големи спонтанни лавини.  

Близо 3 часа издирваха изчезнал сноубордист в Банско

https://www.24chasa.bg/novini/article/7239251

Близо 3 часа издирваха изчезнал сноубордист в БанскоБлизо 3 часа планинските спасители издирваха сноубордист в Банско, отклонил се от пистата. Мъжът е спасен, в добро състояние, без опасност за живота и е транспортиран в базата в града, информира "България он ер". Тежката спасителна операция се проведе в Банско в района на Дамянишката долина. Спасителите предупреждават,

450 кг нарязан тютюн без акциз задържаха край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=389242

Около 450 кг нарязан тютюн без акцизен бандерол задържаха служители на сектор „Икономическа полиция“, съобщават за Moreto.net. На 10 януари по време на специализирана полицейска операция по линия на престъпления, свързани с търговия с акцизни стоки без бандерол, около 10:25 часа, в с.

Лавина уби двама в Пирин (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7239280

Лавина уби двама в Пирин (Обновена)Лавина падна и уби скиор в Пирин. Трагичният инцидент е станал този предиобед. Туристът излязъл извън маркираните писти и трасета и навлязъл в улеите, които се спускат към долината на Бъндерица, наричани Тодорини улуци. Там е любимото място за спускане на екстремни скиори и инцидентите са чести. Преди минути планинските служители са открили и

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване