01/11/19 09:38
(transmedia.bg)

Бивш депутат от ГЕРБ към бизнесмен: Ако не ми доставиш суджука, ще те съсипя

 

„Ако не ми доставиш суджука, ще те съсипя. Ще имаш големи проблеми, защото съм те вкарал в списъка на фирми, които трябва да дават. И ако не се случи това нещо, ще ти изпратя данъчните да ти разбият бизнеса. Когато реша, ще те вкарам в ареста.“

„Нали си знаеш урока. Иначе мачът е свирен за тебе. Гледай да не стане грешка със суджука, защото ако не му хареса, си свършил.“

Това са само една част от заканите, които бившият депутат от ГЕРБ Живко Мартинов е отправял към бизнесмен от Добрич преди седем години. За тях съобщи Специализираната прокуратура, която е прецизирала обвинението за изнудване срещу Мартинов, съобщава правният сайт „Лекс“.

Той ще отговаря за това, че в периода от януари 2012 г. до януари 2013 г. с цел да набави за себе си имотна облага, чрез закани е принудил бизнесмен да предостави четири тона суров суджук, 30 кг филе „Елена“ и също толкова телешка пастърма. С това Мартинов е причинил значителни имуществени вреди общо за 36 168.20 лева на бизнесмена А.П.П. Предвиденото наказание е от 5 до 15 години затвор, глоба от 5000 до 10 000 лева и конфискация до 1/2 от имуществото.

Бившият депутат от ГЕРБ отправял и други закани към човека: „Акъли не искам, действай по-бързо, че съм ти вдигнал мерника и гледай суджукът да е пак хубав като предишния суджук. Айде, давай, мятам те, няма да те чакам много, че си на ръба“ и „Нали знаеш, че ми струваш един телефон да те вкарам в ареста. Ще трябва да даваш, докато реша аз. Иначе си пътник.“

През юли 2017 г. срещу Живко Мартинов бяха повдигнати шест обвинения – закана за убийство, изнудване, принуда, лично укривателство и натиск върху полицейски шефове.

Впоследствие прокуратурата се отказа от обвинението за закана за убийство към общински съветник, към когото Мартинов се обърнал с думите „Спри да се занимаваш със зърно и с мене, защото ще те изчистя“ и „Трябваше да изчистя и теб, и семейството ти“. Според държавното обвинение заканата не е предизвикала основателен страх у заплашения, че ще бъде убит.

Фокусът обаче попадна на обвинението за изнудване, защото бившият депутат от ГЕРБ искал деликатесите от името на премиера Бойко Борисов.

От спецпрокуратурата днес уточниха, че Мартинов е бил призован днес, за да му бъде предявено прецизираното обвинение. Но той представил болничен лист до 15 януари. Затова той ще трябва да се яви в СП на 16 януари.

Бившият депутат от ГЕРБ е с мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 20 000 лева.

От прокуратурата казват, че в най-кратки срокове обвинителният акт ще бъде внесен в Специализирания наказателен съд.

Освен Мартинов по делото са обвинени и бившата вече шефка на Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич Розалина Брайкова, екс началникът на полицията в Добрич Веселин Колев и хотелиерът Петър Малджиев.

Брайкова ще отговаря за това, че на 13 юли 2017 г., за да причини вреда на собственик на фирма, издала заповед за спиране на негов обект. Пострадалият бизнесмен е Кирил Костов, който е човекът, подал в прокуратурата сигнала срещу Живко Мартинов и е свидетел по делото срещу него.

Веселин Колев – за закани за убийство към основния свидетел по делото, искал човекът да се откаже от показанията си, за принуда на полицаи и за склоняване на вещи лица да дадат невярно заключение.

Малджиев също е обвинен в закана за убийство на двама свидетели срещу Мартинов, а трети бил заплашен със саморазправа, ако не си оттегли показанията срещу бившия депутат.

На 27 декември спецпрокуратурата взе мерки за незабавна защита чрез осигуряване на лична физическа охрана на свидетел по делото срещу Мартинов. Държавното обвинение разпореди на МВР да охранява денонощно свидетеля и членовете на семейството му, защото са „налице основания да се предполага, че са застрашени във връзка с наказателното производство – в резултат от свидетелстването му може да възникне реална опасност за живота и здравето му, на неговите съпруга и низходящи“.

Името на свидетеля не бе съобщено, но няколко дни по-рано Кирил Костов съобщи, че му е подпален автомобилът и свърза това събитие с делото срещу Мартинов.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване