01/11/19 13:15
(http://offnews.bg)

Д21: Неформален център на власт прокарва мракобесни правила в полза на мафиотската система

"Обнародването на последните промени в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество демонстрира как политическата система и държавните институции са подчинени на неформален център на власт, диктуващ законодателни инициативи, позиции на парламентарни групи, решения на Народното събрание, актове на президента на републиката. Не може да има друго обяснение фактът, че в законодателството бяха въведени мракобесни правила, позволяващи укрепване и развитие на мафиотската система от практики за изнудване, контрол, изземване на бизнеси и в крайна сметка преразпределяне на собственост с активната роля на държавата."

Това се казва в позиция на Националния изпълнителен съвет на "Движение 21", оглавяван от Татяна Дончева.

"Даването на КПКОНПИ на възможност да иска конфискация на имущество като "незаконно придобито", дори когато е прекратено наказателното производство, заради което е проверката или когато проверяваният е бил обявен за невинен с оправдателна присъда, е инструмент от репресивния арсенал на тоталитарните фашистки или комунистически режими. Нямаме съмнение, че тези правомощия ще бъдат използвани за разправа с неудобни за властта и за контролиращия я задкулисен център", пишат още от Д21.

Те подчертават, че такива правила са в противоречие с основни принципи на правовата държава като презумпцията за невиновност, правото на ефективни правни средства за защита и на справедлив съдебен процес, гаранциите за правата на личността, вкл. неприкосновеността на частната собственост. Разпоредбите противоречат на Конституцията и на правото на ЕС, поради което следва да бъдат отменени.

От Движението коментират и изискванията на новия закон за горивата (Закон за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход), които, според тях, обслужват интересите на същият политико-икономически картел.

С въвеждането на трудно изпълними условия и финансови прагове държавата на практика ще извади от пазара значим брой фирми, ще ограничи конкуренцията и ще засили позициите на големите играчи от картела с горива. Закриването на малките търговци на горива ще означава затваряне на обекти в малки и отдалечени населени места, съответно ограничен достъп на гражданите до горива.

"Укрепването на картела ще доведе до по-високи цени и отново до ощетяване на гражданите. Лобисткия закон трябва да бъде отменен и същевременно да се създадат условия за пазарна свобода, за засилване на конкуренцията, за увеличение на данъчните и акцизни приходи, както и за намаляване цените на горивата", пишат те.

"Лобистки законодателни решения от близкото минало и погрешното прилагане на европейското изискване за либерализация на енергийния пазар водят до ползи основно за собственици на възобновяеми източници, а в същото време предизвиква несигурност за икономиката", се казва в позицията.

"В среда, в която поради нечестни и манипулирирани избори на практика е невъзможно да се промени политическото статукво, в която мафиотските бизнес лобита контролират институциите на властта протестът може да се превърне в основна форма на демократично участие. Улицата ще остане сред малкото останали ефективни инструменти за въздействие на гражданите върху политиката. Използването му може да ескалира непредвидимо, ако управляващите не гарантират честността и демократичността на изборите чрез: активна изборна регистрация, актуализиране на избирателните списъци и изчистване от „мъртвите души“, повсеместно машинно гласуване, създаване на регионални преброителни центрове, промяна на партийно-квотния принцип за назначаване на избирателните комисии, отпадане на платените форми за медийно отразяване на предизборната кампания", предупреждават от "Движение 21".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване