01/11/19 07:42
(http://www.clubz.bg/)

Депутатите вече работят? Не, влизат в предизборна кампания

Очакванията, че през тази година дейността на парламента ще бъде подчинена на предстоящите два вида избори - за европарламент и за местна власт - се потвърдиха още от първото заседание на депутатите. Всички лидери на парламентарни групи, които говориха от трибуната, звучаха като на предизборен митинг и единственото, което оповестиха, бяха акценти от бъдещите им предизборни програми и послания.

Изборната тематика бе най-сериозно застъпена в речите на Цветан Цветанов, Корнелия Нинова и Волен Сидеров. Любопитен акцент бе, че Нинова и Сидеров, чиито партии винаги са били по-скоро евроскептични и неведнъж са си позволявали нападки към ЕС, сега говориха най-вече за евроизборите и почти не споменаха местния вот, който е през есента.

Цветанов заяви, че ГЕРБ ще се старае да се представи по-добре на местния вот в населени места, в които досега партиията не е печелила.

"Сега ГЕРБ управлява 130 общини с население от 5 млн. и половина души", отчете той.

ГЕРБ "без колебание" ще номинира сегашните си успешни кметове.

Цветанов потвърди, че управляващите ще се съобразят с препоръките на ЦИК за електронното гласуване, което означава, че такова няма да има в обозримо бъдеще.

"Търсим баланс между високотехнологичен изборен процес и привличане на вота на българите от чужбина от една страна, и постигане на гаранции за сигурност на вота - от друга", обясни той.

Цветанов не пропусна да разкритикува президента Румен Радев заради нежеланието му да работи "за хората, заедно с техните избраници начело на властта".

"За нас от ГЕРБ темата за обединението зад национални каузи е особено важна. Неслучайно слоганът на българското европредседателство беше "Съединението прави силата". Каузи не липсват и днес, когато в Брюксел протестират превозвачите от транспортните фирми, които имат принос към БВП на България. Наясно сме, че ако се приемат регулациите в пакет "Мобилност 1", по-големите български фирми ще бъдат принудени да работят в централна Европа или в страни, в които регулациите не важат. По-малките фирми просто ще фалират. В подобна ситуация сме длъжни да защитим интересите на превозвачите. Още повече, че протестите им се подкрепят масово от българите, при това независимо от техните политически пристрастия. Премиерът Борисов, министри и евродепутати от България, нееднократно през 2017-18 г. поставяха проблема на най-високо европейско ниво", каза още Цветанов.

Според него ГЕРБ е възприемана като "най-европейската партия у нас", като отношението към БСП е точно обратното

"Изглежда логично ръководството на БСП да си представя евровота главно като повод за премерване на силите между БСП и ГЕРБ и като оценка за управлението на ГЕРБ. Около 500 милиона граждани на ЕС ще избират 705 евродепутати, в това число и 17 български. В ГЕРБ си поставяме задачата да имаме 6-има или повече евродепутати в следващия европарламент, както и да работим за това ЕНП да бъде първа политическа сила. ЕНП изпълнява обещанията си от 2014 г. Върна европейската икономика към растеж. Създадени са 12 милиона нови работни места. Безработицата е с най-ниските нива от 2008  г. От 2015 г. насам броят на незаконните имигранти е намалял с 90 %, благодарение на предприетите мерки", обясни Цветанов.

Нинова обаче контратакува, че днес всички европейски лидери искат промяна на Европа, а през всичките тези години тя е управлявана от ЕНП, от която част е ГЕРБ. Затова според нея ГЕРБ трудно ще вземат "завоя".

"През всички тези години подкрепяхте безропотно позицията на г-жа Меркел за миграцията. Ние ще бъдем последователни. За нас Европа, бъдещата, истинската, е тази, която зачита националния интерес на държавите членки, в която няма двойни стандарти, в която има по-малко бюрокрация и повече социална Европа. Ще работим усърдно европейската прокуратура възможно най-бързо да се конструира и да влезе в България", каза Нинова.

Тя пожела европейското правораздаване да донесе справедливост у нас.

БСП щяла да е против Истанбулската конвенция, Пакта за миграция и пакета "Мобилност". Според Нинова предстоящата година ще сложи край на статуквото и начало на промяната в България и Европа.

Нинова каза още, че БСП ще иска актуализация на бюджета заради ниските доходи и оставка на КЕВР заради високите цени на тока, газта и водата.

"Пет фирми получиха огромен коледен подарък - 1,3 млрд. за строителство на магистрали. Магистралите са необходими на България и Европа, разбира се. Но тези пари се раздадоха извън закона на фирми, срещу които текат разследвания и то без критерии", каза още Нинова.

И изтъкна, че това, което обединява тези фирми са протестите, които те са организирали срещу БСП. Нинова декларира, че левицата ще прати сделката с тези пет фирми, както и концесията на летище "София", на ЕК. Според нея и в двата  случая правителството нарушава европейски правила. Кметовете на БСП пък щели да напуснат националното сдружение на общините, ако не се спре практиката да се облагодетелстват градоначалниците, които са приближени до управляващите.

"Уважаеми граждани за европейско развитие, когато преди две години от БСП поискахме да сме равни на другите европейски народи, да няма двойни стандарти, вие ни заклеймихте. Това беше светотатство да се произнесе. Тогава казахте, че е антиевропейско", каза още Нинова.

И припомни, че сега говоренето на управляващите по тези теми е различно.

Сидеров обяви следващата година за година на разместване на пластовете в Европа. Той заяви, че лидерите на големите европейски държави са се провалили в политиката си спрямо мигрантите.

"През 2019 г. в Европа ще стане сблъсък глобализъм - антиглобализъм, соросоизъм срещу здрави традиционни ценности, върху които са изградени нашите народи от хилядолетия. Тази битка ще изведе на преден план политически сили, които не са членове на сегашните алианси. Защото ако членуваш в алианс, който е приел петия и шестия пол, то тогава ти си слаб", убеден е Сидеров.

Според него България е с ограничен, но не и ликвидиран суветинитет.

"Ние сме политическо съсловие и носим отговорността да посочим накъде ще върви България. Имаме два вида избори и и двата са страшно важни. Дали отново България ще прати в европарламента 17 души, от които само един-двама да застават на важни позиции, а другите да са съгласни с всичко, което ни се налага  - дали да имаме шест пола, дали да ни се налага джендър философия и т.н., зависи от нас", каза Сидеров.

Според него ЕС трябва да гледа своя интерес, своята икономика и да прави най-доброто за своите граждани.

"През 2019 г. ще се явим на изпит за това ставаме ли за политици или не. И в него няма да има поправка. Затова трябва да се вземем в ръце", убеден е Сидеров.

Според лидера на ДПС Мустафа Карадайъ изминалата година е изгубено политическо време за България. Той пожела през 2019 г. страната да извоюва достойно място в Европа.

"Със скандали започна 2018 г. и със скандали приключи - и в малката, и в голямата коалиция, в страната и в чужбина, в институциите, между институциите. Със скандал започна и 2019 г. - изборът на нов изтребител", заяви Карадайъ.

В голяма част от словото си той наблегна на нуждата от ускорен икономически растеж у нас.

"ДПС призовава всички национално отговорни партии да превърнат 2019 г. в година за намиране на консенсус по политическите и икономическите приоритети на България. И страната ни да има активна роля в ЕС. Дължим го на България и на българските граждани. Така можем да бъде полезни и на Европа", каза още Карадайъ.

Според лидера на "Воля" Веселин Марешки през 2019 г. ще стане ясно дали ЕС ще се разпадне или ще продължи да съществува по коренно различен начин. Според него старите елити ще бъдат пометени.

"Навсякъде е в подем истинската патриотична вълна", убеден е Марешки и изтъкна, че "Воля" ще е част от тази вълна.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване