01/11/19 08:35
(http://pik.bg)

Драми във варненско училище - учители бранят пенсионирана директорка, родители се жалват в инспектората

Драми във варненско училище - учители бранят пенсионирана директорка, родители се жалват в инспектората

В декларация до министъра на образованието Красимир Вълчев преподаватели от ОУ “Васил Априлов" – Варна протестират заради смяната на директора на училището Албена Комитова. По този повод членове на колектива пишат, че се чувстват омерзени и угнетени. 

"Госпожа Комитова се е пенсионирала преди година поради навършване на пенсионна възраст и не ме е информирала за това, но законът дава такава възможност. След пенсионирането си е останала да работи като директор на училището. В същото време при мен валят жалби от най-различен характер от родители за нередности в учебното заведение. Около 15 на брой са от най-различно естество", каза пред "Варна24" началникът на Регионалния инспекторат по образованието Венцеслава Генова. 

В единия случай родители се жалват от безпардонно отношение от страна на директорката, която не желае да ги изслуша. В друга жалба се твърди, че учител си позволява да удря ученик, в трета става въпрос за некачествен учебен процес по история, масово се оплакват родители от работата в училището. Имало е жалба за това, че учителка пуши и пие кафе навън пред сградата, докато оставя дъщеря си да се занимава с учениците в час. 

"На база на всички сигнали бе извършена проверка в училището. Встъпвайки в правата си на работодател, трябваше да избера между това дали да уволня г-жа Комитова дисциплинарно заради всички нередности или да я накажа по по-елегантен начин като и дам възможност да напусне предвид факта, че е пенсионирана, като след това да може да си получи обезщетение от десет работни заплати и половина за пенсиониране. Беше и връчено предизвестие, което беше със срок от два месеца, а не един, поради факта, че тя членува в синдикална организация. Кодексът на труда ми дава правото да прекратя срока на трудовите и правоотношения без да изчаквам този срок, като и се заплаща времето за оставащите дни", продължи Генова.

"Ако я бях уволнила по-рано за несправяне с работата тя нямаше да има право да си получи тези десет заплати. Предвид създалите се обстоятелства аз просто извърших един чисто технически акт да прекратя договора на един пенсиониран човек. Протестите на учителите нямат законови основания, защото съм спазила кодекса и съм защитила доброто име на училището. Ако няма желаещи да дадат децата си при приема в първи клас заради лошата репутация на учебното заведение, трябва да съкращаваме паралелки и да уволняваме учители, а аз не искам да допусна това", описа ситуацията тя.

"Имаше учители, които се страхуваха да споделят истината за това, което се случва в училището от страх, че ще бъдат уволнени, ако не са от обкръжението на г-жа Комитова. Имах припаднал учител. След проверките ми бяха дадени редица предписания, които директорката не спази", оплака се от случващото се в училището Генова. 

Новата директорка Севдалина Жекова е човек с опит, била е зам.-директор, математик е, има нужния опит и стаж. Тя е назначена до провеждането на конкурс. Нямам никакви угризения за взетото решение, защото съм го направила в името на децата и родителите. Дължим уважение на хората, които със своите данъци плащат заплатите на учителите. Трябва да се живее с чувство за обществен дълг", коментира Венцеслава Генова.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване