01/11/19 18:05
(http://offnews.bg)

Държавата ще проверява ЕРП-тата заради борсовата цена на тока

От 15 януари ще започнат проверки на електроразпределителните дружества заради борсовата цена на тока, съобщи енергийният министър Теменужка Петкова. 

"Съвместни екипи на Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно регулиране ще проверят дейността на трите електроразпределителни предприятия", обяви Теменужка Петкова, цитирана от БТА.

Тя поясни, че ще се проверява техническото състояние и експлоатацията на енергийните обекти. Ще бъде извършен и отчет на електромерите и електромерните табла.

Цените на тока за бита обаче се определят от КЕВР и нямат пряка връзка с цените на тока на свободния пазар. По този повод Петкова обясни, че ЕРП-тата формират 10% от борсовата търговия, защото са длъжни да купуват необходимата им енергия за технологични разходи от свободния пазар, като през зимата делът им на свободния пазар надхвърля 30%. 

КЕВР ще извърши и проверки, които са свързани с изпълнението на лицензионните дейности на трите електроразпределителни предприятия, каза още министър Петкова.

Проверките бяха обявени, след като проблемът с цената на тока на свободния пазар беше поставен по време на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

От бизнеса посочиха като проблем на свободния пазар на ток в сегмента "ден напред" това, че ЕРП-тата купуват около 30% от количествата за технологични загуби, пускат оферти без никакво горно ограничение на цените и заради тях средните цени се вдигат силно.

Председателят на КЕВР Иван Иванов обяви, че в понеделник в сградата на енергийния регулатор той ще има среща с ръководителите на трите електроразпределителни дружества - ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про". На срещата ще дойдат и ръководствата на Българския енергиен холдинг, АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица-изток" 2, Националната електрическа компания, Електроенергийния системен оператор и Българската независима енергийна борса. Поканена е и министър Петкова.

"Форматът на заседанието се обуславя от обстоятелството, че за да се постигне определена ликвидност на българската енергийна борса, е необходимо на нея да се предлагат достатъчно количества електроенергия в различни сегменти", допълни Иван Иванов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване